Image

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

Bismillah...
Assalammualaikum semuaaaa....semoga sesiapa yang melewati artikel RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP ni sihat-sihat belaka hendaknya...mesti ada yang berminat nak belajar macamana nak buat acar buah ni kan...biasa makan je...sekarang kita belajar pula macamana nak membuatnya...hehehe...sebelum tu saya nak bagitahu acar buah johor ini adalah makanan tradisi yang selalu kita boleh makan kat kenduri kahwin kannn..pastu kalau makan nasi beriani pon sedap sangat kalau ada acar buah ni...lagi satu,time bulan puasa memang ramai orang cari acar buah ni sebab nak buat makan pembuka selera waktu bersahur nanti...betoi tak orang johor???

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

Sebenarnya saya dapat banyak permintaan daripada kawan-kawan pesbuk untuk RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP ni..."asyik share gambar je...share la resepi sekali...boleh kitorang buat nanti"  Haaa...gitula lebih kurang ayat penyata mereka kat saya bila saya share gambar aktiviti memasak acar buah saya...so,harini saya nak memenuhi permintaan mereka...jom layan saya jadi cikgu Senah(bukan nama sebenar) sat taw...hehehe...pstttt...haritu baru jadi cikgu mengajar tentang SHOPEE...ni nak mengajar masak-masak pula...hehehe,macam-macam la cikgu Senah nih...

Jom belajar...

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP
( base on 1kg buah@asam )
Cili kering  30g
Bawang kecil & besar 50g
Bawang putih 10g
Minyak masak 120ml
Gula 50g
Garam 10g
Cuka 15ml
Halia 5g

Note : Bawang besar jangan terlalu banyak sebab dia banyak air...so lebihkan bawang kecil...kalau nak buat dalam kuantiti banyak just kali kan je bahan tu ikut jumlah kg bahan buah @ asam korang nak buat tu

Dibawah ini saya tunjukkan gambar-gambar bahan yang saya gunakan sepanjang sesi memasak acar buah johor baru-baru ni...sebelum ni saya tak sempat nak ambil gambar betul-betul dengan lengkap tapi disebabkan dah niat nak share resepi saya ambil gambar kali ni untuk ditempek kat sini sebagai hidangan mata korang hehehe...baru je semalam saya buat 6kg acar buah sebab ada orang tempah tu yang ada kesempatan nak buka kelas memasak harini hehehe...Alhamdulillahhh...mak saya cakap ilmu ni tak rugi kalau dikongsi...so,harap-harap korang yang faham dengan apa yang saya ajar bolehlah manfaatkan nanti dan bolehlah ajar kat orang lain pula ye...

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

Ini adalah antara bahan utama acar buah...ini buah-buah @ asam-asam yang dapat saya cari...yang lain semua tiada stok kat kedai sini...biasa ada buah warna hijau tapi tiada...sedih betul rasanya...kuranglah seri acar buah saya nanti...tapi yang pasti rasanya tetap auummm...hehehe...korang boleh letak apa sahaja buah yang korang suka...tak ikut yang macam saya guna pun takpe...kismispun korang boleh letak,semalam cari kismis pun takde stok...so terpaksalah buat ikut apa yang ada je....

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP


RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP


Yang ini pula bahan-bahan lain yang akan menjayakan projek acar buah kita nanti...saya suka siap-siapkan semua bahan baru start buat sebab takut ada yang tercicir nanti huhuhuhu...macam minyak,gula dan cuka pun saya siap-siap timbang...senang nanti tiba masanya terus lambak kan je dalam kuali kannnn... Cili kering,bawang dan halia korang kena blend semua sekali jadikan paste macam dalam gambar tu eh...kuantiti ikut resepi yang saya sediakan kat atas...semua yang saya bagi tu dah cukup rasa cukup segala...korang tak perlu nak tambah-tambah apa dah...kalau tak rasa masa memasak tu pun takpe...memang dah cukup rasa dah resepi tu...gambar garam saya tak ambil sebab lupa huhuhu...tapi korang ikutlah dalam resepi tu tau...

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

Okey,kalau semua bahan sudah tersedia baru kita teruskan dengan aktiviti memasak pula...First sekali panaskan kuali then masukkan minyak yang dah siap-siap ukur tadi...bila minyak dah cukup panas korang tumiskan bahan yang korang kisar tadi...Lepas je korang tumis korang terus tutup kuali @ periuk yang korang guna untuk memasak tu tau...ada 2 sebab kenapa kita perlu tutup kuali masa memasak...sebab yang pertama supaya semua khasiat dan bau tumisan tu tak keluar dan yang keduanya nanti tumisan tu melompat-lompat keluar habis dapur korang berminyak-minyak...Petua orang tua-tua kalau nak masakan sedap bila masak kena tutup biar semuanya sebati kat makanan tersebut...

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

Hehehe...sempat gamaknya saya ambil gambar kuali yang bertutup ni untuk tontonan korang...saya kalau buat acar buah inilah part yang paling lemah...sebab tumisan tu memercik-mercik keluar...kalau kena kat tangan aduhaiiii pedihnya...pastu saya nak pesan,kalau menumis tu pastikan api korang kecilkan sedikit sebab takut tumisan tu cepat hangus...biar dia masak lama-lama sikit kalau nak acar buah ni tahan lama...pastu korang kena rajin kacau tau,jangan biarkan je...sekali sekala korang buka penutup kuali tu dan kacau bagi dia merata....

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

Bila tumisan tadi dah masak dan pecah minyak korang boleh letak 3 benda ni...Korang kena letak gula,cuka dan garam ikut resepi yang saya bagi tadi...then korang kacau lagi sampai sebati macam dalam gambar kat atas nun...gambar ni adalah gambar selepas saya curahkan gula,garam dan cuka...sebelum letak 3 bahan ni tak dapat amik gambar sebab minyak melompat-lompat,takut kena kat handphone aiiii hehehe...

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

Then bila semua dah sebati korang boleh letak asam@buah@jeruk yang korang nak letak...pastikan korang letak yang keras-keras dulu...contohnya macam kat atas ni...asam ni keras sikit,so saya masukkan dulu...kalau korang nak masukkan lobak asin,kismis,asam yang berbiji boleh masukkan masa ni iaitu bahan yang pertama dimasukkan selepas sambal dah masak...pastu korang kacau hempuk-hempuk lebih kurang dalam 5 minit boleh la masukkan bahan-bahan yang lain...

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

Korang masukkan je bahan-bahan lain yang korang nak masuk dan kacau bagi mereka rata dan mesra...lepas tu korang biarkan atas dapur dalm 15 minit...korang kena balik-balikkan taw...jangan biarkan je sebab nak bagi acar tu sebati dengan bahan...masa 15 minit yang saya cakap tu untuk yang buat kuantiti yang banyak...kalau yang buat sikit tu tak perlulah tunggu lama sangat..agak-agak dah ok dah boleh tutup api dah...

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

Tadaaaa...inilah rupanya hasil acar buah yang saya berjaya siapkan untuk tempahan customer. Walaupun kekurangan warna hijau sebagai pembangkit seri tetapi masih nampak berselera dan semestinya rasa masih lagi sedap...hehehe...puji diri sendiri...kalau tak sedap masakan orang tempah dan repeat order kan...huhuhu...

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

Dan macam biasa lepas dah sejuk saya akan packing. 1 plastik beratnya 1kg dan yang dalam botol beratnya 300g...biasanya saya tak buat banyak-banyak untuk buat stok,bila ada order baru saya buat sebab macam tak syok pula simpan lama-lama bagi kat orang walaupun acar buah ni boleh tahan setahun jangka hayatnya...saya nak orang yang tempah kat saya dapat acar buah yang fresh gitewww...

Korang faham tak apa yang saya ajar nih?? ke saya syok sendiri mengajar?? ke langsung tiada siapa yang nak tahu pun pasal resepi ni? sebab malas nak buat...takde masa nak buat...or lebih prefer beli je...sebab macam renyah je nak buat...ok ok....banyak pula persoalan yang saya timbulkan...harap korang faham story saya tentang RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP ni ...kalau ada yang tak faham korang boleh tanya okeyyy....lepas ni saya nak masukkan acar buah sedap saya ni kat kedai shopee saya...kalau korang teringin nak makan bolehlah order hehehe...shopee jimat pos taw...kalau harga lebih RM30 free pos pula tu...uiiiii tak sabar nak jual acar buah sedap ni kat shopee....Oklah korang,kita jumpa next story ya...thank's pada yang sudi singgah...jumpa lagiiii...baiiiii
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :