Image

RESEPI NASI BRIYANI PALING MUDAH

Bismillah...
Assalammualaikum semua...Harini saya nak share resepi RESEPI NASI BRIYANI PALING MUDAH kat korang...Kita rehat daripada arena produk,kita santai-santai cerita bab makan pula...Bukan apa,kebetulan saya buat tadi untuk hidangkan kepada tetamu istimewa penutup syawal...so saya ambil kesempatan ambil gambar sebagai bahan perkongsian saya di sini

RESEPI NASI BRIYANI PALING MUDAH

Oleh kerana saya nak cepat saya ambil je gambar nasi ni masa ada dalam periuk huhuhu...Tak sempat nak letak dalam bekas dan hias cantik-cantik sebab saya kejar masa...Almaklumlah saya ni takde pembantu huhuhu...

Ok...kita go straight to resepi ya...Bahan yang saya gunakan sangat simple sebab saya ni orangnya simple dan taknak yang heavy2..Jom kita tengok bahan yang diperlukan untuk RESEPI NASI BRIYANI PALING MUDAH...jangan risau bahannya sangat mudah nak cari...

***

BAHAN-BAHAN :
~ 2 kole(terpulang pada korang nak guna bekas macamne) beras briyani
~ 1 kiub ayam knorr
~ 1 pcs bawang besar
~ 2 kotak kismis(kotak yang kecil2 tu)
~ 15 biji kacang gajus ( ikut citarasa...boleh tambah ikut korang la...)
~ 2 batang kayu manis
~ 2 pcs bunga lawang
~ 4 pcs buah pelaga
~ Minyak sapi setengah tin (tin paling kecil)
~ Setengah tin susu cair (saya guna brand gold coin tin warna pink)
~ 1 sudu kecil garam
~ 2 kole air (mesti sama dengan bekas beras)
~ Pewarna makanan (saya guna warna oren)

***

Gambar bahan-bahan saya tak sempat nak snap sebab kalau snappun saya tak dapat nak share kat sini...nanti banyak sangat pula gambar yang menempek kat artikel ni... Lagipun saya rasa bahan-bahan yang saya gunakan ni korang semua mesti kenal kan...

Saya cuma ambil masa 30-35minit sahaja untuk siapkan nasi briyani ni...Sangat-sangat mudah nak buat...Lepas ni korang boleh lah cuba...Kalau ok dah tak perlu nak pergi cari nasi briyani jauh-jauh dah kannn...hehehe

***

CARA MEMASAK :
1) Mula-mula korang ambil 2 kole beras briyani dan rendam selama 10 minit ( korang ikut kat plastik beras yang korang beli tu...kalau disuruh rendam 20 minit korang rendam lah 20 minit...Macam beras yang saya guna suruh saya rendam 10 minit jer hehehe)

2) Sebiji bawang tadi dipotong dadu( guna bawang yang sederhana je...tak perlu yang besar sangat sebab nanti nasi rasa manis pula...tapi terpulang pada citarasa korang ). Panaskan kuali dan masukkan satengah tin minyak sapi. Bila minyak dah panas korang tumis bawang yang dah potong tadi dengan bahan penumis ( kayu manis,lawang dan pelaga). Kemudian masukkan kiub pati ayam knor dan kismis...Korang kacau lebih kurang je jangan sampai hangus...Korang tengok kiub ayam dah cair semua dan tumisan dah menusuk hidung, korang masukkan 2 kole air dalam periuk tempat korang tumis tu dan tutup api. Bila korang dah tutup api korang tuangkan beras yang korang rendam tadi kedalam periuk tu...Saya guna periuk nasi je untuk menumis supaya senang tak perlu nak tuang-tuang bahan yang ditumis tadi...

RESEPI NASI BRIYANI PALING MUDAH
~ tumis semua baahn guna minyak sapi ~

RESEPI NASI BRIYANI PALING MUDAH
~ tuang beras dalam periuk selepas masukkan air dalam tumisan tadi ~

3) Bila dah masukkan beras kacau bagi sebati dan angkat periuk nasi tu masuk kedalam tempat periuk elektrik untuk proses seterusnya iaitu masak nasi hehee...

4) Lepas korang dah siap setting on suis periuk nasi tu korang tuangkan setengah tin susu cair,garam halus sesudu kecil dan letak kacang gajus sekali dalam periuk tu...Make sure korang kacau lepas korang curahkan susu cair tu bagi dia mesra...Gambar kat bawah ni saya ambil masa semua dah siap sebelum tutup periuk untuk tunggu nasi tu masak

RESEPI NASI BRIYANI PALING MUDAH

5) Lebih kurang 15 minit nasi akan masak. Bila nasi dah masak means kat periuk elektrik korang dah tunjuk mood "warm". Korang buka tutup periuk dan buat 5 lubang guna hujung sudu( untuk yang nak letak pewarna...kalau taknak letak perwarna tak perlu) Bila dah buat lubang tu korang titikkan perwarna di lubang-lubang yang korang buat tu...Jangan terlalu banyak perwarna nanti nasi briyani korang warna oren pekat nanti huhuhu( agak2 la sayang) Bila korang dah titik dengan perwarna korang tutup balik periuk lebih kurang 10 minit dah boleh padam suis dan korang boleh gaulkan perlahan-lahan nasi briyani tersebut...

RESEPI NASI BRIYANI PALING MUDAH
~ nasi yang dah masak buat lubang guna belakang sudu untuk letak perwarna ~

RESEPI NASI BRIYANI PALING MUDAH
~ dah letak perwarna disetiap lubang yang dibuat dan tutup periuk kembali...teruskan dalam mood "warm" selama 10minit ~

***

Mudahkan RESEPI NASI BRIYANI PALING MUDAH ni? Kalau korang nak nasi lebih lembut korang boleh tambah sedikit air lagi dalam resepi saya ni...Lepas tu saya nak ingatkan...masa sedang dalam proses memasak jangan sekali-kali mengacau nasi sebab beras nasi briyani ni sensitif...Korang tahu kan...nasi briyani nasinya panjang-panjang...Kalau korang asyik kacau je akan buat nasi tu patah-patah...Nanti nampak kontot je nasi briyani korang huhuhuhu...

Nota kaki : Minyak sapi boleh diganti dengan butter...tapi saya rasa minyak sapi lebih best rasanya

Lepas semuanya selesai korang boleh letak sedikit daun ketumbar atau daun sup nak bagi wangi...Hidangan nasi briyani saya harini bersama hidangan lauk ayam masak merah,bergedil kentang,acar buah dan kari kering kaki ayam...Kalau ada kesempatan saya akan share resepi-resepi ini juga. Begitulah perkongsian RESEPI NASI BRIYANI PALING MUDAH saya harini...Harap korang berjaya cuba resepi sempoi ni nanti. Jumpa lagi next entri...Terima kasih sudi singgah...

Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :