PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

Bismillah...
Assalammualaikum semua...
Harini nak membebel lebih sikit ya...Sejak balik dari kampung haritu banyak sangat aktiviti yang saya tak sempat nak update kat sini...Kalau tak update macamana orang nak tahu progress aktiviti homemade saya kan...So harini saya nak cerita aktiviti yang saya buat balik dari kampung haritu...Oleh kerana ada banyak aktiviti bercampur-campur saya letak tajuk harini sebagai PEMBORONG PRODUK HOMEMADE...haaa senang takyah nak pening-pening fikir tajuk hahahaha

Balik je dari kampung haritu saya dapat order dari customer nak scrub kopi,lipscrub dan lipbalm....Saya balik hari jumaat selepas seminggu beraya di kampung...Hari sabtu saya start operasi buat lipbalm dulu sebab lipbalm ni lebih mudah prosesnya berbanding lipscrub kan hehehe...

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

Sorryla...gambar tak berapa nak lawa sebab guna handphone biasa je...Sebelum ni saya buat lipbalm mood pink je kan...Start now on dah ada warna merah...Warna nampak macam maroon kan...tapi sebenarnya merah tu...bila calit kat bibir keluar warna merah...jangan panik hokeyyy...

Sebelum ni saya dah banyak kali dah cerita pasal lipbalm ni tapi harini saya nak jugak cerita lagi...Tak kira...nak jugak cerita...Lipbalm ni adalah 100% buatan tangan saya menggunakan pewarna dan perisa yang boleh di telan...Bila sebut boleh ditelan maknanya ia 100% selamat digunakan dari kecil hingga ke tua...Bila cakap pula pasal selamat lipbalm ini tidak akan memberi kesan sampingan kepada yang menggunakannya hokeyyy hahahaha....

Lipbalm ni berfungsi sebagai alat untuk mempercantikkan bibir...Kikiki...ayat tak boleh tahan... Lipbalm ni digunakan untuk melembabkan bibir yang kering,rosak,kusam,pucat,lebam dan sealiran dengannya. Bahan yang saya gunakan untuk menghasilkan lipbalm ini mampu merawat bibir korang yang rosak akibat penggunaan lipstik or merokok or bibir pecah2 dan kering. Saya letak olive oil dan vit E dalam lipbalm ni ya...So,bila korang guna lipbalm ni bibir korang akan rasa lembut dan lembab...pinkish ala-ala korea gitewww....

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE
Haaa giteww....dak kecik pun leh pakai...selamatttt...

Settle wat lipbalm 15 dozen rehat jap pastu sambung buat lipscrub pula...Haaa...scrub bibir ni agak renyah kerjanya...Ambil masa yang lama nak siapkan sampai finishing...Kalau setakat buat scrub je memang senang tapi nak packing tu yang rasa nak nangis tepi peti ais dibuatnya...Biasala kan...buat produk homemade ni perlukan kesabaran...lebih-lebih lagi saya takde pembantu...Satu satu saya kena packing masuk dalam botol...Pastu kena tutup,kena lap...dah lap tu kena balut pula dengan bubble wrap...Mencabar juga la nak cari rezeki zaman milenia ni

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

Sambil-sambil saya packing tu saya buka youtube dengar Shamsul Debat berceloteh...dapat ilmu dan takde la saya rasa bosan sangat kerja sorang-sorang kan hehehe...orang kerja kilang pun ada kawan sebelah boleh gossip-gossip wehhhh...

Lipscrub ni pun saya nak share gak sekali lagi tentang manfaatnya. Orang selalu cakap nak buat apa lipscrub ni...membazir je beli...Oh no no no...Lipscub ni nampak bodoh-bodoh je korang...tapi manfaatnya dapat mengembalikan keceriaan bibir korang macam zaman kanak-kanak dulu taw...Ni la kelebihan produk homemade

Saya malas nak gebang-gebang ni( cerita panjang...kang ada pula yang tak faham huhuhu) lipscrub homemade ni kaya dengan nutrien dan vitamin yang pure...Tidak tercemar dengan bahan kimia...Saya tak uli dengan tangan ya...tak sentuh dengan tangan pasainya saya tak nak ia tercemar dengan suhu badan manusia yang kita semuapun tahu ada bakteria tersendiri hahaha... Lipscrub ni saya proses guna mesin khas yang saya beli untuk proses produk homemade saya

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

Lipscrub dibuat daripada gabungan bahan seperti gula,madu,vitamin E,olive oil,lavender,papermit,perisa strawberry dan pewarna strawberry...So bila korang guna lipscrub tu jangan terkejut pula kalau fefeling makan strawberry segar sebab memang aromanya sebijik macam strawberry.

Lipscrub ni berfungsi untuk membuang sel kulit mati kat bibir ya...kalau bibir yang kering dan kusam boleh pakai lipscrub ni...Kalau bibir orang yang merokok tu perasan tak bibirnya macam lebam-lebam tu...Boleh pakai lipscrub ni untuk mengembalikan warna bibir asal...Pakai lipscrub ni akan melembutkan permukaan bibir...takde dah kulit-kulit kering kat bibir tuh...senang nak pakai lipstik....Bibir akan nampak lebih segar dan munggil

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

Setelah seharian mengadap 300 botol lipscrub akhirnya saya berjaya menyiapkannya seorang diri huhuhu...Alhamdulillah...Syukur ada shamsul debat temankan...hahahaha...The next day nya saya start buat scrub kopi pula ada seorang customer order...tak banyak pun...1 batch je dia order...1 batch order 60botol...

Scrub kopi tak susah manapun nak buat...macam biasa proses nak packing je yang ambil masa...Macam scrub kopi ni kalau nak buat kena grind kopi dulu...Selalunya bila ada orang order baru saya akan grind biji kopi ni...Proses nak grind ni pun ambil masa sikit

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

Ni je gambar saya sempat snap...kalau korang perasan saya memang supply 1 jenis botol je...Botol warna gelap dan tutup hitam...Korang jangan ingat saya share gambar yang sama pula setiap kali...huhuhu...Lebih kurang 3 4 jam settle semuanya ready to pos...Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar...kali ni saya tak perlukan khidmat shamsul debat untuk hilangkan tension hehehe...

Dalam banyak-banyak scrub yang saya buat scrub kopi adalah scrub yang menduduki carta pertama yang paling laris...tak tahu lah sebab apa...Tapi mungkin sebab kesan penggunaannya nampak lebih cepat atau kelebihan kopi yang kaya dengan antioksidan dah tersemat dalam kepala semua orang...So orang ramai lebih suka pakai scrub kopi...Ke?? boleh pakai ke andaian saya nih??? krik krik...krik krikkkk...

Bila cerita pasal carta pertama mesti nak cerita pasal carta keduakan...Sekadar nak bagitahu je...nanti orang ingat saya buat scrub kopi je pula...Selepas scrub kopi scrub oat dah mula mengejar-gejar manja untuk merampas kedudukan scrub kopi hahahaha...macam mengulas bola pula rasanya...Scrub oat pun ramai orang order...

Scrub oat ni lebih kurang je dengan scrub kopi tinggal lagi scrub oat lebih soft...Oat lebih menjurus pada effect mencerahkan dan melembutkan...Bila pakai scrub oat rasa macam tengah lepak dalam jakuzzi yang dipenuhi dengan susu...hurmmm...macamne ek saya nak explain...tak pat nak bayangkan macamne...bila pakai scrub oat rasa macam nak kunyah-kunyah je badan ni...bau sangat makanan ala-ala caremel

Selain tu saya ada buat scrub coklat,scrub green tea dan scrub beras kunyit...Yang scrub coklat serius rasa macam terjun dalam kawah coklat kalau korang scrub badan korang....Best giler arrr...Scrub green tea pula rasanya macam kasar sikit...Kalau korang nak hilangkan kulit-kulit kasar dan kering boleh guna scrub greentea ni...Green tea akan menegang dan menganjalkan kulit korang balik

Scrub beras kunyit saya akan review nextime sebab lama dah tak buat sebab stop kejap haritu untuk bagi laluan pada produk-produk yang lain...Sekarang dah start buat balik dah...Kalau ada yang nak order dah boleh request kat whatsapp ya...Scrub-scrub yang saya dok bebelkan tadi berfungsi untuk mencerahkan kulit,menghilangkan parut jerawat,jeragat,melembabkan kulit,membuang sel kulit mati,melembutkan kulit,menghilangkan jerawat pasir,membersihkan permukaan kulit dengan lebih baik,menghilangkan masalah black/whitehead dan merawat muka yang bermasalah

Korang tak perlu risau untuk guna scrub-scrub ni sebab scrub ni 100% organik...pakai selalupun tak akan rosakkan kulit malah akan cantikkan lagi kulit korang taw...sebab ramuan yang ada dalam scrub adalah 100% bahan asli natural...No chemical added hokeyy...buktinya kalau termasuk dalam mulut tu tak akan menjejaskan kesihatan korang...toksah susah payah panggil ambulans huhuhuhu...tapi jangalah korang amik sudu kat dapur pastu sudukan ke mulut...Sayang wooo...hahahaa...kang lari bajet untuk muka....

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE
Ni je yang sempat saya snap...sebab nak cepat masa nak pos barang ni...

Sebenarnya ada lagi aktiviti yang saya buat tapi saya akan update dalam entri yang akan datang sebab macam dah panjang sangat entri ni nak sumbat semua info...Saya ada buat Garlic Balm untuk bayi dan kanak-kanak selsema @ batuk...Biasanya orang tua2 akan buat minyak bawang putih untuk legakan baby yang selsema dan batuk kannn...Haaaa saya buat minyak bawang putih dalam bentuk balsem supaya senang korang nak hangkut masa travel or lebih selamat...takdelah tertumpah2 nanti ek....Nanti saya update next entri ya...Stay tuned....

Kepada saudara dan saudari di luar sana yang berminat nak borong produk homemade saya untuk diniagakan dengan jenama sendiri jangan malu jangan segan untuk whatsapp saya ya...Saya tak garang dan saya tak sombong...bila berkerjasama semua jadi mudahhh...eh...macam kenal je ayat ni kannn...hahahaha...gurau je eh...Pape korang roger je saya...Terima kasih sudi baca artikel bebelan saya PEMBORONG PRODUK HOMEMADE ni...Jumpa lagi taw...babaiiii

Wassalam


0 ulasan:

Post a Comment