ZURAINI.COM

Image
Showing posts with label ACAR BUAH JOHOR. Show all posts
Showing posts with label ACAR BUAH JOHOR. Show all posts

ACAR BUAH SEDAP @ SHOPEE

Bismillah....Assalammualaikum wahai pembaca setia,pembaca yang tersesat dan pembaca yang terpaksa membaca hehehe...apa-apapun selamat menjengah ke blog sendu saya ni...Okey,harini saya nak buat satu short content tentang ACAR BUAH SEDAP @ SHOPEE ...orang kata kalau kita ada benda nak kenalkan kena cerita kepada umum kan..kalau tak cerita macamana orang nak tahu...so,saya nak war-warkan kat korang yang acar buah sedap saya dah pun saya tepek kat kedai shopee saya seperti yang dijanjikan...

ACAR BUAH SEDAP @ SHOPEE

Eh eh eh...mesti ada yang pelik-pelik apahal pulak saya tetiba cerita acar buah padahal saya ni buat produk kecantikan organik..haaa itu saya dah tahu dah...mesti korang baru pestime masuk blog saya ni kan...saya ni apa yang boleh dibuat semua saya buat...saya ni surirumah je...so kenalah cari duit poket sikit sebab saya ni tak reti mintak duit orang...kalau ada duit sendiri senang nak sopink gitewww hahaha...

Baru dua hari lepas saya share resepi acar buah sedap ni kat sini...korang dah baca lom??? Kalau belum baca jemput baca SINI ...Manalah tahu lepas korang baca tu tetiba timbul ilham nak jual acar buah pula kan...siapa tahu...

Saya ni dulu pun buat main-main je...packing-packing hantar kat kedai-kedai area rumah saya...mintak diorang jualkan....bagilah sikit komisen sebab bagi ruang untuk saya letak acar buah saya tu...lebih kurang macam sewa lah ,tapi saya tak boleh nak bertahan lama sebab acar buah saya dipandang sepi bagaikan melukut di tepi gantang je huhuhu...korang tau pasaipa?? 

ACAR BUAH SEDAP @ SHOPEE

Pasainya acar buah saya comot momot...macamana orang nak beli huhuhu...moral of my story orang tu tiada masa untuk lap-lapkan acar buah saya kalau berhabuk dan kalau customer pegang-pegang dan terjatuh tuan kedai tiada masa nak ambil tahu giteww...kita jangan salahkan orang...mungkin bukan rezeki saya untuk berniaga berkonsepkan letak barang kat kedai orang...think positive hokeyy....

Oleh kerana merajuk dengan diri sendiri sebab gagal berniaga acar buah sedap ni saya stop jual dan tak pernah berangan-anganpun untuk jual acar buah ni lagi...

Lama juga saya stop buat acar buah ni tetiba ada orang order minta saya buatkan...so,dari situlah saya bermula balik projek buat acar buah sehingga harini...walaupun nama acar buah saya orang tak kenalpun tetapi saya syukur sangat-sangat ada juga sumber rezeki saya daripada jualan acar buah sedap ni...

ACAR BUAH SEDAP @ SHOPEE

Oleh kerana sekarang saya dah berjinak-jinak jual barang kat market place,so saya pun cuba letak acar buah saya kat shopee dan alhamdulillah the next day saya upload dah ada orang membeli...syukur sangat...Lagi satu,korang jangan kaget pula tengok gambar yang tulis no rating tuh sebab tadi saya cakap baru sehari upload dah ada orang order kan...gambar tu saya screen shot masa sebelum customer terima barang...so rating belum tertulis lagi...saya bagitahu untuk bagi terangggg...hehehe

Eh lupa nak cakap kat korang...saya jual acar buah ni dalam 2 jenis packaging tau...satu dalam botol 300g dan satu lagi saya packing kilo-kilo sebab kebanyakan customer saya yang beli sebab nak buat jamu kenduri...so,lebih senang packing gitu...lagipun kalau beli kilo lebih jimat berbanding beli yang dalam botol...tengoklah mana yang sesuai untuk selera korang kan...takkan nak makan sorang je tapi kena beli sekilo kannnn...hehehe...kita bagi option pada orang yang nak membeli

ACAR BUAH SEDAP @ SHOPEE
Kenapa saya heboh sangat nak bagitau korang yang acar buah sedap saya ni dah ada kat shopee??? Haaa korang meh rapat-rapat...saya nak bagitau...kalau beli kat shopee korang jimat sikit postage...kalau korang beli barang harga RM30 keatas korang boleh dapat free postage...kalau beli direct dengan saya memang tak dapatlah nak free postage ni...hehehe...


Tapi korang kena ingat free postage tu limitnya sampai 5kg je tau...kalau korang tetiba nak beli 20kg jangan korang terus tekan 20kg nanti tak dapat dah free postage tu...meh saya ajarin eh hehehe...kalau korang nak 20kg acar buah tu korang order 5kg setiap order...so korang buat 4 kali order...so,keempat-empat order tu korang dapat free postage gitewwww...pehe dok???

ACAR BUAH SEDAP @ SHOPEE
Sedap ke acar buah sedap tuh??? Namapun acar buah sedap...tentulah sedap...alamak terasa macam masuk bakul angkat sendiri pula dah hehe...setakat saya menjual acar buah johor resepi mak saya ni memang alhamdulillah boleh diterima oleh tekak-tekak mereka yang membeli...

Kebanyakan customer yang beli adalah orang india...mereka cakap sedap makan dengan nasi beriani...tapi bukan orang india je...orang melayu pun ada yang beli dan yang paling baru ni customer order untuk menjamu majlis rakan pejabat yang ada kaum india dan cina...tak sabar pula rasanya nak dengar feedback daripada orang cina pula...

ACAR BUAH SEDAP @ SHOPEE

Tengah syok-syok tulis artikel ni customer bagi feedbback...macam tau-tau je saya tengah cerita dia punya order hehehe....Korang yang nak cuba rasa acar buah sedap samaada boleh diterima oleh tekak korang boleh beli kat kedai shopee saya ACAR BUAH SEDAP 300G & ACAR BUAH SEDAP KILO ...kepada yang nak resepi cara buat acar buah ni korang boleh baca kat SINI ...korang boleh buat untuk makan sendiri or boleh buat untuk korang jual...tiada masalah,in Sya Allah mesti menjadi...korang kena cuba...

Oklah settle dah saya nak bagitahu korang pasal ACAR BUAH SEDAP @ SHOPEE ni...kalau ada yang membaca ni belum tahu apetu shopee,bagaimana nak jual barang korang kat shopee,bagaimana nak niaga kat shopee dan apa-apa yang berkaitan dengan shopee boleh baca info lengkap tentang cara berniaga di BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE ...jumpa lagi next konten...terima kasih sebab sudi menyinggah...
Wassalam


Survey :
Tahun bila kali terakhir korang makan acar buah sebagai hidangan masa kenduri kahwin? 

A) 1985
B) 1993
C) 2005
D) Tak pernah jumpa

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

Bismillah...
Assalammualaikum semuaaaa....semoga sesiapa yang melewati artikel RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP ni sihat-sihat belaka hendaknya...mesti ada yang berminat nak belajar macamana nak buat acar buah ni kan...biasa makan je...sekarang kita belajar pula macamana nak membuatnya...hehehe...sebelum tu saya nak bagitahu acar buah johor ini adalah makanan tradisi yang selalu kita boleh makan kat kenduri kahwin kannn..pastu kalau makan nasi beriani pon sedap sangat kalau ada acar buah ni...lagi satu,time bulan puasa memang ramai orang cari acar buah ni sebab nak buat makan pembuka selera waktu bersahur nanti...betoi tak orang johor???

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

Sebenarnya saya dapat banyak permintaan daripada kawan-kawan pesbuk untuk RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP ni..."asyik share gambar je...share la resepi sekali...boleh kitorang buat nanti"  Haaa...gitula lebih kurang ayat penyata mereka kat saya bila saya share gambar aktiviti memasak acar buah saya...so,harini saya nak memenuhi permintaan mereka...jom layan saya jadi cikgu Senah(bukan nama sebenar) sat taw...hehehe...pstttt...haritu baru jadi cikgu mengajar tentang SHOPEE...ni nak mengajar masak-masak pula...hehehe,macam-macam la cikgu Senah nih...

Jom belajar...

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP
( base on 1kg buah@asam )
Cili kering  30g
Bawang kecil & besar 50g
Bawang putih 10g
Minyak masak 120ml
Gula 50g
Garam 10g
Cuka 15ml
Halia 5g

Note : Bawang besar jangan terlalu banyak sebab dia banyak air...so lebihkan bawang kecil...kalau nak buat dalam kuantiti banyak just kali kan je bahan tu ikut jumlah kg bahan buah @ asam korang nak buat tu

Dibawah ini saya tunjukkan gambar-gambar bahan yang saya gunakan sepanjang sesi memasak acar buah johor baru-baru ni...sebelum ni saya tak sempat nak ambil gambar betul-betul dengan lengkap tapi disebabkan dah niat nak share resepi saya ambil gambar kali ni untuk ditempek kat sini sebagai hidangan mata korang hehehe...baru je semalam saya buat 6kg acar buah sebab ada orang tempah tu yang ada kesempatan nak buka kelas memasak harini hehehe...Alhamdulillahhh...mak saya cakap ilmu ni tak rugi kalau dikongsi...so,harap-harap korang yang faham dengan apa yang saya ajar bolehlah manfaatkan nanti dan bolehlah ajar kat orang lain pula ye...

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

Ini adalah antara bahan utama acar buah...ini buah-buah @ asam-asam yang dapat saya cari...yang lain semua tiada stok kat kedai sini...biasa ada buah warna hijau tapi tiada...sedih betul rasanya...kuranglah seri acar buah saya nanti...tapi yang pasti rasanya tetap auummm...hehehe...korang boleh letak apa sahaja buah yang korang suka...tak ikut yang macam saya guna pun takpe...kismispun korang boleh letak,semalam cari kismis pun takde stok...so terpaksalah buat ikut apa yang ada je....

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP


RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP


Yang ini pula bahan-bahan lain yang akan menjayakan projek acar buah kita nanti...saya suka siap-siapkan semua bahan baru start buat sebab takut ada yang tercicir nanti huhuhuhu...macam minyak,gula dan cuka pun saya siap-siap timbang...senang nanti tiba masanya terus lambak kan je dalam kuali kannnn... Cili kering,bawang dan halia korang kena blend semua sekali jadikan paste macam dalam gambar tu eh...kuantiti ikut resepi yang saya sediakan kat atas...semua yang saya bagi tu dah cukup rasa cukup segala...korang tak perlu nak tambah-tambah apa dah...kalau tak rasa masa memasak tu pun takpe...memang dah cukup rasa dah resepi tu...gambar garam saya tak ambil sebab lupa huhuhu...tapi korang ikutlah dalam resepi tu tau...

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

Okey,kalau semua bahan sudah tersedia baru kita teruskan dengan aktiviti memasak pula...First sekali panaskan kuali then masukkan minyak yang dah siap-siap ukur tadi...bila minyak dah cukup panas korang tumiskan bahan yang korang kisar tadi...Lepas je korang tumis korang terus tutup kuali @ periuk yang korang guna untuk memasak tu tau...ada 2 sebab kenapa kita perlu tutup kuali masa memasak...sebab yang pertama supaya semua khasiat dan bau tumisan tu tak keluar dan yang keduanya nanti tumisan tu melompat-lompat keluar habis dapur korang berminyak-minyak...Petua orang tua-tua kalau nak masakan sedap bila masak kena tutup biar semuanya sebati kat makanan tersebut...

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

Hehehe...sempat gamaknya saya ambil gambar kuali yang bertutup ni untuk tontonan korang...saya kalau buat acar buah inilah part yang paling lemah...sebab tumisan tu memercik-mercik keluar...kalau kena kat tangan aduhaiiii pedihnya...pastu saya nak pesan,kalau menumis tu pastikan api korang kecilkan sedikit sebab takut tumisan tu cepat hangus...biar dia masak lama-lama sikit kalau nak acar buah ni tahan lama...pastu korang kena rajin kacau tau,jangan biarkan je...sekali sekala korang buka penutup kuali tu dan kacau bagi dia merata....

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

Bila tumisan tadi dah masak dan pecah minyak korang boleh letak 3 benda ni...Korang kena letak gula,cuka dan garam ikut resepi yang saya bagi tadi...then korang kacau lagi sampai sebati macam dalam gambar kat atas nun...gambar ni adalah gambar selepas saya curahkan gula,garam dan cuka...sebelum letak 3 bahan ni tak dapat amik gambar sebab minyak melompat-lompat,takut kena kat handphone aiiii hehehe...

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

Then bila semua dah sebati korang boleh letak asam@buah@jeruk yang korang nak letak...pastikan korang letak yang keras-keras dulu...contohnya macam kat atas ni...asam ni keras sikit,so saya masukkan dulu...kalau korang nak masukkan lobak asin,kismis,asam yang berbiji boleh masukkan masa ni iaitu bahan yang pertama dimasukkan selepas sambal dah masak...pastu korang kacau hempuk-hempuk lebih kurang dalam 5 minit boleh la masukkan bahan-bahan yang lain...

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

Korang masukkan je bahan-bahan lain yang korang nak masuk dan kacau bagi mereka rata dan mesra...lepas tu korang biarkan atas dapur dalm 15 minit...korang kena balik-balikkan taw...jangan biarkan je sebab nak bagi acar tu sebati dengan bahan...masa 15 minit yang saya cakap tu untuk yang buat kuantiti yang banyak...kalau yang buat sikit tu tak perlulah tunggu lama sangat..agak-agak dah ok dah boleh tutup api dah...

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

Tadaaaa...inilah rupanya hasil acar buah yang saya berjaya siapkan untuk tempahan customer. Walaupun kekurangan warna hijau sebagai pembangkit seri tetapi masih nampak berselera dan semestinya rasa masih lagi sedap...hehehe...puji diri sendiri...kalau tak sedap masakan orang tempah dan repeat order kan...huhuhu...

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP

Dan macam biasa lepas dah sejuk saya akan packing. 1 plastik beratnya 1kg dan yang dalam botol beratnya 300g...biasanya saya tak buat banyak-banyak untuk buat stok,bila ada order baru saya buat sebab macam tak syok pula simpan lama-lama bagi kat orang walaupun acar buah ni boleh tahan setahun jangka hayatnya...saya nak orang yang tempah kat saya dapat acar buah yang fresh gitewww...

Korang faham tak apa yang saya ajar nih?? ke saya syok sendiri mengajar?? ke langsung tiada siapa yang nak tahu pun pasal resepi ni? sebab malas nak buat...takde masa nak buat...or lebih prefer beli je...sebab macam renyah je nak buat...ok ok....banyak pula persoalan yang saya timbulkan...harap korang faham story saya tentang RESEPI ACAR BUAH JOHOR 2017 - MUDAH & SEDAP ni ...kalau ada yang tak faham korang boleh tanya okeyyy....lepas ni saya nak masukkan acar buah sedap saya ni kat kedai shopee saya...kalau korang teringin nak makan bolehlah order hehehe...shopee jimat pos taw...kalau harga lebih RM30 free pos pula tu...uiiiii tak sabar nak jual acar buah sedap ni kat shopee....Oklah korang,kita jumpa next story ya...thank's pada yang sudi singgah...jumpa lagiiii...baiiiii
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

ACAR BUAH JOHOR UNTUK CATERING

Bismillah...
Assalammualaikum semua...Tinjau sekejap kat sini nak update tentang ACAR BUAH JOHOR UNTUK CATERING sebab last week kalau tak silap saya ada update order dari customer di KL then semalam customer repeat order lagi. Wowww...terkesima sekejap sebab tak sangka dapat repeat order...Syukur Alhamdulillah dengan nikmat dan rahmat yang Allah kirimkan buat kami sekeluarga

ACAR BUAH JOHOR UNTUK CATERING

Apa yang agak mengecewakan saya adalah stok buah berwarna hijau kehabisan stok di saat-saat akhir...Sedih teramat sangat beb...yela,orang dah mula suka dengan sajian kita...tup-tup bahan pula tak cukup. Syukur ada kakak ipar saya yang sentiasa bagi semangat "biasalah tu dik,ini namanya dugaan bisnes" begitulah lebih kurang ayatnya kepada saya. So,saya ambil itu sebagai pembakar semangat untuk teruskan projek acar buah johor ni

Walaupun nampak ada kekurangan pada acar buah saya tetapi rasanya tetap sama. Customer request pada saya supaya kali ini nak acar buah yang lebih pedas...so,saya ikutkan kemahuan mereka..."customerkan KING" hehehe...

ACAR BUAH JOHOR UNTUK CATERING

Macam biasa bila acar buah dah sejuk saya mulakan operasi packing masuk plastik sebelum di seal. 1 plastik ni saya isikan 1kg acar buah...senang nak kira hehehe...Mesin sealer tu kalau korang nak tahu bukan untuk sealer je tau,mesin ni sebenarnya mesin untuk vacuum pack. Tapi disebabkan acar buah ni berminyak dan mengandungi cecair,so vacuum pack tidak sesuai digunakan....

So,saya gunakan mesin ni hanya untuk seal sahaja sebab saya rasa mesin ni lebih kuat seal berbanding mesin sealer yang biasa saya guna. Mesin vacuum pack ni saya beli di lelong.com,korang boleh search kat sana. Senang kalau ada mesin ni kalau nak simpan makanan supaya tahan lama korang guna vacuum pack je,pastu simpan dalam peti sejuk...

ACAR BUAH JOHOR UNTUK CATERING

ACAR BUAH JOHOR UNTUK CATERING

Alhamdulillah...selesai packing acar buah terus saya susun dalam kotak untuk dihantar kepada pelanggan. Saya guna Airpak Kurier Service je...next day dah sampai kat tangan pelanggan dah...horeyyy,boleh tahan cepat juga service Airpak ni...

Kalau ada sesiapa yang berminat nak try acar buah johor saya korang boleh terus contact saya. Yang area simpang renggam korang boleh dapatkan acar buah saya di Butik NY Beauty...saya ada letak kat sana. Lastly thank's kepada yang sudi singgah kat artikel ACAR BUAH JOHOR UNTUK CATERING saya kali ini...Jumpa lagiii
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

TEMPAHAN ACAR BUAH JOHOR

Bismillah dan Assalammualaikum semua...Rindunya rasa nak mencoret disini tapi apakan daya saya tiada kesempatan tapi harini saya ada sedikit masa terluang dapatlah saya update entri untuk tatapan korang. Harini saya nak cerita pasal TEMPAHAN ACAR BUAH JOHOR 

TEMPAHAN ACAR BUAH JOHOR

Kalau ada yang masih belum kenal acar buah johor, gambar di atas ni adalah rupa acar buah johor yang selalu korang boleh makan bila ada hidangan nasi beriani di kenduri kahwin atau di restoran nasi beriani. Sebenarnya acar ni ada banyak jenis tapi yang dalam gambar itu adalah acar buah versi saya hasil resepi turun temurun daripada mak saya

TEMPAHAN ACAR BUAH JOHOR
  
TEMPAHAN ACAR BUAH JOHOR

Tak rugi belajar resepi daripada mak sebab rasanya memang sedap giloss sebab itulah saya namakan acar buah saya acar buah sedap hehehehe...Sebenarnya dah lama saya belajar cara buat acar ni dan saya pernah jual acar ni tahun 2014 tapi terpaksa stop sebab saya pragnent then start kembali bulan puasa tahun ni (hehehe...lama betul cuti bersalin)

TEMPAHAN ACAR BUAH JOHOR

Semalam saya dapat tempahan sebanyak 20kg daripada sebuah restoran curry house yang terletak di KL. Buat pengetahuan korang saya ada ya mengambil tempahan untuk majlis atau catering sebab mungkin sebelum ni orang tak jelas samaada saya terima tempahan @ tidak,so saya nak bagitahu yang saya sememangnya menerima tempahan untuk jumlah yang besar

Sebelum ni saya ada terima tempahan dari singapore sebanyak 3kg. Alhamdulillah mereka berpuashati dengan rasa acar buah sedap ni dan willing to order lagi next time

TEMPAHAN ACAR BUAH JOHOR

Selepas beberapa jam berhempas pulas akhirnya saya siap memproses acar buah johor yang ditempah oleh customer. Saya packing dalam plastik 1kg setiap bungkus supaya senang saya nak susun dalam kotak. Saya menggunakan kurier untuk hantar ke KL sebab saya tak dapat arrange hantar dengan bas memandangkan tempat saya nak jumpa bas menuju ke KL jauh dari rumah saya. Postage ke KL untuk 20kg acar buah lebih kurang RM55 sahaja

TEMPAHAN ACAR BUAH JOHOR

Acar buah siap disusun dalam kotak dengan rapi supaya customer terima barang dengan sempurna nanti. Harap customer terima barang dengan selamat dan cepat sebab saya paling takut bab servis tak bagus ni. Kalau servis tak bagus customerpun tak sudi nak berurusan lagi dimasa akan datang

TEMPAHAN ACAR BUAH JOHOR

Korang perasan tak gambar yang paling acar buah yang paling atas sekali nampak cantik je kan. Ni saya nak share bagaimana nak dapatkan gambar yang cantik. Masa saya pergi kursus pengiklanan baru-baru ni ada disentuh tentang kuasa gambar boleh menarik minat untuk customer memilih kita sebgai seller tau. Bukan kita nak tipu tentang gambar tetapi kita nak tunjukkan keadaan sebenar barang jualan kita dengan lebih jelas dan sedap mata memandang

TEMPAHAN ACAR BUAH JOHOR

Saya hanya menggunakan kamera telefon biasa-biasa sahaja untuk ambil gambar dalam light box yang saya buat sendiri menggunakan kotak dan letakkan 4 biji lampu kecil yang disambungkan menggunakan usb. Kotak tu saya ubah suai sedikit dengan meletakkan kertas putih dikeliling kotak(kertas mahjung) supaya cahaya nampak lebih terang dan hasil gambar yang saya dapat sangat memuaskan hati sebab saya tak perlu keluarkan kos yang banyak untuk ambil gambar yang cantik. Korangpun boleh cuba buat light box ni sendiri kat rumah...Senang kalau nak ambil gambar yang cantik untuk korang buat iklan

Begitulah serba sedikit cerita berkenaan TEMPAHAN ACAR BUAH JOHOR dan sempat saya selitkan tips mendapat gambar yang cantik untuk tujuan iklan. Kepada sesiapa yang berminat nak cuba acar buah sedap saya boleh direct whatsapp saya. Tapi pastikan untuk order yang banyak jangan harini order esok dah nak sampai sebab saya perlukan masa untuk buat dan cari bahan...Apa-apapun terima kasih kepada yang sudi membuat tempahan dengan saya sebelum ini dan yang akan datang. Jumpa lagi dilain cerita. Terima kasih sudi singgah
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

HARGA ACAR BUAH YANG SEDAP TERKINI 2017

Bismillah...
Assalammualaikum semua insan di muka bumi ini yang terbaca artikel saya...Harini saya nak share pasal HARGA ACAR BUAH YANG SEDAP TERKINI 2017... Kenapa saya nak share cerita ni adalah sebab saya yang jual hehehe...Kang tak bagi harga acano pula nak jual ye idok...

Sebenarnya sebelum ni saya pernah jual acar buah johor ni selepas saya berpindah ke johor tetapi terpaksa berhenti beroperasi sebab saya pregnant. Lepas bersalin konon-konon nak mula balik tapi tak kesampaian sebab saya terjebak dalam arena kecantikan pula huhuhu...

Tapi hari ini saya bermula semula memandangkan bulan puasa memang ramai orang suka makan acar buah ni sebagai pembuka selera...maka saya pun buat acar buah untuk memenuhi permintaan orang ramai...Maklumlah masa bersahur memang kurang sikit selera nak menelan...tapi kalau ada acar buah ni macam berselera sikit kannnn...Lagi best kalau dapat acar buah paling sedap...memang aummm...

HARGA ACAR BUAH YANG SEDAP TERKINI 2017

Keistimewaan yang ada pada acar buah johor hasil tangan saya adalah saya letak lebih kurang 12 bahan acar buah dari pelbagai variasi warna dan jenis...Dan semestinya saya pilih buah yang terbaik untuk dijual...Lagi satu 100% buah yang ada dalam acar saya adalah buah sebenar...sebab saya ada dengar orang carita pasal acar buah letak kulit tembikai...nauzubillahhhh...benda makan pun nak tipu...wallahulam...

Saya tidak ada masukkan sebarang benda yang tak boleh dimakan dalam acar buah saya...Rasanya alhamdulillah memang terbaik...Cakap terbaik pun tak boleh juga sebab owner yang cakap kan...mestilah nak cakap terbaik bagi orang beli...huhuhu...

Kalau tak percaya korang boleh beli dan rasa mesti terangkat punya...hehehe...ada yang tanya kat saya acar buah tahan berapa lama...Acar buah sedap ni tahan lama selagi tak dibuka dan di kocok-kocok...tapi kalau dah buka gerenti cepat habis...silap haribulan sehari je dah licin

HARGA ACAR BUAH YANG SEDAP TERKINI 2017

Satu bekas ni beratnya 300gram. Saya jual dengan harga RM15. Ada yang nak beli dan minta saya pos...Saya minta maaf sangat sebab tak dapat nak pos kalau korang beli 1 botol sebab kalau 1 botol kena masuk plastik pos...Korang faham-fahamlah kalau plastik pos mesti kena baling-baling...Saya tak risau tumpah tapi saya tak suka makanan di baling-baling atau terlangkah dan sebagainya

Oleh kerana itu saya cadangkan kepada yang berminat nak beli untuk beli secara berjemaah...Bukan solat terawih je berjemaah taw...beli acarpun boleh berjemaah...hehehe(gurau je eh) maksud berjemaah tu adalah korang ajakla kawan-kawan beli sekali...kawan-kawan opis ke...jiran-jiran ke...adik beradik ke...Lagipun kalau beli berjemaah lebih jimat kos pos nya

oppssss...nanti...sebelum korang salah sangka meh saya explain...saya suruh berjemaah beli tu sebab saya nak pos guna kotak pos laju...Kalau guna kotak mereka tak baling-baling(menurut pengalaman saya pos barang guna kotak)...Mereka akan handle baik-baik...Sebab itu saya lebih yakin untuk pos makanan guna kotak pos laju.
              
HARGA POS LAJU KOTAK
Kotak kecil (RM14) : 6 botol 
Kotak medium (RM22) : 15 botol
Kotak besar (RM33) : 29 botol

HARGA ACAR BUAH YANG SEDAP TERKINI 2017

Saya packing acar buah dalam botol. Korang tak perlu nak risau tertumpah sebab saya dah siap-siap seal penutup dengan plastic guard seal ni. Ada 2 tujuan saya letak seal ni...satu saya nak pastikan yang acar tu tak tertumpah meleleh-leleh dan yang keduanya saya tak nak bagi orang suka-suka nak buka bila saya letak kat kedai...

Bayangkan benda makan macamni dibuka banyak kali oleh orang yang berbeza dan ada yang menghidu-hidu sekali...Apa perasaan korang nak beli kalau dah tahu makanan yang korang nak beli tu dah 10 kali kena hidu...Huhuhu...Saya bab ni memang lemah...tak suka sangat beli kalau bekas makanan yang saya nak beli tu tak di seal...

HARGA ACAR BUAH YANG SEDAP TERKINI 2017

Ni sahur pagi tadi makan nasi goreng je...letak acar buah sikit laju je makan...Kalau tak nak habiskan sikit pun macam susah sangat...Acar buah juga dimakan dengan hidangan nasi briyani atau nasi tomato. Saya ada terbaca tentang acar buah ni adalah makanan tradisi orang johor...betul or tidak saya tak pasti sebab saya cakap berdasarkan apa yang saya baca...

Acar buah merupakan menu pembuka selera dan ada sesetengah family yang memang dah terbiasa makan acar ni sampaikan memang sentiasa nak ada stok acar buah kat dapur...Lagi-lagi masa bulan puasa memang ramai makcik pakcik yang dok cari acar ni...

Biasanya acar buah ni ada masa kenduri kahwin tapi sekarang dah jarang sangat dah ada mungkin sebab kos nak buatnya mahal sangat kot. Kalau dulu-dulu masa kecil nak ikut mak pergi kenduri semata-mata nak makan acar buah...

Tapi biasanya acar buah letak dalam piring kecik je...tak boleh ambil banyak-banyak...dan yang paling kelakar acar buah yang selalu kosong dulu...semua berebut nak makan acar buah...hahahaha...kantoi dah...

Korang kalau berminat nak beli boleh terus direct whatsapp saya taw...Saya juga sedia menerima tempahan untuk majlis...Tapi janganlah majlis hari sabtu...hari jumaat baru nak kabo...memang saya tak layan la dikkk oiii...

HARGA ACAR BUAH YANG SEDAP TERKINI 2017
1 botol ( 300g ) : RM15
1 kg : RM45
5 kg : RM200
10 kg : RM350
20 kg : RM600

Harga ini adalah tidak termasuk postage jika korang nak saya pos...Kalau sekitar simpang renggam,kulai dan kluang saya boleh hantar In Sya Allah...Korang boleh survey harga acar buah di pasaran dulu sebelum buat tempahan

Jangan lupa dapatkan acar buah sedap yang memang ohsem sangat...sesedap rasa...tak boleh nak komplen apa-apa masa makan sebab ianya perfect...sangat puashati makan...Jom la try...mesti korang suka...Pape boleh whatsapp saya...Terima kasih sudi luangkan masa disini membaca HARGA ACAR BUAH YANG SEDAP TERKINI 2017...Jumpa lagi next story...saya akan share resepinya pula...terima kasih semua...

Wassalam