ZURAINI.COM

Showing posts with label ACAR BUAH JOHOR. Show all posts
Showing posts with label ACAR BUAH JOHOR. Show all posts

TEMPAHAN ACAR BUAH JOHOR

Bismillah dan Assalammualaikum semua...Rindunya rasa nak mencoret disini tapi apakan daya saya tiada kesempatan tapi harini saya ada sedikit masa terluang dapatlah saya update entri untuk tatapan korang. Harini saya nak cerita pasal TEMPAHAN ACAR BUAH JOHOR 

TEMPAHAN ACAR BUAH JOHOR

Kalau ada yang masih belum kenal acar buah johor, gambar di atas ni adalah rupa acar buah johor yang selalu korang boleh makan bila ada hidangan nasi beriani di kenduri kahwin atau di restoran nasi beriani. Sebenarnya acar ni ada banyak jenis tapi yang dalam gambar itu adalah acar buah versi saya hasil resepi turun temurun daripada mak saya

TEMPAHAN ACAR BUAH JOHOR
  
TEMPAHAN ACAR BUAH JOHOR

Tak rugi belajar resepi daripada mak sebab rasanya memang sedap giloss sebab itulah saya namakan acar buah saya acar buah sedap hehehehe...Sebenarnya dah lama saya belajar cara buat acar ni dan saya pernah jual acar ni tahun 2014 tapi terpaksa stop sebab saya pragnent then start kembali bulan puasa tahun ni (hehehe...lama betul cuti bersalin)

TEMPAHAN ACAR BUAH JOHOR

Semalam saya dapat tempahan sebanyak 20kg daripada sebuah restoran curry house yang terletak di KL. Buat pengetahuan korang saya ada ya mengambil tempahan untuk majlis atau catering sebab mungkin sebelum ni orang tak jelas samaada saya terima tempahan @ tidak,so saya nak bagitahu yang saya sememangnya menerima tempahan untuk jumlah yang besar

Sebelum ni saya ada terima tempahan dari singapore sebanyak 3kg. Alhamdulillah mereka berpuashati dengan rasa acar buah sedap ni dan willing to order lagi next time

TEMPAHAN ACAR BUAH JOHOR

Selepas beberapa jam berhempas pulas akhirnya saya siap memproses acar buah johor yang ditempah oleh customer. Saya packing dalam plastik 1kg setiap bungkus supaya senang saya nak susun dalam kotak. Saya menggunakan kurier untuk hantar ke KL sebab saya tak dapat arrange hantar dengan bas memandangkan tempat saya nak jumpa bas menuju ke KL jauh dari rumah saya. Postage ke KL untuk 20kg acar buah lebih kurang RM55 sahaja

TEMPAHAN ACAR BUAH JOHOR

Acar buah siap disusun dalam kotak dengan rapi supaya customer terima barang dengan sempurna nanti. Harap customer terima barang dengan selamat dan cepat sebab saya paling takut bab servis tak bagus ni. Kalau servis tak bagus customerpun tak sudi nak berurusan lagi dimasa akan datang

TEMPAHAN ACAR BUAH JOHOR

Korang perasan tak gambar yang paling acar buah yang paling atas sekali nampak cantik je kan. Ni saya nak share bagaimana nak dapatkan gambar yang cantik. Masa saya pergi kursus pengiklanan baru-baru ni ada disentuh tentang kuasa gambar boleh menarik minat untuk customer memilih kita sebgai seller tau. Bukan kita nak tipu tentang gambar tetapi kita nak tunjukkan keadaan sebenar barang jualan kita dengan lebih jelas dan sedap mata memandang

TEMPAHAN ACAR BUAH JOHOR

Saya hanya menggunakan kamera telefon biasa-biasa sahaja untuk ambil gambar dalam light box yang saya buat sendiri menggunakan kotak dan letakkan 4 biji lampu kecil yang disambungkan menggunakan usb. Kotak tu saya ubah suai sedikit dengan meletakkan kertas putih dikeliling kotak(kertas mahjung) supaya cahaya nampak lebih terang dan hasil gambar yang saya dapat sangat memuaskan hati sebab saya tak perlu keluarkan kos yang banyak untuk ambil gambar yang cantik. Korangpun boleh cuba buat light box ni sendiri kat rumah...Senang kalau nak ambil gambar yang cantik untuk korang buat iklan

Begitulah serba sedikit cerita berkenaan TEMPAHAN ACAR BUAH JOHOR dan sempat saya selitkan tips mendapat gambar yang cantik untuk tujuan iklan. Kepada sesiapa yang berminat nak cuba acar buah sedap saya boleh direct whatsapp saya. Tapi pastikan untuk order yang banyak jangan harini order esok dah nak sampai sebab saya perlukan masa untuk buat dan cari bahan...Apa-apapun terima kasih kepada yang sudi membuat tempahan dengan saya sebelum ini dan yang akan datang. Jumpa lagi dilain cerita. Terima kasih sudi singgah
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

HARGA ACAR BUAH YANG SEDAP TERKINI 2017

Bismillah...
Assalammualaikum semua insan di muka bumi ini yang terbaca artikel saya...Harini saya nak share pasal HARGA ACAR BUAH YANG SEDAP TERKINI 2017... Kenapa saya nak share cerita ni adalah sebab saya yang jual hehehe...Kang tak bagi harga acano pula nak jual ye idok...

Sebenarnya sebelum ni saya pernah jual acar buah johor ni selepas saya berpindah ke johor tetapi terpaksa berhenti beroperasi sebab saya pregnant. Lepas bersalin konon-konon nak mula balik tapi tak kesampaian sebab saya terjebak dalam arena kecantikan pula huhuhu...

Tapi hari ini saya bermula semula memandangkan bulan puasa memang ramai orang suka makan acar buah ni sebagai pembuka selera...maka saya pun buat acar buah untuk memenuhi permintaan orang ramai...Maklumlah masa bersahur memang kurang sikit selera nak menelan...tapi kalau ada acar buah ni macam berselera sikit kannnn...Lagi best kalau dapat acar buah paling sedap...memang aummm...

HARGA ACAR BUAH YANG SEDAP TERKINI 2017

Keistimewaan yang ada pada acar buah johor hasil tangan saya adalah saya letak lebih kurang 12 bahan acar buah dari pelbagai variasi warna dan jenis...Dan semestinya saya pilih buah yang terbaik untuk dijual...Lagi satu 100% buah yang ada dalam acar saya adalah buah sebenar...sebab saya ada dengar orang carita pasal acar buah letak kulit tembikai...nauzubillahhhh...benda makan pun nak tipu...wallahulam...

Saya tidak ada masukkan sebarang benda yang tak boleh dimakan dalam acar buah saya...Rasanya alhamdulillah memang terbaik...Cakap terbaik pun tak boleh juga sebab owner yang cakap kan...mestilah nak cakap terbaik bagi orang beli...huhuhu...

Kalau tak percaya korang boleh beli dan rasa mesti terangkat punya...hehehe...ada yang tanya kat saya acar buah tahan berapa lama...Acar buah sedap ni tahan lama selagi tak dibuka dan di kocok-kocok...tapi kalau dah buka gerenti cepat habis...silap haribulan sehari je dah licin

HARGA ACAR BUAH YANG SEDAP TERKINI 2017

Satu bekas ni beratnya 300gram. Saya jual dengan harga RM15. Ada yang nak beli dan minta saya pos...Saya minta maaf sangat sebab tak dapat nak pos kalau korang beli 1 botol sebab kalau 1 botol kena masuk plastik pos...Korang faham-fahamlah kalau plastik pos mesti kena baling-baling...Saya tak risau tumpah tapi saya tak suka makanan di baling-baling atau terlangkah dan sebagainya

Oleh kerana itu saya cadangkan kepada yang berminat nak beli untuk beli secara berjemaah...Bukan solat terawih je berjemaah taw...beli acarpun boleh berjemaah...hehehe(gurau je eh) maksud berjemaah tu adalah korang ajakla kawan-kawan beli sekali...kawan-kawan opis ke...jiran-jiran ke...adik beradik ke...Lagipun kalau beli berjemaah lebih jimat kos pos nya

oppssss...nanti...sebelum korang salah sangka meh saya explain...saya suruh berjemaah beli tu sebab saya nak pos guna kotak pos laju...Kalau guna kotak mereka tak baling-baling(menurut pengalaman saya pos barang guna kotak)...Mereka akan handle baik-baik...Sebab itu saya lebih yakin untuk pos makanan guna kotak pos laju.
              
HARGA POS LAJU KOTAK
Kotak kecil (RM14) : 6 botol 
Kotak medium (RM22) : 15 botol
Kotak besar (RM33) : 29 botol

HARGA ACAR BUAH YANG SEDAP TERKINI 2017

Saya packing acar buah dalam botol. Korang tak perlu nak risau tertumpah sebab saya dah siap-siap seal penutup dengan plastic guard seal ni. Ada 2 tujuan saya letak seal ni...satu saya nak pastikan yang acar tu tak tertumpah meleleh-leleh dan yang keduanya saya tak nak bagi orang suka-suka nak buka bila saya letak kat kedai...

Bayangkan benda makan macamni dibuka banyak kali oleh orang yang berbeza dan ada yang menghidu-hidu sekali...Apa perasaan korang nak beli kalau dah tahu makanan yang korang nak beli tu dah 10 kali kena hidu...Huhuhu...Saya bab ni memang lemah...tak suka sangat beli kalau bekas makanan yang saya nak beli tu tak di seal...

HARGA ACAR BUAH YANG SEDAP TERKINI 2017

Ni sahur pagi tadi makan nasi goreng je...letak acar buah sikit laju je makan...Kalau tak nak habiskan sikit pun macam susah sangat...Acar buah juga dimakan dengan hidangan nasi briyani atau nasi tomato. Saya ada terbaca tentang acar buah ni adalah makanan tradisi orang johor...betul or tidak saya tak pasti sebab saya cakap berdasarkan apa yang saya baca...

Acar buah merupakan menu pembuka selera dan ada sesetengah family yang memang dah terbiasa makan acar ni sampaikan memang sentiasa nak ada stok acar buah kat dapur...Lagi-lagi masa bulan puasa memang ramai makcik pakcik yang dok cari acar ni...

Biasanya acar buah ni ada masa kenduri kahwin tapi sekarang dah jarang sangat dah ada mungkin sebab kos nak buatnya mahal sangat kot. Kalau dulu-dulu masa kecil nak ikut mak pergi kenduri semata-mata nak makan acar buah...

Tapi biasanya acar buah letak dalam piring kecik je...tak boleh ambil banyak-banyak...dan yang paling kelakar acar buah yang selalu kosong dulu...semua berebut nak makan acar buah...hahahaha...kantoi dah...

Korang kalau berminat nak beli boleh terus direct whatsapp saya taw...Saya juga sedia menerima tempahan untuk majlis...Tapi janganlah majlis hari sabtu...hari jumaat baru nak kabo...memang saya tak layan la dikkk oiii...

HARGA ACAR BUAH YANG SEDAP TERKINI 2017
1 botol ( 300g ) : RM15
1 kg : RM45
5 kg : RM200
10 kg : RM350
20 kg : RM600

Harga ini adalah tidak termasuk postage jika korang nak saya pos...Kalau sekitar simpang renggam,kulai dan kluang saya boleh hantar In Sya Allah...Korang boleh survey harga acar buah di pasaran dulu sebelum buat tempahan

Jangan lupa dapatkan acar buah sedap yang memang ohsem sangat...sesedap rasa...tak boleh nak komplen apa-apa masa makan sebab ianya perfect...sangat puashati makan...Jom la try...mesti korang suka...Pape boleh whatsapp saya...Terima kasih sudi luangkan masa disini membaca HARGA ACAR BUAH YANG SEDAP TERKINI 2017...Jumpa lagi next story...saya akan share resepinya pula...terima kasih semua...

Wassalam