ZURAINI.COM

Image
Showing posts with label TUTORIAL. Show all posts
Showing posts with label TUTORIAL. Show all posts

CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE

Bismillah dan Assalammualaikum semua...Alhamdulillahhhh...saya masih disini...Excited sebenarnya harini nak kongsikan content tentang CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE ...ilmu ini sangat berguna bagi mereka yang mempunyai agent dalam bisnes mereka...

CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE

Sebenarnya saya suka sangat nak share apa yang saya tahu tentang shopee kat orang lain...Saya sedar bukan semua orang tak tahu,tapi saya lebih fokus untuk kongsikan kepada mereka yang tak tahu...yang dah tahu tu takpe...boleh abaikan cerita saya hehehe...

Sejak akhir-akhir ni ramai betul yang mula berniaga kat shopee...walaupun platform ni dah agak lama tapi baru sekarang nampak macam ada popular sikit pasainya konsep yang dibawakan oleh shopee membuatkan ramai yang tertarik untuk meneruskan urusniaga...lepas tu mungkin sebab dah masuk TV kan...hihihi

Sebelum saya cerita tentang CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE ni meh layan saya membebel sambil panaskan engine nak menulis hehehe... Konsep yang dibawakan oleh shopee sama je dengan market place yang lain...tapi bagi saya,saya berasa selesa berurusniaga dalam shopee sebab dimata hati saya ada sesuatu yang istimewa bila berurusan menggunakan platform shopee(hahaha...ayat tak boleh tahan...for sure,saya bukan nak bodek shopee taw...tapi saya buat pengakuan jujur ni...)

KELEBIHAN PLATFORM SHOPEE :
Jom saya cerita apa kelebihan menggunakan shopee ni...yang pertamanya saya rasa menggunakan shopee ni mudah,daripada setting hingga ke selesai bayaran...itu cerita kalau kita nak setting barang jualan kat dalam shopee la kan...kalau tak betul dia terus tulis error dan guide kita macamana nak buat dengan betul...then part yang saya suka kalau ada apa yang kita tak faham kita boleh terus tanya kat customer service...

Bab customer service saya bagi 5 bintang,sebab saya tak pernah sekalipun letak telefon dengan perasaan hampa masalah tak settle,sebab bila saya ada masalah berkaitan shopee saya akan terus call customer service dan alhamdulillah setakat ini saya berpuashati dengan layanan mereka dan masalah settle dengan cepat...Lagi satu yang saya suka customer service tak sukar untuk dihubungi...cepat je tembus talian dan dapat bercakap...dan kalau kita malas nak call pun tiada masalah,kita boleh guna email sebagai penghubung...mereka akan reply dengan cepat...I like it....

Ada juga yang belum kenal platform shopee ni taw korang...buktinya bila saya sebut shopee mereka tanya saya balik..."shopee tu apa ya puan?" hehee...krik krik kejap saya...so,ni saya nak bagitahu,shopee ni adalah satu platform untuk semua orang jual produk mereka secara online dengan selamat...kenapa saya cakap selamat??? sebab setiap pembelian di kedai korang,wang akan dimasukkan kedalam akaun shopee sehingga customer betul-betul sudah terima barang barulah shopee akan bagi kita duit tu...Korang yang belum tahu bagaimana nak buat kedai shopee boleh tengok tutorial kat SINI

Tiada satu seller pun yang boleh menipu menggunakan platform ini...korang yang nak beli belah kat shopee ni korang tak perlu risau kena tipu,sebab barang pasti akan sampai...tapi kalau andaikata barang tak sampai pada masa yang telah ditetapkan kita sebagai customer boleh mintak duit kita balik dari shopee...selamat kan...so,mana-mana seller yang ada niat nak menipu kat shopee sila batalkan niat korang tu,sebab korang tidak akan berjaya...

Apa lagi kelebihan yang shopee tawarkan kepada kita as pengguna shopee adalah program bersama pos laju..."Apa program shopee bersama pos laju tu?"okey...jom saya terangkan secara ringkas apa kelebihan join program ni...Program ini membolehkan korang mendapat servis penghantaran percuma untuk barang berharga RM30 keatas dan barang berat 5KG ke bawah...nak tahu lebih lanjut bagaimana nak join boleh baca info lengkap langkah-langkah yang perlu dibuat DISINI

...ni pon saya suka sangat sebab kita ada option yang boleh bagi pada customer...contoh kalau kita berniaga di FB ada customer nak beli barang kita...then kita boleh offer mereka free postage jika customer tersebut buat pemelian melalui kedai shopee kita...win win situation...customer dapat free postage...kita pula dapat rating...ada pembelian..ada rating...

Rating ni sangat penting tau untuk menjamin perkembangan bisnes kita kat shopee tu...kenapa saya cakap macamtu??? sebab,cuba tanya diri korang sendiri...kalau korang beli barang online...kedai A ramai pembeli dan kedai B tiada pembeli...so,kita as pembeli mesti akan beli dengan kedai A kan...tak kiralah harga berbeza tapi kita pasti akan pilih kedai A sebab nampak kedai ada pernah buat urusniaga...begitu juga kalau di kedai-kedai fizikal,contohnya kedai makan...biasanya orang akan lebih tertarik untuk masuk ke kedai makan yang ramai orang pergi berbanding yang lengang...betoii tak????Sebab tu rating @ pembeli adalah penting untuk sesebuah kedai online untuk terus maju...

So,kesimpulannya,bagi saya shopee adalah platform jual beli yang sangat seronok untuk digunapakai walaupun banyak saingan dari luar negara huhuhu...tapi rezeki masing-masing kan...yang penting minat...kalau minat takde,buat apapun gagal hokeyyy

Okey,engine dah panas...kita balik kepada tajuk asal kita CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE ni...inipun satu lagi kelebihan shopee...agent @ stokis mahupun dropship boleh berurusniaga melaluinya...Korang baca betul-betul taw...fokus hehehe...sebab kadang2 saya rasa dah jelas dah apa yang saya terangkan tetapi masih ada yang mesej saya cakap kurang faham...so kali ni saya nak cuba guna bahasa yang paling mudah dan ringkas supaya korang faham...tapi kalau masih tak faham maafkan saya hokey...korang boleh mesej saya untuk tanya....

Gambar yang saya paparkan adalah sebagai contoh sahaja...korang boleh praktikkan bila korang nak beli kat shopee dengan harga agent...dan sebelum saya lupa,harga agent tersebut orang lain tak nampak...itu antara kita dengan seller sahaja...dalam erti kata yang lebih mudahnya tak kantoi la kita dapat harga lebih murah...gitewwww....jom kita start....

CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE

Step 1 :
 Pilih dulu barang yang korang nak beli tu...

CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE

Step 2 :
 Korang cari perkataan "chat now" dan klik disitu...

CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE

Step 3 :
Bila korang dah klik "chat now" tu korang akan sampai ke skrin yang seterusnya seperti gambar kat atas ni...Korang nampak kan perkataan "make offer" tu??? then korang klik kat situ...

CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE
Step 4 :
Korang akan sampai di paparan skrin ini dan korang boleh masukkan harga agent@stokis@dropship dibahagian price dan isikan juga kuantiti...kemudian boleh proceed dengan menekan "make an offer"(bawah sekali)

CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE

Sejurus selepas seller bersetuju dengan harga yang diberikan korang boleh terus proceed order tersebut dengan harga yang korang tulis tu...settle...tapi sebelum korang nak gunakan method ni pastikan korang dah siap-siap setting dulu ya...sebab kalau tak setting tak dapat pula mereka "make offer" dengan korang...jom saya tunjuk macamana nak setting....

Step 1 :
CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE

Step 2 :
CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE

Step 3 :
CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE

Okeyyy...dah siap...korang faham tak apa yang saya sharekan tadi? Mudahkan kita nak beli barang kat supplier kita guna harga agent...dahla dapat free postage...selamat pula tu...kalau semua orang guna method ni saya rasa tiada lagi kes customer meroyan barang tak sampai sebulan kat pesbuk...betul tak...barang tak sampai kita report kat shopee then kita minta duit kita balik...tapi jangan lah baru 3 hari barang tak sampai dah meroyan...mungkin ada masalah dengan kurier yang kita tak tahu....shopee pun dah estimate kan masa 3 hari untuk seller proses barang(handling) untuk keluar...man-man la...tolak ansur sikit hokeyyy...

CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE
~ Jom lah singgah kat Kedai saya...hehe...cer klik gambar tu kita skodeng jap ~

Syukran-syukran...berakhir sudah tutorial CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE kepada sidang pembaca sekalian...harap semua yang membaca dapat faham apa yang dibaca dan dapat mempraktikkan dengan sebaik-baiknya...kalau ada masa boleh ajar kat orang sekali...share-share ilmu gitewww...hehehe...dan tiba masa saya nak berundur dah...nak p bungkus barang pula...kang meroyan pula customer barang lambat sampai huhuhuhu...take care & see you tomorrow...In Sya Allah...
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Bismillah...
Assalammualaikum wahai sahabat-sahabat sekalian...Harini saya nak share satu tips CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE ...Sejak saya buat artikel tentang BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE ramai yang mesej saya tanya tentang bagaiman nak print slip pos yang ada cop shopee. Sekarang ni Shopee merupakan satu platform jual beli yang paling disukai sebab pertamanya shopee menawarkan penghantaran percuma untuk barang yang bawah 5kg dan shopee lebih simple berbanding market place yang lain....dan yang paling saya suka servis center yang sangat mudah dihubungi disamping masalah diselesaikan dengan efisyen...I likeee

So,back to the story CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE ...sebelum ni saya pun salah seorang yang ingin nak tahu tentang consignment note shopee...tapi bila google saya tak dapat jawapan sebab belum ada orang yang share mengenainya di google...so,saya beranikan diri untuk call center untuk mendapatkan maklumat mengenainya...So,langkah pertama yang korang perlu buat adalah call center...tapi kalau korang malas nak call korang boleh isi borang di link yang saya bagi kat bawah ni...Tapi sebelum tu saya nak bagitahu korang...sebelum korang nak join program ni korang perlu ada printer tau...sebab kalau takde printer celah mana nak keluar slip pos tu...huhuhuhu...

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Bila korang dah isi borang kat link tu korang tunggu reply daripada pihak shopee sama ada korang layak @ tidak untuk join program tu...Sebenarnya tiada syarat kelayakanpun untuk join program ni...as long as korang ada printer dah boleh dah...Tapi korang kena make sure dah setting 2 benda ni...Yang pertama pick-up address dan yang kedua berat produk korang...kena isi betul-betul...kalau dua benda ni tak lengkap permohonan korang akan di "reject" setelah di "approve"

Hehehee...saya lah contohnya orang yang di reject setelah di approve tu...sebab saya tak setting pick-up address...mula-mula tu shopee dah approve,the next day dia reject balik sebab mungkin mereka baru nak review sekali ada error...so mereka terpaksa reject permohonan saya. Lepastu saya nak ingatkan kat korang...masa isi borang permohonan tu makesure korang isi dengan betul tau...alamat email yang betul sebab mereka akan hantar email kat alamat email yang kita bagi tu...jangan la bagi alamat email yang korang lupa password @ yang jarang-jarang korang buka...sat g kang ada yang menunggu durian tak jatuh...pastu teresak-esak kat tepi peti ais mengenang nasib shopee tak layan permohonan korang kihkihkih....

Haaaa...saya share sikit tips macamana nak buat kalau kali pertama permohonan korang di"reject"....saya share base on apa yang saya lalui la eh...korang kalau kena reject tak payahla cemas dan kaget sangat...korang tarik nafas dalam-dalam then korang buka balik noty yang bagitahu ke"reject"an permohonan korang tuh...pastu korang betulkan apa yang salah...korang ikut je intruction yang diberikan...bila korang rasa semua dah lengkap korang boleh terus email kat support center diorang...alamat email saya ada tinggalkan kat bawah...Korang tulis korang dah lengkapkan apa yang tak lengkap sebelum ni then mintak mereka review dan approve lagi sekali...Korang tulis bahasa melayu pun takpe kalau tak tahu tulis omputeh...jangan risau mereka faham orang yang dalam shopee ni bukannya semua tahu cakap omputeh kan...macam saya kihkihkihhhh...

Okehh...dah penat membebel jom ikuti siri cikgu Senah(bukan nama sebenar) mengajar anak murid...jom la tengok gambar-gambar rujukan yang tak berapa nak cantik sebab saya amik gambar guna handphone then tembak kat laptop...tak berapa nak cun sangat...tapi In Sya Allah boleh nampak lagi la...kalau yang tak nampak tu cuba la sedaya upaya untuk nampakkan ye...

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Mana yang pestime kenal shopee mereka tak tahu apakah gambar yang terpapar di atas...tapi yang kaki shopping kat shopee mesti dah tahu kannn...so saya assume korang tak tahu la ye...gambar di atas adalah gambar slip pos/consignment note shopee yang korang boleh print terus daripada kedai shopee korang...gedek gedek gedekkk...keluar ikut printer korang...eh gitu sekali bunyi printernya..hahahaa

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Bagaimanakah slip pos sebegini rupa boleh muncul di kedai korang meh korang tengok gambar yang ke dua ni....Bila korang dapat order korang buka je order tu akan terpapar skrin macam dalam gambar di atas...korang perlu klik kat perkataan "arrange shipment"...ingin di ingatkan sekali lagi disini bahawa aksi ini korang perlu buat di laptop @ desktop sahaja...tapi kalau handphone korang boleh connect dengan printer korang boleh buat aksi ni kat handphone korang juga...tiada masalah

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

bila korang tekan je "arrange shipment" tu korang akan dibawa terus ke halaman ini...Tengok gambar di atas...perati betul-betul...dapat catch up tak sayang-sayang semua...? ke cikgu ni syok sendiri mengajar tapi anak murid tak faham...haru wehhhh...Dah dapat??? Okeh...kalau dah nampak korang terus klik "confirm" 

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Dan selepas korang klik "confirm" korang akan sampai ke destinasi seterusnya iaitu seperti yang terpampang dalam gambar di atas...Then korang nampak tak jari jemari yang sedang menunjuk gambar printer tu? ada penampakan tulisan "print waybill" disitu...Ahaaaa...disitulah yang perlu korang klik untuk sampai ke langkah seterusnya....Tekan cepat!!!!!

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Taraaaa....Selamat datang ke consignment note sendiri...hehehe...haaa inilah dia slip pos/consignment note korang yang lahir dari kedai korang....Terharu tak dapat buat slip pos sendiri??? hehehe...kalau tak terharu takpe...biar saya terharu sorang-sorang...pasainya masa saya berjaya print kali pertama slip pos shopee ni saya rasa terharu...tapi terharu dalam hati jela...kalau terharu kat pesbuk kang buat kena bahan je nanti...yela...orang dah sampai bulan saya baru nak gosok gigi huhuhuhu....

Okehh...kita cut it short...sebab macam banyak membebel daripada ilmu...masa mula-mula nak print tu jenuh gak saya cari mana butang nak di tekan untuk print nihhh!!! hangin kejap saya tekan sana...tekan sini...cari sana...cari sini...last-last saya tekan "right click" kat mouse then klik pada "print..." rupa-rupanya itulah caranya nak print...tapi saya tak sure kalau ada cara lain...sebab saya buat cara ni je setakat ini...Korang perati gambar yang saya tepek tu dia akan keluar instruction untuk print...korang terus je tekan print...

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Tadaaaa...dah lahir dah slip pos korang dari printer...Seronok je rasa dihati tengok slip pos gedek gedek keluar dari printer...apa yang seronaknya??? Ni jawapan saya taw...seronoknya pasal saya tak yah susah payah nak menulis lagi dah...tekan-tekan je dah keluar slip pos...best apa...kannnn...lagi satu risiko salah salin alamat dapat dikurangkan...kita ni kadang-kadang kalau dah banyak sangat nak menulis mulalah nak tercicir lah...tersilap lah...dengan anak yang menjerit bagai...tinggalkan kejap terlupa pula satu kosong kat nombor telepon penerima...tak ke naya gitu...itu saya,kalau orang lain yang begitu fokus mungkin tak buat silap kannn...hehehe...saya ni kan ibu tarzan...jap nak kena menarzan kat anak-anak,jap nak kesana...jap nak kesini...so,sistem ini adalah sedikit sebanyak membantu ibu tarzan ini...

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Makesure slip pos tu korang dapat 2 keping taw...size A4 dan total slip pos/consignment note tu adalah 4pcs...korang guna pembaris je potong tengah-tengah...yang ada tulis "salinan pengirim" korang simpan...yang lagi 3 korang lampirkan sekali dengan parcel yang korang nak hantar tu....pandai-pandailah orang pos nak amik yang mana nanti....yang penting hak kita je kita ambil hokeyyy...Pastu selit baik-baik dalam piket doremon barang tuh...kang kena hujan rosak pula...

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Haaaa ni deh...dah siap berselpie dah slip pos shopee aiiii...ok tak?Maka dengan itu berakhirlah sesi coaching cikgu Senah(bukan nama sebenar)  tentang CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE ...Cikgu harap korang faham lah dengan penerangan berbaur gurau senda cikgu ni ya...maafkan cikgu ye anak-anak...cikgu memang suka bersenda...tapi sendaan cikgu habis disini sahaja taw...kalau banyak kali korang baca masih tak faham-faham juga korang boleh tanya...kalau malas nak tanya korang boleh terus tengok lebih lanjut kat website info shopee...

klik disini
⬇⬇⬇⬇⬇

@

email ke support@shopee.com.my

@

 call +60322989222

...........

Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

DIY KOTAK UNTUK PRODUK - MUDAH & JIMAT KOS (TAK SAMPAI RM1)

Bismillah & Assalammualaikum semua...Hai korang...I'm back untuk berceloteh...hope takde yang bosan baca celotehan saya yang agak over...tapi kadang-kadang je tau...kalau serius sangat stress pula nanti...so yang penting kita enjoyyy...Today saya nak share kat korang semua DIY KOTAK UNTUK PRODUK - MUDAH & JIMAT KOS (TAK SAMPAI RM1) ...Bab jimat kos dan DIY ni memang suka sangat saya nak buat hehehe...sebab saya ni memang suka nak cuba benda yang baru setiap hari..Kos bergantung pada saiz kotak...

DIY KOTAK UNTUK PRODUK - MUDAH & JIMAT KOS (TAK SAMPAI RM1)

Cer korang tengok kotak putih yang tersusun rapi kat dalam gambar tu...Itulah hasil saya berDIY sensorang kat rumah ni. Banyak cabaran yang terpaksa saya harungi masa buat kotak ni...Salah satunya adalah lambat siap sebab kejap-kejap nak kena usyar anak-anak...diorang ni memang tak sporting kalau ibunya nak fokus...ada je projek belakang tabir yang diorang nak buat...hurmmm redho jela...cabaran yang ke-2 adalah 3 kali buat tak jadi...huhuhu...biasalah kan,orang baru belajar memang gitu

Lepas beberapa kali mencuba sambil beraksi lompat pagar(kat rumah saya setiap pintu ada pagar) akhirnya saya berjaya dapatkan "tiun" buat kotak DIY yang saya rasa ok lah daripada langsung tiada. Tapi masih belum expert lagi la nak buat...untuk guna sendiri dengan tujuan save bajet boleh la hehehe....

DIY KOTAK UNTUK PRODUK - MUDAH & JIMAT KOS (TAK SAMPAI RM1)

Sedikit sedutan aktiviti berDIY saya malam tadi dengan penuh semangat dan kecekalan saya habiskan buat 15pcs kotak sampai pukul 1pagi huhuhu...sampai dalam mimpipun masuk cerita buat kotak hahaha...Nanti saya akan share macamana cara yang mudah untuk buat kotak tu eh...tu pun kalau korang nak tahu...tapi saya rasa masih ada orang yang sama spesis nak berjimat macam saya kat dunia nih...so,yang nak tahu jom layan...

Peralatan yang diperlukan untuk buat kotak :
(alahai macam formal sangat ek...siap bagi senarai alatan pula huhuhu...)
~Kertas untuk buat kotak
~Gunting/Pisau
~Gam @ double tape
~Pensel
~Pembaris panjang
~Produk yang nak dikotakkan

ARE YOU READY?????
-
-
-
GO.....(kikiki dah semacam je dia nih...)

DIY KOTAK UNTUK PRODUK - MUDAH & JIMAT KOS (TAK SAMPAI RM1)

Gambar kat atas ni saya buat contoh supaya apa yang saya nak sampaikan korang boleh faham. Sambil-sambil saya membebel korang boleh refer gambar kat atas tu ya...

1) Korang wajib lukis dahulu gambarajah saiz kotak yang korang nak buat. Contoh yang saya bagi adalah sama seperti kotak yang saya buat cuma size sahaja berbeza. Nak buat ukuran mudah je,korang ukur je tinggi dan lebar produk tu... Pastu korang lukis kat kertas kotak tu...Tapi dibahagian dalam tau,kang lukis kat luar buruk pula jadinya kotak tuh hehehe

2) Selepas dah settle lukis korang boleh start gunting. Kat gambar no 1 korang nampak tak yang saya titik-titik tu? Yang garis putus-putus tu korang perlu potong. Gambar no.2 tu saya dah siap potong. Korang perhatikan betul-betul...jangan salah potong sebab masa mula-mula saya buat tersalah potong...tak bersayap kotak saya hahahaha...

3) Kemudian bila dah settle potong korang perlu matikan garisan... maksudnya setiap yang ada garisan korang perlu lipat bagi senang nak bentuk kotak tu nanti...Kalau korang tengok gambar no.3 korang akan faham apa yang saya cuba bagitahu sebab kadang-kadang bahasa saya ni susah sikit orang nak faham...sebab tu saya suka letak gambar baru jelas...ngeh ngeh ngeh....Lepas tu anak panah hijau yang saya letak tu adalah tempat untuk letak gam...korang perlu letak gam dibahagian belakang...bukan depan...

4) Then gambar no 4 tu pula contoh saya dah lekatkan bahagian badan. Boleh bayangkan tak??? hehehe...Then yang bahagian bawahpun lekatkan juga...Make sure masukkan sayap kebahagian dalam baru gam tau...nanti tak pasal-pasal kotak korang bersayap kiri kanan hihi...

DIY KOTAK UNTUK PRODUK - MUDAH & JIMAT KOS (TAK SAMPAI RM1)

5) Gambar no.5 adalah gambaran bahagian bawah apabila sudah dilekatkan....korang boleh adjust sendiri kalau korang nak lagi cantik bahagian bawahnya tu...Saya sekadar bagi contoh...

6) Selesai bahagian bawah kita beralih ke bahagian atas...Tak banyak yang perlu dilakukan dibahagian atas. Gambar no.6 menunjukkan gambaran kotak dari bahagian atas sebelum ditutup

7) Lastly,korang boleh tutup kotak tu...Misi membuat kotak DIY tamat...Korang berjaya menjadi owner produk yang syok sendiri sebab nak jimat sangat sampai kotak pun nak DIY...huhuhuhu...Setakat 10-15pcs kotak boleh la...kalau beribu takde maknanya nak DIY kan...hehehe

DIY KOTAK UNTUK PRODUK - MUDAH & JIMAT KOS (TAK SAMPAI RM1)

Siap dah kotak saya...Kotak ni saya buat untuk letak garlic balm homemade saya. Selalu bila orang order banyak puas lah saya balut dalam kotak besar yang di"renovate" jadi kecik...memang serius tak senonoh rupanya huhuhu...saya pernah juga berangan-angan nak tempah kotak tapi kosnya agak mahal dan saya perlu order banyak...dah la mahal dan perlu order banyak ambil masa lama pula untuk siap...maka jalan penyelesaian yang paling afdal adalah buat sendiri...settle semua masalah hehehe

DIY KOTAK UNTUK PRODUK - MUDAH & JIMAT KOS (TAK SAMPAI RM1)

Oooo yeah...garlic balm homemade saya dah tersusun kemas dalam kotak...Tak pening kepala dah nak susun lepasni...Lepas buat je dah boleh terus pack masuk kotak...lagi senang nak susun...Syukur sangat berjaya akhirnya saya buat kotak yang sesuai untuk letak garlic balm homemade saya

Begitulah berakhirnya percubaan saya untuk berjimat cermat...then saya sharekan disini untuk tatapan korang yang nak buat macam saya juga...Tak susahpun korang...yang penting korang mesti cuba...Lupa pula saya nak bagitahu,kertas kotak tu korang boleh beli kat kedai-kedai buku...Saya harap perkongsian saya dapat memberi manfaat kepada korang yang memerlukan. Terima kasih sudi baca DIY KOTAK UNTUK PRODUK - MUDAH & JIMAT KOS (TAK SAMPAI RM1) ...Jumpa lagi next entri...Selamat mencuba...daaaa...
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA

Bismillah & Assalammualaikum wahai semua makhluk Allah yang sudi singgah di teratak saya yang tak berapa hado nih...ngeh ngeh ngeh...Beberapa hari kebelakangan ini saya tak sempat menconteng kat sini sebab macam biasa alasan yang sama,busy ntah apa-apa di buatnya hahaha...Jom saya nak cerita sikit sesuatu yang saya buat yang saya rasa ragu-ragu berfaedah ke tak...jimat ke tak...boleh ek ragu-ragu hahaha...Moh layan entri INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA

INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA



Mesti ada yang cakap saya ni sengal kan...ada plastik yang dah siap beli jela..Kekonon rajinla sangat nak berinovasi hahaha...Saya bukan nak sangat berinovasi sayang-sayang oiii tapi saya ni suka buat sesuatu yang saya belum pernah buat,lepastu saya kekononnya nak jimat duit tapi rasanya lebih kurang je kot kosnya, tapi ada sikit sifat rajin nak buat sesuatu untuk tambahkan kesibukan sambil jadi tarzan kat rumah nih hahaha


INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA

Mula-mula saya buat poket guna bubble wrap ni ikut size flyers pos tu...Bubble wrap ni korang boleh beli kat lelong.com. Macam saya guna tak banyak,so saya beli kat kedai area rumah saya ni je ha...RM2.50 semeter. Berpeluh gak la ketiak memotong bubble wrap ni sebab nak potongnya kena banyak bersabar sebab selalu sangkut-sangkut kalau potong gelojoh sangat



Saya pun tak sure sangkut-sangkut tu sebab memang teknik memotong perlu sopan santun atau saya gunakan gunting yang dah usang hahaha...Takpelah janji boleh potong...Lepas siap potong saya gunakan mesin sealer untuk seal kiri dan kanan bubble wrap tadi supaya terbentuk poket...jangan plak korang seal keliling,kang macamne plak nak isi barang hehe...


INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA



Saya beli plastik flyers yang warna hitam tu kat SINI ...korang boleh tinjau-tinjau kat store tu ada jual banyak size flyers yang saya rasa paling murah dikalangan penjual yang lain ditambah dengan servis tiptop hehee...




Then saya lekatkan poket untuk letak slip pos kat bahagian belakang flyers tadi tu. Jangan pelik kenapa saya pilih warna hitam,pasalnya saya pilih yang paling murah hahaha...jimat kos beb,hitam itu menawan kan...warna tak penting...yang penting plastik tu berkualiti & tak mudah koyak kan...Poket plastik untuk letak slip tu saya recycle daripada pos laju punya poket,sebelum ni saya dapat 1 bundle plastik tu untuk senang saya letak slip pos pada kotak bila nak pos barang...So,saya amik sikit tampal kat flyers hitam nih,share-share la ek...


INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA



Selepas selesai tampal poket untuk slip pos tadi saya terus berganjak ke operasi yang seterusnya iaitu masukkan bubble wrap yang dah dibuat poket tadi kedalam flyers si hitam manis tuuuu...Cer tengok gambar tu,siap berhenti snap gambar tu untuk tontonan umum,manalah tahu 5 tahun akan datang tetiba saya lupa pula nak buat parcel sendiri boleh rujuk kat sini balik kan hehehe...Saya rasa inilah proses yang paling mudah nak buat,sarung je tangan sasa saya ni dalam bubble wrap then tolak je masuk kedalam flyers,pastu tarik balik tangan tu...tadaaaaa....dah siap satu parcel...nextttttt....Tu dia saya siapkan 25pcs plastik parcel sempoi untuk saya guna bila nak pos barang order dari Lazada


INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA

Kebetulan next day selepas saya buat plastik parcel tu saya dapat  order dari Lazada. Alhamdulillah...macam tau-tau je saya dah bersedia hehehe...So,dengan rasa bangganya saya guna plastik inovasi la sangat saya ni untuk pos barang customer sambil tak lepaskan peluang ambil gambar kenangan sebelum skynet datang collect barang tu. Kalau ada yang tanya kenapa saya rajin sangat nak buat ni semua sebab saya nak semua orang yang terima barang dari saya dalam keadaan sempurna...tu jer hehehe...Kesimpulannya saya masih lagi sangsi adakah apa yang saya buat ni berbaloi ke idok...hurmmmm...apa yang penting saya puashati sebab saya memang suka berDIY giteww...



Oklah itu je kot yang saya nak bebelkan harini, By the way kalau korang nak beli barang saya kat lazadapun boleh...Korang search je "ZM BEAUTY" kat lazada akan keluar semua barang yang saya jual,tapi baru 10 barang je hehehehe...slow-slow hokeyyy...jangan gelojoh

Apa-apapun saya bersyukur sebab berkesempatan buat plastik parcel sempoi ni dan berpeluang berjualan di lazada. Terima kasih kepada yang sudi layan INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA ni...Maafkan saya kalau ada terover tu eh...kengkadang tak sengaja...Jumpa lagi next story,sayang korang 200% hehehe...

Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP

Bismillah dan Assalammualaikum semua...Salam penghulu hari...Salam tahun baru...Salam awal Muharam buat semua yang menjejakkan mata kat blog saya...Salam kenal buat yang firstime ke sini,nanti lain kali datang lagi tau...hehehe...Harini saya nak buat tutorial simple yang saya rasa ramai dah tahu tapi masih ada yang belum tahu.Walaupun jumlah yang belum tahu sangat sedikit berbanding yang dah tahu tapi saya tetap nak share supaya yang sedikit tak tahu tu akan jadi tahu hehehe...Saya nak buat tutorial BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP


BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP

Memandangkan saiz jari saya yang sasa ni,maka saya lebih selesa menggunakan laptop untuk berwhatsapp @ berinteraksi dengan customer melalui media sosial @ tulis blog @ yang berkaitan dengannya. Saya sangat jarang menggunakan handphone melainkan ketika keluar dari rumah @ balik kampung. Lagipun saya suka guna laptop sebab skrin lebih besar dan boleh menaip dengan lebih cepat

Baiklah...kita straight to the point sahaja okey...Saya menggunakan banyak gambar untuk tunjuk contoh supaya lebih jelas dan senang korang nak faham...Kalau masih tak faham boleh tanya...In Sya Allah saya akan cuba tolong

Mula-mula macam biasa korang kena pergi buka google search...contoh yang saya bagi adalah menggunakan google chrome. Kalau korang guna yahoo @ bing boleh juga tiada masalah...

BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP


Apa yang korang perlu taip adalah " whatsapp web" dibahagian search. Lepas taip korang terus tekan search dan korang akan sampai di halaman ini...sila lihat gambar


BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP
Korang hanya perlu tekan di link yang saya tunjukkan menggunakan anak panah berwarna merah. Jangan tekan tempat lain taw. Selepas itu korang akan sampai di halaman seperti gambar di bawah


BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP

Ok...bila dah sampai disini korang jangan buat apa-apa lagi. Sekarang korang tinggalkan halaman ni kejap dan ambil telefon yang korang guna untuk berwhatsapp. Kemuadian korang buka bahagian whatsapp dan klik bahagian menu. Selepas itu klik bahagian whatsapp web seperti yang saya tunjukkan dengan anak panah


BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP
Bila korang klik sahaja whatsapp web di handphone korang tu automatik akan keluar imbas kod seperti gambar dibawah...Sama seperti gambar dibawah ya...ada kotak 4 segi yang korang boleh scan kod QR seperti yang saya tunjuk dengan anak panah


BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP

Selepas itu korang scan pada kod QR yang ada dilaptop tadi...Tengok gambar kat bawah...saya bagi contoh


BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP

Dalam masa 2 saat selepas korang scan korang akan sampai ke halaman seterusnya seperti gambar di bawah


BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP

Tahniah !!!! Dah siap...korang dah boleh start merempit menaip bait-bait kata dengan senang berbanding menggunakan handphone...Itupun kalau jari jemari korang sasa macam saya jugalah...Kalau runcing-runcing tu mungkin tiada masalah kan...hehehe...

NOTE :
Pastikan handphone korang yang guna whatsapp tadi bersambung dengan data ketika korang guna whatsapp di laptop ( maksudnya kalau handphone korang Off @ korang tutup data memang tak boleh nak buka la whatsapp di laptop)

Korang faham tak tutorial simple ni? Kalau ada yang tak faham boleh tanya ya...Saya tinggalkan korang kat sini eh nak masak untuk dinner jap lagi...Jumpa lagi next entri...Terima kasih sudi singgah di tutorial BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK

Bismillah...
Assalammualaikum semua...Tadi saya dapat satu order daripada Australia...Mula-mula kaget gak saya nak jawab panggilan dari Australia sebab takut scammer,ramai yang cerita pasal scammer sampai saya pun naik takut... Tapi sebabkan banyak kali sangat telefon saya tak angkat dia terus whatsapp saya...Bila buka whatsapp rupa-rupanya orang malaysia la...dia menetap di Australia...huhuhu...So,harini saya nak buat satu artikel bertajuk CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK...tapi kalau korang nak pos syiling lama lebih afdal korang baca artikel CARA POS SYILING LAMA KE LUAR NEGARA - MUDAH DAN MURAH




CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK


Ni dia barang yang customer nak beli hehehe...coffee scrub dan inai rambut halal...Katanya kat sana takde orang jual inai rambut yang halal so terpaksalah dia import dari tanah air tercinta...huhuhu...Nak pos barang ke luar negara ni mahal tau korang...harga pos lagi mahal daripada harga barang...sabar jela...tapi kalau dah nak beli tak kiralah mahal manapun kan...mesti nak juga( ini saya punya perangai...huhuhu )


CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK


Gambar kat atas ni plastik FlexiPack 500gram yang saya guna untuk pos barang customer. Setiap negara tempat kita nak hantar barang berbeza-beza rate harga postage taw...bukan semua sama...Korang boleh tanya kat pejabat pos berdekatan korang berapa rate untuk tempat korang nak hantar barang tu...Macam saya nak ke Australia adalah zone 2...tak boleh lebih tau sebab nanti tak lepas naik flight huhuhu...

Korang mesti macam blur-blur lagi kan dengan apa yang saya cerita ni...jom kita tengok jadual harga plastik FlexiPack ni...Sebelum tu saya bagitahu dulu FlexiPack ni ada 2 warna yang mewakili zone...Zone 1 plastiknya warna pink dan zone 2 plastiknya warna biru...FlexiPack boleh guna untuk hantar barang ke 200 buah negara yang telah ditetapkan...


CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK

Haaa...besar sungguh jadual ni saya ambil dari website pos Malaysia sebagai rujukan...nanti cerita je tak bagi bahan rujukan susah pula nak faham...Korang tengok kat jadual tu yang warna pink tu zone 1 dan biru zone 2. Apa yang bestnya tentang Flexipack ni adalah ia sama macam pos laju,kita boleh beli plastik siap-siap standby di rumah...bila nak pos barang just packing dan tulis butiran yang diperlukan dan boleh terus drop by kat pejabat pos...senang kan...


Ni saya nak bagitahu ni kat korang...Dengar baik-baik tau...yang dah tahu tak payah cakap "eleh...takkan tak tahu" ... ni saya nak bagitahu pada yang baru firstime nak buat pengeposan ke luar negara...Kalau korang nak gunakan perkhidmatan FlexiPack korang digalakkan untuk beli tracking number...

WAJIB BELI UNTUK BALIK KAMPUNG BERAYA!!!
KLIK SINI UNTUK BELI!!!

FlexiPack ni hanya sekadar plastik untuk pos macam kita pos kad raya kat kawan-kawan tu...tampal je setem pastu pos...Kalau korang rasa nak lebih terjamin better korang beli tracking number supaya korang boleh kesan kedudukan barang korang @ sebagai rujukan untuk customer


Tapi......


Kalau korang rasa taknak guna tracking number korang tak perlu beli...Itu tak jadi masalah...Pos malaysia tetap akan bertanggungjawab untuk menghantar kiriman korang...Cuma kita tak dapat nak trace barang kita berada dimana...perlu pasrah menunggu hehehe...


Kalau korang adalah orang bisnes...nak hantar barang kepada customer,saya nasihatkan better korang guna tracking number...kang kalau customer meroyan barang tak sampai minta claim...padahal barang sampai...siapa nak tanggung??? Krik krikkkk...Menagislah korang kat tepi peti ais sensorang...


CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK

Taraaaa...ni dia tracking number yang korang kena beli...Harganya RM4.60 je...nanti korang kena tulis detail penerima kat bahagian belakang tracking number tu...Korang nampak tak nombor yang tegak tu? Haaa itulah tracking number yang korang jadikan rujukan nanti...Korang cabut sticker yang ada tulis "recommande" tu dan tampal di ruang petak yang ada kat plastik FlexiPack tu...

CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK

Ni rupanya tracking number yang korang dah cabut tadi...Yang ini korang kena simpan baik-baik...nanti kalau dah sampai barang tu baru boleh buang...Tapi kalau nak buat collection pun apa salahnya...untuk tatapan generasi korang...nanti cucu korang tanya...nenek..nenek...nenek hantar barang ke luar negara ni untuk siapa?...ada gak bahan nak bercerita tua-tua nanti kan...hehehe...merepek dah ni...

CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK

Macamni rupanya saya tulis...guna pen marker yang permenant lagi sebab takut barang tak sampai...huhuhu...Korang nampakkan sebelah butiran penerima tu ada kotak kosong besar...kat situlah korang perlu lekatkan tracking number...Bila dah settle semua korang boleh terus drop by kat kaunter...tak payah beratur...korang letak je kat tempat yang selalu orang letak parcel pos laju tu...nanti pandai-pandai lah akak@abang pejabat pos tu ambil dan asingkan mana yang local mana yang international kan...


Tapi kalau korang takut ada yang tak lengkap@kurang yakin betul ke tidak apa yang korang buat, korang boleh je terus pergi kat tepi kaunter tu korang bisik je kat akak tu bagitahu tolong check kejap parcel korang lengkap ke idok...



WAJIB BELI UNTUK BALIK KAMPUNG BERAYA!!!
KLIK SINI UNTUK ORDER!!!

Jangan risau dia tak akan suruh ambil nombor hokeyyy...Tapi janganlah setiap kali nak pos nak tanya...bila dah tahu tu korang sematkan betul-betul dalam otak supaya nextime dah tak perlu nak susah payah bertanya lagi...

FlexiPack ni ibarat macam pos biasa tau...Murah kan...takkan nak murah tapi nak sampai cepat...mesti ambil masa yang panjang lebih kurang 6-9hari gitu...habis lama 2 minggu kalau ada masalah kat kastam...Depends on situation la juga...

Apa-apapun kalau korang dah ikut setiap langkah yang di ajar In Sya Allah barang korang akan sampai dengan selamat mengikut masa yang ditetapkan. Korang tunggu jela penerima bagi khabar gembira barang yang korang pos dah sampai...Kalau korang nak check hari-hari tracking number tu pun takde masalah hehehe...





KAT MANA NAK BELI FLEXIPACK NI???

Ayakkk...FlexiPack ni korang boleh beli kat pejabat pos sahaja....tempat lain takde jual

Oklah...rasanya cukup lengkap dah penerangan yang saya berikan...kalau korang tak faham korang boleh tanya @ korang terus check it out kat  INTERNATIONAL FLEXIPACK untuk lebih detail terperinci. Semoga perkongsian CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK ini memberi manfaat kepada korang...Kalau tak dapat banyak dapat kenal FlexiPack pun dah kira ok dah tu huhuhu...Terima kasih sudi kunjungi zuraini.com dan jumpa lagi next celoteh...



Dah dapat order dari luar negara??? 

AMARAN KERAS!!!
Sila pastikan anda bukan mangsa penipuan antarabangsa...

Wassalam



Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :