ZURAINI.COM

Image
Showing posts with label TUTORIAL. Show all posts
Showing posts with label TUTORIAL. Show all posts

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 2

Bismillah dan Assalammualaikum ...
Hai semua,harini free tak? Jom kita ngedate...hehe
Korang dah baca & try & praktikkan belum 
TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1 yang saya tulis semalam? Maksud saya dah letak listing akaun fcebook page & Intagram ke belum sebab saya nak move to 
TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 2 ni...part 2 ni saya nak terangkan step by step macamana nak buat posting berjadual...nanti Hootsuite akan tolong kita postingkan secara automatik ikut masa dan tarikh yang kita tetapkan...Best tak?πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

Saya harap ramai yang cuba untuk belajar cara buat auto post guna Hootsuite ni sebab bagi saya ia sangat-sangat membantu  korang yang nak buat post secara konsisten dan sangat membantu orang yang berniaga online tapi dalam masa yang sama dia berkerja...korang just setting je untuk sehari punya post dan korang tak payah risau pasal posting korang masa tengah berkerja sebab Hootsuite akan post kan untuk korang...tapi diingatkan sekali lagi,Hootsuite hanya akan post di facebook page dan Instagram sahaja...kalau korang nak posting tu berada di wall facebook profile korang,korang boleh copy & paste je dari page facebook korang tu...

Sebelum tu saya nak intro sikit apa yang akan korang belajar dalam TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 2 ni ya...Saya akan ajar cara nak buat posting berjadual...iaitu mengikut tarikh dan masa yang korang tetapkan dan saya akan tunjukkan cara nak edit kalau korang tersalah buat...benda ni sangat-sangat mudah untuk dipraktikkan kalau dah faham...tapi kalau tak tahu memang nampak macam susah,so...saya nak bagi benda yang nampak susah ni jadi senang dan korang akan rasa ia sangat membantu kerja korang as pembisnes online yang superb busy tu...okeyyyy...dah ready semua???😍😍😍

Kalau yang belum setting facebook page & instagram masuk dalam list Hootsuite boleh rujuk TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1 ...setting dulu siap-siap senang korang boleh terus follow yang part 2 nih...

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 2

Untuk memulakan sesi tutorial saya sekali lagi nak kenalkan yang dalam bulatan tu adalah logo Hootsuite yang korang boleh install di google play store...free jurr okey...dan saya nak bagitahu aplikasi yang saya ajar ini adalah free jurr...tapi kalau korang nak guna lebih banyak media sosial korang kena bayar...yang free limitnya hanya 3 media sosial sahaja...ok,yang dah install langkah pertama adalah buka aplikasi tersebut yaπŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 2

Langkah yang kedua adalah kita nak mulakan membuat posting...so korang tengok arrow yang saya letakkan tu ada logo pencil kan...korang klik kat pencil tu...kita kan nak mula menulis nihhh hehehe

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 2

Selepas korang klik pencil tadi korang akan sampai ke halaman ni...korang jangan start tulis dulu...korang tengok gambar kat atas tu kat mana arrow saya letak,korang tekan kat sana sebab kita nak setting kat mana posting yang bakal korang tulis nanti akan muncul @ disiarkan...

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 2

Bila korang tekan seperti arahan sebelum ni korang akan dapat sama macam dalam gambar kat atas ni...Ingat tak facebook page & instagram yang kita masukkan di TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1 sebelum ni? apa yang korang setting akan keluar disini 

(p/s: contoh gambar yang saya bagi ni tak sama dengan part 1 sebab saya gunakan akaun lain...walaubagaimanapun kalau korang setting guna facebook page & instagram korang ia akan keluar yang sama?

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 2

Seterusnya korang tekan gambar pin seperti yang saya letak arrow tu dan ia akan muncul dibahagian atas...korang boleh pin kan supaya korang tak perlu ulang setiap kali nak buat posting...makesure facebook page & instagram korang dipaparkan dibahagian atas(rujuk arrow bahagian atas) kerana Hootsuite akan post pada akaun yang kita pilih sahaja..jangan tercicir taw,nanti posting korang tak keluar...

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 2

Bila dah selesai pin kan facebook page dan instagram korang tadi,korang dah boleh terus menulis posting korang ditempat yang ditetapkan...rujuk gambar tu,then jangan lupa letak gambar sekali...Kemudian klik next...

Note : posting untuk facebook page boleh guna gambar lebih dari satu tetapi untuk instagram hanya satu gambar sahaja untuk 1 posting...kalau korang nak post banyak gambar untuk instagram korang perlu post satu persatu(ulang2 guna gambar yang berlainan)

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 2

Sejurus korang tekan "next" di step yang sebelum ni tadi korang akan sampai ke halaman ini...ada 3 option yang keluar disana...yang saya akan gunakan adalah "custom schedule"...part ni korang baca baik-baik...semua option boleh digunakan...saya akan terangkan satu persatu...

Send Now - Posting korang akan terus muncul di facebook & instagram secara serentak

Auto schedule - Hootsuite akan tolong kita jadualkan posting ikut masa hootsuite sendiri...bukan ikut masa yang kita nak...cara ini saya tak galakkan sebab masa dia berterabur,susah kita nak follow up posting kita nanti

Custom schedule - Jadual yang kita sendiri tetapkan masa dan tarikhnya...so kita boleh keep rekod sekian-sekian masa posting kita akan muncul...macam saya,saya akan setting alarm di handphone saya ikut masa posting yang saya set...sebab apa? sebab bila alarm berbunyi saya terus pergi ke facebook page dan copypaste posting tu ke facebook wall saya...so saya tak payah nak terkial-kial tulis posting di wall lagi dah...Mudah kannn?

...ikut suka korang nak yang mana,korang boleh try & error,tapi tutorial ni saya gunakan "custom schedule" ya...langkah seterusnya klik pada custom schedule...

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 2

Selepas korang klik custom schedule tadi korang akan sampai ke halaman untuk set tarikh posting korang...korang pilih tarikh yang korang nak posting tu muncuk then klik ok

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 2

Selesai klik ok tadi Hootsuite minta untuk set masa pula...korang boleh set masa kemudian klik ok

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 2

TAHNIAHπŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘!!!
Selepas korang klik ok di setting masa tadi korang dah pun berjaya buat posting berjadual guna Hootsuite...tekan tanda (X) seperti arrow yang saya tunjukkan dalam gambar kat atas ni

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 2

Lepas korang tekan (X) tadi korang akan sampai ke muka depan seperti mula-mula tadi...(perasan kan😊)
Then seterusnya tekan garis bertindih tiga seperti yang ditunjukkan oleh arrow dalam gambar tu...saya nak bawa korang buat check check check check it out jap...heheπŸ’

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 2

Tujuan saya bawa korang kat sini adalah untuk check balik jadual yang kita buat tadi...kat sana kita boleh check balik kalau ada apa-apa kesilapan...Korang just klik kat bahagian planner...

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 2

...tadaaaaa...see,ini yang kita dah setting tadi,jadual telah ditetapkan bertarikh 24hb pukul 9pagi...setiap hari selepas korang siap setting semua korang boleh check kat sini kalau ada apa-apa yang tercicir korang boleh edit...tapi sebelum saya selesaikan entry ni saya nak tunjuk cara bagaimana nak edit sekiranya korang dah save posting berjadual tersebut...

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 2

Korang just klik kat mana posting yang korang nak edit dan akan keluar halaman macamni,then korang boleh edit seperti biasa...settle meng"edit" korang just tekan next hokeyyy...

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 2


ALHAMDULILLAH...
...Maka dengan ini berakhirlah sesi pembelajaran TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 2 yang ringkas tapi pening-pening sikit kalau tak faham...tapi bagi saya ia sangat mudah dan simple...tapi masa mula-mula belajar dulu pening juga hahaha...mana yang tak faham boleh baca lagi banyak kali in Sya Allah korang boleh buat...Tahniah kepada yang berjaya buat dan diharap tutorial ini dapat membantu korang semua. Maafkan saya kalau ada apa-apa kesilapan bahasa disini ya... Semoga berjumpa lagi di lain entry...Terima kasih kepada yang singgah...babaiii
Wassalam
-
-
-

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :
 DIRECT WHATSAPP

Page : neembalmHQ

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1

Bismillah dan Assalammualaikum 
Hi korang...buat apetu? hehe...berdebar-debar pula nak buat TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1 ni sebab takut ada yang tak faham...tapi kalau korang tak faham korang ulang baca sampai hadam sebab saya dah buat guna bahasa & gaya yang paling mudah nak faham tahap budak sekolah rendah ni huhuhu...diharap korang jangan bosan taw sebab saya guna banyak gambar...kajian menunjukkan tutorial yang banyak gambar lebih mudah difahami dan dipraktikkan gitew herherher

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1 ni saya hanya ajar korang setting untuk masukkan facebook page dan intagram ke dalam Hootsuite sahaja dulu ok...kena ikut step by step sebab nanti terus bagi cara posting ada yang baru nak daftar terkulat-kulat pula...boleh kan??

...sebelum saya merapu lebih jauh baiklah kita start cepat sebab kalau saya dah menaip nih takleh nak stop,satgi semua cerita luar tajuk semua masuk sekali...lekaih lekaihhh korang dah sedia belommm???Saya bagitahu sini siap-siap ya gambar ni saya dah susun ikut turutan apa yang korang lakukan ikut step ya...baca doa dulu sebelum start hehe...

Aduhhh...lupa saya nak intro pasal Hootsuite. Mesti ada yang masih belum tahu apa itu Hootsuite kan...

APA ITU HOOTSUITE?
Hootsuite adalah satu aplikasi online untuk membolehkan kita menetapkan satu-satu posting di Media sosial secara automatik(autopost). Hootsuite yang saya nak ajar ni yang percuma taw,so kalau yang percuma hanya boleh letak 3 media sosial sahaja. Tapi kalau nak letak lebih dari 3 media sosial korang kena bayar ikut pakej Hootsuite. Dan lagi satu nak bagitahu,Facebook tidak membenarkan autopost dilakukan di Facebook profile...kalau korang letakpun tak akan keluar...maka hanya facebook page sahaja yang dibenarkan

...dan baru-baru ni Intagram telah diberi kebenaran untuk autopost secara terus di profile IG...ini satu berita yang sangat-sangat mengembirakan hati saya...yahuuuuuu(maaf ya terover plak...hehe)Saya ajar korang ni untuk setting di page facebook dan Instagram sahaja taw...Tapi sebelum bermula korang pastikan korang dah ada akaun page facebook & intagram ok

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1

Ok jom kita start...Sebelum korang nak gunakan aplikasi Hootsuite,korang kena install dulu...kalau guna kat laptop @ pc korang just search je "Hootsuite" nanti korang akan sampai kat website dia hokey...gambar yang saya bulatkan kat atas adalah lambang Hootsuite...korang just pergi ke Play store dan install aplikasi tu dulu

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1

Seterusnya,bila korang dah install Hootsuite tu korang boleh dah buka. Bila korang buka korang akan nampak kat skrin sebijik sebijon macam dalam gambar kat atas tu...korang jangan panik,korang just "sign up with facebook" ok...tu anak panah ada tunjuk kat situ korang follow je

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1

Then,selepas korang tekan "sign up with facebook" tu korang akan sampai ke halaman macam gambar yang kat atas ni pula. Kat sini pun korang jangan panikkk...hahaha...saja saya nyakat korang...kat sini macam biasalah korang letak detail macam korang nak login ke facebook korang...pastu jangan lupa log masuk taw hehe...

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1

Selepas korang berjaya log masuk korang akan berada dihalaman macam dalam gambar tu. Hootsuite minta izin korang untuk tolong lepaskan posting yang korang akan setting nanti secara automatik...maksudnya bila korang dah siap-siap setting jadual posting Hootsuite akan ambil alih tugas korang untuk post...korang setting je tarikh dan masanya...
korang boleh faham tak saya bagitau nih??? kalau faham say "faham cikgu"...hahaha saya gurau taw,kalau korang cakap pon bukan saya dengar kan...hehe...dah dahhhh jom kita ke next step...

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1
Tadaaaaa....bila korang dah bagi izin kat Hootsuite dengan sekali klik tadi,dengan efisyennya Hootsuite menyenaraikan facebook profile korang dalam list dia...bangga tak banga takkkk?? hehe...consider berjaya la ni untuk first step...tapi korang ingat tak tadi saya cakap, Hootsuite dah tak bagi izin facebook profile untuk buat autopost...ingat tak??? kalau tak ingat korang scroll atas balik dan baca dari awal pasti korang akan jumpa tentang ni...

"ishhh Hootsuite ni pon satu,dah tak bagi izin autopost kat facebook profile pasaipa letak dalam list plak" hahahaa...rungutan yang baik...saya akan jawab rungutan korang ini...Jawapannya,page facebook korang adalah kepunyaan facebook korang kan...so,facebook profile adalah sebagai base sahaja...untuk hootsuite tu kenal page facebook tu siapa punya...clear tak??Ok jom move to next step...

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1

Aikk apahal gambar sama nih??? eh eh ehhhh...cer tengok betul-betul arrow tu kat mana...sekarang kita move to next step iaitu nak masukkan facebook page pula kedalam listing Hootsuite...kaedahnya sama sahaja...sila perhatikan gambar saya letak arrow kat "connect facebook" so korang klik kat sana...follow je hokey,jangan degilll 😜😜😜

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1

Tadaaaa...korang akan sampai kat halaman ni taw...tu tadi saya pesan ngan korang pastikan korang ada facebook page...sebab bila korang klik je "connect facebook" akan automatik keluar facebook page korang...seterusnya korang pilih page mana yang korang nak posting korang keluar...bila dah pilih tu jangan segan silu tekan "done" ya,kok segan silu nanti tergantung sepi Hootsuite awak hehehe...dah ke belum tu??? faham kan setakat ni?
So,habis part masukkan listing facebook page kat Hootsuite...

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1

Lagi sekali jangan terkejut dengan gambar yang sama sebab saya kalau buat tutorial memang saya tunjuk seketul-seketul,supaya orang betul-betul faham...kalau tak naya saya kena kacau kat wasap dok tanya kenapa itu...kenapa ini...sis tolong ajar saya...sis saya tak faham...huhuhu. Bukan saya tak nak ajar tapi saya dah ajar step by step dengan lemah lembut serta sopan santun dengan harapan korang boleh faham dengan jelas

...ni nak membawang sikit,japppp je... Korang kalau nak tahu orang yang mesej saya cakap tolong ajar sebab tak faham ni kan sebab apa taw...korang nak tau ke tak niii??? ...sebab diorang baca tutorial macam baca novel,kalau yang baca sambil praktikkan a.k.a buat terus confirm settle...faham...berjaya sambil tersengeh sorang-sorang depan tepon...ini analogi saya je tau,kalau tak betul abaikan...eh kat mana kita tadi...see...betullah orang cakap membawang nih tak baik,tak pasal-pasal lari tajuk...Ok next korang klik "connect instagram" ...ingat!!! pastikan korang ada akaun Intagram dah taw...

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1

Okeyyyyy...pas korang klik "connect instagram" tadi korang akan sampai kat halaman ni yang minta korang masukkan detail log masuk macam korang nak masuk akaun IG korang...so,korang boleh terus isi dan klik log in...

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1


Seterusnya selepas korang tekan log in, Hootsuite akan hantar mesej minta izin nak handle posting korang secara automatik...so korang klik jela "Authorize" tu...sebabnya kalau korang klik cancel sia-sia jela korang baca tutorial nih huhuhu...Ok ok saya serius nih,korang kena klik "Authorize" ok sayang2 darlink2 semua...

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1

Sejurus korang bagi keizinan kepada Hootsuite dengan sepantas kilat dia akan membalas dengan permohonan izin sekali lagi yakni minta izin nak post direct ke instagram...haaaa ini yang saya cakap awal tadi yang saya beryahuuuuuu panjang tadi...kisahnya,korang baca jela eh taknak tanya-tanya lagi... kisahnya sebelum sebelum ni Hootsuite tak direct post ke Instagram....kita boleh setting je jadual tapi kita kena copy paste jadual tu untuk munculkan posting kat IG...tapi la ni,Hootsuite dah buka direct posting,sooooo...apa yang korang setting dalam jadual akan keluar secara automatik di Instagram korang...Faham tak korang????Best kannnn...😍😍😍

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1

Bila korang bagi izin je "authenticate with facebook" dengan sekali lafaz korang dah berjaya menyenaraikan facebook page dan instagram korang dalam hootsuite dengan jayanya...Yeayyyy tahniah korang,korang dah berjaya...oh yeah ooo yeahhhh...πŸ™ŒπŸ™ŒπŸ™Œ

Yang dah berjaya saya ucapkan tahniah,saya berbangga sebab dapat ajar korang walaupun kita tak kenal...tapi jangan happy sangat sebab ini baru sikit...kita baru setting tempat posting,cer tengok tajuk TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1 ...hah ada "part 1" maknanya ada part 2 pula...so korang stay tuned saya akan berusaha sedaya upaya untuk melunaskan part 2 secepat mungkin supaya korang boleh guna Hooutsuite untuk bisnes pesbuk korang...saya tau yang datang baca tutorial nih majoriti adalah pembisnes online kan??? Saya minta maaf taw kalau ada yang terkasar bahasa sebab saya memang sejenis yang kuat bergurau dalam artikel tetapi serius di luar artikel hehe...yang pasti tutorial yang saya tulis ni bukan gurauan ya...

So,diharapkan penulisan saya dalam siri TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1 dapat difahami dan saya dengan seikhlas hati menghalalkan ilmu ini untuk sesiapa sahaja yang datang bawa timba...kalau korang rasa artikel ini boleh menambah ilmu pengetahuan rakan-rakan kita kat luar sana @ boleh memberi manfaat kepada orang lain,bolehlah share-sharekan artikel ini supaya dapat bantu orang lain pula belajar hokeyyyy...Kita jumpa lagi next part 2 hokeyyy...babaiiii
Wassalam
-
-
-

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :
 DIRECT WHATSAPP

Page : neembalmHQ

CARA SETTING TUTUP KEDAI SHOPEE SEMENTARA BERCUTI

Bismillah dan Assalammualaikum 
Hi korang...harini jadual saya agak padat tapi saya lari jap untuk tulis short artikel untuk korang yang belum tahu lagi CARA SETTING TUTUP KEDAI SHOPEE SEMENTARA BERCUTI 

Korang tahu kan kalau kita niaga kat shopee kita perlu ikut rules yang telah ditetapkan mesti pos barang sebelum 3@5@7hari mengikut yang korang telah pilih. Macam saya,saya pilih 3 hari,bermakna order saya mesti di pos keluar dalam masa 3 hari berkerja...so,kalau korang nak balik kampung or pergi kursus or ada urusan lain yang menyebabkan korang tak dapat nak uruskan kedai shopee korang dengan sempurna baiklah tutup sementara bagi mengelakkan sebarang amaran dan penalti dikenakan kepada korang

Bagi mereka yang sangat mementingkan kredibiliti dan servis yang baik mereka sangat perlu tutup kedai shopee mereka sementara dan buka balik selepas selesai urusan lain itu. Tapi bagi mereka yang tak kisah akan penalti @ diajukan soalan bila nak pos barang saya??? dari pelanggan,saya rasa tak perlu kot nak tutup kedai sementara yang saya cakapkan tu...

Setiap kali saya balik kampung saya akan tutup kedai shopee saya sementara bagi mengelakkan "bad rating" pada kedai saya. Ada juga tanya saya "Macamana nak tutup kedai tu,pintu pun tadak...huhuhu" dan ada juga yang tanya saya "Apa jadi kat kedai saya kalau dah tutup tu..."

Saya jawab jap 2 soalan ni kat sini. Memang kedai shopee tadak pintu tapi tuan kedai berhak untuk menutup pandangan mata orang pada isi kedai mereka hehehe...dan jawapan kepada soalan kedua,Kedai shopee korang tak jadi apa-apa masih ada seperti biasa tetapi pembeli tidak nampak produk-produk yang ada dalam kedai korang tu. Semua barang korang menjadi lut sinar hehehe,so tiada sebarang urusniaga akan berlaku ketika korang tutup kedai korang untuk sementara itu...Haaa jom la saya tunjukkan cara-caranya yang sangat mudah dengan 3 step sahaja...

CARA SETTING TUTUP KEDAI SHOPEE SEMENTARA BERCUTI
Step pertama :
Pastikan korang berada di ruangan menjual "selling" dan korang cari bahagian seller assistant seperti yang ditunjuk oleh anak panah di dalam gambar

CARA SETTING TUTUP KEDAI SHOPEE SEMENTARA BERCUTI

Step kedua :
Selepas step pertama korang akan sampai ke halaman ini. Korang terus tekan shop setting seperti dalam gambar

CARA SETTING TUTUP KEDAI SHOPEE SEMENTARA BERCUTI

Step terakhir :
Bila korang sampai kat halaman ini korang akan nampak perkataan "vacation mode" betul tak?? kalau nampak jadikan ia enable(button hijau muncul) Tadaaaaa...dah siap!!! anda sekarang berada dalam mood cuti. Proses ini akan berkuatkuasa selepas 1 jam di apply,please note hokey...takut nanti korang try buat dan terus check tak jadi la,cikgu ajar salah la,tak pandai la...nak pandai perlu cuba buat okeyyy

So,ini sahaja untuk hari ini,next saya tunjuk cara nak daftar free shipping program ya...Terima kasih sudi baca CARA SETTING TUTUP KEDAI SHOPEE SEMENTARA BERCUTI sampai habis...kalau ada yang tak lengkap boleh bagitahu saya untuk saya perbetulkan. Yang baik datang dari ALLAH dan yang tak baik adalah kelemahan diri saya...In Sya Allah jumpa lagi...Daaaa
Wassalam
-
-
-

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :
 DIRECT WHATSAPP

Page : neembalmHQ

KENAL PASTI SCAMMER DI SHOPEE - PENTING & WAJIB BACA!!!

Bismillah dan Assalammualaikum 
Selamat pagi semua...Harini saya nak sentuh sikit tentang KENAL PASTI SCAMMER DI SHOPEE - PENTING & WAJIB BACA!!! sebagai panduan kat korang. Saya bukan apa,kesian tengok mangsa-mangsa scammer yang semakin meningkat setiap hari dek kerakusan manusia-manusia yang tidak bertanggungjawab kat luar sana

Buat pengetahuan korang scammer online ni ada dimana-mana. Tak kira dari marketplace manapun mereka akan muncul...mereka akan target penjual online sebab mereka fikir penjual online ni akan senang ditipu kalau ditawarkan duit yang banyak. Maksudnya kalau dia tawarkan untuk membeli barang dagangan korang tu dengan kuantiti yang banyak dan "up" sikit harga confirm korang akan suka...Siapa yang tak suka kalau buka-buka je handphone ada orang nak beli barang dagangan korang dalam kuantiti yang banyak kan...betoi dak???
KENAL PASTI SCAMMER DI SHOPEE - PENTING & WAJIB BACA!!!

Gambar di atas adalah satu contah menunjukkan si penghantar mesej itu adalah scammer. Dia berminat untuk membeli tetapi ingin meneruskan di luar shopee sedangkan shopee adalah tempat yang selamat untuk berurusniaga. Selepas di balas jika berminat membeli boleh teruskan melalui shopee si penghantar mesej terus block akaun shopee tersebut...

Okey,terlanjur saya dah cerita tentang scammer jom saya kupas secara ringkas tentang ciri-ciri scammer yang seringkali mangsa-mangsa terlepas pandang. Biasanya scammer akan berminat untuk membeli dengan jumlah yang banyak dan sanggup bayar dengan harga yang tinggi. Contohnya kalau barang kita jual berharga RM30, mereka sanggup bayar 2 kali ganda daripada harga itu...cuba korang fikir,dah la bayar dua kali ganda,amik pula dalam kuantiti yang banyak,adakah ini logik??? Mereka akan memberi alasan ingin membuat event la,jual la,sedekah la,koleksi la dan macam-macam lagi...sila hati-hati dengan mereka!!!

Apa yang mereka fikirkan adalah mereka akan menjanjikan duit yang banyak untuk menjayakan misi mereka yang pertama iaitu "gelapkan mata" mangsa dengan jumlah duit yang banyak. Kebanyakan mangsa akan mudah tertipu dengan amaun yang ditawarkan

Step kedua mereka akan minta nombor akaun dan email...kenapa mereka minta 2 benda ni? Sebab mereka nak hantar bukti konon-konon mereka dah transfer duit dan perlukan mangsa membayar yuran transaksi untuk meneruskan urusniaga. Untuk pengetahuan korang yuran transaksi memang wujud untuk proses transfer duit ke ke luar negara tetapi ia ditanggung oleh si pembayar(si pembeli) dan jumlah fee adalah sedikit sahaja. Dan untuk pengetahuan korang juga transfer duit merentasi negara perlukan swift code dari bank penerima...bukan terus boleh transfer gitu je...ini yang seringkali mangsa abaikan...mereka terlalu mudah percaya si scammer cakap dah masuk 30k usd dalam akaun then perlu bayar fee terus fikir "aku kaya,aku kaya" huhuhu...please ya korang...ini adalah ciri-ciri scammer

KENAL PASTI SCAMMER DI SHOPEE - PENTING & WAJIB BACA!!!

Lepastu saya nak pesan,kepada korang yang dah terlanjur bagi nombor akaun dan email kat si scammer tu korang tak perlu kalut kalau mereka ugut nak block akaun ka...nak report FBI ka...nak report polis ka...semua ni palsu,mereka sekadar nak ugut sahaja sebab nak duit...mereka akan claim korang ambil duit mereka yang mereka transfer konon-kononnya,korang tak perlu rasa takut dengan ugutan itu sebab mereka pun sebenarnya takut tapi buat-buat berani huhuhu...

Senang cerita macamni,selagi kita berpegang pada konsep akad jual beli iaitu ada duit ada barang selagi itu kita akan selamat dalam urusniaga. Shopee adalah platform untuk berniaga online dengan selamat. So,kalau ada yang mesej kat shopee minta nak teruskan urusniaga di luar shopee tolong elakkan sebab mereka adalah scammer melainkan mereka bayar dahulu dan korang check duit ada dalam akaun boleh teruskan urusniaga korang hokeyyyy

So,harap korang alert dengan peringatan ni,Maybank sendiri pun dah bagitahu Maybank cuma kenakan bayaran RM5 sahaja untuk terima duit dari luar tu...itupun mereka tolak dari akaun huhuhu...so,jelas fee yang si scammer tu minta adalah palsu dan kalau mereka adalah real seller mereka yang kena tanggung fee itu...

Saya harap artikel ini serba sedikit memberi pencerahan kepada korang dan harap sangat korang tak akan menjadi mangsa penipuan online. Sila hati-hati dengan sebarang transaksi @ urusniaga yang nampak pelik... Terima kasih kepada yang sudi membaca artikel KENAL PASTI SCAMMER DI SHOPEE - PENTING & WAJIB BACA!!! ini...saya doakan korang semua mendapat sales yang bagus di kedai shopee korang. Jika rasa artikel ini bermanfaat dan boleh mengurangkan kadar mangsa scammer di Malaysia silalah ringankan jari untuk tekan button share...Jumpa lagi next story about Shopee...I Love SHOPEE
Wassalam

TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE

Bismillah dan Assalammualaikum 
Hi semua...semalam baru je selesai saya buat satu artikel cara nak buka akaun shopee harini saya nak sambung sikit TUTORIAL  CARA SETTING AKAUN SHOPEE SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE sebab kalau dah buka akaun tapi setting tak betul tak boleh juga...kita nak niaga mesti nak kasi cun semuanya kan...samalah umpamanya kalau kita buka kedai yang sebenar mesti nak cantik-cantik kan...kedai shopee ni walaupun tak nampak bentuk kedainya kita perlu setting kasi cantik supaya kita tak serabut & kalut bila nak sambut customer...gitewwww...

Saya bermula dari yang paling basic dari celah bedah mana yang nak disentuh semua saya sentuh supaya jelas semuanya walaupun benda tu nampak mudah dan tak perlu di ajar tapi kita kena faham bukan semua orang celik IT macam kita kan....nak share ilmu biar ilmu tu betul-betul membantu huhuhu...pinjam kata-kata sifu aiiii...Dah dahhh jom kita jalan-jalan tengok gambar...sambil sambil tu jangan lupa praktikkan terus taw...

Kita sambung hat semalam punya pelajaran noh...Apaaa? tak tahu??? ok fine saya letak link sini ...yang tak baca lagi boleh baca ni dulu nanti terus lompat hat nih lagi korang terkunang-kunang tak faham...BACA NIH !!!TUTORIAL LANGKAH PERTAMA BUKA AKAUN SHOPEE - JOM BERNIAGA ONLINE 


Okeh dah baca??? Let's go...kita tengok satu persatu apa yang nak di isi ya...maaf ya ada banyak gambar kali ni supaya korang boleh faham dengan jelas hokeyy...


TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE


Step 1 :

Buka dashboard bahagian selling(jual) @ buying(beli) mana-mana pun boleh ...pastu klik my account(akaun saya)...(sila rujuk gambar di atas)

TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE


Step 2 :

Korang akan sampai ke halaman ini bila korang ikut step 1 tadi...korang perhatikan baik-baik setiap list kat setting tu perlu dibuka dan perlu di isi dengan betul...jom kita buka satu-satu dan makesure korang isi sekali sambil-sambil belajar ni...

TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE


Step 3 :

MY PROFILE - Dalam bahagian edit profile ada banyak benda yang nak di isi tapi senang sangat nak isi ala-ala isi borang cabutan bertuah gitew...tapi mula-mula sekali kita edit gambar...korang nampak kan anak panah 2 ketoi tu? dua anak panah tu korang edit letak gambar cun cun bagi menarik kedai korang tu...bila gambar menarik mesti orang tertarik nak singgah betoi dak??

TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE


Step 4 :

MY PROFILE - Masih lagi di bawah segmen edit profile...korang perlu masukkan gender(jantina) korang...

TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE


Step 5 :
MY PROFILE - Selepas masukkan jantina tadi korang masukkan tarikh lahir korang pula...kalau boleh jangan la palsukan detail yang korang letak tu sebab nanti kalau ada masalah tentang payment boleh timbul huru hara pula kan hehehe...so untuk memudahkan baik kita tulis detail yang sah hokeyyy...


TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE


Step 6 :
MY PROFILE - Step seterusnya masih berada dalam mood profile iaitu email...korang tekan je "set now" tu then shopee akan hantar email kat korang ...pastu korang confirmkan je pastu settle hokeyyy...jangan takut-takut 


TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE


Step 7 :

MY PROFILE - Seterusnya bawah email adalah sosial media account...Klik je kat situ korang akan sampai ke halaman ini then teruskan update media sosial korang kat tempat yang berkenaan...kenapa benda ni perlu untuk korang isi??? Sebab senang korang nak share kedai shopee korang kat Facebook,Instagram @ twiiter nanti...klik je terus muncul kat media sosial korang tu hokeyyy...ini adalah salah satu cara korang nak promote kedai shopee korang nanti

TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE


Step 8 :

MY ADDRESS : ok,kita dah sampai ke part isikan alamat...sila isi alamat yang betul untuk tujuan urusniaga dalam shopee @ untuk rujukan pihak pos laju untuk collect parcel korang bila korang dah join PROGRAM POS LAJU FREE SHIPPING nanti

TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE

TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE

Step 9 & 10 :
BANK ACCOUNTS/CARDS : Bila korang klik bahagian bank akaun korang perlu masukkan password dulu sebab benda ni sensitif dan private,so tuan empunya kedai sahaja yang boleh edit bahagian ini...( PENTING!!! JANGAN SESUKA HATI BAGI PASSWORD KORANG KAT ORANG LAIN ) Selepas berjaya masuk boleh isi bahagian bank akaun @ kad kredit...buat pengetahuan korang bahagian kad kredit boleh diabaikan...ada juga yang bertanya saya kalau takde kad kredit tak boleh berniaga kat shopee ke...so,inilah jawapannya...kad kredit tiadapun tak apa hokeyyyy...pastikan korang masukkan no akaun yang betul...chek 19 kali sebelum proceedpun takpe,takde siapapun nak marah,janji no akaun tu betul bagi mengelakkan sebarang kesilapan dimasa akan datang...

TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE

Step 11 :
CHAT SETTING : Sampai ke next step untuk setting bahagian mesej/chat ...Perhatikan anak panah yang pertama...enable kan button tersebut(maksudnya hidupkan butang tu...jadikan dia warna hijau macam dalam gambar) ini untuk memudahkan korang nak berchat @ customer nak bertanya...korang terus nampak mesej pemberitahuan di skrin shopee korang,so takdelah mesej yang terlepas pandang nanti...dan anak panah yang kedua untuk korang setting sendiri ayat untuk reply mesej mereka contohnya "terima kasih kerana berminat berurusan dengan kami,mesej anda akan kami reply sebentar lagi" soooo...takdelah bakal customer korang rasa mesej mereka takde respond kan...huhuhu

TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE

TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE

Step 12 & 13 :
NOTIFICATION SETTING(tetapan pemberitahuan)
Dalam bahagian ni ada 2 jenis tetapan iaitu Push Notification & Email Notification...Korang follow je button yang perlu di enable(hijaukan) seperti dalam gambar dan saya akan terangkan fungsinya. Push notification bertindak sebagai pemberitahuan sebarang progress yang berlaku di dalam kedai korang nanti...semua apa yang berlaku,akan shopee update kepada korang melalui push notification dan Email Notification melalui email...maknanya korang boleh tengok progress dari apps shopee korang @ melalui email


Apakah kelebihan Email notification???

Kelebihan Email Notification digunakan apabila korang membuka lebih dari satu akaun shopee tetapi cuma menggunakan 1 handphone...mesti sukar korang nak log-in & log-out untuk tengok notification kannnn??? betoi dakkk? So,disini lah bergunanya Email Notification,korang boleh tengok progress kedai-kedai shopee korang melalui email...akaun google kan boleh setting email banyak-banyak untuk satu apps kannnnn...oooo yeahhhh itulah kelebihannya

TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE

Step 14 :
PRIVACY SETTING : Aaahaaaa...hat ni saya tak boleh nak paksa korang ikut setting saya sebab saya ni lebih suka privacy,so semua tu saya "disable"kan untuk mengelakkan jiwa kacau hehe...bukanlahhh,ini untuk memprivacykan diri korang,so segala aktiviti korang semua orang tak boleh tengok...kalau korang like ke,beli ke semua tu rahsia gitewww...

TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE


Step 15 :

LANGUAGE : Haaa inipun penting...setting bahasa yang selesa korang gunakan...tak kira bahasa yang korang gunakan yang penting korang faham taw...jangan tukar bahasa cina pastu tanya soalan kat saya sudah,satgi saya ligan korang huhuhu...

TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE


Step 16 :

SUPPORT CENTRE : Meh sini rapat rapat...adik adik abang abang kakak kakak...saya nak bagitahu korang kalau korang ada apa-apa masalah berkaitan shopee nih korang terus je boleh contact nombor yang tertera kat atas ni or korang boleh terus emailkan juga...korang tak perlu risau @ stress diorang lambat layan sebab mengikut pengalaman saya service shopee memang mantap,tiptop dan mabeles...tak pernah lagi kecewa dengan servis mereka...call pon cepat je mereka respond...email pon cepat mereka reply...


Korang toksah nak risau tak pandai cakap omputih masa tulis email,korang tulis je bahasa melayu diorang boleh faham sebab kat sana ada staff yang boleh berbahasa melayu hokey...yang penting korang jangan cakap loghat utagha...kechek kelate,ganu,nogori dan sebagainya udah le...gunakan bahasa melayu sebenar in Sya Allah mereka akan usaha untuk membantu....Pssstttt...ini cakap ikhlas taw,bukan nak bodek..huhuhu



Rasanya macam banyak sangat input dalam TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE ni...kita berhenti kat sini dulu ya,next saya cerita apa yang perlu korang buat kalau tetiba korang nak cuti balik kampung tapi takut order masuk takde orang nak pos kan...dan saya nak tunjuk ciri-ciri scammer yang perlu korang elakkan daripada berurusan di shopee...Jumpa lagi next entri taw...yang rasa artikel ni bermanfaat sila share ya...maafkan saya jika ada kekurangan...
Wassalam
-
-
-

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :
 DIRECT WHATSAPP

Page : neembalmHQ