ZURAINI.COM

Showing posts with label TUTORIAL. Show all posts
Showing posts with label TUTORIAL. Show all posts

INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA

Bismillah & Assalammualaikum wahai semua makhluk Allah yang sudi singgah di teratak saya yang tak berapa hado nih...ngeh ngeh ngeh...Beberapa hari kebelakangan ini saya tak sempat menconteng kat sini sebab macam biasa alasan yang sama,busy ntah apa-apa di buatnya hahaha...Jom saya nak cerita sikit sesuatu yang saya buat yang saya rasa ragu-ragu berfaedah ke tak...jimat ke tak...boleh ek ragu-ragu hahaha...Moh layan entri INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA

INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA



Mesti ada yang cakap saya ni sengal kan...ada plastik yang dah siap beli jela..Kekonon rajinla sangat nak berinovasi hahaha...Saya bukan nak sangat berinovasi sayang-sayang oiii tapi saya ni suka buat sesuatu yang saya belum pernah buat,lepastu saya kekononnya nak jimat duit tapi rasanya lebih kurang je kot kosnya, tapi ada sikit sifat rajin nak buat sesuatu untuk tambahkan kesibukan sambil jadi tarzan kat rumah nih hahaha


INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA

Mula-mula saya buat poket guna bubble wrap ni ikut size flyers pos tu...Bubble wrap ni korang boleh beli kat lelong.com. Macam saya guna tak banyak,so saya beli kat kedai area rumah saya ni je ha...RM2.50 semeter. Berpeluh gak la ketiak memotong bubble wrap ni sebab nak potongnya kena banyak bersabar sebab selalu sangkut-sangkut kalau potong gelojoh sangat



Saya pun tak sure sangkut-sangkut tu sebab memang teknik memotong perlu sopan santun atau saya gunakan gunting yang dah usang hahaha...Takpelah janji boleh potong...Lepas siap potong saya gunakan mesin sealer untuk seal kiri dan kanan bubble wrap tadi supaya terbentuk poket...jangan plak korang seal keliling,kang macamne plak nak isi barang hehe...


INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA



Saya beli plastik flyers yang warna hitam tu kat SINI ...korang boleh tinjau-tinjau kat store tu ada jual banyak size flyers yang saya rasa paling murah dikalangan penjual yang lain ditambah dengan servis tiptop hehee...




Then saya lekatkan poket untuk letak slip pos kat bahagian belakang flyers tadi tu. Jangan pelik kenapa saya pilih warna hitam,pasalnya saya pilih yang paling murah hahaha...jimat kos beb,hitam itu menawan kan...warna tak penting...yang penting plastik tu berkualiti & tak mudah koyak kan...Poket plastik untuk letak slip tu saya recycle daripada pos laju punya poket,sebelum ni saya dapat 1 bundle plastik tu untuk senang saya letak slip pos pada kotak bila nak pos barang...So,saya amik sikit tampal kat flyers hitam nih,share-share la ek...


INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA



Selepas selesai tampal poket untuk slip pos tadi saya terus berganjak ke operasi yang seterusnya iaitu masukkan bubble wrap yang dah dibuat poket tadi kedalam flyers si hitam manis tuuuu...Cer tengok gambar tu,siap berhenti snap gambar tu untuk tontonan umum,manalah tahu 5 tahun akan datang tetiba saya lupa pula nak buat parcel sendiri boleh rujuk kat sini balik kan hehehe...Saya rasa inilah proses yang paling mudah nak buat,sarung je tangan sasa saya ni dalam bubble wrap then tolak je masuk kedalam flyers,pastu tarik balik tangan tu...tadaaaaa....dah siap satu parcel...nextttttt....Tu dia saya siapkan 25pcs plastik parcel sempoi untuk saya guna bila nak pos barang order dari Lazada


INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA

Kebetulan next day selepas saya buat plastik parcel tu saya dapat  order dari Lazada. Alhamdulillah...macam tau-tau je saya dah bersedia hehehe...So,dengan rasa bangganya saya guna plastik inovasi la sangat saya ni untuk pos barang customer sambil tak lepaskan peluang ambil gambar kenangan sebelum skynet datang collect barang tu. Kalau ada yang tanya kenapa saya rajin sangat nak buat ni semua sebab saya nak semua orang yang terima barang dari saya dalam keadaan sempurna...tu jer hehehe...Kesimpulannya saya masih lagi sangsi adakah apa yang saya buat ni berbaloi ke idok...hurmmmm...apa yang penting saya puashati sebab saya memang suka berDIY giteww...



Oklah itu je kot yang saya nak bebelkan harini, By the way kalau korang nak beli barang saya kat lazadapun boleh...Korang search je "ZM BEAUTY" kat lazada akan keluar semua barang yang saya jual,tapi baru 10 barang je hehehehe...slow-slow hokeyyy...jangan gelojoh

Apa-apapun saya bersyukur sebab berkesempatan buat plastik parcel sempoi ni dan berpeluang berjualan di lazada. Terima kasih kepada yang sudi layan INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA ni...Maafkan saya kalau ada terover tu eh...kengkadang tak sengaja...Jumpa lagi next story,sayang korang 200% hehehe...

Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP

Bismillah dan Assalammualaikum semua...Salam penghulu hari...Salam tahun baru...Salam awal Muharam buat semua yang menjejakkan mata kat blog saya...Salam kenal buat yang firstime ke sini,nanti lain kali datang lagi tau...hehehe...Harini saya nak buat tutorial simple yang saya rasa ramai dah tahu tapi masih ada yang belum tahu.Walaupun jumlah yang belum tahu sangat sedikit berbanding yang dah tahu tapi saya tetap nak share supaya yang sedikit tak tahu tu akan jadi tahu hehehe...Saya nak buat tutorial BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP


BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP

Memandangkan saiz jari saya yang sasa ni,maka saya lebih selesa menggunakan laptop untuk berwhatsapp @ berinteraksi dengan customer melalui media sosial @ tulis blog @ yang berkaitan dengannya. Saya sangat jarang menggunakan handphone melainkan ketika keluar dari rumah @ balik kampung. Lagipun saya suka guna laptop sebab skrin lebih besar dan boleh menaip dengan lebih cepat

Baiklah...kita straight to the point sahaja okey...Saya menggunakan banyak gambar untuk tunjuk contoh supaya lebih jelas dan senang korang nak faham...Kalau masih tak faham boleh tanya...In Sya Allah saya akan cuba tolong

Mula-mula macam biasa korang kena pergi buka google search...contoh yang saya bagi adalah menggunakan google chrome. Kalau korang guna yahoo @ bing boleh juga tiada masalah...

BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP


Apa yang korang perlu taip adalah " whatsapp web" dibahagian search. Lepas taip korang terus tekan search dan korang akan sampai di halaman ini...sila lihat gambar


BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP
Korang hanya perlu tekan di link yang saya tunjukkan menggunakan anak panah berwarna merah. Jangan tekan tempat lain taw. Selepas itu korang akan sampai di halaman seperti gambar di bawah


BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP

Ok...bila dah sampai disini korang jangan buat apa-apa lagi. Sekarang korang tinggalkan halaman ni kejap dan ambil telefon yang korang guna untuk berwhatsapp. Kemuadian korang buka bahagian whatsapp dan klik bahagian menu. Selepas itu klik bahagian whatsapp web seperti yang saya tunjukkan dengan anak panah


BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP
Bila korang klik sahaja whatsapp web di handphone korang tu automatik akan keluar imbas kod seperti gambar dibawah...Sama seperti gambar dibawah ya...ada kotak 4 segi yang korang boleh scan kod QR seperti yang saya tunjuk dengan anak panah


BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP

Selepas itu korang scan pada kod QR yang ada dilaptop tadi...Tengok gambar kat bawah...saya bagi contoh


BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP

Dalam masa 2 saat selepas korang scan korang akan sampai ke halaman seterusnya seperti gambar di bawah


BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP

Tahniah !!!! Dah siap...korang dah boleh start merempit menaip bait-bait kata dengan senang berbanding menggunakan handphone...Itupun kalau jari jemari korang sasa macam saya jugalah...Kalau runcing-runcing tu mungkin tiada masalah kan...hehehe...

NOTE :
Pastikan handphone korang yang guna whatsapp tadi bersambung dengan data ketika korang guna whatsapp di laptop ( maksudnya kalau handphone korang Off @ korang tutup data memang tak boleh nak buka la whatsapp di laptop)

Korang faham tak tutorial simple ni? Kalau ada yang tak faham boleh tanya ya...Saya tinggalkan korang kat sini eh nak masak untuk dinner jap lagi...Jumpa lagi next entri...Terima kasih sudi singgah di tutorial BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK

Bismillah...
Assalammualaikum semua...Tadi saya dapat satu order daripada Australia...Mula-mula kaget gak saya nak jawab panggilan dari Australia sebab takut scammer,ramai yang cerita pasal scammer sampai saya pun naik takut... Tapi sebabkan banyak kali sangat telefon saya tak angkat dia terus whatsapp saya...Bila buka whatsapp rupa-rupanya orang malaysia la...dia menetap di Australia...huhuhu...So,harini saya nak buat satu artikel bertajuk CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK

WAJIB BACA!!!!mangsa penipuan terbaru scammer online 

CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK


Ni dia barang yang customer nak beli hehehe...coffee scrub dan inai rambut halal...Katanya kat sana takde orang jual inai rambut yang halal so terpaksalah dia import dari tanah air tercinta...huhuhu...Nak pos barang ke luar negara ni mahal tau korang...harga pos lagi mahal daripada harga barang...sabar jela...tapi kalau dah nak beli tak kiralah mahal manapun kan...mesti nak juga( ini saya punya perangai...huhuhu )


CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK


Gambar kat atas ni plastik FlexiPack 500gram yang saya guna untuk pos barang customer. Setiap negara tempat kita nak hantar barang berbeza-beza rate harga postage taw...bukan semua sama...Korang boleh tanya kat pejabat pos berdekatan korang berapa rate untuk tempat korang nak hantar barang tu...Macam saya nak ke Australia adalah zone 2...tak boleh lebih tau sebab nanti tak lepas naik flight huhuhu...



Korang mesti macam blur-blur lagi kan dengan apa yang saya cerita ni...jom kita tengok jadual harga plastik FlexiPack ni...Sebelum tu saya bagitahu dulu FlexiPack ni ada 2 warna yang mewakili zone...Zone 1 plastiknya warna pink dan zone 2 plastiknya warna biru...FlexiPack boleh guna untuk hantar barang ke 200 buah negara yang telah ditetapkan...


CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK

Haaa...besar sungguh jadual ni saya ambil dari website pos Malaysia sebagai rujukan...nanti cerita je tak bagi bahan rujukan susah pula nak faham...Korang tengok kat jadual tu yang warna pink tu zone 1 dan biru zone 2. Apa yang bestnya tentang Flexipack ni adalah ia sama macam pos laju,kita boleh beli plastik siap-siap standby di rumah...bila nak pos barang just packing dan tulis butiran yang diperlukan dan boleh terus drop by kat pejabat pos...senang kan...


Ni saya nak bagitahu ni kat korang...Dengar baik-baik tau...yang dah tahu tak payah cakap "eleh...takkan tak tahu" ... ni saya nak bagitahu pada yang baru firstime nak buat pengeposan ke luar negara...Kalau korang nak gunakan perkhidmatan FlexiPack korang digalakkan untuk beli tracking number...



FlexiPack ni hanya sekadar plastik untuk pos macam kita pos kad raya kat kawan-kawan tu...tampal je setem pastu pos...Kalau korang rasa nak lebih terjamin better korang beli tracking number supaya korang boleh kesan kedudukan barang korang @ sebagai rujukan untuk customer



Tapi......



Kalau korang rasa taknak guna tracking number korang tak perlu beli...Itu tak jadi masalah...Pos malaysia tetap akan bertanggungjawab untuk menghantar kiriman korang...Cuma kita tak dapat nak trace barang kita berada dimana...perlu pasrah menunggu hehehe...



Kalau korang adalah orang bisnes...nak hantar barang kepada customer,saya nasihatkan better korang guna tracking number...kang kalau customer meroyan barang tak sampai minta claim...padahal barang sampai...siapa nak tanggung??? Krik krikkkk...Menagislah korang kat tepi peti ais sensorang...


CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK

Taraaaa...ni dia tracking number yang korang kena beli...Harganya RM4.60 je...nanti korang kena tulis detail penerima kat bahagian belakang tracking number tu...Korang nampak tak nombor yang tegak tu? Haaa itulah tracking number yang korang jadikan rujukan nanti...Korang cabut sticker yang ada tulis "recommande" tu dan tampal di ruang petak yang ada kat plastik FlexiPack tu...

CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK

Ni rupanya tracking number yang korang dah cabut tadi...Yang ini korang kena simpan baik-baik...nanti kalau dah sampai barang tu baru boleh buang...Tapi kalau nak buat collection pun apa salahnya...untuk tatapan generasi korang...nanti cucu korang tanya...nenek..nenek...nenek hantar barang ke luar negara ni untuk siapa?...ada gak bahan nak bercerita tua-tua nanti kan...hehehe...merepek dah ni...

CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK

Macamni rupanya saya tulis...guna pen marker yang permenant lagi sebab takut barang tak sampai...huhuhu...Korang nampakkan sebelah butiran penerima tu ada kotak kosong besar...kat situlah korang perlu lekatkan tracking number...Bila dah settle semua korang boleh terus drop by kat kaunter...tak payah beratur...korang letak je kat tempat yang selalu orang letak parcel pos laju tu...nanti pandai-pandai lah akak@abang pejabat pos tu ambil dan asingkan mana yang local mana yang international kan...


Tapi kalau korang takut ada yang tak lengkap@kurang yakin betul ke tidak apa yang korang buat, korang boleh je terus pergi kat tepi kaunter tu korang bisik je kat akak tu bagitahu tolong check kejap parcel korang lengkap ke idok...

⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩
Klik pada gambar untuk info lanjut...
GARLIC BALM

Jangan risau dia tak akan suruh ambil nombor hokeyyy...Tapi janganlah setiap kali nak pos nak tanya...bila dah tahu tu korang sematkan betul-betul dalam otak supaya nextime dah tak perlu nak susah payah bertanya lagi...

FlexiPack ni ibarat macam pos biasa tau...Murah kan...takkan nak murah tapi nak sampai cepat...mesti ambil masa yang panjang lebih kurang 6-9hari gitu...habis lama 2 minggu kalau ada masalah kat kastam...Depends on situation la juga...

Apa-apapun kalau korang dah ikut setiap langkah yang di ajar In Sya Allah barang korang akan sampai dengan selamat mengikut masa yang ditetapkan. Korang tunggu jela penerima bagi khabar gembira barang yang korang pos dah sampai...Kalau korang nak check hari-hari tracking number tu pun takde masalah hehehe...


KAT MANA NAK BELI FLEXIPACK NI???

Ayakkk...FlexiPack ni korang boleh beli kat pejabat pos sahaja....tempat lain takde jual

Oklah...rasanya cukup lengkap dah penerangan yang saya berikan...kalau korang tak faham korang boleh tanya @ korang terus check it out kat  INTERNATIONAL FLEXIPACK untuk lebih detail terperinci. Semoga perkongsian CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK ini memberi manfaat kepada korang...Kalau tak dapat banyak dapat kenal FlexiPack pun dah kira ok dah tu huhuhu...Terima kasih sudi kunjungi zuraini.com dan jumpa lagi next celoteh...

Dah dapat order dari luar negara??? 
AMARAN KERAS!!!
Sila pastikan anda bukan mangsa penipuan antarabangsa...
SCAMMER YANG BERLELUASA DI MALAYSIA - AMBIL TAHU SEBELUM TERLEWAT
MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

Wassalam



Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :



CARA MUDAH TOPUP PAYPAL 2017

Bismillah...
Assalammualaikum korang-korang semua...
Seperti yang saya pernah cakap before this saya nak kongsi tutorial CARA MUDAH TOPUP PAYPAL 2017...Saya tak pasti adakah ini cara yang paling latest atau tidak tetapi saya rasa inilah cara yang paling mudah sekali...Saya topup paypal guna cara ni tak sampai satu minit pun dah settle masuk ke akaun paypal

Saya akan kongsi step by step caranya dan kalau korang tak faham @ tidak berjaya buat korang boleh tanya...Akaun paypal ni diperlukan untuk memudahkan sebarang transaksi duit di antara negara...Tapi kalau dalam malaysia pun korang boleh je guna takde masalah. Sebab saya perasan sekarang website e-commerce kebanyakkannya dah guna paypal untuk transaksi penjualan

Ada 9 step mudah yang korang perlu lalui dalam proses cara topup paypal ni...Kalau korang lepasi semua step ni bermakna topup korang berjaya. Saya share topup paypal RHB tau sebab setahu saya RHB bank sahaja yang ada buat servis topup untuk Paypal yang boleh direct tanpa guna credit card,debit card,visa,mastercard dan yang sewaktu dengannya...Setahu saya lahhh...Kalau ada yang lebih tahu boleh share kat komen sebab saya pun ingin nak tahu hehehe...

Sebenarnya ada 2 cara nak topup paypal ni. Pertama melalui akaun paypal. Maksudnya kita perlu login dahulu akaun paypal kita. Dan satu lagi kita topup secara manual daripada akaun bank RHB kita. Kali ni saya share cara yang pertama iaitu cara topup paypal ketika kita login akaun paypal

CARA MUDAH TOPUP PAYPAL 2017

Step 1 
Korang perlu login akaun paypal korang. Korang akan berada dihalaman seperti dalam gambar di atas. Korang perlu klik Topup(rujuk gambar)

CARA MUDAH TOPUP PAYPAL 2017
CARA MUDAH TOPUP PAYPAL 2017

Step 2
Korang akan sampai kehalaman yang saya tulis step 2 dan korang perlu klik 'continue'

Step 3
Bila korang klik 'continue' akan keluar halaman seperti yang saya tulis step 3...Ini bermakna mereka sedang proses permintaan korang dan terus akan muncul halaman 'TOPUP TO YOUR PAYPAL ACCOUNT'...Disini korang perlu berhati-hati sebab korang perlu letak jumlah duit yang korang nak topup...Kalau korang nak topup guna USD boleh nak topup guna MYR pun boleh tapi please make sure korang tekan ' RECALCULATE' selepas korang isikan jumlah yang korang nak topup tu...Ini adalah wajib pasal kalau korang tak tekan korang memang tidak akan berjaya pergi ke step yang seterusnya. Lepas dah yakin dengan jumlah yang korang isikan kat situ korang boleh proceed

CARA MUDAH TOPUP PAYPAL 2017

Step 4
Selepas melepasi step 3 korang kan sampai ke halaman seperti yang saya letak step 4 tu...Korang perlu login akaun RHB korang

Step 5
Selepas korang klik login sahaja korang akan dibawa terus kehalaman seperti tertera step 5...Masa dah masuk ke akaun RHB dah takde dah proses isi jumlah duit...Kat akaun RHB cuma proses mengesahkan yang duit korang akan dipindahkan ke akaun paypal korang. Bahagian 'from account' tu pastikan tidak kurang daripada jumlah yang korang nak topup taw...nanti tak cukup pula duit nak topup paypal korang hehehe... Then you can proceed

CARA MUDAH TOPUP PAYPAL 2017

Step 6
Selepas klik proceed di step 5 korang akan tiba dihalaman step 6...Kat sini korang perlu isikan kod OTP yang korang akan dapat daripada RHB melalui sms. Lebih kurang TAC la...Kalau korang guna online banking mesti korang clear sangat perkataan TAC ni...tapi di RHB gunakan perkataan OTP ( one time password kalau tak silap maksudnya) Bila korang dah isikan OTP then boleh submit

Step 7
Once korang tekan submit di step 6 korang akan sampai kehalaman yang saya mark step 7. Korang boleh tengok kat bahagian status samaada dah berjaya atau tidak...Macam dalam gambar saya tu statusnya successful dan bahagian payment type tu tertera immediate bermakna terus masuk ke akaun paypal dah tu...Then korang klik button 'close'...

CARA MUDAH TOPUP PAYPAL 2017

Step 8
Korang akan sampai ke halaman step 8 selepas korang klik button close di step 7 tadi...Kemudian korang klik button 'continue' untuk check it out sama ada confirm ke duit yang korang topup tu dah berjaya masuk ke akaun paypal korang

Step 9
Tadaaaa....Heeee aku berjaya! aku berjaya!...Tengok pada transaksi tu ada tertera jumlah duit yang kita request topup tadi. Maka...dengan ini proses topup akaun paypal korang berjaya 100%

Yeayyyyy...Mudah kan korang...Lepas korang dah pandai buat nanti memang kejap je prosesnya...Tak sampai 1 minit dah siap...tak perlu nak beratur ambil nombor kikiki...Boleh faham tak langkah-langkah yang saya ajar tu??? huhuhuhu

Saya create paypal account ni sejak tahun 2009 sebab saya beli barang dari luar negara. Sehingga sekarang akaun ni masih aktif sebab sekarang saya menjual pula ke luar negara hehehe...itupun bukan selalupun guna paypal. Saya beli vitamin C pun dari UK sebelum ni sebab saya takut kalau beli dari pemborong sini saya dapat yang tak original huhuhu....

Korang yang belum ada akaun paypal bolehlah buka akaun paypal ni. Senang je....mana tau akan datang korang boleh berjual barang malaysia ke merata duni guna paypal...Kalau korang nak tahu guna paypal ni lebih selamat dan mudah berbanding cara lain....Dan yang paling bestnya kalau kita topup paypal duit terus masuk sepantas kilat...tak perlu nak tunggu lama dah....Tapi kalau nak withdraw je amik masa tapi dah tak lama dah macam dulu...Baru-baru ni saya withdraw 2 hari je terus masuk akaun...

Saya rasa itu sahaja perkongsian saya cara top up paypal account malaysia yang mungkin boleh membantu korang yang baru first time nak guna paypal...Saya harap perkongsian saya kali ini dapat memberi manfaat kepada semua dan korang dapat faham langkah-langkah cara topup paypal yang saya sediakan. Kalau korang tak faham korang boleh tanya,saya sedia membantu...Cukup setakat ini dahulu ya...next time saya akan share bagaimana pula nak hantar duit @ nak bayar melalui paypal secara manual...Jumpa lagi...Kalau ada kesilapan boleh beritahu saya untuk saya perbetulkan ya...

Wassalam

CARA WITHDRAW PAYPAL KE BANK MALAYSIA

Bismillah...
Assalammualaikum semua...
Harini saya nak kongsi sedikit ilmu tentang paypal kepada mereka yang masih belum tahu sebagai panduan kita semua. Kebetulan pagi tadi saya terima bayaran dari customer melalui akaun paypal maka saya berpeluang untuk berkongsi tutorial cara withdraw paypal ke bank malaysia

Ada tak yang masih belum buka akaun paypal ke kat sini?...Hehehehe...Yela kan...saya nak cerita pasal paypal mestilah orang yang sedang baca artikel saya ni orang yang dah ada akaun paypalkan...huhuhu...saje tanya manalah tahu ada yang baru-baru nak cari ilmu pasal paypal...

Sebenarnya semua orang memang sangat digalakkan membuat akaun paypal kerana akaun paypal ni boleh digunakan untuk shopping online dari luar negera taw...hehee... Kalaupun korang tak shopping dari luar negera korang boleh terima bayaran juga dari luar negara melalui paypal....Saya rasa paypal adalah cara nak transfer duit international yang selamat 

Lagipun buka akaun paypal percuma tanpa apa-apa bayaran...Cuma perlu ada email...Dan yang bestnya akaun paypal tidak guna nombor akaun...So korang tak perlu risau kalau lupa nombor akaun...korang hanya perlu ingat alamat email masa korang daftar paypal dan pasword je...Saya rasa ini adalah kelebihan akaun paypal yang sangat mudah digunakan...

Paypal withdraw review kali ni saya akan kongsi cara withdraw paypal ke Maybank ...In Sya Allah lain kali saya akan kongsi cara nak topup pula ya...Jom ikuti step yang saya sediakan

CARA WITHDRAW PAYPAL KE BANK MALAYSIA

Gambar ni menujukkan duit diterima daripada customer dalam matawang ringgit malaysia. Kalau korang nak withdraw duit tu korang perlu klik button withdraw funds dibawah bahagian kiri( bawah currencies)

CARA WITHDRAW PAYPAL KE BANK MALAYSIA

Selepas korang klik button withdraw funds korang akan dibawa kehalaman seperti dalam gambar di atas. Korang pilih akaun bank mana yang korang nak guna untuk withdraw okey...Macam saya setting dua akaun so saya pilih maybank untuk withdraw...

CARA WITHDRAW PAYPAL KE BANK MALAYSIA

Bila korang dah pilih akaun bank untuk proses withdraw korang akan sampai kehalaman macam dalam gambar ni...Tibalah masanya korang request nak withdraw banyak mana. Pagi tadi saya withdraw RM200 dan dikenakan fee sebanyak RM3...Maknanya saya akan terima duit sebanyak RM197 sahaja...Lepas korang isi jumlah yang korang nak withdraw korang terus klik button continue...

CARA WITHDRAW PAYPAL KE BANK MALAYSIA

Tadaaaaa...Congratulations bebehh korang dah pun berjaya melalui proses withdraw dari paypal ke maybank...Clap clap clappp....withdraw paypal tanpa verifikasi semudah 123 kan...saya withdraw sekejap je dah settle...Maksud settle tu adalah settle proses request withdraw je...Duit yang korang withdraw tu akan settle masuk ke akaun bank korang selepas 2-3 hari berkerja hokeyyyy...Bawa bersabar hehehehe(pesanan untuk diri sendiri)

Settle ni korang boleh terus log out...Tapi kalau nak pastikan betul ke duit tu dah transfer korang boleh klik button Go to wallet untuk check it out...hehehe

CARA WITHDRAW PAYPAL KE BANK MALAYSIA

Haaaa korang nampak tak kat summary tu yang tunjuk duit baki dah berubah dan ada transaksi sebanyak RM197 tapi masih pending...Dia dah siap-siap tolak fee letewww...hehehe...Bersabar lah hati tunggu 2-3 hari ni kan...boleh buat belanja raya nanti ek......

Begitulah berakhirnya episod cara withdraw paypal ke bank malaysia. Saya rasa ini cara yang paling latest sebab tak banyak step yang susah untuk diikuti...Sangat mudah berbanding sebelum ini...Korang cubalah ye...kalau tak faham boleh tanya kat bawah saya tolong jelaskan ye...Minta maaf sangat dengan kualiti gambar sebab saya edit guna excell je...Terima kasih sudi singgah disini ...See you again bebehh...

Wassalam