ZURAINI.COM

Image
Showing posts with label SHOPEE. Show all posts
Showing posts with label SHOPEE. Show all posts

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Bismillah...
Assalammualaikum wahai sahabat-sahabat sekalian...Harini saya nak share satu tips CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE ...Sejak saya buat artikel tentang BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE ramai yang mesej saya tanya tentang bagaiman nak print slip pos yang ada cop shopee. Sekarang ni Shopee merupakan satu platform jual beli yang paling disukai sebab pertamanya shopee menawarkan penghantaran percuma untuk barang yang bawah 5kg dan shopee lebih simple berbanding market place yang lain....dan yang paling saya suka servis center yang sangat mudah dihubungi disamping masalah diselesaikan dengan efisyen...I likeee

So,back to the story CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE ...sebelum ni saya pun salah seorang yang ingin nak tahu tentang consignment note shopee...tapi bila google saya tak dapat jawapan sebab belum ada orang yang share mengenainya di google...so,saya beranikan diri untuk call center untuk mendapatkan maklumat mengenainya...So,langkah pertama yang korang perlu buat adalah call center...tapi kalau korang malas nak call korang boleh isi borang di link yang saya bagi kat bawah ni...Tapi sebelum tu saya nak bagitahu korang...sebelum korang nak join program ni korang perlu ada printer tau...sebab kalau takde printer celah mana nak keluar slip pos tu...huhuhuhu...

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Bila korang dah isi borang kat link tu korang tunggu reply daripada pihak shopee sama ada korang layak @ tidak untuk join program tu...Sebenarnya tiada syarat kelayakanpun untuk join program ni...as long as korang ada printer dah boleh dah...Tapi korang kena make sure dah setting 2 benda ni...Yang pertama pick-up address dan yang kedua berat produk korang...kena isi betul-betul...kalau dua benda ni tak lengkap permohonan korang akan di "reject" setelah di "approve"

Hehehee...saya lah contohnya orang yang di reject setelah di approve tu...sebab saya tak setting pick-up address...mula-mula tu shopee dah approve,the next day dia reject balik sebab mungkin mereka baru nak review sekali ada error...so mereka terpaksa reject permohonan saya. Lepastu saya nak ingatkan kat korang...masa isi borang permohonan tu makesure korang isi dengan betul tau...alamat email yang betul sebab mereka akan hantar email kat alamat email yang kita bagi tu...jangan la bagi alamat email yang korang lupa password @ yang jarang-jarang korang buka...sat g kang ada yang menunggu durian tak jatuh...pastu teresak-esak kat tepi peti ais mengenang nasib shopee tak layan permohonan korang kihkihkih....

Haaaa...saya share sikit tips macamana nak buat kalau kali pertama permohonan korang di"reject"....saya share base on apa yang saya lalui la eh...korang kalau kena reject tak payahla cemas dan kaget sangat...korang tarik nafas dalam-dalam then korang buka balik noty yang bagitahu ke"reject"an permohonan korang tuh...pastu korang betulkan apa yang salah...korang ikut je intruction yang diberikan...bila korang rasa semua dah lengkap korang boleh terus email kat support center diorang...alamat email saya ada tinggalkan kat bawah...Korang tulis korang dah lengkapkan apa yang tak lengkap sebelum ni then mintak mereka review dan approve lagi sekali...Korang tulis bahasa melayu pun takpe kalau tak tahu tulis omputeh...jangan risau mereka faham orang yang dalam shopee ni bukannya semua tahu cakap omputeh kan...macam saya kihkihkihhhh...

Okehh...dah penat membebel jom ikuti siri cikgu Senah(bukan nama sebenar) mengajar anak murid...jom la tengok gambar-gambar rujukan yang tak berapa nak cantik sebab saya amik gambar guna handphone then tembak kat laptop...tak berapa nak cun sangat...tapi In Sya Allah boleh nampak lagi la...kalau yang tak nampak tu cuba la sedaya upaya untuk nampakkan ye...

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Mana yang pestime kenal shopee mereka tak tahu apakah gambar yang terpapar di atas...tapi yang kaki shopping kat shopee mesti dah tahu kannn...so saya assume korang tak tahu la ye...gambar di atas adalah gambar slip pos/consignment note shopee yang korang boleh print terus daripada kedai shopee korang...gedek gedek gedekkk...keluar ikut printer korang...eh gitu sekali bunyi printernya..hahahaa

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Bagaimanakah slip pos sebegini rupa boleh muncul di kedai korang meh korang tengok gambar yang ke dua ni....Bila korang dapat order korang buka je order tu akan terpapar skrin macam dalam gambar di atas...korang perlu klik kat perkataan "arrange shipment"...ingin di ingatkan sekali lagi disini bahawa aksi ini korang perlu buat di laptop @ desktop sahaja...tapi kalau handphone korang boleh connect dengan printer korang boleh buat aksi ni kat handphone korang juga...tiada masalah

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

bila korang tekan je "arrange shipment" tu korang akan dibawa terus ke halaman ini...Tengok gambar di atas...perati betul-betul...dapat catch up tak sayang-sayang semua...? ke cikgu ni syok sendiri mengajar tapi anak murid tak faham...haru wehhhh...Dah dapat??? Okeh...kalau dah nampak korang terus klik "confirm" 

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Dan selepas korang klik "confirm" korang akan sampai ke destinasi seterusnya iaitu seperti yang terpampang dalam gambar di atas...Then korang nampak tak jari jemari yang sedang menunjuk gambar printer tu? ada penampakan tulisan "print waybill" disitu...Ahaaaa...disitulah yang perlu korang klik untuk sampai ke langkah seterusnya....Tekan cepat!!!!!

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Taraaaa....Selamat datang ke consignment note sendiri...hehehe...haaa inilah dia slip pos/consignment note korang yang lahir dari kedai korang....Terharu tak dapat buat slip pos sendiri??? hehehe...kalau tak terharu takpe...biar saya terharu sorang-sorang...pasainya masa saya berjaya print kali pertama slip pos shopee ni saya rasa terharu...tapi terharu dalam hati jela...kalau terharu kat pesbuk kang buat kena bahan je nanti...yela...orang dah sampai bulan saya baru nak gosok gigi huhuhuhu....

Okehh...kita cut it short...sebab macam banyak membebel daripada ilmu...masa mula-mula nak print tu jenuh gak saya cari mana butang nak di tekan untuk print nihhh!!! hangin kejap saya tekan sana...tekan sini...cari sana...cari sini...last-last saya tekan "right click" kat mouse then klik pada "print..." rupa-rupanya itulah caranya nak print...tapi saya tak sure kalau ada cara lain...sebab saya buat cara ni je setakat ini...Korang perati gambar yang saya tepek tu dia akan keluar instruction untuk print...korang terus je tekan print...

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Tadaaaa...dah lahir dah slip pos korang dari printer...Seronok je rasa dihati tengok slip pos gedek gedek keluar dari printer...apa yang seronaknya??? Ni jawapan saya taw...seronoknya pasal saya tak yah susah payah nak menulis lagi dah...tekan-tekan je dah keluar slip pos...best apa...kannnn...lagi satu risiko salah salin alamat dapat dikurangkan...kita ni kadang-kadang kalau dah banyak sangat nak menulis mulalah nak tercicir lah...tersilap lah...dengan anak yang menjerit bagai...tinggalkan kejap terlupa pula satu kosong kat nombor telepon penerima...tak ke naya gitu...itu saya,kalau orang lain yang begitu fokus mungkin tak buat silap kannn...hehehe...saya ni kan ibu tarzan...jap nak kena menarzan kat anak-anak,jap nak kesana...jap nak kesini...so,sistem ini adalah sedikit sebanyak membantu ibu tarzan ini...

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Makesure slip pos tu korang dapat 2 keping taw...size A4 dan total slip pos/consignment note tu adalah 4pcs...korang guna pembaris je potong tengah-tengah...yang ada tulis "salinan pengirim" korang simpan...yang lagi 3 korang lampirkan sekali dengan parcel yang korang nak hantar tu....pandai-pandailah orang pos nak amik yang mana nanti....yang penting hak kita je kita ambil hokeyyy...Pastu selit baik-baik dalam piket doremon barang tuh...kang kena hujan rosak pula...

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Haaaa ni deh...dah siap berselpie dah slip pos shopee aiiii...ok tak?Maka dengan itu berakhirlah sesi coaching cikgu Senah(bukan nama sebenar)  tentang CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE ...Cikgu harap korang faham lah dengan penerangan berbaur gurau senda cikgu ni ya...maafkan cikgu ye anak-anak...cikgu memang suka bersenda...tapi sendaan cikgu habis disini sahaja taw...kalau banyak kali korang baca masih tak faham-faham juga korang boleh tanya...kalau malas nak tanya korang boleh terus tengok lebih lanjut kat website info shopee...

klik disini
⬇⬇⬇⬇⬇

@

email ke support@shopee.com.my

@

 call +60322989222

...........

Sebelum saya tutup bicara saya nih saya nak tambah sikit sebab ramai sangat yang hubungi saya tanya tentang plastik untuk bungkus untuk shopee tu...maksudnya bila dapat order kita kena packing guna plastik then tampal consignment note tu kan...haaa itu yang ramai dok tanya saya kat mana nak beli plastik tuh...

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Untuk info plastik tu ada jual di shopee...tapi kalau korang nak yang cun melecun,cantik,tebal dan selamat boleh roger2 saya sebab saya ada jual plastik pos yang cantik siap ada tulisan "fragile" dan ucapan "Thank you for shopping with us" seperti gambar kat atas tadi...nanti saya akan buat satu artikel khas tentang plastik ni ya...kalau yang berminat boleh whatsapp saya terus nohhh...babaiiii

Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :
DIRECT WHATSAPP ME NOW!!!


BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE

Bismillah...
Assalammualaikum semua...
Korang pernah dengar tak tentang aplikasi Shopee? Shopee ni adalah satu aplikai pembelian dalam talian macam lazada tu. Kalau korang berniaga saya sarankan korang daftarlah dengan shopee ni dan senang korang nak display barang yang korang jual kat pengguna shopee yang lain. Jom kita layan celoteh saya BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE

BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE

Saya dah buka dah akaun dengan shopee ni. Macam biasalah setiap aplikasi jualan memang kita sendiri kena setting tapi saya tak rasa susah mana pun nak setting sendiri. Gambar kat atas tu adalah dashboard saya iaitu tempat saya nak menyelenggara kedai online saya

BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE

Dan gambar ni pula adalah laman kedai online shopee ni. Kalau korang daftar korang boleh cari apapun barang yang korang nak beli. Yang bestnya guna shopee ni adalah mereka tanggung kos pos sebanyak RM5...so korang bolehla kurangkan sikit kos pos untuk customer korang @ korang boleh murahkan sikit harga barang. 

Mereka akan bayar kos postage kepada kita balik masa mereka membuat pembayaran pada kita. Mungkin cara ini mempunyai daya tarikan untuk orang membeli sebab barang murah @ postage murah...Betul tak ???

Tak semestinya daftar dengan shopee korang wajib menjual. Korang boleh juga membeli. Bila korang dah siap isi barang kat kedai online korang tu,bolehlah share ke media sosial korang untuk tujuan promosi. Saya rasa ia sangan mudah dan best sebab korang tak perlu bayarpun untuk menggunakan aplikasi Shopee ni

Setakat harini saya dah pernah jual 4 kali guna shopee...Masa mula-mula memang macam tak reti sangat nak guna aplikasi ni,tapi bila dah lama-lama macam best pula...hehehe

BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE

Ni saya nak ingatkan kat korang...Sesiapa yang nak berniaga guna aplikasi shopee ni makesure korang bukan seorang agent dropship sebab takut korang takde modal pula nak bayar dulu barang yang customer korang nak beli tu,melainkan korang banyak duit...hehehe

Dengan shopee korang tidak akan dapat duit korang on the sport taw...Duit korang akan dapat selepas customer korang terima barang. Pihak shopee akan tahu barang korang selamat diterima melalui tracking nombor yang korang imbas masa korang bagitahu order dah selamat di pos 

Haaa...korang nampak tak...Bagi saya shopee ni adalah satu tempat shopping yang 100% selamat sebab kalau seller dalam shopee menipu,korang akan dapat balik duit yang korang dah bayar tu. Mudah je ceritanya...

Kalau korang jadi pembeli, korang akan bayar kepada pihak shopee bukan direct seller. Sebab tu saya cakap yang semua orang selamat shopping kat shopee...Kalau tak dapat barang terus je bagitahu Shopee untuk claim

Sebagai penjual pula...bila korang dapat order korang perlu pos secepat mungkin dalam masa 3 hari. Bila dah pos korang perlu bagitahu kat shopee yang korang dah pos barang. Nanti akan ada button hantar pada order yang masuk.Korang tekan dah hantar dan shopee akan mintak korang update nombor tracking

Bila korang dah update nombor tracking yang betul kat sana korang dah boleh rileks tunggu customer korang terima barang. Selepas customer terima barang dia akan update bahawa mereka sudahpun terima barang dan korang akan terima bayaran untuk order tu ... Biasanya tak ambil masa yang lama pun untuk clearkan semua urusan

Sebab itu saya nasihatkan,kalau korang nak jual kat shopee better jual barang yang ada kat tangan korang.Senang korang nak uruskan sendiri. Kalau dropship saya risau ada yang pending susah korang nak beri penjelasan sebab shopee akan cancel order kalau tidak dihantar dalam masa 3 hari. Tak pasal-pasal korang akan rugi sale...Faham ke idok ni????

Masa mula-mula saya daftar dulu shopee bagi macam servis free postage sebanyak RM5 untuk setiap order yang kita dapat dengan syarat order tu mesti bernilai RM25 keatas...Maknanya kalau harga barang korang RM30 korang layak la dapat duit extra RM5 tu...Tapi baru-baru ni saya perasan nilai RM25 tu dah tak available lagi dah. Shopee dah naikkan ke RM30 ke RM35 saya tak berapa ingat...huhuhu

JOM BELAJAR BASIC SHOPEE PERCUMA!!!

BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE

BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE

BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE

BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE

BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE

BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE

Saya berpuashati juga la berjual kat shopee ni sebab saya rasa shopee sangat caring.Bila kita macam slow down mereka akan ingatkan kita untuk kemaskini kedai kita. Lepas tu kita boleh naikkan iklan kita setiap 4 jam bagi orang lain nampak iklan kita. Dan kita boleh follow je sesiapa yang kita suka untuk dapat update terkini. Bestkan...

Kalau customer puashati dengan servis dan layanan korang kat shopee diorang akan bagi rating kat korang. Rating tu akan display kat kedai shopee korang. Jangan pandang enteng je kat rating ni tau,sebab dengan rating ni la akan memberi kepercayaan kepada bakal-bakal customer korang nanti

Jom lah korang join sekali kita niaga sama-sama kat shopee. Boleh tambah kawan-kawan..Hehehe...Kat kedai shopee saya ni saya cuma masukkan produk-produk saya sendiri je...kalau korang willing to skodeng & follow,korang boleh klik link ni https://shopee.com.my/zurainimuhammad 

Saya pun baru-baru je nak berjinak-jinak guna aplikasi ni...masih banyak yang perlu diperbaiki..Kalau korang ada nasihat bolehla tinggalkan kat komen...hehehe...nanti saya repair. 

Oklah setakat ni je cerita saya pasal BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE ni. Korang kalau nak daftar boleh daftar kat SINI ...Dan kalau macam tak berapa nak faham korang boleh tanya...nanti saya tolong jawab...Sebab masa mula-mula dulupun saya tak faham...kesian ada sorang hamba Allah ni asyik kena tanya je dengan saya...hehehe

Thank you pada korang yang sudi meneliti entri saya..Maafkan saya kalau cerita ni membosankan. Jangan serik untuk datang sini lagi.Salam kenal buat mereka yang pertama kali datang ketempat saya...Akhir kalam selamat berbisnes dengan shopee...

Wassalam