CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK

Bismillah...
Assalammualaikum semua...Tadi saya dapat satu order daripada Australia...Mula-mula kaget gak saya nak jawab panggilan dari Australia sebab takut scammer,ramai yang cerita pasal scammer sampai saya pun naik takut... Tapi sebabkan banyak kali sangat telefon saya tak angkat dia terus whatsapp saya...Bila buka whatsapp rupa-rupanya orang malaysia la...dia menetap di Australia...huhuhu...So,harini saya nak buat satu artikel bertajuk CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK

WAJIB BACA!!!!mangsa penipuan terbaru scammer online 

CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK


Ni dia barang yang customer nak beli hehehe...coffee scrub dan inai rambut halal...Katanya kat sana takde orang jual inai rambut yang halal so terpaksalah dia import dari tanah air tercinta...huhuhu...Nak pos barang ke luar negara ni mahal tau korang...harga pos lagi mahal daripada harga barang...sabar jela...tapi kalau dah nak beli tak kiralah mahal manapun kan...mesti nak juga( ini saya punya perangai...huhuhu )


CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK


Gambar kat atas ni plastik FlexiPack 500gram yang saya guna untuk pos barang customer. Setiap negara tempat kita nak hantar barang berbeza-beza rate harga postage taw...bukan semua sama...Korang boleh tanya kat pejabat pos berdekatan korang berapa rate untuk tempat korang nak hantar barang tu...Macam saya nak ke Australia adalah zone 2...tak boleh lebih tau sebab nanti tak lepas naik flight huhuhu...



Korang mesti macam blur-blur lagi kan dengan apa yang saya cerita ni...jom kita tengok jadual harga plastik FlexiPack ni...Sebelum tu saya bagitahu dulu FlexiPack ni ada 2 warna yang mewakili zone...Zone 1 plastiknya warna pink dan zone 2 plastiknya warna biru...FlexiPack boleh guna untuk hantar barang ke 200 buah negara yang telah ditetapkan...


CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK

Haaa...besar sungguh jadual ni saya ambil dari website pos Malaysia sebagai rujukan...nanti cerita je tak bagi bahan rujukan susah pula nak faham...Korang tengok kat jadual tu yang warna pink tu zone 1 dan biru zone 2. Apa yang bestnya tentang Flexipack ni adalah ia sama macam pos laju,kita boleh beli plastik siap-siap standby di rumah...bila nak pos barang just packing dan tulis butiran yang diperlukan dan boleh terus drop by kat pejabat pos...senang kan...


Ni saya nak bagitahu ni kat korang...Dengar baik-baik tau...yang dah tahu tak payah cakap "eleh...takkan tak tahu" ... ni saya nak bagitahu pada yang baru firstime nak buat pengeposan ke luar negara...Kalau korang nak gunakan perkhidmatan FlexiPack korang digalakkan untuk beli tracking number...



FlexiPack ni hanya sekadar plastik untuk pos macam kita pos kad raya kat kawan-kawan tu...tampal je setem pastu pos...Kalau korang rasa nak lebih terjamin better korang beli tracking number supaya korang boleh kesan kedudukan barang korang @ sebagai rujukan untuk customer



Tapi......



Kalau korang rasa taknak guna tracking number korang tak perlu beli...Itu tak jadi masalah...Pos malaysia tetap akan bertanggungjawab untuk menghantar kiriman korang...Cuma kita tak dapat nak trace barang kita berada dimana...perlu pasrah menunggu hehehe...



Kalau korang adalah orang bisnes...nak hantar barang kepada customer,saya nasihatkan better korang guna tracking number...kang kalau customer meroyan barang tak sampai minta claim...padahal barang sampai...siapa nak tanggung??? Krik krikkkk...Menagislah korang kat tepi peti ais sensorang...


CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK

Taraaaa...ni dia tracking number yang korang kena beli...Harganya RM4.60 je...nanti korang kena tulis detail penerima kat bahagian belakang tracking number tu...Korang nampak tak nombor yang tegak tu? Haaa itulah tracking number yang korang jadikan rujukan nanti...Korang cabut sticker yang ada tulis "recommande" tu dan tampal di ruang petak yang ada kat plastik FlexiPack tu...

CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK

Ni rupanya tracking number yang korang dah cabut tadi...Yang ini korang kena simpan baik-baik...nanti kalau dah sampai barang tu baru boleh buang...Tapi kalau nak buat collection pun apa salahnya...untuk tatapan generasi korang...nanti cucu korang tanya...nenek..nenek...nenek hantar barang ke luar negara ni untuk siapa?...ada gak bahan nak bercerita tua-tua nanti kan...hehehe...merepek dah ni...

CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK

Macamni rupanya saya tulis...guna pen marker yang permenant lagi sebab takut barang tak sampai...huhuhu...Korang nampakkan sebelah butiran penerima tu ada kotak kosong besar...kat situlah korang perlu lekatkan tracking number...Bila dah settle semua korang boleh terus drop by kat kaunter...tak payah beratur...korang letak je kat tempat yang selalu orang letak parcel pos laju tu...nanti pandai-pandai lah akak@abang pejabat pos tu ambil dan asingkan mana yang local mana yang international kan...


Tapi kalau korang takut ada yang tak lengkap@kurang yakin betul ke tidak apa yang korang buat, korang boleh je terus pergi kat tepi kaunter tu korang bisik je kat akak tu bagitahu tolong check kejap parcel korang lengkap ke idok...

⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩
Klik pada gambar untuk info lanjut...
GARLIC BALM

Jangan risau dia tak akan suruh ambil nombor hokeyyy...Tapi janganlah setiap kali nak pos nak tanya...bila dah tahu tu korang sematkan betul-betul dalam otak supaya nextime dah tak perlu nak susah payah bertanya lagi...

FlexiPack ni ibarat macam pos biasa tau...Murah kan...takkan nak murah tapi nak sampai cepat...mesti ambil masa yang panjang lebih kurang 6-9hari gitu...habis lama 2 minggu kalau ada masalah kat kastam...Depends on situation la juga...

Apa-apapun kalau korang dah ikut setiap langkah yang di ajar In Sya Allah barang korang akan sampai dengan selamat mengikut masa yang ditetapkan. Korang tunggu jela penerima bagi khabar gembira barang yang korang pos dah sampai...Kalau korang nak check hari-hari tracking number tu pun takde masalah hehehe...


KAT MANA NAK BELI FLEXIPACK NI???

Ayakkk...FlexiPack ni korang boleh beli kat pejabat pos sahaja....tempat lain takde jual

Oklah...rasanya cukup lengkap dah penerangan yang saya berikan...kalau korang tak faham korang boleh tanya @ korang terus check it out kat  INTERNATIONAL FLEXIPACK untuk lebih detail terperinci. Semoga perkongsian CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK ini memberi manfaat kepada korang...Kalau tak dapat banyak dapat kenal FlexiPack pun dah kira ok dah tu huhuhu...Terima kasih sudi kunjungi zuraini.com dan jumpa lagi next celoteh...

Dah dapat order dari luar negara??? 
AMARAN KERAS!!!
Sila pastikan anda bukan mangsa penipuan antarabangsa...
SCAMMER YANG BERLELUASA DI MALAYSIA - AMBIL TAHU SEBELUM TERLEWAT
MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

Wassalam



Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :



KRIM KUNYIT HOMEMADE BORONG MURAH

Bismillah...
Assalammualaikum semua...
Dah 2 hari saya tak bersiaran rentetan dari kesibukan rutin harian...huwaaaa...rindu nak membebel kat sini...Tapi harini saya ada sikit masa ni anak sedang tidur bolehla saya menaip kejap...Semalam saya operasi buat krim kunyit...Ada 100pcs yang sudah sedia dilepaskan kepada yang berminat...so tajuk yang saya pilih harini untuk dicerita adalah KRIM KUNYIT HOMEMADE BORONG MURAH

KRIM KUNYIT HOMEMADE BORONG MURAH

Apa fungsi krim kunyit ni???
Krim kunyit ni digunakan malam hari sebagai krim malam. Krim kunyit berfungsi untuk mencerahkan kulit,melebabkan,menghilangkan parut jerawat dan jeragat,mengecutkan jerawat dan memperbaiki struktur kulit yang rosak akibat terdedah pada pancaran cahaya matahari

KRIM KUNYIT HOMEMADE BORONG MURAH
Haaaa...ni dia yang dah siap packing..

Krim kunyit ini adalah 100% homemade bukan kilo-kilo dari thailand tu taw...
Seriously kalau korang pakai krim kunyit ni korang tidak akan rasa panas dan berpeluh-peluh. Korang akan sangat rileks dan sejuk je muka bila letak krim kunyit ni kat muka. 

Krim kunyit saya ada 2 jenis ya...1 jenis menggunakan beeswax dan 1 jenis lagi tidak menggunakan beeswax. Perbezaan antara 2 jenis ini adalah yang menggunakan beeswax krim muka lebih berminyak dan kulit akan rasa berminyak...Tetapi bagi saya yang ada beeswax lebih baik sebab beeswax boleh membantu kulit untuk kekal lembab dan lembut....

Bukan ada orang nak tilik muka kita pon sebelum tidur tu kan hehehe...Krim kunyit tanpa beeswax pula teksturnya lebih lembut dan ringan...sekali tengok macam gel pelembab...tak tahu saya nak terangkan macamana keadaan rupa bentuk teksturnya huhuhu...Kalau korang nak beli korang boleh request nak jenis macamana ya...

Cerita pasal kunyit pula...kunyit ni saya guna kunyit yang asli yang dikeringkan...Bukan kunyit baba's untuk goreng ikan tu ya hehehe...Serbuk kunyit makan tu dah dicampur dengan tepung beras...dah tak umphhhh kata orang ...kita pakai yang pure punya baru umphhhh kan...

KRIM KUNYIT HOMEMADE BORONG MURAH

KRIM KUNYIT HOMEMADE BORONG MURAH

Harini sempat pos untuk 2 orang customer huhu...Alhamdulillah...bak kata kakak2 senior yang berniaga kat facebook selalu cakap rezeki takkan salah alamat...hehehe...pinjam jap falsafah diorang. Isi kandungan dalam setiap botol krim kunyit ni adalah 8-9 gram ya...saya bagitahu siap-siap kat sini sebab nanti ada pula yang claim kat saya bekas dalam gambar nampak besar...kenapa sampai isi dalam sikit je...Tak dapek den nak nolong do...huhuhu...

Krim kunyit ini agak berminyak sedikit dan tidak panas ya...Bahan yang saya gunakan adalah 100% bahan semulajadi tanpa bahan kimia terlarang. So...kesimpulannya sesiapa sahaja yang pakai tidak akan memberi effect buruk pada muka...Melainkan orang tu memang ada alahan yang teruk terhadap minyak zaitun...hurmmm...tapi ada ke orang yang alah dengan bahan semulajadi??? huhuhu...

Kepada sesiapa yang berminat berurusan dengan saya boleh hubungi saya di :


Sampai sini sahaja saya ada masa untuk mencoret...anak saya pun dah bangun...nanti ada masa saya update lagi ya...Terima kasih sudi singgah dan jumpa lagi

Wassalam

GARLIC BALM HOMEMADE

Bismillah...
Assalammualaikum semua...
Alhamdulillah saya masih lagi berpeluang untuk bertemu korang disini. Harini saya nak update tentang aktiviti saya semalam. Semalam saya dah siapkan tempahan GARLIC BALM HOMEMADE saya. Garlic balm ni berfungsi sebagai pengganti ubat batuk dan selsema untuk bayi...Yang ada lelah pun boleh cuba...Kita ikhtiar cara tradisional ya...sampai bila kita nak biarkan anak-anak bergantung pada ubat ye tak???

GARLIC BALM HOMEMADE

GARLIC BALM HOMEMADE

GARLIC BALM HOMEMADE

Haaaa...inilah rupanya garlic balm yang saya buat tu...Garlic balm ni adalah menggunakan 100% bahan natural...Saya tak guna sebarang ekstrak @ essential oil pun...Baunya pure bau bawang putih...Saya gunakan minyak Extra Virgin Olive Oil (EVOO) dan bawang putih serta sedikit beeswax sebagai agent untuk menjadikannya berbentuk balm...Saya tidak menggunakan petroleum jelly langsung ya

Kenapa saya memilih beeswax? Kenapa saya tak pilih patroleum jelly sebagai agen untuk dijadikan balm? Sebab...beeswax ini adalah sangat bagus untuk pelindungan kulit. Beeswax akan meresap dalam kulit dengan baik...Beeswax adalah lilin lebah yang diambil pada sarang lebah yang berfungsi untuk memelihara sarang lebah. Sama juga dengan kulit kita...beeswax juga akan memelihara kulit kita. Korang perasan tak...kebanyakan barangan kosmetik menggunakan beeswax untuk penjagaan kulit...

Kita berbalik pada cerita GARLIC BALM HOMEMADE. Garlic balm ni boleh digunakan untuk bayi juga ya sebab dia tak panas...Saya tak letak bahan yang panas...Rasanya sama seperti bawang putih yang dicampur minyak...Cuma saya jadikan balm supaya ia lebih mudah digunakan...Lebih mudah dibawa kemana-mana dan dapat kurangkan risiko tertumpah atas lantai @ tilam

Bagi pengguna minyak bawang putih @ cara tradisional saya pasti mereka akan tahu kebaikan garlic balm ini untuk gejala selsema,hidung tersumbat,batuk,batuk berkahak,semput dan sebagainya. Ia sangat selesa digunakan...Tapi saya tak cakap ia terbaik untuk merawat gejala penyakit yang saya sebut diatas...tetapi ia sebgai alternatif lain merawat penyakit tersebut tanpa ubat

Lagi satu sebelum saya terlupa...Sebelum ni saya pernah update pasal GARLIC BALM HOMEMADE ni...Masa tu saya bagi gambar dalam botol yang besar 30gram tapi yang kali ni saya buat dalam botol lebih kecil 20gram sebab yang saya update 30gram tu adalah sample sahaja untuk saya perkenalkan GARLIC BALM HOMEMADE  saya tu...Dan saya jual harga RM20 untuk 30gram tu...Tapi yang 20gram ni saya jual RM15...kira okla kan...kurangkan kuantiti...hargapun saya kurang kan hehe...Harap takde yang salah faham dengan saiz botol lepas ni hokey

Kepada sesiapa yang berminat nak mencuba boleh terus whatapp saya. Saya jual RM15 sahaja untuk 1 botol...Kalau yang berminat nak berniaga dan letak sticker sendiripun dialu-alukan...saya sedia membantu korang...Harga untuk jenama sendiri ofkozz la lebih murah daripada harga jual saya ye sayang-sayang hehehe

Oklah...habis dah idea nak tulis...apa-apapun saya harap topik GARLIC BALM HOMEMADE saya pagi ini dapat memberi manfaat kepada korang ye...Jumpa lagi next entri dan terima kasih sudi baca sampai habis...

Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

SABUN MADU HILANGKAN JERAGAT

Bismillah...
Assalammualaikum para sahabat sekalian...Harap semua sihat dan dilindungi Allah sentiasa...Berdirinya saya disini hehehe...wah wah wah...bukan main lagi ayat...Sengaja nak bersenda pagi dengan korang...Harini saya nak share satu testimoni customer tentang SABUN MADU HILANGKAN JERAGAT

Saya rasa happy sangat sebab dapat feedback dari customer yang baik hati berkongsi kegembiraan ibunya dengan saya. Sebenarnya saya memang willing to dengar semua feedback daripada penggunaan produk homemade saya supaya boleh dijadikan testimoni.Tak mo lah guna testimoni palsu kan...hehehe

 Tapi ingin saya tekankan disini...setiap orang tidak sama hormon...so,kalau korang perasan ada orang yang bila sakit makan sekali je ubat terus baik...dan ada yang seminggu makan ubat tapi tak baik-baik...nampak tak? Setiap manusia organ je yang sama tapi sel-sel hormon dan keserasian adalah berbeza

Sila berfikiran positif bila nak bertukar pada produk organik sebab produk organik ni memang akan ambil masa bergantung pada individu...ada yang cepat dan ada yang lambat...Saya perhatikan di Malaysia memang dah trend orang berebut-rebut nak cantik sementara sedangkan di negara luar orang berebut-rebut nak cari produk 100% organik. 

Saya pernah baca satu pesanan ringkas dari sorang "mat saleh",dia dah bertukar menggunakan 100% organik dan thank god bukan sahaja wajahnya menjadi sihat tetapi badannya pun ikut sama rasai keselesaan menggunakan produk organik

Katanya, ramai orang tidak sedar peratusan penyakit yang bakal dialami adalah berpunca daripada gaya hidup kita bukan sahaja dari segi pemakanan tetapi terselit juga dari segi produk yang kita gunakan seperti syampo,mandian dan skincare. Cuba bayangkan kalau setiap hari kita gunakan produk yang ada bahan kimia...hurmmmm...korang bayangkanlah sendiri ye...

Gambar dibawah adalah salah satu testimoni customer yang guna sabun madu asli yang saya buat sendiri. Customer ni beli dan potong sedikit bagi kat mak dia...dan mak dia suka sangat guna sebab jeragatnya dah semakin menghilang. Sebelum ini dah macam-macam produk di cuba tetapi tidak berjaya...

SABUN MADU HILANGKAN JERAGAT

SABUN MADU HILANGKAN JERAGAT

Disini saya bukan nak cerita pasal produk saya yang terbaik tetapi berkaitan dengan hormon macam saya cakap tadi. Mungkin keserasiannya lebih kepada produk saya...Setiap orang adalah berbeza-beza penerimaan kulit terhadap produk...Apa yang penting organik is better than everything...Ia selamat digunakan dan sesuai untuk semua peringkat usia...Tak perlu rasa ragu-ragu dengan produk organik

SABUN MADU HILANGKAN JERAGAT

Haaa...inilah rupanya sabun madu asli tu...Yang ini harganya RM20 je...tapi korang boleh pilih nak harga berpa...ada satu bentuk lagi berat lebih kurang 60gram harga RM15 dan kalau nak yang kecil-kecil comel tu RM20/10pcs. Harga saya bagi ni harga untuk cuba-cuba taw...mana taw bila dah guna serasi pula...dan tiba-tiba korang berminat pula nak buat bisnes...korang boleh terus order untuk jenama sendiri pula...ok tak???

KELEBIHAN SABUN MADU ASLI ORGANIK :
~ Membantu masalah kulit sensitif
~ Melembab & melembutkan kulit
~ Mengatasi masalah kulit kering
~ Menghapuskan sel kulit mati
~ Mencerahkan kulit
~ Menghilangkan kesan jerawat & jeragat
~ Menarik keluar kotoran dari dalam pori
~ Membantutkan pertumbuhan jerawat
~ Mengeringkan jerawat 

Buat pengetahuan sesiapa yang baru pertama kali masuk ke blog saya ni,saya memberi perkhidmatan buat produk homemade untuk orang nak bisnes kecil-kecil...Buat jenama sendiri...Semalam baru saya umumkan mulai sekarang saya akan bagi minimum order 30pcs setiap produk...ada yang 36pcs...Ini sebagai tanda sokongan kepada mereka yang bersemangat nak buat bisnes tapi modal tak banyak...ada yang request dengan saya untuk kecilkan MOQ...huhu

So...bergitulah serba sedikit info yang saya nak share dengan korang mengenai SABUN MADU HILANGKAN JERAGAT . Saya harap info ini dapat membantu korang yang memerlukan...Yang nak berurusan dengan saya jangan malu nak whatsapp hokeyyy...Jumpa lagi next story...Tq korang

Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

KRIM MALAM DAN SIANG HOMEMADE

Bismillah...
Assalammualaikum & selamat pagi korang...Pagi ni anak yang kecil masih tidur lagi dan yang lain semua dah settle ke sekolah...Maka saya curi masa sikit nak update entri kat sini. Harini nak cerita pasal KRIM MALAM DAN SIANG HOMEMADE. Saya buat ni sebab ada permintaan dari customer yang cuba nak bertukar ke organic skincare...harap-harap serasi lah dengan mereka

KRIM MALAM DAN SIANG HOMEMADE

Yang ni adalah krim malam a.k.a krim kunyit. Krim kunyit ni dijadikan krim malam sebab kunyit ni banyak kelebihannya untuk memperbaiki kulit yang bermasalah ketika kita sedang tidur. Krim kunyit ini saya gunakan yang original kunyit sahaja...bukan kunyit masak tu taw...Kalau korang nak tahu kunyit masak tu sebenarnya boleh je pakai kat muka sebab kunyit tu dicampur dengan tepung beras...Tepung beras juga bagus untuk muka ya...

KRIM MALAM DAN SIANG HOMEMADE

Yang ini pula adalah krim siang. Krim siang ni saya letak madu sebagai bahan campuran sebab madu ni sangat bagus untuk melembabkan kulit dan ia berfungsi untuk melembabkan kulit,menegangkan kulit dan merawat kulit yang bermasalah secara semulajadi.

 Dalam setiap krim saya,saya akan letak vitamin E dan olive oil untuk menjadikan krim ini lebih efektif. Base krim-krim ini saya gunakan aloevera. Semua orang pun tahu aloevera berfungsi untuk mencerahkan kulit selain menghilangkan kesan-kesan parut,menegangkan dan antipenuaan secara natural

KRIM MALAM DAN SIANG HOMEMADE

KRIM MALAM DAN SIANG HOMEMADE

Nasihat saya kepada korang yang mula berjinak-jinak nak guna organik supaya lebih banyak bersabar dan konsisten sebab produk homemade tiada bahan kimia. Ia adalah 100% organik,so kesannya mungkin akan lambat berbanding produk lain bergantung pada kulit kita. Apa yang penting bila kita pakai yang organik kita akan rasa lebih selamat dan selesa. Bila pakai krim muka ini korang akan rasa sejuk je kat muka...takdelah masa nak tidur rasa berpeluh-peluh panas dek krim muka hokeyyyy

Apa-apapun pilihan terletak pada tangan korang. Kepada yang berminat nak mencuba boleh terus contact saya. Saya ada buat krim kilo juga untuk 2 jenis krim ni...Kalau berminat untuk jenama sendiri korang dinasihatkan untuk beli satu dulu...test dulu baru tahu feelingnya kan huhuhu...Krim ni sesuai untuk semua jenis kulit. Dan saya sedang buat testing buat krim untuk orang yang berkulit kering...so...stay tuned..saya akan update bila dah siap

Kepada korang yang nak ikuti perkembangan saya melalui media sosial lain boleh follow saya di :

Terima kasih sebab sudi singgah untuk baca entri KRIM MALAM DAN SIANG HOMEMADE  ni. Jumpa lagi dilain kali...Saya harap entri ini memberi manfaat kepada orang yang memerlukan...Saya doakan setiap inci insan dalam dunia ini sentiasa dirahmati Allah..

Wassalam




SABUN WAJAH HOMEMADE

Bismillah...
Assalammualaikum semua...
Harini kita berbalik kepada cerita SABUN WAJAH HOMEMADE...Semalam dah cerita resepi kan...heehe....Saya nak kongsi aktiviti saya baru-baru ni buat sabun homemade untuk customer...Ada dua jenis sabun yang saya buat iaitu sabun kunyit + madu dan sabun oat + green tea. Dua-dua sabun ni best sebab ia melembabkan kulit,mencantikkan secara semulajadi dan yang paling penting ia selamat digunakan...

SABUN WAJAH HOMEMADE

SABUN WAJAH HOMEMADE

Kali ni customer yang request nak saiz kecil-kecil,katanya senang nanti tak payah dia nak potong-potong...Biasanya kalau kita beli sabun muka mesti nak potong kecil-kecil kan supaya lebih jimat...Kalau tak potong kecil-kecil cepat habis...itulah alasan customer yang request sabun comel ni

Sabun yang kat atas ni namanya sabun kunyit madu...Sabun kunyit yang saya campurkan madu sebab tu warnanya tak kuning macam kunyit kan...hehehe. Setiap sabun yang saya buat saya akan letak sedikit olive oil supaya kulit orang yang guna sabun saya ni akan terasa lembab. Dan kalau korang nak tahu olive oil ni boleh membantu menghilangkan kesan parut dan jeragat tau...Saya pernah baca tentang info ni sebab tu saya sangat-sangat suka guna olive oil dalam produk homemade saya

KELEBIHAN SABUN KUNYIT + MADU ORGANIK
~ Membantu masalah kulit sensitif
~ Melembab & melembutkan kulit
~ Mengatasi masalah kulit kering
~ Menghapuskan sel kulit mati
~ Mencerahkan kulit
~ Menghilangkan kesan jerawat & jeragat
~ Menarik keluar kotoran dari dalam pori
~ Membantutkan pertumbuhan jerawat
~ Antibakteria untuk kulit
~ Membunuh kuman di muka
~ Mengeringkan jerawat 

SABUN WAJAH HOMEMADE

Sabun lagi satu ni adalah sabun oat yang saya madukan dengan greentea...Hehehe...Sebenarnya sabun oat dah best dah pakai tapi kalau digabungkan dengan greentea lagi bertambah best rasanya...Perbezaan sabun oat tanpa greentea dengan sabun oat + greentea adalah kalau ada greentea kulit rasa moist dan tegang...Kalau tanpa greentea kulit rasa moist je...Itu yang membezakannya...sebab kadang-kadang ada orang yang allergik dengan greentea..so tak bolehlah nak letak greentea kannn...

Sabun ni saya buat untuk 2 orang customer tetap yang repeat order. Apa yang terdapat dalam sabun ni adalah oat,greentea,olive oil,vitamin E dan sedikit vanila. Semuanya saya guna bahan sebenar berbentuk serbuk...

KELEBIHAN SABUN GREEN TEA + OAT ORGANIK
~ Kaya dengan antioksidan
~ Menyihat & menghaluskan kulit
~ Anti penuaan & awet muda
~ Menegang & menganjalkan kulit
~ Detox kulit yang rosak sebab penggunaan kosmetik
~ Pelindungan matahari
~ Mencerahkan & melembabkan kulit
~ Menghilangkan parut jerawat
~ Mencegah pertumbuhan jerawat
~ Memberi nutrien pada kulit
~ Menghilangkan kesan jerawat & jeragat 

Setakat ini saya bersyukur sebab belum ada yang komen negatif bila pakai sabun saya...Dan saya bersyukur ramai yang repeat order...Walaupun tak banyak tetapi ia sangat memberi kepuasan pada diri saya...bak kata orang "Slowly but Surely" hehehe...Sampai sini sahaja perkongsian simple SABUN WAJAH HOMEMADE saya harini...Jumpa lagi nest entri dan terima kasih sudi baca sampai habis...Love u olllsss...

Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

RESEPI NASI BRIYANI PALING MUDAH

Bismillah...
Assalammualaikum semua...Harini saya nak share resepi RESEPI NASI BRIYANI PALING MUDAH kat korang...Kita rehat daripada arena produk,kita santai-santai cerita bab makan pula...Bukan apa,kebetulan saya buat tadi untuk hidangkan kepada tetamu istimewa penutup syawal...so saya ambil kesempatan ambil gambar sebagai bahan perkongsian saya di sini

RESEPI NASI BRIYANI PALING MUDAH

Oleh kerana saya nak cepat saya ambil je gambar nasi ni masa ada dalam periuk huhuhu...Tak sempat nak letak dalam bekas dan hias cantik-cantik sebab saya kejar masa...Almaklumlah saya ni takde pembantu huhuhu...

Ok...kita go straight to resepi ya...Bahan yang saya gunakan sangat simple sebab saya ni orangnya simple dan taknak yang heavy2..Jom kita tengok bahan yang diperlukan untuk RESEPI NASI BRIYANI PALING MUDAH...jangan risau bahannya sangat mudah nak cari...

***

BAHAN-BAHAN :
~ 2 kole(terpulang pada korang nak guna bekas macamne) beras briyani
~ 1 kiub ayam knorr
~ 1 pcs bawang besar
~ 2 kotak kismis(kotak yang kecil2 tu)
~ 15 biji kacang gajus ( ikut citarasa...boleh tambah ikut korang la...)
~ 2 batang kayu manis
~ 2 pcs bunga lawang
~ 4 pcs buah pelaga
~ Minyak sapi setengah tin (tin paling kecil)
~ Setengah tin susu cair (saya guna brand gold coin tin warna pink)
~ 1 sudu kecil garam
~ 2 kole air (mesti sama dengan bekas beras)
~ Pewarna makanan (saya guna warna oren)

***

Gambar bahan-bahan saya tak sempat nak snap sebab kalau snappun saya tak dapat nak share kat sini...nanti banyak sangat pula gambar yang menempek kat artikel ni... Lagipun saya rasa bahan-bahan yang saya gunakan ni korang semua mesti kenal kan...

Saya cuma ambil masa 30-35minit sahaja untuk siapkan nasi briyani ni...Sangat-sangat mudah nak buat...Lepas ni korang boleh lah cuba...Kalau ok dah tak perlu nak pergi cari nasi briyani jauh-jauh dah kannn...hehehe

***

CARA MEMASAK :
1) Mula-mula korang ambil 2 kole beras briyani dan rendam selama 10 minit ( korang ikut kat plastik beras yang korang beli tu...kalau disuruh rendam 20 minit korang rendam lah 20 minit...Macam beras yang saya guna suruh saya rendam 10 minit jer hehehe)

2) Sebiji bawang tadi dipotong dadu( guna bawang yang sederhana je...tak perlu yang besar sangat sebab nanti nasi rasa manis pula...tapi terpulang pada citarasa korang ). Panaskan kuali dan masukkan satengah tin minyak sapi. Bila minyak dah panas korang tumis bawang yang dah potong tadi dengan bahan penumis ( kayu manis,lawang dan pelaga). Kemudian masukkan kiub pati ayam knor dan kismis...Korang kacau lebih kurang je jangan sampai hangus...Korang tengok kiub ayam dah cair semua dan tumisan dah menusuk hidung, korang masukkan 2 kole air dalam periuk tempat korang tumis tu dan tutup api. Bila korang dah tutup api korang tuangkan beras yang korang rendam tadi kedalam periuk tu...Saya guna periuk nasi je untuk menumis supaya senang tak perlu nak tuang-tuang bahan yang ditumis tadi...

RESEPI NASI BRIYANI PALING MUDAH
~ tumis semua baahn guna minyak sapi ~

RESEPI NASI BRIYANI PALING MUDAH
~ tuang beras dalam periuk selepas masukkan air dalam tumisan tadi ~

3) Bila dah masukkan beras kacau bagi sebati dan angkat periuk nasi tu masuk kedalam tempat periuk elektrik untuk proses seterusnya iaitu masak nasi hehee...

4) Lepas korang dah siap setting on suis periuk nasi tu korang tuangkan setengah tin susu cair,garam halus sesudu kecil dan letak kacang gajus sekali dalam periuk tu...Make sure korang kacau lepas korang curahkan susu cair tu bagi dia mesra...Gambar kat bawah ni saya ambil masa semua dah siap sebelum tutup periuk untuk tunggu nasi tu masak

RESEPI NASI BRIYANI PALING MUDAH

5) Lebih kurang 15 minit nasi akan masak. Bila nasi dah masak means kat periuk elektrik korang dah tunjuk mood "warm". Korang buka tutup periuk dan buat 5 lubang guna hujung sudu( untuk yang nak letak pewarna...kalau taknak letak perwarna tak perlu) Bila dah buat lubang tu korang titikkan perwarna di lubang-lubang yang korang buat tu...Jangan terlalu banyak perwarna nanti nasi briyani korang warna oren pekat nanti huhuhu( agak2 la sayang) Bila korang dah titik dengan perwarna korang tutup balik periuk lebih kurang 10 minit dah boleh padam suis dan korang boleh gaulkan perlahan-lahan nasi briyani tersebut...

RESEPI NASI BRIYANI PALING MUDAH
~ nasi yang dah masak buat lubang guna belakang sudu untuk letak perwarna ~

RESEPI NASI BRIYANI PALING MUDAH
~ dah letak perwarna disetiap lubang yang dibuat dan tutup periuk kembali...teruskan dalam mood "warm" selama 10minit ~

***

Mudahkan RESEPI NASI BRIYANI PALING MUDAH ni? Kalau korang nak nasi lebih lembut korang boleh tambah sedikit air lagi dalam resepi saya ni...Lepas tu saya nak ingatkan...masa sedang dalam proses memasak jangan sekali-kali mengacau nasi sebab beras nasi briyani ni sensitif...Korang tahu kan...nasi briyani nasinya panjang-panjang...Kalau korang asyik kacau je akan buat nasi tu patah-patah...Nanti nampak kontot je nasi briyani korang huhuhuhu...

Nota kaki : Minyak sapi boleh diganti dengan butter...tapi saya rasa minyak sapi lebih best rasanya

Lepas semuanya selesai korang boleh letak sedikit daun ketumbar atau daun sup nak bagi wangi...Hidangan nasi briyani saya harini bersama hidangan lauk ayam masak merah,bergedil kentang,acar buah dan kari kering kaki ayam...Kalau ada kesempatan saya akan share resepi-resepi ini juga. Begitulah perkongsian RESEPI NASI BRIYANI PALING MUDAH saya harini...Harap korang berjaya cuba resepi sempoi ni nanti. Jumpa lagi next entri...Terima kasih sudi singgah...

Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :