CARA BUAT SABUN OAT

Assalammualaikum kepada mereka yang menerjah masuk ke blog saya ni...pas terjah ajak la kawan-kawan sekali terjah heheehehe...

Harini saya nak share sikit pasal projek yang baru saya nak update tetapi dah lama dah saya buat hehehe...bukan apa sebenarnya saya berkira-kira nak letak mana entri pasal sabun homemade ni sebabnya blog ni pasal scrub tetiba nak update pasal sabun ...terasa cuak pula saya nak mengomel huhuhuhu...

Tapi setelah berbulan lamanya memeram gambar ni saya rasa tak salah kot kalau saya cerita kat sini pasal sabun homemade ni. Alaaa... boleh je kan...

Macam biasalah...saya ni seorang yang terlalu cintakan produk organik. Semua produk kecantikan semuanya saya pilih yang organik dan 90% adalah yang saya bikin sendiri sebab tak tahu kenapa saya dah terbiasa nak guna produk yang saya sendiri buat selepas saya kecundang sebab tersalah guna skincare...hahahaha...padan muka sendiri...

CARA BUAT SABUN OAT

Berbalik pada cerita tadi. Haritu saya buat sabun Oat sebab ada sorang customer scrub oat ni order...Nak buat set katanya...dah ada scrub why not buat sabun oat sekali baru gojes kan. So gambar kat atas nun sempat saya ambil sebagai bukti saya buat sabun tuh heheehe...

Hahh? Korang nak juga buat sabun sendiri???
Boleh je saya ajar sat...nak ke?? Hehehehehe...

Senang je korang kalau nak buat sabun homemade ni...Bahan-bahan utamanya yang paling penting sekali mesti nak ada ... kalau tak ada kompom tak leh jadi...yang jadinya angan-angan jek...hahaha...

Bahan utamanya adalah :
1) Rajin(kalau malas memang tak jadi la kan...)
2) Serius (kalau tak serius jadi bubur satgi sabun korang)
3) Minat (kalau tak minat hangus sabun korang dok busy on9 sambil wat sabun)

3 Bahan ni wajib ada taw korang...kalau tak ada korang berhentila berangan-angan nak belajar buat sabun gojes macam saya buat tuh...

Poyo???
Eh mana ada...saya nak gurau je sikit-sikit...yang dah siap 3 bahan tadi boleh belajar kat sini. Senang je...hehehehe...Alaaaa...tak yah la sentap,saya gurau je kan...

Yang gambar kat atas tu saya buat sabun oat macam saya cakap tadi. Biasanya saya akan buat sebanyak 1kg base sabun. Terpulang kat korang nak guna base sabun transparent atau Opa(sabun tu warna putih susu macam dalam gambar). Same je base sabun ni...fizikal sahaja berbeza...emosi,spiritual..mental semua sama...hahaha(gurau je korang)

Mula-mula korang potong sabun tu kecil-kecil supaya proses mencairkan sabun tu amik masa yang lebih pendek. Lepas tu korang boleh masak sabun tu atas api. Jangan masak direct tau...masak cara double boiler...Jap saya cari gambar contoh...kang tersalah ajar tak pasal-pasal kena viral plak ...huhuhu...jap ek...

CARA BUAT SABUN OAT

Haaaa...ni dia contoh memasak double boiler...kuali tu dikahwinkan berdua hahahaa...kuali yang kat bawah tu korang letak air dan pasangkan api ...lepastu korang tenggek kan satu kuali lagi kat atas kuali yang ada air tu...eh eh...kuali eh..bukan periuk...ish...apa-apa jela yang penting korang faham apa yang saya sampaikan

Kemudian bila base sabun tu dah 100% cair korang boleh la letak bahan-bahan yang korang nak letak dalam sabun korang tu. Terpulang pada korang nak letak apa yang penting jangan letak terlalu banyak. Bukan apa sat gi kang banyak sangat tak boleh pulak nak panggil " sabun oat ". Oleh kerana oat dah terlalu banyak terpaksa panggil " Oat bersabun " kikiki....faham tak apa yang saya maksudkan nih???

CARA BUAT SABUN OAT

Macam ni rupanya bila saya dah letak oat kedalam sabun base yang telah cair tadi. Lepas tu saya akan letak vitamin E untuk kulit, Olive oil, Extra whitening dan extract vanila. Semua bahan ni korang boleh cari kat kedai buat sabun yang jual essential oil. tapi kena ingat korang tak perlu letak bahan-bahan tu terlalu banyak sebab essential oil ni adalah pati. Letak sikit je pun dah mencukupi

CARA BUAT SABUN OAT

Okeh...tu dia gambar sabun oat yang saya dah siapkan...yang warna hitam tu sabun kopi dan yang warna hijau tu sabun aloevera. Suka sangat tengok warnanya...lepasni nak try buat sabun warna apa pula ye hurmmmm...

Eh lupa nak bagitahu korang kalau korang nak buat sabun kopi korang letakla serbuk kopi sikit kat dalam sabun korang tu...kalau sabun kunyit letak serbuk kunyit,kalau sabun madu letak madu hehehe...takkan sabun madu letak racun pulak kan..hikhikhik(gurau je...takut korang lupa...)

Pastikan korang letak bahan-bahan yang organik taw baru leh panggil sabun organik hahahaha...yela kita kan nak pakai kat muka dan badan sendiri mestilah nak buat dari bahan-bahan yang bagus dan berkualiti barula kulit kita terjamin  cantik dan sihat semulajadi....yang penting tiada kesan sampingan untuk jangka masa panjang kan...

Kebetulan dah terjatuh hati dengan produk organik dan tersuka tanpa sengaja kat produk-produk organik ni saya pon dah terbuat banyak untuk mereka-mereka yang mengalami masalah terjatuh hati untuk berbisnes produk organik ni...hahaha...Cut to short...sesiapa yang malas nak buat sendiri tapi nak rasa pakai sabun homemade sila roger-roger saya nohhh...Terima kasih sudi terjah entri saya...jangan lupa share-share dengan kawan-kawan hehehe...

#organiklover
#sabunorganik
#scruborganik

WASSALAM

SCRUB ORGANIK

Assalamualaikum,salam sejahtera,Tuan/Puan/Cik…

Saya Zuraini owner @pemborong scrub organik
#organiklover
#scruborganik
#tiadabahankimia
#selamatdansuci

Terima kasih kerana sudi respond dengan iklan saya…Saya berbesar hati untuk cerita serba sedikit mengenai misi dan visi yang saya ingin ketengahkan dalam kegiatan yang saya jalankan hampir 2tahun ini.

Saya adalah salah seorang pembuat/pembekal/pemborong scrub 100% organik tanpa bahan kimia yang selamat digunakan tanpa kesan sampingan oleh semua lapisan umur dari bayi hinggalah dewasa. Mengapa saya sangat yakin bahawa scrub saya selamat digunakan? Kerana scrub ini dihasilkan oleh saya sendiri menggunakan bahan-bahan semulajadi.

Bagaimana bermulanya episode mencipta scrub ni?
Firstly saya minta maaf jika saya ni lari tajuk. Sebab soalan korang “BERAPA HARGA?”
Tapi jawapan saya meleret-leret tak kena dengan tajuk. Saya nak share sedikit kisah bagaimana bermulanya episod scrub organik dihasilkan

SCRUB ORGANIKSCRUB ORGANIK


SCRUB ORGANIK

Bermula satu ketika dahulu saya cuba menggunakan 1 set produk penjagaan muka. Tak sampai seminggu muka saya berubah menjadi cerah dan glowing. Ramai yang tegur perubahan pada muka saya. Saya dengan gembira dan senang hati meneruskan penggunaan produk tersebut tetapi ‘kusangkakan panas hingga ke petang rupanya hujan ditengahari’ Masuk set yang ke 2 saya mengalami perubahan muka yang teruk. 

Saya tak pasti dimana silapnya…yang pasti set yang ke 2 itu adalah produk yang sama dengan set yang pertama. Muka saya naik bintik-bintik merah,berminyak,gatal dan paling menyedihkan jerawat batu kat muka saya berbiji-biji keluar serentak. Allah je yang tahu apa yang saya rasa masa tu. Saya seorang yang positif maka saya tidak pernah menyalahkan sesiapa dalam hal ini kerana kuasa memilih dan membeli adalah kuasa saya…semua yang berlaku adalah pilihan saya

Apabila berlaku situasi begini saya dengan drastik menghentikan penggunaan produk tersebut dan mula mencari produk-produk lain untuk saya guna bagi mengembalikan wajah asal saya. Untuk pengetahuan Tuan/Puan/Cik Puan saya dah cuba lebih dari 10 set produk penjagaan muka selepas kejadian itu dari yang murah hinggalah yang mahal mencecah RM200 lebih tetapi GAGAL. Saya banyak kali berputih mata kerana tidak dapat hasil yang diharapkan berbanding duit yang saya keluarkan malahan bertambah teruk.

Dipendekkan cerita saya mula buat research tentang produk-produk organik untuk membantu saya membaiki kesilapan yang telah saya lakukan. Maka terciptalah scrub organik pertama dalam hidup saya untuk saya guna sendiri dengan satu tekad untuk membaiki muka saya kembali dan untuk menguatkan lagi hasil scrub organik itu,saya dalam masa yang sama telah menghasilkan sabun organik juga untuk diguna sekali. 

Hampir 2 bulan saya gunakan scrub dan sabun ini untuk saya rasa sendiri keberkesanannya dan syukur Alhamdulillah berhasil. Jika dulu bila saya balik kampung saya terlupa letak krim muka,muka saya akan keluar bintik-bintik merah dan bila balik dari kampung muka akan jadi sunburn. Setiap kali balik dari kampung saya akan mengalami masalah ini. Tetapi setelah saya gunakan produk organik segala masalah ini selesai 100%..Saya tak perlu risau pasal muka jadi “rashes” atau jerawat lagi. Alhamdulillah…

Sehingga hari ini saya masih lagi mengamalkan produk organik saya sendiri. Saya sudah selesa menggunakan produk saya sendiri dan rasa lebih selamat kerana ia adalah 100% tanpa bahan kimia untuk menjaga kesihatan kulit dalam jangkamasa yang panjang. Biarlah ambil masa untuk cantik supaya ia berkekalan dan sihat dari dalam daripada cantik dengan cepat dan tidak pasti kesihatan kulit terjamin atau tidak dan belum pasti selamat untuk jangkamasa panjang

Setelah saya berpuashati dengan keberkesanannya saya cuba untuk berkongsi manfaat tentang produk ini kepada orang lain. Bermula dengan adik-beradik,saudara mara dan kawan-kawan sehinggalah saya kongsi manfaatnya kepada orang awam di google. Alhamdulillah sehingga hari ini saya belum dapat feedback negatif dari pengguna. Setiap hari saya dapat khabar gembira tentang produk hasil tangan saya. Setelah 6 bulan saya kenalkan produk saya kepada umum timbul idea why not saya share rezeki bersama-sama mereka yang berhasrat untuk tambah pendapatan. 

Sekarang ekonomi agak goyah…ramai yang mengambil inisiatif berniaga online…maka dengan niat membantu saya buka peluang kepada mereka yang betul-betul serius nak berniaga atau yang ingin buat duit poket terutamanya student,surirumah atau yang sedang bekerja nak buat ‘side income’ dengan cara saya bekalkan scrub dan produk-produk organik saya yang lain untuk mereka jual dengan jenama mereka sendiri. Dan Alhamdulillah…Allah masih memberi pertolongan kepada saya, ramai yang merebut peluang untuk bersama-sama saya dan sehingga kini saya masih membekalkan scrub untuk mereka yang memerlukan

Ok, berbalik kepada persoalan Tuan/Puan/Cik Puan tadi mengenai harga…
Terdapat 2 jenis scrub yang saya hasilkan iaitu dalam bentuk lembab dan dalam bentuk cair. Biasanya saya akan buat ikut permintaan pelanggan. Saya hanya akan proses scrub apabila saya sudah dapat payment. Saya tidak akan simpan stok scrub sudah siap kerana Visi saya adalah “ PRODUK FRESH,BERKUALITI  & SERVIS TIPTOP” Saya tidak menjanjikan bulan dan bintang kepada pelanggan tetapi saya akan memberikan servis yang In SyaAllah memberi kepuasan kepada pelanggan saya. 

Setiap yang berurusan dengan saya dengan tujuan nak buat bisnes scrub saya akan bagi contact nombor “supplier botol/bekas” dan “supplier sticker/label” saya sendiri bagi memudahkan urusan dan mengurangkan kos Tuan/Puan/Cik Puan untuk mencari rezeki. Konsep saya mudah “ rezeki Allah yang tentukan,maka tiada istilah berebut rezeki dalam kamus hidup saya…saya yakin dan pasti semakin banyak saya membantu semakin banyak saya menikmati manfaatnya”

SCRUB ORGANIK
FLAVOUR : KOPI/KOKO/OAT/GREEN TEA

HARGA :
RM70/KG
RM60/KG (MOQ 3KG)
RM50/KG (MOQ 6KG)
RM40/KG (MOQ 12KG)

Tuan/Puan/Cik Puan,
Sekiranya berminat untuk berurusan dengan saya boleh direct whatsapp saya di 01132484182 atau Tuan/Puan/Cik Puan boleh reply email saya in dengan no whatsapp Tuan/Puan/Cik Puan untuk saya hubungi. Terima kasih banyak-banyak kerana sudi membaca sehingga habis.

“ FIRST STEP IS THE MOST IMPORTANT TO CHANGE YOUR LIFE”

Ikhlas,


Zuraini muhammad

HASRUL HASSAN BANTU TRAFIK BLOG MEROKET

Bismillah....
Assalammualaikum semua...
Jangan terkejut dengan tajuk entri saya kali ni...sebab biasanya cerita pasal scrub tiba-tiba harini Hasrul Hassan pula jadi tajuk utama...hahaha...

Sebenarnya saya baru firstime nak join segmen dari blogger lain sebab saya ni "newbie" dalam dunia blog...masih mentah dan tak pandai sangat lagi tentang dunia blog. Kadang-kadang rasa down sangat bila langsung tiada trafik yang masuk...

Saya nak cerita sikit pasal Hasrul Hassan ni. Saya tak kenal beliau tetapi saya selalu baca entri beliau tentang perkongsian ilmu berblogging,ilmu SEO dan macam-macam lagi. Saya agak teruja sebab seorang yang bernama Hasrul Hassan sudi follow saya balik dalam masa yang singkat selepas saya follow beliau. Rasa malu pun ada sebab difollow oleh seorang yang sudah pakar. Itulah yang membuat saya bersemangat untuk terus menulis walaupun tiada sesiapa yang baca cerita saya huhuhu...Apa-apa pun saya sangat berterima kasih kepada beliau sebab memberi inspirasi kepada saya untuk terus meneroka dunia baru saya

So...bila saya terbaca pasal segmen HASRUL HASSAN BANTU TRAFIK BLOG MEROKET saya tidak mahu melepaskan peluang ini sebab beliau bukan calang-calang orang. Beliau sudah sebati dengan dunia blogging ini dan yang paling penting beliau tidak kedekut ilmu. For sure,saya yakin sangat beliau mampu memberikan trafik yang mencanak-canak untuk segmen ini. In Sya Allah....

Dengan berbesar hati saya telah melengkapkan semua syarat yang terlalu mudah dilakukan bak kata omputeh 'like a piece of cake' heheeh(betul ke ni?)...
HASRUL HASSAN BANTU TRAFIK BLOG MEROKET


Kepada sesiapa yang teringin nak meroket trafik masuk ke blog korang bolehla join segmen ni terutama kepada newbie seperti saya yang masih terkulat-kulat nak kenal dunia blogging...( Tarikh tutup 10 mac 2017 pukul 12 tengahari )

Syarat ringkas untuk join segmen ni :

1) Peserta wajib ada blog
2) Peserta perlu buat satu entri mengenai segmen ini dengan meletakkan banner yang di link kan ke SINI
3) Wajib LIKE page HASRUL HASSAN.COM( klik sekarang dan LIKE)
4) Wajib LIKE page BISNES ONLINE TANPA MODAL ( klik sekarang dan LIKE)
5) Wajib FOLLOW INSTAGRAM HASRUL HASSAN (klik sekarang dan FOLLOW)

Selepas settle semua syarat ni,entripun dah siap korang bolehla tinggalkan link entri tentang segmen tu kat bahagian komen DISINI


Okeh...settle semua dah korang tunggu jela trafik korang mencanak-canak naik dengan bantuan otai blogger bernama HASRUL HASSAN  ini...In Sya Allah


Kalau korang rasa tak berapa faham dengan penjelasan saya korang boleh klik je banner tu untuk tengok syaratnya dengan lebih jelas...


saya nak meroket trafik di URL blogpost saya yang ini :


"Semoga saya berpeluang untuk menjadi peserta segmen Hasrul Hassan...Terima Kasih "

SCRUB KOPI

SCRUB KOPI
Salam semua kepada yang sempat singgah ke blog saya ni...

Ramai lagi rupanya yang belum pernah cuba kehebatan scrub kopi. Kebanyakan mereka merungut sebab muka nampak kusam walaupun dah pakai skincare dengan konsisten. Bila terskip pakai mula keluar bintik-bintik halus...pastu kulit kusam seolah-olah terbakar....korang pernah tak alami situasi ni?

Kat group saya cerita ni seringkali menjadi satu isu,bila ada sorang yang cerita pasal kulit kusam mereka habis semua muncul dan komen mereka juga alami benda yang sama kerana majoriti kaum wanita sekarang bekerjaya dan terlalu banyak menggunakan barang kosmetik untuk menjaga penampilan.Betul tak?So...salah satu punca masalah ini adalah penggunaan mekap yang terlalu kerap dan lama

Walaupun ada yang tidak bekerja tetapi mengikut pemerhatian saya mereka sibuk kehulu kehilir naik motor menguruskan anak ke sekolah,jemput anak balik dari sekolah...saya duduk di Johor,di johor sekolah pagi dan petang...setiap hari saya lihat kaum ibu menguruskan anak dari pagi hingga petang...kalau yang ada anak 2 3 orang dan sesi persekolahan tak sama lagi banyak kali diorang ke hulu kehilir "merempit" menguruskan anak-anak mereka. Ini merupakan salah satu sebab muka dan kulit menjadi kusam,"sunburn",tidak bermaya dan sebagainya


Oleh kerana itu saya buat artikel ini untuk perkongsian bersama.Di sini saya akan share satu kaedah yang sangat mudah dan berkesan untuk menghilangkan masalah kulit kusam yang menjadi masalah utama hampir 90% wanita asia rentetan iklim panas sepanjang tahun umumnya di Malaysia.

scrub kopi

Kaedah yang paling berkesan,murah dan mudah adalah menggunakan scrub kopi. Sangat mudah sebab korang boleh guna masa nak mandi. Masa nak mandi tu korang basahkan muka dulu....lepas 5 minit korang letak scrub kopi kat seluruh muka....urut dengan lembut dan biarkan scrub kopi tu kat atas muka sementara korang boleh mandi macam biasa....dah siap mandi semua baru korang cuci muka yang korang scrub tadi.


Nak tahu kenapa saya cadangkan supaya biarkan scrub kopi tu duduk kat muka lebih lama sementara korang mandi tu??? sebab biar semua bahan yang terkandung dalam scrub itu meresap dalam rongga-rongga kulit korang untuk membantu menghilangkan kusam kulit,menyerap semua vitamin-vitamin yang ada dalam scrub tu,melembutkan kulit,mencerahkan kulit,melembabkan kulit dan banyak lagi manfaatnya

Scrub kopi ni korang tak perlu risau kalau nak guna hari-hari sebab kesemua bahan yang terkandung dalam scrub ini adalah 100% organik dan tidak sama sekali akan merosakkan kulit korang. Tiada sebarang bahan kimia yang terkandung dalam scrub ini malah bayi pun boleh menggunakannya jika ada gatal-gatal ruam atau eczema

Selain tu scrub kopi ini boleh digunakan diseluruh permukaan kulit. Biasanya orang yang beli scrub kopi dengan saya akan tanya scrub kopi ni boleh pakai kat muka ke? hehehehe....Ni saya bagi jawapannya...Scrub kopi saya boleh digunakan ke seluruh permukaan kulit bermakna dari muka,bibir,telinga,ketiak,celah-celahan,kaki,tapak kaki da yang sewaktu dengannya boleh ditepek scrub kopi ini. Tapi janganla guna atas kulit kepala sayang-sayang oiii...nanti susah pula nak cuci huhuhu...

Kalau boleh masa proses scrub tu korang basahkan badan dengan air dulu sebab nak bagi daki-daki,sel-sel kulit mati yang bertakhta di atas kulit korang tu kembang....bila dah kembang baru senang nak keluar. Macam kita cuci pakaian la kan...kalau pakaian tu kotor sangat mesti kena rendam dulu untuk bagi kotoran tu senang nak dicuci....kan?


Bagi saya inilah satu kaedah yang sangat berkesan dan mudah untuk dipraktikkan sebab ia tak perlu ditetapkan masa untuk guna macam kita makan ubat...cukup masa kena makan. Tapi kalau pakai scrub kopi ni bila mandi korang boleh pakai...bak kata orang "sambil menyelam minum air" ehhhh...sesuai ke pepatah ni...hehehe

Oklah rasanya cukup setakat ni perkongsian saya mengenai teknik untuk kembalikan keceriaan wajah dengan scrub kopi. Semoga perkongsian ini memberi manfaat untuk semua yang tersesat masuk blog saya ye...Papepun terima kasih kepada mereka-mereka yang sentiasa support saya. Jumpa lagi di lain entri...sayang korang...Wassalam