ZURAINI.COM

Image

PELUANG PERNIAGAAN ONLINE 2018 - STOKIS/AGENT GARLIC BALM DIPERLUKAN

Bismillah dan Assalammualaikum semua...harini macam lewat sikit bersiaran sebab harini sekolah cuti hujung minggu,so jadual ada lari sikit...hehehe...biasa pagi-pagi lepas siap semua masak for lunch saya akan bergegas hadap laptop...tapi harini tak dan korang oiiii...3 hero saya mengganas...so,kena utamakan anak-anak syurga dulu...merekalah pengarang jantung hati gedebuk gedebak saya huhuhu....Today saya nak cerita pasal PELUANG PERNIAGAAN ONLINE 2018 - STOKIS/AGENT GARLIC BALM DIPERLUKAN ...bunyinya macam best je kan...tapi tula...apapun yang kita buat mesti nak ada minat...kalau modal berjutapun kalau tak minat takkan kemana la bisnes tu...


PELUANG PERNIAGAAN ONLINE 2018 - STOKIS/AGENT GARLIC BALM DIPERLUKAN


Sebenarnya dah banyak kali saya war-warkan yang saya masih mencari sesiapa yang berminat nak join stokis/agent/dropship jual garlic balm ni...kat pesbuk saya cakap...kat blog ni pun saya ada cakap hehehe...tapi korang jangan ingat saya paksa pula...sekarang ni kan totally orang berniaga...zaman teknologi dihujung jari kan...rugi tak rebut peluang

Sambil-sambil saya membebel pasal peluang yang saya hidangkan pada korang yang berminat sambil tu saya nak tunjukkan aktiviti saya membuat kotak garlic balm saya ni...garlic balm saya ni tiada kotak khas untuk 1 botol...tetapi saya ada buat kotak khas untuk 10botol untuk agent...supaya lebih selamat masa proses saya nak pos...takut pecah kan...yela,botol garlic balm saya ni kaca...


PELUANG PERNIAGAAN ONLINE 2018 - STOKIS/AGENT GARLIC BALM DIPERLUKAN



PELUANG PERNIAGAAN ONLINE 2018 - STOKIS/AGENT GARLIC BALM DIPERLUKAN


Mesti korang tertanya-tanya kan macamana nak jadi stokis @ agent garlic balm ni...tapi sebelum tu saya nak cerita dulu tentang fungsi garlic balm ni...Garlic balm ini adalah hasil inovasi saya daripada petua tradisional turun temurun berabad-abad lamanya untuk merawat batuk dan selsema tanpa ubat...bukan itu sahaja ia juga dapat merawat gatal-gatal akibat alergik,gigitan serangga,nyamuk dan juga asma ringan...Garlic balm tiada rasa panas @ mint...Ia adalah 100% sama seperti minyak bawang putih buatan tangan...Garlic balm juga sesuai dijadikan minyak bayi kerana ia akan membuang angin dan elakkan bayi kembung perut...baby akan rasa selesa apabila menggunakan garlic balm sebelum tidur


PELUANG PERNIAGAAN ONLINE 2018 - STOKIS/AGENT GARLIC BALM DIPERLUKAN


Bila ditanya pula tentang kelebihan garlic balm ni @ kenapa korang perlu cuba garlic balm ni...garlic balm ini adalah 100% organik tanpa bahan kimia,pewangi @ essensial oil...Bau dan kesannya sama seperti minyak bawang putih petua tok nenek moyang kita dulu-dulu...saya buat garlic balm ni adalah untuk tujuan memudahkan mommy-mommy kat luar sana yang superb busy tu nak guna hehehe...takdelah bila nak guna baru terhegeh-hegeh nak cari bawang putih,garlic balm kan ada...

Selain memudahkan garlic balm ni lebih selamat dan jimatkan masa...cuba bayangkan kalau korang guna minyak bawang putih tu sapu kat anak korang,mesti lecehkan...takut menitik satu hal...takut terkirap kat atas tilam ke,lantai ke...isk..iskk...terpaksa cleaning sambil menyanyi lagu "bagaikan melukut di tepi gantang...begitulah dirikuuu..." (tiba lagu melukut...krik krik jap...apa kaitannya dengan minyak bawang putih terkirap???)hahaha...gitulah gamaknya gamaran situasinya....


PELUANG PERNIAGAAN ONLINE 2018 - STOKIS/AGENT GARLIC BALM DIPERLUKAN


Cara nak guna sangat-sangat mudah dan pratikal...korang guna konsisten in Sya Allah anak korang tak perlukan ubat batuk dan selsema...Kalau rasa-rasa anak nampak macam ada hint2 nak selsema @ batuk boleh terus apply...caranya apply pada tapak kaki,dada,belakang,rusuk kiri dan kanan,ubun-ubun,tengkuk dan bahagian sinus(tepi hidung dan dahi) Anak yang selsema mesti akan rasa tak selesa masa tidur...kadang-kadang sampai terjaga tengah malam menangis sebab hidung block....In Sya Allah kalau guna garlic balm masalah ini dapat diatasi...Tapi saya bagitahu siap-siap kat sini ya...jangan terlalu taksub dengan garlic balm @ kaedah rawatan diluar sana sebab kuasa penyembuhan hanya pada yang maha Esa...Hokeyyyy


PELUANG PERNIAGAAN ONLINE 2018 - STOKIS/AGENT GARLIC BALM DIPERLUKAN


Baiklah,kita back to the story about PELUANG PERNIAGAAN ONLINE 2018 - STOKIS/AGENT GARLIC BALM DIPERLUKAN...STOKIS telah dimansuhkan (latest update)


PELUANG PERNIAGAAN ONLINE 2018 - STOKIS/AGENT GARLIC BALM DIPERLUKAN


... Bagi mereka yang berminat nak jadi agent,Modal RM300 untuk 20botol...kalau nak free postage macam biasa lah korang boleh beli kat shopee juga "BELI GARLIC BALM DISINI" ...link yang saya bagi ni korang boleh beli 10 botol dengan harga agent tadi dengan cara "make offer" di shopee...."Tak tahu caranya??? "Jom tengok CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE ....korang boleh ikuti tutorial cara nak dapatkan free postage bila korang nak sign-up stokis/agent kat sana...mudah dan praktikal...Bagi mereka yang nak buat dropship pon boleh beli kat shopee...
Note : yang nak buat make offer sila whatsapp saya dahulu...01132484182

PELUANG PERNIAGAAN ONLINE 2018 - STOKIS/AGENT GARLIC BALM DIPERLUKAN

Apa-apapun pilihan terletak pada tangan korang...kalau berminat bolehlah join...kalau tak minat takpe...saya ok je hehehe...Maaflah sambil-sambil saya membebel saya dok lempaq-lempaq gambar DIY KOTAK PRODUK tu...hehehe...pasainya nak tunjuk bahawa saya komited sangat dengan bisnes garlic balm nih...sampaikan kotak pun saya buat sendiri kikiki...(yela tu...ke nak jimat kos...huhuhu) Bukan apa,barulah terasa bernilainya hasil titik peluh saya bila apa yang saya jual adalah hasil tangan saya sendiri...terasa kepuasannya...

So,saya stop karangan saya kat sini sebab jam dah dekat pukul 12 malam...dah mengantuk uooollllssss mata aiiii ni...so saya sudahi content PELUANG PERNIAGAAN ONLINE 2018 - STOKIS/AGENT GARLIC BALM DIPERLUKAN dengan babaiii...hehehe boleh ek gitu...korang kalau yang tak faham macamana nak sign up boleh wasap saya terus eh 01132484182 ...maafkan saya kalau ada salah dan silap,terutamanya ejaan hahahaha...then baru babaiiii...see you tumolo....
wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE

Bismillah dan Assalammualaikum semua...Alhamdulillahhhh...saya masih disini...Excited sebenarnya harini nak kongsikan content tentang CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE ...ilmu ini sangat berguna bagi mereka yang mempunyai agent dalam bisnes mereka...

CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE

Sebenarnya saya suka sangat nak share apa yang saya tahu tentang shopee kat orang lain...Saya sedar bukan semua orang tak tahu,tapi saya lebih fokus untuk kongsikan kepada mereka yang tak tahu...yang dah tahu tu takpe...boleh abaikan cerita saya hehehe...

Sejak akhir-akhir ni ramai betul yang mula berniaga kat shopee...walaupun platform ni dah agak lama tapi baru sekarang nampak macam ada popular sikit pasainya konsep yang dibawakan oleh shopee membuatkan ramai yang tertarik untuk meneruskan urusniaga...lepas tu mungkin sebab dah masuk TV kan...hihihi

Sebelum saya cerita tentang CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE ni meh layan saya membebel sambil panaskan engine nak menulis hehehe... Konsep yang dibawakan oleh shopee sama je dengan market place yang lain...tapi bagi saya,saya berasa selesa berurusniaga dalam shopee sebab dimata hati saya ada sesuatu yang istimewa bila berurusan menggunakan platform shopee(hahaha...ayat tak boleh tahan...for sure,saya bukan nak bodek shopee taw...tapi saya buat pengakuan jujur ni...)

KELEBIHAN PLATFORM SHOPEE :
Jom saya cerita apa kelebihan menggunakan shopee ni...yang pertamanya saya rasa menggunakan shopee ni mudah,daripada setting hingga ke selesai bayaran...itu cerita kalau kita nak setting barang jualan kat dalam shopee la kan...kalau tak betul dia terus tulis error dan guide kita macamana nak buat dengan betul...then part yang saya suka kalau ada apa yang kita tak faham kita boleh terus tanya kat customer service...

Bab customer service saya bagi 5 bintang,sebab saya tak pernah sekalipun letak telefon dengan perasaan hampa masalah tak settle,sebab bila saya ada masalah berkaitan shopee saya akan terus call customer service dan alhamdulillah setakat ini saya berpuashati dengan layanan mereka dan masalah settle dengan cepat...Lagi satu yang saya suka customer service tak sukar untuk dihubungi...cepat je tembus talian dan dapat bercakap...dan kalau kita malas nak call pun tiada masalah,kita boleh guna email sebagai penghubung...mereka akan reply dengan cepat...I like it....

Ada juga yang belum kenal platform shopee ni taw korang...buktinya bila saya sebut shopee mereka tanya saya balik..."shopee tu apa ya puan?" hehee...krik krik kejap saya...so,ni saya nak bagitahu,shopee ni adalah satu platform untuk semua orang jual produk mereka secara online dengan selamat...kenapa saya cakap selamat??? sebab setiap pembelian di kedai korang,wang akan dimasukkan kedalam akaun shopee sehingga customer betul-betul sudah terima barang barulah shopee akan bagi kita duit tu...Korang yang belum tahu bagaimana nak buat kedai shopee boleh tengok tutorial kat SINI

Tiada satu seller pun yang boleh menipu menggunakan platform ini...korang yang nak beli belah kat shopee ni korang tak perlu risau kena tipu,sebab barang pasti akan sampai...tapi kalau andaikata barang tak sampai pada masa yang telah ditetapkan kita sebagai customer boleh mintak duit kita balik dari shopee...selamat kan...so,mana-mana seller yang ada niat nak menipu kat shopee sila batalkan niat korang tu,sebab korang tidak akan berjaya...

Apa lagi kelebihan yang shopee tawarkan kepada kita as pengguna shopee adalah program bersama pos laju..."Apa program shopee bersama pos laju tu?"okey...jom saya terangkan secara ringkas apa kelebihan join program ni...Program ini membolehkan korang mendapat servis penghantaran percuma untuk barang berharga RM30 keatas dan barang berat 5KG ke bawah...nak tahu lebih lanjut bagaimana nak join boleh baca info lengkap langkah-langkah yang perlu dibuat DISINI

...ni pon saya suka sangat sebab kita ada option yang boleh bagi pada customer...contoh kalau kita berniaga di FB ada customer nak beli barang kita...then kita boleh offer mereka free postage jika customer tersebut buat pemelian melalui kedai shopee kita...win win situation...customer dapat free postage...kita pula dapat rating...ada pembelian..ada rating...

Rating ni sangat penting tau untuk menjamin perkembangan bisnes kita kat shopee tu...kenapa saya cakap macamtu??? sebab,cuba tanya diri korang sendiri...kalau korang beli barang online...kedai A ramai pembeli dan kedai B tiada pembeli...so,kita as pembeli mesti akan beli dengan kedai A kan...tak kiralah harga berbeza tapi kita pasti akan pilih kedai A sebab nampak kedai ada pernah buat urusniaga...begitu juga kalau di kedai-kedai fizikal,contohnya kedai makan...biasanya orang akan lebih tertarik untuk masuk ke kedai makan yang ramai orang pergi berbanding yang lengang...betoii tak????Sebab tu rating @ pembeli adalah penting untuk sesebuah kedai online untuk terus maju...

So,kesimpulannya,bagi saya shopee adalah platform jual beli yang sangat seronok untuk digunapakai walaupun banyak saingan dari luar negara huhuhu...tapi rezeki masing-masing kan...yang penting minat...kalau minat takde,buat apapun gagal hokeyyy

Okey,engine dah panas...kita balik kepada tajuk asal kita CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE ni...inipun satu lagi kelebihan shopee...agent @ stokis mahupun dropship boleh berurusniaga melaluinya...Korang baca betul-betul taw...fokus hehehe...sebab kadang2 saya rasa dah jelas dah apa yang saya terangkan tetapi masih ada yang mesej saya cakap kurang faham...so kali ni saya nak cuba guna bahasa yang paling mudah dan ringkas supaya korang faham...tapi kalau masih tak faham maafkan saya hokey...korang boleh mesej saya untuk tanya....

Gambar yang saya paparkan adalah sebagai contoh sahaja...korang boleh praktikkan bila korang nak beli kat shopee dengan harga agent...dan sebelum saya lupa,harga agent tersebut orang lain tak nampak...itu antara kita dengan seller sahaja...dalam erti kata yang lebih mudahnya tak kantoi la kita dapat harga lebih murah...gitewwww....jom kita start....

CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE

Step 1 :
 Pilih dulu barang yang korang nak beli tu...

CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE

Step 2 :
 Korang cari perkataan "chat now" dan klik disitu...

CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE

Step 3 :
Bila korang dah klik "chat now" tu korang akan sampai ke skrin yang seterusnya seperti gambar kat atas ni...Korang nampak kan perkataan "make offer" tu??? then korang klik kat situ...

CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE
Step 4 :
Korang akan sampai di paparan skrin ini dan korang boleh masukkan harga agent@stokis@dropship dibahagian price dan isikan juga kuantiti...kemudian boleh proceed dengan menekan "make an offer"(bawah sekali)

CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE

Sejurus selepas seller bersetuju dengan harga yang diberikan korang boleh terus proceed order tersebut dengan harga yang korang tulis tu...settle...tapi sebelum korang nak gunakan method ni pastikan korang dah siap-siap setting dulu ya...sebab kalau tak setting tak dapat pula mereka "make offer" dengan korang...jom saya tunjuk macamana nak setting....

Step 1 :
CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE

Step 2 :
CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE

Step 3 :
CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE

Okeyyy...dah siap...korang faham tak apa yang saya sharekan tadi? Mudahkan kita nak beli barang kat supplier kita guna harga agent...dahla dapat free postage...selamat pula tu...kalau semua orang guna method ni saya rasa tiada lagi kes customer meroyan barang tak sampai sebulan kat pesbuk...betul tak...barang tak sampai kita report kat shopee then kita minta duit kita balik...tapi jangan lah baru 3 hari barang tak sampai dah meroyan...mungkin ada masalah dengan kurier yang kita tak tahu....shopee pun dah estimate kan masa 3 hari untuk seller proses barang(handling) untuk keluar...man-man la...tolak ansur sikit hokeyyy...

CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE
~ Jom lah singgah kat Kedai saya...hehe...cer klik gambar tu kita skodeng jap ~

Syukran-syukran...berakhir sudah tutorial CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE kepada sidang pembaca sekalian...harap semua yang membaca dapat faham apa yang dibaca dan dapat mempraktikkan dengan sebaik-baiknya...kalau ada masa boleh ajar kat orang sekali...share-share ilmu gitewww...hehehe...dan tiba masa saya nak berundur dah...nak p bungkus barang pula...kang meroyan pula customer barang lambat sampai huhuhuhu...take care & see you tomorrow...In Sya Allah...
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

KRIM MUKA ORGANIK HOMEMADE PUN BOLEH CANTIK - KRIM KUNYIT HOMEMADE

Bismillah dan Assalammualaikum guy's...Alhamdulillah bertemu lagi kita di storyboard KRIM MUKA ORGANIK HOMEMADE PUN BOLEH CANTIK - KRIM KUNYIT HOMEMADE harini...hehe...harini saya buat cerita sesimple mungkin sebab kena kejar masa...anak-anak dah sekolah ni masa habis atas jalan je...tiga orang anak sekolah nak hantar jemput berbeza-beza masa sebab diorang tak sekolah disekolah yang sama...ada yang dekat...ada yang jauh...huhuhu merasa juga jadi supermom atas jalan,jadual harianpun semakin pack,pagi-pagi dah kena prepare lunch dah....sebab kalau tak masak pagi memang tak siap semua kerja nanti...

KRIM MUKA ORGANIK HOMEMADE PUN BOLEH CANTIK - KRIM KUNYIT HOMEMADE

So,harini saya nak tunjuk hasil nurkilan saya last week...baru harini sampai turn untuk update...Saya ada buat dua jenis krim untuk muka...ramai yang tanya saya masa diorang nak beli..."Puan,krim kunyit ni krim yang kilo-kilo tu ke?" "eh..eh...bukan dik,krim kunyit saya ni saya yang buat sendiri dik"

Tak salah pun diorang nak tanya kan...sebab memang patut diorang tanya,sebab sekarang kebanyakan krim kunyit yang orang jual semua krim kilo dari thai...bukan saya cakap krim kilo ni tak elok...tetapi ada juga saya baca review orang yang cakap tak berapa selesa guna sebab panas....saya tak berani nak review sebab saya tak pernah try...tapi ada juga yang cakap ok dan berkesan...terpulang pada keserasian masing-masing la kann...

KRIM MUKA ORGANIK HOMEMADE PUN BOLEH CANTIK - KRIM KUNYIT HOMEMADE
~ krim Aloevera homemade

Mengikut pemerhatian saya,sejak akhir-akhir ni ramai sangat orang yang cari produk organik...walaupun mereka sedar produk organik ni bukannya dapat effect yang cepat...tapi mungkin mereka nak cuba satu kelainan...or mereka dah mula sedar betapa selesanya guna produk organik...maksud selesa tu adalah selesa dalam hati sebab produk organik tiada bahan kimia...100% organik

KRIM MUKA ORGANIK HOMEMADE PUN BOLEH CANTIK - KRIM KUNYIT HOMEMADE
~ krim kunyit homemade

For your info,krim muka saya ni saya proses bila ada orang order...saya tak buat sekali banyak...bila orang order saya terus tangkas buat...so,korang yang cuba krim muka organik saya ni iaitu krim kunyit dan krim aloevera,korang tak perlu risau elok ke lagi krim ni? tahan lama ke krim ni??? itu korang tak perlu risau sebab krim yang sampai kat tangan korang tu krim yang baru saya proses...

KRIM MUKA ORGANIK HOMEMADE PUN BOLEH CANTIK - KRIM KUNYIT HOMEMADE

Satu botol krim tu isinya 20gram...cukup guna untuk sebulan or lebih...so,sepanjang tempoh korang nak habiskan krim tu,ia adalah selamat digunakan...tidak rosak @ basi...saya dah uji dah...saya simpan selama 3 bulan still tidak rosak dan masih boleh diguna pakai...

Sebelum ni krim muka organik saya beratnya 10gram je...then baru-baru ni saya tukar packaging letak dalam bekas macam dalam gambar tu...antara sebabnya saya letak dalam bekas tu adalah supaya kualiti krim dapat dipelihara...sebelum ni bekasnya kena colek-colek krim dengan jari...takut bakteria yang ada kat jari korang tu berpindah ke krim,so saya ambil inisiatif untuk tukar packaging supaya kualiti krim terpelihara...Korang yang dah beli krim organik homemade saya ni jangan lupa kalau dah guna tu tutup balik kemas-kemas...jangan biarkan dia terdedah hokeyyyy....

KRIM MUKA ORGANIK HOMEMADE PUN BOLEH CANTIK - KRIM KUNYIT HOMEMADE

Kandungan krim muka organik saya ada penambahan bahan daripada krim yang lama iaitu ada penambahan Tea tree oil dan Vanila...Korang tahukan,tea tree oil ni memang bagus sangat-sangat untuk merawat kulit muka...especially untuk rawat muka yang bermasalah dan rosak...yang hat muka berjerawat batu,jerawat pasir...sun burn semua boleh pakai...Selain itu kunyit memang mengandungi anti septik untuk memelihara kulit disamping mencerahkan kulit secara semulajadi...dalam krim ni juga mengandungi Vitamin E

KRIM MUKA ORGANIK HOMEMADE PUN BOLEH CANTIK - KRIM KUNYIT HOMEMADE

Krim kunyit dan krim kunyit aloevera ni menggunakan aloevera sebagai base...so,bila korang pakai kat muka korang tak akan ada rasa panas @ hangat...malah kulit wajah korang akan rasa sejuk dan rileks...krim kunyit saya sarankan guna sebelum masuk tidur selepas menggunakan serum muka...tapi makesure serum muka korang tu dah meresap sepenuhnya dalam kulit tau...lebih senang korang letak selepas 30 minit selepas letak serum tak payah nak belek-belek muka kat cermin sambil berkata dalam hati"eh...dah meresap ke belum serum muka nih...emmm..."...bagi serum settle kerjakan kulit muka korang baru pas kat krim kunyit pula hehehe...tukar syif gitewww...

KRIM MUKA ORGANIK HOMEMADE PUN BOLEH CANTIK - KRIM KUNYIT HOMEMADE

Alhamdulillah,setakat ni semua customer yang cuba pakai bagi feedback yang baik dan ramai juga yang repeat order...walaupun produk tak viral..produk tak popular tapi masih ada permintaan...orang yang betul-betul organic lover's sahaja yang akan cari saya...dan yang paling penting tiada lagi rasanya servis buat produk kecantikan proses sebelum pos...semua produk yang kita beli kat pasaran semua dah proses lama dah...maybe 3 bulan yang lepas...or maybe 10 bulan yang lepas...or mungkin ada yang tahun lepas punya...mana taw kan...

KRIM MUKA ORGANIK HOMEMADE PUN BOLEH CANTIK - KRIM KUNYIT HOMEMADE

Apa-apapun kuasa membeli ditangan korang...kuasa memilihpun ditangan korang...tepuk dada tanya hati hokeyyy...settle dah short review saya tentang KRIM MUKA ORGANIK HOMEMADE PUN BOLEH CANTIK - KRIM KUNYIT HOMEMADE ...kalau ada yang nak try boleh terus contact saya or korang boleh beli kat "KEDAI ZM BEAUTY" di shopee...jimat sikit duit korang hehee...esok kita jumpa lagi ya...semangat ni nak tulis review hari-hari...hope kesampaian la impian saya nak buat artikel setiap hari...azam tahun baru tu...hehee...
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

CARA BUAT MINYAK BAWANG PUTIH PETUA HILANGKAN BATUK DAN SELSEMA BAYI

Bismillah dan Assalammualaikum semua...hai korang-korang semua...harini adalah hari ke-2 dalam tahun 2018...saya masih ada kesempatan nak mencoret lgi disini...kali ni saya pilih tajuk CARA BUAT MINYAK BAWANG PUTIH  PETUA HILANGKAN BATUK DAN SELSEMA BAYI...haaa korang mesti dah tau kan yang saya ni nak promote garlic balm saya kan...hehehe...itu normal lah sayang-sayangku...kang tak promote kang acano orang nak tahu kewujudan garlic balm ni kan...betoi tak???

CARA BUAT MINYAK BAWANG PUTIH  PETUA HILANGKAN BATUK DAN SELSEMA BAYI

Tapi sebelum saya nak cerita lebih lanjut tentang garlic balm ni saya nak share juga petua sebenar minyak bawang putih ni...korang jangan confuse pula...minyak bawang putih dengan garlic balm ni adalah 2 benda yang sama tetapi fizikalnya tidak serupa

Okey...semua orang pun tahu dah yang bawang putih ni memang terer sangat bab-bab nak clearkan penafasan kalau kita dijangkiti selsema dan batuk...Orang dulu-dulu zaman nenek moyang kita,mereka hanya ada option ini sahaja untuk rawat anak-anak mereka bila dijangkiti selsema dan batuk...tapi yang "miracle"nya cara ni menjadi tau...saya pun tak boleh nak fikir macamana mereka boleh dapat idea ni huhuhu...

"Allicin adalah suatu komponen bersifat sulfur yang terhasil apabila bahagian dalam bawang putih terdedah setelah dipotong, dicincang, dilumatkan atau dikunyah. Bahan inilah yang memberikan bau masam menyengat yang agak kuat pada bawang putih. Memang ramai yang tidak gemar dengan aroma tengik yang dihasilkan oleh allicin ini, namun allicin inilah bahan ajaib yang bertanggungjawab mewujudkan ciri-ciri anti-bakteria, anti virus, anti radang dan anti oksida yang menjadikan bawang putih suatu remedi semulajadi yang sungguh hebat"

Kalau korang nak tahu,bawang putih ni bukan untuk selsema dan batuk je tau...bawang putih juga boleh merawat panau dan salit kulit,boleh menguruskan badan,boleh merawat jerawat,boleh merawat keracunan makanan dan boleh meningkatkan stamina tubuh badan manusia...banyak kelebihan dalam setiap ulas bawang putih ni....

CARA BUAT MINYAK BAWANG PUTIH  PETUA HILANGKAN BATUK DAN SELSEMA BAYI

Bagaimana caranya nak buat minyak bawang putih ni?
Saya perasan kat luar sana ramai sangat orang kongsikan cara-cara nak buat minyak bawang putih petua hilangkan batuk dan selsema yang biasa orang tua-tua buat...tak semestinya kita orang muda kita tak perlu ambil tahu kan...sebenarnya banyak cara nak buat minyak bawang putih ni...tak kira lah korang bakar @ tidak bawang putih tu hasilnya tetap sama...sebab kuasa menyembuh bukan pada bawang putih tu..kannnn...hehehe...kita ikhtiar je guna bahan kurniaan Allah kat muka bumi ni...so,bila korang gunakan method ini korang kena yakin hokeyyyy....

Caranya mudah je...korang ambil bawang putih kat raga bawang rumah korang tu...tak perlu banyak seketul dua pun dah cukup kalau nak buat sekali pakai...kang banyak-banyak sangat panas pula baby korang kang...Then korang pecahkan bawang putih tersebut...tak kiralah korang nak buat aksi macamana pun...asalkan bawang putih itu berkecai hohohooo...sebab air yang keluar dari bawang putih tu yang kita nak guna...haaa itulah dia "allicin" ...rasa macam melekit-lekit gitu...

Bila korang dah berjaya menghentak,menumbuk,mengetuk dan sebagainya korang boleh letak bawang putih tu dalam 1 bekas kecil dan tuangkan minyak ke dalam bekas yang di isi dengan bawang putih hancur berderai tadi tuuuu..."minyak apa nak guna???" Minyak apa-apapun boleh guna...jangan minyak petrol @ minyak gas udah le hahahaa...minyak terpulang pada korang nak guna minyak apa...hatta kalau darurat minyak masak kelapa sawitpun boleh je layan...tapi minyak goreng ikan janganlahhh...sob...sob...kesian baby kena lumur dengan minyak goreng ikan huhuhuhu....

CARA BUAT MINYAK BAWANG PUTIH  PETUA HILANGKAN BATUK DAN SELSEMA BAYI

Lepas korang dah aduk-aduk minyak dengan bawang putih tu,korang dah boleh terus guna...Kalau nak lagi cun korang simpan minyak bawang putih korang buat tadi tu dalam botol yang bermuncung supaya korang senang nak guna dan tahan lama sikit...kalau korang letak dalam mangkuk je nanti sat lagi korang nak guna korang main celup-celup je...pas celup sapu kat badan ..pastu celup balik...pastu sapu...celup...sapu...haaaa itulah yang akan sebabkan minyak tu tak tahan lama...huhuhu...korang paham kan maksud saya???

Then selepas guna pastikan korang tutup baik-baik minyak tu,kang terjatuh dan tumpah jenuh pula nak bersihkan...Tapi kalau korang rasa macam renyah sangat nak buat minyak bawang putih ni saya ada cadangan untuk solusi kerenyahan a.k.a kemalasan korang tu...sebab saya ada buat minyak bawang putih versi balm yang diberi nama garlic balm

Garlic balm ini adalah 100% sama macam minyak bawang putih...it's totally menggunakan bawang putih dan minyak zaitun versi "dara" punya hehehe...dan garlic balm ini tiada menggunakan sebarang essential oil sebab saya nak ia 100% sama sebijik macam minyak bawang putih asli...bau nya pun sebijik macam bbawang putih sebab tiada cover dengan apa-apa jenis pewangi hokeyy...

Manfaat Garlic Balm :
Manfaatnya masih sama seperti minyak bawang putih iaitu untuk membantu merawat batuk dan selsema,gatal-gatal ringan,buang angin,kembung perut,asma ringan dan boleh juga digunakan sebagai minyak bayi kalau mommy-mommy tahan dengan baunya...bila sapukan pada anak sebelum mereka tidur akan buat anak kita tidur dengan lena sekali wowwww...tapi sebenarnya bau tak berapa penting sangat kalau dibandingkan dengan kesihatan anak-anak kita betoi tak??? itu pendapat saya sendiri la kannn...Cara guna saya dah selitkan pada gambar...so,korang boleh belajar dari sana cara yang betul untuk apply garlic balm ni...

CARA BUAT MINYAK BAWANG PUTIH  PETUA HILANGKAN BATUK DAN SELSEMA BAYI


Tepuk dada tanya poket...terpulang pada korang nak buat sendiri @ nak beli yang instant...sebabnya yang instant tetap mempunyai kelebihan seperti mudah nak guna...lelap matapun korang boleh apply...toksah fikir minyak menitik kat tilam bagai...then minyak zaitun sangat baik untuk kulit taw...yang hat baby ada masalah kulit kering,bersisik,eczema semua tu boleh dirawat sekali...lagipun zaman sekarang mommy-mommy semua nak cepat right...so,yang instant agak membantu menyenangkan kerja pembikinan minyak bawang putih untuk anak korang...

"apa yang instant tu??...dari tadi dok sebut-sebut...instant...instant.."

"eh,hehehe...maksud saya yang instant tu GARLIC BALM la..."

Dah terlanjur saya berbiaca tentang garlic balm ni,bolehlah kiranya saya bagitahu kat korang yang garlic balm saya ni dalam botol kaca...ada pula yang sok sek sok sek cakap yang botol kaca bahaya lah kalau anak main...kalau pecah tak ke luka tangan anak tu...siapa yang susah??? hakak jugak...Baik guna yang dalam bekas plastik...

CARA BUAT MINYAK BAWANG PUTIH  PETUA HILANGKAN BATUK DAN SELSEMA BAYI

Meh sini saya nak bagitahu...Garlic Balm ni bukannya "toys" ye korang...so,ia bukan untuk diberi kepada anak-anak as "toys"...sekarang cuba korang fikir,ada tak korang bagi anak korang main minyak cap kapak korang? takde kannn... ada tak korang bagi anak korang main ubat batuk korang? takde kannn...ade ke korang bagi anak korang main panadol korang?? takde kannn....so...apa masalahnya dengan garlic balm dalam botol kaca??? Yang dalam botol plastik tu yang perlu dipertikaikan sebab plastik mempunyai tindakbalas kimia bila ia berada dalam suhu panas...korang fikirlah sendiri mana yang baik...mana yang buruk....jangan main sedap tekak je nak buruk-burukkan garlic balm aiii taw...giteww...

Ishhhh....tak baik tunding-tunding jari pagi-pagi ni ek...saya rasa macam dah habis dah benda saya share...nak beransur ke tugasan lain pula...korang jangan lupa...kalau ada yang nak try garlic balm boleh terus beli kat blog ni je...korang cari gambar yang macam kat bawah ni dalam blog ni then terus je klik...korang akan dapat beli terus kat shopee...jimat sikit postage korang hokeyy....

CARA BUAT MINYAK BAWANG PUTIH  PETUA HILANGKAN BATUK DAN SELSEMA BAYI

Haaa...ada satu lagi saya lupa nak bagitahu korang...Garlic balm saya telah ada KKM dan telahpun saya hantar ke makmal untuk di ujikaji...Alhamdulillah keputusannya garlic balm saya selamat digunakan oleh semua peringkat usia...no worries...hip hip horeyyyy....

CARA BUAT MINYAK BAWANG PUTIH  PETUA HILANGKAN BATUK DAN SELSEMA BAYI

So,terima kasih kerana sudi singgah di content CARA BUAT MINYAK BAWANG PUTIH  PETUA HILANGKAN BATUK DAN SELSEMA BAYI saya kali ini...ingat!!! kurangkan kontroversi...takmo pelik-pelik lagi dah kenapa garlic balm saya dalam botol kaca...sebab botol kaca lebih selamat untuk simpan garlic balm tu hehehe...jumpa lagi esok taw...babaiiiii

PENGUMUMAN !!!
Pencarian stokis masih berjalan...siapa yang berminat boleh terus wasap saya...dan saya tidak lagi mengambil sebarang tempahan garlic balm untuk jenama sendiri 
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

REZEKI BUAT LIPBALM SENDIRI SAMBIL JAGA ANAK ISTIMEWA

Bismillah...
Assalammualaikum semua...Selamat tahun baru 2018 korang...hehehe ...dalam hati ni macam ada azam baru nak update blog setiap hari...tapi tak tahulah azam baru tu kesampaian ke idok kan...kita tengok jela hasilnya nanti...Harini saya nak share satu story about REZEKI BUAT LIPBALM SENDIRI SAMBIL JAGA ANAK ISTIMEWA yang baru-baru ni saya buat untuk memenuhi impian customer yang ingin jadi boss kepada produk jenama sendiri...siapa kata produk homemade tak laku??? sekarang ni saya perhatikan makin ramai yang dah mula jatuh hati dengan produk homemade taw...katenya rasa lebih selamat sebab tiada bahan kimia...

REZEKI BUAT LIPBALM SENDIRI SAMBIL JAGA ANAK ISTIMEWA

Buat pengetahuan korang,saya masih lagi aktif membuat produk homemade untuk sahabat-sahabat yang nak buat brand sendiri...sekarang ni zaman orang cari duit...tak kiralah siapa kita, kita memang harus mencari duit yang halal untuk menambah pendapatan @ membantu meringankan beban ekonomi yang selama ini suami kita yang tanggung..tak gitu??? atleast kita tak perlu dah mintak duit suami kalau nak beli mekap,sebab kadang-kadang kalau mintak asyik kena reject je...kalau dah ada duit sendiri kan senang...tau-tau dah beli je barang mekap kita...kannn...itu menunjukkan kita seorang yang berdikari dan tak bergantung sepenuhnya pada suami...betul tak???

Okay,kita back to the true story...saya sedia menerima tempahan buat lipbalm tapi saya nak bagitahu lipbalm yang saya buat ada 2 warna sahaja taw...satu warna pink dan satu lagi warna merah...Lipbalm saya hanya menggunakan beeswax,minyak zaitun,perwarna dan perisa makanan sebagai bahan asas dalam pembuatan lipbalm ini...saya tidak masukkan sebarang bahan yang lain seperti mica untuk nampak warna tu cantik...It's totally organik...so,kalau korang pakaikan pada anak-anak korang tidak akan jadi masalah jika mereka jilat-jilat. Then bila korang pula yang pakai korang boleh pakai sekerap yang mungkin...Korang standby je lipbalm ni kat handbag...kalau korang rasa perlu gunakan just oles-oles je dah siap...


REZEKI BUAT LIPBALM SENDIRI SAMBIL JAGA ANAK ISTIMEWA


Lipbalm ini berfungsi sebagai alat untuk melembabkan bibir korang secara semulajadi...Kalau korang ada masalah bibir kering memang wajib korang gunakan lipbalm sebab kalau dibiarkan kering akan jadi kudis dan berdarah...bila dah pecah dan berdarah akan bermulalah episod bibir rosak...dah tak cantikkk dah bibir korang huhuhuhu....so,sebelum bibir merosak baik korang standby je guna lipbalm...lagipun lipbalm ni tidak akan bagi effect yang buruk even korang guna kerap kali sebab bahan yang ada dalam lipbalm ni totally 100% organik

Ramai yang tanya saya buat apa nak guna lipbalm??? kan we all dah pakai lipstik cantik-cantik ni...pehal pulak nak oles-oles lipbalm bagai...sob sob...berdarah hidung aiii dengar soalan cepu emas korang nih...Kalau korang dah guna lipstik pon korang tiada masalah kalau nak guna lipbalm ni tau...sebelum korang guna lipstik tu korang apply lipbalm dulu then korang apply lipstik cantik korang tu...korang jangan terperanjat pula kalau tengok lipstik korang lagi cantik dari sebelum ni hahaha...Saya pernah dapat feedback dari customer yang guna lipbalm sebelum pakai lipstik...seriously dia cakap memang awesome sebab bibir rasa lembab dan masa nak apply lipstik pon rasa smooth je....


REZEKI BUAT LIPBALM SENDIRI SAMBIL JAGA ANAK ISTIMEWA


"kalau nak apply lipbalm ni lepas pakai lipstik cantik aiii tak boleh ke???" 

"Ishhhh....boleh je u,u nak letak sebelum ke selepas ke it's a same effect...apa yang penting ia tidak memberi kesan buruk kat bibir u...lagi cun adalah bibir u tu...hehehe"

So,itulah serba sedikit kegunaan dan kelebihan pelembab bibir @ lipbalm homemade yang saya buat...Terlanjur saya dah membebel ni saya nak bagitahu lipbalm yang saya buat ni ada 2 size taw...satu 5g dan satu lagi 8g...macam biasalah yang besar lebih mahal...kang kalau bagi harga sama ada pula yang tanya kenapa yang besar dengan yang kecik harga serupa(hehehe...alasan konon..) so,kita kurangkan kontroversi dan tingkatkan prestasi hokeyyy...huhuhu


REZEKI BUAT LIPBALM SENDIRI SAMBIL JAGA ANAK ISTIMEWA


Korang-korang yang berazam baru sempena tahun baru 2018 ni...yang nak ada brand sendiri...produk sendiri bolehlah cuba-cuba...kita-start sikit-sikit dulu...barang kecik-kecik dulu yeah...kita panas engine dulu untuk mengembara ke alam perniagaan...bukan main redah je...so,kalau ada yang berminat nak mencuba nasib boleh roger-roger saya deh...saya yakin 200% lipbalm ini tidak akan beri kesan buruk pada pengguna dan korang akan berpuashati dengan warnanya yang ala kadar dan tak over bangat...sesuai la untuk yang gemarkan penampilan ringkas dan santai gitewwww....hehehe

REZEKI BUAT LIPBALM SENDIRI SAMBIL JAGA ANAK ISTIMEWA

Korang nampak tak gambar yang tertulis lipgloss organik homemade tu??? Gambar tu adalah gambar lipgloss homemade saya juga...saya baru testing-testing buat...buat pun tak banyak 30pcs je...saje nak mencuba...Lipgloss tu saya namakan sebagai Magic Lipgloss by zm beauty...sebab apa saya bagi nama tu korang nak tau??? hehehe...saje nak bagi gempak je namanya...sebab magic lipgloss ni saya guna bahan yang sama dengan lipbalm...lagi senang korang nak oles-oles...warnanya sebijik macam sirap beb...memang cantik bila letak kat bibir...saya nak tepek gambar saya pakai rasa segan pula huhuhu...takpelah...biarlah rahsia gitu...

Tapi seriously kalau yang jenis suka simple-simple ni memang akan jatuh hati dengan warnanya dan sangat rasa selamat bila pakai...yang saya buat tu perisa rose taw...kalau oles-oles tu akan rasa macam oles sirap kat bibir...tapi bukan sirap...ni saya guna pewarna makanan yang warna merah dan perisa rose...haaaa...lagi satu kalau korang nak oles kat pipi dan hidung untuk jadi blusher pon boleh...senang je guna...amik batang gloss tu calit-calit kat pipi dan hidung...pastu korang ratakan...sekelip mata wajah korang jadi shy-shy cat(malu-malu kucing sebab muka jadi pinkish ala-ala malu gitu...hahahaha)

REZEKI BUAT LIPBALM SENDIRI SAMBIL JAGA ANAK ISTIMEWA

Settle dah saya membebel pasal REZEKI BUAT LIPBALM SENDIRI SAMBIL JAGA ANAK ISTIMEWA ni...korang yang sudi nak berurusan dengan saya sila-sila lah mara kehadapan berdepan dengan saya ye...jangan tengok je hehehe...yang sudi singgah terima kasih ya...semangat membara lagi ni menyambut tahun baru...nanti esok saya cuba update lagi cerita homemade saya yang lain...banyak dah aktiviti yang beratur tunggu untuk dijadikan bahan...so,kita jumpa lagi esok...daaaa...
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :