ZURAINI.COM

Image

SCRUB PENYENTAL DAKI UNTUK SEISI KELUARGA

Bismillah dan Assalammualaikum korangggg...hai hai haiii...muncul lagi saya harini...hehee...macam biasa lah eh korang...blog saya ni memang dah diiktiraf sebagai tempat bercerita tentang produk organik homemade saya...then bila korang masuk sini mestilah kena hadap cerita yang lebih kurang sama,bezanya cuma situasi jek...hehehe...bosan??? alaaaa...janganlah bosan....cikgu saya dulu pernah cakap,"membaca tu jambatan ilmu" so korang baca jela eh...mana taw jambatan ilmu korang tu bertambah panjang...hehehe...jom layan jap story saya pasal SCRUB PENYENTAL DAKI UNTUK SEISI KELUARGA

Sebenarnya aktiviti buat scrub ni cerita last week tapi baru harini saya ada kesempatan nak bercerita. Ada customer repeat order scrub kopi...Sebelum ni dia dah order dah scrub kopi yang kering then kali ni dia nak cuba yang cair pula...Biasanya ramai customer lebih suka order yang kering(bukan sangat kering...tapi lembab-lembab gitu) tengok contoh scrub kopi kering kat SINI ...tapi ada juga yang suka scrub kopi yang cair sebab scrub kopi yang cair ni senang sikit nak guna...tak berterabur masa nak apply...dan dia dah sebati bercampur dengan bahan-bahan yang lain berbanding scrub kopi yang kering bila nak pakai baru letak air...tak best rasanya...tapi itulah....feeling masa scrub ni orang yang pakai je yang boleh rasa...so kita serahkan kepada mereka untuk buat pilihan...hokeyyyyy

SCRUB PENYENTAL DAKI UNTUK SEISI KELUARGA

Haaaa...ni dia rupanya scrub kopi cair...sebenarnya scrub kopi kering dengan scrub kopi cair adalah sama...bezanya cuma rupa fizikal je...cara guna sama...bau sama...bahan-bahan sama...khasiat sama...semuanya adalah sama sahaja ok...Oleh kerana saya baru firstime dapat request dari customer scrub kopi kilo dalam bentuk cair maka struggle juga saya fikir kaedah nak packing scrub tu supaya sampai ke tangan customer dengan selamat...sebelum ni yang order scrub kopi cair semua saya siap-siap pek kan dalam botol kecil-kecil...Fikir punya fikir maka inilah yang saya dapat caranya hehehe...Saya masuk scrub tu dalam plastik then saya masuk plastik tu dalam botol plastik...ok tak??? double protection gitewww....bukan apa,saya takut kalau seal dalam plastik macam scrub biasa takut nanti abang posmen lempar habis pecah berderai...tak pasal-pasal kena ganti barang customer...maka,sebelum benda yang tak diingini berlaku baik kita bungkus cun-cun bagi semua orang puashati...gitewww....

SCRUB PENYENTAL DAKI UNTUK SEISI KELUARGA

Amacam...cantik tak packaging hado saya?? hehehe...biarlah hado daripada tak hado hahahaha...Dalam botol ni ada 1kg scrub kopi cair...tapi saya takdelah kedekut sangat pon...takdelah saya letak tepat-tepat 1kg...yang dah biasa beli dengan saya akan tahu...setiap timbangan saya,saya akan lebihkan sekurang-kurangnya 50-60gram sebab kang kot tumpah pula masa packing kesian customer terpaksa kurang satu bekas semata-mata tak cukup beberapa gram kan...so,kita bagi lebih sikit bagi cover kecuaian "tertumpah" mereka...hehe...sambil-sambil tu dapat pahala sedekah kan...2in1 gitewww...Cantik tak??? sampai hati ampa...tak jawab pon....

SCRUB PENYENTAL DAKI UNTUK SEISI KELUARGA

Celoteh punya celoteh lupa nak cerita kat korang pasal khasiat scrub kopi ni...walaupun dah banyak kali sangat cerita tetapi saya nak juga ulang sebab nanti pendek sangat jambatan ilmu yang nak ditempuhi kan...so kita panjangkan lagi jambatan hehehe....secara ringkasnya scrub kopi adalah satu produk yang berfungsi sebagai agen penanggal sel kulit mati dan daki-daki yang efisyen...ahaaaa...serius korang...scrub kopi ni macam berhantu jugak la bila pakai sebab bila pakai kulit rasa macam sangat moist dan semakin cerah...

Sebenarnya kalau korang nak tahu,secara praktikalnya orang selalu cakap scrub boleh mencerahkan kulit tu sebenarnya bukan sebab bahan tu mencerahkan...tetapi scrub itu telah membuang sel kulit mati yang bertempek kat kulit korang tu...bila sel-sel kulit tu dah keluar maka secara tak langsung kulit korang akan menjadi cerah...bila sel-sel kulit mati berjaya diketepikan...sel-sel kulit baru akan menggantikan tempat sel kulit mati tu...Dan yang pasti sel kulit baru mestilah kelihatan lebih cantik...kannnn...ada ke kerata baru tapi buruk...takde kannnn? 

Begitulah umpamanya sel kulit baru yang cantik lahir selepas sel kulit mati diusir dari kulit menggunakan scrub...Tak kisahlah jenama apapun scrub itu fungsinya adalah sama...yang membezakan ia adalah bahan dan teksturnya sahaja...dah hasilnya adalah bergantung kepada keserasian si pemakai...kadang-kadang ada si pemakai yang alah dengan argan oil...tetapi sesuai dengan jojoba oil...maka dia perlu guna scrub yang ada mengandungi jojoba oil lah kan....Haaaa...faham tak apa yang saya nak sampaikan??? 

So,lepasni kalau korang nak jual scrub korang tak perlu nak bangga sangat scrub korang terbaik sebab ada bahan tu...ada bahan ini...ada bahan yang terbaikla konon-kononnya...korang kena ingat bukan semua orang sesuai dengan produk kita...sebabnya kita buat produk dalam mood "umum"...bukan mood "khas" untuk hormon tertentu...

Dan kepada yang nak menggunakan scrub pula jangan bila dah cuba satu-satu produk tu tak sesuai dengan korang,korang pergi meroyan kat pesbuk...jaja-jaja cerita produk ni tak bagus..."muka aiii naik jerawat batu lepas guna scrub brand TUTTTT nih..." "muka aiii gatal-gatal sampai keluar merah-merah dan jerawat pasir lepas guna scrub brand TUTTTT nih" ... padahalnya kulit dia tak sesuai dengan bahan yang ada dalam scrub tu,tapi dok canang-canang kat orang scrub tu yang tak bagus...

Orang lain guna ok je...ada juga manusia patern ni sekarang ni...ada ramai...sebab tu kadang-kadang banyak bisnes yang baru nak naik terus gedebuk jatuh...haaaa inilah salah satu pasai nya...So,moral of the story kalau rasa tak sesuai dengan produk yang korang cuba korang kena stop...anggap je duit yang korang beli produk tu sedekah buat saham akhirat dan cari produk yang sesuai dengan korang....nak cari produk yang sesuai dengan kita kena cuba banyak kali korang...bukan sekali cuba dah serasi...itu nasib-nasib je kalau jumpa...kadang-kadang tu ada orang sampai berpuluh-puluh produk cuba tapi belum jumpa yang serasi taw...

ehhh...apa ni...rasa macam dah melalut jauh dah ni...siap ada dialog-dialog lagi..hahaa...sambung balik...selain mencerah dan buang sel kulit mati scrub yang mengandungi kopi adalah sangat bagus untuk kecantikan...pasainya kopi ni sangat kaya raya...jutawan...bilionare dengan antioksidannya...hahaha...nampak tak kesungguhan disitu untuk menyatakan betapa kayanya kopi dengan antioksidan...kopi adalah yang paling baik untuk anti penuaan...menegang,mencerah,menghalus,memflawless,melembab,menghilangkan parut dan banyak lagi mem & meng...kalau korang perhatikan...dinegara barat ramai yang menggunakan scrub kopi untuk kecantikan kulit mereka...kalau tak percaya korang boleh google hehehe...

Apa yang terkandung dalam scrub kopi hasil tangan saya nih??? Ok lah...saya share la sikit apa yang ada dalam scrub kopi saya ini adalah 100% bahan asli...langsung tiada bahan kimia untuk bagi scrub ni tahan...@ agen pencerah bagi kulit jadi cerah cepat...@ yang seangkatan dengannya...dalam scrub hasil tangan saya adalah zero chemical dan 100% organik...

Scrub kopi ini dihasilkan menggunakan gula bertapis sebagai bahan asas...kopi asli sebagai bahan kedua dan disulami dengan argan oil,olive oil,vitamin E serta lavender oil sebagai penyeri scrub kopi saya hehehe...apa yang menarik tentang scrub-scrub yang saya buat adalah saya tidak akan menggunakan terlalu banyak bahan campuran dalam scrub-scrub saya...biasanya saya tengok terlalu banyak bahan yang terkandung dalam produk kecantikan...kadang-kadang tu sampai 20 bahan digunakan...pernah tak korang terfikir bahawa kalau bahan yang terlalu banyak digunakan adalah bahan itu berfungsi dengan baik @ adakah bahan tersebut cukup untuk berfungsi dengan baik? 

Bagi saya,adalah tidak perlu terlalu banyak bahan untuk mengelakkan kulit menjadi confuse untuk bagi tindakbalas...Korang pernah tengok kulit bergaduh??? hahahaha...jangan sampai korang ternampak kulit bergaduh sudah...bergaduh sebab masing-masing nak tunjuk kehebatan mencantikkan kulit korang...penyudahnya dah bergaduh semua jadi confuse gitewwww....faham tak apa yang saya cuba sampaikan????

Inilah yang dikatakan sambil menyelam minum air...masa buat scrub kopi cair tu sengaja saya lebihkan supaya saya boleh menjayakan "spa day for my kid's" hehehe...memang setiap minggu or 2 minggu sekali saya akan menyental tiga hero malaya saya...biasalah kan...budak-budak lelaki ni dakinya memang lebih sikt huhuhuhu...lebih-lebih lagi anak saya ni terlebih aktif...banyak berpeluh dan kalau lepas saya scrub tu diorang nampak lebih selesa...so,memang saya amalkan scrub badan merekauntuk buang daki-daki mereka dan nak biasakan meraka berscrub...nanti dah besar senang diorang faham kenapa kena scrub badan...gitewww....

SCRUB PENYENTAL DAKI UNTUK SEISI KELUARGA
Diorang ni masa mula-mula dulu nak scrub badan terjerit-jerit...ada yang lari sebab geli...ada yang terjerit-jerit cakap sakit...ada yang terjerit-jerit cakap kotor...macam-macam ragam diorang ni...tapi sekarang ni bila cakap harini nak scrub badan semua menyerah diri...diorang dah biasa dan diorang dah mula jatuh hati dengan scrub kopi ibu dia...hahahaa...itu yang penting hehehe...Tengoklah diorang enjoy sangat berscrubbing...sporting gila bila suruh possing walaupun dalam bilik mandi hehehe...macam ibu terlampau pun ada saya nihhh huhuhu...sabar jela


SCRUB PENYENTAL DAKI UNTUK SEISI KELUARGA

Korang kalau nak scrub untuk kegunaan seisi keluarga boleh la beli yang sekilo macamni murah sikit berbanding korang beli yang kecik...100gram dah harga RM35-40...kalau yang sekilo ni korang boleh guna banyak kali...kalau seisi keluarga tengoklah berapa kepala...kalau seisi keluarga 10 kepala sekali pakai settle la kot kalau sekilo hahahaha...apa-apapun yang penting beli yang sekilo lebih jimat sebab boleh pakai banyak kali....nanti saya letak kat kedai shopee saya scrub kopi cair yang ni...boleh jimat postage kan...beli kat shopee free postage...yeayyyy....nanti saya update ye....

JOM BELI SCRUB PENYENTAL DAKI NI KAT SHOPEE

SCRUB PENYENTAL DAKI UNTUK SEISI KELUARGA

Oklah...cukuplah rasanya saya membebel...tadi macam plan nak tulis simple-simple je cerita pasal SCRUB PENYENTAL DAKI UNTUK SEISI KELUARGA ni...tapi sebab terlupa diri terus jadi panjang pula cerita ni...apa-apapun thank's pada yang sudi habiskan baca...betul-betul "jambatan ilmu" kalau gini gayanya hahahah....maafkan saya kalau ada yang terguris hati dengan situasi cerita saya...tiada niat saya untuk menunding jari kepada sesiapapun...saya sekadar membuat andaian dan memberi nasihat...Jumpa lagi next story....Babaiiiiiiiiii
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

SERBUK INAI RAMBUT 100% DAUN INAI TANPA BAHAN CAMPURAN ATAU PERWARNA - SAH BAWA SOLAT

Bismillah...
Assalammualaikum....hai korang....selamat datang ke teratak saya yang tak berapa nak canggih ni...hehehe...harini saya nak update santai-santai je tentang SERBUK INAI RAMBUT 100% DAUN INAI TANPA BAHAN CAMPURAN ATAU PERWARNA - SAH BAWA SOLAT ...Alhamdulillah ramai yang dah dapatkan inai serbuk ini dan mereka puashati dan tak kurang juga yang borong untuk mereka jual balik...ada juga yang beli untuk jiran tetangga...adik beradik...dan ada juga yang beli untuk mak ayah meraka...syukran...syukran....terima kasih sebab mempercayai inai serbuk kami...

SERBUK INAI RAMBUT 100% DAUN INAI TANPA BAHAN CAMPURAN ATAU PERWARNA - SAH BAWA SOLAT

Oleh kerana permintaan yang memberangsangkan sejak akhir-akhir ni...saya pun tak sure sebab apa...maka saya dah berapa kali round bulan ni bungkus inai ni...alhamdulillah...tapi kali ni saya ada pembantu untuk lekatkan label tau hehehe...Anak saya yang sulung jadi mangsa tolong saya lekatkan label tapi adalah dalam 10 peket je tampal dah membebel mulutnya cakap penat...aduhaiii anak...

SERBUK INAI RAMBUT 100% DAUN INAI TANPA BAHAN CAMPURAN ATAU PERWARNA - SAH BAWA SOLAT


Buat pengetahuan mereka yang baru firstime jumpa inai rambut dalam bentuk serbuk seperti gambar di atas saya nak bagitahu bahawa inai serbuk ini adalah daun inai asli yang diserbukkan tanpa sebarang campuran perwarna. Inai ini bukan untuk rambut sahaja,kalau korang nak pakai kat jari pun tiada masalah tapi korang campurlah gambir sikit untuk hasil warna lebih umphhhh giteww...tak pun kalau korang malas nak tumbuk gambir tu saya ada juga jual inai serbuk inai yang dah siap campurkan dengan gambir...jap eh saya tepek gambar sekali bagi korang tengok...haaaa..jumpapun gambar...gambar kat bawah ni inai untuk jari taw...yang ni dah siap-siap campur gambir dah...korang jangan confuse pula taw...
SERBUK INAI RAMBUT 100% DAUN INAI TANPA BAHAN CAMPURAN ATAU PERWARNA - SAH BAWA SOLAT

Bagaimana nak tahu inai tu asli ke tidak? Soalan ini sangat selalu saya dapat setiap kali ada yang nak beli inai kat saya...saya pun dah naik lancar dah nak jawab cuma macam malas je nak menaip untuk jawab soalan mereka huhuhuhu...so sekali lagi saya bagitahu kat sini. Inai asli senang je nak kenal...warna inai asli adalah perang-perang oren...kalau tepek kat rambut yang beruban,dia akan jadi perang-perang oren juga...baca betul-betul..."rambut beruban"....dan kalau ditepek pula pada rambut yang tidak beruban yakni rambut hitam ia tidak akan merubah warna rambut itu dengan jelas melainkan rambut itu sedang berada dibawah pancaran sinaran matahari @ sinaran lampu akan nampak bayangan perangnya...tetapi kalau dilihat dengan mata kasar tidak sejelas warna rambut yang diletakkan perwarna.....

SERBUK INAI RAMBUT 100% DAUN INAI TANPA BAHAN CAMPURAN ATAU PERWARNA - SAH BAWA SOLAT

Sebenarnya saya ada juga kadang-kadang rasa penat nak jawab kepada soalan customer yang nak cari inai asli tapi nak warna hitam...krik krik kejap saya mengenangkan soalan cepu emas mereka...inai yang menghasilkan warna hitam adalah tidak asli @ diringkaskan untuk bagi korang faham inai itu adalah telah dicampurkan dengan perwarna....Bila ada perwarna bukan hanya diragui keasliannya samaada sah dibawa solat atau tidak malah adalah diharamkan dalam islam untuk merubah warna rambut selain daripada menggunakan inai yakni dari sumber tumbuhan

Saya menyusun kata bukan kerana saya seorang penjual inai asli tetapi saya lebih ingin mewar-warkan kepada korang semua yang nak guna inai kat rambut supaya lebih berhati-hati...kalau korang ragu-ragu dengan inai yang ada dalam pasaran hatta inai saya sekalipun lebih selamat kalau korang petik je inai kat pokok then tumbuk buat lumur kat kepala daripada korang ragu-ragu nak guna...betoi tak...apa-apapun saya share apa yang saya rasa betul untuk bagitahu mereka yang tak tahu supaya mereka tahu hokeyyyy

SERBUK INAI RAMBUT 100% DAUN INAI TANPA BAHAN CAMPURAN ATAU PERWARNA - SAH BAWA SOLAT

So,habis dah story ringkas saya tentang SERBUK INAI RAMBUT 100% DAUN INAI TANPA BAHAN CAMPURAN ATAU PERWARNA - SAH BAWA SOLAT ...kalau ada yang berminat nak beli dengan harga jimat boleh terus beli kat kedai shopee saya di KEDAI ZM BEAUTY ...sebab apa saya suh beli kat sana??? sebab kat sana ada diskaun postage...so kurang sikitlah harganya berbanding beli direct dengan saya...hehehe...Anyway thank's pada yang sudi singgah...sayang korang...jumpa lagi next entri nooo...
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

STOKIS SAH GARLIC BALM PULAU PINANG

Bismillahhhh...
Assalammualaikum semua...Syukur Alhamdulillah saya panjatkan ke hadrat Ilahi kerana Dia kirimkan lagi seorang hambaNya sebagai pengantara rekezi kurniaanNya kepada saya dan keluarga. Semalam seorang lagi insan telah mendaftarkan diri sebagai STOKIS SAH GARLIC BALM PULAU PINANG ...inilah yang dikatakan rezeki datangnya dari Allah...apa yang penting kita berusaha dan istiqomah...dalam pada tu hati kena ikhlas dan pasang niat betul-betul...jangan lupa berdoa mohon pertolonganNya...

STOKIS SAH GARLIC BALM PULAU PINANG

So,harini saya nak mengesahkan sambil mewar-warkan kepada semua orang bahawa pemilik akaun facebook seperti yang tertera dalam gambar di atas secara rasminya adalah salah seorang stokis keluarga Garlic Balm by zm beauty ... kepada yang berminat untuk cari duit poket untuk jadi agent boleh hubungi beliau hokeyy

STOKIS SAH GARLIC BALM PULAU PINANG

Sambil-sambil saya perkenalkan STOKIS SAH GARLIC BALM PULAU PINANG ni saya cerita sikitlah pasal beliau...saya rasa ramai yang dah kenal beliau sebelum ni sebab beliau adalah seorang bisneswomen yang berjaya dalam niche tudung iaitu pemilik brand Cun Heejab pakar tudung labuh anda...haaaa...ramai yang dah kenalkan...tapi kali ni beliau berhasrat untuk melebarkan sayap dan menambah niche dalam bisnesnya...so sama-sama kita bagi sokongan padu kepada beliau yang sangat positif dan bersemangat orangnya.....Kalau yang nak cari tudung labuh @ nak bisnes tudungpun boleh cari beliau...

STOKIS SAH GARLIC BALM PULAU PINANG

Apa yang menariknya produk garlic balm ni? Atau dalam bahasa melayunya minyak bawang putih...tapi disebabkan ia adalah produk yang diinovasikan daripada minyak bawang putih menjadi bam so kita gelarkan ia sebagai garlic balm...Nama garlic balm ini digunakan adalah kerana nak orang tahu bahawa bam ini adalah sangat unik kerana ia adalah pure garlic...garlic balm kami tiada sebarang campuran extract @ pewangi daripada essential oil...kenapa garlic balm kami tiada essential oil??? kerana walaupun ramai yang memperkatakan essential oil sangat bagus untuk kita tetapi bukan semua orang boleh terima pakai essential oil terutamanya bayi...



Ada bayi yang alah dengan essential oil dan kesilapan dalam mencampur adukkan essential oil dalam produk terutamanya untuk bayi akan memberi kesan yang buruk...Maka saya ambil inisiatif tidak menggunakan langsung essential oil @ sebarang ekstrak di dalam penghasilan garlic balm ini...Maka saya biarkan garlic balm saya dalam mood natural senatural-naturalnya(hehehe...boleh guna ke ayat nih?....) Dan dengan itu juga lah saya namakan inovasi minyak bawang putih ini sebagai garlic balm kerana ia adalah pure garlic dan baunya pun sama seperti bawang putih asli...Apa yang terkandung dalam balm ini hanya ada 3 bahan iaitu bawang putih,minyak zaitun dan beeswax...


STOKIS SAH GARLIC BALM PULAU PINANG

In sya Allah garlic balm mampu membantu merawat selsema dan batuk anak korang tanpa perlu korang bagi makan ubat. Tapi jangan assume batuk yang sangat parah boleh rawat dengan garlic balm ya korang...sebab yang Maha Penyembuh bukannya kita...kita sekadar ikhtiar...sebab itu garlic balm perlu kita standby...bila anak dah nampak nak selsema cepat-cepat sapu...kita bentras sebelum ia betul-betul berkampung dalam badan anak kita kan... Selain sebagai alternatif untuk merawat batuk dan selsema garlic balm dapat mencairkan kahak...asma ringan...kembung...kalau anak demam rasa seram sejuk tu boleh sapu kat badan dia...kat tapak kaki supaya badan dia rasa hangat....Kalau ada gatal-gatal kena nyamuk ke...semut ke boleh juga sapukan garlic balm...



Garlic balm juga sesuai dijadikan sebagai minyak bayi ...jangan risau kalau anak korang tak suka bau bawang putih tu...lama-lama dia akan ok...tapi kalau mommy-mommy yang tak suka bau bawang putih tu saya tak boleh nak kata apa lah kan...hehehe...apa yang penting produk ini adalah 100% muslim produk...dah dapat kelulusan KKM dan telahpun dihantar ujian makmal...Alhamdulillah semuanya telah terbukti bahawa garlic balm sempurna dan selamat untuk kanak-kanak In Sya Allah



Kepada sesiapa sahaja yang ingin mencuba garlic balm @ ingin menjadi agen garlic balm boleh terus klik icon whatsapp di bawah


STOKIS SAH GARLIC BALM PULAU PINANG


Yang baik datang dari Allah dan yang serba kekurangan itu adalah kelemahan diri saya sebagai hambaNya...Doakan kami dapat meneruskan tradisi petua tradisional daripada luput ditelan zaman...Saya harap semua orang jelas tentang topik STOKIS SAH GARLIC BALM PULAU PINANG ini...sekiranya ada sebarang keraguan korang boleh tanya terus kepada saya...Sekian sahaja celotehan saya,kita jumpa lagi next artikel...terima kasih sudi singgah...jumpa lagiii

Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

SABUN KUNYIT MADU + OAT HOMEMADE UNTUK CERAHKAN KULIT

Bismillah dan Assalammualaikum....hi uolssss,salam jumaat penuh barakah...banyak aktiviti homemade saya yang beratur menunggu untuk di update...but harini saya nak pilih SABUN KUNYIT MADU + OAT HOMEMADE UNTUK CERAHKAN KULIT sebagai tajuk untuk di ceritakan...saya just nak share manfaat dan yang boleh korang dapat dalam seketul sabun ni

SABUN KUNYIT MADU + OAT HOMEMADE UNTUK CERAHKAN KULIT

Seperti biasa saya masih lagi menjalankan aktiviti pembuatan sabun organik homemade mengikut permintaan pelanggan...Kalau ada yang request saya akan buat. Kali ni ada customer yang request untuk buat sabun kunyit madu + oat...so kita layankan dan berikan perkhidmatan dengan sebaik mungkin untuk dapat rezeki yang barakah gitewww...

SABUN KUNYIT MADU + OAT HOMEMADE UNTUK CERAHKAN KULIT

Apa yang korang akan dapat daripada penggunaan sabun ini adalah seperti biasa yang selalu saya sebut ia adalah selamat digunakan sebab tiada bahan kimia....bukan saya cakap semua sabun ada bahan kimia tetapi sudah semestinya yang homemade sentiasa menjadi pilihan sebab rata-rata mereka yang buat sabun homemade akan guna bahan natural. Seperti sabun yang saya buat ni saya langsung tak letak sebarang ekstrak dan essential oil taw...saya cuma guna bahan asli sahaja...sabun tak wangi tak apa yang penting bahan asli....Dalam sabun ni selain tiga bahan yang saya sebut tadi ia juga mengandungi minyak zaitun yang menjadi kewajipan dalam setiap produk saya dan juga mengandungi vitamin E yang sangat baik untuk kulit

Kali ni customer request nak sabun yang comel-comel...Tak nak besar-besar sebab katanya senang kalau nak guna dah tak payah nak potong-potong lagi dah...Boleh jimat sikit sabun tu katanya...saya ni ikut je apa yang customer request,asalkan permintaan itu mampu saya lakukan hehehe....jangan mintak kat saya sabun besar bas sudah...jenuh pulak saya nak mengangkatnya nanti huhuhuhu( gurau je taw hehehe...)

SABUN KUNYIT MADU + OAT HOMEMADE UNTUK CERAHKAN KULIT

Antara manfaat lain yang ada dalam sabun ini adalah ia akan membantu mencerahkan kulit secara semulajadi dengan gabungan oat yang sememangnya semua orang dah tahu memang mampu mencerahkan kulit...ditambah pula dengan kunyit india yang berfungsi menghilangkan parut jerawat disamping membantu mengecutkan jerawat batu...menghapuskan jerawat-jerawat halus dan juga berkhidmat untuk membantu mencerahkan kulit. Korang jangan lupa...dalam sabun ni juga ada mengandungi madu...madu adalah bahan yang sangat baik untuk melembabkan kulit secara semulajadi dan digabungkan dengan minyak zaitun yang juga akan membantu melembabkan kulit serta menghilangkan parut-parut jerawat. Apa yang lebih sempurna adalah sabun ini tidak akan mengeringkan kulit.....korang tidak akan rasa pedih pada kulit muka even korang guna sabun ini dengan kerap...Itulah kelebihan sabun homemade yang guna bahan asli...

SABUN KUNYIT MADU + OAT HOMEMADE UNTUK CERAHKAN KULIT

Settle sabun keras saya teruskan dengan aktiviti packing sabun untuk dihantar kepada customer...nak susunpun ada caranya...tak boleh main hempap-hempap je...dah la sabun comel...kang main timbun-timbun je yang bawah sekali penyek pula huhuhu...setiap ketul sabun disusun dengan sopan santun dan dialas dengan bubble wrap supaya customer dapat barang dengan sempurna tanpa cacat cela gitewww...cantik tak aiii susun?? hehehe....

SABUN KUNYIT MADU + OAT HOMEMADE UNTUK CERAHKAN KULIT

Tadaaa....selesai sudah aktiviti menyusun...semoga SABUN KUNYIT MADU + OAT HOMEMADE UNTUK CERAHKAN KULIT ni sampai cepat dan sempurna kepada tuannya...kalau ada yang terlebih terkurang boleh komplen ye awakkkk...kita settle baik-baik...In Sya Allah ia akan membantu saya meningkatkan kualiti kepada yang lebih baik...Usah risau,saya seorang yang positif dan boleh terima teguran...hehehe...sampai kat sini update saya kali ini...kita jumpa next story ya...
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Bismillah...
Assalammualaikum wahai sahabat-sahabat sekalian...Harini saya nak share satu tips CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE ...Sejak saya buat artikel tentang BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE ramai yang mesej saya tanya tentang bagaiman nak print slip pos yang ada cop shopee. Sekarang ni Shopee merupakan satu platform jual beli yang paling disukai sebab pertamanya shopee menawarkan penghantaran percuma untuk barang yang bawah 5kg dan shopee lebih simple berbanding market place yang lain....dan yang paling saya suka servis center yang sangat mudah dihubungi disamping masalah diselesaikan dengan efisyen...I likeee

So,back to the story CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE ...sebelum ni saya pun salah seorang yang ingin nak tahu tentang consignment note shopee...tapi bila google saya tak dapat jawapan sebab belum ada orang yang share mengenainya di google...so,saya beranikan diri untuk call center untuk mendapatkan maklumat mengenainya...So,langkah pertama yang korang perlu buat adalah call center...tapi kalau korang malas nak call korang boleh isi borang di link yang saya bagi kat bawah ni...Tapi sebelum tu saya nak bagitahu korang...sebelum korang nak join program ni korang perlu ada printer tau...sebab kalau takde printer celah mana nak keluar slip pos tu...huhuhuhu...

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Bila korang dah isi borang kat link tu korang tunggu reply daripada pihak shopee sama ada korang layak @ tidak untuk join program tu...Sebenarnya tiada syarat kelayakanpun untuk join program ni...as long as korang ada printer dah boleh dah...Tapi korang kena make sure dah setting 2 benda ni...Yang pertama pick-up address dan yang kedua berat produk korang...kena isi betul-betul...kalau dua benda ni tak lengkap permohonan korang akan di "reject" setelah di "approve"

Hehehee...saya lah contohnya orang yang di reject setelah di approve tu...sebab saya tak setting pick-up address...mula-mula tu shopee dah approve,the next day dia reject balik sebab mungkin mereka baru nak review sekali ada error...so mereka terpaksa reject permohonan saya. Lepastu saya nak ingatkan kat korang...masa isi borang permohonan tu makesure korang isi dengan betul tau...alamat email yang betul sebab mereka akan hantar email kat alamat email yang kita bagi tu...jangan la bagi alamat email yang korang lupa password @ yang jarang-jarang korang buka...sat g kang ada yang menunggu durian tak jatuh...pastu teresak-esak kat tepi peti ais mengenang nasib shopee tak layan permohonan korang kihkihkih....

Haaaa...saya share sikit tips macamana nak buat kalau kali pertama permohonan korang di"reject"....saya share base on apa yang saya lalui la eh...korang kalau kena reject tak payahla cemas dan kaget sangat...korang tarik nafas dalam-dalam then korang buka balik noty yang bagitahu ke"reject"an permohonan korang tuh...pastu korang betulkan apa yang salah...korang ikut je intruction yang diberikan...bila korang rasa semua dah lengkap korang boleh terus email kat support center diorang...alamat email saya ada tinggalkan kat bawah...Korang tulis korang dah lengkapkan apa yang tak lengkap sebelum ni then mintak mereka review dan approve lagi sekali...Korang tulis bahasa melayu pun takpe kalau tak tahu tulis omputeh...jangan risau mereka faham orang yang dalam shopee ni bukannya semua tahu cakap omputeh kan...macam saya kihkihkihhhh...

Okehh...dah penat membebel jom ikuti siri cikgu Senah(bukan nama sebenar) mengajar anak murid...jom la tengok gambar-gambar rujukan yang tak berapa nak cantik sebab saya amik gambar guna handphone then tembak kat laptop...tak berapa nak cun sangat...tapi In Sya Allah boleh nampak lagi la...kalau yang tak nampak tu cuba la sedaya upaya untuk nampakkan ye...

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Mana yang pestime kenal shopee mereka tak tahu apakah gambar yang terpapar di atas...tapi yang kaki shopping kat shopee mesti dah tahu kannn...so saya assume korang tak tahu la ye...gambar di atas adalah gambar slip pos/consignment note shopee yang korang boleh print terus daripada kedai shopee korang...gedek gedek gedekkk...keluar ikut printer korang...eh gitu sekali bunyi printernya..hahahaa

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Bagaimanakah slip pos sebegini rupa boleh muncul di kedai korang meh korang tengok gambar yang ke dua ni....Bila korang dapat order korang buka je order tu akan terpapar skrin macam dalam gambar di atas...korang perlu klik kat perkataan "arrange shipment"...ingin di ingatkan sekali lagi disini bahawa aksi ini korang perlu buat di laptop @ desktop sahaja...tapi kalau handphone korang boleh connect dengan printer korang boleh buat aksi ni kat handphone korang juga...tiada masalah

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

bila korang tekan je "arrange shipment" tu korang akan dibawa terus ke halaman ini...Tengok gambar di atas...perati betul-betul...dapat catch up tak sayang-sayang semua...? ke cikgu ni syok sendiri mengajar tapi anak murid tak faham...haru wehhhh...Dah dapat??? Okeh...kalau dah nampak korang terus klik "confirm" 

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Dan selepas korang klik "confirm" korang akan sampai ke destinasi seterusnya iaitu seperti yang terpampang dalam gambar di atas...Then korang nampak tak jari jemari yang sedang menunjuk gambar printer tu? ada penampakan tulisan "print waybill" disitu...Ahaaaa...disitulah yang perlu korang klik untuk sampai ke langkah seterusnya....Tekan cepat!!!!!

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Taraaaa....Selamat datang ke consignment note sendiri...hehehe...haaa inilah dia slip pos/consignment note korang yang lahir dari kedai korang....Terharu tak dapat buat slip pos sendiri??? hehehe...kalau tak terharu takpe...biar saya terharu sorang-sorang...pasainya masa saya berjaya print kali pertama slip pos shopee ni saya rasa terharu...tapi terharu dalam hati jela...kalau terharu kat pesbuk kang buat kena bahan je nanti...yela...orang dah sampai bulan saya baru nak gosok gigi huhuhuhu....

Okehh...kita cut it short...sebab macam banyak membebel daripada ilmu...masa mula-mula nak print tu jenuh gak saya cari mana butang nak di tekan untuk print nihhh!!! hangin kejap saya tekan sana...tekan sini...cari sana...cari sini...last-last saya tekan "right click" kat mouse then klik pada "print..." rupa-rupanya itulah caranya nak print...tapi saya tak sure kalau ada cara lain...sebab saya buat cara ni je setakat ini...Korang perati gambar yang saya tepek tu dia akan keluar instruction untuk print...korang terus je tekan print...

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Tadaaaa...dah lahir dah slip pos korang dari printer...Seronok je rasa dihati tengok slip pos gedek gedek keluar dari printer...apa yang seronaknya??? Ni jawapan saya taw...seronoknya pasal saya tak yah susah payah nak menulis lagi dah...tekan-tekan je dah keluar slip pos...best apa...kannnn...lagi satu risiko salah salin alamat dapat dikurangkan...kita ni kadang-kadang kalau dah banyak sangat nak menulis mulalah nak tercicir lah...tersilap lah...dengan anak yang menjerit bagai...tinggalkan kejap terlupa pula satu kosong kat nombor telepon penerima...tak ke naya gitu...itu saya,kalau orang lain yang begitu fokus mungkin tak buat silap kannn...hehehe...saya ni kan ibu tarzan...jap nak kena menarzan kat anak-anak,jap nak kesana...jap nak kesini...so,sistem ini adalah sedikit sebanyak membantu ibu tarzan ini...

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Makesure slip pos tu korang dapat 2 keping taw...size A4 dan total slip pos/consignment note tu adalah 4pcs...korang guna pembaris je potong tengah-tengah...yang ada tulis "salinan pengirim" korang simpan...yang lagi 3 korang lampirkan sekali dengan parcel yang korang nak hantar tu....pandai-pandailah orang pos nak amik yang mana nanti....yang penting hak kita je kita ambil hokeyyy...Pastu selit baik-baik dalam piket doremon barang tuh...kang kena hujan rosak pula...

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Haaaa ni deh...dah siap berselpie dah slip pos shopee aiiii...ok tak?Maka dengan itu berakhirlah sesi coaching cikgu Senah(bukan nama sebenar)  tentang CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE ...Cikgu harap korang faham lah dengan penerangan berbaur gurau senda cikgu ni ya...maafkan cikgu ye anak-anak...cikgu memang suka bersenda...tapi sendaan cikgu habis disini sahaja taw...kalau banyak kali korang baca masih tak faham-faham juga korang boleh tanya...kalau malas nak tanya korang boleh terus tengok lebih lanjut kat website info shopee...

klik disini
⬇⬇⬇⬇⬇

@

email ke support@shopee.com.my

@

 call +60322989222

...........

Sebelum saya tutup bicara saya nih saya nak tambah sikit sebab ramai sangat yang hubungi saya tanya tentang plastik untuk bungkus untuk shopee tu...maksudnya bila dapat order kita kena packing guna plastik then tampal consignment note tu kan...haaa itu yang ramai dok tanya saya kat mana nak beli plastik tuh...

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Untuk info plastik tu ada jual di shopee...tapi kalau korang nak yang cun melecun,cantik,tebal dan selamat boleh roger2 saya sebab saya ada jual plastik pos yang cantik siap ada tulisan "fragile" dan ucapan "Thank you for shopping with us" seperti gambar kat atas tadi...nanti saya akan buat satu artikel khas tentang plastik ni ya...kalau yang berminat boleh whatsapp saya terus nohhh...babaiiii

Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :
DIRECT WHATSAPP ME NOW!!!


SABUN BERAS KUNYIT HOMEMADE

Bismillahhh... 
Assalammualaikum semua... Lamanya saya tak menulis, akhir² ni sejak cuti sekolah masa lebih terluang dengan anak²...Ammar kebelakangan ni semakin menjadi² tantrumnya... Baru² ni balik kampung rasa macam pergi ke medan perang pun ada,tak dapat nak duduk satu tempat berborak... asyik mengejar Ammar je huhuhu... Inilah indahnya ada anak istimewa... So harini saya nak tulis sikit je cerita pasal SABUN BERAS KUNYIT HOMEMADE yang saya buat untuk customer baru²ni... 

Sebenarnya entri ni saya taip guna handphone, terasa kekoknya lahai sebab firstime nak mencuba... Masih tak berapa nak faham lagi macamana nak attach picture dan nak adjust font bagai... Tapi atleast kita cuba kan... Daripada tak cuba, langsung tak tahu feeling orang tulis blog guna handphone kan huhuhu.... 


SABUN BERAS KUNYIT HOMEMADE

Alhamdulilah masa lepas balik dari kampung haritu ramai yang menanti stok produk homemade. Tapi yang harini saya nak story pasal sabun beras kunyit tu je... Sebab nak cerita ringkas² je kan... Sabun beras kunyit ni kalau korang nak tahu adalah sabun yang paling baru saya keluarkan... Sabun ni sama je dengan sabun organik homemade yang lain cuma bahan yang ada dalam sabun ni lebih best... Macam biasa saya hanya akan guna bahan asli... Saya tak guna sebarang estrak @ pewangi

Apa yang terdapat dalam sabun beras kunyit saya ini adalah beras yang dah dijadikan tepung,kunyit india(khas untuk muka),madu, dan minyak zaitun. Kunyit india ni bukan macam kunyit goreng ikan ye korang... Kunyit india ni semua orang pun dah tau memang power sangat untuk kecantikan kulit. Yang paling win kalau bab nak kecutkan jerawat & pudarkan parut jerawat memang superb awesome dengan kunyit india ni...kalau korang tak percaya boleh try... 


SABUN BERAS KUNYIT HOMEMADE

Kombinasi beras, kunyit india, madu dan minyak zaitun memang sangat² memberi kesan yang best sangat. Semua yang dah try sabun ni semua cakap best. Dan yang bestnya, sabun ni boleh buat masker taw... Tak ramai yang tahu sebab tiada pendedahan yang cukup mengenai cara guna sebagai masker tapi kat sini saya ceritalah sikit bagaimana sabun ni boleh bertukar jadi masker... Jeng³....

Cara tukar SABUN BERAS KUNYIT HOMEMADE jadi masker...zam zam alakazammmm..... Hehehe
1) basahkan muka
2) pegang sabun
3) tonyoh pada muka
4) tonyoh sampai keluar buih putih halus² yang pekat
5) biarkan buih tu mengering
6) dah puashati boleh bilas... Kalau taknak tunggu keringpun takpe... 

* masker tu terhasil dari gabungan sabun & beras


SABUN BERAS KUNYIT HOMEMADE

Apa yang korang akan dapat daripada penggunaan SABUN BERAS KUNYIT HOMEMADE ni adalah, kulit korang terasa tegang tapi lembab... Jangan risau, korang tidak akan rasa pedih @ kulit terik walaupin korang guna sabun ni kerap... Then kalau yang ada jerawat tu cepat kecut jerawatnya... Kalau yang ada jerawat pasir pula akan cepat recover.... Selain tu sabun ni akan bantu mencerahkan kulit wajah yang kusam dan pudarkan bekas²jerawat korang. Apa yang penting sabun ni 100% organik... Korang boleh guna dengan senang & tenang gitewww...lagi satu, sabun ni mengandungi minyak zaitun & madu tau... Kalau korang dapat nanti dia macam basah² tu korang jangan kaget sangat pulak... Kang ada pula yang claim dapat sabun basi pula... Naya saya nak menjawab kok kena viral nanti kihkihkih.... So far, sabun saya belum ada yang basi lagi... Sebabnya belum ada lagi dalam kamus bidang kecantikan istilah sabun basi kihkihkih.... 


SABUN BERAS KUNYIT HOMEMADE

Saat yang paling menggerunkan saya setiap kali pos barang kepada customer...sedih ooo...kadang² customer dapat barang "terrosak" dek posmen...tapi takpe...saya dah settle dengan customer...hope lepas ni abam2 posmen tolong sopan santun sikit hantar barang saya hokeyyy..

Faham tak penjelasan saya?  Kalau tak faham tapi berminat nak fahamkan korang roger² saya ek.. Rasanya cukup sampai disini cerita SABUN BERAS KUNYIT HOMEMADE saya... Ammar dah mula berebut handphone dah dengan saya nih huhuhuhu...Kita jumpa lagi next entri...
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :