ZURAINI.COM

Image

PEMBEKAL PRODUK ORGANIK

Bismillah dan Assalammualaikum semua...Alhamdulillah saya masih lagi disini untuk update blog saya setelah lama menghilangkan diri...Maaflah lama dah tak muncul sebab saya busy buat sabun,scrub,toner,serum....ada customer order...Alhamdulillah rezeki anak-anak...Harini saya nak cerita pasal SCRUB GREEN TEA lagi sekali sebab saya teruja sangat lately ramai pula yang order scrub green tea...Saya adalah PEMBEKAL PRODUK ORGANIK di Malaysia

Baru-baru ni seorang customer dari W.P.Labuan yang order scrub green tea ni 5kg. Macam biasa la selalunya customer yang beli semuanya untuk berniaga...takkan nak guna sendiri 5kg ye tak? hehehe...Thank God sebab ada juga yang prihatin dengan kelebihan produk organik ni


PEMBEKAL PRODUK ORGANIK

Korang nak tahu tak??? Dalam pada saya bersemangat membuat produk organik untuk sama-sama membantu kawan-kawan nak berniaga ada juga yang cuba untuk mematahkan semangat saya. Ada yang mempertikaikan produk yang saya hasilkan sendiri...dengan tangan saya sendiri tak boleh pakai...bahaya sebab tiada KKM...tiada GMP...tiada HALAL...

Bagaikan kena panah jiwa saya ni diperkatakan macam gitu...Saya dah setahun dah buat kerja ni untuk sara anak-anak saya...belum pernah lagi orang datang kat saya bagitahu mukanya hancur lebur sebab produk homemade saya...belum pernah lagi yang datang kat saya cakap produk homemade saya tak sesuai dengan mereka...Alhamdulillah semuanya bagi feedback yang positif bila pakai produk homemade saya

Mereka yang beli produk homemade saya untuk berniaga pula siap repeat order lagi...Saya ada letak screen shot testimoni di bahagian testimoni korang boleh tengok...Bukan saya nak cakap produk homemade saya paling bagus in the world but...janganlah pandang serong pada usaha saya untuk cari rezeki

So...harini saya nak declare yang produk homemade saya @ produk bawah jenama ZM BEAUTY memang tiada KKM,GMP @ HALAL sebab saya buat produk di rumah je...bukan di kilang besar...Saya bisnes homebase je sayang-sayang semua...Kalau korang nak berurusan dengan saya korang boleh terus whatsapp saya dan kita cerita baik-baik...

Saya tak pernah mengaku dimana-mana yang saya ni syarikat besar yang ada KKM semua tu...Saya berterus terang yang saya adalah seorang pengusaha produk organik homemade...So bila korang dengar je perkataan "homemade" sila sematkan dalam otak yang homemade tiada KKM,GMP @ HALAL okey...Tiada paksaan untuk beli produk homemade saya


PEMBEKAL PRODUK ORGANIK

Kat sini saya nak ambil kesempatan untuk bagitahu korang facebook page saya yang lama PEMBORONG SCRUB ORGANIK MALAYSIA telah bertukar ke page yang baru taw...Sekarang korang boleh tengok page saya yang baru di HOMEMADE BEAUTY MALAYSIA

Oklah...kita berbalik pada cerita tadi pasal scrub green tea. Antara kebaikan scrub green tea adalah untuk membuang sel kulit mati,menegangkan kulit,melembutkan kulit,melembabkan kulit dan banyak lagi manfaatnya yang korang boleh rasa bila korang pakai...Semua orang tahu kan manfaat scrub green tea ni sangat kaya dengan antioksidan dan sangat baik untuk kulit

Dan untuk pengetahuan semua scrub-scrub saya adalah dalam bentuk lembab ya...bukan kering macam debu tu...sebab ada yang tanya pasal tekstur scrub saya...Scrub saya bercampur dengan minyak zaitun dan vitamin E...Teksturnya agak lembab


PEMBEKAL PRODUK ORGANIK

Haaa...jelas tak teksturnya kat gambar tu??? Scrub green tea ni bukan macam debu...mmmmm jap saya bagi contoh...apa eh???...haaaa...macam serbuk kunyit @ kari @ kopi @ teh...scrub saya bukan macam tu...Scrub saya kalau kena angin tak terbang...hahahaha...Haaa...inilah ayat yang senang sikit saya nak explain...


PEMBEKAL PRODUK ORGANIK

Alhamdulillah selesai juga permintaan customer scrub green tea 5kg...Harap-harap customer ni berjaya memulakan bisnes dengan produk organik


PEMBEKAL PRODUK ORGANIK

Dan korang...saya nak share ni...sangat-sangat amazing sebab barang yang saya pos tu esoknya sampai ke W.P.Labuan...Terkejut saya...huhuhu...Macamana pos laju boleh buat pun saya tak sure tapi saya rasa itu semua rezeki dia untuk dapat barang sampai awal...Sebab kadang-kadang ada yang saya pos lewat sampainya...Wallahualam...semua ni adalah perancangan Allah...Terima kasih awak sebab sudi berurusan dengan saya

Apa yang penting yang saya nak sampaikan kat sini kalau boleh bertukarlah pakai produk yang organik...lebih selamat untuk kulit kita sebab produk yang 100% organik never ever rosakkan kulit ye sayang-sayang semua...memang lambat sikit nak cantik tapi apa yang penting kulit kita sihat dan tidak memudaratkan...Betul ke betul??? hehehe

Rasanya cukup setakat ini perkongsian PEMBEKAL PRODUK ORGANIK saya hari ini ...esok saya akan update lagi pasal aktiviti lain ya...maafkan saya kalau cerita saya buat korang terasa sebab saya hanya insan biasa yang sering buat silap...Jumpa lagi next entri...Terima kasih

Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :


SCRUB MUKA GREEN TEA

Assalammualaikum semua organic lover's yang sudi singgah kat sini...Selamat datang kepada yang pertama kali menjejakkan mata di blog simple saya ni..Harini saya nak share pasal SCRUB MUKA GREEN TEA sebab baru-baru ni ramai pula yang order SCRUB MUKA GREEN TEA ni...So...untuk kemudahan mereka refer manfaat scrub green tea eloklah rasanya saya tulis siap-siap disini...hehehe



SCRUB MUKA GREEN TEA

Ni salah seorang customer yang nak try dulu SCRUB MUKA GREEN TEA,so dia beli 1kg dulu...Dia cakap nak cuba berniaga untuk cari duit lebih...Harap-harap niat murni dia tercapai lah kan...

Alhamdulillah barang dia dah pun sampai dan dia dah pun cuba guna SCRUB MUKA GREEN TEA tu...Masa saya pos kan ordernya saya ada selitkan sabun muka green tea juga...itupun dia dah try...Syukur alhamdulillah customer suka dengan produk saya...


SCRUB MUKA GREEN TEA
Sebenarnya SCRUB MUKA GREEN TEA ni boleh je korang buat sendiri kat rumah. Saya akan kongsi green tea scrub diy untuk tatapan korang semua... Caranya sangat simple...Ambil 5 sudu gula campurkan 1 sudu teh hijau dan campurkan 2 sudu minyak kegemaran korang...Minyak apa-apapun boleh...Macam saya lebih suka guna olive oil sebab olive oil ni sangat-sangat baik untuk kecantikan kulit. Lepastu korang letakkan vitamin E untuk bagi lebih power...Kalau korang nak lebih best boleh letak madu masa korang nak pakai scrub tu...

Senang kan cara nak buat SCRUB MUKA GREEN TEA...Pastikan korang tutup rapat-rapat scrub tu selepas guna sebab nanti ramai pula yang nak kongsi guna scrub tu hehehe...

FUNGSI SCRUB GREEN TEA 
SCRUB MUKA GREEN TEA

Ini adalah salah satunya fungsi SCRUB MUKA GREEN TEA...Tapi bagi saya fungsi ni bukan khas untuk SCRUB MUKA GREEN TEA je sebab semua scrub pun berfungsi untuk membuang sel kulit mati...Kita anggap ia fungsi umum untuk semua jenis scrub okey...Kita ambil fungsi yang lain pula hehehe...


SCRUB MUKA GREEN TEA

Ini adalah lain-lain manfaat scrub green tea yang perlu korang tahu...Setiap apa yang kita nak guna kita perlu ambil tahu sebab takut nanti ada yang tersalah pilih produk pula ye tak...Apa yang penting green tea sangat kaya dengan antioksidan dan vitamin yang sangat bagus untuk kulit...yang lain-lain korang baca sendiri ek...hehehe

Saya bersyukur kerana sehingga hari ini masih mendapat permintaan produk green tea scrub diy dan produk-produk diy saya yang lain. Saya harap saya dapat memberikan perkhidmatan yang terbaik untuk korang...dan semua orang berpuashati dengan servis yang saya berikan. 

Korang boleh jenguk-jenguk blog ni untuk tengok produk homemade saya yang lain...Terima kasih kepada yang layan artikel SCRUB MUKA GREEN TEA saya ni...Jumpa lagi next story

Wassalam


Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

PETUA HILANGKAN SELSEMA BAYI GUNA BAWANG PUTIH

Bismillah...
Assalammualaikum semua...Harini saya nak share beberapa tips untuk merawat bayi @ anak-anak yang dijangkiti virus selesema @ batuk dengan cara tradisional. Bila sebut tradisional semua orang tahu bahawa rawatan ini tanpa menggunakan ubat-ubatan moden...So...let's go...kita layan PETUA HILANGKAN SELSEMA BAYI GUNA BAWANG PUTIH ...hehe ingat bawang putih untuk masak je...

PETUA HILANGKAN SELSEMA BAYI GUNA BAWANG PUTIH
Bila bayi diserang selsema ibulah yang paling menghadapi masalah...Contohnya kalau anak saya selsema memang tak boleh tidur malam...saya perlu letak dia atas riba sambil peluk sampai ke pagi...bila letak atas tilam dia akan menangis macam kena pukul...Baby ni kalau dijangkiti selsema akan menyebabkan dia sukar bernafas dan kurang selera...Dan kalau selsema yang agak teruk akan menyebabkan keradangan,mata merah,rongga hidung membengkak yang akan mengakibatkan suhu meningkat dan demam



PETUA HILANGKAN SELSEMA BAYI GUNA BAWANG PUTIH



Petua anak selsema paling murah guna bawang putih...bukan hanya murah tetapi ia sangat mujarab dan selamat. Bawang putih mempunyai antiseptiknya yang tersendiri untuk mengubati selsema dan batuk pada kanak-kanak




Saya akan ajar bagaimana cara buat minyak bawang putih untuk bayi selsema. Cara ini saya sendiri dah cuba dan alhamdulillah ia berkesan jika diamalkan...Bukan sekali pakai terus baik ya...Tapi kalau Allah izinkan in Sya Allah sekali pakai dah berkesan...Wallahualam



PETUA HILANGKAN SELSEMA BAYI GUNA BAWANG PUTIH




Sangat mudah nak buat minyak bawang putih petua menghilangkan selsema bayi ni...Bahan yang diperlukan hanyalah bawang putih dan minyak...Saya cadangkan korang guna extra virgin olive oil sebab ia sesuai untuk guna pada kulit...Kalau guna minyak kelapa dara pun ok...Kalau tiada 2 minyak ni minyak masak pun boleh....

Cara nak buatpun tak susah...Korang letak minyak 5 sudu dalam bekas kecil kemudian ambil bawang putih dalam 5 ulas dan pecah-pecahkan bagi keluar getahnya dan masukkan dalam minyak tadi. Biarkan minyak dan bawang putih tadi bercampur...Lagi lama mereka bergaul lagi bagus







PETUA HILANGKAN SELSEMA BAYI GUNA BAWANG PUTIH



Lepas korang dah siap buat tu dah boleh terus guna...Ada orang yang suka bakar dulu bawang putih tu tapi saya tak bakarpun still mujarab petua ni...Pastikan korang nak pecah-pecahkan bawang putih tu guna peralatan yang bersih. Jangan main ketuk je kat mana-mana sat lagi selsema baik penyakit lain pula yang dapat...




Korang boleh beli grinder plastik yang kecil kat kedai standby kat rumah senang nak pecahkan bawang putih incase anak perlukan minyak bawang putih...hehehe...saya bagi cadangan je sebab saya memang standby dah 1...beli kat DIY baru RM15...ada yang lagi murah kalau tak silap


PETUA HILANGKAN SELSEMA BAYI GUNA BAWANG PUTIH



Cara guna minyak bawang putih ni mudah je...Korang boleh sapu dibahagian dada,belakang,rusuk dan tapak kaki...Pakaikan anak korang stoking bagi rasa hangat ...Kalau boleh amalkan setiap hari sebelum anak tidur...

Haritu saya pernah buat satu entri pasal PETUA HILANGKAN SELSEMA BAYI GUNA BAWANG PUTIH ni dan ada yang tanya cara mengatasi hidung tersumbat bila bayi selsema. Saya tiada cara yang tepat dengan citarasa korang tetapi saya ada cara yang saya sendiri guna bila saya menghadapi situasi hidung anak tersumbat akibat selsema



PETUA HILANGKAN SELSEMA BAYI GUNA BAWANG PUTIH

Bila hidung anak tersumbat memang saya tidak akan tidur sebab anak saya akan terhenti bernafas @ tersedak. Ini kerana bayi belum pandai nak tukar gaya bernafas...Dia tahu bernafas ikut hidung...menyusu ikut mulut...So,agak sukar untuk dia menghadapi situasi dimana dia perlu tukar bernafas ikut mulut bila hidung tersumbat huhuhuhu


RAWAT HIDUNG TERSUMBAT BAYI CARA SAYA 
Saya akan guna cara stim muka bayi guna wap air panas. Saya akan guna 2 jenis bahan samaada minyak kayu putih @ bawang putih. Caranya...masukkan air mendidih dalam besen kecil dan masukkan minyak kayu putih @ bawang putih kedalam air tadi. Kemudian halakan muka bayi pada wap yang sedang berkepul-kepul naik dek air panas tu...


Anak korang menangis??? Tak pe...Anak korang menangis kuat tanpa henti??? Tak pe...buat rawatan ni tak lama...dalam 5 ke 8minit je...sebab air dalam besen tu akan habis wap nya habis lah rawatan...Sebab apa saya cakap anak menangis takpe sebab kalau dia menangis lagi senang wap tu nak masuk dalam liang-liang sinusnya...



PETUA HILANGKAN SELSEMA BAYI GUNA BAWANG PUTIH





Korang akan tengok selsemanya meluncur-luncur keluar. In Sya Alllah selepas korang wapkan bayi korang dia akan selesa dan dapat tidur. Ini lah cara yang saya gunakan sejak anak pertama hingga anak ke 3...Alhamdulillah ia mujarab dengan anak-anak saya




AMARAN!!!

Sila pastikan korang pegang anak korang kuat-kuat masa nak wap kan mukanya...takut nanti dia tertepuk air panas dalam besen tu nanti...Macam saya bila nak buat rawatan ni saya akan gulung anak saya dalam kain batik siap-siap...dia tak boleh buat apa dah hehehe...

⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩
( Gambar botol lama )

PETUA HILANGKAN SELSEMA BAYI GUNA BAWANG PUTIH

Oleh kerana anak-anak saya adalah pengguna tegar minyak bawang putih saya telah ambil inisiatif untuk jadikan minyak bawang putih tu dalam bentuk bam @ garlic balm sebagai cara tradisional merawat bayi selsema. Sebab saya ni pemalas sikit nak buat minyak bawang putih ni pastu bila nak sapu tu menitis-nitis...Nampak kepayahannya di situ...lagi-lagi saya ni jenis semua nak cepat...So,saya jadikan balm yang mudah digunakan...tak akan menitis dan selamatttt...

Garlic balm ni saya hanya gunakan minyak extra virgin olive oil dan bawang putih sahaja...Tiada EO apapun saya letak...Ia adalah natural organik...Jangan risau garlic balm ni takde rasa panas yang @ sejuk...Ia betul-betul rasa bawang putih dan bau pun sebiji macam bawang putih huhuhuhu...


PETUA HILANGKAN SELSEMA BAYI GUNA BAWANG PUTIH

Entri yang lepas bagi gambar garlic balm togel je sebab sticker tak sampai lagi...Haaaa ni tadi sticker sampai terus test lekat dan ambil gambar...Nampak simple dan comel je kan...Satu botol ni saya jual RM15 je...Kalau rasa-rasa nak try boleh whatsapp saya terus ya...

Untuk makluman,Garlic balm sekarang sudah tukar packaging kepada yang lebih besar dan telah mempunyai KKM dan telah dihantar untuk ujian makmal bagi memastikan ia selamat digunakan oleh semua orang...Harga terkini garlic balm by zm beauty adalah RM25/botol dan charge postage adalah RM8sm & RM12ss...Stokis dan agent sangat dialu-alukan untuk sama-sama menjana pendapatan terutamanya suri rumah...

Senarai stokis sah Garlic balm :
Penang (kak cun ) - 0195743799
Kepong KL (Ubai rahman) - 0169677675
Tanjung Kling Melaka(Farhah) - 0166401202
Klang(Umi) - 0132405031
Kuching & Sarekei(Liana) - 0145983539
Parit Buntar(Aini) - 0134036390

PETUA HILANGKAN SELSEMA BAYI GUNA BAWANG PUTIH


PETUA HILANGKAN SELSEMA BAYI GUNA BAWANG PUTIH



Begitulah serba sedikit PETUA HILANGKAN SELSEMA BAYI GUNA BAWANG PUTIH cara saya...Saya gunakan cara ini sahaja kalau hadapi masalah anak selsema...Sebab ubat selsema dan batuk memang tak digalakkan diberi kepada bayi. Kita ikhtiar cara yang lebih selamat untuk si manja kita. Semoga berjumpa lagi next story...Terima kasih sudi singgah
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

SABUN HOMEMADE UNTUK KEGUNAAN HARIAN

Bismillah dan Assalammualaikum semua...Harap korang-korang semua sihat sentiasa dibawah lindungan Allah swt...Dah tiga hari saya tak menjenguk blog sebab busy sangat menyiapkan order...So harini saya nak cerita-cerita pasal SABUN HOMEMADE UNTUK KEGUNAAN HARIAN sebab terlanjur buat sabun semalam kan...

Semalam saya buat sabun kunyit dicampur dengan madu asli untuk customer yang nak branding. Sebelum ni dia dah beli seketul untuk testing...bila dah rasa puashati baru dia berminat nak jual pula dengan jenama dia sendiri. Saya bukan nak ajak orang berangan untuk jadi kaya-raya dengan jual sabun tapi saya cuba buka peluang pada orang yang nak berniaga...bukan untuk kaya tapi untuk tambah mana yang kurang...ringankan beban kewangan...


SABUN HOMEMADE UNTUK KEGUNAAN HARIAN

Ni dia sabun yang bernama sabun kunyit madu. Dalam sabun ni saya letak kunyit asli,madu,olive oil dan vitamin E. Sabun ni berfungsi untuk membersihkan muka setiap hari disamping memelihara kecantikan kulit secara natural sebab tiada langsung bahan kimia yang terkandung dalam sabun ini

Korang tahukan kalau kita pakai sabun yang jenis ada bahan kimia akan rasa pedih-pedih kan...tapi dengan sabun ni korang tak akan rasa langsung pedih-pedih...kering atau mengelupas. Korang akan rasa sangat selesa dengan sabun ni walaupun korang guna sabun ni dengan kerap


SABUN HOMEMADE UNTUK KEGUNAAN HARIAN

Ini antara koleksi sabun yang saya buat untuk sample photoshot untuk video usahawan baru-baru ni. Sebenarnya bukan sabun ni je yang saya buat...Saya boleh je buat sabun lain ikut request daripada customer...Kalau customer request bahan lain selain yang saya tetapkan kita perlu berbincang dahulu soal harga sebab saya pun tak tahu apa yang korang nak letak dalam sabun korang kan....so kena bincang dulu la ye...


SABUN HOMEMADE UNTUK KEGUNAAN HARIAN

Kali ni customer bersetuju untuk guna mould segiempat tepat ni...Setakat harini saya ada 3 variasi mould...segiemapat tepat ni,bunga rose besar dan mould kecil-kecil yang comel tu...Mould kecil-kecil tu saya lebih prefer kepada customer yang baru nak start edarkan sample kat customer mereka...lebih jimat kan...Jap saya tunjuk gambar sabun yang comel tu ya...


SABUN HOMEMADE UNTUK KEGUNAAN HARIAN

Ada 3 jenis bentuk mould yang korang boleh pilih selain bentuk love ni...Nanti korang nak order saya akan tunjukkan eh...Berat 1biji sabun comel bdalam gambar ni 11-12gram seketul. Ramai customer yang request nak guna mould yang kecil-kecil juga kalau nak beli sabun sebab pertama bentuknya comel...satu lagi sebab senang diorang dah tak perlu nak potong-potong lagi dah...Seketul tu mungkin boleh pakai seminggu..


SABUN HOMEMADE UNTUK KEGUNAAN HARIAN

Alhamdulillah selesai misi saya menyiapkan order customer...Harap adik ni dapat jual semua sabun ni dengan jayanya. Apa yang penting setiap apa yang kita lakukan mesti ada kesungguhan...jangan cepat mengalah dan wajib istiqomah...Selalu berfikiran positif untuk dapat aura positif...hehehe...rasa macam pakar motivasi pun ada gak nih...

Cuma saya nak pesan satu je kepada sesiapa yang baca artikel saya...Saya bercakap bukan sebagai seorang seller tapi saya cuma nak war-warkan tentang kebaikan menggunakan produk organik berbanding produk yag kita tak pasti isi kandungannya...Tidak perlu terlalu mudah terpedaya dengan kecantikan sementara yang akan memberi kesan pada diri kita suatu hari nanti...dan yang akan menyusahkan kita kelak...

Saya bukan paksa korang beli barang saya taw...Jangan salah faham...sebab saya tahu bukan semua orang berminat dengan produk organik homemade ni...tapi saya juga sedar yang produk homemade ni ada peminatnya yang tersendiri...Buktinya banyak permintaan yang saya dapat...Alhamdulillah dan tahniah kepada yang dah mula bertukar kepada organik...

Apa-apapun setiap orang mempunyai citarasa mereka sendiri...Tepuk dada tanya hati...Sampai disini coretan ringkas episod SABUN HOMEMADE UNTUK KEGUNAAN HARIAN saya harini...Maafkan saya jika ada kekasaran melemparkan kata-kata...Jumpa lagi next entri ya...Terima kasih

Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK

Bismillah...
Assalammualaikum semua...Tadi saya dapat satu order daripada Australia...Mula-mula kaget gak saya nak jawab panggilan dari Australia sebab takut scammer,ramai yang cerita pasal scammer sampai saya pun naik takut... Tapi sebabkan banyak kali sangat telefon saya tak angkat dia terus whatsapp saya...Bila buka whatsapp rupa-rupanya orang malaysia la...dia menetap di Australia...huhuhu...So,harini saya nak buat satu artikel bertajuk CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK...tapi kalau korang nak pos syiling lama lebih afdal korang baca artikel CARA POS SYILING LAMA KE LUAR NEGARA - MUDAH DAN MURAH




CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK


Ni dia barang yang customer nak beli hehehe...coffee scrub dan inai rambut halal...Katanya kat sana takde orang jual inai rambut yang halal so terpaksalah dia import dari tanah air tercinta...huhuhu...Nak pos barang ke luar negara ni mahal tau korang...harga pos lagi mahal daripada harga barang...sabar jela...tapi kalau dah nak beli tak kiralah mahal manapun kan...mesti nak juga( ini saya punya perangai...huhuhu )


CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK


Gambar kat atas ni plastik FlexiPack 500gram yang saya guna untuk pos barang customer. Setiap negara tempat kita nak hantar barang berbeza-beza rate harga postage taw...bukan semua sama...Korang boleh tanya kat pejabat pos berdekatan korang berapa rate untuk tempat korang nak hantar barang tu...Macam saya nak ke Australia adalah zone 2...tak boleh lebih tau sebab nanti tak lepas naik flight huhuhu...

Korang mesti macam blur-blur lagi kan dengan apa yang saya cerita ni...jom kita tengok jadual harga plastik FlexiPack ni...Sebelum tu saya bagitahu dulu FlexiPack ni ada 2 warna yang mewakili zone...Zone 1 plastiknya warna pink dan zone 2 plastiknya warna biru...FlexiPack boleh guna untuk hantar barang ke 200 buah negara yang telah ditetapkan...


CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK

Haaa...besar sungguh jadual ni saya ambil dari website pos Malaysia sebagai rujukan...nanti cerita je tak bagi bahan rujukan susah pula nak faham...Korang tengok kat jadual tu yang warna pink tu zone 1 dan biru zone 2. Apa yang bestnya tentang Flexipack ni adalah ia sama macam pos laju,kita boleh beli plastik siap-siap standby di rumah...bila nak pos barang just packing dan tulis butiran yang diperlukan dan boleh terus drop by kat pejabat pos...senang kan...


Ni saya nak bagitahu ni kat korang...Dengar baik-baik tau...yang dah tahu tak payah cakap "eleh...takkan tak tahu" ... ni saya nak bagitahu pada yang baru firstime nak buat pengeposan ke luar negara...Kalau korang nak gunakan perkhidmatan FlexiPack korang digalakkan untuk beli tracking number...

WAJIB BELI UNTUK BALIK KAMPUNG BERAYA!!!
KLIK SINI UNTUK BELI!!!

FlexiPack ni hanya sekadar plastik untuk pos macam kita pos kad raya kat kawan-kawan tu...tampal je setem pastu pos...Kalau korang rasa nak lebih terjamin better korang beli tracking number supaya korang boleh kesan kedudukan barang korang @ sebagai rujukan untuk customer


Tapi......


Kalau korang rasa taknak guna tracking number korang tak perlu beli...Itu tak jadi masalah...Pos malaysia tetap akan bertanggungjawab untuk menghantar kiriman korang...Cuma kita tak dapat nak trace barang kita berada dimana...perlu pasrah menunggu hehehe...


Kalau korang adalah orang bisnes...nak hantar barang kepada customer,saya nasihatkan better korang guna tracking number...kang kalau customer meroyan barang tak sampai minta claim...padahal barang sampai...siapa nak tanggung??? Krik krikkkk...Menagislah korang kat tepi peti ais sensorang...


CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK

Taraaaa...ni dia tracking number yang korang kena beli...Harganya RM4.60 je...nanti korang kena tulis detail penerima kat bahagian belakang tracking number tu...Korang nampak tak nombor yang tegak tu? Haaa itulah tracking number yang korang jadikan rujukan nanti...Korang cabut sticker yang ada tulis "recommande" tu dan tampal di ruang petak yang ada kat plastik FlexiPack tu...

CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK

Ni rupanya tracking number yang korang dah cabut tadi...Yang ini korang kena simpan baik-baik...nanti kalau dah sampai barang tu baru boleh buang...Tapi kalau nak buat collection pun apa salahnya...untuk tatapan generasi korang...nanti cucu korang tanya...nenek..nenek...nenek hantar barang ke luar negara ni untuk siapa?...ada gak bahan nak bercerita tua-tua nanti kan...hehehe...merepek dah ni...

CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK

Macamni rupanya saya tulis...guna pen marker yang permenant lagi sebab takut barang tak sampai...huhuhu...Korang nampakkan sebelah butiran penerima tu ada kotak kosong besar...kat situlah korang perlu lekatkan tracking number...Bila dah settle semua korang boleh terus drop by kat kaunter...tak payah beratur...korang letak je kat tempat yang selalu orang letak parcel pos laju tu...nanti pandai-pandai lah akak@abang pejabat pos tu ambil dan asingkan mana yang local mana yang international kan...


Tapi kalau korang takut ada yang tak lengkap@kurang yakin betul ke tidak apa yang korang buat, korang boleh je terus pergi kat tepi kaunter tu korang bisik je kat akak tu bagitahu tolong check kejap parcel korang lengkap ke idok...



WAJIB BELI UNTUK BALIK KAMPUNG BERAYA!!!
KLIK SINI UNTUK ORDER!!!

Jangan risau dia tak akan suruh ambil nombor hokeyyy...Tapi janganlah setiap kali nak pos nak tanya...bila dah tahu tu korang sematkan betul-betul dalam otak supaya nextime dah tak perlu nak susah payah bertanya lagi...

FlexiPack ni ibarat macam pos biasa tau...Murah kan...takkan nak murah tapi nak sampai cepat...mesti ambil masa yang panjang lebih kurang 6-9hari gitu...habis lama 2 minggu kalau ada masalah kat kastam...Depends on situation la juga...

Apa-apapun kalau korang dah ikut setiap langkah yang di ajar In Sya Allah barang korang akan sampai dengan selamat mengikut masa yang ditetapkan. Korang tunggu jela penerima bagi khabar gembira barang yang korang pos dah sampai...Kalau korang nak check hari-hari tracking number tu pun takde masalah hehehe...





KAT MANA NAK BELI FLEXIPACK NI???

Ayakkk...FlexiPack ni korang boleh beli kat pejabat pos sahaja....tempat lain takde jual

Oklah...rasanya cukup lengkap dah penerangan yang saya berikan...kalau korang tak faham korang boleh tanya @ korang terus check it out kat  INTERNATIONAL FLEXIPACK untuk lebih detail terperinci. Semoga perkongsian CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK ini memberi manfaat kepada korang...Kalau tak dapat banyak dapat kenal FlexiPack pun dah kira ok dah tu huhuhu...Terima kasih sudi kunjungi zuraini.com dan jumpa lagi next celoteh...



Dah dapat order dari luar negara??? 

AMARAN KERAS!!!
Sila pastikan anda bukan mangsa penipuan antarabangsa...

Wassalam



Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :



KRIM KUNYIT HOMEMADE BORONG MURAH

Bismillah...
Assalammualaikum semua...
Dah 2 hari saya tak bersiaran rentetan dari kesibukan rutin harian...huwaaaa...rindu nak membebel kat sini...Tapi harini saya ada sikit masa ni anak sedang tidur bolehla saya menaip kejap...Semalam saya operasi buat krim kunyit...Ada 100pcs yang sudah sedia dilepaskan kepada yang berminat...so tajuk yang saya pilih harini untuk dicerita adalah KRIM KUNYIT HOMEMADE BORONG MURAH

KRIM KUNYIT HOMEMADE BORONG MURAH

Apa fungsi krim kunyit ni???
Krim kunyit ni digunakan malam hari sebagai krim malam. Krim kunyit berfungsi untuk mencerahkan kulit,melebabkan,menghilangkan parut jerawat dan jeragat,mengecutkan jerawat dan memperbaiki struktur kulit yang rosak akibat terdedah pada pancaran cahaya matahari

KRIM KUNYIT HOMEMADE BORONG MURAH
Haaaa...ni dia yang dah siap packing..

Krim kunyit ini adalah 100% homemade bukan kilo-kilo dari thailand tu taw...
Seriously kalau korang pakai krim kunyit ni korang tidak akan rasa panas dan berpeluh-peluh. Korang akan sangat rileks dan sejuk je muka bila letak krim kunyit ni kat muka. 

Krim kunyit saya ada 2 jenis ya...1 jenis menggunakan beeswax dan 1 jenis lagi tidak menggunakan beeswax. Perbezaan antara 2 jenis ini adalah yang menggunakan beeswax krim muka lebih berminyak dan kulit akan rasa berminyak...Tetapi bagi saya yang ada beeswax lebih baik sebab beeswax boleh membantu kulit untuk kekal lembab dan lembut....

Bukan ada orang nak tilik muka kita pon sebelum tidur tu kan hehehe...Krim kunyit tanpa beeswax pula teksturnya lebih lembut dan ringan...sekali tengok macam gel pelembab...tak tahu saya nak terangkan macamana keadaan rupa bentuk teksturnya huhuhu...Kalau korang nak beli korang boleh request nak jenis macamana ya...

Cerita pasal kunyit pula...kunyit ni saya guna kunyit yang asli yang dikeringkan...Bukan kunyit baba's untuk goreng ikan tu ya hehehe...Serbuk kunyit makan tu dah dicampur dengan tepung beras...dah tak umphhhh kata orang ...kita pakai yang pure punya baru umphhhh kan...

KRIM KUNYIT HOMEMADE BORONG MURAH

KRIM KUNYIT HOMEMADE BORONG MURAH

Harini sempat pos untuk 2 orang customer huhu...Alhamdulillah...bak kata kakak2 senior yang berniaga kat facebook selalu cakap rezeki takkan salah alamat...hehehe...pinjam jap falsafah diorang. Isi kandungan dalam setiap botol krim kunyit ni adalah 8-9 gram ya...saya bagitahu siap-siap kat sini sebab nanti ada pula yang claim kat saya bekas dalam gambar nampak besar...kenapa sampai isi dalam sikit je...Tak dapek den nak nolong do...huhuhu...

Krim kunyit ini agak berminyak sedikit dan tidak panas ya...Bahan yang saya gunakan adalah 100% bahan semulajadi tanpa bahan kimia terlarang. So...kesimpulannya sesiapa sahaja yang pakai tidak akan memberi effect buruk pada muka...Melainkan orang tu memang ada alahan yang teruk terhadap minyak zaitun...hurmmm...tapi ada ke orang yang alah dengan bahan semulajadi??? huhuhu...

Kepada sesiapa yang berminat berurusan dengan saya boleh hubungi saya di :


Sampai sini sahaja saya ada masa untuk mencoret...anak saya pun dah bangun...nanti ada masa saya update lagi ya...Terima kasih sudi singgah dan jumpa lagi

Wassalam