ZURAINI.COM

Image

LAGI ORDER UNTUK SCRUB KOPI ORGANIK HOMEMADE...ALHAMDULILLAH

Bismillah...
Assalammualaikum semua...
Selamat datang ke teratak HOMEMADE BEAUTY MALAYSIA kepada mereka yang baru firstime menjejak kaki disini. Blog ini saya sediakan untuk mencoret aktiviti harian saya sebabgai pembuat produk organik homemade untuk tatapan mereka yang mencari pembekal scrub,sabun atau produk organik homemade. Buat pengetahuan semua,segala produk yang digelar organik homemade disini diproses oleh saya sendiri. Saya bukan orang kedua,ketiga @ keberapapun...Saya adalah pemilik a.k.a pembuat produk-produk ini

Review saya hari ini LAGI ORDER UNTUK SCRUB KOPI ORGANIK HOMEMADE...ALHAMDULILLAH. Firstly saya memanjat rasa sangat bersyukur kerana semakin ramai yang mempercayai saya untuk menghasilkan produk mereka. Saya berdoa agar produk organik homemade yang saya hasilkan dapat memberi manfaat kepada sesiapa sahaja yang menggunakannya. Semoga kita sama-sama dapat keberkatan atas apa kita usahakan.

LAGI ORDER UNTUK SCRUB KOPI ORGANIK HOMEMADE...ALHAMDULILLAH

Maafkan saya jika ada yang tidak selesa dengan setiap entri saya dalam blog ini kerana saya asyik cerita tentang produk organik homemade sahaja tak sudah-sudah. Bukan saya nak menunjuk-nunjuk ya...tapi sekadar perkongsian aktiviti saya...kalau saya tak buat macamtu macammana saya nak bagitahu orang apa yang saya buat dan macammana pula mereka nak percaya kalau tiada bukti untuk saya tunjukkan huhuhu...So...blog ni lebih kurang macam bukti lah ye...sebenarnya lebih kepada memberi kemudahan kepada saya untuk menerangkan perkhidmatan saya kepada bakal pelanggan...sekurang-kurangnya ada sesuatu yang boleh dilihat...Harap semua orang faham tentang tujuan saya itu...

Harini saya terima lagi satu order untuk scrub kopi. Buat pengetahuan korang saya ada buat 2 jenis scrub kopi iaitu scrub jenis lembab(berderai) dan scrub jenis cair. Harini customer saya request scrub yang jenis cair. Korang tak perlu pelik dengan 2 jenis scrub ni sebab ia mempunyai fungsi yang sama...cuma fizikal sahaja yang berbeza...So,korang tak payah risau kalau nak beli yang lembab atau cair ni...terpulang pada tuan badan yang nak pakai

Jap saya nak share kat korang pasal isu scrub cair dan lembab ni. Kenapa scrub cair lebih digemari berbanding scrub jenis lembab adalah kerana scrub yang lembab mudah keras. Maksud keras itu adalah tekstur fizikalnya akan berubah kerana sifat kopi itu sendiri yang cepat masuk angin bila terdedah. Saya pun tak tahu nak terangkan macamana sebab tiada contoh nak ditunjukkan. Tapi korang boleh test sendiri kat rumah korang...Kopi terdedah 5 minit pun akan menjadi keras @ berubah tekstur...hehehe...Tapi korang tak perlu risau kerana hanya tekstur sahaja yang berubah,kualiti tetap sama...Solution daripada permasalahan scrub jadi keras ini adalah guna scrub cair hehehe...

LAGI ORDER UNTUK SCRUB KOPI ORGANIK HOMEMADE...ALHAMDULILLAH

Gambar kat atas ni adalah scrub kopi cair untuk customer dah pun siap diproses...bagi scrub tu rileks dulu 10 minit sebab baru angkat dari mesin mixer. Dah sebulan lebih dah mixer ni membantu saya buat scrub. Dulu-dulu saya proses scrub guna tangan je...manual...Tapi sebabkan tak berdaya nak guna tangan saya usahakan untuk membeli mesin mixer ni. Dengan mesin mixer ni saya dapat menjimatkan masa untuk memproses scrub dan bahan-bahan scrubpun 100% tergaul mesra hehehe...Kalau tak dulu nak siapkan 20kg scrub macam nak buat kenduri gamaknya ...huhuhu...Alhamdulillah...ini semua berkat sokongan korang semua

LAGI ORDER UNTUK SCRUB KOPI ORGANIK HOMEMADE...ALHAMDULILLAH

Ni pula gambar scrub dah siap masukkan kedalam bekas tunggu masa nak tutup dengan penutup je. Korang tengok gambar tu,nampak tak penutup putih tu? Haaa....botol ni ada "inner cap" tak macam botol saya sebelum ni...So,korang tak perlu risau scrub korang tumpah bagai sebab inner cap ini adalah penyelamatnya hehehe... Selepas siap masukkan scrub dalam bekas tu saya diamkan dalam 5 minit supaya scrub tu betul-betul stabil berada dalam bekas tu...bagi rileks juga dulu hehe...Kemudian baru saya tutup dengan inner cap dan penutupnya...Scrub ni nampak macam cair tapi teksturnya likat dan padat...Bila korang nak guna just colek sikit dan boleh guna terus...bukan cair macam air tuh ya...

LAGI ORDER UNTUK SCRUB KOPI ORGANIK HOMEMADE...ALHAMDULILLAH

Akhirnya...
selesai sudah scrub untuk customer untuk hari ini...Hari ini payment dan alhamdulillah saya berjaya pos hari ini juga. Begitulah tekstur sebenar scrub kopi saya yang jenis cair...Beruntung saya buat scrub sendiri sebab ada lebih boleh guna untuk diri sendiri dan keluarga...Bekas besar yang ada sudu tu scrub untuk saya( hehehe...stok sebulan dua ...jangan jelezz ) I'm organik lover that's why memang tak boleh move on kalau takde scrub ni huhuhu... Cer korang try mesti dengan korang korang sekali berjangkit penyakit organik lover nih...

Kepada customer yang membeli ni,saya harap awak happy dengan apa yang saya hidangkan. Kalau ada yang tak kena jangan segan-segan nak komplen sebab itu adalah kayu pengukur untuk saya jadi lebih baik. Saya seorang yang positif...In Sya Allah saya boleh terima teguran...tapi minta maaf saya paling alergik dengan cara customer yang "meroyan"...Maka,kalau ada yang nak komplen sila bercakap dengan berhemah dengan saya ok...Hehehe...( saya tak suka kekerasan )

Ok dah...Cukup setakat ini ya...Sesiapa yang nak berurusan dengan saya klik je icon Whatsapp yang ada dalam blog ni...korang akan dapat berwhatsapp terus dengan saya...Jumpa lagi next entri...Terima kasih atas kunjungan korang...Tq Allah...

Wassalam

TESTIMONI SABUN KUNYIT + MADU BY ZM BEAUTY

Bismillah...
Assalammualaikum senua...
Seperti yang dijanjikan,harini saya nak buat entri simple untuk update TESTIMONI SABUN KUNYIT + MADU BY ZM BEAUTY daripada pelanggan saya yang dah pun menggunakan sabun kunyit + madu ni. Sebelum tu saya nak tanya korang...sekarang korang pakai produk penjagaan muka yang organik or tidak? Alaaaa....jangan lah fikir negatif...saya tanya je...just sharing-sharing gitew

Saya tanya bukan untuk jaga tepi kain korang tapi sekadar nak berkongsi sambil memberi nasihat. Kalau boleh bila korang nak membeli sebarang produk kecantikan kat pasaran kita sekarang ni sila lah berhati-hati. Pastikan kandungan produk tersebut tidak berbahaya ye korang. Bukan apa,saya perhatikan saban hari berlambak-lambak produk kecantikan yang keluar ek...Saya sekadar mengingatkan...pokok pangkal kat korang betul tak...sebab sayang kalau kita tersilap pilih nanti kita yang nak kena tanggung...Kalau sikit-sikit takpe...Kalau dah merosakkan sampai tahap jahanam memang haru la kita nak menanggungnya kan...Betul tak??? ( padan muka saya sebab saya pernah mengalami zaman rakus nak cantik cepat hahaha)Kita berbalik pada tajuk asal ya..

Saya sangat-sangat bersyukur...walaupun produk saya tidak popular dan bukan semua orang tahu tetapi Alhamdulillah semua yang menggunakan produk organik homemade saya serasi...Mereka suka dan tidak menimbulkan sebarang masalahpun...malah ada yang repeat order lagi...Saya bersyukur sangat...tanpa korang siapalah saya huhuhuhu...terima kasih kepada mereka yang sentiasa menyokon g saya dari segala sudut. Yang tak sokong tu takpe...saya tak kisah sebab saya tak paksa pun korang untuk join saya...
TESTIMONI SABUN KUNYIT + MADU BY ZM BEAUTY

TESTIMONI SABUN KUNYIT + MADU BY ZM BEAUTY

TESTIMONI SABUN KUNYIT + MADU BY ZM BEAUTY

TESTIMONI SABUN KUNYIT + MADU BY ZM BEAUTY

TESTIMONI SABUN KUNYIT + MADU BY ZM BEAUTY

TESTIMONI SABUN KUNYIT + MADU BY ZM BEAUTY

TESTIMONI SABUN KUNYIT + MADU BY ZM BEAUTY

Syukur alhamdulillah...semuanya berpuashati dengan hasil tangan saya...Tak kurang juga mendoakan saya untuk terus maju. Ada juga yang gunakan sabun ini untuk anaknya yang ada eczema. Ramai yang cakap bila pakai sabun kunyit dan madu ni kulit mereka jadi bersih dan lembab. Tidak kurang juga yang cakap nak order lagi bila dah habis huhuhu...tetiba rasa terharu pula...Korang yang sedang baca ni kalau korang ada masalah kulit kering...jerawat,kusam dan sensitif bolehlah cuba pakai sabun kunyit + madu ni...Manalah tahu rezeki korang pula untuk serasi dengan sabun ni...Apa yang penting yang saya selalu dok canang adalah selamat & organik hehehe...Sebabnya adalah I'm organic lover...segalanya saya nak yang organik...biarlah apa orang nak cakap...saya tetap saya yuhuuuu....katakan tidak kepada yang bukan organik

 Korang tau kan dalam sabun kunyit madu ni saya hanya letak kunyit asli dan madu asli juga minyak zaitun...Haaaaa...kalau korang nak tahu kulit korang jadi lembab tu sebab minyak zaitun tula...Sebab tu dalam banyak-banyak minyak saya memilih minyak zaitun sebab minyak zaitun ni memang powerfull untuk kecantikan yang natural....Kalau korang tak percaya korang boleh baca tentang kelebihan minyak zaitun...mesti korang tangkap cintan dengan minyak zaitun tau...macam saya hehehee...( nanti saya akan tulis cerita pasalal keistimewaan minyak zaitun sampai saya tangkap cintan krik krikk ya)

Bagi mereka yang baru menjejak kaki ke blog ni pasti belum tahu apa itu sabun kunyit + madu ZM Beauty kan...Kalau korang nak tahu boleh merayap kat dalam blog ni untuk cari info mengenainya. Sabun kunyit + madu ini adalah 100% organik homemade yang dibuat oleh saya sendiri dengan penuh teliti untuk memastikan semua orang yang menggunakannya mendapat manfaat yang terbaik. Kepada mereka yang berkenan nak mencuba korang boleh direct whatsapp saya ya...In Sya Allah korang akan dilayan dengan mesra oleh saya...hehehe...

Rasanya cukup setakat ini review saya untuk harini. Ada tugas lain yang perlu diselesaikan...sebenarnya banyak lagi benda yang perlu saya share kat sini berkenaan aktiviti membuat produk homemade saya tapi tak cukup masa nak tulissss ...Nanti saya akan update lagi ya...Jumpa lagi next entri dan terima kasih kepada yang sudi singgah...

Wassalam



SABUN HOMEMADE KUNYIT + MADU BY ZM BEAUTY LAKU KERAS

Bismillah...
Assalammualaikum semua...
Saya kembali lagi untuk update aktiviti Organik Lover saya untuk harini...Agak lewat saya bersiaran harini sebab macam biasalah kan...kerja sorang-sorang...banyak lagi tugas housewife yang nak kena settlekan dulu...

Harini saya nak cerita pasal SABUN HOMEMADE KUNYIT & MADU BY ZM BEAUTY LAKU KERAS. Kenapa saya cakap macamtu sebab dalam banyak-banyak sabun terbaru yang saya buat sabun kunyit madu yang menduduki tangga teratas yang cepat habis...Harini saya buat lagi 3 batch huhuhu...

SABUN HOMEMADE KUNYIT + MADU BY ZM BEAUTY LAKU KERAS

Korang jangan confuse pula tengok sabun ni...It's really sabun bukan kuih bulan tau...hehehe...Sebelum ni saya guna mould sabun yang pelbagai jenis bentuk tapi start now on saya dah tukar guna mould sabun design bunga rose ni ya...segala jenis sabun saya menggunakan mould yang sama...jenis sabun je yang lain

SABUN HOMEMADE KUNYIT + MADU BY ZM BEAUTY LAKU KERAS

Taraaaaa....oh yeahhhh...nak tunjuk mould baru ni hehehe...Saya tukar mould ni bukan sebab apa,mould yang sebelum ni banyak bentuk dan beratnya pun tak sama...saya macam tak pandai nak letak harga...nanti ada yang komplen kenapa sabun greentea tak sama berat dengan sabun kunyit madu...padahal harga sama...krik krikkk saya nanti...huhuhu ni yang saya takut...tapi alhamdulillah setakat ni belum ada yang komplen lagi tapi sebagai langkah berjaga-jaga saya perlu bertindak sebelum berlaku sesuatu yang boleh menyusahkan saya kemudian hari...Saya ni paling takut kalau customer tak berpuashati dengan apa yang saya hidangkan buat mereka...Dan untuk makluman semua,design sabun yang sebelum ni semua dah habis terjual dan saya tak lagi produce guna mould itu lagi...

SABUN HOMEMADE KUNYIT + MADU BY ZM BEAUTY LAKU KERAS

Inilah gamaknya rupa proses transfer sabun dari mould ke dalam bekas sabun. Bagi mereka yang firstime masuk ke blog saya,bekas ni memang saya bagi free je senang korang nak simpan sabun ni dalam bilik mandi...Make sure korang tutup sabun ni selepas guna untuk menjaga kualiti sabun ni....Sabun saya adalah sabun organik 100% menggunakan bahan asli...Maka banyaklah serangga yang akan jatuh hati dengan keenakkan rasa natural sabun ni...Sebab tu lepas guna korang pastikan tutup sabun ni kemas-kemas...nanti kang semut dan lipas buat party malam-malam kat sabun korang kikiki...

Harini 3 batch saya buat sebab ada customer order...Gambar ni semua adalah batch yang ke-3 yang sempat saya ambil gambar. Siap ambil gambar yang dah siap lagi hehehe...Cantik tak sticker tuhhh??? heeeeee...Sebenarnya bukan sabun ni je saya buat....Ada 8 jenis sabun yang saya buat tapi saya akan update next entri...Yang lapan jenis tu termasuk sample yang customer nak...nak cuba dulu katanya...Harap-harap saya dapat memberikan kepuasan kepada pelanggan dengan sabun organik homemade saya ni...Aminnnn

KELEBIHAN SABUN KUNYIT + MADU ORGANIK
~ Membantu masalah kulit sensitif
~ Melembab & melembutkan kulit
~ Mengatasi masalah kulit kering
~ Menghapuskan sel kulit mati
~ Mencerahkan kulit
~ Menghilangkan kesan jerawat & jeragat
~ Menarik keluar kotoran dari dalam pori
~ Membantutkan pertumbuhan jerawat
~ Antibakteria untuk kulit
~ Membunuh kuman di muka
~ Mengeringkan jerawat 

Banyak kelebihan yang kita akan dapat bila kita gunakan sabun organik ni...Dah bacakan kelebihan yang saya tulis kat tu...Kelebihan yang paling best sekali adalah sabun ini selamat digunakan kerana saya tidak ada letak sebarang bahan kimia ke dalam sabun ni...Bahan yang saya gunakan adalah bahan yang asli...Madu dan kunyit khas untuk muka...bukan kunyit untuk goreng ikan tu ya...hehehe...Sabun ni sesuai untuk semua jenis kulit dan semua peringkat usia boleh pakai...Ada customer saya pakaikan pada anaknya yang ada ekzema juga. Nanti saya akan update testimoni-testimoni sabun kunyit + madu saya ni ya...

Begitula serba sedikit update saya mengenai aktiviti HOMEMADE BEAUTY MALAYSIA untuk harini...Saya akan sentiasa update aktiviti saya untuk rujukan mereka yang memerlukan info daripada saya terutama mereka yang berminat nak buat jenama sendiri...saya ada memberikan perkhidmatan jenama sendiri...Maksud jenama sendiri ni adalah korang beli dari saya pastu letak jenama korang. Harga jual balik terpulang pada korang nak tentukan berapa...Korang jangan ikut harga saya pula...saya memang jual sedikit murah sebab saya lebih kepada jual untuk dicuba...sebab kebanyakan mereka yang nak beli ni adalah mereka yang nak testing-testing 123 guna produk ni...bila dah testing dan result ok baru diorang akan ambil untuk jenamakan dengan nama diorang...Faham ke idokkk? hehehe...Krik krik latuuu...

Oklah cukuplah setakat ni...Diharap ada yang dapat manfaat dengan perkongsian saya harini. Terima kasih kepada yang sudi singgah...Kalau korang ada masa singgah la lagi ekkk...Jumpa lagi next entri...Babayyyy

Wassalm



SUGAR LIPSCRUB (SCRUB BIBIR) BY ZM BEAUTY 100% ORGANIK

Assalammualaikum...
SUGAR LIPSCRUB BY ZM BEAUTY 100% ORGANIK dah siap label yeayyyyy...minggu lepas sticker untuk lipscrub saya dah sampai...Tapi baru ada kesempatan nak tampal sebab macam biasa lah busy memanjangnya kan...sticker yang lama dah habis...scrub yang batch lepas pun dah habis...so harini saya story pasal apa yang ada depan mata sahaja...Yang dah lepas jangan dikenang hehehe...

SUGAR LIPSCRUB (SCRUB BIBIR) BY ZM BEAUTY 100% ORGANIK

Cantik tak??? Hehehee...Korang jangan confuse pula ya...nampak je macam jem strawberry tapi ia adalah SUGAR LIPSCRUB BY ZM BEAUTY 100% ORGANIK kepunyaan saya. Bila buka je penutup lipscrub ni perghhhh...bau best sangat...tapi bukan bau pewangi ya...bau strawberry...rasa macam nak makan je...Lipscrub ni saya guna bahan yang natural(food gred)...takde yang kimia2...so kalau tertelan sikit tidak akan memudaratkan...

SUGAR LIPSCRUB (SCRUB BIBIR) BY ZM BEAUTY 100% ORGANIK

Sambil tampal sticker sambil ambil gambar hehehe...senang nak update or post dekat facebook. Jenuh juga saya menampal sorang-sorang sebab saya kan takde pembantu...

Kelebihan SUGAR LIPSCRUB BY ZM BEAUTY :
~ 100% organik
 ~ 100% natural
~ 100% guna bahan semulajadi...no ekstrak
~ 100% homemade bukan repacking
~ Selamat
~ Berkesan untuk merawat masalah bibir
~ Membuang sel kulit mati di bibir korang
~ Tahan sehingga 2 bulan
~ Wangi
~ Murah...harga mampu milik

Cara guna :
Guna seminggu 3 kali @ lebih jika diperlukan
Ambil secubit lipscrub dan tonyoh dipermukaan bibir. Urut dengan lembut dan biarkan seketika untuk bagi peluang segala nutrien yang ada dalam lipscrub tu meresap kat bibir korang tu...Lepas tu boleh bilas or lap sahaja...Siappp! (sapu lipbalm untuk kesan yang optimum)

Bahan-bahan :
~ Gula
~ Madu asli
~ Olive oil
~ Perisa Strawberry(food gred)
~ Peppermint

Siapa yang perlukan Lipscrub(scrub bibir) ni?
~ Mereka yang bibir kering sampai pecah-pecah
~ Mereka yang bibir rosak
~ Mereka yang mengalami masalah bibir hitam
~ Perokok
~ Mereka yang memang suka pakai lipscrub
~ Mereka yang sayangkan bibir
~ Mereka yang suka jaga penampilan hehehe...

Saya takde la gambar tengah letak lipscrub ni...Kalau ada boleh tepek gambar kat sini kan...nanti saya ambil gambar saya letak ye...Kepada mereka yang baru firstime masuk ke blog saya ni mesti belum tahu lagi kan...Selain daripada saya jual lipscrub ni secara retail saya juga jual lipscrub ni secara borong untuk mereka yang ingin membuat jenama sendiri. Korang boleh merayap dalam blog ni untuk baca entri-entri sebelum ni untuk tahu produk apa yang saya telah hasilkan untuk korang buat jenama sendiri.

Selain daripada lipscrub ni saya juga ada buat lipbalm,scrub muka dan badan,sabun,toner dan serum...tapi toner dan serum masih dalam R&D lagi. Kepada mereka yang bercadang untuk mencari sumber pendapatan lebih dengan menjual produk kecantikan organik homemade bolehlah korang jelajah blog saya ni...Kalau berkenan nak berurusan dengan saya jangan malu-malu untuk whatsapp saya terus...saya sedia membantu...jangan risau saya tak garang...hehehe

Kenapa memilih untuk menggunakan produk organik homemade dari saya?
~ Selamat sebab tiada bahan kimia
~ Kualiti tinggi sebab diproses dengan kuantiti yang sedikit
~ Fresh sebab baru proses bila dapat payment
~ 100% organik sebab saya guna bahan semulajadi yang asli...bukan guna ekstrak
~ Tiada kesan sampingan untuk jangkamasa panjang
~ Sesuai untuk semua jenis kulit
~ Baby pun boleh pakai...wowww it's really natural
~ I'm organik lover...so hasil tangan saya adalah yang terbaik untuk diri saya dan customer saya...

Kepada kawan-kawan yang nak try guna SUGAR LIPSCRUB BY ZM BEAUTY 100% ORGANIK ni boleh whatsapp saya terus ya...Terima kasih kepada yang sudi singgah disini dan selamat datang kepada yang pertama kali menjengah...Jom kita bisnes produk organik sama-sama...Jumpa lagi ya...

Wassalam




TONER DAN SERUM ORGANIK HOMEMADE UNTUK R&D

Bismillah...
Assalamualaikum sahabat semua...
Salam Jumaat penuh barakah...penghulu segala hari...Diharapkan para sahabat sentiasa dipayungi rahmat Ilahi dan berjaya dunia dan akhirat. Pagi ni sempat saya luangkan sedikit masa untuk memproses Toner organik dan Serum organik homemade untuk percubaan sebelum dibuka untuk branding. 

Sebenarnya toner dan serum organik ni ada permintaan dari customer sebab tu saya buat. Seperti biasa saya akan buat produk menggunakan bahan-bahan organik ya...tiada sebarang bahan kimia yang terkandung dalam toner dan serum yang saya hasilkan. Kesan sampingan dan kesan positif penggunaan belum dapat saya komen lagi sebab baru buat kan hehehe...Saya akan testing dulu baru boleh dijual...Artikel ni sekadar nak cerita yang saya dah pun mula buat R&D...So...lepas ni jika keputusan menunjukkan positif saya akan beritahu dan akan buka untuk dijual @ branding jenama sendiri

TONER DAN SERUM ORGANIK HOMEMADE UNTUK R&D

Botol ni je yang saya jumpa dalam simpanan...so layan jela guna botol ni...boleh tahan lama sikit sebab banyak kan hehehe...Yang botol besar tu adalah serum organik dan yang lagi satu adalah toner organik...Dua produk ni sesuai digunakan oleh mereka yang suka penjagaan muka organik dan ringkas. Macam saya,saya memang jenis malas nak belek muka kat cermin lama-lama so memang sangat sesuai la dengan jiwa saya

Toner boleh digunakan sebelah siang. Sebelum korang guna krim siang boleh sembur toner ni dulu. Toner ni saya pilih untuk packing dalam botol yang jenis mist sebab bagi saya lebih memudahkan kita nak spray...risiko tumpah pun dapat dikurangkan...Tak payah susah-susah korang nak pakai kapas nak tonyoh kat muka...nanti sel kulit korang pun boleh keronyok kalau asyik kena gosok dek kapas tu huhuhuhu...Inilah yang dinamakan natural..tak perlu tonyoh-tonyoh...biar ia berlaku secara natural

Toner ni sesuai digunakan oleh semua jenis kulit. Tak kira kulit korang jenis kering atau berminyak boleh pakai sebab toner ni dihasilkan daripada air mawar asli dan gliserin. Bila korang pakai toner ni akan rasa sangat segar dan kulit korang akan rasa lembab. Air mawar ni semua orang pun tahu banyak khasiatnya. Antara khasiat air mawar yang saya ingat boleh mencerahkan kulit,menghilangkan kesan jerawat,melembabkan kulit,menyegarkan kulit,menegangkan kulit,merawat kulit sensitif,awet muda dan banyak lagi. 

Gliserin juga tidak kurang hebatnya kerana banyak manfaat yang kita boleh dapat dari penggunaan gliserin. Antaranya...gliserim berfungsi untuk menanggalkan sel kulit mati,melembabkan kulit...membuat muka kelihatan bercahaya dan awet muda. Selain itu gliserin membantu melembutkan kulit yang kasar,menghilangkan kesan jerawat,mencerahkan kulit dan memberi perlindungan daripada sinaran matahari. Saya sarankan toner ni pakai waktu siang @ setiap kali lepas cuci muka. 

Serum juga sesuai digunakan oleh semua jenis kulit. Bahan yang saya gunakan juga adalah 100% organik iaitu Air mawar,gliserin,minyak zaitun dan aloevera. Segala bahan yang saya campurkan untuk mengadun serum organik ini adalah yang terbaik untuk kulit korang. Semua bahan ini mempunyai kelebihan dan keistimewaan tersendiri untuk perawatan kecantikan yang semulajadi. Serum ini boleh dipakai sebelum tidur. Sebelum korang masuk tidur ambil serum ni sapu kat muka dan urut selama seminit bagi semua meresap. Kenapa serum digalakkan untuk dipakai pada waktu malam sebelum tidur adalah supaya serum boleh bertindakbalas dengan kulit wajah ketika kita sedang tidur (rileks)

Haaa...lupa saya nak bagitahu...toner organik dan serum organik yang saya buat ni langsung tidak dicampurkan dengan essential oil atau pewangi...sebab takut ada yang tidak serasi...so,saya biarkan yang natural sahaja berada dalam produk saya. Kalau korang perasan saya ni jenis tak suka buat produk campur bahan bayak-banyak sebab kalau letak bahan terlalu banyak akan buat kulit korang konfius nak bertindakbals. Kita pilih bahan yang terbaik untuk dapat kesan yang optimum...Boleh faham tak??? hehehe...

Mulai harini saya akan menjadi bahan ujikaji TONER DAN SERUM ORGANIK HOMEMADE UNTUK R&D. Hehehe...kebetulan Alovera facemist saya dah habis terus sambung yang ni pula...tak perlu nak rehatkan muka pun sebab produk organik kan...tidak akan menjejaskan kulit muka...tiada kesan sampingan dan semestinya bebas daripada bahan kimia...Harap-harap menjadilah R&D saya ni.

Terima kasih kepada yang sudi baca review saya. Terima kasih juga pada yang request toner organik dan serum organik ni...Saya akan update hasilnya nanti ya...I'm organik lover...Saya bangga guna produk organik homemade hehehe...wallaaaa...Jumpa lagi next entri

Wassalam

RAWAT BIBIR DENGAN LIPBALM ORGANIK - SELAMAT & TIADA BAHAN KIMIA

Assalammualaikum semua...
Harini macam tak sempat nak update apa-apa kat blog ni sebab sibuk seharian menguruskan kerja-kerja rumah...Lepastu sibuk pula buat lipbalm sebab lipbalm yang buat haritu dah habis. Ni saya nak bagitahu ni...lipbalm yang saya buat sebelum ni saya dah tak buat lagi tau...sebab saya dah buat yang baru...yang baru ni lebih baik sebab ada warna...hehehe

Sebenarnya lipbalm yang sebelum ni saya buat untuk percubaan sahaja...saya buat 12 dozen untuk percubaan sebab baru firstime nak buat kan...takkan nak buat selori terus kan. Ada customer yang request nak lipbalm yang ada warna sikit baru la best nak pakai...Macam sebelum ni lipbalm saya ada letak essential oil rasa macam tak best pula sebab takut ada yang tak serasi dengan penggunaan essential oil tu....So...saya ambil keputusan untuk tidak letak essential oil langsung dalam lipbalm yang baru ni

RAWAT BIBIR DENGAN LIPBALM ORGANIK - SELAMAT & TIADA BAHAN KIMIA

Ni dia lipbalm yang baru saya buat...gambar ni saya ambil sejurus lepas saya tuang dalam bekas ya...nampak macam berkilat lagi...belum keras lagi tu. Tapi kalau dah keras pun dia bukan sangat keras ya...Lipbalm kali ni bila letak kat bibir akan kelihatan warna pink terang nak ke ungu...tapi kalau pakai nipis akan nampak pink la....Kalau pakai lebih banyak hasilnya akan sama seperti korang pakai lipstik. So...bagi mereka yang nak berhenti menggunakan lipstik-lipstik yang berada dipasaran sana tu bolehlah gunakan lipbalm ini sebagai lipstik. 

Lebih selamat bagi saya jika pakai yang organik sebab lipstik ni kita nak letak kat bibir yang letaknya dekat sangat dengan mulut. Bila kita makan sah sah la lipstik tu ikut sekali...Walaupun tak banyak tapi sikit confirm masuk punya...Kalau hari-hari yang masuk,tak ke seguni lipstik yang masuk dalam perut korang...Huhuhu...saya bagi fakta mengikut pengalaman je...bukan nak tunding jari kat mana mana pihak ya...Saya pun dah stop penggunaan lipstik sebab ada terbaca satu artikel mengenai lipstik punca kanser...Betul ke tak wallahualam...Kita hanya merancang...yang menentukan hanyalah Allah s.w.t

RAWAT BIBIR DENGAN LIPBALM ORGANIK - SELAMAT & TIADA BAHAN KIMIA

Yang ni gambar saya dah siap pasang tutup. Yang botol 2 biji yang kat tengah-tengah tu saya punya...Stok lipstik saya untuk setahun hahaha...saya ni bukan selalu keluarpun,kat rumah saya mana pakai lipstik nih...kalau pakai lipstik jap lagi mesti anak tanya ibu nak pergi mana?...hehehe haru jap anak nangis nak ikut...Tapi korang kalau nak pakai lipbalm ni kat rumah pun boleh je bagi lembab je bibir tu...takdela nampak pucat lesi sangat wajah bila cik abang balik kannnn...

RAWAT BIBIR DENGAN LIPBALM ORGANIK - SELAMAT & TIADA BAHAN KIMIA

Gambar ni saya ambil bukan sebab nak jaja muka tapi kena la tunjuk kat orang macammana rupanya bila lipbalm ni di oleskan kat bibir. Model takde...so redho jela guna muka sendiri sebagai tempat rujukan hahaha... Nak post kat pesbuk tadi malas nak ambil tudung yang ada tuala anak je...takpela eh...bukan orang nak tengok tuala pun kan hehehe...Sebelum post kat pesbuk saya dah minta izin suami saya boleh ke post gambar ni ke tak?...takut gak tetiba gambar ni boleh jadi punca perang dunia ketiga pula...Syukur diberi izin...kalau tak jenuh saya nak pergi ambil tudung pula...

Apa yang korang rasa bila pakai lipbalm ni,bibir akan rasa lembab dan licin...lebih-lebih lagi kalau korang pakai lipscrub ( scrub bibir ) sebelum korang oleskan lipbalm ni...Memang best sangat rasanya. Dalam lipbalm ni saya letak olive oil dan flavour strawbery ya...Flavour strawbery ni yang food gred punya sebagai pengganti essential oil...so korang tak payah risau kalau tertelan,ia adalah selamat 100%. Warna yang saya letak juga saya guna warna dari pewarna makanan (food gred juga). Saya tak letak macam -macam benda dalam lipbalm ni...Beeswax.Minyak zaitun,minyak bunga matahari,perisa strawbery dan pewarna...itu sahaja untuk hasilkan lipbalm yang sempurna dan selamat

RAWAT BIBIR DENGAN LIPBALM ORGANIK - SELAMAT & TIADA BAHAN KIMIA. 
Adakah korang ada masalah bibir kering? rosak?hitam...luka dan sebagainya????
Meh saya tolong settle masalah korang ye...hehehe...kena cuba dulu baru tau betapa free nya feeling bila guna produk organik ni...

 Yeahhh...lengkap lipbalm organik homemade saya yang selamat dan suci...100% selamat digunakan disamping merawat dan memeliharan bibir korang juga ya...Semua bahan yang terkandung dalam lipbalm saya akan membantu melembabkan bibir korang tahap maksimum...Kalau korang jenis yang bibir kering boleh letak dalam handbag...bila rasa perlu gunakan colek sikit dan sapu...tak perlu tengok cermin pun takpe...hehehe...orang perempuan ni dah expert dah bab nak letak lipbalm kat bibir kan...tak tengok cermin pun boleh je...

"Bila orang tanya apa kelebihan lipbalm kamu dengan lipstik @ lipbalm lain diluar sana? Jawapan saya cuma satu"selamat"...sebab saya yakin bahan yang saya gunakan selamat untuk digunakan dan sangat yakin saya hasilkannya dengan cukup teliti . Apa yang saya berikan kepada pelanggan saya adalah apa yang saya gunapakai"

Cukup la rasanya cerita saya kali ni...Macam biasa sesiapa yang berminat untuk mendapatkan lipbalm ni boleh whatsapp saya terus. Bagi mereka yang berminat nak buat jenama sendiri pun di alu-alukan...In sya Allah saya akan sajikan yang terbaik. Sayangi lah diri anda...Jom bertukar kepada organik... I'm Organik lover...Terima kasih sudi baca review saya...Jumpa lagi next entri...

Wassalam

KULIT LEMBUT DAN SHINING GUNA SCRUB KOPI - TESTIMONI (PART 3)

Assalammualaikum dan selamat pagi uolllssss...
Korang dah breakfast ke? Breakfast ni penting tau untuk kesihatan perut...Kalau nak jadualkan masa makan untuk kurus make sure jangan tinggalkan breakfast...sebab perut kita dah kosong dalam jangka masa yang lama ketika kita tidur...so jangan seksa perut yang rajin nak bekerja tu(perut perlukan sesuatu untuk dihadam) Tapi boleh abaikan nasihat ni kalau korang tidur sambil makan hehehe(gurau je...)

Harini pagi-pagi saya dah buka laptop sebab nak share testimoni scrub. Bukan apa...saya kalau boleh nak letak seberapa banyak mengenai scrub organik homemade dan adik beradiknya yang lain( produk homemade lain yang saya buat ) sebab jimat masa saya nak explain kat orang pasal apa yang saya buat. Ramai customer yang dari pesbuk tanya pasal scrub dan sabun homemade. Kalau 10 orang yang tanya maun berdarah gak hidung nak jawab...huhuhu. Sekarang baru saya tahu kenapa orang cakap blog untuk bisnes ni penting. Sekarang bila orang nak tahu lebih lanjut pasal apa yang saya buat saya terus bagi link blog ni je...sebab tu setiap hari saya perlu untuk update cerita yang berkaitan dengan apa yang saya lakukan. 

KULIT LEMBUT DAN SHINING GUNA SCRUB KOPI - TESTIMONI (PART 3)

 Dua gambar di atas adalah testimoni original pengguna scrub organik homemade saya. Alhamdulillah customer berpuashati dan suka dengan hasil yang mereka dapat. Korang kena fahamkan betul-betul ya...saya buat scrub organik...100% guna bahan semulajadi...tiada campuran bahan kimia yang boleh rosakkan kulit mahupun bahan yang boleh buat korang jadi bidadari. Keberkesanan yang korang akan dapat tidak akan sama setiap individu kerana ia bergantung kepada hormon yang ada dalam badan korang...melainkan korang mempunyai hormon yang sama dengan orang lain...erkkk ada ke yang sama hormon??? hurmmmm...hehehe

Customer cakap masa firstime pakai pun dah rasa kulit lembut je kulit selepas pakai scrub...Selepas 3 kali pakai kulit dia semakin serasi menggunakan scrub organik homemade saya ni taw...siap cakap kulit dia nampak shining lagi...Happy sangat saya dengar...Jangan cakap produk organik tak bagus...tu dia buktinya produk organik masih relevan untuk diguna pakai malah  lebih selamat

KULIT LEMBUT DAN SHINING GUNA SCRUB KOPI - TESTIMONI (PART 3)

Apa yang istimewanya tentang produk organik homemade ni adalah ia 100% selamat digunakan. Korang tak perlu risau kulit korang terbakar ke...sesuai ke dengan kulit korang atau bahaya tak dengan kulit korang. Sepanjang saya mengamalkan penggunaan produk-produk homemade, saya rasa sangat selesa dan selamat. Saya dah boleh tolak tepi dah kerisauan saya pada kesihatan kulit sebab saya yakin tiada apa yang akan merosakkan kulit saya dengan produk natural

Jerawat??? Jerawat tu normal la sayang oiiii... Patung lilin kat I-City je yang tak naik jerawat dikkk ( hehehe bercanda je taw) Sape yang muka dia tumbuh jerawat itu adalah petanda kulit korang sihat...Tapi awas pada yang jerawat tak timbul timbul tu...sebab jerawat pun takut nak tunjuk muka sebab lapisan atas kulit tu ada bahan kimia...uikkkk gerunnya...

Mana ada orang yang takde jerawat...mesti ada punya...Janganlah korang terpedaya sangat dengan muka model dan artis semua tu...dah mekap nampak licin...glowing dan shining lah muka diorang tu....tapi kalau perhatikan betul betul mesti ada jerawat seketul dua yang menghiasi muka diorang hehehe...Ni semua teknik mekap dikkk...Tapi bukan semua lah macamtu...Ramai juga yang mempunyai kulit jenis bersih sejak azali...ini kurniaan Allah tak boleh dipertikaikan hokeyyy...

Sebenarnya semua produk kat dunia ni sama je...semua guna bahan natural...mana diorang nak ambil bahan lain lagi...mesti ambil kat muka bumi ni juga....tapi yang meragukan adalah kaedah campuran bahan kimia yang berlebihan untuk tujuan mencantikan dengan segera. Dengan bahasa yang lebih mudah faham bukan 100% natural @ semulajadi...Faham tak saya cakap apa?? krikk krikkk krikkk

Rasanya cukup setakat ni perkongsian saya kali ni...macam dah ke angkasa lepas pun ada gamaknya kalau dah start menaip ni huhuhu...Terima kasih sudi membaca perkongsian saya...Saya akan berkongsi lagi next entri...Kalau tak bosan boleh la datang jenguk...Jumpa lagi

Wassalam


HILANGKAN DAKI DEGIL ANAK GUNA SCRUB KOPI HOMEMADE

Assalammualaikum...
Semalam cuti hari pekerja...walaupun saya ni surirumah je tapi kadang-kadang sibuk juga buat kerja lain...ala-ala kerja lebihlah sebab nak siapkan order scrub dan sabun customer...Tapi oleh kerana semalam cuti hari pekerja sayapun ambil kesempatan untuk bercuti daripada kerja sambilan tu huhuhu...Tapi kerja hakiki mana boleh cuti...tak berasap dapur nanti

Oleh kerana cuti,saya lebihkan masa untuk membelek anak-anak...Lebihkan masa nak bersama-sama diorang. Anak saya yang sulung kalau masa sekolah dari pagi pukul 8 sampai petang pukul 7 memang busy je...jumpa kejap-kejap je..Yang no 2 tu ok lah..pagi je pergi sekolah tadika...pukul 12 dah balik lebihlah sikit masa bersama...tapi kalau tiba masa saya sibuk betul memang tak dapatlah nak berkepit je kan..Dan yang paling beruntung adalah yang bongsu,24jam memang bersama saya hehehe

Ni la dia projek saya semalam scrub badan anak-anak saya. Saya memang akan scrub badan anak-anak saya seminggu sekali bagi buang semua daki daki degil yang melekat kat badan diorang ni. Yela...seminggu mandi pakai sabun je,sekali sekala kena sental juga...baru puashati saya hahaha...

HILANGKAN DAKI DEGIL ANAK GUNA SCRUB KOPI HOMEMADE
~ Ammar yang dulu geli-geli nak pegang scrub sampai muka pun nak scrub...wat muka syok kalau ibu gosok scrub kat muka huhuhu...~

Sempat juga saya ambil gambar aksi diorang berscrub kopi by ibunya. Ibunya tokey scrub takkan nak beli scrub lain untuk pakai kannnn...mestilah guna yang ibunya buat...macam-macam perisa ada hehehe...Mula-mula dulu nak scrub badan diorang cukup kemain payah sebab diorang rasa geli dan sakit bila saya tonyoh kot...Tapi sekarang bila cakap "jom mandi guna scrub" berebut-rebut nak tunjuk aksi huhuhu...

HILANGKAN DAKI DEGIL ANAK GUNA SCRUB KOPI HOMEMADE
~ Aksi Amsyar berscrubbing...suka sangattt ~

Scrub ni bukan untuk bagi daki je yang tanggal tau...ia akan buang sel kulit mati sekali...Macam budak kecik takde la susah sangat nak hilangkan sel kulit mati tu...sebab diorang pun takde kot sel kulit mati yang banyak macam kita...daki yang bertimbun adalah hahaha...sebab diorang kan aktif...bila berpeluh banyak maka daki pun banyaklahhhh...lagi-lagi kalau yang jenis mandi ala kadar je mesti berbelak-belak tengkuk anak korang tu kannn huhuhuhu...

Macam budak kecik diorang ada kesan gigitan nyamuk atau kudis boleh hilangkan dengan penggunaan scrub ni,sebab scrub ni mengandungi minyak zaitun dan argan yang sangat bagus untuk kulit. Scrub ni tidak bahaya guna kat budak...kat baby pun korang boleh pakaikan sebab scrub ni organik tanpa bahan kimia,tapi jangan tonyoh kuat sangat takut baby tak tahan pula...

HILANGKAN DAKI DEGIL ANAK GUNA SCRUB KOPI HOMEMADE
 ~ Amsyar nak jadi model scrub ibu eh? ~

Ada yang tanya kat saya kalau lepas guna scrub tu nak cuci dengan sabun ke? Jawapannya terpulang pada korang...Kalau korang sayangkan kelembapan scrub tu tak perlulah korang cuci dengan sabun...Bagi minyak tu betul-betul meresap dalam kulit...Tapi kalau korang takut nanti nak berwudhuk tak yakin lantas air ke tak,korang sabunlah anggota-anggota wudhuk je...Sayanglah nak cuci hukhukhukkk...macam saya kalau pakai scrub saya buat macamtu la...

Cara ni kalau korang nak amik wudhuk selepas berscrub...tapi kalau nak solat lagi sejam dua tak perlu lah...sebab minyak tu dah meresap habis dah kedalam kulit korang tu masa nak berwudhuk nanti...Lepas korang guna scrub ni takde lah berminyak sangat kulit korang...macamne eh saya nak cakap...hurmmmm....Haaaa....kulit korang akan rasa lembab dan sangat lembut...macamtu lah...Takde pun kesan berminyak sangat macam korang letak losyen...memang selesa lah...

HILANGKAN DAKI DEGIL ANAK GUNA SCRUB KOPI HOMEMADE
~ Scrub kopi/koko/oat/green tea organik homemade ~

Itulah projek saya untuk anak-anak sempena cuti hari buruh semalam,seronok betul diorang berendam dalam bilik mandi. Sebelum terlupa...sedikit tips untuk korang kalau nak scrub badan anak-anak korang...Sebelum korang nak scrub tu bagi diorang main air dulu bagi daki-daki dan kekotoran yang melekat kat badan diorang tu kembang...senang sikit keluar daki masa korang scrub badan diorang. Lepastu bila dah scrub bagi lama sikit scrub tu atas badan diorang...Sebab tu aktiviti scrub badan anak ni saya buat masa free sebab nak buat dengan cara yang betul dan sempurna. Nak buat satu benda mestilah kena dengan gayanya baru nampak hasilnya betul ke idokkk?? hehehe

Begitula cerita yang nak saya kongsikan dengan korang...Korangpun nak scrub badan anak korang ??? Meh whatsapp saya...Terima kasih ya baca cerita saya ...jumpa lagi next story...

Wassalam

DIY CARA WRAP PRODUK BAGI NAMPAK KEMAS DAN SELAMAT

Assalammualaikum...
Adakah korang pemilik produk homemade???
Atau produk yang korang repacking?

Harini saya nak share sikit DIY CARA WRAP PRODUK BAGI NAMPAK KEMAS DAN SELAMAT . Maksud selamat disini adalah untuk pastikan isi kandungan produk korang tu tidak tertumpah @ terbuka tutupnya  semasa proses penghantaran. Kalau produk yang jenis cecair memang patutlah guna wrap plastik ni sebab lebih selamat sebab bila korang dah wrap botol tu tutup botol tidak akan terbuka. Bagi mereka yang membuat produk pil pula perlu guna wrap plastik ni sebab ia akan mengelakkan pil-pil korang daripada masuk angin...Ahaaa...selamat kan...hehehe

DIY CARA WRAP PRODUK BAGI NAMPAK KEMAS DAN SELAMAT

Cuba korang perhatikan gambar kat atas ni. Gambar ni sebagai contoh ya...Bezakan penampilan sebelum wrap dan selepas wrap. Andaikan korang adalah seorang pelanggan yang nak beli produk...satu produk tak wrap satu lagi ada wrap...mesti korang ambil yang ada wrap kan??? Oh tak eh...hehehe...takpe takpe...mungkin korang bukan jenis yang kisah tentang semua ini tapi kebanyakan pelanggan lebih mementingkan apa yang mereka lihat dengan mata daripada yang ada didalamnya...Bukan saya maksudkan kualiti yang didalam tidak penting...tetapi penampilan yang diluar adalah paling penting untuk menarik hati pembeli untuk membeli...huhuhu...dah macam buka kelas marketing pula saya rasa... Botol yang selepas wrap lebih menarik kan? Nampak lebih kemas...bercahaya dan selamat...

"Psttttt...Kalau tak wrap saya pun tak yakin nak beli sebab takut kot kot ada orang yang dah pernah buka botol tu huhuhu..."

APA KELEBIHAN MENGGUNAKAN WRAP PLASTIK
1) Kemas
2) Menjamin keselamatan produk
3) Mengelakkan label/sticker rosak & pudar
4) Kalau korang letak kat kedai produk tu customer tak dapat nak buka untuk cium-cium(hehehe...amik bau je ye tak)
5) Membuang risiko produk tertumpah
6) Lebih nampak exclusive
7) Senang nak lap kalau berhabuk

Saya kira ramai yang belum tahu bahawa wrap plastik ni korang boleh buat sendiri je kat rumah. Yela...bukan semua orang buat jual produk ni dari rumah kan...kebanyakkan mereka yang jual produk macamni buat kat kilang...kat kilang memang dah ada siapkan sekali pakej wrap plastik...so korang tak payah risau tentangnya...Tapi harini saya nak share kepada mereka yang "Homemade bisnes" macam saya...Yang keluarkan sendiri produk @ repacking okeh...yang dah tau tu main jejauh...yang tak tahu boleh tengok hehehe...

DIY CARA WRAP PRODUK BAGI NAMPAK KEMAS DAN SELAMAT

Tak susah pun sebenarnya nak pasang wrap plastik ni. Tapi tula...biasalah kan buat manual memang renyah sikit...Mula-mula akan rasa kekok sikit sebab baru belajar...tapi bila dah buat banyak sikit...dah dapat "tiun" dia perghhhh...dah macam mesin wrapper pula hahaha...

CARA WRAP BOTOL :
1) Masukkan botol ke dalam plastik wrapper sepenuhnya(sampai hujung) Biasanya saya akan ukur dulu plastik tu biar panjangnya cukup-cukup meliputi bawah botol. Kalau terlalu panjang nanti tak kemas(kalau dah terbuat boleh potong)

2) Pegang botol yang dalam plastik tu tadi kemas-kemas(pegang bahagian bontot botol...tarik plastik tu kebawah kemas-kemas) Pasang hair dryer dan tembak bahagian atas dahulu diikuti keliling botol bermula dari atas hingga kebawah. Pastikan korang pakai glove ya takut korang tak tahan panas...macam saya ni kulit buaya takpe hahaha... Bila korang nak tembak bahagian bawah korang pegang bahagian kepala botol pula...Pastikan wrap plastik ni betul-betul membalut dengan kemas botol korang tu

3) Tadaaa...dah siap wrap dah botol korang. Pastikan permukaan wrap plastik yang korang pasang tu licin...barulah nampak kemas dan cantik...Cantik tertarik kau memang the Boom kihkihkih

MASALAH YANG DIHADAPI BAGI MEREKA YANG BARU NAK BELAJAR DIY WRAP PLASTIK
Ramai yang hadapi masalah masa mula-mula nak belajar wrap ni.Korang tak perlu risau...jangan sedih-sedih...sebab saya dulu mula-mula belajar pun macamtu...siap terbakar hair dryer saya dek nak memantapkan kemahiran tak sedar saya terguna terlalu lama...Tarbako dikkk...hahaha..."Practice make perfect" dik... saya percaya korang buat 10kali mesti boleh jadi pro punya...macam saya ni serba serbinya slow tahap kura-kura pragnent tu yang lambat sikit nak hadam hehehe... haihhh banyak sangat membebel lupa nak cakap apa masalahnya... 

Masalah yang biasa dihadapi bila belum pro nak wrap botol ni adalah plastik wrap tu akan berkedut-kedut macam tak tegang(kendur). So...kalau korang hadapi masalah macamni tak perlu risau sebab boleh settle...Pastikan masa korang nak tembak hair dryer korang dah pegang plastik tu dengan tegang dan pastikan juga hair dryer tu guna speed yang paling tinggi...Maknanya pakai suhu yang paling panas sebab kita kan nak layur(lembutkan) plastik tu...Percayalah kalau korang guna teknik ni dengan betul korang akan hasilkan botol yang siap wrap dengan kemas dan cantik huhuhu... masa yang korang ambil untuk wrap satu botol tak sampai pun 30saat(ikut size botol)

MANA NAK BELI PLASTIK WRAP NI?
Plastik wrap ni korang boleh beli kat kedai-kedai plastik berdekatan dengan rumah korang kalau la diorang ada jual. Tak pun korang boleh cari kat google...Kat lelong pun ada orang jual kalau tak silap saya. Kalau nak lagi senang korang leh dapatkan kat kawan saya hehehe...korang roger je saya nanti saya pas contact no dia pada korang ...saya tak jual plastik ni hehee

Begitulah serba sedikit ilmu DIY CARA WRAP PRODUK BAGI NAMPAK KEMAS DAN SELAMAT  yang sempat saya kongsikan kepada kawan-kawan semua. Mana yang tak jelas boleh tanya...Saya harap apa yang saya kongsikan memberi manfaat kepada mereka yang memerluka info ini. Termia kasih kerana sudi membaca entri ini sampai penghujungnya...Jumpa lagi next entri...

Wassalam