ZURAINI.COM

Showing posts with label SCRUB HOMEMADE. Show all posts
Showing posts with label SCRUB HOMEMADE. Show all posts

PEMBEKAL PRODUK ORGANIK

Bismillah dan Assalammualaikum semua...Alhamdulillah saya masih lagi disini untuk update blog saya setelah lama menghilangkan diri...Maaflah lama dah tak muncul sebab saya busy buat sabun,scrub,toner,serum....ada customer order...Alhamdulillah rezeki anak-anak...Harini saya nak cerita pasal SCRUB GREEN TEA lagi sekali sebab saya teruja sangat lately ramai pula yang order scrub green tea...Saya adalah PEMBEKAL PRODUK ORGANIK di Malaysia

Baru-baru ni seorang customer dari W.P.Labuan yang order scrub green tea ni 5kg. Macam biasa la selalunya customer yang beli semuanya untuk berniaga...takkan nak guna sendiri 5kg ye tak? hehehe...Thank God sebab ada juga yang prihatin dengan kelebihan produk organik ni


PEMBEKAL PRODUK ORGANIK

Korang nak tahu tak??? Dalam pada saya bersemangat membuat produk organik untuk sama-sama membantu kawan-kawan nak berniaga ada juga yang cuba untuk mematahkan semangat saya. Ada yang mempertikaikan produk yang saya hasilkan sendiri...dengan tangan saya sendiri tak boleh pakai...bahaya sebab tiada KKM...tiada GMP...tiada HALAL...

Bagaikan kena panah jiwa saya ni diperkatakan macam gitu...Saya dah setahun dah buat kerja ni untuk sara anak-anak saya...belum pernah lagi orang datang kat saya bagitahu mukanya hancur lebur sebab produk homemade saya...belum pernah lagi yang datang kat saya cakap produk homemade saya tak sesuai dengan mereka...Alhamdulillah semuanya bagi feedback yang positif bila pakai produk homemade saya

Mereka yang beli produk homemade saya untuk berniaga pula siap repeat order lagi...Saya ada letak screen shot testimoni di bahagian testimoni korang boleh tengok...Bukan saya nak cakap produk homemade saya paling bagus in the world but...janganlah pandang serong pada usaha saya untuk cari rezeki

So...harini saya nak declare yang produk homemade saya @ produk bawah jenama ZM BEAUTY memang tiada KKM,GMP @ HALAL sebab saya buat produk di rumah je...bukan di kilang besar...Saya bisnes homebase je sayang-sayang semua...Kalau korang nak berurusan dengan saya korang boleh terus whatsapp saya dan kita cerita baik-baik...

Saya tak pernah mengaku dimana-mana yang saya ni syarikat besar yang ada KKM semua tu...Saya berterus terang yang saya adalah seorang pengusaha produk organik homemade...So bila korang dengar je perkataan "homemade" sila sematkan dalam otak yang homemade tiada KKM,GMP @ HALAL okey...Tiada paksaan untuk beli produk homemade saya


PEMBEKAL PRODUK ORGANIK

Kat sini saya nak ambil kesempatan untuk bagitahu korang facebook page saya yang lama PEMBORONG SCRUB ORGANIK MALAYSIA telah bertukar ke page yang baru taw...Sekarang korang boleh tengok page saya yang baru di HOMEMADE BEAUTY MALAYSIA

Oklah...kita berbalik pada cerita tadi pasal scrub green tea. Antara kebaikan scrub green tea adalah untuk membuang sel kulit mati,menegangkan kulit,melembutkan kulit,melembabkan kulit dan banyak lagi manfaatnya yang korang boleh rasa bila korang pakai...Semua orang tahu kan manfaat scrub green tea ni sangat kaya dengan antioksidan dan sangat baik untuk kulit

Dan untuk pengetahuan semua scrub-scrub saya adalah dalam bentuk lembab ya...bukan kering macam debu tu...sebab ada yang tanya pasal tekstur scrub saya...Scrub saya bercampur dengan minyak zaitun dan vitamin E...Teksturnya agak lembab


PEMBEKAL PRODUK ORGANIK

Haaa...jelas tak teksturnya kat gambar tu??? Scrub green tea ni bukan macam debu...mmmmm jap saya bagi contoh...apa eh???...haaaa...macam serbuk kunyit @ kari @ kopi @ teh...scrub saya bukan macam tu...Scrub saya kalau kena angin tak terbang...hahahaha...Haaa...inilah ayat yang senang sikit saya nak explain...


PEMBEKAL PRODUK ORGANIK

Alhamdulillah selesai juga permintaan customer scrub green tea 5kg...Harap-harap customer ni berjaya memulakan bisnes dengan produk organik


PEMBEKAL PRODUK ORGANIK

Dan korang...saya nak share ni...sangat-sangat amazing sebab barang yang saya pos tu esoknya sampai ke W.P.Labuan...Terkejut saya...huhuhu...Macamana pos laju boleh buat pun saya tak sure tapi saya rasa itu semua rezeki dia untuk dapat barang sampai awal...Sebab kadang-kadang ada yang saya pos lewat sampainya...Wallahualam...semua ni adalah perancangan Allah...Terima kasih awak sebab sudi berurusan dengan saya

Apa yang penting yang saya nak sampaikan kat sini kalau boleh bertukarlah pakai produk yang organik...lebih selamat untuk kulit kita sebab produk yang 100% organik never ever rosakkan kulit ye sayang-sayang semua...memang lambat sikit nak cantik tapi apa yang penting kulit kita sihat dan tidak memudaratkan...Betul ke betul??? hehehe

Rasanya cukup setakat ini perkongsian PEMBEKAL PRODUK ORGANIK saya hari ini ...esok saya akan update lagi pasal aktiviti lain ya...maafkan saya kalau cerita saya buat korang terasa sebab saya hanya insan biasa yang sering buat silap...Jumpa lagi next entri...Terima kasih

Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :


SCRUB MUKA GREEN TEA

Assalammualaikum semua organic lover's yang sudi singgah kat sini...Selamat datang kepada yang pertama kali menjejakkan mata di blog simple saya ni..Harini saya nak share pasal SCRUB MUKA GREEN TEA sebab baru-baru ni ramai pula yang order SCRUB MUKA GREEN TEA ni...So...untuk kemudahan mereka refer manfaat scrub green tea eloklah rasanya saya tulis siap-siap disini...hehehe



SCRUB MUKA GREEN TEA

Ni salah seorang customer yang nak try dulu SCRUB MUKA GREEN TEA,so dia beli 1kg dulu...Dia cakap nak cuba berniaga untuk cari duit lebih...Harap-harap niat murni dia tercapai lah kan...

Alhamdulillah barang dia dah pun sampai dan dia dah pun cuba guna SCRUB MUKA GREEN TEA tu...Masa saya pos kan ordernya saya ada selitkan sabun muka green tea juga...itupun dia dah try...Syukur alhamdulillah customer suka dengan produk saya...


SCRUB MUKA GREEN TEA
Sebenarnya SCRUB MUKA GREEN TEA ni boleh je korang buat sendiri kat rumah. Saya akan kongsi green tea scrub diy untuk tatapan korang semua... Caranya sangat simple...Ambil 5 sudu gula campurkan 1 sudu teh hijau dan campurkan 2 sudu minyak kegemaran korang...Minyak apa-apapun boleh...Macam saya lebih suka guna olive oil sebab olive oil ni sangat-sangat baik untuk kecantikan kulit. Lepastu korang letakkan vitamin E untuk bagi lebih power...Kalau korang nak lebih best boleh letak madu masa korang nak pakai scrub tu...

Senang kan cara nak buat SCRUB MUKA GREEN TEA...Pastikan korang tutup rapat-rapat scrub tu selepas guna sebab nanti ramai pula yang nak kongsi guna scrub tu hehehe...

FUNGSI SCRUB GREEN TEA 
SCRUB MUKA GREEN TEA

Ini adalah salah satunya fungsi SCRUB MUKA GREEN TEA...Tapi bagi saya fungsi ni bukan khas untuk SCRUB MUKA GREEN TEA je sebab semua scrub pun berfungsi untuk membuang sel kulit mati...Kita anggap ia fungsi umum untuk semua jenis scrub okey...Kita ambil fungsi yang lain pula hehehe...


SCRUB MUKA GREEN TEA

Ini adalah lain-lain manfaat scrub green tea yang perlu korang tahu...Setiap apa yang kita nak guna kita perlu ambil tahu sebab takut nanti ada yang tersalah pilih produk pula ye tak...Apa yang penting green tea sangat kaya dengan antioksidan dan vitamin yang sangat bagus untuk kulit...yang lain-lain korang baca sendiri ek...hehehe

Saya bersyukur kerana sehingga hari ini masih mendapat permintaan produk green tea scrub diy dan produk-produk diy saya yang lain. Saya harap saya dapat memberikan perkhidmatan yang terbaik untuk korang...dan semua orang berpuashati dengan servis yang saya berikan. 

Korang boleh jenguk-jenguk blog ni untuk tengok produk homemade saya yang lain...Terima kasih kepada yang layan artikel SCRUB MUKA GREEN TEA saya ni...Jumpa lagi next story

Wassalam


Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

HOMEMADE SCRUB BY ME

Bismillah...
Assalammualaikum semua..
Alhamdulillah harini masih ada kesempatan untuk saya update blog...harap esokpun sama juga diberi kesempatan begini...Harini saya akan update HOMEMADE SCRUB BY ME yang baru saya selesaikan baru-baru ini...Artikel ini saya buat sekadar perkongsian untuk gambaran proses sebenar bila saya dapat order


Kali ini saya dapat order coffee scrub. Sepanjang saya menghasilkan scrub muka dan scrub badan coffee scrub adalah yang paling ramai peminat. Majoriti customer akan order coffee scrub. Mungkin kelebihan kopi ini menjadi daya penarik pengguna untuk mencuba dan semestinya sangat efektif


HOMEMADE SCRUB BY ME

Seawal pagi saya dah mulakan proses mengadun scrub menggunakan mesin mixer berkapasiti 6kg hehehe...detail sungguh penerangan. Mesin ni selalunya saya akan buat 6kg scrub. Macam coffee scrub saya lebih prefer yang jenis pekat macamni sebab sifat kopi ni cepat masuk angin...Boleh jadi keras...Tapi kalau dalam bentuk ini coffee scrub ini tidak akan keras. Sebab tu kalau korang ikuti saya dari awal akan perasan dulu saya buat coffee scrub dalam bentuk serbuk lembab macam scrub-scrub yang lain...Tetapi sekarang saya dah tukar ya sebab nak jamin kualiti yang baik...Tapi saya masih buat yang jenis lembab kalau ada permintaan...Rata-rata customer lebih suka coffee scrub yang versi likat macamni sebab senang nak guna katanya....

Bila dah siap bancuh dan semua bahan dah mesra saya akan diamkan selama setengah jam untuk bagi scrub tu rehat...Tadikan berpusing2 pening dia hehehe...Sementara rehatkan scrub saya buat benda lain dulu...

HOMEMADE SCRUB BY ME

Haaa...ni adapun kerja...kena susun bekas ni dulu takdelah proses nak isi coffee scrub tu nanti terganggu dek nak ambil botol punya pasal. Biasanya 1 batch proses coffee scrub akan hasilkan 60botol...So...macam layan je packing scrub 60botol seorang diri huhuhu

HOMEMADE SCRUB BY ME

Nampak tak? Ni scrub yang saya dah isi dalam bekas. Satu bekas isinya 100gram tapi saya akan masukkan lebih 10-15gram.. Proses masukkan scrub dalam bekas kena buat dengan sabar dan cermat sebab kalau comot-comot akan ambil masa saya untuk bersihkan pula...Saya tak suka bazir masa huhuhu...nanti tak sempat nak kejar masa...faham-faham jela saya ni supermom...banyak benda nak kena buat...Lepas dah pastikan semua bekas terisi dengan scrub,timbangan ok dan tak comot saya akan ke next proses iaitu pasang inner cap...

HOMEMADE SCRUB BY ME

Haaa...gini rupanya bila dah pasang inner cap...Inner cap ini sangat perlu digunakan untuk menjaga kualiti scrub dan yang paling penting untuk mengelakkan scrub meleleh keluar...bila dah pasang inner cap ni korang dah tak perlu risau tumpah sebab confirm memang tak tumpah...Dan lagi satu ada customer tanya kalau nak pos scrub ni nak kena wrapping tak?? Jawapannya tak perlu sebab material bekas ni adalah PP,so bekas ni tak cepat pecah kalau terjatuh,terbaling,terhempas @ sebagainya

HOMEMADE SCRUB BY ME

HOMEMADE SCRUB BY ME

Lepastu macam biasalah kita pasang tutup...Kang tak pasang tutup tak cantik pula rupanya hehehe...Pasang tutup tak mabil masa lama sangat pun...bak kata orang tutup mata pun boleh buat kan...tapi saya tak tutup mata sebab saya nak pastikan semuanya dalam keadaan sempurna hehehe...(belum expert lagi)

Usai semua proses saya akan terus packing masuk dalam kotak sebab nak terus pos...Customer yang ni request nak cepat. Biasanya setakat ini customer akan terima barang paling lewat 3 hari sahaja selepas buat payment. Contohnya mereka bayar harini saya akan terus proses memandangkan saya memang standby bahan siap-siap kat rumah...Saya akan pos barang keesokkan harinya bergantung pada masa customer buat payment...Kalau malam hari bankin saya akan pos esoknya...Kalau subuh bankin In Sya Allah saya akan berusaha untuk pos hari yang sama...Tapi kalau bankin pukul 12 tengahari sila jangan request untuk pos hari yang sama...kesian kat saya huhuhuhu...

HOMEMADE SCRUB BY ME

Ni proses menyusun coffee scrub dalam kotak...60 botol scrub saya akan pakai kotak pos 10kg tapi still ada ruang kosong...biasanya customer akan request untuk penuhkan kotak untuk jimat pos...1 kotak 10kg boleh muatkan lebih kurang 80botol scrub...Alhamdulillah kali ni customer tambah lagi 20botol dari order asal sebab nak penuhkan kotak hehehe...Dan pesanannya berjaya di pos hari yang sama juga dan sampai keesokkan harinya..Syabas pos laju(kadang2 lambat juga huhuhu)

HOMEMADE SCRUB BY ME

Habissss...Begitulah perkongsian saya proses HOMEMADE SCRUB BY ME hari ini...Customer dah pun selamat menerima coffee scrub yang di pesan untuk buat jenama sendiri...Selamat ber bisness online awakkk...Setakat ini semua customer saya berpuashati dengan servis yang saya berikan. Saya harap perniagaan kecil saya ini akan berterusan dan dapat membantu sesiapa sahaja yang berminat untuk menambah pendapatan walaupun dengan modal kecil...Jumpa lagi esok di lain artikel...Maaf jika ada tersilap bahasa...Terima kasih kerana sudi singgah disini...

Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

Bismillah...
Assalammualaikum semua...
Harini nak membebel lebih sikit ya...Sejak balik dari kampung haritu banyak sangat aktiviti yang saya tak sempat nak update kat sini...Kalau tak update macamana orang nak tahu progress aktiviti homemade saya kan...So harini saya nak cerita aktiviti yang saya buat balik dari kampung haritu...Oleh kerana ada banyak aktiviti bercampur-campur saya letak tajuk harini sebagai PEMBORONG PRODUK HOMEMADE...haaa senang takyah nak pening-pening fikir tajuk hahahaha

Balik je dari kampung haritu saya dapat order dari customer nak scrub kopi,lipscrub dan lipbalm....Saya balik hari jumaat selepas seminggu beraya di kampung...Hari sabtu saya start operasi buat lipbalm dulu sebab lipbalm ni lebih mudah prosesnya berbanding lipscrub kan hehehe...

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

Sorryla...gambar tak berapa nak lawa sebab guna handphone biasa je...Sebelum ni saya buat lipbalm mood pink je kan...Start now on dah ada warna merah...Warna nampak macam maroon kan...tapi sebenarnya merah tu...bila calit kat bibir keluar warna merah...jangan panik hokeyyy...

Sebelum ni saya dah banyak kali dah cerita pasal lipbalm ni tapi harini saya nak jugak cerita lagi...Tak kira...nak jugak cerita...Lipbalm ni adalah 100% buatan tangan saya menggunakan pewarna dan perisa yang boleh di telan...Bila sebut boleh ditelan maknanya ia 100% selamat digunakan dari kecil hingga ke tua...Bila cakap pula pasal selamat lipbalm ini tidak akan memberi kesan sampingan kepada yang menggunakannya hokeyyy hahahaha....

Lipbalm ni berfungsi sebagai alat untuk mempercantikkan bibir...Kikiki...ayat tak boleh tahan... Lipbalm ni digunakan untuk melembabkan bibir yang kering,rosak,kusam,pucat,lebam dan sealiran dengannya. Bahan yang saya gunakan untuk menghasilkan lipbalm ini mampu merawat bibir korang yang rosak akibat penggunaan lipstik or merokok or bibir pecah2 dan kering. Saya letak olive oil dan vit E dalam lipbalm ni ya...So,bila korang guna lipbalm ni bibir korang akan rasa lembut dan lembab...pinkish ala-ala korea gitewww....

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE
Haaa giteww....dak kecik pun leh pakai...selamatttt...

Settle wat lipbalm 15 dozen rehat jap pastu sambung buat lipscrub pula...Haaa...scrub bibir ni agak renyah kerjanya...Ambil masa yang lama nak siapkan sampai finishing...Kalau setakat buat scrub je memang senang tapi nak packing tu yang rasa nak nangis tepi peti ais dibuatnya...Biasala kan...buat produk homemade ni perlukan kesabaran...lebih-lebih lagi saya takde pembantu...Satu satu saya kena packing masuk dalam botol...Pastu kena tutup,kena lap...dah lap tu kena balut pula dengan bubble wrap...Mencabar juga la nak cari rezeki zaman milenia ni

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

Sambil-sambil saya packing tu saya buka youtube dengar Shamsul Debat berceloteh...dapat ilmu dan takde la saya rasa bosan sangat kerja sorang-sorang kan hehehe...orang kerja kilang pun ada kawan sebelah boleh gossip-gossip wehhhh...

Lipscrub ni pun saya nak share gak sekali lagi tentang manfaatnya. Orang selalu cakap nak buat apa lipscrub ni...membazir je beli...Oh no no no...Lipscub ni nampak bodoh-bodoh je korang...tapi manfaatnya dapat mengembalikan keceriaan bibir korang macam zaman kanak-kanak dulu taw...Ni la kelebihan produk homemade

Saya malas nak gebang-gebang ni( cerita panjang...kang ada pula yang tak faham huhuhu) lipscrub homemade ni kaya dengan nutrien dan vitamin yang pure...Tidak tercemar dengan bahan kimia...Saya tak uli dengan tangan ya...tak sentuh dengan tangan pasainya saya tak nak ia tercemar dengan suhu badan manusia yang kita semuapun tahu ada bakteria tersendiri hahaha... Lipscrub ni saya proses guna mesin khas yang saya beli untuk proses produk homemade saya

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

Lipscrub dibuat daripada gabungan bahan seperti gula,madu,vitamin E,olive oil,lavender,papermit,perisa strawberry dan pewarna strawberry...So bila korang guna lipscrub tu jangan terkejut pula kalau fefeling makan strawberry segar sebab memang aromanya sebijik macam strawberry.

Lipscrub ni berfungsi untuk membuang sel kulit mati kat bibir ya...kalau bibir yang kering dan kusam boleh pakai lipscrub ni...Kalau bibir orang yang merokok tu perasan tak bibirnya macam lebam-lebam tu...Boleh pakai lipscrub ni untuk mengembalikan warna bibir asal...Pakai lipscrub ni akan melembutkan permukaan bibir...takde dah kulit-kulit kering kat bibir tuh...senang nak pakai lipstik....Bibir akan nampak lebih segar dan munggil

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

Setelah seharian mengadap 300 botol lipscrub akhirnya saya berjaya menyiapkannya seorang diri huhuhu...Alhamdulillah...Syukur ada shamsul debat temankan...hahahaha...The next day nya saya start buat scrub kopi pula ada seorang customer order...tak banyak pun...1 batch je dia order...1 batch order 60botol...

Scrub kopi tak susah manapun nak buat...macam biasa proses nak packing je yang ambil masa...Macam scrub kopi ni kalau nak buat kena grind kopi dulu...Selalunya bila ada orang order baru saya akan grind biji kopi ni...Proses nak grind ni pun ambil masa sikit

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

Ni je gambar saya sempat snap...kalau korang perasan saya memang supply 1 jenis botol je...Botol warna gelap dan tutup hitam...Korang jangan ingat saya share gambar yang sama pula setiap kali...huhuhu...Lebih kurang 3 4 jam settle semuanya ready to pos...Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar...kali ni saya tak perlukan khidmat shamsul debat untuk hilangkan tension hehehe...

Dalam banyak-banyak scrub yang saya buat scrub kopi adalah scrub yang menduduki carta pertama yang paling laris...tak tahu lah sebab apa...Tapi mungkin sebab kesan penggunaannya nampak lebih cepat atau kelebihan kopi yang kaya dengan antioksidan dah tersemat dalam kepala semua orang...So orang ramai lebih suka pakai scrub kopi...Ke?? boleh pakai ke andaian saya nih??? krik krik...krik krikkkk...

Bila cerita pasal carta pertama mesti nak cerita pasal carta keduakan...Sekadar nak bagitahu je...nanti orang ingat saya buat scrub kopi je pula...Selepas scrub kopi scrub oat dah mula mengejar-gejar manja untuk merampas kedudukan scrub kopi hahahaha...macam mengulas bola pula rasanya...Scrub oat pun ramai orang order...

Scrub oat ni lebih kurang je dengan scrub kopi tinggal lagi scrub oat lebih soft...Oat lebih menjurus pada effect mencerahkan dan melembutkan...Bila pakai scrub oat rasa macam tengah lepak dalam jakuzzi yang dipenuhi dengan susu...hurmmm...macamne ek saya nak explain...tak pat nak bayangkan macamne...bila pakai scrub oat rasa macam nak kunyah-kunyah je badan ni...bau sangat makanan ala-ala caremel

Selain tu saya ada buat scrub coklat,scrub green tea dan scrub beras kunyit...Yang scrub coklat serius rasa macam terjun dalam kawah coklat kalau korang scrub badan korang....Best giler arrr...Scrub green tea pula rasanya macam kasar sikit...Kalau korang nak hilangkan kulit-kulit kasar dan kering boleh guna scrub greentea ni...Green tea akan menegang dan menganjalkan kulit korang balik

Scrub beras kunyit saya akan review nextime sebab lama dah tak buat sebab stop kejap haritu untuk bagi laluan pada produk-produk yang lain...Sekarang dah start buat balik dah...Kalau ada yang nak order dah boleh request kat whatsapp ya...Scrub-scrub yang saya dok bebelkan tadi berfungsi untuk mencerahkan kulit,menghilangkan parut jerawat,jeragat,melembabkan kulit,membuang sel kulit mati,melembutkan kulit,menghilangkan jerawat pasir,membersihkan permukaan kulit dengan lebih baik,menghilangkan masalah black/whitehead dan merawat muka yang bermasalah

Korang tak perlu risau untuk guna scrub-scrub ni sebab scrub ni 100% organik...pakai selalupun tak akan rosakkan kulit malah akan cantikkan lagi kulit korang taw...sebab ramuan yang ada dalam scrub adalah 100% bahan asli natural...No chemical added hokeyy...buktinya kalau termasuk dalam mulut tu tak akan menjejaskan kesihatan korang...toksah susah payah panggil ambulans huhuhuhu...tapi jangalah korang amik sudu kat dapur pastu sudukan ke mulut...Sayang wooo...hahahaa...kang lari bajet untuk muka....

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE
Ni je yang sempat saya snap...sebab nak cepat masa nak pos barang ni...

Sebenarnya ada lagi aktiviti yang saya buat tapi saya akan update dalam entri yang akan datang sebab macam dah panjang sangat entri ni nak sumbat semua info...Saya ada buat Garlic Balm untuk bayi dan kanak-kanak selsema @ batuk...Biasanya orang tua2 akan buat minyak bawang putih untuk legakan baby yang selsema dan batuk kannn...Haaaa saya buat minyak bawang putih dalam bentuk balsem supaya senang korang nak hangkut masa travel or lebih selamat...takdelah tertumpah2 nanti ek....Nanti saya update next entri ya...Stay tuned....

Kepada saudara dan saudari di luar sana yang berminat nak borong produk homemade saya untuk diniagakan dengan jenama sendiri jangan malu jangan segan untuk whatsapp saya ya...Saya tak garang dan saya tak sombong...bila berkerjasama semua jadi mudahhh...eh...macam kenal je ayat ni kannn...hahahaha...gurau je eh...Pape korang roger je saya...Terima kasih sudi baca artikel bebelan saya PEMBORONG PRODUK HOMEMADE ni...Jumpa lagi taw...babaiiii

Wassalam


SCRUB KILO MALAYSIA UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI DENGAN MODAL KECIL

Bismillah...
Assalammualaikum semua...
Harini saya dengan nekadnya nak buat satu lagi entri yang berkisar tentang SCRUB KILO MALAYSIA UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI DENGAN MODAL KECIL. Kalau korang perasan memang saya selalu cerita pasal ni sebab saya nak ajak kawan-kawan semua untuk kembangkan ekonomi keluarga dengan berniaga

Sebelum saya bermula...sebenarnya saya dah bertahan selama setahun membuat scrub untuk mereka yang nak buat jenama sendiri. Sekejap je rasanya...diam tak diam dah setahun dah produk organik saya berada dipasaran...Walaupun tidak sehebat mana tetapi saya tetap bersyukur kerana ada yang dah mula sedar akan kebaikan menggunakan produk organik

SCRUB KILO MALAYSIA UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI DENGAN MODAL KECIL

SCRUB KILO MALAYSIA UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI DENGAN MODAL KECIL

Ni semalam punya cerita,bertungkus lumus menyiapkan order scrub kopi dan lip scrub untuk adik Amy dari KL. Bulan-bulan puasa ginipun ada yang order ek...Alhamdulillah rezeki kami sekeluarga...Semua yang borong scrub-scrub saya majoritinya adalah untuk berniaga. Ada juga yang beli untuk pakai sendiri dan akhirnya akan borong untuk jual pula...

SCRUB KILO MALAYSIA UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI DENGAN MODAL KECIL
Bercerita tentang tajuk artikel ni,saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada mereka-mereka yang mempercayai saya untuk membekalkan produk organik saya untuk mereka buat jenama sendiri

Ramai orang yang masih tak berapa jelas dengan misi saya sebenarnya...tapi takpe...kali ni saya akan jelaskan apakah misi saya yang sebenarnya dalam bisnes produk organik ini...Saya bukan buat bisnes besar-besar. Pada mulanya saya hanya buat produk organik untuk kegunaan saya sendiri rentetan masalah yang saya hadapi akibat tersalah guna produk muka

Selepas saya berjaya buat dan alhamdulillah serasi dengan jiwa saya,saya mula cuba untuk jual dengan kawan-kawan group...tujuan saya jual bukan untuk menjadi seorang usahawan yang kaya raya tetapi sekadar ingin berkongsi kebaikan produk organik kepada orang lain

Pada satu hari saya terfikir why not saya buka peluang pada orang yang ada minat nak berniaga untuk saya supply produk saya kepada mereka. Saya jual produk saya secara retail dibawah jenama ZM BEAUTY dan dalam masa yang sama saya berkongsi peluang dengan orang lain untuk jual benda yang sama tetapi saya izinkan mereka letak jenama mereka sendiri

SCRUB KILO MALAYSIA UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI DENGAN MODAL KECIL
~ ni saya selitkan adik Amy punya komen pasal scrub tu...excited nak try semua ~

Bukan apa,saya selalu tengok kat media sosial terlalu ramai orang buat jenama sendri dengan cara mudah guna produk dari thailand yang dia sendiri tidak tahu bahan-bahannya. Kalau ok takpe...kalau tak ok macamana???Siapa yang harus bertanggungjawab? Boleh ke jawapan "mungkin tidak serasi dengan kulit awak" tu terus menerus digunakan???? Krikk krikkk

Walaupun produk yang saya hasilkan tiada KKM tetapi In Sya Allah produk saya adalah selamat...Kenapa saya yakin untuk beri kenyataan itu adalah sebab bahan yang saya gunakan adalah natural. Ia tidak akan beri kesan sampingan kepada pengguna walaupun termasuk dalam mulut(tertelan)

Lagi satu,semua produk yang saya buat sesuai untuk semua peringkat umur dari bayi hingga ke tua...Anak saya kulit kering boleh je saya ambil serum sapu...Every weekend saya akan scrub badan anak-anak saya supaya daki-daki degil tak melekat terus kat kulit...Belum pernah lagi sepanjang saya scrub badan anak-anak saya menimbulkan kesan alergik...Lagi suka adalah mereka bila saya tonyoh guna scrub hehehe...

Ramai yang cakap saya gila sebab tabur pasir kat dalam periuk nasi sendiri,tetapi bagi saya ini adalah satu perkongsian rezeki. Saya tidak takutkan persaingan sebab saya pasti rezeki Allah itu pasti...Kita yang perlu berusaha untuk dapatkannya

Dan...saya nak tekankan disini saya langsung tidak berniat untuk meniru-niru bisnes orang...segalanya saya ikut apa yang Allah rancangkan untuk saya...Saya bukan nak wujudkan persaingan tetapi niat saya ikhlas untuk mencari rezeki yang halal disamping memberi jalan kepada orang lain..Tak salah kalau kita bersaing dengan cara yang sihat...

Buat pengetahuan korang semua,produk organik saya adalah dibuat oleh saya sendiri. Sepenuhnya dengan tangan saya tanpa bantuan sesiapa...Mungkin belum masanya untuk saya gajikan pekerja untuk membantu saya...tetapi segala proses dari A hingga Z adalah dibawah tanggungjawab saya sepenuhnya

SCRUB KILO MALAYSIA UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI DENGAN MODAL KECIL

Produk organik saya seperti scrub,sabun,lipbalm,lipscrub dan yang terbaru toner & serum adalah 100% menggunakan bahan asli...Saya tidak meletakkan sebarang bahan kimia supaya status 100% organik itu saya boleh sebut dengan tenang dan bangga...hehehe

SCRUB KILO MALAYSIA UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI DENGAN MODAL KECIL
Bila berniaga tak cerita pasal harga terasa janggal pula kan...Tapi nak cerita pasal harga kat umum terasa segan pula bukan sebab apa sebab saya taknak ada yang salah anggap kepada keikhlasan hati saya. Saya tak nak ada yang cakap saya nak bolot semua...

Faham-faham jela apa yang saya cuba sampaikan tu ye...Saya lebih selesa untuk berbincang secara personal berkenaan harga sebab saya nak jaga hati semua orang. Kalau ada yang berminat berurusan dengan saya boleh terus whatsapp saya...

In Sya Allah saya akan reply dengan pantas dan efisyen kalau saya tak busy...Kalau busy pun takdelah sampai 2 3 jam saya tak reply...So...toksah malu-malu....nak bertanyapun saya layan...itu normal bagi saya kalau bertanya sahaja tapi tak beli ...jangan risau saya profesional hokeyyyy

Kali ni saya lebih fokus cerita pasal scrub kilo ya...so saya taknak sentuh pasal botol or bekas scrub...sebab buat masa sekarang saya hanya bekalkan 1 jenis bekas sahaja sebab saya tak simpan stok bekas banyak-banyak kat rumah...

Tetapi kalau korang berminat nak beli scrub kilo ni saya akan bagitahu kat mana korang boleh dapat bekalan botol harga kilang...Itupun kalau korang nak la kann...hehehe

Scrub kilo saya open minimum order 6KG untuk dapat harga borong yang murah...kalau beli 1kg pun still murah tetapi lebih banyak lebih berbaloi...Tapi saya lebih suka suggest pada customer untuk try dahulu dan kalau ok boleh order yang lain...Dannn Alhamdulillah semuanya akan proceed order kalau dah cuba...

Kepada semua kawan-kawan kat luar sana yang masih lagi tercari-cari idea untuk buat bisnes why not korang try bisnes scrub organik...Scrub ni adalah salah satu produk evergreen yang dari dulu hingga sekarang orang dok guna...dan saya pasti ia akan bertahan lebih lama dan berterusan...Tak salah mencuba kan...

Sebenarnya tak perlu modal yang besarpun untuk buat bisnes tapi bohongla kalau ada yang cakap modal RM30 boleh berjaya jadi jutawan....zaman dulu bolehlah...zaman sekarang apapun guna duit...

Apa-apapun dalam bisnes ni kita kena ada minat dan usaha yang berterusan...Tak boleh putus asa dan perlu ada istiqomah walau apapun badai yang mendatang...Ini resepi saya sendiri...saya share sikit kat sini hehehehe

Rasanya cukuplah setakat ni penjelasan tentang SCRUB KILO MALAYSIA UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI DENGAN MODAL KECIL...Nasihat ikhlas saya kalau nak berniaga biarlah dengan ikhlas kerana Allah...Janganlah menipu pelanggan semata-mata untuk mendapatkan keuntungan...Biar untung kecil tapi keberkatan itu yag kita dambakan...In Sya Allah kita berjumpa lagi next entri...Terima kasih kepada yang sudi singgah dan kalau rajin sudi-sudikan diri untuk share entri ini jika korang rasa ia bermanfaat...

Wassalam


TAHAP KEBERKESANAN SCRUB KOPI - MASALAH TUMIT MEREKAH

Bismillah....
Assalammualaikum...
Alhamdulillah masih ada kesempatan untuk mencoret lagi disini. Korang apa khabar? Dah lunch ke? Harini saya jalani kehidupan seperti biasa. Tapi petang sikit nanti ada projek nak buat hehehe...Ada customer order inai rambut untuk jenama sendiri...So,lepas zuhur ni boleh lah saya start packing sebab esok nak pos...

Kali ni saya nak cerita pasal TAHAP KEBERKESANAN SCRUB KOPI - MASALAH TUMIT MEREKAH ni kepada sesiapa sahaja yang menggunakannya. Harini saya nak fokus kepada masalah tumit kaki merekah. Walaupun sesetengah orang menganggap masalah ini tidak terlalu penting untuk diperkatakan tetapi saya sekadar ingin berkongsi penyelesaian kepada masalah ini

Saya adalah seorang surirumah...saya juga ada masalah tumit kaki merekah. Apa yag bakal saya kongsikan ini adalah hasil percubaan saya sendiri dan tiada kaitan langsung dengan orang lain juga tiada niat untuk memanipulasi dengan tujuan mendapatkan sale. Tiada unsur-unsur penipuan dalam gambar...gambar yang saya paparkan adalah telus tanpa di edit @ menggunakan aplikasi canggih sebab saya guna handphone cokia je untuk ambil gambar ni huhuhu...

TAHAP KEBERKESANAN SCRUB KOPI - MASALAH TUMIT MEREKAH

Gambar diatas merujuk kepada perkara yang saya nak fokus harini iaitu tumit merekah. Korang perhatikan gambar sebelum tu kaki memang sangat teruk rekahannya dan gambar selepas sudah kurang rekahannya. Saya tak cakap guna sekali boleh terus hilang semua ya...Penggunaan kali pertama akan membuang kulit-kulit keras yang mengakibatkan tumit korang nampak sangat teruk rekahannya

Masalah di atas saya settle hanya menggunakan scrub kopi dan penonyoh tumit untuk menghilangkan kesan rekahan buruk yang boleh mencacatkan penampilan seseorang. OK...saya faham...kaki letaknya dibawah...boleh cover dengan kasut...tapi bagi saya ia adalah perkara yang perlu juga dipelihara...takdelah nanti nak tidur pun tersangkut-sangkut tumit kasar kat selimut kannn...hehehe

TAHAP KEBERKESANAN SCRUB KOPI - MASALAH TUMIT MEREKAH

Ok. Gambar kat atas ni pula saya tunjuk cara merawat tumit kaki yang merekah teruk itu dengan bantuan scrub kopi dan penonyoh tumit yang akan saya beri percuma dengan setiap pembelian scrub saya. Tapi ingin di ingatkan bahawa stok penonyoh kaki adalah terhad kepada 20 orang pertama sahaja sebab stok dah nak habis hehehe...

CARA-CARA MERAWAT TUMIT MEREKAH DENGAN SCRUB KOPI
Sebenarnya cukup mudah saya nak settlekan masalah ni sebab saya sendiri memang nak buat...Ini bermakna kalau nak selesaikan satu-satu masalah tu korang sendiri perlu rasa nak buat...sebab kalau korang malas nak buat memang takkan settlelah masalah korang tu...ye tak?

1) Mula-mula,korang ambil penonyoh tumit(cosmetik tools) tu dan korang gosok pada permukaan tumit korang yang merekah tu dan makesure tumit kaki korang dalam keadaan 100% kering. Gosok sehingga keluar semua kulit mati yang kering kat tumit korang tu

2) Selepas selesai menggosok guna penonyoh tumit tu korang terus ambil scrub kopi dan letak kat tumit yang korang gosok tadi tu dan terus urut selama 5minit. Kalau korang ada masa boleh buat lebih lama supaya tumit korang dapat menyerap lembapan dan khasiat yang terkandung dalam scrub kopi tersebut. Terpulang pada korang nak letak air sikit ke bagi mudah nak urut. 

TAHAP KEBERKESANAN SCRUB KOPI - MASALAH TUMIT MEREKAH

3) Selepas tamat tempoh mengurut & menggosok menggunakan scrub kopi korang dah boleh bilas dengan air. Kemudian lap kering tumit kaki korang dan lepas tu bolehlah selpie dengan tumit kaki korang macam saya buat kikiki...Korang akan dapat hasilnya sejurus selepas penggunaan pertama

TAHAP KEBERKESANAN SCRUB KOPI - MASALAH TUMIT MEREKAH

Saya bukan menjanjikan bulan dan bintang. Ia bukanlah satu magik kerana korang perlu ulangi step ini sehingga korang berpuashati dengan tumit kaki korang nanti. Mungkin ada yang akan pulih serta merta selepas sekali guna berdasarkan tahap rekahan tumit korang la...

Kalau teruk sangat merekah tu jangan lah nak tembak saya seolah-olah saya menipu korang pula huhuhuhu...Saya sendiri dah cuba dan buktikan TAHAP KEBERKESANAN SCRUB KOPI untuk membantu masalah tumit merekah dan hasilnya memang ke arah positif seperti yang korang boleh tengok dalam gambar. 

Terpulang pada korang nak mencuba @ tidak. Untuk percubaan kali pertama ni terasa tumit lebih licin dan kesan rekahan berkurangan

Korang boleh tengok sendiri gambar tumit yang dah selesai di scrub kopi kan...Memang ada perbezaan sebelum dan selepas dari segi saiz rekahan dan tahap kelembapan kulit. Kepada mereka yang berhasrat nak mencuba dan nak rebut penonyoh kaki free sila direct wasap saya ya...

Terima kasih kepada yang sudi membaca review saya. Saya doakan agar saya dapat membantu mereka yang memerlukan. Jumpa lagi dalam pengisian yang seterusnya. Kepada mereka yang rasa info ini bermanfaat sila share untuk kebaikan kita bersama. Alhamdulillah

Wassalam

KULIT RASA SANGAT BERSIH GUNA SCRUB KOPI (TESTIMONI PART 4)

Bismillah...
Assalammualaikum semua...
Masa saya sedang menaip di blog ini hujan turun mencurah-curah kat luar. Pagi-pagi dah hujan dah...Hujan rahmat kat orang tua-tua...Sejuk je...Kalau tak hujan pagi-pagi dah rasa bahang panas dah...tapi harini rasa sangat selesa. Kebetulan harini anak saya ada appointment dengan doktor pakar Audio kat hospital Kluang,so korang tolonglah doakan anak saya baik baik je eh...hehehe...

Harini saya nak share 3 testimoni pengguna scrub organik homemade saya. Scrub yang dimaksudkan adalah scrub kopi dan scrub oat...Saya kan ada 4 jenis scrub takut nanti tak mention korang confuse scrub mana yang dimaksudkan dalam perbualan tu...

KULIT RASA SANGAT BERSIH GUNA SCRUB KOPI (TESTIMONI PART 4)

Adik yang atas ni beli scrub kopi.... katanya bila lepas pakai kulit terasa lembut dan sangat best. Ini kerana scrub kopi ni saya masukkan minyak zaitun dan minyak argan untuk kesan yang memang powerfull untuk kulit. Scrub ini dapat membantu korang membuang sel-sel kulit mati...parut-parut jerawat...blackhead,whitehead dan melembabkan kulit. 

Adik ni dah pun order scrub kopi ni untuk branding jenama sendiri...Alhamdulillah...Produk bagus mesti orang suka kan...tak kiralah ada KKM ke tidak sebab saya buat scrub ni kat rumah...celah mana saya nak apply KKM...KKM takde tapi selawat dan doa-doa mengiringi proses pembuatan scrub ni...IN SYA ALLAH...

KULIT RASA SANGAT BERSIH GUNA SCRUB KOPI (TESTIMONI PART 4)

Testimoni kedua ni pula bagitahu yang kulitnya juga terasa lembut dan bersih selepas guna scrub kopi ni. Sebenarnya semua orangpun memang perlu guna scrub untuk kulit muka dan badan sebab scrub ni boleh mencuci kotoran-kotoran degil kat atas kulit. Tekstur scrub yang berbiji-biji mampu menggosok daki-daki degil dipermukaan kulit korang dan celah-celahan yang selalu menjadi tempat bakteria membiak

KULIT RASA SANGAT BERSIH GUNA SCRUB KOPI (TESTIMONI PART 4)

Dan testimoni yang ini pula seorang ustaz yang ambil scrub daripada saya. Dia dah pun branding jenama dia sendiri. Ustaz ni berpuashati dengan hasil tangan saya. Alhamdulillah scrub saya dapat diterima pakai oleh semua orang

Kepada mereka yang belum pernah mengamalkan penggunaan scrub untuk muka dan badan bolehlah try lepas ni bagi buang semua kerak-kerak daki dan sel kulit mati. Tapi sebelum tu saya nak pesan kalau nak beli scrub kalau boleh beli yang 100% organik sebab yang 100% organik ni tiada bahan kimia...

So,lebih selamat untuk korang pakai. Segala jenis scrub dalam dunia ni sama je...yang membezakannya adalah bahan dan kesannya...Apa salahnya korang guna yang organik takdelah kulit korang dapat kesan samping untuk jangkamasa panjang kan...

Ok lah,inilah perkongsian saya untuk KULIT RASA SANGAT BERSIH GUNA SCRUB KOPI (TESTIMONI PART 4)...Jangan lupa singgah lagi kat sini ya korang. Jumpa lagi

Wassalam