ZURAINI.COM

Image
Showing posts with label SCAMMER ALERT(PENIPU ONLINE). Show all posts
Showing posts with label SCAMMER ALERT(PENIPU ONLINE). Show all posts

CARA POS SYILING LAMA KE LUAR NEGARA - MUDAH DAN MURAH

Bismillah dan Assalammualaikum kepada semua yang menjejakkan mata di content terakhir saya untuk tahun 2017 ni iaitu CARA POS SYILING LAMA KE LUAR NEGARA - MUDAH DAN MURAH ...sidang pembaca yang saya hormati sekalian...(hehehe ...macam nak jadi pengacara ceramah plak) ...saya terpanggil untuk membuat artikel ini adalah disebabkan rentetan daripada ramainya orang yang bertanya bagaimana cara nak pos barang ke luar negara...

Mesti korang semua pelik-pelik apahal pula orang ramai nak tanya kat saya...kenapa tak tanya kat orang lain...orang pejabat pos ke kannn...saya ni bukan pekerja pos Malaysia pon kan... Ahaaaa...soalan yang sangat baik di awal-awal content hehehe...mereka bertanya kepada saya sebab sebelum ini saya pernah membuat satu artikel cara pos barang ke luar negara...saya just sharing pengalaman saya pos produk organik saya ke luar negara tetapi ramai yang bertanya cara dengan lebih detail setelah artikel tersebut masuk di mesin carian google...alhamdulillah...muncul juga artikel saya kat google

CARA POS SYILING LAMA KE LUAR NEGARA - MUDAH DAN MURAH

Sebenarnya saya tak pernah keberatan untuk membantu sesiapa sahaja yang memerlukan info berkaitan cara pos barang ke luar negara ni...tetapi yang saya kesalkan semua yang mencari info cara pos barang ke luar negara ini adalah mangsa scammer urusniaga jual beli syiling lama...Oleh kerana itu saya buat satu lagi content yang saya harap dapat membantu rakyat Malaysia daripada tertipu dengan sindiket jual beli syiling lama ni...Maka lahirlah artikel CARA POS SYILING LAMA KE LUAR NEGARA - MUDAH DAN MURAH ini....

CARA POS SYILING LAMA KE LUAR NEGARA - MUDAH DAN MURAH

Gambar-gambar yang saya pertontonkan disini adalah sebilangan mangsa scammer duit syiling lama yang dapat saya selamatkan daripada meneruskan urusniaga. Cuba korang bayangkan logik tak harga syiling lama nak dibeli dengan harga RM50 ribu...RM50 ribu tau...bukan RM50 ringgit...kalau yang jenis kelabu mata,gelap mata,kurang kekuatan iman dan sebagainya sudah pasti akan gundah gulana hatinya untuk menolak betul tak???

CARA POS SYILING LAMA KE LUAR NEGARA - MUDAH DAN MURAH

Kenapa saya klasifikasikan ia sebagai scammer??? pandai-pandai je nak cop orang penipu...semua orang yang bertanya pada saya cara nak pos syiling ke luar negara,pasti saya akan tanya samaada duit sudah masuk kedalam akaun mereka ke belum...ada yang jawab sudah...tapi bila saya suruh check akaun dia cakap tiada...habis apa yang sudahnya??? 

Mereka cakap pembeli dah bagi resit bukti duit dah masuk dalam akaun dan bila saya minta dia bagi saya tengok resit tu...tu diaaaa...syarat untuk duit masuk ke dalam akaun penjual,penjual kena bayar fee(yuran)...fee bukan koman-koman pula tu...ada fee yang sampai RM2000...tapi kenapa si penjual masih nak bertanya pada saya bagaimana nak pos barang ke luar negara??? ini bermakna,si penjual memang ada hasrat didalam hati untuk pos syiling tu,sekaligus bersetuju dengan urusniaga tu betul tak....

Ada satu kes ni si pembeli beria-ia suruh bayar fee cepat...dia siap bagi masa 1 jam sahaja...siap ambil gambar pegawai bank sedang uruskan pemindahan wang dan siap hantar progress percentage pemindahan wang ke akaun kita...95% duit dah progress tunggu si penjual bayar fee baru bank akan teruskan pemindahan wang...hahaha saya tengok ni yang lawak...boleh pula macamtu ek...kalau masih ada yang tertipu dengan lakonan mereka ini saya tak tahulah nak cakap macamana lagi...tapi saya nak pesan je kalau ada modus operandi macamni sila alert,korang sedang kena kencing(tipu)...

CARA POS SYILING LAMA KE LUAR NEGARA - MUDAH DAN MURAH

Hurmmmm....saya sedih kenapa ramai sangat mudah tertipu dengan permainan duit yang tak logik ni...Pernah seorang mangsa yang tak dapat diselamatkan sebab dia mesej saya selepas dia bayar fee kepada pembeli...bila dia bayar fee kepada pembeli dia terus dapat satu email yang berbaur ugutan supaya dia membayar sejumlah wang yang lebih besar(RM25 ribu kalau tak silap saya) ...sekiranya gagal bayar akaun dia akan digantung dan tidak akan dapat membuka akaun dimana-mana bank di Malaysia...Logik tak ni???Kesiannn....

CARA POS SYILING LAMA KE LUAR NEGARA - MUDAH DAN MURAH

Cuba korang perhatikan,semua wang yang ditawarkan oleh pembeli semuanya adalah dalam lingkungan harga yang sangat besar dan tidak logik dengan harga sekeping duit syiling lama semata-mata untuk dikumpul sebagai hobi...Come on la wahai korang-korang semua...buka mata tu sikit,berpijak di bumi nyata....janganlah kerana rasa nak cepat kaya korang mudah diperdayakan oleh mereka-mereka yang memenag kerjanya menipu golongan-golongan kurang cerdik macam kita ni...Allah pun tak bagi rezeki mudah tanpa usaha inikan mereka yang suka suki nak lempar RM50k untuk sekeping duit syiling lama

CARA POS SYILING LAMA KE LUAR NEGARA - MUDAH DAN MURAH

Tapi.....
Andaikata ada diantara pembeli duit syiling lama tu adalah pembeli duit syiling lama yang tulen korang boleh je teruskan urusniaga...sebab saya tak cakap semua yang beli duit syiling lama ni scammer...Kekalkan adab jual beli...ada duit ada barang...settle masalah...betul tak...pastikan duit dah betul-betul masuk dalam akaun korang barulah korang pos syiling @ barang jualan korang tu...tiada istilah takut kita tak pos barang...kalau takut sila beli dengan orang lain hokeyyy hehehe...

CARA POS SYILING LAMA KE LUAR NEGARA - MUDAH DAN MURAH

Realitikan apa yang biasa kita alami setiap hari...Ada ke korang pergi supermarket ambil barang tak payah bayar dulu....esok-esoklah bayar...boleh??? sekarang ni nak beli gula-gula sebiji pun nak kena bayar,inikan pula yang melibatkan duit yang besar...jangan sesekali keluarkan duit dan berikan kepada pembeli sekiranya korang berada dalam kedudukan sebagai penjual...ingat tu!!!! tapi jangan la korang dalam kedudukan sebagai pembeli tapi taknak keluarkan duit...saya tak tanggung taw kalau korang kena ligan nanti hahahaha....

CARA POS SYILING LAMA KE LUAR NEGARA - MUDAH DAN MURAH

So,kesimpulan daripada content ini adalah sila berhati-hati dengan cubaan untuk menipu dengan urusniaga jual beli syiling lama ni...biasanya mereka akan personal mesej mangsa dan offer harga yang tinggi kalau mangsa ada simpan barang-barang lama,antik,syiling lama dan sebagainya. Biasa dia akan beroperasi di Instagram dan Facebook. 

CARA POS SYILING LAMA KE LUAR NEGARA - MUDAH DAN MURAH

Please alert pada orang luar yang add friend di facebook kita...pernah 2 3 orang mangsa yang bagitahu saya dia dipaksa terima hadiah daripada friend mereka di facebook(orang asing) tetapi kena bayar fee dulu...ekeleehhhh katanya hadiah...hadiah kan free...awat kena bayar fee bagai...inipun kena alert...kalau boleh orang luar sila jangan sekali-kali jadikan friend!!! 

CARA POS SYILING LAMA KE LUAR NEGARA - MUDAH DAN MURAH

Sedangkan orang kita pun tak boleh dipercayai inikan orang yang entah dari mana munculnya...saya cakap bukan untuk menghasut tetapi sekadar untuk memberi amaran supaya kita semua lebih berhati-hati...setidak-tidaknya kita dapat kurangkan mangsa scammer...sedih wooo kalau kena tipu ribu-ribu ni...bukan senang nak cari duit zaman sekarang...sebab tu ramai yang menipu makan duit haram sekarang ni...Nauzubillah...

CARA POS SYILING LAMA KE LUAR NEGARA - MUDAH DAN MURAH

Macam-macam gaya orang yang tanya saya cara pos syiling ni...ada yang tak percaya bila saya cakap yang mereka sedang berurusan dengan scammer...tak kurang juga yang ucapkan terima kasih sebab bagitahu...tapi saya sekadar membantu mana yang perlu sebab kalau boleh kita elakkan benda yang merugikan diri kita sendiri sebab orang tua-tua selalu cakap "menyesal dulu pedapatan,menyesal kemuadian tiada gunanya"...biarlah kita rugi sebab terhindar dari scammer daripada kita kena "ngap" tanpa sedar...huhuhu...

CARA POS SYILING LAMA KE LUAR NEGARA - MUDAH DAN MURAH

Sekiranya korang yang sampai di artikel ini yakin pembeli syiling lama @ apa jua barang yang korang niagakan boleh dipercayai dan duit dah pun tercongok dalam akaun bank korang,korang boleh baca artikel ini CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK untuk mengetahui step-step lebih lanjut korang nak pos barang tu...Dan sekiranya korang seorang yang suka membaca mengenai scammer @ penipu yang tak reti malu korang boleh baca semua artikel yang pernah saya tulis berdasarkan pengalaman sebenar mangsa scammer yang berlaku baru-baru ini...

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU




Apa-apapun kita hanya merancang...Allah yang menentukan segalanya...saya hanya dapat membantu dengan cara ini sahaja...siapa yang bernasib baik dapat jumpa artikel saya dapatlah selamatkan diri...maka,kalau sesiapa yang jumpa artikel ni tolonglah ringan-ringankan jari untuk share artikel ni supaya ia sedikit sebanyak dapat membantu mereka yang mungkin salah seorang bakal mangsa scammer...Dengan itu berakhirlah sudah content terakhir saya untuk 2017 ni... CARA POS SYILING LAMA KE LUAR NEGARA - MUDAH DAN MURAH untuk tatapan semua...Kita jumpa lagi next year...terima kasih kepada semua yang sudi baca rungutan saya hehehe....Dengarkan pantun ikhlas dari saya...

"kayuh laju-laju,
jangan kayuh slow-slow,
kalau korang setuju,
apa lagi...jom la follow..."

p/s : maaf ya,gambar saya tak susun cun-cun sebab saya nak korang tengok semua gambar tu hehehe...dan lagi satu,artikel ni bukan specifik kepada syiling sahaja taw...yang jual barang lain juga perlu berhati-hati..."no money,no talk" pegang ni kuat-kuat...hehehe

"SELAMAT TAHUN BARU 2018"

Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

LAGI MANGSA SCAMMER ONLINE

Bismillah...
Assalammualaikum uolllsss...harini saya nak tulis lagi satu artikel tentang LAGI MANGSA SCAMMER ONLINE... Korang tahu tak betapa sedihnya hati saya bila ramai lagi yang jadi mangsa scammer ni...Sebelum ini saya tak pernah ambil tahu tetapi selepas saya tulis tentang artikel mengenai penipu online ni setiap hari ramai sangat mangsa-mangsa scammer yang mesej saya cerita nasib mereka...ada yang sempat saya selamatkan dan ada yang tak dapat diselamatkan...

Baca tentang scammer 


Kenapa saya cakap tak dapat diselamatkan? sebab diorang dah bertindak dulu baru nak mengkaji...Ada yang dah siap pos barang...ada yang dah siap bayar duit kat scammer baru nak tanya saya adakah diorang sedang berurusan dengan scammer...Macamana saya nak bantu korang kalau korang dah start berurusniaga dengan scammer tanpa mengkaji dulu status urusan tu samaada betul atau palsu...Saya bukan dari mana-mana agensi kerajaan mahupun swasta yang membuka kaunter perkhidmatan untuk mangsa-mangsa scammer @ untuk pastikan korang tak jadi mangsa scammer...Saya adalah orang perseorangan yang ikhlas menyebarkan maklumat mengenai scammer supaya saya dapat kurangkan statistik mangsa penipuan manusia yang pemalas nak cari duit sendiri di luar sana...

LAGI MANGSA SCAMMER ONLINE

Harini saya nak cerita satu lagi kisah mangsa scammer yang menjual coin lama kepada scammer yang sentiasa cari mangsa yang lemah pada jumlah duit yang banyak. Adik ni jual coin lama dan scammer tersebut tawarkan duit sebanyak 25k untuk beli coin terseut. Seperti biasa modus operandi yang sama iaitu mangsa perlu membayar "activation fee" untuk mendapatkan bayaran tersebut masuk ke akaun mereka...hurmmmm...bank of America keluarkan resit cokia macam gitu je ke?? Then kalau korang perhatikan betul-betul amaun dalam digit dan perkataan tidak sama...Alasannya sebab pertukaran wang huhuhu...

LAGI MANGSA SCAMMER ONLINE

LAGI MANGSA SCAMMER ONLINE

Si scammer minta untuk bayar fee tersebut untuk 25k muncul di dalam akaun mangsa...agak-agak korang logik tak transaksi yang macamni??? Tak logik kan??? Tapi ramai yang tertipu dengan jumlah duit yang banyak..."apalah sangat fee yang tak sampai 2k tu dibandingkan dengan 25k yang akan aku dapat...aku kayooo..aku kayooo..." hahaha...mesti ramai yang berkata-kata macamni dalam hati bila dapat urusniaga macamni tapi tak sedar mereka sedang diperdayakan...Come on la kawan-kawan semua...mana ada rezeki datang bergolek macamni rupa...melainkan korang dalam situasi menipu...kalau rezeki bergolek tanpa korang dalam situasi menipu bermakna korang adalah dalam situasi "ditipu"

Korang nak tahu apa jadi dengan adik ni??? Sedih saya nak story...adik ni dah pun buat transaksi pembayaran "activation fee" konon-kononnya...si scammer janji duit akan terus aktif di akaun mangsa sebaik selepas fee di bayar...Macam-macam cara si scammer buat untuk mempercepatkan proses mereka dapat duit dari mangsa...Macam adik ni si scammer siap bagi bukti slip pos dari Malaysia konon-kononnya bukti ada transaksi yang telus sebelum ni tetapi malangnya no telefon ditutup(kenapa tutup pula??)

LAGI MANGSA SCAMMER ONLINE


Yang menyedihkan sekali sebaik sahaja adik ni bayar fee tersebut berjumlah RM1850 dia terima email daripada BNM dan perlu bayar lagi RM25k...apa korang rasa?? kesian kan...dah terbukti dengan jelas dan nyata bahawa dia adalah mangsa scammer yang tak berhati perut...pemalas...tak takut Allah dan @%*$# bagai kan...(dah tiada bahasa yang baik lagi dah nak menggambarkan keterukan sikap mereka)


LAGI MANGSA SCAMMER ONLINE

LAGI MANGSA SCAMMER ONLINE

Tengok pada bahasa email BNM pon dah nampak kepalsuannya(perkataan it's okay mana ada dalam surat formal...contoh simple) mana ada rundingan harga dalam waktu yang singkat...boleh pula nak ubah-ubah rules...saya ni bukan lah pandai sangat bab-bab perbankan ni tapi setahu saya sesiapa sahaja boleh buat transfer international melalui telegraphic transfer...tidak akan menjadi kesalahanpun...ini siap cakap kalau tak bayar akaun akan di"block" dan tidak boleh buka akaun di mana-mana bank dalam malaysia...are you crazy scammer???

Nak marah scammer pun tak guna sebab memang hatinya dah hitam...memang kerja dia menipu orang je...tapi saya tulis ni untuk orang yang nak ambil tahu...jangan mudah terpedaya dengan jumlah duit yang banyak...Allah takkan bagi rezeki melebihi apa yang kita usahakan...percayalah...sesiapa yang rasa mereka dapat rezeki tanpa usaha yang setimpal maka mereka adalah orang yang rugi...Elakkan daripada menjadi friend orang luar yang tidak dikenali di Facebook...

Pernah satu kes yang saya dapat rakan facebook dari UK baik hati sangat nak bagi hadiah barang yang sangat bernilai...kalau saya jadi dia pun saya akan terpedaya tetapi dia perlu bayar fee untuk proses hantar..."kata hadiah...kalau hadiah kenapa kena bayar??? sila berhati-hati dengan sebarang urusniaga korang...pastikan duit dah betul-betul masuk ke dalam akaun korang baru teruskan langkah urusniaga yang berikutnya(pos barang) Tiada istilah "activation fee" dibayar oleh penjual...siapa yang nak membeli(membayar) dialah yang kena bayar fee tersebut...

LAGI MANGSA SCAMMER ONLINE
LAGI MANGSA SCAMMER ONLINE

Ini adalah akaun IG dan nombor akaun scammer tersebut...Sila elakkan berurusniaga dengan mereka. Bukan scammer ini sahaja tau...sebab scammer biasanya akan tukar maklumat sosial media dan akaun seperti tukar baju...mereka boleh berubah-ubah tetapi modus operandi lebih kurang sama...sesiapa yang rasa mereka sedang dalam dilema penipuan boleh whatsapp saya untuk nasihat...tetapi saya tak boleh tolong jika transaksi sudah berlaku...

Nasihat saya kepada yang pernah jadi mangsa scammer jadikan kejadian ini sebagai pengajaran dan kalau boleh sebarkan info-info berkaitan penipuan ini. Saya yakin perancangan Allah lebih baik dari segala-gala perancangan di muka bumi ini...mesti ada hikmahnya ia berlaku pada korang...Yang masih belum jadi mangsa sila jangan anggap perkara ini tak penting sebab ada salah seorang mangsa cakap dia selalu baca tentang mangsa scammer tapi tak sangka dia jadi mangsa juga...see...dah pernah baca pun terjebak juga...sila berhati-hati

Bagi mengurangkan statistik mangsa scammer dan menambahkan info tentang scammer korang tolong share artikel ni ke FB @ sosial media korang yang lain. Mungkin dengan pertolongan korang dapat menyelamatkan mangsa penipuan di Malaysia. LAGI MANGSA SCAMMER ONLINE adalah artikel ketiga saya tentang scammer...alhamdulillah dah ramai mangsa scammer yang dapat saya nasihatkan daripada terus menjadi mangsa...Saya berhenti disini dan saya akan update lagi berkaitan scammer di masa akan datang untuk info kita bersama...Terima kasih kepada yang sudi baca dan share...

Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

SCAMMER YANG BERLELUASA DI MALAYSIA - AMBIL TAHU SEBELUM TERLEWAT

Bismillah dan Assalammualaikum sahabat-sahabat sekalian. Sebenarnya harini saya tak sabar nak mencoret disini sebab tajuk SCAMMER YANG BERLELUASA DI MALAYSIA - AMBIL TAHU SEBELUM TERLEWAT ni saya tulis sebab saya nak peringatkan kepada semua seller online yang ada dalam Malaysia ni supaya berhati-hati. Jangan jadi mangsa scammer semata-mata terpedaya dengan jumlah duit yang ditawarkan oleh scammer tersebut

SCAMMER YANG BERLELUASA DI MALAYSIA - AMBIL TAHU SEBELUM TERLEWAT

Sejak saya menulis artikel mengenai CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA saya dapat banyak sangat mesej bertanyakan tentang cara pos barang ke luar negara dengan lebih detail..Woww...hebatkan anak Malaysia berniaga international...tetapi apa yang menyedihkan saya adalah mereka yang bertanya adalah mangsa scammer yang tidak bertanggungjawab tetapi mereka tidak tahu pun yang mereka adalah mangsa scammer sebelum saya bagitahu... Walaupun sebelum ini saya pernah tulis satu artikel tentang MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE  tetapi mungkin ramai yang tak perasan dengan artikel saya itu

Saya menulis artikel tersebut bertujuan untuk memberitahu kepada semua supaya lebih berhati-hati ketika berurusniaga dengan orang luar. Bukan saya cakap korang tak boleh berniaga dengan orang luar tetapi sila berniaga dengan berwaspada. Pegang prinsip urusniaga betul-betul...sebab yang jadi mangsa penipuan ni saya yakin mereka hanyalah peniaga kecil-kecilan yang baru nak belajar berniaga. Sebab itu mereka mudah diperdayakan dengan jumlah duit yang tak masuk akal. Pegang akad berniaga betul-betul...Ada duit ada barang...yang dijadikan pertukaran dalam urusniaga...Bak kata orang putih " no money no talk" hehehe....

SCAMMER YANG BERLELUASA DI MALAYSIA - AMBIL TAHU SEBELUM TERLEWAT

SCAMMER YANG BERLELUASA DI MALAYSIA - AMBIL TAHU SEBELUM TERLEWAT

SCAMMER YANG BERLELUASA DI MALAYSIA - AMBIL TAHU SEBELUM TERLEWAT

SCAMMER YANG BERLELUASA DI MALAYSIA - AMBIL TAHU SEBELUM TERLEWAT

SCAMMER YANG BERLELUASA DI MALAYSIA - AMBIL TAHU SEBELUM TERLEWAT

SCAMMER YANG BERLELUASA DI MALAYSIA - AMBIL TAHU SEBELUM TERLEWAT

SCAMMER YANG BERLELUASA DI MALAYSIA - AMBIL TAHU SEBELUM TERLEWAT

Gambar-gambar yang saya share di atas adalah pemberian mangsa scammer yang minta dia bayar duit sebelum dia dapat bayaran atas barang yang hendak dijual. Sebenarnya banyak lagi gambar yang saya dapat tetapi saya tak dapat nak share semua sebab modus operandi mereka sama je...cuma teknik mereka sahaja yang berbeza huhuhu...Agak-agak korang adakah releven seseorang penjual nak jual barang tetapi perlu bayar dahulu untuk mendapatkan bayaran?

Ada seorang wanita mesej saya cakap dia dah dapat bukti payment untuk jual barangnya untuk di jual ke luar negara...bukti payment itu berbentuk gambar resit transfer(macam slip bank) tetapi duit masih belum terima...Bila saya tengok resit tersebut tertulis di situ "activation fee" sebanyak rm800...bermaksud untuk mendapatkan RM8000 perlu bayar RM800 dahulu sebagai activation fee...sedangkan dia hanyalah menjual barang biasa-biasa je...

Nampak tak kat situ scammer tersebut menggunakan angka duit yang besar untuk mengaburi mata mangsa-mangsa mereka yang cetek ilmu(baru nak berjinak-jinak berniaga) Kalau silap perhitungan ada yang terpedaya akan berusaha dapatkan duit RM800 semata-mata untuk bayar kepada scammer tersebut sedangkan dia tidak sedar dia sedang diperdayakan...Ada yang sanggup pinjam duit orang " alahhh...pinjam jela dulu...nanti dapat RM8000 bukan tak boleh bayar balik" ada juga yang yang berfikiran macamtu...Sanggupkah korang ambil risiko duit lesap sebanyak RM800...barang jualan dah di pos...tapi duit satu sen pun tak dapat...masa tu nak report polis pun polis tak layan sebab semua dokumen adalah palsu....Sanggup tak???

Kesimpulannya...selagi kita berpegang pada prinsip ada duit ada barang kita tidak akan mudah diperdayakan oleh scammer yang tidak akan pernah jemu mencari mangsa. Tetapi sekiranya duit RM8000 itu betul-betul sudah melepasi akaun korang,korang boleh abaikan mesej saya ini. Apa yang penting sebelum korang nak pos barang yang mereka nak beli pastikan duit sudah berada dalam genggaman korang barulah korang boleh pergi ke next step(pos barang tersebut)

Saya menyeru kepada semua yang membaca artikel ini tolonglah kongsikan untuk orang lain supaya tiada lagi mangsa scammer selepas ini. Kadang-kadang sikap tak suka ambil tahu juga boleh memakan diri sendiri sebab selalu memandang enteng benda yang remeh tetapi tidak sedar mereka juga mungkin adalah bakal mangsa scammer.  Sekurang-kurangnya bila kita ambil tahu kita boleh share kepada orang lain yang tidak tahu dan dapat menyelamatkan lebih ramai mangsa scammer....jangan mudah terpedaya dengan jumlah duit yang banyak dan tidak masuk akal dengan apa yang kita jual

Akhir sekali,pesan saya berhati-hatilah semasa berurusniaga. Kalau yang nak berurusniaga dengan negara luar better korang gua akaun Paypal sebab setakat ini itulah satu-satunya akaun yang selamat dan mudah digunakan untuk sebarang transaksi berkaitan duit dengan negara luar selain telegraphic transfer dan western union...Dengan paypal korang tak perlu risau scammer @ tidak...kalau dah transfer duit ke akaun paypal korang means korang terus boleh sahkan samaada duit dah diterima @ tidak...Senangkn...

Saya doakan korang semua selamat daripada jadi mangsa penipuan dan perniagaan korang akan terus menuju kejayaan....Sebelum saya akhiri coretan SCAMMER YANG BERLELUASA DI MALAYSIA - AMBIL TAHU SEBELUM TERLEWAT ni saya nak bagitahu bahawa artikel ini adalah sekadar untuk ingat memperingati sesama insan...sekiranya ada kesilapan @ perbezaan pendapat tentang isi artikel ini korang boleh komen untuk saya perbaiki kesilapan saya...Terima kasih sudi singgah & share this artikel...Jumpa lagi....
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

Bismillah...
Assalammualaikum dan selamat petang online seller...hehe disebabkan tajuk MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU ni saya fokuskan kepada online seller,so saya mention online seller kat sini...tapi kalau yang baca ni bukan online seller selamat petang juga kat korang hehehe...

Harini saya nak cerita sedikit pengalaman saya menghadapi beberapa orang scammer a.k.a penipu online dari luar negara yang saya rasa perlu saya share kat korang semua yang masih belum tahu. Biasanya scammer ini akan menyerang peniaga online yang selalu aktif membuat jualan di media sosial terutamanya di market place yang kurang selamat

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

"Market place tu apa?"
Bukan semua orang tahu apa itu market place right...market place adalah satu laman web berkonsepkan E-commerce yang membenarkan sesiapa sahaja dalam dunia ini untuk menjual barang mereka seantero dunia. Kalau korang jual barang korang di market place peluang untuk jual barang ke luar negara agak cerah dan peluang untuk orang kenal korang juga agak cerah. Antara contoh market place yang biasa kita dengar di Malaysia adalah Lazada,11 street,Shopee,Mudah,Avana,Lelong,Carousell dan banyak lagi

" Apa pula yang di maksudkan dengan market place yang kurang selamat?"
Apa yang saya maksudkan market place yang kurang selamat adalah market place yang tiada direct shopping chart. Segala urusan pembelian boleh berurusan diluar market place seperti urusan di whatsapp dan sebagainya. Sebagai contoh di mudah kita perlu berurusniaga dengan seller secara pribadi untuk membeli sesuatu. Begitu juga dengan carousell,setiap buyer perlu mesej secara personal kepada seller. Ini akan membuka peluang untuk penipuan jual beli secara online berlaku. Tetapi bukan semua pembeli adalah scammer...korang kena lebih alert dengan mereka yang berurusan dengan korang

"Bagaimana pula dengan market place yang selamat? Selamat dari segi apa?"
Bagi market place yang membolehkan kita membeli secara terus di website tersebut adalah lebih selamat kerana setiap urusniaga jual beli adalah dilindungi oleh pemilik website tersebut. Buat pengetahuan korang setiap market place E-commerce yang mempunyai shopping chart akan mengambil bayaran daripada customer. Customer tidak akan buat bayaran terus ke akaun kita. Apabila customer sudah terima barang dengan selamat baru kita dibayar untuk apa yang kita jual. Bagi saya ia adalah selamat untuk pembeli 

" Bagi permbeli selamat...bagi penjual selamat ke?"
Sebelum kita mula menjual di setiap market place yang ada,korang perlu faham akan perjanjian yang dibuat. Bagi saya,market place adalah nama yang besar dan tak mungkin kita tertipu dengan mereka kerana kalau mereka menipu mereka yang akan rugi kerana menutup peluang perniagaan mereka sendiri. Sebagai contoh Lazada tidak mungkin akan tipu sebab mereka mempunyai berjuta-juta pengikut huhuhu...

Baiklah...dah faham kan semua?? kita berbalik kepada tajuk MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU ni. Baru-baru ni saya dapat mesej daripada 2 market place yang saya guna untuk jual barang saya yang kononnya ingin membeli barang yang saya jual. Pada masa tu saya belum terfikir yang saya sedang berhadapan dengan seorang scammer

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

Tetapi mereka yang mesej saya menggunakan bahasa Inggeris untuk berinteraksi. Merka bagitahu yang mereka ada di Malaysia then nak beli barang yang saya jual. Ada seorang lagi cakap dia ada di Dubai sebab ada urusan kerja tetapi ingin belikan untuk sahabat. Pada mulanya saya layan sebab saya fikir mungkin ini adalah rezeki saya. Seperti biasa mereka minta no akaun dan email untuk transfer duit.Itu yang biasa dilakukan oleh semua customer saya

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

Selepas beberapa minit saya terima email yang beritahu ada duit masuk daripada si buyer tadi tetapi duit itu terpaksa di"hold" sebab kononnya mereka terlebih transfer duit sebanyak RM800 kedalam akaun saya. Saya perlu transfer dahulu duit RM800 tu untuk mendapatkan bayaran mereka untuk beli barang saya. Pada masa tu barang saya harga RM22 je...kenapa saya perlu nak ambil risiko kena tipu RM800 semata-mata untuk mendapatkan RM22 kan...tetapi ada sahabat saya sudah terkena dengan scammer sebegini rupa kerana nilai barangnya tinggi...Demi untuk mendapatkan sale sanggup dia mengetepikan risiko...kesian dia

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

Saya sekadar berkongsi kepada orang yang rasa perkongsian saya bernilai...kalau tak percaya terpulang pada korang. Cuba korang perhatikan pada perbualan saya tu,scammer tu siap ugut saya untuk naik mahkamah kalau saya tak buat bayaran tersebut. Bagi saya as seller korang kena ingat...kita berniaga ada akad...ada duit = ada barang...jangan mudah terpedaya dengan benda yang tidak logik...jangan mudah terpedaya dengan janji manis dan jangan mudah terpedaya dengan duit yang bukan hak kita...

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

Macam scammer kat atas ni bagitahu dia ada di oversea then minta saya pos kepada kawannya di kelantan dan saya setuju. Kemudian dia minta no akaun dan email adress,bila dia minta email address sahaja saya dah dapat baca yang dia adalah scammer sebab sangat-sangat jarang orang malaysia yang nak transfer duit minta email address ni melainkan buyer tu baru pertama kali guna online banking @ atas permintaan seller. Then bila saya beritahu yang saya tahu dia adalah scammer dia terus block saya...huhuhu

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

Kat atas ni adalah contoh email yang diterima daripada scammer tersebut. Memang ada yang cakap kalau Spam email dah boleh tahu scammer tetapi ada juga email scammer yang masuk di inbox. Bagi semua online seller yang dapat email lebih kurang begini sila abaikan kerana ini adalah 100% scammer. Ada email yang saya dapat mintak saya transfer balik dalam masa 1 jam...dah macam ugut pun ada huhuhu...

Kepada semua online seller diluar sana ingin saya berpesan supaya berhati-hati bila berinteraksi dengan buyer. Selalu orang cerita ramai seller yang menipu tetapi ini adalah tidak benar sama sekali. Sebenarnya dua-dua pun sama...ada seller penipu dan ada buyer penipu...Yang jujur terpalit sama...Apa-apapun sebagai seorang seller kita harus yakin dengan rezeki Allah. Ingat!!! mereka bukan menipu di market place sahaja,dimedia sosial lain pun mereka muncul...Sila berhati-hati

Saya harap perkongsian saay tentang MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU dapat manfaat kepada semua online seller. Kita berniaga bukan untuk di tipu...Sila elakkan diri daripada diperbodohkan oleh manusia yang pemalas dan tiada hati perut. I hate scammer!!!! So korang thank's pada yang sudi baca dan kalau rasa perkongsian saya bermanfaat boleh share untuk tatapan online seller yang lain...See you next entri...
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK

Bismillah...
Assalammualaikum semua...Tadi saya dapat satu order daripada Australia...Mula-mula kaget gak saya nak jawab panggilan dari Australia sebab takut scammer,ramai yang cerita pasal scammer sampai saya pun naik takut... Tapi sebabkan banyak kali sangat telefon saya tak angkat dia terus whatsapp saya...Bila buka whatsapp rupa-rupanya orang malaysia la...dia menetap di Australia...huhuhu...So,harini saya nak buat satu artikel bertajuk CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK...tapi kalau korang nak pos syiling lama lebih afdal korang baca artikel CARA POS SYILING LAMA KE LUAR NEGARA - MUDAH DAN MURAH




CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK


Ni dia barang yang customer nak beli hehehe...coffee scrub dan inai rambut halal...Katanya kat sana takde orang jual inai rambut yang halal so terpaksalah dia import dari tanah air tercinta...huhuhu...Nak pos barang ke luar negara ni mahal tau korang...harga pos lagi mahal daripada harga barang...sabar jela...tapi kalau dah nak beli tak kiralah mahal manapun kan...mesti nak juga( ini saya punya perangai...huhuhu )


CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK


Gambar kat atas ni plastik FlexiPack 500gram yang saya guna untuk pos barang customer. Setiap negara tempat kita nak hantar barang berbeza-beza rate harga postage taw...bukan semua sama...Korang boleh tanya kat pejabat pos berdekatan korang berapa rate untuk tempat korang nak hantar barang tu...Macam saya nak ke Australia adalah zone 2...tak boleh lebih tau sebab nanti tak lepas naik flight huhuhu...

Korang mesti macam blur-blur lagi kan dengan apa yang saya cerita ni...jom kita tengok jadual harga plastik FlexiPack ni...Sebelum tu saya bagitahu dulu FlexiPack ni ada 2 warna yang mewakili zone...Zone 1 plastiknya warna pink dan zone 2 plastiknya warna biru...FlexiPack boleh guna untuk hantar barang ke 200 buah negara yang telah ditetapkan...


CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK

Haaa...besar sungguh jadual ni saya ambil dari website pos Malaysia sebagai rujukan...nanti cerita je tak bagi bahan rujukan susah pula nak faham...Korang tengok kat jadual tu yang warna pink tu zone 1 dan biru zone 2. Apa yang bestnya tentang Flexipack ni adalah ia sama macam pos laju,kita boleh beli plastik siap-siap standby di rumah...bila nak pos barang just packing dan tulis butiran yang diperlukan dan boleh terus drop by kat pejabat pos...senang kan...


Ni saya nak bagitahu ni kat korang...Dengar baik-baik tau...yang dah tahu tak payah cakap "eleh...takkan tak tahu" ... ni saya nak bagitahu pada yang baru firstime nak buat pengeposan ke luar negara...Kalau korang nak gunakan perkhidmatan FlexiPack korang digalakkan untuk beli tracking number...

WAJIB BELI UNTUK BALIK KAMPUNG BERAYA!!!
KLIK SINI UNTUK BELI!!!

FlexiPack ni hanya sekadar plastik untuk pos macam kita pos kad raya kat kawan-kawan tu...tampal je setem pastu pos...Kalau korang rasa nak lebih terjamin better korang beli tracking number supaya korang boleh kesan kedudukan barang korang @ sebagai rujukan untuk customer


Tapi......


Kalau korang rasa taknak guna tracking number korang tak perlu beli...Itu tak jadi masalah...Pos malaysia tetap akan bertanggungjawab untuk menghantar kiriman korang...Cuma kita tak dapat nak trace barang kita berada dimana...perlu pasrah menunggu hehehe...


Kalau korang adalah orang bisnes...nak hantar barang kepada customer,saya nasihatkan better korang guna tracking number...kang kalau customer meroyan barang tak sampai minta claim...padahal barang sampai...siapa nak tanggung??? Krik krikkkk...Menagislah korang kat tepi peti ais sensorang...


CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK

Taraaaa...ni dia tracking number yang korang kena beli...Harganya RM4.60 je...nanti korang kena tulis detail penerima kat bahagian belakang tracking number tu...Korang nampak tak nombor yang tegak tu? Haaa itulah tracking number yang korang jadikan rujukan nanti...Korang cabut sticker yang ada tulis "recommande" tu dan tampal di ruang petak yang ada kat plastik FlexiPack tu...

CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK

Ni rupanya tracking number yang korang dah cabut tadi...Yang ini korang kena simpan baik-baik...nanti kalau dah sampai barang tu baru boleh buang...Tapi kalau nak buat collection pun apa salahnya...untuk tatapan generasi korang...nanti cucu korang tanya...nenek..nenek...nenek hantar barang ke luar negara ni untuk siapa?...ada gak bahan nak bercerita tua-tua nanti kan...hehehe...merepek dah ni...

CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK

Macamni rupanya saya tulis...guna pen marker yang permenant lagi sebab takut barang tak sampai...huhuhu...Korang nampakkan sebelah butiran penerima tu ada kotak kosong besar...kat situlah korang perlu lekatkan tracking number...Bila dah settle semua korang boleh terus drop by kat kaunter...tak payah beratur...korang letak je kat tempat yang selalu orang letak parcel pos laju tu...nanti pandai-pandai lah akak@abang pejabat pos tu ambil dan asingkan mana yang local mana yang international kan...


Tapi kalau korang takut ada yang tak lengkap@kurang yakin betul ke tidak apa yang korang buat, korang boleh je terus pergi kat tepi kaunter tu korang bisik je kat akak tu bagitahu tolong check kejap parcel korang lengkap ke idok...



WAJIB BELI UNTUK BALIK KAMPUNG BERAYA!!!
KLIK SINI UNTUK ORDER!!!

Jangan risau dia tak akan suruh ambil nombor hokeyyy...Tapi janganlah setiap kali nak pos nak tanya...bila dah tahu tu korang sematkan betul-betul dalam otak supaya nextime dah tak perlu nak susah payah bertanya lagi...

FlexiPack ni ibarat macam pos biasa tau...Murah kan...takkan nak murah tapi nak sampai cepat...mesti ambil masa yang panjang lebih kurang 6-9hari gitu...habis lama 2 minggu kalau ada masalah kat kastam...Depends on situation la juga...

Apa-apapun kalau korang dah ikut setiap langkah yang di ajar In Sya Allah barang korang akan sampai dengan selamat mengikut masa yang ditetapkan. Korang tunggu jela penerima bagi khabar gembira barang yang korang pos dah sampai...Kalau korang nak check hari-hari tracking number tu pun takde masalah hehehe...





KAT MANA NAK BELI FLEXIPACK NI???

Ayakkk...FlexiPack ni korang boleh beli kat pejabat pos sahaja....tempat lain takde jual

Oklah...rasanya cukup lengkap dah penerangan yang saya berikan...kalau korang tak faham korang boleh tanya @ korang terus check it out kat  INTERNATIONAL FLEXIPACK untuk lebih detail terperinci. Semoga perkongsian CARA POS BARANG KE LUAR NEGARA MUDAH DAN MURAH DENGAN FLEXIPACK ini memberi manfaat kepada korang...Kalau tak dapat banyak dapat kenal FlexiPack pun dah kira ok dah tu huhuhu...Terima kasih sudi kunjungi zuraini.com dan jumpa lagi next celoteh...



Dah dapat order dari luar negara??? 

AMARAN KERAS!!!
Sila pastikan anda bukan mangsa penipuan antarabangsa...

Wassalam



Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :