ZURAINI.COM

Image
Showing posts with label SABUN HOMEMADE. Show all posts
Showing posts with label SABUN HOMEMADE. Show all posts

SABUN HOMEMADE - TESTIMONI DARI PENGGUNA

Bismillah...
Assalammualaikum...
Alhamdulillah kehadrat ilahi kerana saya masih lagi bernafas pagi ini untuk memberi suatu perisian untuk korang semua. Pagi ni cuaca nampak sangat baik dan kita semua sedang menuju ke hari penuh barakah iaitu bulan Ramadhan al Mubarak.Semoga kita semua punya kesempatan untuk menikmati keindahan bulan Ramadhan itu nanti

SABUN HOMEMADE - TESTIMONI DARI PENGGUNA
Harini saya nak letak testimoni dari customer yang menggunakan sabun homemade saya... macam biasa setiap kali ada yang membeli produk homemade saya,saya akan follow up mereka untuk dapatkan feedback

Feedback yang saya mahukan bukan semata-mata untuk dijadikan testimoni tetapi untuk saya memperbaiki kelemahan diri saya jika ada kekurangan. In kerana saya sentiasa berusaha nak menjadi lebih baik daripada sekarang dan orang yang paling layak untuk komplen adalah customer yang berurusan dengan saya...hehehe

Tanpa korang siapalah saya...Tanpa customer siapalah seorang penjual...betul tak?? Sebab itu feedback seorang customer bagi saya adalah sangat-sangat berharga untuk dijadikan kayu ukur dalam memperbaiki kelemahan saya dari segi servis mahupun kualiti produk


SABUN HOMEMADE - TESTIMONI DARI PENGGUNA

Customer ni pakai sabun kunyit madu saya. Sebelum ni dia ada masalah jerawat pasir dan kulit kusam. Alhamdulillah dia serasi dengan sabun homemade saya. Sabun kunyit madu ni totally adalah daripada kunyit asli dan madu asli. Mungkin dengan formula bahan asli yang banyak dalam sabun itu dapat membantu selesaikan masalah kulit muka dia 

Ataupun mungkin gabungan kunyit dan madu memang satu gabungan mantap dan serasi buat dia. Dan mungkin juga manfaat bahan asli ini 100% bertindakbalas dengan kulitnya...Wallahualam...saya bersyukur sangat customer berpuashati dengan sabun homemade saya. Apa-apapun yang penting semua orang faham dan sedar bahawa sabun homemade saya adalah 100% organik tanpa bahan kimia

SABUN HOMEMADE - TESTIMONI DARI PENGGUNA

Feedback yang ni pula customer pakai sabun greentea. Sebenarnya sabun greentea berbeza daripada sabun kunyit madu ni. Sabun kunyit madu lebih soft daripada sabun greentea. Sabun greentea ni akan buat kulit korang rasa tegang sebab fungsi greentea ini sendiri mengandungi antioksidan untuk kasi awet muda,tegangkan kulit kan...so korang akan rasa kulit korang soft dan tegang

Seronok rasanya dapat feedback yang best-best tentang hasil usaha kerja tangan sendiri. Korang yang masih belum mencuba sabun homemade saya bolehlah dapatkan segera. Banyak keistimewaan guna produk organik ni tau. Selamat pun selamat...

Tak payah nak risau kulit korang menipis ke,rosak ke sebab sabun homemade memang confirm takde bahan yang boleh rosakkan kulit muka korang. Sabun ni pun korang boleh guna seluruh badan dan boleh juga korang gunakan pada anak-anak korang. Tiada masalah pun.

Lagi satu kalau korang teringin nak ada produk sendiri atau teringin nak cari duit poket macam ramai orang sekarang yang menjual kat facebook tu korang boleh borong juga sabun ni. Tapi ada minimum kuantiti la kalau nak order untuk borong. Saya akan buatkan tanpa sticker dan korang boleh tampal sticker korang sendiri kat sabun tu. 

Terpulang korang nak packaging macamanapun ikut citarasa korang sendiri. In Sya Allah korang akan berpuashati dengan servis yang saya berikan kepada korang. 

Terima kasih sudi singgah ke sini dan harap kita akan berjumpa lagi di lain story. Saya doakan agar semua umat islam seluruh dunia sentiasa mendapat keredhaan Ilahi dalam setiap langkah dalam kehidupan kita. Berakhirlah sudah sebuah cerita bertajuk SABUN HOMEMADE - TESTIMONI DARI PENGGUNA daripada saya untuk pagi ini.

Wassalam


JUAL SABUN HOMEMADE

Bismillah...
Assalammualaikum sahabat...
Hi korang...Semalam saya kecundang sebab tak sempat nak update entri...Mood masih ke laut berikutan kesedihan gara-gara handphone rosak....Rasa macam terbatas pula saya nak buat entri sebab dah terbiasa gunakan telefon tu untuk ambil gambar....dan kebanyakan gambar berada dalam telefon tu...Harap-harap dapatlah saya lebih bersabar...Tajuk cerita yang saya pilih untuk membebel harini adalah JUAL SABUN HOMEMADE

JUAL SABUN HOMEMADE

Haritu ada lima enam customer whatsapp saya tanya pasal produk homemade. Mereka banyak kali tanya adalah produk-produk yang saya jual tu adalah hakmilik saya atau saya beli dari thailand dan repack balik...Inilah soalan yang selalu customer dok tanya termasuk yang baru je tanya tadi huhuhu...

Oleh hal yang demikian saya buat artikel ni untuk memaklumkan bahawa semua produk yang saya sebut sebagai organik homemade adalah hakmilik saya sendiri. Saya sendiri yang buat dari A-Z sehinggalah proses pos barang kepada customer..Kesian saya dik kena cop pengusaha repacking,huhuhu...

JUAL SABUN HOMEMADE

Saya faham mungkin ada customer yang ragu-ragu sebab ramai yang berada diluar sana yang jual produk repacking. Tidak salah untuk mereka memastikan kesahihhan tentang mana datangnya produk yang mereka bakal beli dan saya tidak pernah nak meroyan pun kalau ada yang cakap saya jual produk repacking

Saya tak meroyan sebab saya berada dipihak yang benar. Saya sendiri yang buat semuanya menggunakan dua tangan saya....so,buat apa saya nak takut...

Segala jenis sabun,scrub,lipbalm,lipscrub,toner dan serum organik homemade daripada saya adalah saya sendiri yang punya...saya sendiri yang buat dan saya sendiri yang jual...tiada kaitan dengan sesiapa. Oleh itu kalau nak mencuba yang original homemade sila direct dengan saya

JUAL SABUN HOMEMADE

Ok,kita berbalik pada tajuk JUAL SABUN HOMEMADE. Ramai orang diluar sana yang menjual sabun homemade ni. Tidak dinafikan sabun homemade ni memang mendapat sambutan yang menggalakkan daripada pengguna tegar sabun homemade dan ada juga yang baru berjinak-jinak dengan sabun homemade

Sabun homemade ni sangat istimewa kerana ia diproses oleh orang perseorangan dirumah dalam kuantiti yang kecil secara manual. Majoriti sabun homemade dibuat menggunakan bahan asli yang boleh kita dapat dari dapur rumah kita je...contohnya sabun madu,sabun kunyit,sabun green tea dan sebagainya

Proses buat sabun bukanlah semudah yang disangka bagi sesetengah orang. Mungkin yang berkata ianya mudah adalah mereka yang dah tahap otai buat sabun homemade. Bagi mereka yang belum cukup ilmu atau baru belajar nak mencuba akan rasa ia satu usaha yang agak mencabar. Tapi tak perlu risau kerana bagi saya "practice make perfect"In Sya Allah bila kita buat selalu kitapun akan jadi otai dan akan cakap buat sabun homemade ini mudah je,suatu hari nanti

JUAL SABUN HOMEMADE

Saya bermula dari bawah untuk belajar cara-cara buat sabun daripada bahan hingga ke cara nak pack. Semuanya saya buat sendiri. Selepas percubaan untuk menghasilkan sabun homemade berjaya saya cuba guna dahulu untuk saya rasai keberkesanan sabun tersebut barulah saya berani untuk JUAL SABUN HOMEMADE tersebut ye korang...bukan terus syok sendiri nak jual kang tak pasal-pasal muka orang bermasalah sebab sabun saya huhuhu...

Setakat ini saya dah buat 8 jenis sabun homemade dan saya telahpun mencuba kesemua sabun-sabun tersebut. Alhamdulillah sabun ini boleh digunapakai dan saya yakin ia boleh sesuai untuk dipakai oleh semua peringkat usia kerana saya hanya guna bahan asli sahaja. Tiada bahan yang saya gunakan akan menyebabkan alahan atau merosakkan kulit

Saya dah berani jual sabun homemade saya kepada orang dah dan alhamdulillah mereka semua berpuashati dengan ketulenan sabun saya...Saya juga ada buat perkhimatan jenama sendiri kalau yang berminat. Buat masa sekarang saya ada mould sabun bentuk bunga sahaja. Kalau korang nak tempah bentuk lain korang boleh cari mould yang korang suka. 

Apa-apapun lebih mudah kalau korang direct whatsapp saya untuk berbincang. Dan untuk tahu lebih lanjut berkenaan produk lain yang saya buat,korang boleh jelajah entri-entri dalam blog saya ni ya...Tq tau sebab sudi singgah kat tempat saya hehe...Tinggalkanlah jejak nanti saya p blog korang pula ya...Jumpa lagi ya korang semua...

Wassalam

ORDER SABUN ORGANIK HOMEMADE UNTUK TESTING

Bismillah...
Assalammualaikum korang...Sihat tak harini? Harini saya tak berapa nak sihat sikit tetiba migrain menyerang apa nak buat pun tak lalu. Tapi sekarang dah ok sebab dah makan ubat kan hehehe...bolehlah update story kat sini tapi macam lewat sikit...Sambil-sambil ajar anak buat homework sayapun buat homework saya...

Harini nak cerita sikit pasal order sabun organik homemade saya. Harini ada customer order untuk buat percubaan. Kalau kesan memuaskan bolehlah order lagi untuk branding jenama dia sendiri katanya. Harap-harap ok lah...Sabun ni dia akan testing seisi keluarga sebab tu dia ambil 10pcs ...Semua jenis sabun saya dia ambil untuk pilih mana yang paling best hehehe...

ORDER SABUN ORGANIK HOMEMADE UNTUK TESTING

KELEBIHAN SABUN ORGANIK HOMEMADE
Kalau sebut je sabun homemade semua orang akan tahu yang sabun tu diproses di rumah bukan dikilang. Kalau proses dirumah bermakna sabun ini diproses dalam kuantiti yang sikit bukan macam kilang-kilang sabun bila sekali production je beribu-ribu boleh keluar

Bila sesuatu benda dibuat dalam kuantiti yang sedikit akan menghasilkan kualiti yang baik kerana pembuat lebih fokus dengan kerja tersebut disamping kuantiti peratusan barang lebih tepat. Saya andaikan berdasarkan apa yang saya praktikkan...tak tahu lah kalau orang lain macammana hehehe...

Sabun homemade yang saya buat menggunakan 100% bahan semulajadi bukan daripada extrak-extrak yang boleh dibeli. Saya lebih suka menggunakan bahan yang asli berbanding extrak kerana bagi saya lebih berkesan guna bahan yang asli. Contohnya sabun green tea + oat...Saya akan guna greentea dan oat sendiri untuk dimasukkan kedalam sabun.So...masa korang guna sabun tu korang akan nampak serpihan bahan yang ada dalam sabun tu

Sepanjang saya menjadi pengeluar sabun organik homemade saya memang totally menggunakan sabun-sabun yang saya buat sebab dalam pada saya menjual dan membuat sabun untuk branding saya sendiri nak rasa keberkesanan sabun yang saya hasilkan. Alhamdulillah saya sangat berpuashati dengan hasilnya bukan sebab sabun ni saya buat saya cakap ok tapi ikhlas saya cakap produk organik pasti akan memberi manfaat kepada kecantikan kulit kita

Yang sangat saya banggakan dengan sabun hasil ciptaan saya adalah walaupun sabunnya sangat ringkas sebab saya tak guna pewangi tetapi sabun ini tidak akan menyebabkan kulit jadi pedih kalau guna. Sejak guna sabun ni setiap kali solat waktu saya akan cuci muka dulu guna sabun dan kulit saya tak pedih atau kering

Tapi cakap banyak pun tak gunakan kalau korang tak try...takpelah...yang penting saya dah share apa yang patut...nanti kalau korang macam teringin nak try bolehlah roger-roger saya kat sini...Tak pun kalau ada kawan-kawan or sedara mara korang yang mencari produk organik korang boleh lah bagitahu mereka eh...

Istimewanya produk-produk homemade saya adalah kerana saya menggunakan minyak zaitun dalam semua produk-produk homemade saya sebab saya rasa minyak zaitun adalah minyak yang terbaik untuk kecantikan kulit dan sesuai untuk semua jenis kulit,lebih-lebih lagi buah zaitun adalah makanan sunnah

Saya harap lepas ni banyak lah lagi produk-produk organik homemade yang dapat saya jual untuk ajak semua kawan-kawan untuk amalkan produk organik baru rasa selamat...betul tak? hehehe...Kepada korang-korang kat luar sana yang berminat nak rasa keunikan sabun homemade saya bolehlah whatsapp saya terus ya...Tq taw sudi singgah sini...Jumpa lagi

Wassalam

PACKAGING SABUN HOMEMADE PALING MURAH DAN RINGKAS

Assalammualaikum...
Harini nak cerita pasal sabun organik homemade pula ya. Cerita pasal sabun ni saya suka nak cerita pasal PACKAGING SABUN HOMEMADE PALING MURAH DAN RINGKAS kerana saya pun menggunakan teknik ni hehehe...Bagi saya,saya perlu buat packaging yang memudahkan pengguna. Bukan sahaja sabun yang terbaik,malah packagingnya juga boleh dimanfaatkan

PACKAGING SABUN HOMEMADE PALING MURAH DAN RINGKAS

Saya memilih untuk letak sabun saya didalam bekas ni sebab nanti customer dah beli terus je simpan dalam bilik mandi. Takdela sabun tu mencair kalau terkena air kan... Sebelum ni saya pernah banyak kali juga beli sabun muka tapi saya terpaksa cari bekas lain untuk simpan sabun tu...Biasanya sabun dijual dalam plastik mould sabun tu kan...bila kita nak guna kena keluarkan dari mould plastik dan bila dah buka plastik penutup dah tak boleh nak tutup dah...Kalau yang sabun jenis bungkus kertas @ plastik pun macamtu,once dah buka kita kena cari bekas untuk simpan sabun tu. 

Inilah salah satu sebab saya memilih bekas ini untuk packaging sabun saya. Senang korang nak letak kat dalam bilik mandi nanti. Lagipun sabun organik homemade ni semut suka taw...nanti habis korang punya sabun kena share share guna dengan semut hikhik... Lagi satu bekas sabun ni tak tahu la saya nak klasifikasikan sebagai murah atau apa tapi bagi saya murah la...1 bekas ni saya beli 80sen je tapi boleh guna banyak kali kannn...so,saya rasa berbaloi la kalau nak guna. Bukan boleh guna untuk sabun je...Bekas ni boleh guna sebagai packaging scrub homemade juga taw...Biarlah orang nak kata tak up to date...yang penting manfaat sabun dan bekasnya hehehe...

PACKAGING SABUN HOMEMADE PALING MURAH DAN RINGKAS

Ni packaging sabun saya dari jarak dekat...Sabun tu cun cun je masuk dalam bekas tu. Memang sesuai sangat untuk pek sabun design bunga rose ni. Korang kalau nak cari packaging yang murah dan ringkas saya suggest korang guna bekas macamni. Korang boleh cari kat kedai bekas plastik...Korang jalan-jalan dulu pusing satu kedai untuk pilih bekas yang sesuai...tak semestinya bekas sebijik macamni...Kalau korang nampak yang lagi cantik bolehla guna bekas tu,yang penting muat untuk letak sabun ni kannnn...

Sebelum saya akhiri bebelan berjadual saya ni saya nak intro sikit pasal sabun organik homemade saya. Walaupun saya selalu cerita pasal ni tapi saya tetap nak ulang juga sebab saya takut kalau ada yang terlepas pandang. Maaf ya en.google saya bukan copy paste...saya cuma ulang cerita kikiki...

Sabun organik homemade by ZM beauty ada 8 jenis. Kesemua jenis sabun ini adalah hasil tangan saya sendiri. Bahan-bahan yang terkandung dalam sabun-sabun ini adalah totally bahan asli tanpa ekstrak @ pewarna @ pewangi sebab saya nak hasilnya 100% organik. Sabun-sabun ni sesuai untuk semua jenis kulit termasuk baby...In Sya Allah tiada kesan sampingan untuk jangkamasa yang panjang

Sabun Organik Homemade by ZM Beauty :
~ Sabun koko
~ Sabun kopi
~ Sabun madu asli
~ Sabun kunyit + made
~ Sabun oat
~ Sabun manjakani + sireh
~ Sabun aloevera
~ Sabun greentea
~ Sabun greentea + oat

Berat sabun yang terbaru ni adalah 80-85gram seketul...Kepada korang yang berminat nak cuba sila whatsapp saya terus ya...Korang boleh tengok-tengok kat facebook juga tapi saya kurang update kat facebook tapi boleh la kalau setakat nak check kewujudan saya ni sahih ke idokkk...hehehe...yang nak buat branding jenama sendiripun di alu-alukan...meh roger saya meh...Itu sahaja perkongsian saya tentang PACKAGING SABUN HOMEMADE PALING MURAH DAN RINGKAS ...Jumpa lagi ya...Terima kasih sudi singgah...

Wassalam



TESTIMONI SABUN KUNYIT + MADU BY ZM BEAUTY

Bismillah...
Assalammualaikum senua...
Seperti yang dijanjikan,harini saya nak buat entri simple untuk update TESTIMONI SABUN KUNYIT + MADU BY ZM BEAUTY daripada pelanggan saya yang dah pun menggunakan sabun kunyit + madu ni. Sebelum tu saya nak tanya korang...sekarang korang pakai produk penjagaan muka yang organik or tidak? Alaaaa....jangan lah fikir negatif...saya tanya je...just sharing-sharing gitew

Saya tanya bukan untuk jaga tepi kain korang tapi sekadar nak berkongsi sambil memberi nasihat. Kalau boleh bila korang nak membeli sebarang produk kecantikan kat pasaran kita sekarang ni sila lah berhati-hati. Pastikan kandungan produk tersebut tidak berbahaya ye korang. Bukan apa,saya perhatikan saban hari berlambak-lambak produk kecantikan yang keluar ek...Saya sekadar mengingatkan...pokok pangkal kat korang betul tak...sebab sayang kalau kita tersilap pilih nanti kita yang nak kena tanggung...Kalau sikit-sikit takpe...Kalau dah merosakkan sampai tahap jahanam memang haru la kita nak menanggungnya kan...Betul tak??? ( padan muka saya sebab saya pernah mengalami zaman rakus nak cantik cepat hahaha)Kita berbalik pada tajuk asal ya..

Saya sangat-sangat bersyukur...walaupun produk saya tidak popular dan bukan semua orang tahu tetapi Alhamdulillah semua yang menggunakan produk organik homemade saya serasi...Mereka suka dan tidak menimbulkan sebarang masalahpun...malah ada yang repeat order lagi...Saya bersyukur sangat...tanpa korang siapalah saya huhuhuhu...terima kasih kepada mereka yang sentiasa menyokon g saya dari segala sudut. Yang tak sokong tu takpe...saya tak kisah sebab saya tak paksa pun korang untuk join saya...
TESTIMONI SABUN KUNYIT + MADU BY ZM BEAUTY

TESTIMONI SABUN KUNYIT + MADU BY ZM BEAUTY

TESTIMONI SABUN KUNYIT + MADU BY ZM BEAUTY

TESTIMONI SABUN KUNYIT + MADU BY ZM BEAUTY

TESTIMONI SABUN KUNYIT + MADU BY ZM BEAUTY

TESTIMONI SABUN KUNYIT + MADU BY ZM BEAUTY

TESTIMONI SABUN KUNYIT + MADU BY ZM BEAUTY

Syukur alhamdulillah...semuanya berpuashati dengan hasil tangan saya...Tak kurang juga mendoakan saya untuk terus maju. Ada juga yang gunakan sabun ini untuk anaknya yang ada eczema. Ramai yang cakap bila pakai sabun kunyit dan madu ni kulit mereka jadi bersih dan lembab. Tidak kurang juga yang cakap nak order lagi bila dah habis huhuhu...tetiba rasa terharu pula...Korang yang sedang baca ni kalau korang ada masalah kulit kering...jerawat,kusam dan sensitif bolehlah cuba pakai sabun kunyit + madu ni...Manalah tahu rezeki korang pula untuk serasi dengan sabun ni...Apa yang penting yang saya selalu dok canang adalah selamat & organik hehehe...Sebabnya adalah I'm organic lover...segalanya saya nak yang organik...biarlah apa orang nak cakap...saya tetap saya yuhuuuu....katakan tidak kepada yang bukan organik

 Korang tau kan dalam sabun kunyit madu ni saya hanya letak kunyit asli dan madu asli juga minyak zaitun...Haaaaa...kalau korang nak tahu kulit korang jadi lembab tu sebab minyak zaitun tula...Sebab tu dalam banyak-banyak minyak saya memilih minyak zaitun sebab minyak zaitun ni memang powerfull untuk kecantikan yang natural....Kalau korang tak percaya korang boleh baca tentang kelebihan minyak zaitun...mesti korang tangkap cintan dengan minyak zaitun tau...macam saya hehehee...( nanti saya akan tulis cerita pasalal keistimewaan minyak zaitun sampai saya tangkap cintan krik krikk ya)

Bagi mereka yang baru menjejak kaki ke blog ni pasti belum tahu apa itu sabun kunyit + madu ZM Beauty kan...Kalau korang nak tahu boleh merayap kat dalam blog ni untuk cari info mengenainya. Sabun kunyit + madu ini adalah 100% organik homemade yang dibuat oleh saya sendiri dengan penuh teliti untuk memastikan semua orang yang menggunakannya mendapat manfaat yang terbaik. Kepada mereka yang berkenan nak mencuba korang boleh direct whatsapp saya ya...In Sya Allah korang akan dilayan dengan mesra oleh saya...hehehe...

Rasanya cukup setakat ini review saya untuk harini. Ada tugas lain yang perlu diselesaikan...sebenarnya banyak lagi benda yang perlu saya share kat sini berkenaan aktiviti membuat produk homemade saya tapi tak cukup masa nak tulissss ...Nanti saya akan update lagi ya...Jumpa lagi next entri dan terima kasih kepada yang sudi singgah...

Wassalam



SABUN HOMEMADE KUNYIT + MADU BY ZM BEAUTY LAKU KERAS

Bismillah...
Assalammualaikum semua...
Saya kembali lagi untuk update aktiviti Organik Lover saya untuk harini...Agak lewat saya bersiaran harini sebab macam biasalah kan...kerja sorang-sorang...banyak lagi tugas housewife yang nak kena settlekan dulu...

Harini saya nak cerita pasal SABUN HOMEMADE KUNYIT & MADU BY ZM BEAUTY LAKU KERAS. Kenapa saya cakap macamtu sebab dalam banyak-banyak sabun terbaru yang saya buat sabun kunyit madu yang menduduki tangga teratas yang cepat habis...Harini saya buat lagi 3 batch huhuhu...

SABUN HOMEMADE KUNYIT + MADU BY ZM BEAUTY LAKU KERAS

Korang jangan confuse pula tengok sabun ni...It's really sabun bukan kuih bulan tau...hehehe...Sebelum ni saya guna mould sabun yang pelbagai jenis bentuk tapi start now on saya dah tukar guna mould sabun design bunga rose ni ya...segala jenis sabun saya menggunakan mould yang sama...jenis sabun je yang lain

SABUN HOMEMADE KUNYIT + MADU BY ZM BEAUTY LAKU KERAS

Taraaaaa....oh yeahhhh...nak tunjuk mould baru ni hehehe...Saya tukar mould ni bukan sebab apa,mould yang sebelum ni banyak bentuk dan beratnya pun tak sama...saya macam tak pandai nak letak harga...nanti ada yang komplen kenapa sabun greentea tak sama berat dengan sabun kunyit madu...padahal harga sama...krik krikkk saya nanti...huhuhu ni yang saya takut...tapi alhamdulillah setakat ni belum ada yang komplen lagi tapi sebagai langkah berjaga-jaga saya perlu bertindak sebelum berlaku sesuatu yang boleh menyusahkan saya kemudian hari...Saya ni paling takut kalau customer tak berpuashati dengan apa yang saya hidangkan buat mereka...Dan untuk makluman semua,design sabun yang sebelum ni semua dah habis terjual dan saya tak lagi produce guna mould itu lagi...

SABUN HOMEMADE KUNYIT + MADU BY ZM BEAUTY LAKU KERAS

Inilah gamaknya rupa proses transfer sabun dari mould ke dalam bekas sabun. Bagi mereka yang firstime masuk ke blog saya,bekas ni memang saya bagi free je senang korang nak simpan sabun ni dalam bilik mandi...Make sure korang tutup sabun ni selepas guna untuk menjaga kualiti sabun ni....Sabun saya adalah sabun organik 100% menggunakan bahan asli...Maka banyaklah serangga yang akan jatuh hati dengan keenakkan rasa natural sabun ni...Sebab tu lepas guna korang pastikan tutup sabun ni kemas-kemas...nanti kang semut dan lipas buat party malam-malam kat sabun korang kikiki...

Harini 3 batch saya buat sebab ada customer order...Gambar ni semua adalah batch yang ke-3 yang sempat saya ambil gambar. Siap ambil gambar yang dah siap lagi hehehe...Cantik tak sticker tuhhh??? heeeeee...Sebenarnya bukan sabun ni je saya buat....Ada 8 jenis sabun yang saya buat tapi saya akan update next entri...Yang lapan jenis tu termasuk sample yang customer nak...nak cuba dulu katanya...Harap-harap saya dapat memberikan kepuasan kepada pelanggan dengan sabun organik homemade saya ni...Aminnnn

KELEBIHAN SABUN KUNYIT + MADU ORGANIK
~ Membantu masalah kulit sensitif
~ Melembab & melembutkan kulit
~ Mengatasi masalah kulit kering
~ Menghapuskan sel kulit mati
~ Mencerahkan kulit
~ Menghilangkan kesan jerawat & jeragat
~ Menarik keluar kotoran dari dalam pori
~ Membantutkan pertumbuhan jerawat
~ Antibakteria untuk kulit
~ Membunuh kuman di muka
~ Mengeringkan jerawat 

Banyak kelebihan yang kita akan dapat bila kita gunakan sabun organik ni...Dah bacakan kelebihan yang saya tulis kat tu...Kelebihan yang paling best sekali adalah sabun ini selamat digunakan kerana saya tidak ada letak sebarang bahan kimia ke dalam sabun ni...Bahan yang saya gunakan adalah bahan yang asli...Madu dan kunyit khas untuk muka...bukan kunyit untuk goreng ikan tu ya...hehehe...Sabun ni sesuai untuk semua jenis kulit dan semua peringkat usia boleh pakai...Ada customer saya pakaikan pada anaknya yang ada ekzema juga. Nanti saya akan update testimoni-testimoni sabun kunyit + madu saya ni ya...

Begitula serba sedikit update saya mengenai aktiviti HOMEMADE BEAUTY MALAYSIA untuk harini...Saya akan sentiasa update aktiviti saya untuk rujukan mereka yang memerlukan info daripada saya terutama mereka yang berminat nak buat jenama sendiri...saya ada memberikan perkhidmatan jenama sendiri...Maksud jenama sendiri ni adalah korang beli dari saya pastu letak jenama korang. Harga jual balik terpulang pada korang nak tentukan berapa...Korang jangan ikut harga saya pula...saya memang jual sedikit murah sebab saya lebih kepada jual untuk dicuba...sebab kebanyakan mereka yang nak beli ni adalah mereka yang nak testing-testing 123 guna produk ni...bila dah testing dan result ok baru diorang akan ambil untuk jenamakan dengan nama diorang...Faham ke idokkk? hehehe...Krik krik latuuu...

Oklah cukuplah setakat ni...Diharap ada yang dapat manfaat dengan perkongsian saya harini. Terima kasih kepada yang sudi singgah...Kalau korang ada masa singgah la lagi ekkk...Jumpa lagi next entri...Babayyyy

Wassalm



GIGIH BUAT SABUN HOMEMADE UNTUK MENCARI REZEKI HALAL

Assalammualaikum semua...
Harini cuaca suram je...masa saya menaip entri ni di luar hujan sedang lebat...sejuk...anak-anak baru lepas mandi macam biasa la dihidangkan sebotol susu panas...berderet hero-hero saya bertiga atas tilam menikmati susu Fernleaf Family dalam botol...hehehee...

Sementara diorang tengah diam baik sayapun menghayati bait-bait tulisan tentang episod kehidupan saya sebagai surirumah sepenuh masa yang GIGIH BUAT SABUN HOMEMADE UNTUK MENCARI REZEKI HALAL. Ini kisah saya...tiada kaitan dengan sesiapa selain saya dan jika ada persamaan cerita saya dengan kisah hidup korang ini adalah secara kebetulan ya...bukan saya tiru-tiru kisah orang untuk cerita kisah saya...

Inilah kisah saya belajar buat sabun semata-mata nak cari duit lebih untuk kami sekeluarga. Macam-macam kerja dah saya buat...tetapi akhirnya saya dapat satu benda yang masuk kedalam jiwa saya...yang saya suka nak buat...yang saya minat nak buat.

Baru-baru ni saya ada buat 6 jenis sabun yang berlainan...haritu saya ada dah update salah satu darinya...meh baca sini  . Dan harini sambil cerita bab gigih ni saya tempelkan sikit pasal sabun yang kedua ni pula...Gambar sabun kat bawah ni adalah sabun Green tea. Korang mesti terkejut tengok sabun ni kan??? hehehe....

GIGIH BUAT SABUN HOMEMADE UNTUK MENCARI REZEKI HALAL
Rileksss la...jangan la terkejut...Yela...biasanya sabun green tea warna hijau...tapi awat sabun green tea kali ni berwarna hitammm??? Huhuhu...Sebenarnya sabun green tea ni bukan warna hitam taw...tapi warna hijau pekat...Pasaipa warna sabun green tea homemade saya warna begitu meh saya cerita...

Kalau korang nak tahu saya pun terkejut dengan warna sabun ni bila saya buat. Tak sangka pula hasilnya begini. Pasaipa sabun green tea yang selau orang jual tu warnanya hijau menyala??(hijau terang) Krik krikkk...Sebab kalau guna serbuk green tea mereka akan dapat warna hijau pekat...Kalaupun mereka benar-benar guna serbuk green tea mereka hanya meletakkan jumlah yang sangat sedikit...

GIGIH BUAT SABUN HOMEMADE UNTUK MENCARI REZEKI HALAL
~ pssstttt...sabun saya berat 90 g ya...hehehe~

Ooooo...baru saya faham kenapa sabun green tea saya warna gelap...Sebab saya letak green tea lebih banyak supaya orang yang pakai dapat merasai sendiri kenikmatan menggunakan hasil semulajadi ciptaan Ilahi...Saya letak minyak zaitun dalam sabun saya supaya kita boleh pakai selalu...bila pakai sabun ni tidak akan mengeringkan kulit muka...cuba pakai sabun yang sebarangan...sebelum solat 5 waktu korang cuci muka pakai sabun tu...saya rasa kali ke 3 cuci mesti akan rasa pedih-pedih dah muka kita....Ni bukan saya rasa...tapi saya dah pun alami....saya tidak akan berani cakap kalau saya tidak melalui situasi itu....

Lepas siap semua sabun-sabun saya ni saya dah pening kepala macamne ya nak bungkus sabun-sabun ni bila ada orang nak order. Fikir punya fikir last last saya dapat idea why not saya beli bekas untuk saya letak sabun tu...sebab biasa kita beli sabun dalam plastik tiada bekas...Bagus juga kalau saya sediakan bekas...Maksudnya saya beli bekas dan terus letak sabun tu dalam bekas dan pos kepada mereka yang beli. So...lebih memudahkan orang tu, tak perlu nak cari bekas lagi untuk letak sabun,walaupun saya tahu ini bukan satu teknik yang boleh menarik orang beli dan bukan sukar juga untuk mereka mencari bekas mereka sendiri dari dapur rumah mereka...tetapi saya sengaja suka nak letak dalam bekas...nampak kemas dan menarik...(pada pandangan mata saya la...hehehe...pujuk hati sendiri)

GIGIH BUAT SABUN HOMEMADE UNTUK MENCARI REZEKI HALAL

Setiap hari saya berfikir dan cari info bahan apa yang memberi manfaat jika dijadikan sabun muka. Sebab biasanya saya tengok setiap hari mesti ada produk baru yang keluar bermacam-macam bentuk...macam-macam fungsi..Kan....macam-macam gaya orang buat untuk cari rezeki ye tak...hahaha

Korang baca la sendiri kat gambar bawah ni tentang fungsi sabun green tea organik homemade saya ni ya...

GIGIH BUAT SABUN HOMEMADE UNTUK MENCARI REZEKI HALAL

Saya ni bukan pakar dalam bidang bisnes ...kalaupun saya boleh menghasilkan sabun yang berkualiti...yang hebat...belum tentu saya mampu nak bersaing dengan founder-founder produk yang hebat-hebat kat luar sana. Saya buat kerja ni pun sekadar nak mencari rezeki tambahan disamping minatnya saya pada bidang produk homemade ni

Sebelum ni saya pernah cerita pasal saya pernah terjahanamkan muka sendiri sebab obses sangat nak cantik. Tanpa fikir panjang...sebab terpengaruh dengan iklan dan testimoni saya terjebak menggunakan produk kecantikan yang hebat katanya di pasaran...yang berebut-rebut orang nak beli...Tapi akhirnya saya terpaksa terima akibatnya...cantiknya kojap yo...huhuhuhu...saba yola den..

Tapi...saya tak pernah menyalahkan produk tu pun...pasai bukan produk tu yang datang toing! toing! toing! kepada saya kan...tapi saya sendiri yang berusaha supaya produk tu sampai ke tangan saya...so maknanya bukanlah salah produk tu...Korang korang yang kat luar sana yang tersalah pakai produk tu janganlah dok meroyan salahkan orang tu...salahkan orang ni...firsttt...salahkan diri sendiri dulu pasai Allah dah letak akal kat otak kita sama rata...lu pikir la sendiri(pinjam ya nabil...huhuhu)

Bermula dari episod rakus saya tu saya berazam untuk tidak mencemarkan lagi muka saya dengan produk yang dibuat oleh kilang...Biarlah dia tulis KKM besar-besar pun saya dah tak nakkk... Saya mula belajar buat scrub dan sabun homemade untuk saya pakai sendiri...

Dan saya menggunakan minyak zaitun sebagai teraju utama produk saya sebab minyak zaitun ni saya baca merupakan satu-satu minyak yang mampu menembusi liang kulit dengan cepat dan mampu membersihkan kulit dengan sempurna. Bukan bersih sahaja...tetapi minyak zaitun akan memberikan kelembapan semulajadi pada kulit kita.

Sekarang saya sangat berbangga sebab saya hanya pakai sabun dan scrub saya sendiri untuk produk penjagaan harian saya. Selain sabun dan scrub ada juga produk lain yang saya buat untuk muka tapi lain kali saya akan share. Inilah kisah GIGIH BUAT SABUN HOMEMADE UNTUK MENCARI REZEKI HALAL...no..no...no...jangan cakap dalam hati...tak baik taw...saya bukan bangga sambil menjerit-jerit tepuk dada...tapi bangga dengan sopan santun sambil senyum dalam hati...(doa yang baik-baik ya...)

Pada mulanya saya buat untuk saya guna sendiri tetapi bila saya dah rasa best saya cuba buat lebih dan jual kat kawan-kawan group dropship...Haaaa...jangan terkejut...sambil -sambil jaga anak-anak saya buat produk organik homemade...dan sambil-sambil tu jugalah saya buat dropship produk kecantikan... Inilah saya,tak pernah jemu untuk mencari rezeki walaupun saya sedar terlalu banyak saingan dalam bidang ini. Haaa...sebab dah tercakap saya buat dropship jom la korang jenguk-jenguk KEDAI SAYA...hehee...mana taw tershopink plak kat sana kan...

Mana tak nya...sekarang kalau nak cerita jual barang dengan dropship memang tak boleh nak pergi la sebab ramai yang dah join dropship sekarang ni,sampaikan kita nak jual pun dah tak boleh sebab mereka pun boleh dapat harga dropship walaupun diorang bukan berniaga pun...beli untuk guna sendiri...Kesian kat mereka yang betul-betul buat dropship sebagai sumber pendapatan...Tapi yela...rezeki Allah yang bagi,yang penting usaha kita untuk mencarinya...Syukur saya diberi kesempatan untuk belajar buat sabun organik homemade ni...dapat juga saya bantu-bantu suami...

Oklah...saya rasa cukuplah setakat ini perkongsian saya sebagai seorang surirumah yang GIGIH BUAT SABUN HOMEMADE UNTUK MENCARI REZEKI HALAL. Bukan senang nak berjaya kerana kita kena gigih berusaha dan jangan mudah putus asa...tetapkan matlamat kita untuk apa kita berada dalam keadaan kita sekarang. Tepis semua ranjau,onak dan duri...Ini semua ujian yang Allah kirimkan buat kita untuk mendapat hadiah Besar dari-NYA...

Biarlah orang tak support kita...biarlah orang mengata yang penting kita berdoa...kita tidak perlukan support dari orang sebab support dari Allah melebihi dari segala-galanya...Allahu akhbar!!!!! 

Percayalah...kejayaan tidak akan datang bergolek dengan sendiri selagi kita tak usaha untuk dapatkannya. Tetapi jangan putus asa kalau kejayaan tidak kita kecapi walaupun kita sudah berusaha kerana itu adalah tandanya usaha kita masih belum mencukupi...Huhuhu...tetiba terharu dengan kata-kata sendiri...saya bagi nasihat bukan sebab saya sudah berjaya tetapi saya bagi nasihat dan peringatan buat diri sendiri dan kepada sesiapa yang sedang baca entri ini...Terharunyaaa...sob sob...iskk iskkkk...(boleh pinjam bahu tak??)

Semoga apa yang saya tulis ini menjadi inspirasi kepada orang lain dan jika ada yang berminat untuk mencuba sabun saya,saya sentiasa berdoa agar produk yang saya hasilkan akan memberi manfaat kepada mereka yang menggunakannya. In Sya Allah...Terima kasih kerana sudi baca entri saya sampai habis...Ingatttt...saya buat entri ini bukan untuk meraih simpati tetapi sebagai perkongsian kisah hidup saya sebagai pembuat sabun organik homemade...Wassalam


HILANGKAN PARUT JERAWAT DAN JERAGAT DENGAN SABUN KUNYIT + MADU ORGANIK

Assalammualaikum kawan-kawan semua...Lama betul saya tak update blog ni sebab busy sangat akhir-akhir ni siapkan order scrub dan sabun. Sabtu lepas ada seminar usahawan lagi...Terkejar-kejar juga la nak mengatur jadual kerja...

Alhamdulillah ada kesempatan untuk saya update blog harini. Last week saya ada buat 6 jenis sabun terbaharu dalam senarai produk homemade saya. Harini saya akan update satu daripada 6 sabun tu sebab saya nak tulis secara terperinci tentang sabun-sabun tu. Oleh sebab itu saya asingkan setiap sabun dalam satu slot entri

Tujuan saya buat sabun homemade ni adalah untuk mengisi masa terluang sambil manjana pendapatan. Maklumlah saya ni surirumah je...Sambil-sambil jaga anak bolehla saya buat sesuatu yang mendatangkan keuntungan kepada saya untuk bantu suami cukupkan apa yang kurang kan...

HILANGKAN PARUT JERAWAT DAN JERAGAT DENGAN SABUN KUNYIT + MADU ORGANIK

Beginilah keadaan ketika proses membuat sabun. Sabun homemade ni biasanya buat dalam kuantiti kecil tapi kena ulang banyak kali sebab kalau buat sekali banyak takut kurang kualiti sebab saya guna bahan yang original bukan guna extract yang dalam botol pastu titik-titik tu ya...

Contoh macam sabun kunyit + madu ni saya guna kunyit asli dan madu asli...Saya tidak menggunakan sebarang pewarna untuk bagi cantik atau sebarang bahan kimia nak bagi tahan lama. Sabun yang saya hasilkan adalah 100% tiada bahan kimia

Apa yang istimewanya sabun yang saya hasilkan dan perlu korang cuba adalah...secara jujurnya saya meletakkan niat bukan untuk berniaga semata-mata tetapi saya ingin mengajak korang-korang kat luar sana untuk mula menggunakan produk yang organik homemade. Sabun yang saya hasilkan mengandungi kandungan bahan semulajadi dalam nisbah yang banyak kerana saya ingin kita sama-sama merasai khasiat bahan itu di tahap maksimum

Produk organik ni ada 2 jenis ya...kena perhatikan betul-betul sebab kadang-kadang ada yang declare produk organik tapi hanya 30% sahaja bahan organik yang ada dalam produk...Maka sama jela korang guna produk yang ada chemical kan...Pastikan korang pakai produk yang diperakui 100% organik baru boleh katakan produk itu organik

Kenapa saya nak sangat orang pakai produk organik?
Saya bukan paksa korang untuk beli produk saya...pesanan ni khas untuk mereka yang berminat nak tahu je ya...Produk organik homemade ni kalau korang nak tahu selamat digunakan...Sepanjang saya menjual produk organik saya belum pernah sekali pun ada yang komplen kulit mereka jadi teruk sebab guna scrub atau sabun saya...Alhamdulillah semua bagi feedback yang baik dan ramai juga yang repeat order. 

Oleh sebab itulah saya masih lagi bertahan untuk meneruskan perjuangan membuat produk homemade ini. Produk organik homemade ni tidak akan memberi kesan yang buruk untuk jangkamasa panjang. Selain tu ia boleh digunakan oleh semua lapisan umur dari bayi hingga dewasa...Lelaki dan wanita...Dan yang paling penting orang yang kulit sensitif pun boleh guna...

HILANGKAN PARUT JERAWAT DAN JERAGAT DENGAN SABUN KUNYIT + MADU ORGANIK

Salah satu sebab utama saya ajak korang sama-sama sokong produk homemade ni sebab banyak produk kat luar sana yang saya tengok ragu-ragu kandungannya. Saya takde niat nak menjatuhkan sesiapa ya...tetapi korang sendiri boleh fikir...

Terlalu banyak produk dipasaran yang keluar setiap hari bagai cendawan tumbuh selepas hujan( teringat ayat esei masa SPM dulu hahaha)...ada yang mahal ada yang murah...tapi kita langsung tak tahu mana datangnya produk tu...mana kilangnya...yang kita tahu produk tu viral dengan testimoni wajah-wajah cantik glowing tetapi kitapun tak dapat nak pastikan kesahihan testimoni tersebut.

Berebut rebut orang nak beli sebab berebut rebut nak cantik kan..Tetiba bila dah hot produk tu muncul kat kaca TV berita utama produk tu ada kandungan mercury...ada hydroquinone...pe korang rasa kalau produk yang korang guna tu yang terpampang kat berita utama mengatakan khabar sedih tu? 

Lebih menyedihkan kalau tetiba selepas 3 bulan cantik bulan ke-4 wajah bertukar menjadi seakan-akan zombi kampung pisang...Nauzubillah...Maaf ya sahabat...Lillahi Taala bukan niat saya nak naik dengan memburukkan nama orang tapi korang punya akal fikiran untuk berfikir maka gunakanlah sebaik-baiknya

Ok lah kita berbalik pada tajuk HILANGKAN PARUT JERAWAT DAN JERAGAT DENGAN SABUN KUNYIT + MADU ORGANIK ni ya...Betul ke sabun ni boleh tolong settlekan masalah parut jerawat & jeragat korang??? Jawapan saya adalah bergantung pada tahap keterukkan masalah korang...

Kalau tahap yang kritikal janganla korang harap pakai 2 3 hari dah terus hilang. Sebab sabun ini adalah dari bahan semulajadi yang saya dah kaji kegunaan dan kemampuannya untuk membantu korang dalam masalah yang korang hadapi ( korang boleh rujuk gambar saya ada tulis kelebihan sabun kunyit + madu tu ) Kita hanya mampu merancang...yang menentukan adalah Allah

Setiap produk yang saya hasilkan pasti saya akan cuba pada diri saya sendiri. Tetapi korang kena tahu setiap orang tidak sama hormonnya...Maka jika ia sesuai dengan saya ada kemungkinan ia tidak sesuai dengan korang. Tetapi saya sentiasa berdoa supaya produk yang saya hasilkan dipelihara kualitinya dan memberi manfaat kepada mereka yang menggunakannya. 

In Sya Allah...satu kelebihan yang Allah berikan kepada saya kerana saya tergolong dalam kulit sensitif...maka saya boleh mencuba sendiri produk yang saya hasilkan untuk jadi kayu pengukur keberkesanan produk saya sendiri. Semoga apa yang saya usahakan dapat memberi manfaat kepada mereka yang memerlukan In Sya Allah

Kepada sesiapa yang ingin berurusan dengan saya boleh direct whatsapp saya ya...Terima kasih kerana terus menyokong saya.Maafkan saya jika apa yang saya tulis menyinggung mana-mana pihak...Jumpa lagi di next entri cerita pasal sabun yang lain ya... Alhamdulillah...Wassalam



CARA BUAT SABUN OAT

Assalammualaikum kepada mereka yang menerjah masuk ke blog saya ni...pas terjah ajak la kawan-kawan sekali terjah heheehehe...

Harini saya nak share sikit pasal projek yang baru saya nak update tetapi dah lama dah saya buat hehehe...bukan apa sebenarnya saya berkira-kira nak letak mana entri pasal sabun homemade ni sebabnya blog ni pasal scrub tetiba nak update pasal sabun ...terasa cuak pula saya nak mengomel huhuhuhu...

Tapi setelah berbulan lamanya memeram gambar ni saya rasa tak salah kot kalau saya cerita kat sini pasal sabun homemade ni. Alaaa... boleh je kan...

Macam biasalah...saya ni seorang yang terlalu cintakan produk organik. Semua produk kecantikan semuanya saya pilih yang organik dan 90% adalah yang saya bikin sendiri sebab tak tahu kenapa saya dah terbiasa nak guna produk yang saya sendiri buat selepas saya kecundang sebab tersalah guna skincare...hahahaha...padan muka sendiri...

CARA BUAT SABUN OAT

Berbalik pada cerita tadi. Haritu saya buat sabun Oat sebab ada sorang customer scrub oat ni order...Nak buat set katanya...dah ada scrub why not buat sabun oat sekali baru gojes kan. So gambar kat atas nun sempat saya ambil sebagai bukti saya buat sabun tuh heheehe...

Hahh? Korang nak juga buat sabun sendiri???
Boleh je saya ajar sat...nak ke?? Hehehehehe...

Senang je korang kalau nak buat sabun homemade ni...Bahan-bahan utamanya yang paling penting sekali mesti nak ada ... kalau tak ada kompom tak leh jadi...yang jadinya angan-angan jek...hahaha...

Bahan utamanya adalah :
1) Rajin(kalau malas memang tak jadi la kan...)
2) Serius (kalau tak serius jadi bubur satgi sabun korang)
3) Minat (kalau tak minat hangus sabun korang dok busy on9 sambil wat sabun)

3 Bahan ni wajib ada taw korang...kalau tak ada korang berhentila berangan-angan nak belajar buat sabun gojes macam saya buat tuh...

Poyo???
Eh mana ada...saya nak gurau je sikit-sikit...yang dah siap 3 bahan tadi boleh belajar kat sini. Senang je...hehehehe...Alaaaa...tak yah la sentap,saya gurau je kan...

Yang gambar kat atas tu saya buat sabun oat macam saya cakap tadi. Biasanya saya akan buat sebanyak 1kg base sabun. Terpulang kat korang nak guna base sabun transparent atau Opa(sabun tu warna putih susu macam dalam gambar). Same je base sabun ni...fizikal sahaja berbeza...emosi,spiritual..mental semua sama...hahaha(gurau je korang)

Mula-mula korang potong sabun tu kecil-kecil supaya proses mencairkan sabun tu amik masa yang lebih pendek. Lepas tu korang boleh masak sabun tu atas api. Jangan masak direct tau...masak cara double boiler...Jap saya cari gambar contoh...kang tersalah ajar tak pasal-pasal kena viral plak ...huhuhu...jap ek...

CARA BUAT SABUN OAT

Haaaa...ni dia contoh memasak double boiler...kuali tu dikahwinkan berdua hahahaa...kuali yang kat bawah tu korang letak air dan pasangkan api ...lepastu korang tenggek kan satu kuali lagi kat atas kuali yang ada air tu...eh eh...kuali eh..bukan periuk...ish...apa-apa jela yang penting korang faham apa yang saya sampaikan

Kemudian bila base sabun tu dah 100% cair korang boleh la letak bahan-bahan yang korang nak letak dalam sabun korang tu. Terpulang pada korang nak letak apa yang penting jangan letak terlalu banyak. Bukan apa sat gi kang banyak sangat tak boleh pulak nak panggil " sabun oat ". Oleh kerana oat dah terlalu banyak terpaksa panggil " Oat bersabun " kikiki....faham tak apa yang saya maksudkan nih???

CARA BUAT SABUN OAT

Macam ni rupanya bila saya dah letak oat kedalam sabun base yang telah cair tadi. Lepas tu saya akan letak vitamin E untuk kulit, Olive oil, Extra whitening dan extract vanila. Semua bahan ni korang boleh cari kat kedai buat sabun yang jual essential oil. tapi kena ingat korang tak perlu letak bahan-bahan tu terlalu banyak sebab essential oil ni adalah pati. Letak sikit je pun dah mencukupi

CARA BUAT SABUN OAT

Okeh...tu dia gambar sabun oat yang saya dah siapkan...yang warna hitam tu sabun kopi dan yang warna hijau tu sabun aloevera. Suka sangat tengok warnanya...lepasni nak try buat sabun warna apa pula ye hurmmmm...

Eh lupa nak bagitahu korang kalau korang nak buat sabun kopi korang letakla serbuk kopi sikit kat dalam sabun korang tu...kalau sabun kunyit letak serbuk kunyit,kalau sabun madu letak madu hehehe...takkan sabun madu letak racun pulak kan..hikhikhik(gurau je...takut korang lupa...)

Pastikan korang letak bahan-bahan yang organik taw baru leh panggil sabun organik hahahaha...yela kita kan nak pakai kat muka dan badan sendiri mestilah nak buat dari bahan-bahan yang bagus dan berkualiti barula kulit kita terjamin  cantik dan sihat semulajadi....yang penting tiada kesan sampingan untuk jangka masa panjang kan...

Kebetulan dah terjatuh hati dengan produk organik dan tersuka tanpa sengaja kat produk-produk organik ni saya pon dah terbuat banyak untuk mereka-mereka yang mengalami masalah terjatuh hati untuk berbisnes produk organik ni...hahaha...Cut to short...sesiapa yang malas nak buat sendiri tapi nak rasa pakai sabun homemade sila roger-roger saya nohhh...Terima kasih sudi terjah entri saya...jangan lupa share-share dengan kawan-kawan hehehe...

#organiklover
#sabunorganik
#scruborganik

WASSALAM