ZURAINI.COM

Showing posts with label REVIEW PRODUK. Show all posts
Showing posts with label REVIEW PRODUK. Show all posts

TAK RASA SAKIT DAN PEDIH GUNA PRODUK ORGANIK

Bismillah...
Assalammualaikum korang...Malam tadi saya dapat banyak testimoni fresh...so harini saya nak update sikit testimoni yang saya dapat...sebab saya kalau boleh nak tulis semua perkara yang berkaitan dengan produk saya kat sini sebab senang nak buat rujukan untuk customer...Nanti saya tak update bila orang tanya tercari-cari pula...bila dah tepek kat sini senang nak cari kannnn...Satu pengakuan yang buat saya teruja dan terharu bila customer cakap TAK RASA SAKIT DAN PEDIH GUNA PRODUK ORGANIK...yeah...inilah yang selalu saya cuba nak bagitahu korang semua...

TAK RASA SAKIT DAN PEDIH GUNA PRODUK ORGANIK

Korang tahukan sebab apa tak pedih? Jawapannya cuma satu sebab ia adalah 100% organik...Produk saya buat adalah 100% guna bahan asli...tiada bahan kimia untuk cepat cantik,cepat putih...cepat gebu gebas dimasukkan ke dalam produk homemade saya. Kalau nak pakai organik homemade kena banyak bersabar sebab ia bukan terus jadi flawless dengan cepat...tapi ia akan memelihara kesihatan kulit kita dari dalam secara natural

Adik ni pakai produk krim kunyit,krim greetea,scrub greentea + oat dan sabun greentea + madu...Masa adik ni beli produk homemade saya dia alami masalah muka rosak sebab tersalah pakai 2 skincare yang hangat dipasaran...nama skincare saya tak berhak untuk mention(sorry) Alhamdulillah...saya harap adik ni dapat pulih dengan sempurna...Hebat juga penangan greentea ni...Patutlah sejak akhir-akhir ni ramai betul yang beli dan tanya pasal scrub dan sabun greentea

TAK RASA SAKIT DAN PEDIH GUNA PRODUK ORGANIK

Setiap kali saya dapat customer saya akan dapatkan feedback mereka selepas menggunakan produk homemade saya...bukan tujuan saya untuk testimoni semata tetapi saya dapat rasakan satu kepuasan yang sebenar bila dapat bantu orang menyelesaikan masalah kulit mereka. Tak salah guna produk ikut kehendak masing-masing tetapi haruslah berhati-hati dalam memilih produk untuk kebaikan korang

TAK RASA SAKIT DAN PEDIH GUNA PRODUK ORGANIK

TAK RASA SAKIT DAN PEDIH GUNA PRODUK ORGANIK

Ni antara feedback lain dari customer yang pernah cuba produk homemade saya. Semalam saya ada janji untuk dapatkan feedback serum organik...Tu dia dah komen bila bangun pagi muka rasa lembab dan best sangat guna serum organik tu...Sebab apa serum organik ni disarankan pakai sebelum tidur...Masa tidur adalah masa untuk badan kita berehat...masa badan kita berehat hormon-hormon akan bangun buat kerja....

So...korang-korang yang baru bercadang nak bertukar ke organik ingat tu TAK RASA SAKIT DAN PEDIH GUNA PRODUK ORGANIK. Tapi akan rasa sakit hati kalau jenis tak sabar huhuhuhu...Jangan risau...bahan yang baik pasti akan dapat hasil yang baik.In Sya Allah produk organik homemade tidak akan bagi kesan buruk kepada korang...Bagi saya bila pakai produk homemade ni rasa tenang dan selesa je...Korang tak nak rasa ke????hehehe...Ok lah...kita jumpa lagi nextime okeyy...Thank's sudi singgah...

Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

Bismillah...
Assalammualaikum semua...
Harini nak membebel lebih sikit ya...Sejak balik dari kampung haritu banyak sangat aktiviti yang saya tak sempat nak update kat sini...Kalau tak update macamana orang nak tahu progress aktiviti homemade saya kan...So harini saya nak cerita aktiviti yang saya buat balik dari kampung haritu...Oleh kerana ada banyak aktiviti bercampur-campur saya letak tajuk harini sebagai PEMBORONG PRODUK HOMEMADE...haaa senang takyah nak pening-pening fikir tajuk hahahaha

Balik je dari kampung haritu saya dapat order dari customer nak scrub kopi,lipscrub dan lipbalm....Saya balik hari jumaat selepas seminggu beraya di kampung...Hari sabtu saya start operasi buat lipbalm dulu sebab lipbalm ni lebih mudah prosesnya berbanding lipscrub kan hehehe...

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

Sorryla...gambar tak berapa nak lawa sebab guna handphone biasa je...Sebelum ni saya buat lipbalm mood pink je kan...Start now on dah ada warna merah...Warna nampak macam maroon kan...tapi sebenarnya merah tu...bila calit kat bibir keluar warna merah...jangan panik hokeyyy...

Sebelum ni saya dah banyak kali dah cerita pasal lipbalm ni tapi harini saya nak jugak cerita lagi...Tak kira...nak jugak cerita...Lipbalm ni adalah 100% buatan tangan saya menggunakan pewarna dan perisa yang boleh di telan...Bila sebut boleh ditelan maknanya ia 100% selamat digunakan dari kecil hingga ke tua...Bila cakap pula pasal selamat lipbalm ini tidak akan memberi kesan sampingan kepada yang menggunakannya hokeyyy hahahaha....

Lipbalm ni berfungsi sebagai alat untuk mempercantikkan bibir...Kikiki...ayat tak boleh tahan... Lipbalm ni digunakan untuk melembabkan bibir yang kering,rosak,kusam,pucat,lebam dan sealiran dengannya. Bahan yang saya gunakan untuk menghasilkan lipbalm ini mampu merawat bibir korang yang rosak akibat penggunaan lipstik or merokok or bibir pecah2 dan kering. Saya letak olive oil dan vit E dalam lipbalm ni ya...So,bila korang guna lipbalm ni bibir korang akan rasa lembut dan lembab...pinkish ala-ala korea gitewww....

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE
Haaa giteww....dak kecik pun leh pakai...selamatttt...

Settle wat lipbalm 15 dozen rehat jap pastu sambung buat lipscrub pula...Haaa...scrub bibir ni agak renyah kerjanya...Ambil masa yang lama nak siapkan sampai finishing...Kalau setakat buat scrub je memang senang tapi nak packing tu yang rasa nak nangis tepi peti ais dibuatnya...Biasala kan...buat produk homemade ni perlukan kesabaran...lebih-lebih lagi saya takde pembantu...Satu satu saya kena packing masuk dalam botol...Pastu kena tutup,kena lap...dah lap tu kena balut pula dengan bubble wrap...Mencabar juga la nak cari rezeki zaman milenia ni

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

Sambil-sambil saya packing tu saya buka youtube dengar Shamsul Debat berceloteh...dapat ilmu dan takde la saya rasa bosan sangat kerja sorang-sorang kan hehehe...orang kerja kilang pun ada kawan sebelah boleh gossip-gossip wehhhh...

Lipscrub ni pun saya nak share gak sekali lagi tentang manfaatnya. Orang selalu cakap nak buat apa lipscrub ni...membazir je beli...Oh no no no...Lipscub ni nampak bodoh-bodoh je korang...tapi manfaatnya dapat mengembalikan keceriaan bibir korang macam zaman kanak-kanak dulu taw...Ni la kelebihan produk homemade

Saya malas nak gebang-gebang ni( cerita panjang...kang ada pula yang tak faham huhuhu) lipscrub homemade ni kaya dengan nutrien dan vitamin yang pure...Tidak tercemar dengan bahan kimia...Saya tak uli dengan tangan ya...tak sentuh dengan tangan pasainya saya tak nak ia tercemar dengan suhu badan manusia yang kita semuapun tahu ada bakteria tersendiri hahaha... Lipscrub ni saya proses guna mesin khas yang saya beli untuk proses produk homemade saya

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

Lipscrub dibuat daripada gabungan bahan seperti gula,madu,vitamin E,olive oil,lavender,papermit,perisa strawberry dan pewarna strawberry...So bila korang guna lipscrub tu jangan terkejut pula kalau fefeling makan strawberry segar sebab memang aromanya sebijik macam strawberry.

Lipscrub ni berfungsi untuk membuang sel kulit mati kat bibir ya...kalau bibir yang kering dan kusam boleh pakai lipscrub ni...Kalau bibir orang yang merokok tu perasan tak bibirnya macam lebam-lebam tu...Boleh pakai lipscrub ni untuk mengembalikan warna bibir asal...Pakai lipscrub ni akan melembutkan permukaan bibir...takde dah kulit-kulit kering kat bibir tuh...senang nak pakai lipstik....Bibir akan nampak lebih segar dan munggil

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

Setelah seharian mengadap 300 botol lipscrub akhirnya saya berjaya menyiapkannya seorang diri huhuhu...Alhamdulillah...Syukur ada shamsul debat temankan...hahahaha...The next day nya saya start buat scrub kopi pula ada seorang customer order...tak banyak pun...1 batch je dia order...1 batch order 60botol...

Scrub kopi tak susah manapun nak buat...macam biasa proses nak packing je yang ambil masa...Macam scrub kopi ni kalau nak buat kena grind kopi dulu...Selalunya bila ada orang order baru saya akan grind biji kopi ni...Proses nak grind ni pun ambil masa sikit

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

Ni je gambar saya sempat snap...kalau korang perasan saya memang supply 1 jenis botol je...Botol warna gelap dan tutup hitam...Korang jangan ingat saya share gambar yang sama pula setiap kali...huhuhu...Lebih kurang 3 4 jam settle semuanya ready to pos...Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar...kali ni saya tak perlukan khidmat shamsul debat untuk hilangkan tension hehehe...

Dalam banyak-banyak scrub yang saya buat scrub kopi adalah scrub yang menduduki carta pertama yang paling laris...tak tahu lah sebab apa...Tapi mungkin sebab kesan penggunaannya nampak lebih cepat atau kelebihan kopi yang kaya dengan antioksidan dah tersemat dalam kepala semua orang...So orang ramai lebih suka pakai scrub kopi...Ke?? boleh pakai ke andaian saya nih??? krik krik...krik krikkkk...

Bila cerita pasal carta pertama mesti nak cerita pasal carta keduakan...Sekadar nak bagitahu je...nanti orang ingat saya buat scrub kopi je pula...Selepas scrub kopi scrub oat dah mula mengejar-gejar manja untuk merampas kedudukan scrub kopi hahahaha...macam mengulas bola pula rasanya...Scrub oat pun ramai orang order...

Scrub oat ni lebih kurang je dengan scrub kopi tinggal lagi scrub oat lebih soft...Oat lebih menjurus pada effect mencerahkan dan melembutkan...Bila pakai scrub oat rasa macam tengah lepak dalam jakuzzi yang dipenuhi dengan susu...hurmmm...macamne ek saya nak explain...tak pat nak bayangkan macamne...bila pakai scrub oat rasa macam nak kunyah-kunyah je badan ni...bau sangat makanan ala-ala caremel

Selain tu saya ada buat scrub coklat,scrub green tea dan scrub beras kunyit...Yang scrub coklat serius rasa macam terjun dalam kawah coklat kalau korang scrub badan korang....Best giler arrr...Scrub green tea pula rasanya macam kasar sikit...Kalau korang nak hilangkan kulit-kulit kasar dan kering boleh guna scrub greentea ni...Green tea akan menegang dan menganjalkan kulit korang balik

Scrub beras kunyit saya akan review nextime sebab lama dah tak buat sebab stop kejap haritu untuk bagi laluan pada produk-produk yang lain...Sekarang dah start buat balik dah...Kalau ada yang nak order dah boleh request kat whatsapp ya...Scrub-scrub yang saya dok bebelkan tadi berfungsi untuk mencerahkan kulit,menghilangkan parut jerawat,jeragat,melembabkan kulit,membuang sel kulit mati,melembutkan kulit,menghilangkan jerawat pasir,membersihkan permukaan kulit dengan lebih baik,menghilangkan masalah black/whitehead dan merawat muka yang bermasalah

Korang tak perlu risau untuk guna scrub-scrub ni sebab scrub ni 100% organik...pakai selalupun tak akan rosakkan kulit malah akan cantikkan lagi kulit korang taw...sebab ramuan yang ada dalam scrub adalah 100% bahan asli natural...No chemical added hokeyy...buktinya kalau termasuk dalam mulut tu tak akan menjejaskan kesihatan korang...toksah susah payah panggil ambulans huhuhuhu...tapi jangalah korang amik sudu kat dapur pastu sudukan ke mulut...Sayang wooo...hahahaa...kang lari bajet untuk muka....

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE
Ni je yang sempat saya snap...sebab nak cepat masa nak pos barang ni...

Sebenarnya ada lagi aktiviti yang saya buat tapi saya akan update dalam entri yang akan datang sebab macam dah panjang sangat entri ni nak sumbat semua info...Saya ada buat Garlic Balm untuk bayi dan kanak-kanak selsema @ batuk...Biasanya orang tua2 akan buat minyak bawang putih untuk legakan baby yang selsema dan batuk kannn...Haaaa saya buat minyak bawang putih dalam bentuk balsem supaya senang korang nak hangkut masa travel or lebih selamat...takdelah tertumpah2 nanti ek....Nanti saya update next entri ya...Stay tuned....

Kepada saudara dan saudari di luar sana yang berminat nak borong produk homemade saya untuk diniagakan dengan jenama sendiri jangan malu jangan segan untuk whatsapp saya ya...Saya tak garang dan saya tak sombong...bila berkerjasama semua jadi mudahhh...eh...macam kenal je ayat ni kannn...hahahaha...gurau je eh...Pape korang roger je saya...Terima kasih sudi baca artikel bebelan saya PEMBORONG PRODUK HOMEMADE ni...Jumpa lagi taw...babaiiii

Wassalam


KOLEKSI INAI DI BUTIK NY BEAUTY

Bismillah...
Assalammualaikum semua...
Pstttt...korang saya nak habaq mai kat korang ni pasal KOLEKSI INAI DI BUTIK NY BEAUTY. Semalam saya baru hantar stok ke sana,kalau korang nak pakai inai masa raya nanti korang boleh dapatkan di Butik NY Beauty taw...Alamat saya ada sertakan kat gambar

Saya selalu perasan ada ramai orang yang suka pakai inai masa raya. Sayapun tak tahu apa sebabnya tapi memang selalu saya jumpa terutamanya golongan kanak-kanak. Maknanya orang guna inai ni bukan masa majlis kahwin je la kan...

KOLEKSI INAI DI BUTIK NY BEAUTY

Ada 4 jenis inai yang korang boleh dapatkan kat sana. Ada inai jari serbuk,inai celup,inai kuku dan inai rambut. Inai kuku ni sama je dengan inai celup...yang membezakannya adalah size dan bentuk bekas je

Inai ni adalah salah satu perhiasan yang popular dikalangan wanita sejak zaman dulu lagi. Selain berfungsi sebagai perhiasan inai juga dapat memelihara kesihatan kuku kita...Haaa...2in1 gitewww...

Bahan yang terkandung dalam inai mampu membunuh kuman pada kuku dan mencantikkan kuku. Perasan tak bila pakai inai kuku kita akan jadi shining...Inai juga boleh menguatkan kuku...Banyak juga manfaat pakai inai ni kalau korang nak tahu...

Dalam KOLEKSI INAI DI BUTIK NY BEAUTY ni ada juga inai untuk rambut. Korang jangan risau sebab inai tu inai asli...Ramai yang dok tanya kat saya rambut akan jadi warna apa kalau guna inai tu. Boleh jadi perang atau merah tak???

Ni saya nak bagi penjelasan bagi terang dan tenang hati mereka yang nak membeli inai rambut ni...Inai rambut yang asli akan menghasilkan warna inai asli. Warna inai asli adalah warna bayang-bayang perang yang boleh nampak bawah cahaya.

Kalau inai yang menjadikan rambut berubah dengan ketara itu namanya inai kurang asli...hehehe...inai yang asli tidak akan merubah rambut dengan sangat ketara melainkan inai asli itu telah dicemari keasliannya dengan campuran pewarna

Tujuan orang dulu-dulu mrnginaikan rambut bukan untuk jadikan rambut tu perang ala-ala artis hollywood tapi tujuannya adalah untuk menguatkan akar rambut,merawat rambut rosak,mengilatkan rambut,melembutkan rambut dan menyejukkan kulit kepala...Menginai rambut adalah merupakan satu terapi kepala yang popular pada zaman dahulu

Kesimpulan pada cerita inai rambut ni adalah bila kita pakai inai rambut rambut kita akan menjadi lebih sihat luar dan dalam. Dari segi warnanya pula tidak akan nampak dengan ketara melainkan korang duduk bawah sinar matahari akan nampak bayang-bayang perang inai tersebut

KOLEKSI INAI DI BUTIK NY BEAUTY

Ok...kita tutup cerita inai dah eh sebab saya nak cerita sikit pasal vendor inai saya ni. Sebenarnya banyak lagi koleksi produk saya kat butik ni tapi harini saya nak cerita pasal inai je sebab kalau cerita pasal yang lain-lain panjang menjela entri ni korangpun menguap 10 kali baru habis baca nanti hahaha...

Butik NY Beauty terletak di Pusat Perniagaan Pelangi di Simpang Renggam. Kalau orang simpang renggam mesti kenal siapa owner butik ni,sebab owner ni ada rangkainan produk kosmetik bawah jenama NY BEAUTY GLOW SKINCARE yang tengah hangat sekarang

KOLEKSI INAI DI BUTIK NY BEAUTY
~haaa...inilah founder NY BEAUTY GLOW SKINCARE...amacam??~

Korang yang nak usya-usya boleh tengok kat page NY BEAUTY SKINCARE HQ banyak koleksi testimoni produk yang best-best korang boleh tengok sendiri. Terdapat banyak jenis produk yang berada dibawah rangkaian NY BEAUTY GLOW SKINCARE

Kalau korang tercari-cari produk untuk glowingkan muka korang raya ni, boleh dapatkan set NY BEAUTY. Set skincare ini juga boleh digunakan oleh mereka yang pernah tersalah pilih produk yang menyebabkan kulit rosak...kita kasi repair guna NY BEAUTY GLOW SKINCARE hokeyy...

Kepada mereka yang berminat mendapatkan produk yang saya dok bebel dari tadi tu bolehlah korang serbu Butik NY Beauty di simpang renggam dan kalau korang jauh dari simpang renggam korang boleh pm je kat page HQ tu. Nanti mereka akan reply...

Haaa...sebelum saya terlupa kat butik ni ada macam-macam taw...boleh dikatakan semua produk kosmetik yang hangat dipasaran ada jual disana. Ramai yang hantar barang as vendor kat sini sebab owner butik ni nak tolong semua orang untuk kembangkan bisnes taw...Kalau korang ada barang nak letak kat sana pun boleh...Korang boleh terus pm je mereka...

KOLEKSI INAI DI BUTIK NY BEAUTY

Rasanya cukup setakat ni saya nak membebel. Harini dah puasa ke-6 rasanya dah boleh mula shopping dah ni...Kat sini ada jual tudung dan pakaian juga...Jom la p jenguk-jenguk..Nampak tak kat gambar banyak betul produk kecantikan bermacam-macam brand kat sana...Rambang mata iollllssss...

Terima kasih kepada yang sudi singgah meninjau disini. Jumpa lagi next time ya...Selamat meneruskan puasa...

Wassalam

INAI RAMBUT HALAL DI MALAYSIA

Bismillah dan Assalammualaikum kepada seluruh umat islam di muka bumi ini...Harini saya nak cerita pasal Inai rambut serbuk yang kerapkali orang bertanya kepada saya adakah inai rambut haram...Hurmmm...kadang-kadang saya pun keliru nak jawab pertanyaan itu...

INAI RAMBUT HALAL DI MALAYSIA

Disini saya sertakan sedikit penjelasan mengenai hukum inai rambut dengan warna hitam dan hukum inai rambut dalam islam

"Perkataan halal pada kebiasaannya adalah digunakan untuk barang makanan termasuklah sumber pendapatan sebagaimana yang biasa disebut iaitu rezeki yang halal. Adapun barang gunaan umpamanya pewarna rambut, minyak rambut dan barang-barang kosmetik, penggunaan perkataan halal itu tidak tepat. Jika tujuan penamaan label HALAL itu adalah untuk membolehkan orang Islam memakai atau menggunakannya, perkataan yang tepat ialah suci bererti tidak najis kerana kita dilarang menggunakan atau memakai barang-barang yang najis. Inilah pemakaian atau penggunaan yang patut diketahui oleh orang-orang Islam.

Rambut merupakan bahagian yang wajib dibasuh ketika mandi junub atau mengangkat hadas kecil (wudhu). Ini bererti air yang bersih mesti sampai ke semua bahagian rambut termasuklah kulit kepala ketika mandi junub itu atau sebahagiannya ketika berwudhu. Jika ada sesuatu yang menghalang air untuk sampai membasahi rambut, maka tidaklah sah mandi hadas besar dan wudhu berkenaan. Sehubungan dengan itu ibadat-ibadat yang dilakukan seperti sembahyang menjadi tidak sah kerana hadas atau wudhunya itu tidak terangkat.

Dari itu sekiranya pewarna rambut itu sifatnya melekat atau melapis rambut, sekalipun ianya suci maka ia sudah pasti menghalang air untuk sampai ke rambut. Jika ini terjadi, maka mandi junub umpamanya dalam keadaan rambut diwarnakan dengan bahan tersebut adalah tidak sah dan ini akan menyebabkan ibadahnya seperti sembahyang tidak sah kerana hadasnya tidak terangkat.

Berbeza halnya, jika pewarna rambut itu tidak melekat di atas rambut seperti sifatnya meresap sepertimana meresapnya inai (pacar) pada jari dan kuku. Ini tidak menghalang air daripada sampai ke bahagian yang wajib dibasuh" 


INAI RAMBUT HALAL DI MALAYSIA

Saya ada jual inai rambut. Inai yang saya jual adalah daripada 100% serbuk inai rambut asli.Serbuk inai kebanyakkannya sama je seperti inai rambut dipasaran cuma yang membezakannya adalah harga,saiz dan bahan. 

Semua orang pun dah sedia maklum bahawa penggunaan inai asli untuk inai rambut boleh bawa sembahyang...Tetapi yang menimbulkan kekeliruannya adalah adakah inai yang kita pakai adalah 100% asli tanpa pewarna?

Cara mudah untuk membezakan inai asli dengan inai yang sudah dicampurkan dengan pewarna adalah hasil warna yang tidak sama dengan warna asal inai. Warna inai yang original adalah warna oren @ jingga kemerahahn...Selain daripada warna itu adalah bukan inai. Saya akan bagi contoh rambut inai yang halal...Baca penjelasan saya dibawah...

Apabila inai asli dipakai pada rambut yang berwarna gelap @ hitam...hasil inai tidak boleh dilihat dengan mata kasar melainkan rambut selepas inai tu berada dibawah cahaya lampu @ matahari. Kalau inai untuk rambut uban akan dapat hasil warna inai asli tersebut...Dan jika di inai ke atas rambut uban akan dapat hasil warna hitam...maka inai itu adalah tidak asli...inai tersebut telah dicampurkan dengan bahan pewarna

INAI RAMBUT HALAL DI MALAYSIA
~ Beli inai rambut online ~

FUNGSI INAI RAMBUT/KEBAIKAN INAI RAMBUT
~ Inai kuatkan rambut
~ Inai mencantikkan rambut
~ Inai mengilatkan rambut secara semulajadi
~ Inai menyihatkan rambut
~ Inai lebatkan rambut
~ Inai merawat akar rambut yang rosak
~ Inai mewarnakan rambut uban
~ Inai untuk rambut gugur

Kebanyakan customer saya yang beli inai adalah golongan mereka yang sudah mula beruban. Jika ada diantara korang yang ada masalah rambut uban,rambut gugur,rambut rosak dan sebagainya inai adalah pilihan yang terbaik untuk selesaikan masalah tersebut.

TUTORIAL INAI RAMBUT
Cara inai rambut guna inai serbuk 
( yang saya jual seperti gambar di atas )
1) Masukkan sejumlah inai serbuk yang diperlukan ke dalam mangkuk
2) Campurkan dengan air sehingga menjadi adunan
(jangan terlalu pekat @ cair)
3) Lumurkan inai paste tadi keseluruh rambut menggunakan sikat
4) Pastikan letak inai tersebut disetiap layer rambut( ratakan )
5) Bungkus kepala dengan plastik cap( tak bungkuspun takpe )
6) Biarkan sehingga 3 jam kemudian boleh bilas
7) Keringkan rambut

Take noted :
~ Pastikan korang bersihkan rambut dahulu( syampu )
~ Proses inai ketika rambut kering
~ Bilas inai tak perlu guna syampu...bilas sehingga bersih( tiada warna inai lagi pada air bilasan )

Begitulah step yang paling simple cara pakai inai kat rambut...Korang boleh Inai rambut DIY je...tak perlu susah-susah pergi salon. Ada yang tanya kat saya sebenarnya inai rambut berapa jam? Sebab ada yang cakap sejam...ada yang cakap 3 jam...Sebenarnya tempoh masa bergantung pada individu tu sendiri...

Semakin lama dia pakai semakin banyak warna yang diserap ke dalam rambut...tapi paling lama saya rasa 4 jam la...lepas 4 jam dah tiada proses penyerapan dah sebab dah kering....Nak tahu waktu bila korang dah boleh mula bilas adalah bila inai yang korang lumurkan kat rambut tadi dah kering sepenuhnya dan rambut korang dah mengeras dek inai tersebut...Kalau korang bungkus kepala korang guna plastic cap maybe jangkamasa nak kering tu akan lebih panjang

Oklah...rasanya dah panjang lebar pula penerangan saya kat sini...Kepada yang nak mencuba guna inai 100% asli boleh whatsapp saya terus 01132484182. Korang pun boleh tengok saya ada jual inai ni di SHOPEE  juga ya...

Nasihat saya kepada korang kalau boleh janganlah guna pewarna selain inai sebab benda ni bersangkut paut dengan solat...nanti kita tak sedar yang solat kita tidak sah disebabkan benda remeh macamni...Dapatkan INAI RAMBUT HALAL DI MALAYSIA hanya dari saya...Thank you pada yang sudi singgah...In Sya Allah kita jumpa lagi next entri...

" SELAMAT BERJUANG DI BULAN RAMADHAN "

Wassalam




PERSIAPAN BARANG UNTUK HANTAR KE VENDOR

Bismillah...
Assalammualaikum teman-teman semua...Harini dah masuk hari ke-3 puasa...ramainya orang share resepi...terliur saya bila masuk blog korang wehhh...Semalam saya tak sempat nak tulis entri sebab busy dengan PERSIAPAN BARANG UNTUK HANTAR KE VENDOR

Dari puasa pertama sehingga hari ini baru selesai saya buat...sorang-sorang macamni la...ambil masa nak siapkan. Syukur bulan puasa,so rutin harian kurang sikit...boleh lebih masa mengadap semua ni kan...hehehe

PERSIAPAN BARANG UNTUK HANTAR KE VENDOR

Ni last batch saya buat sabun...Yang last baru teringat nak amik gambar sebab asyik sangat kesana kemari lompat pagar...jap sorang panggil ibu...jap lagi si abang pulak menjerit kena buli dengan si adik...huhuhuhu...Dah la rumah saya kaya dengan pagar keselamatan...setiap pintu semua berpagar...setiap hari saya melangkah pagar hampir 100 kali rasanya kot hikhikhik...

PERSIAPAN BARANG UNTUK HANTAR KE VENDOR

Baru siap satu kotak packing dah tak larat rasanya nak mengadap...Malam nanti siapkan semua dan esok hantar kat semua vendor yang saya pilih...Harap-harap ada tercatat rezeki untuk saya disana.

PERSIAPAN BARANG UNTUK HANTAR KE VENDOR

Haaa...ni formula baru sabun oat dan greentea. Saya memang pengguna tegar sabun ni...best sangat sebab sabun ni lembabkan kulit dan cepat pudarkan parut jerawat. Saya pakai kerapkali pun tiada masalah...Tak buatkan kulit muka jadi kering or what...Sebab tu saya olah balik sabun lama dengan formula yang baru untuk kesan yang lebih umphhhhh....Sabun saya tak guna pewangi ya...so,baunya adalah bau natural hehehe...( macamne ek bau natural...mmmm)

PERSIAPAN BARANG UNTUK HANTAR KE VENDOR

Ni gambar saya ambil lepas subuh pagi tadi...sambil-sambil mengadap laptop sempat capai handphone ambil gambar kihkihkih...Selagi tak selamat sampai semua barang ni ke vendor selagi tu jiwa saya tak tenang. Ada je benda nak dibuatnya...Adoiiii...

Banyak juga barang yang saya hantar kat vendor. Semua produk homemade yang saya hasilkan saya hantar dengan harapan saya dapat memperkenalkan hasil tangan saya kepada orang diluar sana. Sebelum nak packing semua barang saya perlu buat checklist dulu supaya tiada kekeliruan antara saya dengan vendor

Barang yang saya letak kat vendor :
~ Scrub kopi
~ Scrub oat
~ Scrub koko
~ Scrub greentea
~ Sabun kunyit madu
~ Sabun oat
~ Sabun kopi
~ Sabun greentea
~ Sabun aloevera
~ Sabun greentea + oat
~ Pembersih miss v
~ Pil manjakani original
~ Inai rambut
~ Inai jari
~ Inai kuku
~ Inai celup
~ Lipscrub 
~ Lipbalm
~ Garlic oil capsule
~ Vitamin c rosehip
~ Multivitamin booster
~ Serum organik
~ Toner organik
~ Manuka honey bee venom
~ Perfect beauty foundation
~ Serum jerawat & jeragat

Haaaa...ini adalah checklist yang sempoi je mengenai barang yang saya akan hantar ke vendor. Semua barang ini adalah bawah jenama saya sendiri...Kebanyakannya adalah produk organik homemade saya dan ada juga yang saya import dari UK dan NZ. 

Macam pil-pil vitamin semua saya ambil dari UK dan Manuka honey bee venom(royal nectar facelift moisturiser) saya ambil dari New zealand...Itu saya repack bagi kecilkan size...Kalau korang nak beli yang besar boleh terus whatsapp saya...

Buat masa sekarang saya tak boleh lagi share lokasi vendor sebab barang belum selamat tiba...takut-takut ada perubahan or sesuatu berlaku susah pula saya nak padamkan info yang dah tersebar...kan...hehehe...Kita hanya merancang....

Begitulah sengitnya projek PERSIAPAN BARANG UNTUK HANTAR KE VENDOR sampaikan semalam saya terlepas nak tulis entri walaupun banyak point yang saya nak share dekat sini...Letihnya berkerja "one men show" ( huhuhu...apakan daya...doakan saya murah rezeki dapatlah saya upah staff)

Oklah...saya tinggalkan korang disini dulu...Nak masak untuk berbuka pula...huhuhu...Jumpa lagi lain kali ya...Kalau korang sudi follow lah saya ....Terima kasih

"SELAMAT BERBUKA SEMUA"

Wassalam




KRIM SIANG HOMEMADE

Bismillah...
Assalammualaikum semua...
Harini saya nak share dekat korang pasal Krim Siang Homemade pula ya...Dua hari lepas saya dah share pasal Krim Kunyit Homemade yang saya sendiri buat korang boleh baca sekali kalau korang tak baca lagi...

Ini adalah krim siang yang terbaik saya pernah cuba kerana ia adalah krim siang organik tanpa sebarang unsur yang berkaitan bahan kimia. Krim siang ini juga saya buat sendiri berasaskan madu,aloevera dan ,minyak zaitun.

Macam krim kunyit homemade saya juga menggunakan bau vanila,vitamin E dan whitening extract di dalam pembuatan krim siang saya ni

Buat pengetahuan korang krim yang saya buat ini adalah krim siang malam yang tidak berbahaya kepada kulit korang. In sya Allah jika korang gunakan tidak akan menimbulkan kesan sampingan dalam jangkamasa panjang kerana bahan yang saya gunakan adalah bahan asli yang baik untuk kesihatan dan kecantikan kulit secara natural

KRIM SIANG HOMEMADE

Nampak tak korang??? Teksturnya sangat lembut dan cepat meresap...Kalau korang pakai kulit akan rasa sejuk dan lembut. Korang akan nampak muka macam glowing sebab kesan khas daripada olive oil....Saya dah pun cuba...

Olive oil tu akan meresap kedalam kulit dan akan menyedut lebihan minyak yang ada dipermukaan kulit kitaKrim muka homemade ni sesuai untuk semua jenis kulit...Kalau yang berkulit kering ia akan membantu melembabkan kulit korang...

KRIM SIANG HOMEMADE

Maaflah gambar tak berapa nak hado sebab masa saya ambil gambar ni guna handphone biasa je...so,macam ada bayang-bayang sikit sebab terlindung dek lampu...nampak macam gelap dikit gambat tu...Itulah gambaran krim siang organik saya

Umumnya kebanyakan orang tidak tahu bahawa penggunaan krim siang ini bukan sekadar untuk kelihatan cantik @ sekadar memenuhi syarat kebiasaan bagi seorang wanita memakai krim muka tetapi banyak manfaat yang perlu kita ambil tahu

Manfaat Krim Siang:
~ Melindungi kulit wajah daripada sinaran UV di siang hari
~ Melembabkan wajah
~ Mencerahkan wajah 
~ Mengelakkan kulit terlalu kering dan terbakar yang akan mengakibatkan jeragat
~ Sebagai pelindung wajah kekotoran yang ada di luar sana(habuk dan debu)
~ Merawat wajah daripada kesan penuaan awal
~ Menegangkan wajah(bergantung pada bahan & kulit individu)

Sebelum saya terlupa...Krim siang homemade saya ni korang boleh sapukan juga pada kulit-kulit yang kering macam siku,lutut,tangan dan lain-lain tempat yang korang rasa sesuai...Kalau anak korang ada masalah kulit kerig korang boleh juga letak tiada masalah...Nak buat macam losyen pon boleh hehehe...

Cara penggunaaan Krim siang homemade
~ Cuci muka seperti biasa(lebih bagus guna yang organik)
~ Keringkan muka dan letak toner(kalau ada)
~ Calitkan krim muka diseluruh muka
~ Urut dengan lembut gerakkan ke atas(supaya cepat meresap kedalam kulit)
~ Siap!!! (korang akan rasa sejuk je muka heheehe)

Inilah salah satu kelebihan produk organik. Sepanjang saya mengamalkan produk organik saya belum pernah lagi rasa kulit kepanasan akibat menggunakan produk. Apapun yag saya gunakan diwajah saya rasa sangat selesa dan selamat. 

Ini membuktikan bahawa mengambil keputusan untuk bertukar kepada produk organik homemade adalah satu tindakan yang tepat pada pandangan saya

Fungsi Krim Siang :
~ Melembabkan muka
~ Mecerahkan muka
~ Menghilangkan kesan parut jerawat
~ Melindungi kulit wajah daripada punca jeragat
~ Merawat masalah muka yang rosak akibat salah pilih produk
~ Menegangkan wajah(ada madu)

Kesan menggunakan produk organik ni biasanya kan ambil masa yang lebih panjang berbanding produk yang ada chemical. Kalau orang yang jenis tidak sabar memang tak sesuailah untuk guna produk organik ni...

Tapi bagi saya biarlah ambil masa yang panjang,apa yang penting produk yang saya gunakan tidak memberi kesan sampingan pada saya dimasa akan datang

Sejak akhir-akhir ni ramai yang datang kepada saya untuk cuba guna produk organik zm beauty sebab dah mula takut dengan produk bukan organik...Alhamdulillah...sikit-sikt orang mula sedar perlu back to normal pakai bahan semulajadi..It's not about money tapi ini soal keselamatan...Tepuk dada tanya hati sendiri...Pilihan ada di tangan uollllsss sendiri hokeyy

KRIM SIANG HOMEMADE

KRIM SIANG HOMEMADE

Ni salah seorang customer saya yang kecewa dengan skincare diluar sana...Banyak dah dia cuba semuanya cantik sekejap...dia tak boleh nak maintain...Persoalannya perlukah maintain untuk terus cantik??? Kalau stop muka akan jadi teruk...Ini yang kita tak nak...Think positif,mungkin dia masih lagi jumpa produk yang serasi dengan kulitnya...Wallahualam

Pesanan saya yang terakhir tetang produk,krim muka homemade ni tiada KKM @ Halal ya...saya tak layak untuk apply sebab saya buat kecik-keik je. Bila ada orang order baru saya buat...tak kiralah korang order sikit @banyak saya tetap akan buatkan selepas dapat payment order korang sebab saya taknak simpan stok...Nanti jangan meroyan pula kat saya tanya awat takde KKM @ Halal

Begitulah serba sedikit krim siang review saya kali ni...Jika ada kesilapan @ kekasaran ketika melontarkan pendapat maafkan saya...Saya cuba beri penjelasan yang terbaik...Terima kasih sudi singgah disini...Jumpa lagi

Wassalam