Image

INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA

Bismillah & Assalammualaikum wahai semua makhluk Allah yang sudi singgah di teratak saya yang tak berapa hado nih...ngeh ngeh ngeh...Beberapa hari kebelakangan ini saya tak sempat menconteng kat sini sebab macam biasa alasan yang sama,busy ntah apa-apa di buatnya hahaha...Jom saya nak cerita sikit sesuatu yang saya buat yang saya rasa ragu-ragu berfaedah ke tak...jimat ke tak...boleh ek ragu-ragu hahaha...Moh layan entri INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA

INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA



Mesti ada yang cakap saya ni sengal kan...ada plastik yang dah siap beli jela..Kekonon rajinla sangat nak berinovasi hahaha...Saya bukan nak sangat berinovasi sayang-sayang oiii tapi saya ni suka buat sesuatu yang saya belum pernah buat,lepastu saya kekononnya nak jimat duit tapi rasanya lebih kurang je kot kosnya, tapi ada sikit sifat rajin nak buat sesuatu untuk tambahkan kesibukan sambil jadi tarzan kat rumah nih hahaha


INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA

Mula-mula saya buat poket guna bubble wrap ni ikut size flyers pos tu...Bubble wrap ni korang boleh beli kat lelong.com. Macam saya guna tak banyak,so saya beli kat kedai area rumah saya ni je ha...RM2.50 semeter. Berpeluh gak la ketiak memotong bubble wrap ni sebab nak potongnya kena banyak bersabar sebab selalu sangkut-sangkut kalau potong gelojoh sangat



Saya pun tak sure sangkut-sangkut tu sebab memang teknik memotong perlu sopan santun atau saya gunakan gunting yang dah usang hahaha...Takpelah janji boleh potong...Lepas siap potong saya gunakan mesin sealer untuk seal kiri dan kanan bubble wrap tadi supaya terbentuk poket...jangan plak korang seal keliling,kang macamne plak nak isi barang hehe...


INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA



Saya beli plastik flyers yang warna hitam tu kat SINI ...korang boleh tinjau-tinjau kat store tu ada jual banyak size flyers yang saya rasa paling murah dikalangan penjual yang lain ditambah dengan servis tiptop hehee...




Then saya lekatkan poket untuk letak slip pos kat bahagian belakang flyers tadi tu. Jangan pelik kenapa saya pilih warna hitam,pasalnya saya pilih yang paling murah hahaha...jimat kos beb,hitam itu menawan kan...warna tak penting...yang penting plastik tu berkualiti & tak mudah koyak kan...Poket plastik untuk letak slip tu saya recycle daripada pos laju punya poket,sebelum ni saya dapat 1 bundle plastik tu untuk senang saya letak slip pos pada kotak bila nak pos barang...So,saya amik sikit tampal kat flyers hitam nih,share-share la ek...


INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA



Selepas selesai tampal poket untuk slip pos tadi saya terus berganjak ke operasi yang seterusnya iaitu masukkan bubble wrap yang dah dibuat poket tadi kedalam flyers si hitam manis tuuuu...Cer tengok gambar tu,siap berhenti snap gambar tu untuk tontonan umum,manalah tahu 5 tahun akan datang tetiba saya lupa pula nak buat parcel sendiri boleh rujuk kat sini balik kan hehehe...Saya rasa inilah proses yang paling mudah nak buat,sarung je tangan sasa saya ni dalam bubble wrap then tolak je masuk kedalam flyers,pastu tarik balik tangan tu...tadaaaaa....dah siap satu parcel...nextttttt....Tu dia saya siapkan 25pcs plastik parcel sempoi untuk saya guna bila nak pos barang order dari Lazada


INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA

Kebetulan next day selepas saya buat plastik parcel tu saya dapat  order dari Lazada. Alhamdulillah...macam tau-tau je saya dah bersedia hehehe...So,dengan rasa bangganya saya guna plastik inovasi la sangat saya ni untuk pos barang customer sambil tak lepaskan peluang ambil gambar kenangan sebelum skynet datang collect barang tu. Kalau ada yang tanya kenapa saya rajin sangat nak buat ni semua sebab saya nak semua orang yang terima barang dari saya dalam keadaan sempurna...tu jer hehehe...Kesimpulannya saya masih lagi sangsi adakah apa yang saya buat ni berbaloi ke idok...hurmmmm...apa yang penting saya puashati sebab saya memang suka berDIY giteww...



Oklah itu je kot yang saya nak bebelkan harini, By the way kalau korang nak beli barang saya kat lazadapun boleh...Korang search je "ZM BEAUTY" kat lazada akan keluar semua barang yang saya jual,tapi baru 10 barang je hehehehe...slow-slow hokeyyy...jangan gelojoh

Apa-apapun saya bersyukur sebab berkesempatan buat plastik parcel sempoi ni dan berpeluang berjualan di lazada. Terima kasih kepada yang sudi layan INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA ni...Maafkan saya kalau ada terover tu eh...kengkadang tak sengaja...Jumpa lagi next story,sayang korang 200% hehehe...

Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :