Latest post

Monday, 17 April 2017

GIGIH BUAT SABUN HOMEMADE UNTUK MENCARI REZEKI HALAL

Assalammualaikum semua...
Harini cuaca suram je...masa saya menaip entri ni di luar hujan sedang lebat...sejuk...anak-anak baru lepas mandi macam biasa la dihidangkan sebotol susu panas...berderet hero-hero saya bertiga atas tilam menikmati susu Fernleaf Family dalam botol...hehehee...

Sementara diorang tengah diam baik sayapun menghayati bait-bait tulisan tentang episod kehidupan saya sebagai surirumah sepenuh masa yang GIGIH BUAT SABUN HOMEMADE UNTUK MENCARI REZEKI HALAL. Ini kisah saya...tiada kaitan dengan sesiapa selain saya dan jika ada persamaan cerita saya dengan kisah hidup korang ini adalah secara kebetulan ya...bukan saya tiru-tiru kisah orang untuk cerita kisah saya...

Inilah kisah saya belajar buat sabun semata-mata nak cari duit lebih untuk kami sekeluarga. Macam-macam kerja dah saya buat...tetapi akhirnya saya dapat satu benda yang masuk kedalam jiwa saya...yang saya suka nak buat...yang saya minat nak buat.

Baru-baru ni saya ada buat 6 jenis sabun yang berlainan...haritu saya ada dah update salah satu darinya...meh baca sini  . Dan harini sambil cerita bab gigih ni saya tempelkan sikit pasal sabun yang kedua ni pula...Gambar sabun kat bawah ni adalah sabun Green tea. Korang mesti terkejut tengok sabun ni kan??? hehehe....

GIGIH BUAT SABUN HOMEMADE UNTUK MENCARI REZEKI HALAL
Rileksss la...jangan la terkejut...Yela...biasanya sabun green tea warna hijau...tapi awat sabun green tea kali ni berwarna hitammm??? Huhuhu...Sebenarnya sabun green tea ni bukan warna hitam taw...tapi warna hijau pekat...Pasaipa warna sabun green tea homemade saya warna begitu meh saya cerita...

Kalau korang nak tahu saya pun terkejut dengan warna sabun ni bila saya buat. Tak sangka pula hasilnya begini. Pasaipa sabun green tea yang selau orang jual tu warnanya hijau menyala??(hijau terang) Krik krikkk...Sebab kalau guna serbuk green tea mereka akan dapat warna hijau pekat...Kalaupun mereka benar-benar guna serbuk green tea mereka hanya meletakkan jumlah yang sangat sedikit...

GIGIH BUAT SABUN HOMEMADE UNTUK MENCARI REZEKI HALAL
~ pssstttt...sabun saya berat 90 g ya...hehehe~

Ooooo...baru saya faham kenapa sabun green tea saya warna gelap...Sebab saya letak green tea lebih banyak supaya orang yang pakai dapat merasai sendiri kenikmatan menggunakan hasil semulajadi ciptaan Ilahi...Saya letak minyak zaitun dalam sabun saya supaya kita boleh pakai selalu...bila pakai sabun ni tidak akan mengeringkan kulit muka...cuba pakai sabun yang sebarangan...sebelum solat 5 waktu korang cuci muka pakai sabun tu...saya rasa kali ke 3 cuci mesti akan rasa pedih-pedih dah muka kita....Ni bukan saya rasa...tapi saya dah pun alami....saya tidak akan berani cakap kalau saya tidak melalui situasi itu....

Lepas siap semua sabun-sabun saya ni saya dah pening kepala macamne ya nak bungkus sabun-sabun ni bila ada orang nak order. Fikir punya fikir last last saya dapat idea why not saya beli bekas untuk saya letak sabun tu...sebab biasa kita beli sabun dalam plastik tiada bekas...Bagus juga kalau saya sediakan bekas...Maksudnya saya beli bekas dan terus letak sabun tu dalam bekas dan pos kepada mereka yang beli. So...lebih memudahkan orang tu, tak perlu nak cari bekas lagi untuk letak sabun,walaupun saya tahu ini bukan satu teknik yang boleh menarik orang beli dan bukan sukar juga untuk mereka mencari bekas mereka sendiri dari dapur rumah mereka...tetapi saya sengaja suka nak letak dalam bekas...nampak kemas dan menarik...(pada pandangan mata saya la...hehehe...pujuk hati sendiri)

GIGIH BUAT SABUN HOMEMADE UNTUK MENCARI REZEKI HALAL

Setiap hari saya berfikir dan cari info bahan apa yang memberi manfaat jika dijadikan sabun muka. Sebab biasanya saya tengok setiap hari mesti ada produk baru yang keluar bermacam-macam bentuk...macam-macam fungsi..Kan....macam-macam gaya orang buat untuk cari rezeki ye tak...hahaha

Korang baca la sendiri kat gambar bawah ni tentang fungsi sabun green tea organik homemade saya ni ya...

GIGIH BUAT SABUN HOMEMADE UNTUK MENCARI REZEKI HALAL

Saya ni bukan pakar dalam bidang bisnes ...kalaupun saya boleh menghasilkan sabun yang berkualiti...yang hebat...belum tentu saya mampu nak bersaing dengan founder-founder produk yang hebat-hebat kat luar sana. Saya buat kerja ni pun sekadar nak mencari rezeki tambahan disamping minatnya saya pada bidang produk homemade ni

Sebelum ni saya pernah cerita pasal saya pernah terjahanamkan muka sendiri sebab obses sangat nak cantik. Tanpa fikir panjang...sebab terpengaruh dengan iklan dan testimoni saya terjebak menggunakan produk kecantikan yang hebat katanya di pasaran...yang berebut-rebut orang nak beli...Tapi akhirnya saya terpaksa terima akibatnya...cantiknya kojap yo...huhuhuhu...saba yola den..

Tapi...saya tak pernah menyalahkan produk tu pun...pasai bukan produk tu yang datang toing! toing! toing! kepada saya kan...tapi saya sendiri yang berusaha supaya produk tu sampai ke tangan saya...so maknanya bukanlah salah produk tu...Korang korang yang kat luar sana yang tersalah pakai produk tu janganlah dok meroyan salahkan orang tu...salahkan orang ni...firsttt...salahkan diri sendiri dulu pasai Allah dah letak akal kat otak kita sama rata...lu pikir la sendiri(pinjam ya nabil...huhuhu)

Bermula dari episod rakus saya tu saya berazam untuk tidak mencemarkan lagi muka saya dengan produk yang dibuat oleh kilang...Biarlah dia tulis KKM besar-besar pun saya dah tak nakkk... Saya mula belajar buat scrub dan sabun homemade untuk saya pakai sendiri...

Dan saya menggunakan minyak zaitun sebagai teraju utama produk saya sebab minyak zaitun ni saya baca merupakan satu-satu minyak yang mampu menembusi liang kulit dengan cepat dan mampu membersihkan kulit dengan sempurna. Bukan bersih sahaja...tetapi minyak zaitun akan memberikan kelembapan semulajadi pada kulit kita.

Sekarang saya sangat berbangga sebab saya hanya pakai sabun dan scrub saya sendiri untuk produk penjagaan harian saya. Selain sabun dan scrub ada juga produk lain yang saya buat untuk muka tapi lain kali saya akan share. Inilah kisah GIGIH BUAT SABUN HOMEMADE UNTUK MENCARI REZEKI HALAL...no..no...no...jangan cakap dalam hati...tak baik taw...saya bukan bangga sambil menjerit-jerit tepuk dada...tapi bangga dengan sopan santun sambil senyum dalam hati...(doa yang baik-baik ya...)

Pada mulanya saya buat untuk saya guna sendiri tetapi bila saya dah rasa best saya cuba buat lebih dan jual kat kawan-kawan group dropship...Haaaa...jangan terkejut...sambil -sambil jaga anak-anak saya buat produk organik homemade...dan sambil-sambil tu jugalah saya buat dropship produk kecantikan... Inilah saya,tak pernah jemu untuk mencari rezeki walaupun saya sedar terlalu banyak saingan dalam bidang ini. Haaa...sebab dah tercakap saya buat dropship jom la korang jenguk-jenguk KEDAI SAYA...hehee...mana taw tershopink plak kat sana kan...

Mana tak nya...sekarang kalau nak cerita jual barang dengan dropship memang tak boleh nak pergi la sebab ramai yang dah join dropship sekarang ni,sampaikan kita nak jual pun dah tak boleh sebab mereka pun boleh dapat harga dropship walaupun diorang bukan berniaga pun...beli untuk guna sendiri...Kesian kat mereka yang betul-betul buat dropship sebagai sumber pendapatan...Tapi yela...rezeki Allah yang bagi,yang penting usaha kita untuk mencarinya...Syukur saya diberi kesempatan untuk belajar buat sabun organik homemade ni...dapat juga saya bantu-bantu suami...

Oklah...saya rasa cukuplah setakat ini perkongsian saya sebagai seorang surirumah yang GIGIH BUAT SABUN HOMEMADE UNTUK MENCARI REZEKI HALAL. Bukan senang nak berjaya kerana kita kena gigih berusaha dan jangan mudah putus asa...tetapkan matlamat kita untuk apa kita berada dalam keadaan kita sekarang. Tepis semua ranjau,onak dan duri...Ini semua ujian yang Allah kirimkan buat kita untuk mendapat hadiah Besar dari-NYA...

Biarlah orang tak support kita...biarlah orang mengata yang penting kita berdoa...kita tidak perlukan support dari orang sebab support dari Allah melebihi dari segala-galanya...Allahu akhbar!!!!! 

Percayalah...kejayaan tidak akan datang bergolek dengan sendiri selagi kita tak usaha untuk dapatkannya. Tetapi jangan putus asa kalau kejayaan tidak kita kecapi walaupun kita sudah berusaha kerana itu adalah tandanya usaha kita masih belum mencukupi...Huhuhu...tetiba terharu dengan kata-kata sendiri...saya bagi nasihat bukan sebab saya sudah berjaya tetapi saya bagi nasihat dan peringatan buat diri sendiri dan kepada sesiapa yang sedang baca entri ini...Terharunyaaa...sob sob...iskk iskkkk...(boleh pinjam bahu tak??)

Semoga apa yang saya tulis ini menjadi inspirasi kepada orang lain dan jika ada yang berminat untuk mencuba sabun saya,saya sentiasa berdoa agar produk yang saya hasilkan akan memberi manfaat kepada mereka yang menggunakannya. In Sya Allah...Terima kasih kerana sudi baca entri saya sampai habis...Ingatttt...saya buat entri ini bukan untuk meraih simpati tetapi sebagai perkongsian kisah hidup saya sebagai pembuat sabun organik homemade...Wassalam