ZURAINI.COM

Image

LIRIK LAGU SUMAYYAH HIJJAZ

Bismillah...
Assalammualaikum semua...
Korang mesti pernah dengar lagu sumayyah...Ada tak yang bila dengar lagu ni nak ulang-ulang banyak kali???Kalau ada yang macamtu meh sepp dengan saya sebab saya pun macamtu sampai naik lancar dah LIRIK LAGU NASYID SUMAYYAH HIJJAZ...Dari zaman anak dara sampai dah beranak pinak masih lagi jadikan lagu Sumayyah sebagai sumber inspirasi hidup saya


LIRIK LAGU SUMAYYAH HIJJAZ

Lagu Sumayyah ni menceritakan kisah ketabahan seorang wanita yang dianggap wanita terbaik sebaik manusia kerana rela nyawanya diambil demi mempertahankan agama Allah...Betapa mulianya hati Sumayyah tak tergambar dengan kata-kata. Setiap kali dengar LIRIK LAGU SUMAYYAH HIJJAZ mesti terasa meremang bulu roma dan menitis airmata dek terlalu menghayati kehebatan wanita bernama Sumayyah

Sementara saya nak sambung cerita jom kita layan LIRIK LAGU NASYID SUMAYYAH HIJJAZ ni...

Dalam diri selembut sutera
Kau memiliki iman yang teguh
Kau nyalakan obor agama dirimu bak lentera
dibelengu jahiliah kau tempuh dengan berani
Walau pun jasadmu milik tuan
Tetapi hatimu milik Tuhan

Padang pasir menjadi saksi
ketabahan keluarga itu
Tika suami dan anak dibaring mengadap mentari
Disuruh memilih iman atau kekufuran
Samar jahiliah atau sinaran akidah

(Chorus)
Sabarlah keluarga Yasir
Bagimu syurga di sana
Dan kau pun tega memilih syurga
Walau terpaksa mengorban nyawa
Lalu tombak yang tajam menikam
jasadmu yang tiada bermaya
Namun iman di dadamu sedikit tidak berubah

Darahmu menjadi sumbu pelita iman
Sumayyah kaulah lambang wanita solehah
Tangan yang disangka lembut
menghayun buaian
Mengoncang dunia mencipta sejarah

Sumayyah kau dibunuh di dunia sementara
Untuk hidup di syurga yang selama-lamanya
Kaulah wanita terbaik, sebaik manusia
Namamu tetap menjadi sejarah


Bila korang baca lirik ni korang hayati dengan sepenuhnya maksud yang tersurat dan tersirat dalam LIRIK LAGU SUMAYYAH HIJJAZ ni sure akan membuat hati meruntun...rasa nak nangis dan bangga sebab seorang wanita yang menjadi hebat semata-mata kerana ketaatan kepada Allah...Tiada kata-kata hebat yang boleh diberikan kepadanya...hanya Allah yang layak memberi ganjaran syurga untuk selama-lamanya buat Sumayyah

Saya ingat lagi masa malam pertama konsert Gema Gegar Vaganza kumpulan Hijjaz mengalunkan LAGU SUMAYYAH...Masa tu saya tengok live depan TV taw(hehehe...depan tv je pon)...berjurai-jurai airmata...tak tahu kenapa rasa terkesan sangat dalam diri ni...Saya ingat saya sorang je fefeeling gitu...penonton yang tengok live pon terkedu...Yang paling tersentuh juri tetap GGV tu sendiri iaitu Oki Setiana Dewi sebak mendengar kisah Sumayyah sehingga mengalirkan airmata

Siapa yang tak kenal Sumayyah? Dalam pendidikan islam disekolah pun ada dimasukkan tajuk Sumayyah sebagai srikandi islam yang mempertahankan agama Allah...Sebenarnya cerita Sumayyah nampak agak simple tetapi maksudnya pengorbanan itu mampu memberi pengajaran dan semangat

Apa-apapun dari dulu hingga kini saya menjadikan Sumayyah sebagai idola saya yang mampu membakar semangat walaupun ceritanya tinggal sejarah tetapi namanya tetap diingati dan semangatnya menjadi tauladan. Jom layan lagu ni...

Oklah ini sahaja perkongsian video dan lirik lagu Sumayyah yang menjadi lagu yang paling saya suka...Terima kasih sudi singgah disini dan jumpa lagi ya...Nak layan lagu ni jap hehehe

Wassalam

BUTIK PAKAIAN DI SERI KEMBANGAN

Bismillah...
Assalammualaikum semua...
Alhamdulillah masih bernafas lagi saya untuk melakar cerita disini...Hari ke-20 puasa makin terasa kehangatan syawal...Semua sibuk cari keperluan keluarga dihari raya...Kali ni saya nak share tentang satu BUTIK PAKAIAN DI SERI KEMBANGAN kepunyaan sahabat saya...Butik ni baru je buka lebih kurang dalam 6 bulan gitu...

BUTIK PAKAIAN DI SERI KEMBANGAN

Comey noh modelnya dok peraga pakaian kanak-kanak...Model pakaian besar takde ke??? heeeee

BUTIK PAKAIAN DI SERI KEMBANGAN

Kawan saya ni jual pakaian wanita dan lelaki...Kalau korang tinggal berdekatan dengan kawasan sana boleh la singgah window shopping dan kalau ada yang berkenan boleh la grab sekali...Kat sini ada jual macam-macam lagi..Pakaian kanak-kanak untuk raya pun ada. Selain tu dia ada jual emas korea 24k (dibuka utk borong dan runcit)...Bagi mereka yang memang suka pakai emas korea boleh dapatkan di butik ini...nanti saya akan bagi alamat butik untuk senang korang nak terjah ya

BUTIK PAKAIAN DI SERI KEMBANGAN

Kalau korang nak tahu butik ni bukan sekadar butik pakaian je taw...Selain pakaian dia ada jual tudung trend terkini,produk kesihatan dan yang paling best ada jual produk spa yang korang boleh beli borong...Dengar cerita tak lama lagi mungkin akan dibuka spa juga disana...

Tapi masih belum ada kata putus...dan yang pasti dia akan buat mobile spa...bolehla orang-orang seri kembangan manjakan diri berspa dengan tokey butik ni kannn...hehehe...Untuk kepastian tentang servis spa boleh terus tanya kat owner butik ni eh...

BUTIK PAKAIAN DI SERI KEMBANGAN

Korang boleh juga usya2 baju kat IG dia taw...Kat sana dia selalu update stok yang ready kat kedai...Dannn...kalau korang duk jauh pun takde masalah...dia ada buat servis pos kepada yang nak beli...Tapi satu malaysia jela yang saya tahu...luar negara korang kena tanya tokey butik tu sendiri hehehe...

Jom korang semua kita pakat serbu BUTIK PAKAIAN DI SERI KEMBANGAN ni..Mana tau tengah ada sale sekarang ni...Yelaaa...dah dekat-dekat nak raya mesti sale kaw-kaw punya kan...Saya tinggalkan detail untuk korang pergi tinjau-tinjau eh...

                      FB : Azlia Sallehhudin (nurmia collection)
FB PAGES : Nurmia Collection
INSTAGRAM : nurmia_collection
ALAMAT KEDAI
No 27G (3310)
Jalan 18/34
Taman Sri Serdang
43300 Seri Kembangan
Selangor Darul Ehsan

So korang kalau duduk area sana lalu lalang kat butik ni jemputlah masuk...Mana taw ada benda yang korang dok melilau cari tapi tiada kat tempat lain tapi ada kat butik ni...kannnn...jeng jeng jeng....hahahaa...Rasanya itu je kot info yang saya nak share kat korang pasal BUTIK PAKAIAN DI SERI KEMBANGAN...Terima kasih pada yang sudi singgah...See you soon...

Wassalam

TIPS MENAHAN LAPAR KETIKA PUASA

Bismillah...
Assalammualaikum semua...
Harini adalah hari ke-18 semua umat islam sedunia berpuasa. Bermacam dugaan yang dilalui dan dugaan yang paling besar adalah menahan lapar dan dahaga....Harini saya nak kongsi cara agar tahan puasa ketika di bulan ramadhan

TIPS MENAHAN LAPAR KETIKA PUASA

Biasanya orang perempuan akan meletakkan satu target puasa sambil diet. Sebab  nanti di pagi raya nak pakai baju cantik mestilah nak nampak langsing dan bergaya kan...so bolehlah gunakan puasa ni sebagai salah satu tips puasa sambil diet...hahahaha...harap-harap berjayalah diet kita kan...

Tips yang saya nak kongsikan harini adalah cara saya sendiri guna sepanjang ramadhan sebab saya ada masalah gastrik. Tetapi setelah saya apply tips ni alhamdulillah saya tiada masalah gastrik sepanjang saya menjalani ibadah puasa dibulan ramadhan

TIPS MENAHAN LAPAR KETIKA PUASA

Inilah menu wajib saya minum selepas ambil hidangan sahur saya. Minuman ini mampu membuatkan saya rasa kenyang sepanjang hari ketika berpuasa. Selain itu ia membantu saya mengelak dari diserang gastrik yang menghantui saya setiap kali bulan puasa

Tadi saya ada terbaca satu artikel tentang cara elakkan rasa haus ketika berpuasa. Bagi elakkan rasa haus @ kering ketika berpuasa kita perlu elakkan makanan yang masin ketika bersahur kerana garam yang berlebihan akan mengeringkan badan kita yang akan mengakibatkan kita cepat rasa haus. Makanan yang sesuai kita ambil ketika bersahur adalah dari jenis kekacang,oat,kurma,sayur,buah dan benda yang manis

TIPS MENAHAN LAPAR KETIKA PUASA

Saya nak share resepi ringkas minuman wajib saya ni untuk korang cuba...In Sya Allah korang akan lebih bertenaga untuk mengharungi ibadah puasa korang.Tiga bahan sahaja yang saya gunakan iaitu Oatmeal,kurma dan air panas...Cara-caranya ambil 5@7 biji kurma dibuang biji masukkan kedalam cawan dan letakkan air panas...Hancurkan kurma sedikit menggunakan sudu dan letak oatmeal sebanyak 4 sudu( terpulang pada korang nak letak lebih@kurang ) Kacau sehingga sebati dan boleh terus minum

Resepi yang saya bagi ni korang tak perlu dah nak tambah susu@gula sebab memang dah lengkap dah rasa manisnya yang original dari kurma. Hidangan ini juga terselit diet yang bagus untuk kesihatan sebab oatmeal ni bagus untuk membuang kolestrol dalam darah disamping memelihara kesihatan jantung kita

Kurma yang dalam gambar ni memang kurma pilihan saya yang terbaik sebab belum pernah jumpa isi yang tidak elok lagi seperti yang orang ramai viral kurma busuk tu...Saya yakin je nak terus makan tanpa kopek dulu...rasanyapun sedap dan lembut walaupun harganya agak mahal...hehehe

Tips menahan lapar ketika puasa ni bukan khas untuk bulan puasa je tau...Kalau bukan bulan puasa pun korang boleh gunakan cara ini untuk diet...Korang jadikan menu ini sebagai hidangan pertama setiap hari selepas korang subuh...

Dan yang bestnya korang boleh jadikan resepi ini sebagai menu utama korang...Maksudnya kalau korang memang tengah nak diet kaw-kaw tu korang tak perlu makan pil kurus...korang ambil menu ni sebagai pengganti makanan utama korang...In Sya Allah korang akan dapat hasilnya...

Begitulah sedikit tips tahan lapar dibulan puasa yang saya gunakan sejak 1 ramadhan sehingga harini dan ia menjadi dengan saya. Saya tiada rasa kering dan lembik sepanjang hari. Kepada ibu-ibu yang ada masalah merekrut anak untuk berpuasa boleh try tips ni kepada anak-anak supaya mereka lebih bertenaga untuk kesekolah masa bulan puasa ni. Terima kasih sudi baca artikel saya...Jumpa lagi next entri...

" SEMOGA PUASA KITA DITERIMA ALLAH"

Wassalam

PENGALAMAN ANAK LAMBAT BERCAKAP

Bismillah...
Assalammualaikum semua...harini agak lewat saya buka blog untuk story mory sebab tak berapa sihat akhir-akhir ni...Cuaca panas sangat lebih-lebih bulan puasa buatkan migrain saya selalu berdamping...Harini saya nak cerita pasal bila anak lambat bercakap yang benar-benar dialami oleh saya sendiri...Ikuti cerita pahit getir BILA ANAK LAMBAT BERCAKAP

Saya punya anak yang lambat bercakap walaupun usianya sudah menginjak 6 tahun tetapi masih belum dapat membuat ayat...Perkataan yang dia tahu pun tidak banyak...Tetapi setakat hari ini dia dah kenali semua anggota badannya....Alhamdulillahhh...berkat kami suami isteri yang tak pernah jemu mengajar walaupun acapkali tidak diendahkan

PENGALAMAN ANAK LAMBAT BERCAKAP

Sebelum ni saya pernah ceritakan tentang anak saya ni...Namanya Ammar...Ammar ada masalah lambat bercakap. Saya mula sedar Ammar tidak bercakap sejak umurnya 2tahun tetapi saya anggap itu adalah normal sebab ada yang cakap anak lelaki lambat bercakap...So saya anggap ini adalah perkara biasa dan saya cuma menunggu saatnya Ammar mula bercakap

Tunggu punya tunggu saya kecewa sebab saban tahun Ammar masih tidak tunjukkan minat untuk bercakap walaupun kami bercakap dengannya. Kami bercakap dengannya seolah-olah mencurah air ke daun keladi...Ammar langsung tidak peduli dengan kami...Ammar buat hal dia je...sedih sangat...Kami mula risau sebab anak lambat bercakap



TANDA ANAK LAMBAT BERCAKAP
Kepada ibu bapa diluar sana saya nasihatkan supaya ambil lebih perhatian kepada anak-anak ketika mereka sampai di stage mula bercakap kerana ini adalah saat yang paling penting untuk kesan anak lambat bercakap. Seeloknya kita dapat kesan dari awal supaya kita dapat cari cara mengatasi masalah anak lambat bercakap. Tips untuk mengesan anak lambar bercakap mudah sahaja bila sampai tahap masa sepatutnya seorang kanak-kanak bercakap sedangkan anak kita masih tidak bercakap kita perlu lakukan sesuatu seperti mendapatkan nasihat doktor dan sebagainya

CIRI-CIRI ANAK LAMBAT BERCAKAP
Mengikut pengalaman saya anak yang lambat bercakap akan kurang menunjukkan minat untuk berinteraksi dengan sesiapapun termasuk ibubapanya sendiri. Apabila kita bercakap dengannya mereka tidak fokus atau langsung tidak pandang ke arah orang yang bercakap. Lagi satu mereka tiada minat untuk berkawan dengan sesiapa walaupun dengan adik beradik sendiri. Mereka lebih suka menyendiri

PUNCA ANAK LAMBAT BERCAKAP
Bagi pendapat saya antara penyebabnya anak lambat bercakap ada kemungkinan disebabkan kita kurang berinteraksi dengannya sejak kecil. Mengikut pengalaman saya,ketika Ammar kecil saya jarang berinteraksi dengannya atas sebab berkerja....Saya tak punya masa dengannya...Hidupnya lebih banyak dihabiskan dengan pengasuh yang menjaga bayi lain juga ketika itu. Ketika Ammar berumur 20bulan saya berhenti kerja dan baru saya sedar yang saya dah terlepas sesuatu yang berharga iaitu kominikasi yang perlu saya terapkan padanya sejak dia bayi...Untuk pengetahuan semua...komunikasi dengan bayi seawal ketika dalam perut sangat penting untuk perkembangan otak bayi tersebut. 

MENANGANI ANAK LAMBAT BERCAKAP
Sekiranya ibubapa diluar sana perasan anak lambat bercakap boleh segera bawa ke klinik kesihatan berdekatan untuk mendapatkan nasihat daripada pegawai perubatan. Mereka akan buat siasatan dahulu sebelum dirujuk kepada pakar sekiranya anak tersebut perlukan rawatan. Sebagai ibu bapa kita harus peka dengan perkembangan anak dan ambil tahu kenapa anak lamabt bercakap. Kita perlu mengikuti beberapa prosedur untuk mendapatkan rawatan untuk anak lambat bercakap

PENGALAMAN ANAK LAMBAT BERCAKAP

Surat buat Ammar daripada JKM untuk ambil kad OKU dah sampai...Oleh kerana kegagalan saya memberi perhatian kepada anak semasa Ammar kecil membuatkan saya menerima padahnya. Saya redha dengan ketentuan Ilahi...Ini akan menjadi pengajaran untuk saya

Saya menyeru kepada semua ibubapa diluar sana jangan mengambil enteng dengan perkembangan anak-anak kita. Nampak seperti perkara kecil sahaja tetapi bakal memberi kesan yang besar jika kita sendiri tidak ambil serius dengan perkara ini. Buangkan rasa malu punya anak istimewa kerana bagi saya itu adalah satu anugerah ALLAH  yang tidak ternilai

Saya mengaku saya kurang berkomunikasi dengan Ammar sejak dia bayi sebab saya terlalu pentingkan kerja...Bukan maksudnya saya tak pentingkan Ammar tetapi masa saya lebih kepada kerja kerana saya dianggap penting ditempat kerja suatu masa dahulu sehinggalah saya terpaksa berhenti kerja kerana berpindah...

Bila saya dah tak kerja dan hadap Ammar 24 jam baru saya sedar apa yang saya lakukan sebelum ini adalah salah..Tetapi masa tak dapat nak ubah...semuanya salah saya...sayalah punca anak lambat bercakap...Ya Allah...sedihnya hati...Ammar terpaksa harungi semua ini sebab kecuaian kami

Sekarang Ammar masih dapatkan rawatan untuk anak lambat bercakap di klinik kesihatan dan hospital. Ammar dah pun mulakan sesi persekolahan di sekolah pendidikan khas supaya dia lebih dapat perhatian dan bimbingan yang sepatutnya daripada guru yang terlatih mendidik anak istimewa sepertinya

Maafkan ibu Ammar sebab telah gagal untuk menjaga Ammar ketika Ammar perlukan ibu dulu...Ibu mengaku ibu yang salah...Ibu sibuk dengan kerja...Pagi pergi kerja Ammar tidur lagi ...Malam ibu balik Ammar dah pun tidur...Butanya ibu masa tu...Ibu lupa diri semata-mata kerana kerja...ibu lupa yang Ammar perlukan ibu..Tapi sekarang semuanya dah terlambat...ibu dah tak boleh ubah apa-apa lagi...Cuma ibu mampu menjaga Ammar dan mengajar Ammar untuk berdikari...Ibu janji akan jaga Ammar sebaik mungkin sampai Ammar kenal siapa Ibu dan Ayah...sehingga Ammar kenal dunia ini...Maafkan Ibu Ammar...Ibu berdosa pada Ammar...Ibu doakan Ammar akan cepat mengerti apakah erti kehidupan ini...Maafkan ibu Ammar...Ibu akan sentiasa menanti saatnya Ammar akan pulih seperti biasa

Hati saya sentiasa disaluti rasa bersalah terhadap Ammar sehingga kini. Saya sangat berharap agar suatu hari nanti Ammar akan faham tentang kehidupan ini dan sedar tentang kewujudan ibunya ... Ya Allah ...besar sungguh dugaan buatku...Aku pasrah ya Allah...Jika ada yang mengalami masalah seperti saya cepatlah bertindak sebelum terlambat...Setiap masalah pasti ada jalan penyelesaian mengatasi anak lambat bercakap...Terima kasih kepada yang sudi baca cerita PENGALAMAN ANAK LAMBAT BERCAKAP (AMMAR)

Wassalam



KARIPAP SEGERA SEDAP DAN MURAH

Bismillah...
Assalammualaikum duniaaaa....

Harini saya nak cerita bab makan sebab nak share benda yang simple je pasal KARIPAP SEGERA SEDAP DAN MURAH hehehe...semalam tak buat entri,so...harini kena dayakan diri buat sebab saya dah janji dengan diri sendiri untuk belajar blog dengan gigih...chewahhh...tapi sedih semalam terlepas sebab tak sempatttt...sob..sobbb...

Kebetulan tadi pergi kedai beli lauk dapat beli karipap frozen ni...Saya dah hampir 4 tahun pindah ke Johor dan 4 tahun juga lah saya tengok owner karipap frozen ni dok hantar karipap frozennya kat kedai ni...

KARIPAP SEGERA SEDAP DAN MURAH

Haaaa...ni gambar yang dah siap goreng..Menyelerakan sungguh...anak-anak saya suka sangat makan karipap ni. Karipap frozen ni dimiliki oleh Tini Frozen Food yang bertempat di Batu Pahat Johor. Kat label ada tulis nombor telefon kalau korang rasa nak buat tempahan korang boleh terus contact mereka

Karipap ni ada 4 jenis rasa iaitu karipap daging,ayam,sardin dan kentang...Semuanya saya dah makan dan seriously memang sedap. Satu plastik ada 12 pcs dan harga saya beli kat kedai tu RM4. Setakat harini daripada 4 tahun yang lepas saya berpuashati dengan rasa karipap ini. Sangat tidak mengecewakan

Inti karipap ni memang terbaik bagi saya. Sedap dan tidak terlalu pedas...Anak kecil boleh makan...Isi intinya banyak...Bila dah goreng kulit karipap tu rangup...sedap sangat makan masa panas-panas...Dan yang paling saya suka sangat bila goreng karipap ni tak resap minyak...

Korang mesti pernah makan karipap yang jenis berminyak kan??? Saya memang tolak tepi kalau karipap gini...Memang serius tak boleh nak telan...

Oleh kerana anak-anak saya suka makan karipap,saya memang beli untuk standby dalam peti sejuk senang nak goreng. Saya lebih suka makan karipap yang ini berbanding yang beli tepi jalan tu sebab tahap kebersihannya tak memuaskan hati saya

Walaupun saya tidak pasti juga pasal tahap kebersihan karipap yang frozen ni tetapi sekurang-kurangnya ia tidak terdedah dengan pencemaran lalat dan habuk jalan yang kita pun tak tahu berapa banyak dah bertempel kat karipap tersebut huhuhuhu...

Bukan saya cakap semua kedai tepi jalan ni kotor...bergantung kepada cara penjual itu display kuih muih mereka la...Saya memang cerewet bab ini...Maka alternatifnya adalah beli yang frozen dan saya sendiri yang goreng untuk anak-anak...nak buat sendiri tak reti...

KARIPAP SEGERA SEDAP DAN MURAH

Korang kalau nak try karipap ni korang boleh contact nombor telefon yang ada kat label tu eh...Itulah rupanya karipap frozen yang saya beli tadi...Sekali goreng habis 12pcs...Kejap je habis makan panas-panas masa berbuka tadi...

Oklahh...Kepada korang yang nak cari KARIPAP SEGERA SEDAP DAN MURAH boleh try Tini Frozen Food Batu Pahat punya karipap memang sangat recomended...Selamat bersahur korang untuk esok...Jumpa lagi next entri...babai...

Wassalam



SCRUB KILO MALAYSIA UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI DENGAN MODAL KECIL

Bismillah...
Assalammualaikum semua...
Harini saya dengan nekadnya nak buat satu lagi entri yang berkisar tentang SCRUB KILO MALAYSIA UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI DENGAN MODAL KECIL. Kalau korang perasan memang saya selalu cerita pasal ni sebab saya nak ajak kawan-kawan semua untuk kembangkan ekonomi keluarga dengan berniaga

Sebelum saya bermula...sebenarnya saya dah bertahan selama setahun membuat scrub untuk mereka yang nak buat jenama sendiri. Sekejap je rasanya...diam tak diam dah setahun dah produk organik saya berada dipasaran...Walaupun tidak sehebat mana tetapi saya tetap bersyukur kerana ada yang dah mula sedar akan kebaikan menggunakan produk organik

SCRUB KILO MALAYSIA UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI DENGAN MODAL KECIL

SCRUB KILO MALAYSIA UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI DENGAN MODAL KECIL

Ni semalam punya cerita,bertungkus lumus menyiapkan order scrub kopi dan lip scrub untuk adik Amy dari KL. Bulan-bulan puasa ginipun ada yang order ek...Alhamdulillah rezeki kami sekeluarga...Semua yang borong scrub-scrub saya majoritinya adalah untuk berniaga. Ada juga yang beli untuk pakai sendiri dan akhirnya akan borong untuk jual pula...

SCRUB KILO MALAYSIA UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI DENGAN MODAL KECIL
Bercerita tentang tajuk artikel ni,saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada mereka-mereka yang mempercayai saya untuk membekalkan produk organik saya untuk mereka buat jenama sendiri

Ramai orang yang masih tak berapa jelas dengan misi saya sebenarnya...tapi takpe...kali ni saya akan jelaskan apakah misi saya yang sebenarnya dalam bisnes produk organik ini...Saya bukan buat bisnes besar-besar. Pada mulanya saya hanya buat produk organik untuk kegunaan saya sendiri rentetan masalah yang saya hadapi akibat tersalah guna produk muka

Selepas saya berjaya buat dan alhamdulillah serasi dengan jiwa saya,saya mula cuba untuk jual dengan kawan-kawan group...tujuan saya jual bukan untuk menjadi seorang usahawan yang kaya raya tetapi sekadar ingin berkongsi kebaikan produk organik kepada orang lain

Pada satu hari saya terfikir why not saya buka peluang pada orang yang ada minat nak berniaga untuk saya supply produk saya kepada mereka. Saya jual produk saya secara retail dibawah jenama ZM BEAUTY dan dalam masa yang sama saya berkongsi peluang dengan orang lain untuk jual benda yang sama tetapi saya izinkan mereka letak jenama mereka sendiri

SCRUB KILO MALAYSIA UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI DENGAN MODAL KECIL
~ ni saya selitkan adik Amy punya komen pasal scrub tu...excited nak try semua ~

Bukan apa,saya selalu tengok kat media sosial terlalu ramai orang buat jenama sendri dengan cara mudah guna produk dari thailand yang dia sendiri tidak tahu bahan-bahannya. Kalau ok takpe...kalau tak ok macamana???Siapa yang harus bertanggungjawab? Boleh ke jawapan "mungkin tidak serasi dengan kulit awak" tu terus menerus digunakan???? Krikk krikkk

Walaupun produk yang saya hasilkan tiada KKM tetapi In Sya Allah produk saya adalah selamat...Kenapa saya yakin untuk beri kenyataan itu adalah sebab bahan yang saya gunakan adalah natural. Ia tidak akan beri kesan sampingan kepada pengguna walaupun termasuk dalam mulut(tertelan)

Lagi satu,semua produk yang saya buat sesuai untuk semua peringkat umur dari bayi hingga ke tua...Anak saya kulit kering boleh je saya ambil serum sapu...Every weekend saya akan scrub badan anak-anak saya supaya daki-daki degil tak melekat terus kat kulit...Belum pernah lagi sepanjang saya scrub badan anak-anak saya menimbulkan kesan alergik...Lagi suka adalah mereka bila saya tonyoh guna scrub hehehe...

Ramai yang cakap saya gila sebab tabur pasir kat dalam periuk nasi sendiri,tetapi bagi saya ini adalah satu perkongsian rezeki. Saya tidak takutkan persaingan sebab saya pasti rezeki Allah itu pasti...Kita yang perlu berusaha untuk dapatkannya

Dan...saya nak tekankan disini saya langsung tidak berniat untuk meniru-niru bisnes orang...segalanya saya ikut apa yang Allah rancangkan untuk saya...Saya bukan nak wujudkan persaingan tetapi niat saya ikhlas untuk mencari rezeki yang halal disamping memberi jalan kepada orang lain..Tak salah kalau kita bersaing dengan cara yang sihat...

Buat pengetahuan korang semua,produk organik saya adalah dibuat oleh saya sendiri. Sepenuhnya dengan tangan saya tanpa bantuan sesiapa...Mungkin belum masanya untuk saya gajikan pekerja untuk membantu saya...tetapi segala proses dari A hingga Z adalah dibawah tanggungjawab saya sepenuhnya

SCRUB KILO MALAYSIA UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI DENGAN MODAL KECIL

Produk organik saya seperti scrub,sabun,lipbalm,lipscrub dan yang terbaru toner & serum adalah 100% menggunakan bahan asli...Saya tidak meletakkan sebarang bahan kimia supaya status 100% organik itu saya boleh sebut dengan tenang dan bangga...hehehe

SCRUB KILO MALAYSIA UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI DENGAN MODAL KECIL
Bila berniaga tak cerita pasal harga terasa janggal pula kan...Tapi nak cerita pasal harga kat umum terasa segan pula bukan sebab apa sebab saya taknak ada yang salah anggap kepada keikhlasan hati saya. Saya tak nak ada yang cakap saya nak bolot semua...

Faham-faham jela apa yang saya cuba sampaikan tu ye...Saya lebih selesa untuk berbincang secara personal berkenaan harga sebab saya nak jaga hati semua orang. Kalau ada yang berminat berurusan dengan saya boleh terus whatsapp saya...

In Sya Allah saya akan reply dengan pantas dan efisyen kalau saya tak busy...Kalau busy pun takdelah sampai 2 3 jam saya tak reply...So...toksah malu-malu....nak bertanyapun saya layan...itu normal bagi saya kalau bertanya sahaja tapi tak beli ...jangan risau saya profesional hokeyyyy

Kali ni saya lebih fokus cerita pasal scrub kilo ya...so saya taknak sentuh pasal botol or bekas scrub...sebab buat masa sekarang saya hanya bekalkan 1 jenis bekas sahaja sebab saya tak simpan stok bekas banyak-banyak kat rumah...

Tetapi kalau korang berminat nak beli scrub kilo ni saya akan bagitahu kat mana korang boleh dapat bekalan botol harga kilang...Itupun kalau korang nak la kann...hehehe

Scrub kilo saya open minimum order 6KG untuk dapat harga borong yang murah...kalau beli 1kg pun still murah tetapi lebih banyak lebih berbaloi...Tapi saya lebih suka suggest pada customer untuk try dahulu dan kalau ok boleh order yang lain...Dannn Alhamdulillah semuanya akan proceed order kalau dah cuba...

Kepada semua kawan-kawan kat luar sana yang masih lagi tercari-cari idea untuk buat bisnes why not korang try bisnes scrub organik...Scrub ni adalah salah satu produk evergreen yang dari dulu hingga sekarang orang dok guna...dan saya pasti ia akan bertahan lebih lama dan berterusan...Tak salah mencuba kan...

Sebenarnya tak perlu modal yang besarpun untuk buat bisnes tapi bohongla kalau ada yang cakap modal RM30 boleh berjaya jadi jutawan....zaman dulu bolehlah...zaman sekarang apapun guna duit...

Apa-apapun dalam bisnes ni kita kena ada minat dan usaha yang berterusan...Tak boleh putus asa dan perlu ada istiqomah walau apapun badai yang mendatang...Ini resepi saya sendiri...saya share sikit kat sini hehehehe

Rasanya cukuplah setakat ni penjelasan tentang SCRUB KILO MALAYSIA UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI DENGAN MODAL KECIL...Nasihat ikhlas saya kalau nak berniaga biarlah dengan ikhlas kerana Allah...Janganlah menipu pelanggan semata-mata untuk mendapatkan keuntungan...Biar untung kecil tapi keberkatan itu yag kita dambakan...In Sya Allah kita berjumpa lagi next entri...Terima kasih kepada yang sudi singgah dan kalau rajin sudi-sudikan diri untuk share entri ini jika korang rasa ia bermanfaat...

Wassalam


SCRUB KOPI YANG PALING BAIK

Bismillah...
Assalammualaikum semua...
Morning sahabat semua...Semalam saya terlepas pelung untuk berkongsi cerita dengan korang semua sebab semalam busy menyiapkan tempahan scrub kopi dan lip scrub customer dari KL. Nanti saya update aktiviti eh...Sebelum tu saya nak share testimoni SCRUB KOPI YANG PALING BAIK daripada customer di sabah yang teruja sangat guna scrub kopi zm beauty...Alhamdulillah ...bertambah lagi sorang pengguna produk organik kat malaysia

Customer ni masa mula-mula hubungi saya tak bagitahu pun yang dia ada masalah kulit,cuba dia teruja nak beli lipbalm saya...Tetapi oleh kerana lipbalm tu kecil dan rasa tak berbaloi untuk saya pos sebab harga pos lebih mahal daripada harga barang,maka saya offer dia untuk cuba scrub kopi saya. Customer bersetuju untuk cuba scrub kopi tersebut walaupun dia tak cerita masalah kulit muka dia pada masa itu.

Setelah lebih kurang 2 minggu selepas itu customer kembali mesej saya untuk berkongsi keterujaan dia terhadap hasil peggunaan scrub kopi saya. Korang baca ya saya ada screenshot perbualan saya dengan customer untuk saya jadikan testimoni untuk scrub kopi saya

SCRUB KOPI YANG PALING BAIK

SCRUB KOPI YANG PALING BAIK

SCRUB KOPI YANG PALING BAIK


SCRUB KOPI YANG PALING BAIK

SCRUB KOPI YANG PALING BAIK

Begitulah cerita customer mengenai keterujaannya terhadap hasil penggunaan scrub kopi saya dan dia ingin membeli sabun pula untuk mendapat effect yang lebih baik. Saya cadangkan kepada dia untuk mencuba sabun kopi sebab saya rasa dia lebih serasi dengan kopi kerana sebelum ini dia gunakan scrub kopi dan dapat merawat kulitnya

Kulitnya mengelupas dan ada jerawat pasir sebelum menggunakan scrub kopi. Tetapi alhamdulillah selepas menggunakan scrub kopi masalah yang dihadapi settle. Bak kata customer" muka yang macam kertas pasir dah jadi licin" hehehe...Happy sangat saya dengar

Akhirnya customer bersetuju untuk membeli sabun kopi dan berjanji akan memberi feedback dalam masa sebulan lagi. Saya sangat berharap percubaan dia menggunakan sabun kopi juga membuahkan hasil

Buat pengetahuan semua kopi adalah satu bahan yang sangat bagus untuk kecantikan kerana kandungan antioksidannya yang tinggi mampu membuatkan wajah kelihatan lebih awet muda,menegangkan kulit,membersihkan kulit,mencerahkan kulit,menghilangkan iritasi pada kulit,membersihkan wajah,memudarkan parut dengan cepat dan banyak lagi manfaatnya

Produk-produk organik by zm beauty adalah 100% organik tanpa bahan kimia dan selamat digunakan tanpa was-was kerana saya hanya menggunakan 100% bahan asli didalam produk yang saya buat. Tiada pewarna @ pewangi yang dicampur kedalam produk saya...Dan ia adalah sesuai untuk semua peringkat usia dari kecil hingga ke tua

Saya ingin mengajak semua orang untuk mencuba menggunakan produk organik untuk menjaga kesihatan kulit. Tidak semestinya beli dengan saya,korang boleh beli dengan sesiapapun asalkan ia adalah organik. Bila dah cuba pakai barulah korang tahu betapa selesa dan syoknya menggunakan produk organik

Kesimpulannya,walaupun scrub kopi saya adalah hanya homemade base tetapi masih mampu memberi kepuasan kepada pengguna. Scrub homemade adalah SCRUB KOPI YANG PALING BAIK untuk dicuba. Hanya orang yang sudah cuba akan dapat menilainya. Setelah setahun saya membuat scrub,belum pernah sekalipun saya mendapat bad feedback daripada customer. Semua customer saya sangat berpuashati dengan scrub kopi homemade saya. 

Saya sangat bersyukur sebab scrub kopi dan produk organik saya dapat memberi manfaat kepada orang lain. Apa yang saya harapkan lebih ramai lagi yang bertukar kepada organik supaya kita sama-sama dapat manfaat darinya

Baiklah...sekian sahaja entri SCRUB KOPI YANG PALING BAIK dari saya untuk korang. Kepada yang berhasrat ingin mencuba boleh terus whatsapp saya. Jumpa lagi next topic...banyak lagi cerita menarik tentang organik lover's. Yang nak mulakan perniagaan kecil dengan produk organik pun saya boleh tolong supply barang...Terima kasih

Wassalam


5 SEBAB WAJIB GUNA TONER DAN SERUM ORGANIK

Bismillah....
Assalammualaikum semua...
Macamana korang harini ok tak? dah masuk hari ke-7 puasa dah ni...Sekejap je rasanya dah 7 hari semua umat islam berpuasa kan...Saya tengok kedai kat pekan dah mula sesak dengan orang pergi shopping raya...Tahun ni saya macam cool down sikit nak shopping hehehe...Last year belum puasa lagi saya dah pergi beli siap-siap baju anak-anak sebab kalau dah puasa tak larat dah...ditambah dengan orang ramai bersesak-sesak shopping juga....haruuu

Harini saya nak kongsi 5 SEBAB WAJIB GUNA TONER DAN SERUM ORGANIK. Perkongsian saya ni bukan sebab saya nak paksa korang beli produk organik saya taw...Tapi saya anggap sebagai perkongsian pengalaman dan secubit ilmu buat korang yang sudi mencedok hehehe...

Sebelum saya mulakan saya akan tunjuk gambar dulu ya...macam biasa la eh...tak berseri satu-satu artikel tu tanpa gambar

5 SEBAB WAJIB GUNA TONER DAN SERUM ORGANIK

Ni saya dah siap-siap kombo kan dia. Mereka yang beli kombo dapat lagi murah la...saya jual pun tak mahal mana pun...Kalau korang rasa macam macam teringin nak cuba boleh la roger saya. In Sya Allah korang tidak akan rasa kecewa

5 SEBAB WAJIB GUNA TONER DAN SERUM ORGANIK

Ini saya namakan sebagai toner organik. Toner ni dibuat hasil gabungan 2 bahan sahaja iaitu air mawar dan gliserin. Toner ni boleh digunakan selepas mekap juga supaya mekap korang tahan lama. Maksudnya sebelum mekap letak dan selepas mekap pun pssttt pssttttt sekali...hahaha

Toner ni saya letak dalam botol mist yang mudah nak spray kat muka...keluar je bilik mandi lap muka terus capai toner ni sembur 4 penjuru kiri,kanan,atas dan bawah bahagian muka...Jangan korang sembur hujung jari kiri dan kanan pastu atas kepala dan kaki sudah...(hehehe gurau je tawww)

Toner ni kalau korang nak sembur kat rambutpun tiada masalah sebab air mawar memang bagus juga untuk rambut. Antara manfaat toner organik ni adalah untuk melembabkan kulit muka korang...Kalau korang ada masalah sunburn boleh guna untuk repair balik struktur kulit korang

Air mawar kaya dengan antioksidan dan vitamin c so memang sangat bagus lah kalau korang hari-hari tepek vitamin c kat muka...Kulit korang akan terasa tegang dan lembab. Toner organik ni tiada campuran bahan lain taw...hanya 2 bahan sahaja yang terkandung dalam toner ni...Takde campur air or what okeyy...Lepastu tiada campuran pewangi didalam toner ni...Takde rasa berangin ke...pedih ke okeyy...tapi rasa syok ada ...hehehe

5 SEBAB WAJIB GUNA TONER DAN SERUM ORGANIK

Yang in pula serum organik. Serum organik ni dihasilkan gabungan air mawar asli,gliserin,aloevera dan olive oil. Kalau korang nak tahu sebelum saya keluarkan toner dan serum ni saya sendiri dah testing 123 guna serum dan toner ni. 

Alhamdulillah saya berpuashati dan ambil keputusan untuk packing dan berkongsi keriangan bersama-sama korang hehehe...Apa yang saya dapat hasil daripada proses R&D yang saya buat sendiri adalah sebelum saya guna toner dan serum ni saya ada masalah jerawat pasir yang halus-halus tu dibahagian rahang dan pipi selepas seminggu saya guna jerawat pasir saya makin menghilang dan sekarang dah takde dah..

Dan yang paling best bila bangun tidur muka sangat lembut. Kulit muka yang kusam dah cabut lari dah...Apa yang buat saya happy sangat adalah sebab serum dan toner ini 100% organik...Saya sendiri buat...Wowww...saya macam tak percaya yang produk homemade pun mampu merawat kulit. 

Saya sarankan untuk korang pakai toner waktu siang atau setiap kali lepas cuci muka dan serum guna waktu malam sebelum korang masuk tidur. Serum tu korang urut sampai die meresap kedalam kulit...satu badanpun boleh letak serum ni jangan risau tiada kesan sampinganpun

Produk organik ni saya nak bagitahu korang kalau terlebih guna takde effect kalau terlupa guna pun tak akan jadikan kulit korang merah-merah. Macam dulu saya pernah pakai skincare bila lupa nak guna je terus jadi ruam-ruam...pastu tersembul jerawat

Saya tak cakap kalau guna produk organik muka pasti tiada jerawat...muka pasti macam biadadari...saya bukan maksudkan macamtu...Tetapi yang selalu saya tekan kan kalau kita pakai produk organik kita tak perlu risau kesan sampingannya...100% selamat digunakan hatta tertelan sekali pun...

5 SEBAB WAJIB GUNA TONER DAN SERUM ORGANIK

Dan ia sesuai untuk semua peringkat umur...budak darjah 6 boleh pakai ...baby boleh pakai...nenek jiran sebelah pon boleh pakai...tiada masalah...Apa yang penting kalau dah guna tutup baik-baik...kemas-kemas...sebab saya takut nanti ada lipas,semut or tikus pun nak tumpang pakai...(it's realiti...serangga pun suka yang organik tawww)

5 SEBAB WAJIB GUNA TONER DAN SERUM ORGANIK :
1) Murah - ini yang paling penting sebab zaman sekarang duit memang sangat perlu dikawal hehee
2) Berkesan - bahan yang asli lebih memberi kesan yang optimum daripada bahan yang dicampur aduk @ yang terlalu banyak bahannya,menurut pemerhatian saya 
3) Tiada bahan kimia - ini penting untuk menjaga kesihatan dan keselamatan kulit kita
4) Tiada kesan sampingan - ini juga penting sebab ia tidak akan memberi kesan yang buruk pada pengguna untuk jangkamasa panjang
5) 100% organik - saya tidak meletakkan unsur-unsur bahan asing dalam produk saya dengan tujuan untuk mempercepatkan proses jadi cantik,jadikan produk wangi mahupun untuk bagi produk tahan lama...semuanya adalah semulajadi

Kenapa produk saya dalam bekas yang kecil adalah supaya korang boleh pakai dalam tempoh 1 bulan. Korang tak guna produk yang sudah lama. Dan untuk pengetahuan korang saya tidak buat stok banyak-banyak taw...bila ada orang order baru saya akan buat...Maka korang tak perlu risau produk saya adalah fresh...hehehe

Begitulah kisahnya 5 SEBAB WAJIB GUNA TONER DAN SERUM ORGANIK yang sempat saya kongsikan kat korang sementara menunggu masa memulakan operasi menyiapkan juadah berbuka. Kalau berminat nak mencuba bolehlah terus whatsapp saya eh...jangan malu-malu. Ok saya berhenti disini dulu...jumpa lagi lain kali...Terima kasih banyak-banyak nohhhh...

Wassalam