ZURAINI.COM

Image
Showing posts with label SHOPEE. Show all posts
Showing posts with label SHOPEE. Show all posts

CARA SETTING TUTUP KEDAI SHOPEE SEMENTARA BERCUTI

Bismillah dan Assalammualaikum 
Hi korang...harini jadual saya agak padat tapi saya lari jap untuk tulis short artikel untuk korang yang belum tahu lagi CARA SETTING TUTUP KEDAI SHOPEE SEMENTARA BERCUTI 

Korang tahu kan kalau kita niaga kat shopee kita perlu ikut rules yang telah ditetapkan mesti pos barang sebelum 3@5@7hari mengikut yang korang telah pilih. Macam saya,saya pilih 3 hari,bermakna order saya mesti di pos keluar dalam masa 3 hari berkerja...so,kalau korang nak balik kampung or pergi kursus or ada urusan lain yang menyebabkan korang tak dapat nak uruskan kedai shopee korang dengan sempurna baiklah tutup sementara bagi mengelakkan sebarang amaran dan penalti dikenakan kepada korang

Bagi mereka yang sangat mementingkan kredibiliti dan servis yang baik mereka sangat perlu tutup kedai shopee mereka sementara dan buka balik selepas selesai urusan lain itu. Tapi bagi mereka yang tak kisah akan penalti @ diajukan soalan bila nak pos barang saya??? dari pelanggan,saya rasa tak perlu kot nak tutup kedai sementara yang saya cakapkan tu...

Setiap kali saya balik kampung saya akan tutup kedai shopee saya sementara bagi mengelakkan "bad rating" pada kedai saya. Ada juga tanya saya "Macamana nak tutup kedai tu,pintu pun tadak...huhuhu" dan ada juga yang tanya saya "Apa jadi kat kedai saya kalau dah tutup tu..."

Saya jawab jap 2 soalan ni kat sini. Memang kedai shopee tadak pintu tapi tuan kedai berhak untuk menutup pandangan mata orang pada isi kedai mereka hehehe...dan jawapan kepada soalan kedua,Kedai shopee korang tak jadi apa-apa masih ada seperti biasa tetapi pembeli tidak nampak produk-produk yang ada dalam kedai korang tu. Semua barang korang menjadi lut sinar hehehe,so tiada sebarang urusniaga akan berlaku ketika korang tutup kedai korang untuk sementara itu...Haaa jom la saya tunjukkan cara-caranya yang sangat mudah dengan 3 step sahaja...

CARA SETTING TUTUP KEDAI SHOPEE SEMENTARA BERCUTI
Step pertama :
Pastikan korang berada di ruangan menjual "selling" dan korang cari bahagian seller assistant seperti yang ditunjuk oleh anak panah di dalam gambar

CARA SETTING TUTUP KEDAI SHOPEE SEMENTARA BERCUTI

Step kedua :
Selepas step pertama korang akan sampai ke halaman ini. Korang terus tekan shop setting seperti dalam gambar

CARA SETTING TUTUP KEDAI SHOPEE SEMENTARA BERCUTI

Step terakhir :
Bila korang sampai kat halaman ini korang akan nampak perkataan "vacation mode" betul tak?? kalau nampak jadikan ia enable(button hijau muncul) Tadaaaaa...dah siap!!! anda sekarang berada dalam mood cuti. Proses ini akan berkuatkuasa selepas 1 jam di apply,please note hokey...takut nanti korang try buat dan terus check tak jadi la,cikgu ajar salah la,tak pandai la...nak pandai perlu cuba buat okeyyy

So,ini sahaja untuk hari ini,next saya tunjuk cara nak daftar free shipping program ya...Terima kasih sudi baca CARA SETTING TUTUP KEDAI SHOPEE SEMENTARA BERCUTI sampai habis...kalau ada yang tak lengkap boleh bagitahu saya untuk saya perbetulkan. Yang baik datang dari ALLAH dan yang tak baik adalah kelemahan diri saya...In Sya Allah jumpa lagi...Daaaa
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :
Whatsapp
Facebook
Page : garlic balm ZM beauty
IG : zmbeautybrand

KENAL PASTI SCAMMER DI SHOPEE - PENTING & WAJIB BACA!!!

Bismillah dan Assalammualaikum 
Selamat pagi semua...Harini saya nak sentuh sikit tentang KENAL PASTI SCAMMER DI SHOPEE - PENTING & WAJIB BACA!!! sebagai panduan kat korang. Saya bukan apa,kesian tengok mangsa-mangsa scammer yang semakin meningkat setiap hari dek kerakusan manusia-manusia yang tidak bertanggungjawab kat luar sana

Buat pengetahuan korang scammer online ni ada dimana-mana. Tak kira dari marketplace manapun mereka akan muncul...mereka akan target penjual online sebab mereka fikir penjual online ni akan senang ditipu kalau ditawarkan duit yang banyak. Maksudnya kalau dia tawarkan untuk membeli barang dagangan korang tu dengan kuantiti yang banyak dan "up" sikit harga confirm korang akan suka...Siapa yang tak suka kalau buka-buka je handphone ada orang nak beli barang dagangan korang dalam kuantiti yang banyak kan...betoi dak???
KENAL PASTI SCAMMER DI SHOPEE - PENTING & WAJIB BACA!!!

Gambar di atas adalah satu contah menunjukkan si penghantar mesej itu adalah scammer. Dia berminat untuk membeli tetapi ingin meneruskan di luar shopee sedangkan shopee adalah tempat yang selamat untuk berurusniaga. Selepas di balas jika berminat membeli boleh teruskan melalui shopee si penghantar mesej terus block akaun shopee tersebut...

Okey,terlanjur saya dah cerita tentang scammer jom saya kupas secara ringkas tentang ciri-ciri scammer yang seringkali mangsa-mangsa terlepas pandang. Biasanya scammer akan berminat untuk membeli dengan jumlah yang banyak dan sanggup bayar dengan harga yang tinggi. Contohnya kalau barang kita jual berharga RM30, mereka sanggup bayar 2 kali ganda daripada harga itu...cuba korang fikir,dah la bayar dua kali ganda,amik pula dalam kuantiti yang banyak,adakah ini logik??? Mereka akan memberi alasan ingin membuat event la,jual la,sedekah la,koleksi la dan macam-macam lagi...sila hati-hati dengan mereka!!!

Apa yang mereka fikirkan adalah mereka akan menjanjikan duit yang banyak untuk menjayakan misi mereka yang pertama iaitu "gelapkan mata" mangsa dengan jumlah duit yang banyak. Kebanyakan mangsa akan mudah tertipu dengan amaun yang ditawarkan

Step kedua mereka akan minta nombor akaun dan email...kenapa mereka minta 2 benda ni? Sebab mereka nak hantar bukti konon-konon mereka dah transfer duit dan perlukan mangsa membayar yuran transaksi untuk meneruskan urusniaga. Untuk pengetahuan korang yuran transaksi memang wujud untuk proses transfer duit ke ke luar negara tetapi ia ditanggung oleh si pembayar(si pembeli) dan jumlah fee adalah sedikit sahaja. Dan untuk pengetahuan korang juga transfer duit merentasi negara perlukan swift code dari bank penerima...bukan terus boleh transfer gitu je...ini yang seringkali mangsa abaikan...mereka terlalu mudah percaya si scammer cakap dah masuk 30k usd dalam akaun then perlu bayar fee terus fikir "aku kaya,aku kaya" huhuhu...please ya korang...ini adalah ciri-ciri scammer

KENAL PASTI SCAMMER DI SHOPEE - PENTING & WAJIB BACA!!!

Lepastu saya nak pesan,kepada korang yang dah terlanjur bagi nombor akaun dan email kat si scammer tu korang tak perlu kalut kalau mereka ugut nak block akaun ka...nak report FBI ka...nak report polis ka...semua ni palsu,mereka sekadar nak ugut sahaja sebab nak duit...mereka akan claim korang ambil duit mereka yang mereka transfer konon-kononnya,korang tak perlu rasa takut dengan ugutan itu sebab mereka pun sebenarnya takut tapi buat-buat berani huhuhu...

Senang cerita macamni,selagi kita berpegang pada konsep akad jual beli iaitu ada duit ada barang selagi itu kita akan selamat dalam urusniaga. Shopee adalah platform untuk berniaga online dengan selamat. So,kalau ada yang mesej kat shopee minta nak teruskan urusniaga di luar shopee tolong elakkan sebab mereka adalah scammer melainkan mereka bayar dahulu dan korang check duit ada dalam akaun boleh teruskan urusniaga korang hokeyyyy

So,harap korang alert dengan peringatan ni,Maybank sendiri pun dah bagitahu Maybank cuma kenakan bayaran RM5 sahaja untuk terima duit dari luar tu...itupun mereka tolak dari akaun huhuhu...so,jelas fee yang si scammer tu minta adalah palsu dan kalau mereka adalah real seller mereka yang kena tanggung fee itu...

Saya harap artikel ini serba sedikit memberi pencerahan kepada korang dan harap sangat korang tak akan menjadi mangsa penipuan online. Sila hati-hati dengan sebarang transaksi @ urusniaga yang nampak pelik... Terima kasih kepada yang sudi membaca artikel KENAL PASTI SCAMMER DI SHOPEE - PENTING & WAJIB BACA!!! ini...saya doakan korang semua mendapat sales yang bagus di kedai shopee korang. Jika rasa artikel ini bermanfaat dan boleh mengurangkan kadar mangsa scammer di Malaysia silalah ringankan jari untuk tekan button share...Jumpa lagi next story about Shopee...I Love SHOPEE
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :
Whatsapp
Facebook
Page : garlic balm ZM beauty
IG : zmbeautybrand

TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE

Bismillah dan Assalammualaikum 
Hi semua...semalam baru je selesai saya buat satu artikel cara nak buka akaun shopee harini saya nak sambung sikit TUTORIAL  CARA SETTING AKAUN SHOPEE SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE sebab kalau dah buka akaun tapi setting tak betul tak boleh juga...kita nak niaga mesti nak kasi cun semuanya kan...samalah umpamanya kalau kita buka kedai yang sebenar mesti nak cantik-cantik kan...kedai shopee ni walaupun tak nampak bentuk kedainya kita perlu setting kasi cantik supaya kita tak serabut & kalut bila nak sambut customer...gitewwww...

Saya bermula dari yang paling basic dari celah bedah mana yang nak disentuh semua saya sentuh supaya jelas semuanya walaupun benda tu nampak mudah dan tak perlu di ajar tapi kita kena faham bukan semua orang celik IT macam kita kan....nak share ilmu biar ilmu tu betul-betul membantu huhuhu...pinjam kata-kata sifu aiiii...Dah dahhh jom kita jalan-jalan tengok gambar...sambil sambil tu jangan lupa praktikkan terus taw...

Kita sambung hat semalam punya pelajaran noh...Apaaa? tak tahu??? ok fine saya letak link sini ...yang tak baca lagi boleh baca ni dulu nanti terus lompat hat nih lagi korang terkunang-kunang tak faham...BACA NIH !!!TUTORIAL LANGKAH PERTAMA BUKA AKAUN SHOPEE - JOM BERNIAGA ONLINE 

Okeh dah baca??? Let's go...kita tengok satu persatu apa yang nak di isi ya...maaf ya ada banyak gambar kali ni supaya korang boleh faham dengan jelas hokeyy...


TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE

Step 1 :
Buka dashboard bahagian selling(jual) @ buying(beli) mana-mana pun boleh ...pastu klik my account(akaun saya)...(sila rujuk gambar di atas)


TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE

Step 2 :
Korang akan sampai ke halaman ini bila korang ikut step 1 tadi...korang perhatikan baik-baik setiap list kat setting tu perlu dibuka dan perlu di isi dengan betul...jom kita buka satu-satu dan makesure korang isi sekali sambil-sambil belajar ni...


TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE

Step 3 :
MY PROFILE - Dalam bahagian edit profile ada banyak benda yang nak di isi tapi senang sangat nak isi ala-ala isi borang cabutan bertuah gitew...tapi mula-mula sekali kita edit gambar...korang nampak kan anak panah 2 ketoi tu? dua anak panah tu korang edit letak gambar cun cun bagi menarik kedai korang tu...bila gambar menarik mesti orang tertarik nak singgah betoi dak??


TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE

Step 4 :
MY PROFILE - Masih lagi di bawah segmen edit profile...korang perlu masukkan gender(jantina) korang...


TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE

Step 5 :
MY PROFILE - Selepas masukkan jantina tadi korang masukkan tarikh lahir korang pula...kalau boleh jangan la palsukan detail yang korang letak tu sebab nanti kalau ada masalah tentang payment boleh timbul huru hara pula kan hehehe...so untuk memudahkan baik kita tulis detail yang sah hokeyyy...



TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE

Step 6 :
MY PROFILE - Step seterusnya masih berada dalam mood profile iaitu email...korang tekan je "set now" tu then shopee akan hantar email kat korang ...pastu korang confirmkan je pastu settle hokeyyy...jangan takut-takut 



TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE

Step 7 :
MY PROFILE - Seterusnya bawah email adalah sosial media account...Klik je kat situ korang akan sampai ke halaman ini then teruskan update media sosial korang kat tempat yang berkenaan...kenapa benda ni perlu untuk korang isi??? Sebab senang korang nak share kedai shopee korang kat Facebook,Instagram @ twiiter nanti...klik je terus muncul kat media sosial korang tu hokeyyy...ini adalah salah satu cara korang nak promote kedai shopee korang nanti


TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE

Step 8 :
MY ADDRESS : ok,kita dah sampai ke part isikan alamat...sila isi alamat yang betul untuk tujuan urusniaga dalam shopee @ untuk rujukan pihak pos laju untuk collect parcel korang bila korang dah join PROGRAM POS LAJU FREE SHIPPING nanti


TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE

TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE

Step 9 & 10 :
BANK ACCOUNTS/CARDS : Bila korang klik bahagian bank akaun korang perlu masukkan password dulu sebab benda ni sensitif dan private,so tuan empunya kedai sahaja yang boleh edit bahagian ini...( PENTING!!! JANGAN SESUKA HATI BAGI PASSWORD KORANG KAT ORANG LAIN ) Selepas berjaya masuk boleh isi bahagian bank akaun @ kad kredit...buat pengetahuan korang bahagian kad kredit boleh diabaikan...ada juga yang bertanya saya kalau takde kad kredit tak boleh berniaga kat shopee ke...so,inilah jawapannya...kad kredit tiadapun tak apa hokeyyyy...pastikan korang masukkan no akaun yang betul...chek 19 kali sebelum proceedpun takpe,takde siapapun nak marah,janji no akaun tu betul bagi mengelakkan sebarang kesilapan dimasa akan datang...


TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE

Step 11 :
CHAT SETTING : Sampai ke next step untuk setting bahagian mesej/chat ...Perhatikan anak panah yang pertama...enable kan button tersebut(maksudnya hidupkan butang tu...jadikan dia warna hijau macam dalam gambar) ini untuk memudahkan korang nak berchat @ customer nak bertanya...korang terus nampak mesej pemberitahuan di skrin shopee korang,so takdelah mesej yang terlepas pandang nanti...dan anak panah yang kedua untuk korang setting sendiri ayat untuk reply mesej mereka contohnya "terima kasih kerana berminat berurusan dengan kami,mesej anda akan kami reply sebentar lagi" soooo...takdelah bakal customer korang rasa mesej mereka takde respond kan...huhuhu


TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE

TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE

Step 12 & 13 :
NOTIFICATION SETTING(tetapan pemberitahuan)
Dalam bahagian ni ada 2 jenis tetapan iaitu Push Notification & Email Notification...Korang follow je button yang perlu di enable(hijaukan) seperti dalam gambar dan saya akan terangkan fungsinya. Push notification bertindak sebagai pemberitahuan sebarang progress yang berlaku di dalam kedai korang nanti...semua apa yang berlaku,akan shopee update kepada korang melalui push notification dan Email Notification melalui email...maknanya korang boleh tengok progress dari apps shopee korang @ melalui email

Apakah kelebihan Email notification???
Kelebihan Email Notification digunakan apabila korang membuka lebih dari satu akaun shopee tetapi cuma menggunakan 1 handphone...mesti sukar korang nak log-in & log-out untuk tengok notification kannnn??? betoi dakkk? So,disini lah bergunanya Email Notification,korang boleh tengok progress kedai-kedai shopee korang melalui email...akaun google kan boleh setting email banyak-banyak untuk satu apps kannnnn...oooo yeahhhh itulah kelebihannya


TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE

Step 14 :
PRIVACY SETTING : Aaahaaaa...hat ni saya tak boleh nak paksa korang ikut setting saya sebab saya ni lebih suka privacy,so semua tu saya "disable"kan untuk mengelakkan jiwa kacau hehe...bukanlahhh,ini untuk memprivacykan diri korang,so segala aktiviti korang semua orang tak boleh tengok...kalau korang like ke,beli ke semua tu rahsia gitewww...


TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE

Step 15 :
LANGUAGE : Haaa inipun penting...setting bahasa yang selesa korang gunakan...tak kira bahasa yang korang gunakan yang penting korang faham taw...jangan tukar bahasa cina pastu tanya soalan kat saya sudah,satgi saya ligan korang huhuhu...


TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE

Step 16 :
SUPPORT CENTRE : Meh sini rapat rapat...adik adik abang abang kakak kakak...saya nak bagitahu korang kalau korang ada apa-apa masalah berkaitan shopee nih korang terus je boleh contact nombor yang tertera kat atas ni or korang boleh terus emailkan juga...korang tak perlu risau @ stress diorang lambat layan sebab mengikut pengalaman saya service shopee memang mantap,tiptop dan mabeles...tak pernah lagi kecewa dengan servis mereka...call pon cepat je mereka respond...email pon cepat mereka reply...

Korang toksah nak risau tak pandai cakap omputih masa tulis email,korang tulis je bahasa melayu diorang boleh faham sebab kat sana ada staff yang boleh berbahasa melayu hokey...yang penting korang jangan cakap loghat utagha...kechek kelate,ganu,nogori dan sebagainya udah le...gunakan bahasa melayu sebenar in Sya Allah mereka akan usaha untuk membantu....Pssstttt...ini cakap ikhlas taw,bukan nak bodek..huhuhu

Rasanya macam banyak sangat input dalam TUTORIAL CARA SETTING AKAUN SHOPEE DENGAN BETUL SELEPAS BUKA AKAUN - JOM BERNIAGA ONLINE ni...kita berhenti kat sini dulu ya,next saya cerita apa yang perlu korang buat kalau tetiba korang nak cuti balik kampung tapi takut order masuk takde orang nak pos kan...dan saya nak tunjuk ciri-ciri scammer yang perlu korang elakkan daripada berurusan di shopee...Jumpa lagi next entri taw...yang rasa artikel ni bermanfaat sila share ya...maafkan saya jika ada kekurangan...
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :
Whatsapp
Facebook
Page : garlic balm ZM beauty
IG : zmbeautybrand

CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE

Bismillah dan Assalammualaikum semua...Alhamdulillahhhh...saya masih disini...Excited sebenarnya harini nak kongsikan content tentang CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE ...ilmu ini sangat berguna bagi mereka yang mempunyai agent dalam bisnes mereka...

CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE

Sebenarnya saya suka sangat nak share apa yang saya tahu tentang shopee kat orang lain...Saya sedar bukan semua orang tak tahu,tapi saya lebih fokus untuk kongsikan kepada mereka yang tak tahu...yang dah tahu tu takpe...boleh abaikan cerita saya hehehe...

Sejak akhir-akhir ni ramai betul yang mula berniaga kat shopee...walaupun platform ni dah agak lama tapi baru sekarang nampak macam ada popular sikit pasainya konsep yang dibawakan oleh shopee membuatkan ramai yang tertarik untuk meneruskan urusniaga...lepas tu mungkin sebab dah masuk TV kan...hihihi

Sebelum saya cerita tentang CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE ni meh layan saya membebel sambil panaskan engine nak menulis hehehe... Konsep yang dibawakan oleh shopee sama je dengan market place yang lain...tapi bagi saya,saya berasa selesa berurusniaga dalam shopee sebab dimata hati saya ada sesuatu yang istimewa bila berurusan menggunakan platform shopee(hahaha...ayat tak boleh tahan...for sure,saya bukan nak bodek shopee taw...tapi saya buat pengakuan jujur ni...)

KELEBIHAN PLATFORM SHOPEE :
Jom saya cerita apa kelebihan menggunakan shopee ni...yang pertamanya saya rasa menggunakan shopee ni mudah,daripada setting hingga ke selesai bayaran...itu cerita kalau kita nak setting barang jualan kat dalam shopee la kan...kalau tak betul dia terus tulis error dan guide kita macamana nak buat dengan betul...then part yang saya suka kalau ada apa yang kita tak faham kita boleh terus tanya kat customer service...

Bab customer service saya bagi 5 bintang,sebab saya tak pernah sekalipun letak telefon dengan perasaan hampa masalah tak settle,sebab bila saya ada masalah berkaitan shopee saya akan terus call customer service dan alhamdulillah setakat ini saya berpuashati dengan layanan mereka dan masalah settle dengan cepat...Lagi satu yang saya suka customer service tak sukar untuk dihubungi...cepat je tembus talian dan dapat bercakap...dan kalau kita malas nak call pun tiada masalah,kita boleh guna email sebagai penghubung...mereka akan reply dengan cepat...I like it....

Ada juga yang belum kenal platform shopee ni taw korang...buktinya bila saya sebut shopee mereka tanya saya balik..."shopee tu apa ya puan?" hehee...krik krik kejap saya...so,ni saya nak bagitahu,shopee ni adalah satu platform untuk semua orang jual produk mereka secara online dengan selamat...kenapa saya cakap selamat??? sebab setiap pembelian di kedai korang,wang akan dimasukkan kedalam akaun shopee sehingga customer betul-betul sudah terima barang barulah shopee akan bagi kita duit tu...Korang yang belum tahu bagaimana nak buat kedai shopee boleh tengok tutorial kat SINI

Tiada satu seller pun yang boleh menipu menggunakan platform ini...korang yang nak beli belah kat shopee ni korang tak perlu risau kena tipu,sebab barang pasti akan sampai...tapi kalau andaikata barang tak sampai pada masa yang telah ditetapkan kita sebagai customer boleh mintak duit kita balik dari shopee...selamat kan...so,mana-mana seller yang ada niat nak menipu kat shopee sila batalkan niat korang tu,sebab korang tidak akan berjaya...

Apa lagi kelebihan yang shopee tawarkan kepada kita as pengguna shopee adalah program bersama pos laju..."Apa program shopee bersama pos laju tu?"okey...jom saya terangkan secara ringkas apa kelebihan join program ni...Program ini membolehkan korang mendapat servis penghantaran percuma untuk barang berharga RM30 keatas dan barang berat 5KG ke bawah...nak tahu lebih lanjut bagaimana nak join boleh baca info lengkap langkah-langkah yang perlu dibuat DISINI

...ni pon saya suka sangat sebab kita ada option yang boleh bagi pada customer...contoh kalau kita berniaga di FB ada customer nak beli barang kita...then kita boleh offer mereka free postage jika customer tersebut buat pemelian melalui kedai shopee kita...win win situation...customer dapat free postage...kita pula dapat rating...ada pembelian..ada rating...

Rating ni sangat penting tau untuk menjamin perkembangan bisnes kita kat shopee tu...kenapa saya cakap macamtu??? sebab,cuba tanya diri korang sendiri...kalau korang beli barang online...kedai A ramai pembeli dan kedai B tiada pembeli...so,kita as pembeli mesti akan beli dengan kedai A kan...tak kiralah harga berbeza tapi kita pasti akan pilih kedai A sebab nampak kedai ada pernah buat urusniaga...begitu juga kalau di kedai-kedai fizikal,contohnya kedai makan...biasanya orang akan lebih tertarik untuk masuk ke kedai makan yang ramai orang pergi berbanding yang lengang...betoii tak????Sebab tu rating @ pembeli adalah penting untuk sesebuah kedai online untuk terus maju...

So,kesimpulannya,bagi saya shopee adalah platform jual beli yang sangat seronok untuk digunapakai walaupun banyak saingan dari luar negara huhuhu...tapi rezeki masing-masing kan...yang penting minat...kalau minat takde,buat apapun gagal hokeyyy

Okey,engine dah panas...kita balik kepada tajuk asal kita CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE ni...inipun satu lagi kelebihan shopee...agent @ stokis mahupun dropship boleh berurusniaga melaluinya...Korang baca betul-betul taw...fokus hehehe...sebab kadang2 saya rasa dah jelas dah apa yang saya terangkan tetapi masih ada yang mesej saya cakap kurang faham...so kali ni saya nak cuba guna bahasa yang paling mudah dan ringkas supaya korang faham...tapi kalau masih tak faham maafkan saya hokey...korang boleh mesej saya untuk tanya....

Gambar yang saya paparkan adalah sebagai contoh sahaja...korang boleh praktikkan bila korang nak beli kat shopee dengan harga agent...dan sebelum saya lupa,harga agent tersebut orang lain tak nampak...itu antara kita dengan seller sahaja...dalam erti kata yang lebih mudahnya tak kantoi la kita dapat harga lebih murah...gitewwww....jom kita start....

CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE

Step 1 :
 Pilih dulu barang yang korang nak beli tu...

CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE

Step 2 :
 Korang cari perkataan "chat now" dan klik disitu...

CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE

Step 3 :
Bila korang dah klik "chat now" tu korang akan sampai ke skrin yang seterusnya seperti gambar kat atas ni...Korang nampak kan perkataan "make offer" tu??? then korang klik kat situ...

CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE
Step 4 :
Korang akan sampai di paparan skrin ini dan korang boleh masukkan harga agent@stokis@dropship dibahagian price dan isikan juga kuantiti...kemudian boleh proceed dengan menekan "make an offer"(bawah sekali)

CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE

Sejurus selepas seller bersetuju dengan harga yang diberikan korang boleh terus proceed order tersebut dengan harga yang korang tulis tu...settle...tapi sebelum korang nak gunakan method ni pastikan korang dah siap-siap setting dulu ya...sebab kalau tak setting tak dapat pula mereka "make offer" dengan korang...jom saya tunjuk macamana nak setting....

Step 1 :
CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE

Step 2 :
CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE

Step 3 :
CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE

Okeyyy...dah siap...korang faham tak apa yang saya sharekan tadi? Mudahkan kita nak beli barang kat supplier kita guna harga agent...dahla dapat free postage...selamat pula tu...kalau semua orang guna method ni saya rasa tiada lagi kes customer meroyan barang tak sampai sebulan kat pesbuk...betul tak...barang tak sampai kita report kat shopee then kita minta duit kita balik...tapi jangan lah baru 3 hari barang tak sampai dah meroyan...mungkin ada masalah dengan kurier yang kita tak tahu....shopee pun dah estimate kan masa 3 hari untuk seller proses barang(handling) untuk keluar...man-man la...tolak ansur sikit hokeyyy...

CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE
~ Jom lah singgah kat Kedai saya...hehe...cer klik gambar tu kita skodeng jap ~

Syukran-syukran...berakhir sudah tutorial CARA STOKIS/AGENT/DROPSHIP BUAT ORDER DI PLATFORM MARKET PLACE SHOPEE kepada sidang pembaca sekalian...harap semua yang membaca dapat faham apa yang dibaca dan dapat mempraktikkan dengan sebaik-baiknya...kalau ada masa boleh ajar kat orang sekali...share-share ilmu gitewww...hehehe...dan tiba masa saya nak berundur dah...nak p bungkus barang pula...kang meroyan pula customer barang lambat sampai huhuhuhu...take care & see you tomorrow...In Sya Allah...
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Bismillah...
Assalammualaikum wahai sahabat-sahabat sekalian...Harini saya nak share satu tips CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE ...Sejak saya buat artikel tentang BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE ramai yang mesej saya tanya tentang bagaiman nak print slip pos yang ada cop shopee. Sekarang ni Shopee merupakan satu platform jual beli yang paling disukai sebab pertamanya shopee menawarkan penghantaran percuma untuk barang yang bawah 5kg dan shopee lebih simple berbanding market place yang lain....dan yang paling saya suka servis center yang sangat mudah dihubungi disamping masalah diselesaikan dengan efisyen...I likeee

So,back to the story CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE ...sebelum ni saya pun salah seorang yang ingin nak tahu tentang consignment note shopee...tapi bila google saya tak dapat jawapan sebab belum ada orang yang share mengenainya di google...so,saya beranikan diri untuk call center untuk mendapatkan maklumat mengenainya...So,langkah pertama yang korang perlu buat adalah call center...tapi kalau korang malas nak call korang boleh isi borang di link yang saya bagi kat bawah ni...Tapi sebelum tu saya nak bagitahu korang...sebelum korang nak join program ni korang perlu ada printer tau...sebab kalau takde printer celah mana nak keluar slip pos tu...huhuhuhu...


CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Bila korang dah isi borang kat link tu korang tunggu reply daripada pihak shopee sama ada korang layak @ tidak untuk join program tu...Sebenarnya tiada syarat kelayakanpun untuk join program ni...as long as korang ada printer dah boleh dah...Tapi korang kena make sure dah setting 2 benda ni...Yang pertama pick-up address dan yang kedua berat produk korang...kena isi betul-betul...kalau dua benda ni tak lengkap permohonan korang akan di "reject" setelah di "approve"

Hehehee...saya lah contohnya orang yang di reject setelah di approve tu...sebab saya tak setting pick-up address...mula-mula tu shopee dah approve,the next day dia reject balik sebab mungkin mereka baru nak review sekali ada error...so mereka terpaksa reject permohonan saya. Lepastu saya nak ingatkan kat korang...masa isi borang permohonan tu makesure korang isi dengan betul tau...alamat email yang betul sebab mereka akan hantar email kat alamat email yang kita bagi tu...jangan la bagi alamat email yang korang lupa password @ yang jarang-jarang korang buka...sat g kang ada yang menunggu durian tak jatuh...pastu teresak-esak kat tepi peti ais mengenang nasib shopee tak layan permohonan korang kihkihkih....

Haaaa...saya share sikit tips macamana nak buat kalau kali pertama permohonan korang di"reject"....saya share base on apa yang saya lalui la eh...korang kalau kena reject tak payahla cemas dan kaget sangat...korang tarik nafas dalam-dalam then korang buka balik noty yang bagitahu ke"reject"an permohonan korang tuh...pastu korang betulkan apa yang salah...korang ikut je intruction yang diberikan...bila korang rasa semua dah lengkap korang boleh terus email kat support center diorang...alamat email saya ada tinggalkan kat bawah...Korang tulis korang dah lengkapkan apa yang tak lengkap sebelum ni then mintak mereka review dan approve lagi sekali...Korang tulis bahasa melayu pun takpe kalau tak tahu tulis omputeh...jangan risau mereka faham orang yang dalam shopee ni bukannya semua tahu cakap omputeh kan...macam saya kihkihkihhhh...

Okehh...dah penat membebel jom ikuti siri cikgu Senah(bukan nama sebenar) mengajar anak murid...jom la tengok gambar-gambar rujukan yang tak berapa nak cantik sebab saya amik gambar guna handphone then tembak kat laptop...tak berapa nak cun sangat...tapi In Sya Allah boleh nampak lagi la...kalau yang tak nampak tu cuba la sedaya upaya untuk nampakkan ye...

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Mana yang pestime kenal shopee mereka tak tahu apakah gambar yang terpapar di atas...tapi yang kaki shopping kat shopee mesti dah tahu kannn...so saya assume korang tak tahu la ye...gambar di atas adalah gambar slip pos/consignment note shopee yang korang boleh print terus daripada kedai shopee korang...gedek gedek gedekkk...keluar ikut printer korang...eh gitu sekali bunyi printernya..hahahaa

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Bagaimanakah slip pos sebegini rupa boleh muncul di kedai korang meh korang tengok gambar yang ke dua ni....Bila korang dapat order korang buka je order tu akan terpapar skrin macam dalam gambar di atas...korang perlu klik kat perkataan "arrange shipment"...ingin di ingatkan sekali lagi disini bahawa aksi ini korang perlu buat di laptop @ desktop sahaja...tapi kalau handphone korang boleh connect dengan printer korang boleh buat aksi ni kat handphone korang juga...tiada masalah

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

bila korang tekan je "arrange shipment" tu korang akan dibawa terus ke halaman ini...Tengok gambar di atas...perati betul-betul...dapat catch up tak sayang-sayang semua...? ke cikgu ni syok sendiri mengajar tapi anak murid tak faham...haru wehhhh...Dah dapat??? Okeh...kalau dah nampak korang terus klik "confirm" 

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Dan selepas korang klik "confirm" korang akan sampai ke destinasi seterusnya iaitu seperti yang terpampang dalam gambar di atas...Then korang nampak tak jari jemari yang sedang menunjuk gambar printer tu? ada penampakan tulisan "print waybill" disitu...Ahaaaa...disitulah yang perlu korang klik untuk sampai ke langkah seterusnya....Tekan cepat!!!!!

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Taraaaa....Selamat datang ke consignment note sendiri...hehehe...haaa inilah dia slip pos/consignment note korang yang lahir dari kedai korang....Terharu tak dapat buat slip pos sendiri??? hehehe...kalau tak terharu takpe...biar saya terharu sorang-sorang...pasainya masa saya berjaya print kali pertama slip pos shopee ni saya rasa terharu...tapi terharu dalam hati jela...kalau terharu kat pesbuk kang buat kena bahan je nanti...yela...orang dah sampai bulan saya baru nak gosok gigi huhuhuhu....

Okehh...kita cut it short...sebab macam banyak membebel daripada ilmu...masa mula-mula nak print tu jenuh gak saya cari mana butang nak di tekan untuk print nihhh!!! hangin kejap saya tekan sana...tekan sini...cari sana...cari sini...last-last saya tekan "right click" kat mouse then klik pada "print..." rupa-rupanya itulah caranya nak print...tapi saya tak sure kalau ada cara lain...sebab saya buat cara ni je setakat ini...Korang perati gambar yang saya tepek tu dia akan keluar instruction untuk print...korang terus je tekan print...

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Tadaaaa...dah lahir dah slip pos korang dari printer...Seronok je rasa dihati tengok slip pos gedek gedek keluar dari printer...apa yang seronaknya??? Ni jawapan saya taw...seronoknya pasal saya tak yah susah payah nak menulis lagi dah...tekan-tekan je dah keluar slip pos...best apa...kannnn...lagi satu risiko salah salin alamat dapat dikurangkan...kita ni kadang-kadang kalau dah banyak sangat nak menulis mulalah nak tercicir lah...tersilap lah...dengan anak yang menjerit bagai...tinggalkan kejap terlupa pula satu kosong kat nombor telepon penerima...tak ke naya gitu...itu saya,kalau orang lain yang begitu fokus mungkin tak buat silap kannn...hehehe...saya ni kan ibu tarzan...jap nak kena menarzan kat anak-anak,jap nak kesana...jap nak kesini...so,sistem ini adalah sedikit sebanyak membantu ibu tarzan ini...

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Makesure slip pos tu korang dapat 2 keping taw...size A4 dan total slip pos/consignment note tu adalah 4pcs...korang guna pembaris je potong tengah-tengah...yang ada tulis "salinan pengirim" korang simpan...yang lagi 3 korang lampirkan sekali dengan parcel yang korang nak hantar tu....pandai-pandailah orang pos nak amik yang mana nanti....yang penting hak kita je kita ambil hokeyyy...Pastu selit baik-baik dalam piket doremon barang tuh...kang kena hujan rosak pula...

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Haaaa ni deh...dah siap berselpie dah slip pos shopee aiiii...ok tak?Maka dengan itu berakhirlah sesi coaching cikgu Senah(bukan nama sebenar)  tentang CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE ...Cikgu harap korang faham lah dengan penerangan berbaur gurau senda cikgu ni ya...maafkan cikgu ye anak-anak...cikgu memang suka bersenda...tapi sendaan cikgu habis disini sahaja taw...kalau banyak kali korang baca masih tak faham-faham juga korang boleh tanya...kalau malas nak tanya korang boleh terus tengok lebih lanjut kat website info shopee...

klik disini
⬇⬇⬇⬇⬇

@

email ke support@shopee.com.my

@

 call +60322989222

...........

Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :