ZURAINI.COM

Image
Showing posts with label PRODUK ORGANIK HOMEMADE. Show all posts
Showing posts with label PRODUK ORGANIK HOMEMADE. Show all posts

CARA BUAT MINYAK BAWANG PUTIH PETUA HILANGKAN BATUK DAN SELSEMA BAYI

Bismillah dan Assalammualaikum semua...hai korang-korang semua...harini adalah hari ke-2 dalam tahun 2018...saya masih ada kesempatan nak mencoret lgi disini...kali ni saya pilih tajuk CARA BUAT MINYAK BAWANG PUTIH  PETUA HILANGKAN BATUK DAN SELSEMA BAYI...haaa korang mesti dah tau kan yang saya ni nak promote garlic balm saya kan...hehehe...itu normal lah sayang-sayangku...kang tak promote kang acano orang nak tahu kewujudan garlic balm ni kan...betoi tak???

CARA BUAT MINYAK BAWANG PUTIH  PETUA HILANGKAN BATUK DAN SELSEMA BAYI

Tapi sebelum saya nak cerita lebih lanjut tentang garlic balm ni saya nak share juga petua sebenar minyak bawang putih ni...korang jangan confuse pula...minyak bawang putih dengan garlic balm ni adalah 2 benda yang sama tetapi fizikalnya tidak serupa

Okey...semua orang pun tahu dah yang bawang putih ni memang terer sangat bab-bab nak clearkan penafasan kalau kita dijangkiti selsema dan batuk...Orang dulu-dulu zaman nenek moyang kita,mereka hanya ada option ini sahaja untuk rawat anak-anak mereka bila dijangkiti selsema dan batuk...tapi yang "miracle"nya cara ni menjadi tau...saya pun tak boleh nak fikir macamana mereka boleh dapat idea ni huhuhu...

"Allicin adalah suatu komponen bersifat sulfur yang terhasil apabila bahagian dalam bawang putih terdedah setelah dipotong, dicincang, dilumatkan atau dikunyah. Bahan inilah yang memberikan bau masam menyengat yang agak kuat pada bawang putih. Memang ramai yang tidak gemar dengan aroma tengik yang dihasilkan oleh allicin ini, namun allicin inilah bahan ajaib yang bertanggungjawab mewujudkan ciri-ciri anti-bakteria, anti virus, anti radang dan anti oksida yang menjadikan bawang putih suatu remedi semulajadi yang sungguh hebat"

Kalau korang nak tahu,bawang putih ni bukan untuk selsema dan batuk je tau...bawang putih juga boleh merawat panau dan salit kulit,boleh menguruskan badan,boleh merawat jerawat,boleh merawat keracunan makanan dan boleh meningkatkan stamina tubuh badan manusia...banyak kelebihan dalam setiap ulas bawang putih ni....

CARA BUAT MINYAK BAWANG PUTIH  PETUA HILANGKAN BATUK DAN SELSEMA BAYI

Bagaimana caranya nak buat minyak bawang putih ni?
Saya perasan kat luar sana ramai sangat orang kongsikan cara-cara nak buat minyak bawang putih petua hilangkan batuk dan selsema yang biasa orang tua-tua buat...tak semestinya kita orang muda kita tak perlu ambil tahu kan...sebenarnya banyak cara nak buat minyak bawang putih ni...tak kira lah korang bakar @ tidak bawang putih tu hasilnya tetap sama...sebab kuasa menyembuh bukan pada bawang putih tu..kannnn...hehehe...kita ikhtiar je guna bahan kurniaan Allah kat muka bumi ni...so,bila korang gunakan method ini korang kena yakin hokeyyyy....

Caranya mudah je...korang ambil bawang putih kat raga bawang rumah korang tu...tak perlu banyak seketul dua pun dah cukup kalau nak buat sekali pakai...kang banyak-banyak sangat panas pula baby korang kang...Then korang pecahkan bawang putih tersebut...tak kiralah korang nak buat aksi macamana pun...asalkan bawang putih itu berkecai hohohooo...sebab air yang keluar dari bawang putih tu yang kita nak guna...haaa itulah dia "allicin" ...rasa macam melekit-lekit gitu...

Bila korang dah berjaya menghentak,menumbuk,mengetuk dan sebagainya korang boleh letak bawang putih tu dalam 1 bekas kecil dan tuangkan minyak ke dalam bekas yang di isi dengan bawang putih hancur berderai tadi tuuuu..."minyak apa nak guna???" Minyak apa-apapun boleh guna...jangan minyak petrol @ minyak gas udah le hahahaa...minyak terpulang pada korang nak guna minyak apa...hatta kalau darurat minyak masak kelapa sawitpun boleh je layan...tapi minyak goreng ikan janganlahhh...sob...sob...kesian baby kena lumur dengan minyak goreng ikan huhuhuhu....

CARA BUAT MINYAK BAWANG PUTIH  PETUA HILANGKAN BATUK DAN SELSEMA BAYI

Lepas korang dah aduk-aduk minyak dengan bawang putih tu,korang dah boleh terus guna...Kalau nak lagi cun korang simpan minyak bawang putih korang buat tadi tu dalam botol yang bermuncung supaya korang senang nak guna dan tahan lama sikit...kalau korang letak dalam mangkuk je nanti sat lagi korang nak guna korang main celup-celup je...pas celup sapu kat badan ..pastu celup balik...pastu sapu...celup...sapu...haaaa itulah yang akan sebabkan minyak tu tak tahan lama...huhuhu...korang paham kan maksud saya???

Then selepas guna pastikan korang tutup baik-baik minyak tu,kang terjatuh dan tumpah jenuh pula nak bersihkan...Tapi kalau korang rasa macam renyah sangat nak buat minyak bawang putih ni saya ada cadangan untuk solusi kerenyahan a.k.a kemalasan korang tu...sebab saya ada buat minyak bawang putih versi balm yang diberi nama garlic balm

Garlic balm ini adalah 100% sama macam minyak bawang putih...it's totally menggunakan bawang putih dan minyak zaitun versi "dara" punya hehehe...dan garlic balm ini tiada menggunakan sebarang essential oil sebab saya nak ia 100% sama sebijik macam minyak bawang putih asli...bau nya pun sebijik macam bbawang putih sebab tiada cover dengan apa-apa jenis pewangi hokeyy...

Manfaat Garlic Balm :
Manfaatnya masih sama seperti minyak bawang putih iaitu untuk membantu merawat batuk dan selsema,gatal-gatal ringan,buang angin,kembung perut,asma ringan dan boleh juga digunakan sebagai minyak bayi kalau mommy-mommy tahan dengan baunya...bila sapukan pada anak sebelum mereka tidur akan buat anak kita tidur dengan lena sekali wowwww...tapi sebenarnya bau tak berapa penting sangat kalau dibandingkan dengan kesihatan anak-anak kita betoi tak??? itu pendapat saya sendiri la kannn...Cara guna saya dah selitkan pada gambar...so,korang boleh belajar dari sana cara yang betul untuk apply garlic balm ni...

CARA BUAT MINYAK BAWANG PUTIH  PETUA HILANGKAN BATUK DAN SELSEMA BAYI


Tepuk dada tanya poket...terpulang pada korang nak buat sendiri @ nak beli yang instant...sebabnya yang instant tetap mempunyai kelebihan seperti mudah nak guna...lelap matapun korang boleh apply...toksah fikir minyak menitik kat tilam bagai...then minyak zaitun sangat baik untuk kulit taw...yang hat baby ada masalah kulit kering,bersisik,eczema semua tu boleh dirawat sekali...lagipun zaman sekarang mommy-mommy semua nak cepat right...so,yang instant agak membantu menyenangkan kerja pembikinan minyak bawang putih untuk anak korang...

"apa yang instant tu??...dari tadi dok sebut-sebut...instant...instant.."

"eh,hehehe...maksud saya yang instant tu GARLIC BALM la..."

Dah terlanjur saya berbiaca tentang garlic balm ni,bolehlah kiranya saya bagitahu kat korang yang garlic balm saya ni dalam botol kaca...ada pula yang sok sek sok sek cakap yang botol kaca bahaya lah kalau anak main...kalau pecah tak ke luka tangan anak tu...siapa yang susah??? hakak jugak...Baik guna yang dalam bekas plastik...

CARA BUAT MINYAK BAWANG PUTIH  PETUA HILANGKAN BATUK DAN SELSEMA BAYI

Meh sini saya nak bagitahu...Garlic Balm ni bukannya "toys" ye korang...so,ia bukan untuk diberi kepada anak-anak as "toys"...sekarang cuba korang fikir,ada tak korang bagi anak korang main minyak cap kapak korang? takde kannn... ada tak korang bagi anak korang main ubat batuk korang? takde kannn...ade ke korang bagi anak korang main panadol korang?? takde kannn....so...apa masalahnya dengan garlic balm dalam botol kaca??? Yang dalam botol plastik tu yang perlu dipertikaikan sebab plastik mempunyai tindakbalas kimia bila ia berada dalam suhu panas...korang fikirlah sendiri mana yang baik...mana yang buruk....jangan main sedap tekak je nak buruk-burukkan garlic balm aiii taw...giteww...

Ishhhh....tak baik tunding-tunding jari pagi-pagi ni ek...saya rasa macam dah habis dah benda saya share...nak beransur ke tugasan lain pula...korang jangan lupa...kalau ada yang nak try garlic balm boleh terus beli kat blog ni je...korang cari gambar yang macam kat bawah ni dalam blog ni then terus je klik...korang akan dapat beli terus kat shopee...jimat sikit postage korang hokeyy....

CARA BUAT MINYAK BAWANG PUTIH  PETUA HILANGKAN BATUK DAN SELSEMA BAYI

Haaa...ada satu lagi saya lupa nak bagitahu korang...Garlic balm saya telah ada KKM dan telahpun saya hantar ke makmal untuk di ujikaji...Alhamdulillah keputusannya garlic balm saya selamat digunakan oleh semua peringkat usia...no worries...hip hip horeyyyy....

CARA BUAT MINYAK BAWANG PUTIH  PETUA HILANGKAN BATUK DAN SELSEMA BAYI

So,terima kasih kerana sudi singgah di content CARA BUAT MINYAK BAWANG PUTIH  PETUA HILANGKAN BATUK DAN SELSEMA BAYI saya kali ini...ingat!!! kurangkan kontroversi...takmo pelik-pelik lagi dah kenapa garlic balm saya dalam botol kaca...sebab botol kaca lebih selamat untuk simpan garlic balm tu hehehe...jumpa lagi esok taw...babaiiiii

PENGUMUMAN !!!
Pencarian stokis masih berjalan...siapa yang berminat boleh terus wasap saya...dan saya tidak lagi mengambil sebarang tempahan garlic balm untuk jenama sendiri 
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

REZEKI BUAT LIPBALM SENDIRI SAMBIL JAGA ANAK ISTIMEWA

Bismillah...
Assalammualaikum semua...Selamat tahun baru 2018 korang...hehehe ...dalam hati ni macam ada azam baru nak update blog setiap hari...tapi tak tahulah azam baru tu kesampaian ke idok kan...kita tengok jela hasilnya nanti...Harini saya nak share satu story about REZEKI BUAT LIPBALM SENDIRI SAMBIL JAGA ANAK ISTIMEWA yang baru-baru ni saya buat untuk memenuhi impian customer yang ingin jadi boss kepada produk jenama sendiri...siapa kata produk homemade tak laku??? sekarang ni saya perhatikan makin ramai yang dah mula jatuh hati dengan produk homemade taw...katenya rasa lebih selamat sebab tiada bahan kimia...

REZEKI BUAT LIPBALM SENDIRI SAMBIL JAGA ANAK ISTIMEWA

Buat pengetahuan korang,saya masih lagi aktif membuat produk homemade untuk sahabat-sahabat yang nak buat brand sendiri...sekarang ni zaman orang cari duit...tak kiralah siapa kita, kita memang harus mencari duit yang halal untuk menambah pendapatan @ membantu meringankan beban ekonomi yang selama ini suami kita yang tanggung..tak gitu??? atleast kita tak perlu dah mintak duit suami kalau nak beli mekap,sebab kadang-kadang kalau mintak asyik kena reject je...kalau dah ada duit sendiri kan senang...tau-tau dah beli je barang mekap kita...kannn...itu menunjukkan kita seorang yang berdikari dan tak bergantung sepenuhnya pada suami...betul tak???

Okay,kita back to the true story...saya sedia menerima tempahan buat lipbalm tapi saya nak bagitahu lipbalm yang saya buat ada 2 warna sahaja taw...satu warna pink dan satu lagi warna merah...Lipbalm saya hanya menggunakan beeswax,minyak zaitun,perwarna dan perisa makanan sebagai bahan asas dalam pembuatan lipbalm ini...saya tidak masukkan sebarang bahan yang lain seperti mica untuk nampak warna tu cantik...It's totally organik...so,kalau korang pakaikan pada anak-anak korang tidak akan jadi masalah jika mereka jilat-jilat. Then bila korang pula yang pakai korang boleh pakai sekerap yang mungkin...Korang standby je lipbalm ni kat handbag...kalau korang rasa perlu gunakan just oles-oles je dah siap...


REZEKI BUAT LIPBALM SENDIRI SAMBIL JAGA ANAK ISTIMEWA


Lipbalm ini berfungsi sebagai alat untuk melembabkan bibir korang secara semulajadi...Kalau korang ada masalah bibir kering memang wajib korang gunakan lipbalm sebab kalau dibiarkan kering akan jadi kudis dan berdarah...bila dah pecah dan berdarah akan bermulalah episod bibir rosak...dah tak cantikkk dah bibir korang huhuhuhu....so,sebelum bibir merosak baik korang standby je guna lipbalm...lagipun lipbalm ni tidak akan bagi effect yang buruk even korang guna kerap kali sebab bahan yang ada dalam lipbalm ni totally 100% organik

Ramai yang tanya saya buat apa nak guna lipbalm??? kan we all dah pakai lipstik cantik-cantik ni...pehal pulak nak oles-oles lipbalm bagai...sob sob...berdarah hidung aiii dengar soalan cepu emas korang nih...Kalau korang dah guna lipstik pon korang tiada masalah kalau nak guna lipbalm ni tau...sebelum korang guna lipstik tu korang apply lipbalm dulu then korang apply lipstik cantik korang tu...korang jangan terperanjat pula kalau tengok lipstik korang lagi cantik dari sebelum ni hahaha...Saya pernah dapat feedback dari customer yang guna lipbalm sebelum pakai lipstik...seriously dia cakap memang awesome sebab bibir rasa lembab dan masa nak apply lipstik pon rasa smooth je....


REZEKI BUAT LIPBALM SENDIRI SAMBIL JAGA ANAK ISTIMEWA


"kalau nak apply lipbalm ni lepas pakai lipstik cantik aiii tak boleh ke???" 

"Ishhhh....boleh je u,u nak letak sebelum ke selepas ke it's a same effect...apa yang penting ia tidak memberi kesan buruk kat bibir u...lagi cun adalah bibir u tu...hehehe"

So,itulah serba sedikit kegunaan dan kelebihan pelembab bibir @ lipbalm homemade yang saya buat...Terlanjur saya dah membebel ni saya nak bagitahu lipbalm yang saya buat ni ada 2 size taw...satu 5g dan satu lagi 8g...macam biasalah yang besar lebih mahal...kang kalau bagi harga sama ada pula yang tanya kenapa yang besar dengan yang kecik harga serupa(hehehe...alasan konon..) so,kita kurangkan kontroversi dan tingkatkan prestasi hokeyyy...huhuhu


REZEKI BUAT LIPBALM SENDIRI SAMBIL JAGA ANAK ISTIMEWA


Korang-korang yang berazam baru sempena tahun baru 2018 ni...yang nak ada brand sendiri...produk sendiri bolehlah cuba-cuba...kita-start sikit-sikit dulu...barang kecik-kecik dulu yeah...kita panas engine dulu untuk mengembara ke alam perniagaan...bukan main redah je...so,kalau ada yang berminat nak mencuba nasib boleh roger-roger saya deh...saya yakin 200% lipbalm ini tidak akan beri kesan buruk pada pengguna dan korang akan berpuashati dengan warnanya yang ala kadar dan tak over bangat...sesuai la untuk yang gemarkan penampilan ringkas dan santai gitewwww....hehehe

REZEKI BUAT LIPBALM SENDIRI SAMBIL JAGA ANAK ISTIMEWA

Korang nampak tak gambar yang tertulis lipgloss organik homemade tu??? Gambar tu adalah gambar lipgloss homemade saya juga...saya baru testing-testing buat...buat pun tak banyak 30pcs je...saje nak mencuba...Lipgloss tu saya namakan sebagai Magic Lipgloss by zm beauty...sebab apa saya bagi nama tu korang nak tau??? hehehe...saje nak bagi gempak je namanya...sebab magic lipgloss ni saya guna bahan yang sama dengan lipbalm...lagi senang korang nak oles-oles...warnanya sebijik macam sirap beb...memang cantik bila letak kat bibir...saya nak tepek gambar saya pakai rasa segan pula huhuhu...takpelah...biarlah rahsia gitu...

Tapi seriously kalau yang jenis suka simple-simple ni memang akan jatuh hati dengan warnanya dan sangat rasa selamat bila pakai...yang saya buat tu perisa rose taw...kalau oles-oles tu akan rasa macam oles sirap kat bibir...tapi bukan sirap...ni saya guna pewarna makanan yang warna merah dan perisa rose...haaaa...lagi satu kalau korang nak oles kat pipi dan hidung untuk jadi blusher pon boleh...senang je guna...amik batang gloss tu calit-calit kat pipi dan hidung...pastu korang ratakan...sekelip mata wajah korang jadi shy-shy cat(malu-malu kucing sebab muka jadi pinkish ala-ala malu gitu...hahahaha)

REZEKI BUAT LIPBALM SENDIRI SAMBIL JAGA ANAK ISTIMEWA

Settle dah saya membebel pasal REZEKI BUAT LIPBALM SENDIRI SAMBIL JAGA ANAK ISTIMEWA ni...korang yang sudi nak berurusan dengan saya sila-sila lah mara kehadapan berdepan dengan saya ye...jangan tengok je hehehe...yang sudi singgah terima kasih ya...semangat membara lagi ni menyambut tahun baru...nanti esok saya cuba update lagi cerita homemade saya yang lain...banyak dah aktiviti yang beratur tunggu untuk dijadikan bahan...so,kita jumpa lagi esok...daaaa...
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

JALAN PENYELESAIAN UNTUK BIBIR KERING, MEREKAH,LEBAM DAN ROSAK

Bismillah....
Assalammualaikum...hi uolllssss...nak tanya ni...korang suka tak punya bibir yang cun melecun? bibir yang yang merah bak delima merekah...bibir yang munggil...semua orang mesti nak kannnn...bibir adalah anggota pertama yang dilihat oleh semua orang pabila kita berjumpa dengan orang selain daripada mata....pendek kata semua anggota yang berada di bahagian muka semua adalah menjadi perhatian ketika berhadapan dengan orang...melainkan korang seorang pengguna purdah @ korang letak tanda amaran "sila jangan tengok bibir saya" (hihihi gurau je...) Harini saya nak buat artikel ringkas tentang JALAN PENYELESAIAN UNTUK BIBIR KERING, MEREKAH,LEBAM DAN ROSAK buat korang yang ada masalah seperti yang saya sebut tadi...

JALAN PENYELESAIAN UNTUK BIBIR KERING, MEREKAH,LEBAM DAN ROSAK

Actually,bibir yang bermasalah banyak penyebabnya...selain daripada tabiat merokok yang boleh menyebabkan bibir menjadi hitam dan lebam,faktor cuaca juga boleh menyebabkan kulit bibir menjadi kering dan pecah. Bila dah pecah akan mengakibatkan bibir korang jadi luka...Once bibir korang luka akan menjurus kepada kerosakan struktur kulit pada bibir korang. Walaupun anggota mulut adalah salah satu tempat yang paling cepat boleh dirawat secara semulajadi tetapi lebih baik kita menghindari kerosakan daripada kita mencari solusi untuk merawat....bak kata orang "mencegah lebih baik dari merawat"...giteww...

JALAN PENYELESAIAN UNTUK BIBIR KERING, MEREKAH,LEBAM DAN ROSAK

Selain daripada faktor cuaca,penggunaan barang kosmetik dibibir yang tidak serasi dengan kita juga boleh mengakibatkan kerosakan pada bibir kita. Contohnya penggunaan lipstik yang kerap akan menyebabkan kulit pada bibir menjadi kering...lebih-lebih lagi kita tak tahu bahan apa yang digunakan dalam lipstik tu semua...yang kita tahu pakai je sebab warnanya cantik dan tahan lama...sedangkan kita abaikan kesan sampingan jangkamasa pendek @ panjang yang bakal kita hadapi nanti

JALAN PENYELESAIAN UNTUK BIBIR KERING, MEREKAH,LEBAM DAN ROSAK

Salah satu JALAN PENYELESAIAN UNTUK BIBIR KERING, MEREKAH,LEBAM DAN ROSAK yang paling mudah dan berkesan adalah menggunakan scrub bibir @ lip scrub. Fungsi lip scrub ini adalah untuk membuang sel-sel kulit mati @ kulit kering yang terdapat pada permukaan bibir kita. Lips scrub mampu memberikan banyak nutrien pada bibir serta melembabkan bibir kita sebagai langkah memelihara bibir kita daripada rosak akibat punca-punca yang saya sebutkan tadi. Lips scrub ini adalah 100% diperbuat daripada bahan semulajadi,so korang tak perlu risau bila nak guna kerana ia tidak akan memberi sebarang kesan sampingan malah ia akan sangat membantu korang merawat masalah bibir rosak

JALAN PENYELESAIAN UNTUK BIBIR KERING, MEREKAH,LEBAM DAN ROSAK














Kenapa saya yakin sangat scrub bibir @ lips scrub ini dapat membantu merawat bibir rosak? Antara kandungan yang terdapat dalam lip scrub ini adalah gula untuk bagi sel kulit mati keluar ketika proses scrubbing...Minyak zaitun dan madu pula akan membantu melembabkan bibir korang. Selain itu terdapat Vitamin E dalam scrub bibir ini akan mencerah dan merawat kulit bibir korang yang mengalami kerosakan @ lebam. Dalam setiap scrub yang dihasilkan tiada sebarang bahan kimia yang dicampurkan...

Warna scrub bibir ini adalah hasil daripada perwarna makanan tau...kita tak guna sebarang mica @ colouring yang bukan dari ketegori makanan...sebab scrub ini pakainya dibibir,so paling sedikit 5% mesti ada yang terlepas masuk ke dalam mulut,maka kita ambil langkah berjaga-jaga untuk menghasilkan lips scrub @ scrub bibir yang "mesra tekak"...hahahaha...maka kalau korang tertelan adalah masih lagi selamat...tapi sila ingatkan tangan korang jangan ambil sudu kat dapur pastu sudukan lipscrub ke dalam tekak pula...sebab lipscrub ini di buat bukan khas untuk tekak...hehehe....

JALAN PENYELESAIAN UNTUK BIBIR KERING, MEREKAH,LEBAM DAN ROSAK














Selain daripada itu,saya menggunakan perisa strawbery sebagai bahan pelengkap yang sesuai digandingkan dengan warna merah...sekali korang scrub bibir korang,korang akan fefeeeling makan buat strawbery kat cameron highlands gitewww...Ditambah pula dengan rasa papermint yang segar menjadikan lip scrub  @ scrub bibir organik ni sempurna merawat semua masalah bibir korang. Apa yang bestnya adalah selepas korang scrub bibir,korang akan dapat rasakan perubahan pada bibir korang serta merta...bibir akan rasa lebih lembut,lembab dan pinkish...Yang menariknya bila korang apply lipstik selepas scrub bibir...lipstik akan lebih mudah nak apply dan kelihatan lebih cantik...bibir dah tak kering dah...

JALAN PENYELESAIAN UNTUK BIBIR KERING, MEREKAH,LEBAM DAN ROSAK














Gambar-gambar yang saya share kat korang ni semua adalah gambar masa saya buatkan tempahan customer last week...baru sekarang dapat update sebab macam banyak sangat benda yang nak di dahulukan...so,harini baru ada kesempatan nak tepek gambar-gambar ni semua huhuhuhu...ini adalah kali ke 4 customer ni repeat order untuk scrub bibir ni...Alhamdulillah sangat dapat bantu customer ni jana income...buat tambah-tambah pendapatan kan hehehe...

JALAN PENYELESAIAN UNTUK BIBIR KERING, MEREKAH,LEBAM DAN ROSAK

Buat pengetahuan korang saya masih lagi aktif menyediakan perkhimatan membuat produk untuk korang brandkan dengan jenama korang. Sambil saya buat untuk saya jual saya buat untuk orang lain jual pula kan...apa salahnya kita share-share rezeki...Ada gak desas-desus cakap saya takut nak bersaing katanya...boleh pula cakap saya tak percaya rezeki Allah yang bagi...ish ish ishh...kalau saya jenis yang takut nak bersaing apalah gunanya saya buatkan untuk orang produk yang sama saya jual dik oiiiii...cakap tu biarlah berasas sikit..."lu pikirla sendiri" bak kata nabil...hahaha...

JALAN PENYELESAIAN UNTUK BIBIR KERING, MEREKAH,LEBAM DAN ROSAK

So,saya rasa ini sahaja yang dapat saya sharekan dengan korang harini...next time saya membebel lagi eh...kalau ada yang sudi nak tengok gambar-gambar @ perkongsian saya di masa akan datang jom la follow saya hikhikhik...(tak malu betul saya nih...) Siapa nak bibir cantik??? ini lah JALAN PENYELESAIAN UNTUK BIBIR KERING, MEREKAH,LEBAM DAN ROSAK ... 100% organik dan selamat digunakan...hatta tertelanpun tidak membawa maut hehehe...eh lupa nak bagitau korang saya dah letak scrub bibir @ lipscrub ni kat kedai shopee saya...kalau korang nak beli boleh beli kat sana...free pos oooo...jumpa lagi lagi next story hokeyy...hehehe jom ke KEDAI SHOPEE SAYA 
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

SCRUB PENYENTAL DAKI UNTUK SEISI KELUARGA

Bismillah dan Assalammualaikum korangggg...hai hai haiii...muncul lagi saya harini...hehee...macam biasa lah eh korang...blog saya ni memang dah diiktiraf sebagai tempat bercerita tentang produk organik homemade saya...then bila korang masuk sini mestilah kena hadap cerita yang lebih kurang sama,bezanya cuma situasi jek...hehehe...bosan??? alaaaa...janganlah bosan....cikgu saya dulu pernah cakap,"membaca tu jambatan ilmu" so korang baca jela eh...mana taw jambatan ilmu korang tu bertambah panjang...hehehe...jom layan jap story saya pasal SCRUB PENYENTAL DAKI UNTUK SEISI KELUARGA

Sebenarnya aktiviti buat scrub ni cerita last week tapi baru harini saya ada kesempatan nak bercerita. Ada customer repeat order scrub kopi...Sebelum ni dia dah order dah scrub kopi yang kering then kali ni dia nak cuba yang cair pula...Biasanya ramai customer lebih suka order yang kering(bukan sangat kering...tapi lembab-lembab gitu) tengok contoh scrub kopi kering kat SINI ...tapi ada juga yang suka scrub kopi yang cair sebab scrub kopi yang cair ni senang sikit nak guna...tak berterabur masa nak apply...dan dia dah sebati bercampur dengan bahan-bahan yang lain berbanding scrub kopi yang kering bila nak pakai baru letak air...tak best rasanya...tapi itulah....feeling masa scrub ni orang yang pakai je yang boleh rasa...so kita serahkan kepada mereka untuk buat pilihan...hokeyyyyy

SCRUB PENYENTAL DAKI UNTUK SEISI KELUARGA

Haaaa...ni dia rupanya scrub kopi cair...sebenarnya scrub kopi kering dengan scrub kopi cair adalah sama...bezanya cuma rupa fizikal je...cara guna sama...bau sama...bahan-bahan sama...khasiat sama...semuanya adalah sama sahaja ok...Oleh kerana saya baru firstime dapat request dari customer scrub kopi kilo dalam bentuk cair maka struggle juga saya fikir kaedah nak packing scrub tu supaya sampai ke tangan customer dengan selamat...sebelum ni yang order scrub kopi cair semua saya siap-siap pek kan dalam botol kecil-kecil...Fikir punya fikir maka inilah yang saya dapat caranya hehehe...Saya masuk scrub tu dalam plastik then saya masuk plastik tu dalam botol plastik...ok tak??? double protection gitewww....bukan apa,saya takut kalau seal dalam plastik macam scrub biasa takut nanti abang posmen lempar habis pecah berderai...tak pasal-pasal kena ganti barang customer...maka,sebelum benda yang tak diingini berlaku baik kita bungkus cun-cun bagi semua orang puashati...gitewww....

SCRUB PENYENTAL DAKI UNTUK SEISI KELUARGA

Amacam...cantik tak packaging hado saya?? hehehe...biarlah hado daripada tak hado hahahaha...Dalam botol ni ada 1kg scrub kopi cair...tapi saya takdelah kedekut sangat pon...takdelah saya letak tepat-tepat 1kg...yang dah biasa beli dengan saya akan tahu...setiap timbangan saya,saya akan lebihkan sekurang-kurangnya 50-60gram sebab kang kot tumpah pula masa packing kesian customer terpaksa kurang satu bekas semata-mata tak cukup beberapa gram kan...so,kita bagi lebih sikit bagi cover kecuaian "tertumpah" mereka...hehe...sambil-sambil tu dapat pahala sedekah kan...2in1 gitewww...Cantik tak??? sampai hati ampa...tak jawab pon....

SCRUB PENYENTAL DAKI UNTUK SEISI KELUARGA

Celoteh punya celoteh lupa nak cerita kat korang pasal khasiat scrub kopi ni...walaupun dah banyak kali sangat cerita tetapi saya nak juga ulang sebab nanti pendek sangat jambatan ilmu yang nak ditempuhi kan...so kita panjangkan lagi jambatan hehehe....secara ringkasnya scrub kopi adalah satu produk yang berfungsi sebagai agen penanggal sel kulit mati dan daki-daki yang efisyen...ahaaaa...serius korang...scrub kopi ni macam berhantu jugak la bila pakai sebab bila pakai kulit rasa macam sangat moist dan semakin cerah...

Sebenarnya kalau korang nak tahu,secara praktikalnya orang selalu cakap scrub boleh mencerahkan kulit tu sebenarnya bukan sebab bahan tu mencerahkan...tetapi scrub itu telah membuang sel kulit mati yang bertempek kat kulit korang tu...bila sel-sel kulit tu dah keluar maka secara tak langsung kulit korang akan menjadi cerah...bila sel-sel kulit mati berjaya diketepikan...sel-sel kulit baru akan menggantikan tempat sel kulit mati tu...Dan yang pasti sel kulit baru mestilah kelihatan lebih cantik...kannnn...ada ke kerata baru tapi buruk...takde kannnn? 

Begitulah umpamanya sel kulit baru yang cantik lahir selepas sel kulit mati diusir dari kulit menggunakan scrub...Tak kisahlah jenama apapun scrub itu fungsinya adalah sama...yang membezakan ia adalah bahan dan teksturnya sahaja...dah hasilnya adalah bergantung kepada keserasian si pemakai...kadang-kadang ada si pemakai yang alah dengan argan oil...tetapi sesuai dengan jojoba oil...maka dia perlu guna scrub yang ada mengandungi jojoba oil lah kan....Haaaa...faham tak apa yang saya nak sampaikan??? 

So,lepasni kalau korang nak jual scrub korang tak perlu nak bangga sangat scrub korang terbaik sebab ada bahan tu...ada bahan ini...ada bahan yang terbaikla konon-kononnya...korang kena ingat bukan semua orang sesuai dengan produk kita...sebabnya kita buat produk dalam mood "umum"...bukan mood "khas" untuk hormon tertentu...

Dan kepada yang nak menggunakan scrub pula jangan bila dah cuba satu-satu produk tu tak sesuai dengan korang,korang pergi meroyan kat pesbuk...jaja-jaja cerita produk ni tak bagus..."muka aiii naik jerawat batu lepas guna scrub brand TUTTTT nih..." "muka aiii gatal-gatal sampai keluar merah-merah dan jerawat pasir lepas guna scrub brand TUTTTT nih" ... padahalnya kulit dia tak sesuai dengan bahan yang ada dalam scrub tu,tapi dok canang-canang kat orang scrub tu yang tak bagus...

Orang lain guna ok je...ada juga manusia patern ni sekarang ni...ada ramai...sebab tu kadang-kadang banyak bisnes yang baru nak naik terus gedebuk jatuh...haaaa inilah salah satu pasai nya...So,moral of the story kalau rasa tak sesuai dengan produk yang korang cuba korang kena stop...anggap je duit yang korang beli produk tu sedekah buat saham akhirat dan cari produk yang sesuai dengan korang....nak cari produk yang sesuai dengan kita kena cuba banyak kali korang...bukan sekali cuba dah serasi...itu nasib-nasib je kalau jumpa...kadang-kadang tu ada orang sampai berpuluh-puluh produk cuba tapi belum jumpa yang serasi taw...

ehhh...apa ni...rasa macam dah melalut jauh dah ni...siap ada dialog-dialog lagi..hahaa...sambung balik...selain mencerah dan buang sel kulit mati scrub yang mengandungi kopi adalah sangat bagus untuk kecantikan...pasainya kopi ni sangat kaya raya...jutawan...bilionare dengan antioksidannya...hahaha...nampak tak kesungguhan disitu untuk menyatakan betapa kayanya kopi dengan antioksidan...kopi adalah yang paling baik untuk anti penuaan...menegang,mencerah,menghalus,memflawless,melembab,menghilangkan parut dan banyak lagi mem & meng...kalau korang perhatikan...dinegara barat ramai yang menggunakan scrub kopi untuk kecantikan kulit mereka...kalau tak percaya korang boleh google hehehe...

Apa yang terkandung dalam scrub kopi hasil tangan saya nih??? Ok lah...saya share la sikit apa yang ada dalam scrub kopi saya ini adalah 100% bahan asli...langsung tiada bahan kimia untuk bagi scrub ni tahan...@ agen pencerah bagi kulit jadi cerah cepat...@ yang seangkatan dengannya...dalam scrub hasil tangan saya adalah zero chemical dan 100% organik...

Scrub kopi ini dihasilkan menggunakan gula bertapis sebagai bahan asas...kopi asli sebagai bahan kedua dan disulami dengan argan oil,olive oil,vitamin E serta lavender oil sebagai penyeri scrub kopi saya hehehe...apa yang menarik tentang scrub-scrub yang saya buat adalah saya tidak akan menggunakan terlalu banyak bahan campuran dalam scrub-scrub saya...biasanya saya tengok terlalu banyak bahan yang terkandung dalam produk kecantikan...kadang-kadang tu sampai 20 bahan digunakan...pernah tak korang terfikir bahawa kalau bahan yang terlalu banyak digunakan adalah bahan itu berfungsi dengan baik @ adakah bahan tersebut cukup untuk berfungsi dengan baik? 

Bagi saya,adalah tidak perlu terlalu banyak bahan untuk mengelakkan kulit menjadi confuse untuk bagi tindakbalas...Korang pernah tengok kulit bergaduh??? hahahaha...jangan sampai korang ternampak kulit bergaduh sudah...bergaduh sebab masing-masing nak tunjuk kehebatan mencantikkan kulit korang...penyudahnya dah bergaduh semua jadi confuse gitewwww....faham tak apa yang saya cuba sampaikan????

Inilah yang dikatakan sambil menyelam minum air...masa buat scrub kopi cair tu sengaja saya lebihkan supaya saya boleh menjayakan "spa day for my kid's" hehehe...memang setiap minggu or 2 minggu sekali saya akan menyental tiga hero malaya saya...biasalah kan...budak-budak lelaki ni dakinya memang lebih sikt huhuhuhu...lebih-lebih lagi anak saya ni terlebih aktif...banyak berpeluh dan kalau lepas saya scrub tu diorang nampak lebih selesa...so,memang saya amalkan scrub badan merekauntuk buang daki-daki mereka dan nak biasakan meraka berscrub...nanti dah besar senang diorang faham kenapa kena scrub badan...gitewww....

SCRUB PENYENTAL DAKI UNTUK SEISI KELUARGA
Diorang ni masa mula-mula dulu nak scrub badan terjerit-jerit...ada yang lari sebab geli...ada yang terjerit-jerit cakap sakit...ada yang terjerit-jerit cakap kotor...macam-macam ragam diorang ni...tapi sekarang ni bila cakap harini nak scrub badan semua menyerah diri...diorang dah biasa dan diorang dah mula jatuh hati dengan scrub kopi ibu dia...hahahaa...itu yang penting hehehe...Tengoklah diorang enjoy sangat berscrubbing...sporting gila bila suruh possing walaupun dalam bilik mandi hehehe...macam ibu terlampau pun ada saya nihhh huhuhu...sabar jela


SCRUB PENYENTAL DAKI UNTUK SEISI KELUARGA

Korang kalau nak scrub untuk kegunaan seisi keluarga boleh la beli yang sekilo macamni murah sikit berbanding korang beli yang kecik...100gram dah harga RM35-40...kalau yang sekilo ni korang boleh guna banyak kali...kalau seisi keluarga tengoklah berapa kepala...kalau seisi keluarga 10 kepala sekali pakai settle la kot kalau sekilo hahahaha...apa-apapun yang penting beli yang sekilo lebih jimat sebab boleh pakai banyak kali....nanti saya letak kat kedai shopee saya scrub kopi cair yang ni...boleh jimat postage kan...beli kat shopee free postage...yeayyyy....nanti saya update ye....

JOM BELI SCRUB PENYENTAL DAKI NI KAT SHOPEE

SCRUB PENYENTAL DAKI UNTUK SEISI KELUARGA

Oklah...cukuplah rasanya saya membebel...tadi macam plan nak tulis simple-simple je cerita pasal SCRUB PENYENTAL DAKI UNTUK SEISI KELUARGA ni...tapi sebab terlupa diri terus jadi panjang pula cerita ni...apa-apapun thank's pada yang sudi habiskan baca...betul-betul "jambatan ilmu" kalau gini gayanya hahahah....maafkan saya kalau ada yang terguris hati dengan situasi cerita saya...tiada niat saya untuk menunding jari kepada sesiapapun...saya sekadar membuat andaian dan memberi nasihat...Jumpa lagi next story....Babaiiiiiiiiii
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

SABUN KUNYIT MADU + OAT HOMEMADE UNTUK CERAHKAN KULIT

Bismillah dan Assalammualaikum....hi uolssss,salam jumaat penuh barakah...banyak aktiviti homemade saya yang beratur menunggu untuk di update...but harini saya nak pilih SABUN KUNYIT MADU + OAT HOMEMADE UNTUK CERAHKAN KULIT sebagai tajuk untuk di ceritakan...saya just nak share manfaat dan yang boleh korang dapat dalam seketul sabun ni

SABUN KUNYIT MADU + OAT HOMEMADE UNTUK CERAHKAN KULIT

Seperti biasa saya masih lagi menjalankan aktiviti pembuatan sabun organik homemade mengikut permintaan pelanggan...Kalau ada yang request saya akan buat. Kali ni ada customer yang request untuk buat sabun kunyit madu + oat...so kita layankan dan berikan perkhidmatan dengan sebaik mungkin untuk dapat rezeki yang barakah gitewww...

SABUN KUNYIT MADU + OAT HOMEMADE UNTUK CERAHKAN KULIT

Apa yang korang akan dapat daripada penggunaan sabun ini adalah seperti biasa yang selalu saya sebut ia adalah selamat digunakan sebab tiada bahan kimia....bukan saya cakap semua sabun ada bahan kimia tetapi sudah semestinya yang homemade sentiasa menjadi pilihan sebab rata-rata mereka yang buat sabun homemade akan guna bahan natural. Seperti sabun yang saya buat ni saya langsung tak letak sebarang ekstrak dan essential oil taw...saya cuma guna bahan asli sahaja...sabun tak wangi tak apa yang penting bahan asli....Dalam sabun ni selain tiga bahan yang saya sebut tadi ia juga mengandungi minyak zaitun yang menjadi kewajipan dalam setiap produk saya dan juga mengandungi vitamin E yang sangat baik untuk kulit

Kali ni customer request nak sabun yang comel-comel...Tak nak besar-besar sebab katanya senang kalau nak guna dah tak payah nak potong-potong lagi dah...Boleh jimat sikit sabun tu katanya...saya ni ikut je apa yang customer request,asalkan permintaan itu mampu saya lakukan hehehe....jangan mintak kat saya sabun besar bas sudah...jenuh pulak saya nak mengangkatnya nanti huhuhuhu( gurau je taw hehehe...)

SABUN KUNYIT MADU + OAT HOMEMADE UNTUK CERAHKAN KULIT

Antara manfaat lain yang ada dalam sabun ini adalah ia akan membantu mencerahkan kulit secara semulajadi dengan gabungan oat yang sememangnya semua orang dah tahu memang mampu mencerahkan kulit...ditambah pula dengan kunyit india yang berfungsi menghilangkan parut jerawat disamping membantu mengecutkan jerawat batu...menghapuskan jerawat-jerawat halus dan juga berkhidmat untuk membantu mencerahkan kulit. Korang jangan lupa...dalam sabun ni juga ada mengandungi madu...madu adalah bahan yang sangat baik untuk melembabkan kulit secara semulajadi dan digabungkan dengan minyak zaitun yang juga akan membantu melembabkan kulit serta menghilangkan parut-parut jerawat. Apa yang lebih sempurna adalah sabun ini tidak akan mengeringkan kulit.....korang tidak akan rasa pedih pada kulit muka even korang guna sabun ini dengan kerap...Itulah kelebihan sabun homemade yang guna bahan asli...

SABUN KUNYIT MADU + OAT HOMEMADE UNTUK CERAHKAN KULIT

Settle sabun keras saya teruskan dengan aktiviti packing sabun untuk dihantar kepada customer...nak susunpun ada caranya...tak boleh main hempap-hempap je...dah la sabun comel...kang main timbun-timbun je yang bawah sekali penyek pula huhuhu...setiap ketul sabun disusun dengan sopan santun dan dialas dengan bubble wrap supaya customer dapat barang dengan sempurna tanpa cacat cela gitewww...cantik tak aiii susun?? hehehe....

SABUN KUNYIT MADU + OAT HOMEMADE UNTUK CERAHKAN KULIT

Tadaaa....selesai sudah aktiviti menyusun...semoga SABUN KUNYIT MADU + OAT HOMEMADE UNTUK CERAHKAN KULIT ni sampai cepat dan sempurna kepada tuannya...kalau ada yang terlebih terkurang boleh komplen ye awakkkk...kita settle baik-baik...In Sya Allah ia akan membantu saya meningkatkan kualiti kepada yang lebih baik...Usah risau,saya seorang yang positif dan boleh terima teguran...hehehe...sampai kat sini update saya kali ini...kita jumpa next story ya...
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

SABUN BERAS KUNYIT HOMEMADE

Bismillahhh... 
Assalammualaikum semua... Lamanya saya tak menulis, akhir² ni sejak cuti sekolah masa lebih terluang dengan anak²...Ammar kebelakangan ni semakin menjadi² tantrumnya... Baru² ni balik kampung rasa macam pergi ke medan perang pun ada,tak dapat nak duduk satu tempat berborak... asyik mengejar Ammar je huhuhu... Inilah indahnya ada anak istimewa... So harini saya nak tulis sikit je cerita pasal SABUN BERAS KUNYIT HOMEMADE yang saya buat untuk customer baru²ni... 

Sebenarnya entri ni saya taip guna handphone, terasa kekoknya lahai sebab firstime nak mencuba... Masih tak berapa nak faham lagi macamana nak attach picture dan nak adjust font bagai... Tapi atleast kita cuba kan... Daripada tak cuba, langsung tak tahu feeling orang tulis blog guna handphone kan huhuhu.... 


SABUN BERAS KUNYIT HOMEMADE

Alhamdulilah masa lepas balik dari kampung haritu ramai yang menanti stok produk homemade. Tapi yang harini saya nak story pasal sabun beras kunyit tu je... Sebab nak cerita ringkas² je kan... Sabun beras kunyit ni kalau korang nak tahu adalah sabun yang paling baru saya keluarkan... Sabun ni sama je dengan sabun organik homemade yang lain cuma bahan yang ada dalam sabun ni lebih best... Macam biasa saya hanya akan guna bahan asli... Saya tak guna sebarang estrak @ pewangi

Apa yang terdapat dalam sabun beras kunyit saya ini adalah beras yang dah dijadikan tepung,kunyit india(khas untuk muka),madu, dan minyak zaitun. Kunyit india ni bukan macam kunyit goreng ikan ye korang... Kunyit india ni semua orang pun dah tau memang power sangat untuk kecantikan kulit. Yang paling win kalau bab nak kecutkan jerawat & pudarkan parut jerawat memang superb awesome dengan kunyit india ni...kalau korang tak percaya boleh try... 


SABUN BERAS KUNYIT HOMEMADE

Kombinasi beras, kunyit india, madu dan minyak zaitun memang sangat² memberi kesan yang best sangat. Semua yang dah try sabun ni semua cakap best. Dan yang bestnya, sabun ni boleh buat masker taw... Tak ramai yang tahu sebab tiada pendedahan yang cukup mengenai cara guna sebagai masker tapi kat sini saya ceritalah sikit bagaimana sabun ni boleh bertukar jadi masker... Jeng³....

Cara tukar SABUN BERAS KUNYIT HOMEMADE jadi masker...zam zam alakazammmm..... Hehehe
1) basahkan muka
2) pegang sabun
3) tonyoh pada muka
4) tonyoh sampai keluar buih putih halus² yang pekat
5) biarkan buih tu mengering
6) dah puashati boleh bilas... Kalau taknak tunggu keringpun takpe... 

* masker tu terhasil dari gabungan sabun & beras


SABUN BERAS KUNYIT HOMEMADE

Apa yang korang akan dapat daripada penggunaan SABUN BERAS KUNYIT HOMEMADE ni adalah, kulit korang terasa tegang tapi lembab... Jangan risau, korang tidak akan rasa pedih @ kulit terik walaupin korang guna sabun ni kerap... Then kalau yang ada jerawat tu cepat kecut jerawatnya... Kalau yang ada jerawat pasir pula akan cepat recover.... Selain tu sabun ni akan bantu mencerahkan kulit wajah yang kusam dan pudarkan bekas²jerawat korang. Apa yang penting sabun ni 100% organik... Korang boleh guna dengan senang & tenang gitewww...lagi satu, sabun ni mengandungi minyak zaitun & madu tau... Kalau korang dapat nanti dia macam basah² tu korang jangan kaget sangat pulak... Kang ada pula yang claim dapat sabun basi pula... Naya saya nak menjawab kok kena viral nanti kihkihkih.... So far, sabun saya belum ada yang basi lagi... Sebabnya belum ada lagi dalam kamus bidang kecantikan istilah sabun basi kihkihkih.... 


SABUN BERAS KUNYIT HOMEMADE

Saat yang paling menggerunkan saya setiap kali pos barang kepada customer...sedih ooo...kadang² customer dapat barang "terrosak" dek posmen...tapi takpe...saya dah settle dengan customer...hope lepas ni abam2 posmen tolong sopan santun sikit hantar barang saya hokeyyy..

Faham tak penjelasan saya?  Kalau tak faham tapi berminat nak fahamkan korang roger² saya ek.. Rasanya cukup sampai disini cerita SABUN BERAS KUNYIT HOMEMADE saya... Ammar dah mula berebut handphone dah dengan saya nih huhuhuhu...Kita jumpa lagi next entri...
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :