ZURAINI.COM

Image
Showing posts with label LIPSCRUB & LIPBALM HOMEMADE. Show all posts
Showing posts with label LIPSCRUB & LIPBALM HOMEMADE. Show all posts

REZEKI BUAT LIPBALM SENDIRI SAMBIL JAGA ANAK ISTIMEWA

Bismillah...
Assalammualaikum semua...Selamat tahun baru 2018 korang...hehehe ...dalam hati ni macam ada azam baru nak update blog setiap hari...tapi tak tahulah azam baru tu kesampaian ke idok kan...kita tengok jela hasilnya nanti...Harini saya nak share satu story about REZEKI BUAT LIPBALM SENDIRI SAMBIL JAGA ANAK ISTIMEWA yang baru-baru ni saya buat untuk memenuhi impian customer yang ingin jadi boss kepada produk jenama sendiri...siapa kata produk homemade tak laku??? sekarang ni saya perhatikan makin ramai yang dah mula jatuh hati dengan produk homemade taw...katenya rasa lebih selamat sebab tiada bahan kimia...

REZEKI BUAT LIPBALM SENDIRI SAMBIL JAGA ANAK ISTIMEWA

Buat pengetahuan korang,saya masih lagi aktif membuat produk homemade untuk sahabat-sahabat yang nak buat brand sendiri...sekarang ni zaman orang cari duit...tak kiralah siapa kita, kita memang harus mencari duit yang halal untuk menambah pendapatan @ membantu meringankan beban ekonomi yang selama ini suami kita yang tanggung..tak gitu??? atleast kita tak perlu dah mintak duit suami kalau nak beli mekap,sebab kadang-kadang kalau mintak asyik kena reject je...kalau dah ada duit sendiri kan senang...tau-tau dah beli je barang mekap kita...kannn...itu menunjukkan kita seorang yang berdikari dan tak bergantung sepenuhnya pada suami...betul tak???

Okay,kita back to the true story...saya sedia menerima tempahan buat lipbalm tapi saya nak bagitahu lipbalm yang saya buat ada 2 warna sahaja taw...satu warna pink dan satu lagi warna merah...Lipbalm saya hanya menggunakan beeswax,minyak zaitun,perwarna dan perisa makanan sebagai bahan asas dalam pembuatan lipbalm ini...saya tidak masukkan sebarang bahan yang lain seperti mica untuk nampak warna tu cantik...It's totally organik...so,kalau korang pakaikan pada anak-anak korang tidak akan jadi masalah jika mereka jilat-jilat. Then bila korang pula yang pakai korang boleh pakai sekerap yang mungkin...Korang standby je lipbalm ni kat handbag...kalau korang rasa perlu gunakan just oles-oles je dah siap...


REZEKI BUAT LIPBALM SENDIRI SAMBIL JAGA ANAK ISTIMEWA


Lipbalm ini berfungsi sebagai alat untuk melembabkan bibir korang secara semulajadi...Kalau korang ada masalah bibir kering memang wajib korang gunakan lipbalm sebab kalau dibiarkan kering akan jadi kudis dan berdarah...bila dah pecah dan berdarah akan bermulalah episod bibir rosak...dah tak cantikkk dah bibir korang huhuhuhu....so,sebelum bibir merosak baik korang standby je guna lipbalm...lagipun lipbalm ni tidak akan bagi effect yang buruk even korang guna kerap kali sebab bahan yang ada dalam lipbalm ni totally 100% organik

Ramai yang tanya saya buat apa nak guna lipbalm??? kan we all dah pakai lipstik cantik-cantik ni...pehal pulak nak oles-oles lipbalm bagai...sob sob...berdarah hidung aiii dengar soalan cepu emas korang nih...Kalau korang dah guna lipstik pon korang tiada masalah kalau nak guna lipbalm ni tau...sebelum korang guna lipstik tu korang apply lipbalm dulu then korang apply lipstik cantik korang tu...korang jangan terperanjat pula kalau tengok lipstik korang lagi cantik dari sebelum ni hahaha...Saya pernah dapat feedback dari customer yang guna lipbalm sebelum pakai lipstik...seriously dia cakap memang awesome sebab bibir rasa lembab dan masa nak apply lipstik pon rasa smooth je....


REZEKI BUAT LIPBALM SENDIRI SAMBIL JAGA ANAK ISTIMEWA


"kalau nak apply lipbalm ni lepas pakai lipstik cantik aiii tak boleh ke???" 

"Ishhhh....boleh je u,u nak letak sebelum ke selepas ke it's a same effect...apa yang penting ia tidak memberi kesan buruk kat bibir u...lagi cun adalah bibir u tu...hehehe"

So,itulah serba sedikit kegunaan dan kelebihan pelembab bibir @ lipbalm homemade yang saya buat...Terlanjur saya dah membebel ni saya nak bagitahu lipbalm yang saya buat ni ada 2 size taw...satu 5g dan satu lagi 8g...macam biasalah yang besar lebih mahal...kang kalau bagi harga sama ada pula yang tanya kenapa yang besar dengan yang kecik harga serupa(hehehe...alasan konon..) so,kita kurangkan kontroversi dan tingkatkan prestasi hokeyyy...huhuhu


REZEKI BUAT LIPBALM SENDIRI SAMBIL JAGA ANAK ISTIMEWA


Korang-korang yang berazam baru sempena tahun baru 2018 ni...yang nak ada brand sendiri...produk sendiri bolehlah cuba-cuba...kita-start sikit-sikit dulu...barang kecik-kecik dulu yeah...kita panas engine dulu untuk mengembara ke alam perniagaan...bukan main redah je...so,kalau ada yang berminat nak mencuba nasib boleh roger-roger saya deh...saya yakin 200% lipbalm ini tidak akan beri kesan buruk pada pengguna dan korang akan berpuashati dengan warnanya yang ala kadar dan tak over bangat...sesuai la untuk yang gemarkan penampilan ringkas dan santai gitewwww....hehehe

REZEKI BUAT LIPBALM SENDIRI SAMBIL JAGA ANAK ISTIMEWA

Korang nampak tak gambar yang tertulis lipgloss organik homemade tu??? Gambar tu adalah gambar lipgloss homemade saya juga...saya baru testing-testing buat...buat pun tak banyak 30pcs je...saje nak mencuba...Lipgloss tu saya namakan sebagai Magic Lipgloss by zm beauty...sebab apa saya bagi nama tu korang nak tau??? hehehe...saje nak bagi gempak je namanya...sebab magic lipgloss ni saya guna bahan yang sama dengan lipbalm...lagi senang korang nak oles-oles...warnanya sebijik macam sirap beb...memang cantik bila letak kat bibir...saya nak tepek gambar saya pakai rasa segan pula huhuhu...takpelah...biarlah rahsia gitu...

Tapi seriously kalau yang jenis suka simple-simple ni memang akan jatuh hati dengan warnanya dan sangat rasa selamat bila pakai...yang saya buat tu perisa rose taw...kalau oles-oles tu akan rasa macam oles sirap kat bibir...tapi bukan sirap...ni saya guna pewarna makanan yang warna merah dan perisa rose...haaaa...lagi satu kalau korang nak oles kat pipi dan hidung untuk jadi blusher pon boleh...senang je guna...amik batang gloss tu calit-calit kat pipi dan hidung...pastu korang ratakan...sekelip mata wajah korang jadi shy-shy cat(malu-malu kucing sebab muka jadi pinkish ala-ala malu gitu...hahahaha)

REZEKI BUAT LIPBALM SENDIRI SAMBIL JAGA ANAK ISTIMEWA

Settle dah saya membebel pasal REZEKI BUAT LIPBALM SENDIRI SAMBIL JAGA ANAK ISTIMEWA ni...korang yang sudi nak berurusan dengan saya sila-sila lah mara kehadapan berdepan dengan saya ye...jangan tengok je hehehe...yang sudi singgah terima kasih ya...semangat membara lagi ni menyambut tahun baru...nanti esok saya cuba update lagi cerita homemade saya yang lain...banyak dah aktiviti yang beratur tunggu untuk dijadikan bahan...so,kita jumpa lagi esok...daaaa...
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

JALAN PENYELESAIAN UNTUK BIBIR KERING, MEREKAH,LEBAM DAN ROSAK

Bismillah....
Assalammualaikum...hi uolllssss...nak tanya ni...korang suka tak punya bibir yang cun melecun? bibir yang yang merah bak delima merekah...bibir yang munggil...semua orang mesti nak kannnn...bibir adalah anggota pertama yang dilihat oleh semua orang pabila kita berjumpa dengan orang selain daripada mata....pendek kata semua anggota yang berada di bahagian muka semua adalah menjadi perhatian ketika berhadapan dengan orang...melainkan korang seorang pengguna purdah @ korang letak tanda amaran "sila jangan tengok bibir saya" (hihihi gurau je...) Harini saya nak buat artikel ringkas tentang JALAN PENYELESAIAN UNTUK BIBIR KERING, MEREKAH,LEBAM DAN ROSAK buat korang yang ada masalah seperti yang saya sebut tadi...

JALAN PENYELESAIAN UNTUK BIBIR KERING, MEREKAH,LEBAM DAN ROSAK

Actually,bibir yang bermasalah banyak penyebabnya...selain daripada tabiat merokok yang boleh menyebabkan bibir menjadi hitam dan lebam,faktor cuaca juga boleh menyebabkan kulit bibir menjadi kering dan pecah. Bila dah pecah akan mengakibatkan bibir korang jadi luka...Once bibir korang luka akan menjurus kepada kerosakan struktur kulit pada bibir korang. Walaupun anggota mulut adalah salah satu tempat yang paling cepat boleh dirawat secara semulajadi tetapi lebih baik kita menghindari kerosakan daripada kita mencari solusi untuk merawat....bak kata orang "mencegah lebih baik dari merawat"...giteww...

JALAN PENYELESAIAN UNTUK BIBIR KERING, MEREKAH,LEBAM DAN ROSAK

Selain daripada faktor cuaca,penggunaan barang kosmetik dibibir yang tidak serasi dengan kita juga boleh mengakibatkan kerosakan pada bibir kita. Contohnya penggunaan lipstik yang kerap akan menyebabkan kulit pada bibir menjadi kering...lebih-lebih lagi kita tak tahu bahan apa yang digunakan dalam lipstik tu semua...yang kita tahu pakai je sebab warnanya cantik dan tahan lama...sedangkan kita abaikan kesan sampingan jangkamasa pendek @ panjang yang bakal kita hadapi nanti

JALAN PENYELESAIAN UNTUK BIBIR KERING, MEREKAH,LEBAM DAN ROSAK

Salah satu JALAN PENYELESAIAN UNTUK BIBIR KERING, MEREKAH,LEBAM DAN ROSAK yang paling mudah dan berkesan adalah menggunakan scrub bibir @ lip scrub. Fungsi lip scrub ini adalah untuk membuang sel-sel kulit mati @ kulit kering yang terdapat pada permukaan bibir kita. Lips scrub mampu memberikan banyak nutrien pada bibir serta melembabkan bibir kita sebagai langkah memelihara bibir kita daripada rosak akibat punca-punca yang saya sebutkan tadi. Lips scrub ini adalah 100% diperbuat daripada bahan semulajadi,so korang tak perlu risau bila nak guna kerana ia tidak akan memberi sebarang kesan sampingan malah ia akan sangat membantu korang merawat masalah bibir rosak

JALAN PENYELESAIAN UNTUK BIBIR KERING, MEREKAH,LEBAM DAN ROSAK














Kenapa saya yakin sangat scrub bibir @ lips scrub ini dapat membantu merawat bibir rosak? Antara kandungan yang terdapat dalam lip scrub ini adalah gula untuk bagi sel kulit mati keluar ketika proses scrubbing...Minyak zaitun dan madu pula akan membantu melembabkan bibir korang. Selain itu terdapat Vitamin E dalam scrub bibir ini akan mencerah dan merawat kulit bibir korang yang mengalami kerosakan @ lebam. Dalam setiap scrub yang dihasilkan tiada sebarang bahan kimia yang dicampurkan...

Warna scrub bibir ini adalah hasil daripada perwarna makanan tau...kita tak guna sebarang mica @ colouring yang bukan dari ketegori makanan...sebab scrub ini pakainya dibibir,so paling sedikit 5% mesti ada yang terlepas masuk ke dalam mulut,maka kita ambil langkah berjaga-jaga untuk menghasilkan lips scrub @ scrub bibir yang "mesra tekak"...hahahaha...maka kalau korang tertelan adalah masih lagi selamat...tapi sila ingatkan tangan korang jangan ambil sudu kat dapur pastu sudukan lipscrub ke dalam tekak pula...sebab lipscrub ini di buat bukan khas untuk tekak...hehehe....

JALAN PENYELESAIAN UNTUK BIBIR KERING, MEREKAH,LEBAM DAN ROSAK














Selain daripada itu,saya menggunakan perisa strawbery sebagai bahan pelengkap yang sesuai digandingkan dengan warna merah...sekali korang scrub bibir korang,korang akan fefeeeling makan buat strawbery kat cameron highlands gitewww...Ditambah pula dengan rasa papermint yang segar menjadikan lip scrub  @ scrub bibir organik ni sempurna merawat semua masalah bibir korang. Apa yang bestnya adalah selepas korang scrub bibir,korang akan dapat rasakan perubahan pada bibir korang serta merta...bibir akan rasa lebih lembut,lembab dan pinkish...Yang menariknya bila korang apply lipstik selepas scrub bibir...lipstik akan lebih mudah nak apply dan kelihatan lebih cantik...bibir dah tak kering dah...

JALAN PENYELESAIAN UNTUK BIBIR KERING, MEREKAH,LEBAM DAN ROSAK














Gambar-gambar yang saya share kat korang ni semua adalah gambar masa saya buatkan tempahan customer last week...baru sekarang dapat update sebab macam banyak sangat benda yang nak di dahulukan...so,harini baru ada kesempatan nak tepek gambar-gambar ni semua huhuhuhu...ini adalah kali ke 4 customer ni repeat order untuk scrub bibir ni...Alhamdulillah sangat dapat bantu customer ni jana income...buat tambah-tambah pendapatan kan hehehe...

JALAN PENYELESAIAN UNTUK BIBIR KERING, MEREKAH,LEBAM DAN ROSAK

Buat pengetahuan korang saya masih lagi aktif menyediakan perkhimatan membuat produk untuk korang brandkan dengan jenama korang. Sambil saya buat untuk saya jual saya buat untuk orang lain jual pula kan...apa salahnya kita share-share rezeki...Ada gak desas-desus cakap saya takut nak bersaing katanya...boleh pula cakap saya tak percaya rezeki Allah yang bagi...ish ish ishh...kalau saya jenis yang takut nak bersaing apalah gunanya saya buatkan untuk orang produk yang sama saya jual dik oiiiii...cakap tu biarlah berasas sikit..."lu pikirla sendiri" bak kata nabil...hahaha...

JALAN PENYELESAIAN UNTUK BIBIR KERING, MEREKAH,LEBAM DAN ROSAK

So,saya rasa ini sahaja yang dapat saya sharekan dengan korang harini...next time saya membebel lagi eh...kalau ada yang sudi nak tengok gambar-gambar @ perkongsian saya di masa akan datang jom la follow saya hikhikhik...(tak malu betul saya nih...) Siapa nak bibir cantik??? ini lah JALAN PENYELESAIAN UNTUK BIBIR KERING, MEREKAH,LEBAM DAN ROSAK ... 100% organik dan selamat digunakan...hatta tertelanpun tidak membawa maut hehehe...eh lupa nak bagitau korang saya dah letak scrub bibir @ lipscrub ni kat kedai shopee saya...kalau korang nak beli boleh beli kat sana...free pos oooo...jumpa lagi lagi next story hokeyy...hehehe jom ke KEDAI SHOPEE SAYA 
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

PROJEK LIPSCRUB DAN LIPBALM TERKINI

Bismillah...
Assalammualaikum korang...jom layan saya nak update pasal lipbalm dan lipscrub homemade saya. Nampak je macam main masak-masak tapi berpeluh gak la saya nak menyiapkan projek homemade saya ni sambil kejap-kejap meninjau anak-anak...takut kang kita projek kat dapur diorangpun buat projek yang lagi extreme...hahaha...Hurmmm apa ek nak letak tajuk...saya paling lemah bab nak letak tajuk nih...PROJEK LIPSCRUB DAN LIPBALM TERKINI ...haaa amekaw...tajuk paling simple yang terbit dalam benak fikiran saya hahaha....

Artikel ni memang betul-betul saya nak bagitau tentang aktiviti PROJEK LIPSCRUB DAN LIPBALM TERKINI ni je...taknak dah merapu-rapu cerita lain...kang kena kecam plak tajuk gini cerita gitu...kannnn...Projek ni baru je 2 hari lepas siap...saya dapat order 300set penjagaan bibir organik...maka dengan rendah diri....bersendirian...bergigihan(ayat merapu...budak sekolah jangan ikut taw....) seorang diri berkayuh menyiapkan lipbalm dan lipscrub permintaan sang customer...inilah kehidupan seorang surirumah yang terlebih rajin huhuhu(perasan...)

PROJEK LIPSCRUB DAN LIPBALM TERKINI

Alhamdulillah sehari je saya dah settle kan projek ni dan saya bersyukur kepada Allah sebab kirimkan rezeki untuk saya melalui customer tersebut...Siapa kata kita perlu bersaing untuk cari rezeki??? Rezeki ni Allah yang bagi dikkk...takyah rebut-rebut...kita mintak je mesti akan dapat....tapi janganlah dok mintak je tapi takdak apa-apa usaha memang tak dapat laaaa...haaaa tengok...dah start dah nak merapu nihhhh...adehhhh

Okeyyy...kita cerita sikit pasal lipbalm dan lipscrub...yang dah pernah baca macam boleh skip kan bacaan ye...hehehe...sebab saya dah banyak kali cerita pasal lipbalm dan lipscrub nih...tapi dek nak menyedapkan lagi isi kandungan supaya orang tak payah timbul tanda tanya kat dalam kepala baiklah saya cerita sikit...bagi gambaran jela kan...Lipscrub ni gunanya untuk scrub bibir...bukan muka je nak kena sental dik...bibirpun nak kena sental gak..bukan apa la kan...kita ni hari-hari dok tonyoh lipstik kat bibir tu,makin lama makin menimbun sel kulit mati akibat penggunaan lipstik tah apa-apa jenama yang kita bukan tahu pun apa isi kandungannya...yang kita tahu warna cantik je terus sambarrr...betul tak??? Tak betul ek??? maknanya yang menyambar tu sayalah tuh...hahahaha

PROJEK LIPSCRUB DAN LIPBALM TERKINI

Selain daripada membuang sel kulit mati kat bibir kita,aktiviti scrub bibir ni boleh mencerahkan bibir kita secara semulajadi terutama sekali kepada si perokok-perokok tegar kat luar sana...Eheheheh...orang lelaki pon boleh la pakai lipscrub ni dik...takde termaktub kat mana-mana yang lelaki tak boleh guna lipscrub taw...so,wanta-wanita di luar sana kalau boipren,hubby,ayah or sesiapa sahaja yang merokok apa kata korang beli then bagi hadiah kat diorang...mana tahu dengan hadiah tu tetiba pula diorang berhenti merokok kannn...hahaha berhenti dalam mimpi

Kalau mereka yang ada masalah bibir kering,merekah,rosak dan sewaktu dengannya juga boleh guna lipscrub nih sebab bahan yang digunakan untuk buat lipscrub ini adalah 100% organik daripada bahan semulajadi...Langsung tiada bahan kimia diletakkan...Lipscrub ni mampu melembabkan bibir korang yang kering dan merawat bibir yang rosak secara natural...Lipbalm pula adalah assistant kepada lipscrub hehehe...kenapa saya cakap assistant?? sebab saya jadikan lipbalm untuk mengukuhkan lagi keberhasilan kesan penggunaan penjagaan bibir organik ni( cewahhh...ayat tak boleh bla...macam sasterawan giteww...kikiki)
PROJEK LIPSCRUB DAN LIPBALM TERKINI

PROJEK LIPSCRUB DAN LIPBALM TERKINI

Apa yang hebat sangat pasal lipbalm nih?? Lipbalm ni takdelah hebat sangat pon dikkk...yang hebatnya lipbalm ni pasai warnanya yang cantik dan asli...then dia ada vitamin E dan dia dibuat menggunakan minyak zaitun...minyak zaitun tuhhh...the best minyak dalam dunia ni untuk kecantikan taw...hahhhh? korang tak tahu??? Yang tak tahu tu mulai harini korang dah tahu kannn...horeyyyy...(maafkan saya sebab terover..) 

Lipbalm ni ada kesan warna taw...bukan lipbalm kosong tapi ada warna...warna tu bukan hasil daripada pigment warna taw...warnanya hasil dari perwarna makanan jer...nampak cokia-cokia je kan...takpelahh ...saya tak malu pun nak mengaku tapi saya bangga guna perwarna makanan pasalnya ia selamat jika tertelan....sebab tu saya berani declare lipbalm ni sesuai untuk kanak-kanak...tertelan pun tiada masalah...tapi amaran keras sila jangan ambil sudu then kaut lipbalm tu masuk mulut hahahaa...Lepastu lupa nak bagitau lipbalm ni ada bau strawbery...bukan lipbalm je...lipscrub pun guna perisa strawbery...dan ia juga dari bahan yang boleh ditelan...bukan guna pepium hokeyyy...

Rasa macam panjang lebar pula saya berbicara...maka itulah update saya tentang PROJEK LIPSCRUB DAN LIPBALM TERKINI...ceritanya nak bagitahu yang saya ada buat perkhidmatan buat jenama sendiri je...ala-ala kesimpulan la kan...inilah akibatnya lemah bahasa melayu...nak menulispun tak berapa nak teratur...apa yang penting orang faham...tapi kalau ada yang tak faham korang terus jela komen or wasap saya eh...kadang-kadang sayapun tak faham apa yang saya cakap...hahahaa...terlebih nau berangan nak jadi usahawan yang terbilang kot hahahaha...Okeyla,sampai sini je la ek saya mengarut...terima kasih kat korang yang sudi melayan karutan saya ni(budak sekolah jangan follow perkataan ini) Jumpa lagi next story...
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

Bismillah...
Assalammualaikum semua...
Harini nak membebel lebih sikit ya...Sejak balik dari kampung haritu banyak sangat aktiviti yang saya tak sempat nak update kat sini...Kalau tak update macamana orang nak tahu progress aktiviti homemade saya kan...So harini saya nak cerita aktiviti yang saya buat balik dari kampung haritu...Oleh kerana ada banyak aktiviti bercampur-campur saya letak tajuk harini sebagai PEMBORONG PRODUK HOMEMADE...haaa senang takyah nak pening-pening fikir tajuk hahahaha

Balik je dari kampung haritu saya dapat order dari customer nak scrub kopi,lipscrub dan lipbalm....Saya balik hari jumaat selepas seminggu beraya di kampung...Hari sabtu saya start operasi buat lipbalm dulu sebab lipbalm ni lebih mudah prosesnya berbanding lipscrub kan hehehe...

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

Sorryla...gambar tak berapa nak lawa sebab guna handphone biasa je...Sebelum ni saya buat lipbalm mood pink je kan...Start now on dah ada warna merah...Warna nampak macam maroon kan...tapi sebenarnya merah tu...bila calit kat bibir keluar warna merah...jangan panik hokeyyy...

Sebelum ni saya dah banyak kali dah cerita pasal lipbalm ni tapi harini saya nak jugak cerita lagi...Tak kira...nak jugak cerita...Lipbalm ni adalah 100% buatan tangan saya menggunakan pewarna dan perisa yang boleh di telan...Bila sebut boleh ditelan maknanya ia 100% selamat digunakan dari kecil hingga ke tua...Bila cakap pula pasal selamat lipbalm ini tidak akan memberi kesan sampingan kepada yang menggunakannya hokeyyy hahahaha....

Lipbalm ni berfungsi sebagai alat untuk mempercantikkan bibir...Kikiki...ayat tak boleh tahan... Lipbalm ni digunakan untuk melembabkan bibir yang kering,rosak,kusam,pucat,lebam dan sealiran dengannya. Bahan yang saya gunakan untuk menghasilkan lipbalm ini mampu merawat bibir korang yang rosak akibat penggunaan lipstik or merokok or bibir pecah2 dan kering. Saya letak olive oil dan vit E dalam lipbalm ni ya...So,bila korang guna lipbalm ni bibir korang akan rasa lembut dan lembab...pinkish ala-ala korea gitewww....

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE
Haaa giteww....dak kecik pun leh pakai...selamatttt...

Settle wat lipbalm 15 dozen rehat jap pastu sambung buat lipscrub pula...Haaa...scrub bibir ni agak renyah kerjanya...Ambil masa yang lama nak siapkan sampai finishing...Kalau setakat buat scrub je memang senang tapi nak packing tu yang rasa nak nangis tepi peti ais dibuatnya...Biasala kan...buat produk homemade ni perlukan kesabaran...lebih-lebih lagi saya takde pembantu...Satu satu saya kena packing masuk dalam botol...Pastu kena tutup,kena lap...dah lap tu kena balut pula dengan bubble wrap...Mencabar juga la nak cari rezeki zaman milenia ni

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

Sambil-sambil saya packing tu saya buka youtube dengar Shamsul Debat berceloteh...dapat ilmu dan takde la saya rasa bosan sangat kerja sorang-sorang kan hehehe...orang kerja kilang pun ada kawan sebelah boleh gossip-gossip wehhhh...

Lipscrub ni pun saya nak share gak sekali lagi tentang manfaatnya. Orang selalu cakap nak buat apa lipscrub ni...membazir je beli...Oh no no no...Lipscub ni nampak bodoh-bodoh je korang...tapi manfaatnya dapat mengembalikan keceriaan bibir korang macam zaman kanak-kanak dulu taw...Ni la kelebihan produk homemade

Saya malas nak gebang-gebang ni( cerita panjang...kang ada pula yang tak faham huhuhu) lipscrub homemade ni kaya dengan nutrien dan vitamin yang pure...Tidak tercemar dengan bahan kimia...Saya tak uli dengan tangan ya...tak sentuh dengan tangan pasainya saya tak nak ia tercemar dengan suhu badan manusia yang kita semuapun tahu ada bakteria tersendiri hahaha... Lipscrub ni saya proses guna mesin khas yang saya beli untuk proses produk homemade saya

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

Lipscrub dibuat daripada gabungan bahan seperti gula,madu,vitamin E,olive oil,lavender,papermit,perisa strawberry dan pewarna strawberry...So bila korang guna lipscrub tu jangan terkejut pula kalau fefeling makan strawberry segar sebab memang aromanya sebijik macam strawberry.

Lipscrub ni berfungsi untuk membuang sel kulit mati kat bibir ya...kalau bibir yang kering dan kusam boleh pakai lipscrub ni...Kalau bibir orang yang merokok tu perasan tak bibirnya macam lebam-lebam tu...Boleh pakai lipscrub ni untuk mengembalikan warna bibir asal...Pakai lipscrub ni akan melembutkan permukaan bibir...takde dah kulit-kulit kering kat bibir tuh...senang nak pakai lipstik....Bibir akan nampak lebih segar dan munggil

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

Setelah seharian mengadap 300 botol lipscrub akhirnya saya berjaya menyiapkannya seorang diri huhuhu...Alhamdulillah...Syukur ada shamsul debat temankan...hahahaha...The next day nya saya start buat scrub kopi pula ada seorang customer order...tak banyak pun...1 batch je dia order...1 batch order 60botol...

Scrub kopi tak susah manapun nak buat...macam biasa proses nak packing je yang ambil masa...Macam scrub kopi ni kalau nak buat kena grind kopi dulu...Selalunya bila ada orang order baru saya akan grind biji kopi ni...Proses nak grind ni pun ambil masa sikit

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE

Ni je gambar saya sempat snap...kalau korang perasan saya memang supply 1 jenis botol je...Botol warna gelap dan tutup hitam...Korang jangan ingat saya share gambar yang sama pula setiap kali...huhuhu...Lebih kurang 3 4 jam settle semuanya ready to pos...Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar...kali ni saya tak perlukan khidmat shamsul debat untuk hilangkan tension hehehe...

Dalam banyak-banyak scrub yang saya buat scrub kopi adalah scrub yang menduduki carta pertama yang paling laris...tak tahu lah sebab apa...Tapi mungkin sebab kesan penggunaannya nampak lebih cepat atau kelebihan kopi yang kaya dengan antioksidan dah tersemat dalam kepala semua orang...So orang ramai lebih suka pakai scrub kopi...Ke?? boleh pakai ke andaian saya nih??? krik krik...krik krikkkk...

Bila cerita pasal carta pertama mesti nak cerita pasal carta keduakan...Sekadar nak bagitahu je...nanti orang ingat saya buat scrub kopi je pula...Selepas scrub kopi scrub oat dah mula mengejar-gejar manja untuk merampas kedudukan scrub kopi hahahaha...macam mengulas bola pula rasanya...Scrub oat pun ramai orang order...

Scrub oat ni lebih kurang je dengan scrub kopi tinggal lagi scrub oat lebih soft...Oat lebih menjurus pada effect mencerahkan dan melembutkan...Bila pakai scrub oat rasa macam tengah lepak dalam jakuzzi yang dipenuhi dengan susu...hurmmm...macamne ek saya nak explain...tak pat nak bayangkan macamne...bila pakai scrub oat rasa macam nak kunyah-kunyah je badan ni...bau sangat makanan ala-ala caremel

Selain tu saya ada buat scrub coklat,scrub green tea dan scrub beras kunyit...Yang scrub coklat serius rasa macam terjun dalam kawah coklat kalau korang scrub badan korang....Best giler arrr...Scrub green tea pula rasanya macam kasar sikit...Kalau korang nak hilangkan kulit-kulit kasar dan kering boleh guna scrub greentea ni...Green tea akan menegang dan menganjalkan kulit korang balik

Scrub beras kunyit saya akan review nextime sebab lama dah tak buat sebab stop kejap haritu untuk bagi laluan pada produk-produk yang lain...Sekarang dah start buat balik dah...Kalau ada yang nak order dah boleh request kat whatsapp ya...Scrub-scrub yang saya dok bebelkan tadi berfungsi untuk mencerahkan kulit,menghilangkan parut jerawat,jeragat,melembabkan kulit,membuang sel kulit mati,melembutkan kulit,menghilangkan jerawat pasir,membersihkan permukaan kulit dengan lebih baik,menghilangkan masalah black/whitehead dan merawat muka yang bermasalah

Korang tak perlu risau untuk guna scrub-scrub ni sebab scrub ni 100% organik...pakai selalupun tak akan rosakkan kulit malah akan cantikkan lagi kulit korang taw...sebab ramuan yang ada dalam scrub adalah 100% bahan asli natural...No chemical added hokeyy...buktinya kalau termasuk dalam mulut tu tak akan menjejaskan kesihatan korang...toksah susah payah panggil ambulans huhuhuhu...tapi jangalah korang amik sudu kat dapur pastu sudukan ke mulut...Sayang wooo...hahahaa...kang lari bajet untuk muka....

PEMBORONG PRODUK HOMEMADE
Ni je yang sempat saya snap...sebab nak cepat masa nak pos barang ni...

Sebenarnya ada lagi aktiviti yang saya buat tapi saya akan update dalam entri yang akan datang sebab macam dah panjang sangat entri ni nak sumbat semua info...Saya ada buat Garlic Balm untuk bayi dan kanak-kanak selsema @ batuk...Biasanya orang tua2 akan buat minyak bawang putih untuk legakan baby yang selsema dan batuk kannn...Haaaa saya buat minyak bawang putih dalam bentuk balsem supaya senang korang nak hangkut masa travel or lebih selamat...takdelah tertumpah2 nanti ek....Nanti saya update next entri ya...Stay tuned....

Kepada saudara dan saudari di luar sana yang berminat nak borong produk homemade saya untuk diniagakan dengan jenama sendiri jangan malu jangan segan untuk whatsapp saya ya...Saya tak garang dan saya tak sombong...bila berkerjasama semua jadi mudahhh...eh...macam kenal je ayat ni kannn...hahahaha...gurau je eh...Pape korang roger je saya...Terima kasih sudi baca artikel bebelan saya PEMBORONG PRODUK HOMEMADE ni...Jumpa lagi taw...babaiiii

Wassalam


LIPBALM HOMEMADE BATCH 3

Bismillah...
Assalammualaikum sahabat sekalian...
Korang harini ok tak? Sihat? Saya mood kelaut...sebab hp saya tetiba buat hal...tak boleh on,tak tahu sebab apa...On sekadar keluar logo brand hp tu je lepastu menyala kat situ je...Stress betul sebab hp tu jela yang saya guna untuk ambil gambar...yang ada banyak gambar dalamnya...sedih...semalam tak dapat nak update entri sebab gambar ada dalam hp tu...huuwaaaaa...

Harini update pasal LIPBALM HOMEMADE BATCH 3. Malam tadi saya buat 10dozen tapi terpaksa ambil gambar pakai hp lagi satu...Cameranya tak bergitu menarik...tapi nak buat macamana kan...hidup perlu diteruskan..hehee

LIPBALM HOMEMADE BATCH 3

LIPBALM HOMEMADE BATCH 3

LIPBALM HOMEMADE BATCH 3

LIPBALM HOMEMADE BATCH 3

Begitulah rupanya sekitar sesi projek buat lipbalm malam tadi. Batch yang ni last saya bagi harga borong RM2.50 tau...Lepasni harga akan dinaikkan kepada RM3 sebab harga bekas dah dinaikkan...10 bekas tu dah ada orang booking...tinggal 4 bekas je saya nak jual lagi. 

Lipbalm ni sesuai sangat dipakai oleh mereka-merka yang tak suka lipstik tebal,mereka mereka yang bibir kering dan bermasalah dan mereka yang suka guna produk organik sebab lipbalm ni 100% organik....Saya tambah pewarna makanan untuk nampak effect berwarna pada bibir bila korang pakai lipbalm ni taw....

Lebih selamat guna lipbalm organik daripada penggunaan lipstik yang diimport dari china. Psttttt...kalau korang nak tahu lipstik kebayakkannya adalah gred...gred adalah dari China beb...Kalau korang sayangkan diri korang better berubah dari sekarang untuk guna produk yang organik.

Kenapa kena pakai yang organik??? Tak suka la...sebab kesannya lambat...Korang nak cepat mana korang oiiiii?? hahaha...Takkan lah makan tahun dik oiiii...setakat 3 minggu ke sebulan mana ada lama...Saya rasa sebulan kejap jek...baru bayar maintenance pejam celik pejam celik dah nak kena bayar lagi...Jap je kan...huhuhu

Jangan cakap produk organik kesan lambat. Sebenarnya keberkesanan sesuatu produk bukan bergantung pada produk itu,tapi pada jenis kulit dan hormon si pemakai. Rata-rata customer saya dapat effect yang agak cepat setiap kali guna produk homemade saya

Tapi bukanlah semua yang bagi effect cepat. Bukanlah saya nak memanipulasi korang supaya korang beli produk homemade saya...Tapi,setakat ini saya belum dapat bad respond lagi dari customer...Semua yang menggunakan produk homemade saya berpuashati dengan hasil tangan saya

Bila sebut pasal homemade atau organik ni saya lebih suka cerita dari segi keselamatan produk itu terhadap si pemakai...Kesan sesuatu produk ini biasanya dikaitkan dengan rutin @ disiplin seseorang tu menggunakan produk tersebut...Betul tak? 

Walau semahal dan sehebat manapun produk tersebut kalau kita tak gerakkan tangan untuk tepek kat muka secara disiplin maka hasilnya tidaklah se gah mana...Itu yang saya maksudkan dengan kesan berkaitan dengan disiplin

Sama macam produk organik,kalau hari-hari kita guna secara rutin dan disiplin mustahil tidak akan bagi kesan yang positif. Dan saya berani jamin organik lebih bagus dari yang ada chemical sebab orang yang pakai organik ni umpama mereka pakai bahan semula jadi yang original. 

Sebagai contoh krim yang produk yang ada bahan 5 % dibandingkan dengan produk yang ada bahan 5kali ganta @ 30%...agak-agak korang mana yang lebih berkesan dan best?

Sebenarnya produk-produk yang ada dipasaran tu memang guna bahan semulajadi juga....Habis kat mana lagi mereka nak ambil bahan kan ...hehehe...Tetapi mungkin kandungan bahan tersebut dah diolah untuk dapat hasil yang lebih cepat. Biasanya untuk dapat hasil yang lebih cepat mestilah kena letak sesuatu yang berkaitan dengan kimia 

Dan yang specialnya bila kita guna produk organik adalah ia selamat digunakan untuk jangkamasa panjang tanpa kesan sampingan. ia sesuai digunakan untuk semua lapisan umur tanpa ragu-ragu

Kesimpulannya produk organik adalah pilihan yang tepat untuk dijadikan produk penjagaan rutin yang wajib kita semua guna. Dan yang paling mengujakan saya adalah majoriti masyarakat luar negara adalah pengguna tegar produk organik homemade...Walaupun mereka dari golongan yang bukan susah dari segi kewangan tetapi mereka memilih untuk menggunakan produk homemade...Why??? Jom sama-sama kita fikirkannn...

Sampai disini celoteh saya tentang LIPBALM HOMEMADE BATCH 3 ni..Sambil cerita lipbalm saya selitkan cerita tentang produk organik...hehehe...harap membantu juga untuk korang tambah pengetahuan...Terima kasih sudi singgah disini...Kepada mereka yang berminat berurusan dengan saya boleh direct whatsapp saya...Jumpa lagi...Babaiii

Wassalam

3 DOZEN LIPBALM ORGANIK HOMEMADE SAYA DISAMBAR ORANG LAGI

Bismillah...
Assalammualaikum semua...
Kata orang Usaha tangga Kejayaan...kat sekolah dulu pun cikgu ada cakap macamni...Mak pun selalu pesan macamni...Dari kecil lagi dah selalu dengar orang cakap tentang pepatah ini. Oleh kerana itu setiap haripun saya berusaha untuk dapat sesuatu yang lain dari semalam...Setiap haripun saya nak buat sesuatu yang boleh mengisi kelapangan masa saya...

Harini kelapangan masa saya terisi dengan aktiviti memasang washi tape pada Lipbalm organik homemade saya sebabnya 3 DOZEN LIPBALM ORGANIK HOMEMADE SAYA DISAMBAR ORANG LAGI...Hehehe...happy sangat sebab usaha saya dah keluar hasil walaupun tidaklah besar manapun di mata orang tapi dihati saya ia cukup bermakna...

3 DOZEN LIPBALM ORGANIK HOMEMADE SAYA DISAMBAR ORANG LAGI

3 DOZEN LIPBALM ORGANIK HOMEMADE SAYA DISAMBAR ORANG LAGI

Seperti biasa apapun yang saya buat mesti nak ambil gambar sebab saya belajar dari kesilapan dahulu. Dulu-dulu masa saya mula buat produk homemade saya selalu abaikan untuk ambil gambar sebab saya fikir benda ni tak penting. Untuk apa ambil gambar...tapi bila saya dah mula belajar buat blog baru saya tahu kenapa penting nak ambil gambar ni...

Lipbalm dalam gambar tu sebenarnya dah ada pembeli. Ambil gambar dulu sebelum pos nanti takut terrindu pula kat produk kesayangan saya tuh hehehe(poyo). Gambar tu dah siap pasang washi tape...Baru nampak menarik sikit daripada togel je kan...Amacam cute tak???

3 DOZEN LIPBALM ORGANIK HOMEMADE SAYA DISAMBAR ORANG LAGI

3 DOZEN LIPBALM ORGANIK HOMEMADE SAYA DISAMBAR ORANG LAGI

Dua gambar yang ni pula semasa saya tengah proses pasang washi tape...Nampak tak lipbalm tu togel...nampak kurang menarik kan? Sebab tu saya pasangkan washi tape untuk customer...Kalau yang nak jual balik @ branding korang dah tak perlu nak tempah sticker lagi dah...Terus boleh jual macamtu je...Tapi kalau korang rasa macam tape tu tak menarik kat mata korang,korang boleh ubah...saya tak kecik hati pun hihihi...Nampak macam buat kerja homemade lembut-lembut je orangnya tapi hati saya sado(kikiki...gurau je...yang kenal saya akan tahu saya jenis orang macamana)

Akak yang beli 3 dozen ni harap bersabar ya...esok lusa sampai la barang akak...dah boleh jual dah terus...hehehe...Jangan abang posmen buat hal sudah...Alhamdulillah,batch yang kedua ni dah habis...Esok lusa saya akan start buat untuk batch yang ketiga pula dan macam biasa saya akan update diblog ini. Korang jangan frust taw baca blog ni sebab saya dah jadikan blog ni macam diari dah...apa jua aktiviti yang berkaitan produk organik homemade saya,saya sumbat kat sini...Boleh kan???

Untuk pengetahuan korang yang baru pertama kali sampai dalam blog ni,Lipbalm ini adalah Lipbalm organik homemade buatan tangan saya. Lipbalm ini adalah 100% selamat digunakan dan tidak akan memudaratkan kesihatan korang jika tertelan. Kalau ada parent yang jenis bagi anak perempuan pakai lipbalm tu,lipbalm homemade adalah yang paling sesuai untuk korang bagi pakai sebab dijamin 100% tiada bahan kimia

Lipbalm ni kalau pakai bibir akan jadi berwarna ya...Kalau ada yang nak lipbalm yang tak berwarna boleh request...saya boleh buatkan...Yang readymade adalah yang seperti dalam gambar. Harga untuk borong adalah RM2.50 sahaja buat masa sekarang dan mungkin saya akan naikkan bila-bila masa sebab supplier bekas lipbalm dah naikkan harga bekas...sob sob sob...sedih sangat...sementara bekas yang ada dalam stok saya masih berbaki harga masih lagi RM2.50/pcs...

Baca betul-betul ya...Harga borong bukan harga 1pcs...Maaflah terpaksa cakap macamtu sebab kadang-kadang ada yang salah faham dengan kenyataan saya...Kepada yang berminat boleh direct whatsapp saya...Terima kasih kepada yang sudi berurusan dengan saya. Jumpa lagi next story...

Wassalam