Image

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1

Bismillah dan Assalammualaikum 
Hi korang...buat apetu? hehe...berdebar-debar pula nak buat TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1 ni sebab takut ada yang tak faham...tapi kalau korang tak faham korang ulang baca sampai hadam sebab saya dah buat guna bahasa & gaya yang paling mudah nak faham tahap budak sekolah rendah ni huhuhu...diharap korang jangan bosan taw sebab saya guna banyak gambar...kajian menunjukkan tutorial yang banyak gambar lebih mudah difahami dan dipraktikkan gitew herherher

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1 ni saya hanya ajar korang setting untuk masukkan facebook page dan intagram ke dalam Hootsuite sahaja dulu ok...kena ikut step by step sebab nanti terus bagi cara posting ada yang baru nak daftar terkulat-kulat pula...boleh kan??

...sebelum saya merapu lebih jauh baiklah kita start cepat sebab kalau saya dah menaip nih takleh nak stop,satgi semua cerita luar tajuk semua masuk sekali...lekaih lekaihhh korang dah sedia belommm???Saya bagitahu sini siap-siap ya gambar ni saya dah susun ikut turutan apa yang korang lakukan ikut step ya...baca doa dulu sebelum start hehe...

Aduhhh...lupa saya nak intro pasal Hootsuite. Mesti ada yang masih belum tahu apa itu Hootsuite kan...

APA ITU HOOTSUITE?
Hootsuite adalah satu aplikasi online untuk membolehkan kita menetapkan satu-satu posting di Media sosial secara automatik(autopost). Hootsuite yang saya nak ajar ni yang percuma taw,so kalau yang percuma hanya boleh letak 3 media sosial sahaja. Tapi kalau nak letak lebih dari 3 media sosial korang kena bayar ikut pakej Hootsuite. Dan lagi satu nak bagitahu,Facebook tidak membenarkan autopost dilakukan di Facebook profile...kalau korang letakpun tak akan keluar...maka hanya facebook page sahaja yang dibenarkan

...dan baru-baru ni Intagram telah diberi kebenaran untuk autopost secara terus di profile IG...ini satu berita yang sangat-sangat mengembirakan hati saya...yahuuuuuu(maaf ya terover plak...hehe)Saya ajar korang ni untuk setting di page facebook dan Instagram sahaja taw...Tapi sebelum bermula korang pastikan korang dah ada akaun page facebook & intagram ok

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1

Ok jom kita start...Sebelum korang nak gunakan aplikasi Hootsuite,korang kena install dulu...kalau guna kat laptop @ pc korang just search je "Hootsuite" nanti korang akan sampai kat website dia hokey...gambar yang saya bulatkan kat atas adalah lambang Hootsuite...korang just pergi ke Play store dan install aplikasi tu dulu

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1

Seterusnya,bila korang dah install Hootsuite tu korang boleh dah buka. Bila korang buka korang akan nampak kat skrin sebijik sebijon macam dalam gambar kat atas tu...korang jangan panik,korang just "sign up with facebook" ok...tu anak panah ada tunjuk kat situ korang follow je

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1

Then,selepas korang tekan "sign up with facebook" tu korang akan sampai ke halaman macam gambar yang kat atas ni pula. Kat sini pun korang jangan panikkk...hahaha...saja saya nyakat korang...kat sini macam biasalah korang letak detail macam korang nak login ke facebook korang...pastu jangan lupa log masuk taw hehe...

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1

Selepas korang berjaya log masuk korang akan berada dihalaman macam dalam gambar tu. Hootsuite minta izin korang untuk tolong lepaskan posting yang korang akan setting nanti secara automatik...maksudnya bila korang dah siap-siap setting jadual posting Hootsuite akan ambil alih tugas korang untuk post...korang setting je tarikh dan masanya...
korang boleh faham tak saya bagitau nih??? kalau faham say "faham cikgu"...hahaha saya gurau taw,kalau korang cakap pon bukan saya dengar kan...hehe...dah dahhhh jom kita ke next step...

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1
Tadaaaaa....bila korang dah bagi izin kat Hootsuite dengan sekali klik tadi,dengan efisyennya Hootsuite menyenaraikan facebook profile korang dalam list dia...bangga tak banga takkkk?? hehe...consider berjaya la ni untuk first step...tapi korang ingat tak tadi saya cakap, Hootsuite dah tak bagi izin facebook profile untuk buat autopost...ingat tak??? kalau tak ingat korang scroll atas balik dan baca dari awal pasti korang akan jumpa tentang ni...

"ishhh Hootsuite ni pon satu,dah tak bagi izin autopost kat facebook profile pasaipa letak dalam list plak" hahahaa...rungutan yang baik...saya akan jawab rungutan korang ini...Jawapannya,page facebook korang adalah kepunyaan facebook korang kan...so,facebook profile adalah sebagai base sahaja...untuk hootsuite tu kenal page facebook tu siapa punya...clear tak??Ok jom move to next step...

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1

Aikk apahal gambar sama nih??? eh eh ehhhh...cer tengok betul-betul arrow tu kat mana...sekarang kita move to next step iaitu nak masukkan facebook page pula kedalam listing Hootsuite...kaedahnya sama sahaja...sila perhatikan gambar saya letak arrow kat "connect facebook" so korang klik kat sana...follow je hokey,jangan degilll ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜œ

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1

Tadaaaa...korang akan sampai kat halaman ni taw...tu tadi saya pesan ngan korang pastikan korang ada facebook page...sebab bila korang klik je "connect facebook" akan automatik keluar facebook page korang...seterusnya korang pilih page mana yang korang nak posting korang keluar...bila dah pilih tu jangan segan silu tekan "done" ya,kok segan silu nanti tergantung sepi Hootsuite awak hehehe...dah ke belum tu??? faham kan setakat ni?
So,habis part masukkan listing facebook page kat Hootsuite...

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1

Lagi sekali jangan terkejut dengan gambar yang sama sebab saya kalau buat tutorial memang saya tunjuk seketul-seketul,supaya orang betul-betul faham...kalau tak naya saya kena kacau kat wasap dok tanya kenapa itu...kenapa ini...sis tolong ajar saya...sis saya tak faham...huhuhu. Bukan saya tak nak ajar tapi saya dah ajar step by step dengan lemah lembut serta sopan santun dengan harapan korang boleh faham dengan jelas

...ni nak membawang sikit,japppp je... Korang kalau nak tahu orang yang mesej saya cakap tolong ajar sebab tak faham ni kan sebab apa taw...korang nak tau ke tak niii??? ...sebab diorang baca tutorial macam baca novel,kalau yang baca sambil praktikkan a.k.a buat terus confirm settle...faham...berjaya sambil tersengeh sorang-sorang depan tepon...ini analogi saya je tau,kalau tak betul abaikan...eh kat mana kita tadi...see...betullah orang cakap membawang nih tak baik,tak pasal-pasal lari tajuk...Ok next korang klik "connect instagram" ...ingat!!! pastikan korang ada akaun Intagram dah taw...

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1

Okeyyyyy...pas korang klik "connect instagram" tadi korang akan sampai kat halaman ni yang minta korang masukkan detail log masuk macam korang nak masuk akaun IG korang...so,korang boleh terus isi dan klik log in...

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1


Seterusnya selepas korang tekan log in, Hootsuite akan hantar mesej minta izin nak handle posting korang secara automatik...so korang klik jela "Authorize" tu...sebabnya kalau korang klik cancel sia-sia jela korang baca tutorial nih huhuhu...Ok ok saya serius nih,korang kena klik "Authorize" ok sayang2 darlink2 semua...

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1

Sejurus korang bagi keizinan kepada Hootsuite dengan sepantas kilat dia akan membalas dengan permohonan izin sekali lagi yakni minta izin nak post direct ke instagram...haaaa ini yang saya cakap awal tadi yang saya beryahuuuuuu panjang tadi...kisahnya,korang baca jela eh taknak tanya-tanya lagi... kisahnya sebelum sebelum ni Hootsuite tak direct post ke Instagram....kita boleh setting je jadual tapi kita kena copy paste jadual tu untuk munculkan posting kat IG...tapi la ni,Hootsuite dah buka direct posting,sooooo...apa yang korang setting dalam jadual akan keluar secara automatik di Instagram korang...Faham tak korang????Best kannnn...๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1

Bila korang bagi izin je "authenticate with facebook" dengan sekali lafaz korang dah berjaya menyenaraikan facebook page dan instagram korang dalam hootsuite dengan jayanya...Yeayyyy tahniah korang,korang dah berjaya...oh yeah ooo yeahhhh...๐Ÿ™Œ๐Ÿ™Œ๐Ÿ™Œ

Yang dah berjaya saya ucapkan tahniah,saya berbangga sebab dapat ajar korang walaupun kita tak kenal...tapi jangan happy sangat sebab ini baru sikit...kita baru setting tempat posting,cer tengok tajuk TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1 ...hah ada "part 1" maknanya ada part 2 pula...so korang stay tuned saya akan berusaha sedaya upaya untuk melunaskan part 2 secepat mungkin supaya korang boleh guna Hooutsuite untuk bisnes pesbuk korang...saya tau yang datang baca tutorial nih majoriti adalah pembisnes online kan??? Saya minta maaf taw kalau ada yang terkasar bahasa sebab saya memang sejenis yang kuat bergurau dalam artikel tetapi serius di luar artikel hehe...yang pasti tutorial yang saya tulis ni bukan gurauan ya...

So,diharapkan penulisan saya dalam siri TUTORIAL AUTO POST HOOTSUITE - PART 1 dapat difahami dan saya dengan seikhlas hati menghalalkan ilmu ini untuk sesiapa sahaja yang datang bawa timba...kalau korang rasa artikel ini boleh menambah ilmu pengetahuan rakan-rakan kita kat luar sana @ boleh memberi manfaat kepada orang lain,bolehlah share-sharekan artikel ini supaya dapat bantu orang lain pula belajar hokeyyyy...Kita jumpa lagi next part 2 hokeyyy...babaiiii
Wassalam
-
-
-

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :
 DIRECT WHATSAPP

Page : neembalmHQ