Image

TEMPAHAN SCRUB ORGANIK UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI

Bismillah dan Assalammualaikum semua...harinipun saya still tak boleh menjalani jadual harian dengan teratur sebab melayan kerenah anak-anak yang cuti sekolah hujung minggu...esok diorang sekolah adalah masa sikit boleh di curi-curi...tapi bila diorang sekolah tak best pula...sunyi je rasa rumah sebab tinggal sorang-sorang hukhuk...takpelah...janji saya dah jalankan tanggungjawab sata sebagai parents kan...Jom layan jap artikel santai saya yang bertajuk TEMPAHAN SCRUB ORGANIK UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI ...ni cerita minggu lepas a.k.a tahun lepas kihkihkih...baru la ni sempat sayaa nak sangkutkan kat blog ni tentang aktiviti ni huhuhuu...

TEMPAHAN SCRUB ORGANIK UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI

Okey2...serius sikit...sebab nak cepat ni...Masa ni ada 2 orang customer yang meng"order" scrub ni...sorang nak yang scrub kilo dan sorang lagi nak yang dah siap isi dalam botol...saya layan je mana-mana korang nak...kalau yang siap dalam botol ni,korang kena redho...sebab bekas saya satu patern je...iaitu warna gelap macam kat dalam gambar tu...saya pilih warna gelap sebab warna ni paling cantik saya rasa...then kalau nak masukkan apapun jenis scrub sesuai sangat...nak letak label warna apapun sesuai sangat...so,takyah pening-pening kepala nak cari botol yang canggih...pakai je botol ni dah ok dah...sebab orang nak guna isi,bukan nak tonyoh-tonyoh botoi bagi sel kulit mati keluar dari kulit wajah tu...tuttttt....(maafkan saya jika gurauan saya kasar...)

Tapi saya tak salahkan sesiapa yang tak berkenan dengan botol pilihan saya...oleh kerana itulah ada 2 option yang saya hidangkan untuk korang yang nak buat scrub jenama sendiri...samaada korang nak pakai botol yang saya sediakan ataupun korang boleh beli kilo dan korang isikan dalam bekas yang korang suka...harga lebih kurang sama...jangan tanya saya mana lagi jimat...sebab masing-masing ada kelebihan masing-masing.... 

"hurmmmm...siapa masing-masing tu???" 
"krik krik..."
"alahaiiii...masing-masing tu maksudnya antara scrub botol dengan scrub kilo tu...ada kelebihan masing-masing...tapi yang penting bahan sama...kelebihan tu merujuk pada harga"
"...siapa tanya soalan ni tadi ek???" 
"baguslah soalan korang nihhh...Nora bagi 5 bintang hikhikhik...."

TEMPAHAN SCRUB ORGANIK UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI

Kalau korang nak tahu masa saya sedang menulis artikel ni anak-anak saya dah tidur semuanya...saya apa lagi terus merempitlah mengayat korang nih...sebab kalau boleh taknaklah awal-awal dah kecundang dengan azam baru 2018 saya iaitu tulis blog setiap hari huhuhu...Jom saya nak tunjuk korang jenis-jenis scrub yang saya buat untuk TEMPAHAN SCRUB ORGANIK UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI haritu...

Yang dalam plastik besar putih jernih tu ada dua jenis scrub iaitu yang hat warnanya hijau tu scrub green tea dan yang hat warna brown-brown pekat tu scrub coklat(koko)...Scrub-scrub ni semuanya scrub organik yang saya proses sendiri...saya jenis kalau orang order baru saya proses...so,kat rumah saya memang tak simpan stok siap nih...yang saya simpan hanyalah stok bahan mentah...bila customer buat payment sahaja saya terus melompat dengan efisyennya untuk buat...tapi tengok keadaan juga...kalau masa tu time nak solat takdelah saya efisyen sangat...settlekan mana yang penting dulu hokeyyyy....yang penting saya akan bagi servis tiptop iaitu hantar barang keluar secepat mungkin...tapi yang dapat barang lewat tu semuanya adalah masalah kurier servis...ada juga customer saya yang kadang kala sampai barang lewat sebab macam-macam alasan yang diberikan oleh pihak kurier...hurmmm...agak kecewa dengan servis diorang la ni...

TEMPAHAN SCRUB ORGANIK UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI


Yang hat beratur dalam bekas hitam tu pula adalah scrub kopi...actually,bekas tu bukan hitam taw...apekenamanya warna botol tuh...japppp...lupa.......haaaa dah jumpa,nama warnanya Amber hehehe...bukan Amber watak kartun robocar poli tu taw...hehehe...warnanya macam coklat-colat gelap la..bukan terlalu hitam pekat...
Scrub organik yang saya buat ni fungsinya untuk menyental kulit muka,kaki,tangan,badan,tengkuk,celah-celah dan semua tempat yang ada kulit...banyak betul saya sebutkan hahaha...kalau korang ada masalah kulit kusam memang sesuai sangat korang sental dengan scrub nih...ramai yang tanya saya apa bezanya scrub-scrub saya ni?...sebab ada banyak jenis...sebenarnya semuanya sama,cuma yang ,membezakan ia adalah bahan utama scrub tersebut...sebab saya guna bahan asli(sebenar) dalam semua pembuatan scrub saya...saya tak buat guna ekstrak...sebab tu kalau korang tengok scrub-scrub saya tak banyak warna...takde warna pelik-pelik macam biru ke...pink ke...kalau scrub greentea,makanya warna jadi hijau...kalau scrub oat warnanya jadi warna beige-beige gitu...warna sebenar....

TEMPAHAN SCRUB ORGANIK UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI


So, kelebihan setiap scrub saya terletak pada kelebihan bahan utamanya...kalau kopi kelebihannya untuk antipenuaan,mencerahkan,menghilangkan parut,melembabkan dan banyak lagi...macam green tea pun sama,antipenuaan...menegangkan...kulit yang jenis berminyak memang sesuai sangat guna scrub greentea ni...yang kulit sunburn pun sesuai guna green tea...Kalau yang fokus nak mencerahkan dan melembutkan boleh pilih scrub oat...oat ni kerja dia memang mencerahkan...korang boleh google kelebihan bahan-bahan scrub tu...

TEMPAHAN SCRUB ORGANIK UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI

Soalan yang biasa saya dapat dari customer yang nak buat jenama sendiri adalah "kak,dalam banyak-banyak scrub akak kan...mana satu scrub paling ramai orang order?" hehehe...kaget saya dengan soalan dia nih...Honestly saya cakap scrub kopi yang paling ramai orang order...diikuti dengan scrub oat dan green tea...scrub koko jarang-jarang orang order...bukan tiada orang order...tapi bukan selalu...Tapi kalau saya punya pemikiran...saya akan pilih yang paling sikit orang order sebab saya mungkin ada peluang untuk buat kelainan dan saya akan kurang pesaing...fikiran kita kan tak sama...lain orang lain pendapat...mungkin yang order scrub yang paling ramai orang order tu nakkan persaingan...siapa tahu kannnn...syabbas betiii...

TEMPAHAN SCRUB ORGANIK UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI


Begitulah gamaknya cerita saya yang berhempas pulas juga menyiapkan seorang diri order-order mereka...ini la yang dikatakan dalam pahit ada manisnya...walaupun letih tapi saya bersyukur,masih ada rezeki buat saya dan keluarga dalam arena produk organik ni...walaupun tidak se-gah orang lain tetapi saya tetap juga menyiapkan tempahan dengan rasa bersyukur yang tidak terhingga...terharu beb...tetiba airmata bergenang...pehal plak minah nih,cerita last year kan...buat apa dikenang-kenang lagi...huhuhuhu

TEMPAHAN SCRUB ORGANIK UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI

Oklah rasanya sampai kat sini sahaja saya nak cerita...airmata dah bergenang ni kena cari peti ais...tak pun bucu katil...baru best sikit nak terisak-isak...hahahahaha...so,korang yang nak buat jenama sendiri boleh try berurusan dengan saya yang alim-alim sempoi ni...atau kalau korang nak berjimat cermat membawa berkat boleh la check check check it out "KEDAI ZM BEAUTY @ SHOPEE" untuk menikmati servis penghantaran percuma untuk harga RM30 keatas dan berat 5KG kebawah hokeyyy...Baik berjimat korang...biat menangis semua syaiton nirrojim tengok kita tak membazir...

Kat kedai shopee saya ni segala produk organik homemade saya,saya dah sumbat kat sana...korang bolehlah cuci mata kat sana...kalau suka boleh beli...kalau tak suka bolehlah tolong doakan ada orang lain yang akan suka produk saya hehee...So,lastly thank's sudi baca saya membebel di TEMPAHAN SCRUB ORGANIK UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI ....sok kita jumpa lagi ya...In Sya Allah...
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :