Image

SCRUB PENYENTAL DAKI UNTUK SEISI KELUARGA

Bismillah dan Assalammualaikum korangggg...hai hai haiii...muncul lagi saya harini...hehee...macam biasa lah eh korang...blog saya ni memang dah diiktiraf sebagai tempat bercerita tentang produk organik homemade saya...then bila korang masuk sini mestilah kena hadap cerita yang lebih kurang sama,bezanya cuma situasi jek...hehehe...bosan??? alaaaa...janganlah bosan....cikgu saya dulu pernah cakap,"membaca tu jambatan ilmu" so korang baca jela eh...mana taw jambatan ilmu korang tu bertambah panjang...hehehe...jom layan jap story saya pasal SCRUB PENYENTAL DAKI UNTUK SEISI KELUARGA

Sebenarnya aktiviti buat scrub ni cerita last week tapi baru harini saya ada kesempatan nak bercerita. Ada customer repeat order scrub kopi...Sebelum ni dia dah order dah scrub kopi yang kering then kali ni dia nak cuba yang cair pula...Biasanya ramai customer lebih suka order yang kering(bukan sangat kering...tapi lembab-lembab gitu) tengok contoh scrub kopi kering kat SINI ...tapi ada juga yang suka scrub kopi yang cair sebab scrub kopi yang cair ni senang sikit nak guna...tak berterabur masa nak apply...dan dia dah sebati bercampur dengan bahan-bahan yang lain berbanding scrub kopi yang kering bila nak pakai baru letak air...tak best rasanya...tapi itulah....feeling masa scrub ni orang yang pakai je yang boleh rasa...so kita serahkan kepada mereka untuk buat pilihan...hokeyyyyy

SCRUB PENYENTAL DAKI UNTUK SEISI KELUARGA

Haaaa...ni dia rupanya scrub kopi cair...sebenarnya scrub kopi kering dengan scrub kopi cair adalah sama...bezanya cuma rupa fizikal je...cara guna sama...bau sama...bahan-bahan sama...khasiat sama...semuanya adalah sama sahaja ok...Oleh kerana saya baru firstime dapat request dari customer scrub kopi kilo dalam bentuk cair maka struggle juga saya fikir kaedah nak packing scrub tu supaya sampai ke tangan customer dengan selamat...sebelum ni yang order scrub kopi cair semua saya siap-siap pek kan dalam botol kecil-kecil...Fikir punya fikir maka inilah yang saya dapat caranya hehehe...Saya masuk scrub tu dalam plastik then saya masuk plastik tu dalam botol plastik...ok tak??? double protection gitewww....bukan apa,saya takut kalau seal dalam plastik macam scrub biasa takut nanti abang posmen lempar habis pecah berderai...tak pasal-pasal kena ganti barang customer...maka,sebelum benda yang tak diingini berlaku baik kita bungkus cun-cun bagi semua orang puashati...gitewww....

SCRUB PENYENTAL DAKI UNTUK SEISI KELUARGA

Amacam...cantik tak packaging hado saya?? hehehe...biarlah hado daripada tak hado hahahaha...Dalam botol ni ada 1kg scrub kopi cair...tapi saya takdelah kedekut sangat pon...takdelah saya letak tepat-tepat 1kg...yang dah biasa beli dengan saya akan tahu...setiap timbangan saya,saya akan lebihkan sekurang-kurangnya 50-60gram sebab kang kot tumpah pula masa packing kesian customer terpaksa kurang satu bekas semata-mata tak cukup beberapa gram kan...so,kita bagi lebih sikit bagi cover kecuaian "tertumpah" mereka...hehe...sambil-sambil tu dapat pahala sedekah kan...2in1 gitewww...Cantik tak??? sampai hati ampa...tak jawab pon....

SCRUB PENYENTAL DAKI UNTUK SEISI KELUARGA

Celoteh punya celoteh lupa nak cerita kat korang pasal khasiat scrub kopi ni...walaupun dah banyak kali sangat cerita tetapi saya nak juga ulang sebab nanti pendek sangat jambatan ilmu yang nak ditempuhi kan...so kita panjangkan lagi jambatan hehehe....secara ringkasnya scrub kopi adalah satu produk yang berfungsi sebagai agen penanggal sel kulit mati dan daki-daki yang efisyen...ahaaaa...serius korang...scrub kopi ni macam berhantu jugak la bila pakai sebab bila pakai kulit rasa macam sangat moist dan semakin cerah...

Sebenarnya kalau korang nak tahu,secara praktikalnya orang selalu cakap scrub boleh mencerahkan kulit tu sebenarnya bukan sebab bahan tu mencerahkan...tetapi scrub itu telah membuang sel kulit mati yang bertempek kat kulit korang tu...bila sel-sel kulit tu dah keluar maka secara tak langsung kulit korang akan menjadi cerah...bila sel-sel kulit mati berjaya diketepikan...sel-sel kulit baru akan menggantikan tempat sel kulit mati tu...Dan yang pasti sel kulit baru mestilah kelihatan lebih cantik...kannnn...ada ke kerata baru tapi buruk...takde kannnn? 

Begitulah umpamanya sel kulit baru yang cantik lahir selepas sel kulit mati diusir dari kulit menggunakan scrub...Tak kisahlah jenama apapun scrub itu fungsinya adalah sama...yang membezakan ia adalah bahan dan teksturnya sahaja...dah hasilnya adalah bergantung kepada keserasian si pemakai...kadang-kadang ada si pemakai yang alah dengan argan oil...tetapi sesuai dengan jojoba oil...maka dia perlu guna scrub yang ada mengandungi jojoba oil lah kan....Haaaa...faham tak apa yang saya nak sampaikan??? 

So,lepasni kalau korang nak jual scrub korang tak perlu nak bangga sangat scrub korang terbaik sebab ada bahan tu...ada bahan ini...ada bahan yang terbaikla konon-kononnya...korang kena ingat bukan semua orang sesuai dengan produk kita...sebabnya kita buat produk dalam mood "umum"...bukan mood "khas" untuk hormon tertentu...

Dan kepada yang nak menggunakan scrub pula jangan bila dah cuba satu-satu produk tu tak sesuai dengan korang,korang pergi meroyan kat pesbuk...jaja-jaja cerita produk ni tak bagus..."muka aiii naik jerawat batu lepas guna scrub brand TUTTTT nih..." "muka aiii gatal-gatal sampai keluar merah-merah dan jerawat pasir lepas guna scrub brand TUTTTT nih" ... padahalnya kulit dia tak sesuai dengan bahan yang ada dalam scrub tu,tapi dok canang-canang kat orang scrub tu yang tak bagus...

Orang lain guna ok je...ada juga manusia patern ni sekarang ni...ada ramai...sebab tu kadang-kadang banyak bisnes yang baru nak naik terus gedebuk jatuh...haaaa inilah salah satu pasai nya...So,moral of the story kalau rasa tak sesuai dengan produk yang korang cuba korang kena stop...anggap je duit yang korang beli produk tu sedekah buat saham akhirat dan cari produk yang sesuai dengan korang....nak cari produk yang sesuai dengan kita kena cuba banyak kali korang...bukan sekali cuba dah serasi...itu nasib-nasib je kalau jumpa...kadang-kadang tu ada orang sampai berpuluh-puluh produk cuba tapi belum jumpa yang serasi taw...

ehhh...apa ni...rasa macam dah melalut jauh dah ni...siap ada dialog-dialog lagi..hahaa...sambung balik...selain mencerah dan buang sel kulit mati scrub yang mengandungi kopi adalah sangat bagus untuk kecantikan...pasainya kopi ni sangat kaya raya...jutawan...bilionare dengan antioksidannya...hahaha...nampak tak kesungguhan disitu untuk menyatakan betapa kayanya kopi dengan antioksidan...kopi adalah yang paling baik untuk anti penuaan...menegang,mencerah,menghalus,memflawless,melembab,menghilangkan parut dan banyak lagi mem & meng...kalau korang perhatikan...dinegara barat ramai yang menggunakan scrub kopi untuk kecantikan kulit mereka...kalau tak percaya korang boleh google hehehe...

Apa yang terkandung dalam scrub kopi hasil tangan saya nih??? Ok lah...saya share la sikit apa yang ada dalam scrub kopi saya ini adalah 100% bahan asli...langsung tiada bahan kimia untuk bagi scrub ni tahan...@ agen pencerah bagi kulit jadi cerah cepat...@ yang seangkatan dengannya...dalam scrub hasil tangan saya adalah zero chemical dan 100% organik...

Scrub kopi ini dihasilkan menggunakan gula bertapis sebagai bahan asas...kopi asli sebagai bahan kedua dan disulami dengan argan oil,olive oil,vitamin E serta lavender oil sebagai penyeri scrub kopi saya hehehe...apa yang menarik tentang scrub-scrub yang saya buat adalah saya tidak akan menggunakan terlalu banyak bahan campuran dalam scrub-scrub saya...biasanya saya tengok terlalu banyak bahan yang terkandung dalam produk kecantikan...kadang-kadang tu sampai 20 bahan digunakan...pernah tak korang terfikir bahawa kalau bahan yang terlalu banyak digunakan adalah bahan itu berfungsi dengan baik @ adakah bahan tersebut cukup untuk berfungsi dengan baik? 

Bagi saya,adalah tidak perlu terlalu banyak bahan untuk mengelakkan kulit menjadi confuse untuk bagi tindakbalas...Korang pernah tengok kulit bergaduh??? hahahaha...jangan sampai korang ternampak kulit bergaduh sudah...bergaduh sebab masing-masing nak tunjuk kehebatan mencantikkan kulit korang...penyudahnya dah bergaduh semua jadi confuse gitewwww....faham tak apa yang saya cuba sampaikan????

Inilah yang dikatakan sambil menyelam minum air...masa buat scrub kopi cair tu sengaja saya lebihkan supaya saya boleh menjayakan "spa day for my kid's" hehehe...memang setiap minggu or 2 minggu sekali saya akan menyental tiga hero malaya saya...biasalah kan...budak-budak lelaki ni dakinya memang lebih sikt huhuhuhu...lebih-lebih lagi anak saya ni terlebih aktif...banyak berpeluh dan kalau lepas saya scrub tu diorang nampak lebih selesa...so,memang saya amalkan scrub badan merekauntuk buang daki-daki mereka dan nak biasakan meraka berscrub...nanti dah besar senang diorang faham kenapa kena scrub badan...gitewww....

SCRUB PENYENTAL DAKI UNTUK SEISI KELUARGA
Diorang ni masa mula-mula dulu nak scrub badan terjerit-jerit...ada yang lari sebab geli...ada yang terjerit-jerit cakap sakit...ada yang terjerit-jerit cakap kotor...macam-macam ragam diorang ni...tapi sekarang ni bila cakap harini nak scrub badan semua menyerah diri...diorang dah biasa dan diorang dah mula jatuh hati dengan scrub kopi ibu dia...hahahaa...itu yang penting hehehe...Tengoklah diorang enjoy sangat berscrubbing...sporting gila bila suruh possing walaupun dalam bilik mandi hehehe...macam ibu terlampau pun ada saya nihhh huhuhu...sabar jela


SCRUB PENYENTAL DAKI UNTUK SEISI KELUARGA

Korang kalau nak scrub untuk kegunaan seisi keluarga boleh la beli yang sekilo macamni murah sikit berbanding korang beli yang kecik...100gram dah harga RM35-40...kalau yang sekilo ni korang boleh guna banyak kali...kalau seisi keluarga tengoklah berapa kepala...kalau seisi keluarga 10 kepala sekali pakai settle la kot kalau sekilo hahahaha...apa-apapun yang penting beli yang sekilo lebih jimat sebab boleh pakai banyak kali....nanti saya letak kat kedai shopee saya scrub kopi cair yang ni...boleh jimat postage kan...beli kat shopee free postage...yeayyyy....nanti saya update ye....

JOM BELI SCRUB PENYENTAL DAKI NI KAT SHOPEE

SCRUB PENYENTAL DAKI UNTUK SEISI KELUARGA

Oklah...cukuplah rasanya saya membebel...tadi macam plan nak tulis simple-simple je cerita pasal SCRUB PENYENTAL DAKI UNTUK SEISI KELUARGA ni...tapi sebab terlupa diri terus jadi panjang pula cerita ni...apa-apapun thank's pada yang sudi habiskan baca...betul-betul "jambatan ilmu" kalau gini gayanya hahahah....maafkan saya kalau ada yang terguris hati dengan situasi cerita saya...tiada niat saya untuk menunding jari kepada sesiapapun...saya sekadar membuat andaian dan memberi nasihat...Jumpa lagi next story....Babaiiiiiiiiii
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :