Image

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Bismillah...
Assalammualaikum wahai sahabat-sahabat sekalian...Harini saya nak share satu tips CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE ...Sejak saya buat artikel tentang BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE ramai yang mesej saya tanya tentang bagaiman nak print slip pos yang ada cop shopee. Sekarang ni Shopee merupakan satu platform jual beli yang paling disukai sebab pertamanya shopee menawarkan penghantaran percuma untuk barang yang bawah 5kg dan shopee lebih simple berbanding market place yang lain....dan yang paling saya suka servis center yang sangat mudah dihubungi disamping masalah diselesaikan dengan efisyen...I likeee

So,back to the story CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE ...sebelum ni saya pun salah seorang yang ingin nak tahu tentang consignment note shopee...tapi bila google saya tak dapat jawapan sebab belum ada orang yang share mengenainya di google...so,saya beranikan diri untuk call center untuk mendapatkan maklumat mengenainya...So,langkah pertama yang korang perlu buat adalah call center...tapi kalau korang malas nak call korang boleh isi borang di link yang saya bagi kat bawah ni...Tapi sebelum tu saya nak bagitahu korang...sebelum korang nak join program ni korang perlu ada printer tau...sebab kalau takde printer celah mana nak keluar slip pos tu...huhuhuhu...


CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Bila korang dah isi borang kat link tu korang tunggu reply daripada pihak shopee sama ada korang layak @ tidak untuk join program tu...Sebenarnya tiada syarat kelayakanpun untuk join program ni...as long as korang ada printer dah boleh dah...Tapi korang kena make sure dah setting 2 benda ni...Yang pertama pick-up address dan yang kedua berat produk korang...kena isi betul-betul...kalau dua benda ni tak lengkap permohonan korang akan di "reject" setelah di "approve"

Hehehee...saya lah contohnya orang yang di reject setelah di approve tu...sebab saya tak setting pick-up address...mula-mula tu shopee dah approve,the next day dia reject balik sebab mungkin mereka baru nak review sekali ada error...so mereka terpaksa reject permohonan saya. Lepastu saya nak ingatkan kat korang...masa isi borang permohonan tu makesure korang isi dengan betul tau...alamat email yang betul sebab mereka akan hantar email kat alamat email yang kita bagi tu...jangan la bagi alamat email yang korang lupa password @ yang jarang-jarang korang buka...sat g kang ada yang menunggu durian tak jatuh...pastu teresak-esak kat tepi peti ais mengenang nasib shopee tak layan permohonan korang kihkihkih....

Haaaa...saya share sikit tips macamana nak buat kalau kali pertama permohonan korang di"reject"....saya share base on apa yang saya lalui la eh...korang kalau kena reject tak payahla cemas dan kaget sangat...korang tarik nafas dalam-dalam then korang buka balik noty yang bagitahu ke"reject"an permohonan korang tuh...pastu korang betulkan apa yang salah...korang ikut je intruction yang diberikan...bila korang rasa semua dah lengkap korang boleh terus email kat support center diorang...alamat email saya ada tinggalkan kat bawah...Korang tulis korang dah lengkapkan apa yang tak lengkap sebelum ni then mintak mereka review dan approve lagi sekali...Korang tulis bahasa melayu pun takpe kalau tak tahu tulis omputeh...jangan risau mereka faham orang yang dalam shopee ni bukannya semua tahu cakap omputeh kan...macam saya kihkihkihhhh...

Okehh...dah penat membebel jom ikuti siri cikgu Senah(bukan nama sebenar) mengajar anak murid...jom la tengok gambar-gambar rujukan yang tak berapa nak cantik sebab saya amik gambar guna handphone then tembak kat laptop...tak berapa nak cun sangat...tapi In Sya Allah boleh nampak lagi la...kalau yang tak nampak tu cuba la sedaya upaya untuk nampakkan ye...

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Mana yang pestime kenal shopee mereka tak tahu apakah gambar yang terpapar di atas...tapi yang kaki shopping kat shopee mesti dah tahu kannn...so saya assume korang tak tahu la ye...gambar di atas adalah gambar slip pos/consignment note shopee yang korang boleh print terus daripada kedai shopee korang...gedek gedek gedekkk...keluar ikut printer korang...eh gitu sekali bunyi printernya..hahahaa

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Bagaimanakah slip pos sebegini rupa boleh muncul di kedai korang meh korang tengok gambar yang ke dua ni....Bila korang dapat order korang buka je order tu akan terpapar skrin macam dalam gambar di atas...korang perlu klik kat perkataan "arrange shipment"...ingin di ingatkan sekali lagi disini bahawa aksi ini korang perlu buat di laptop @ desktop sahaja...tapi kalau handphone korang boleh connect dengan printer korang boleh buat aksi ni kat handphone korang juga...tiada masalah

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

bila korang tekan je "arrange shipment" tu korang akan dibawa terus ke halaman ini...Tengok gambar di atas...perati betul-betul...dapat catch up tak sayang-sayang semua...? ke cikgu ni syok sendiri mengajar tapi anak murid tak faham...haru wehhhh...Dah dapat??? Okeh...kalau dah nampak korang terus klik "confirm" 

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Dan selepas korang klik "confirm" korang akan sampai ke destinasi seterusnya iaitu seperti yang terpampang dalam gambar di atas...Then korang nampak tak jari jemari yang sedang menunjuk gambar printer tu? ada penampakan tulisan "print waybill" disitu...Ahaaaa...disitulah yang perlu korang klik untuk sampai ke langkah seterusnya....Tekan cepat!!!!!

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Taraaaa....Selamat datang ke consignment note sendiri...hehehe...haaa inilah dia slip pos/consignment note korang yang lahir dari kedai korang....Terharu tak dapat buat slip pos sendiri??? hehehe...kalau tak terharu takpe...biar saya terharu sorang-sorang...pasainya masa saya berjaya print kali pertama slip pos shopee ni saya rasa terharu...tapi terharu dalam hati jela...kalau terharu kat pesbuk kang buat kena bahan je nanti...yela...orang dah sampai bulan saya baru nak gosok gigi huhuhuhu....

Okehh...kita cut it short...sebab macam banyak membebel daripada ilmu...masa mula-mula nak print tu jenuh gak saya cari mana butang nak di tekan untuk print nihhh!!! hangin kejap saya tekan sana...tekan sini...cari sana...cari sini...last-last saya tekan "right click" kat mouse then klik pada "print..." rupa-rupanya itulah caranya nak print...tapi saya tak sure kalau ada cara lain...sebab saya buat cara ni je setakat ini...Korang perati gambar yang saya tepek tu dia akan keluar instruction untuk print...korang terus je tekan print...

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Tadaaaa...dah lahir dah slip pos korang dari printer...Seronok je rasa dihati tengok slip pos gedek gedek keluar dari printer...apa yang seronaknya??? Ni jawapan saya taw...seronoknya pasal saya tak yah susah payah nak menulis lagi dah...tekan-tekan je dah keluar slip pos...best apa...kannnn...lagi satu risiko salah salin alamat dapat dikurangkan...kita ni kadang-kadang kalau dah banyak sangat nak menulis mulalah nak tercicir lah...tersilap lah...dengan anak yang menjerit bagai...tinggalkan kejap terlupa pula satu kosong kat nombor telepon penerima...tak ke naya gitu...itu saya,kalau orang lain yang begitu fokus mungkin tak buat silap kannn...hehehe...saya ni kan ibu tarzan...jap nak kena menarzan kat anak-anak,jap nak kesana...jap nak kesini...so,sistem ini adalah sedikit sebanyak membantu ibu tarzan ini...

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Makesure slip pos tu korang dapat 2 keping taw...size A4 dan total slip pos/consignment note tu adalah 4pcs...korang guna pembaris je potong tengah-tengah...yang ada tulis "salinan pengirim" korang simpan...yang lagi 3 korang lampirkan sekali dengan parcel yang korang nak hantar tu....pandai-pandailah orang pos nak amik yang mana nanti....yang penting hak kita je kita ambil hokeyyy...Pastu selit baik-baik dalam piket doremon barang tuh...kang kena hujan rosak pula...

CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE

Haaaa ni deh...dah siap berselpie dah slip pos shopee aiiii...ok tak?Maka dengan itu berakhirlah sesi coaching cikgu Senah(bukan nama sebenar)  tentang CARA PRINT SLIP POS / CONSIGNMENT NOTE SHOPEE ...Cikgu harap korang faham lah dengan penerangan berbaur gurau senda cikgu ni ya...maafkan cikgu ye anak-anak...cikgu memang suka bersenda...tapi sendaan cikgu habis disini sahaja taw...kalau banyak kali korang baca masih tak faham-faham juga korang boleh tanya...kalau malas nak tanya korang boleh terus tengok lebih lanjut kat website info shopee...

klik disini
⬇⬇⬇⬇⬇

@

email ke support@shopee.com.my

@

 call +60322989222

...........

Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :