MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

Bismillah...
Assalammualaikum dan selamat petang online seller...hehe disebabkan tajuk MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU ni saya fokuskan kepada online seller,so saya mention online seller kat sini...tapi kalau yang baca ni bukan online seller selamat petang juga kat korang hehehe...

Harini saya nak cerita sedikit pengalaman saya menghadapi beberapa orang scammer a.k.a penipu online dari luar negara yang saya rasa perlu saya share kat korang semua yang masih belum tahu. Biasanya scammer ini akan menyerang peniaga online yang selalu aktif membuat jualan di media sosial terutamanya di market place yang kurang selamat

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

"Market place tu apa?"
Bukan semua orang tahu apa itu market place right...market place adalah satu laman web berkonsepkan E-commerce yang membenarkan sesiapa sahaja dalam dunia ini untuk menjual barang mereka seantero dunia. Kalau korang jual barang korang di market place peluang untuk jual barang ke luar negara agak cerah dan peluang untuk orang kenal korang juga agak cerah. Antara contoh market place yang biasa kita dengar di Malaysia adalah Lazada,11 street,Shopee,Mudah,Avana,Lelong,Carousell dan banyak lagi

" Apa pula yang di maksudkan dengan market place yang kurang selamat?"
Apa yang saya maksudkan market place yang kurang selamat adalah market place yang tiada direct shopping chart. Segala urusan pembelian boleh berurusan diluar market place seperti urusan di whatsapp dan sebagainya. Sebagai contoh di mudah kita perlu berurusniaga dengan seller secara pribadi untuk membeli sesuatu. Begitu juga dengan carousell,setiap buyer perlu mesej secara personal kepada seller. Ini akan membuka peluang untuk penipuan jual beli secara online berlaku. Tetapi bukan semua pembeli adalah scammer...korang kena lebih alert dengan mereka yang berurusan dengan korang

"Bagaimana pula dengan market place yang selamat? Selamat dari segi apa?"
Bagi market place yang membolehkan kita membeli secara terus di website tersebut adalah lebih selamat kerana setiap urusniaga jual beli adalah dilindungi oleh pemilik website tersebut. Buat pengetahuan korang setiap market place E-commerce yang mempunyai shopping chart akan mengambil bayaran daripada customer. Customer tidak akan buat bayaran terus ke akaun kita. Apabila customer sudah terima barang dengan selamat baru kita dibayar untuk apa yang kita jual. Bagi saya ia adalah selamat untuk pembeli 

" Bagi permbeli selamat...bagi penjual selamat ke?"
Sebelum kita mula menjual di setiap market place yang ada,korang perlu faham akan perjanjian yang dibuat. Bagi saya,market place adalah nama yang besar dan tak mungkin kita tertipu dengan mereka kerana kalau mereka menipu mereka yang akan rugi kerana menutup peluang perniagaan mereka sendiri. Sebagai contoh Lazada tidak mungkin akan tipu sebab mereka mempunyai berjuta-juta pengikut huhuhu...

Baiklah...dah faham kan semua?? kita berbalik kepada tajuk MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU ni. Baru-baru ni saya dapat mesej daripada 2 market place yang saya guna untuk jual barang saya yang kononnya ingin membeli barang yang saya jual. Pada masa tu saya belum terfikir yang saya sedang berhadapan dengan seorang scammer

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

Tetapi mereka yang mesej saya menggunakan bahasa Inggeris untuk berinteraksi. Merka bagitahu yang mereka ada di Malaysia then nak beli barang yang saya jual. Ada seorang lagi cakap dia ada di Dubai sebab ada urusan kerja tetapi ingin belikan untuk sahabat. Pada mulanya saya layan sebab saya fikir mungkin ini adalah rezeki saya. Seperti biasa mereka minta no akaun dan email untuk transfer duit.Itu yang biasa dilakukan oleh semua customer saya

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

Selepas beberapa minit saya terima email yang beritahu ada duit masuk daripada si buyer tadi tetapi duit itu terpaksa di"hold" sebab kononnya mereka terlebih transfer duit sebanyak RM800 kedalam akaun saya. Saya perlu transfer dahulu duit RM800 tu untuk mendapatkan bayaran mereka untuk beli barang saya. Pada masa tu barang saya harga RM22 je...kenapa saya perlu nak ambil risiko kena tipu RM800 semata-mata untuk mendapatkan RM22 kan...tetapi ada sahabat saya sudah terkena dengan scammer sebegini rupa kerana nilai barangnya tinggi...Demi untuk mendapatkan sale sanggup dia mengetepikan risiko...kesian dia

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

Saya sekadar berkongsi kepada orang yang rasa perkongsian saya bernilai...kalau tak percaya terpulang pada korang. Cuba korang perhatikan pada perbualan saya tu,scammer tu siap ugut saya untuk naik mahkamah kalau saya tak buat bayaran tersebut. Bagi saya as seller korang kena ingat...kita berniaga ada akad...ada duit = ada barang...jangan mudah terpedaya dengan benda yang tidak logik...jangan mudah terpedaya dengan janji manis dan jangan mudah terpedaya dengan duit yang bukan hak kita...

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

Macam scammer kat atas ni bagitahu dia ada di oversea then minta saya pos kepada kawannya di kelantan dan saya setuju. Kemudian dia minta no akaun dan email adress,bila dia minta email address sahaja saya dah dapat baca yang dia adalah scammer sebab sangat-sangat jarang orang malaysia yang nak transfer duit minta email address ni melainkan buyer tu baru pertama kali guna online banking @ atas permintaan seller. Then bila saya beritahu yang saya tahu dia adalah scammer dia terus block saya...huhuhu

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

Kat atas ni adalah contoh email yang diterima daripada scammer tersebut. Memang ada yang cakap kalau Spam email dah boleh tahu scammer tetapi ada juga email scammer yang masuk di inbox. Bagi semua online seller yang dapat email lebih kurang begini sila abaikan kerana ini adalah 100% scammer. Ada email yang saya dapat mintak saya transfer balik dalam masa 1 jam...dah macam ugut pun ada huhuhu...

Kepada semua online seller diluar sana ingin saya berpesan supaya berhati-hati bila berinteraksi dengan buyer. Selalu orang cerita ramai seller yang menipu tetapi ini adalah tidak benar sama sekali. Sebenarnya dua-dua pun sama...ada seller penipu dan ada buyer penipu...Yang jujur terpalit sama...Apa-apapun sebagai seorang seller kita harus yakin dengan rezeki Allah. Ingat!!! mereka bukan menipu di market place sahaja,dimedia sosial lain pun mereka muncul...Sila berhati-hati

Saya harap perkongsian saay tentang MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU dapat manfaat kepada semua online seller. Kita berniaga bukan untuk di tipu...Sila elakkan diri daripada diperbodohkan oleh manusia yang pemalas dan tiada hati perut. I hate scammer!!!! So korang thank's pada yang sudi baca dan kalau rasa perkongsian saya bermanfaat boleh share untuk tatapan online seller yang lain...See you next entri...
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

4 ulasan:

  1. ada jual barang di mudah. pernah mat salleh juga wassup dengan no pelik2. malas nak layan, block terus

    | helloaiman |

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa kan...kena hati-hati lah lepasni...takut ada yang terpedaya dengan janji manis je nanti huhuhuhu...

      Delete
  2. Zamn skrg byk sgt scammer.. belum lg yg kol.. no pelik2 je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. so,wajib berhati2...jgn jadi mangsa org pemalas...i hate scammer

      Delete