Image

ACAR BUAH JOHOR UNTUK CATERING

Bismillah...
Assalammualaikum semua...Tinjau sekejap kat sini nak update tentang ACAR BUAH JOHOR UNTUK CATERING sebab last week kalau tak silap saya ada update order dari customer di KL then semalam customer repeat order lagi. Wowww...terkesima sekejap sebab tak sangka dapat repeat order...Syukur Alhamdulillah dengan nikmat dan rahmat yang Allah kirimkan buat kami sekeluarga

ACAR BUAH JOHOR UNTUK CATERING

Apa yang agak mengecewakan saya adalah stok buah berwarna hijau kehabisan stok di saat-saat akhir...Sedih teramat sangat beb...yela,orang dah mula suka dengan sajian kita...tup-tup bahan pula tak cukup. Syukur ada kakak ipar saya yang sentiasa bagi semangat "biasalah tu dik,ini namanya dugaan bisnes" begitulah lebih kurang ayatnya kepada saya. So,saya ambil itu sebagai pembakar semangat untuk teruskan projek acar buah johor ni

Walaupun nampak ada kekurangan pada acar buah saya tetapi rasanya tetap sama. Customer request pada saya supaya kali ini nak acar buah yang lebih pedas...so,saya ikutkan kemahuan mereka..."customerkan KING" hehehe...

ACAR BUAH JOHOR UNTUK CATERING

Macam biasa bila acar buah dah sejuk saya mulakan operasi packing masuk plastik sebelum di seal. 1 plastik ni saya isikan 1kg acar buah...senang nak kira hehehe...Mesin sealer tu kalau korang nak tahu bukan untuk sealer je tau,mesin ni sebenarnya mesin untuk vacuum pack. Tapi disebabkan acar buah ni berminyak dan mengandungi cecair,so vacuum pack tidak sesuai digunakan....

So,saya gunakan mesin ni hanya untuk seal sahaja sebab saya rasa mesin ni lebih kuat seal berbanding mesin sealer yang biasa saya guna. Mesin vacuum pack ni saya beli di lelong.com,korang boleh search kat sana. Senang kalau ada mesin ni kalau nak simpan makanan supaya tahan lama korang guna vacuum pack je,pastu simpan dalam peti sejuk...

ACAR BUAH JOHOR UNTUK CATERING

ACAR BUAH JOHOR UNTUK CATERING

Alhamdulillah...selesai packing acar buah terus saya susun dalam kotak untuk dihantar kepada pelanggan. Saya guna Airpak Kurier Service je...next day dah sampai kat tangan pelanggan dah...horeyyy,boleh tahan cepat juga service Airpak ni...

Kalau ada sesiapa yang berminat nak try acar buah johor saya korang boleh terus contact saya. Yang area simpang renggam korang boleh dapatkan acar buah saya di Butik NY Beauty...saya ada letak kat sana. Lastly thank's kepada yang sudi singgah kat artikel ACAR BUAH JOHOR UNTUK CATERING saya kali ini...Jumpa lagiii
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA

Bismillah & Assalammualaikum wahai semua makhluk Allah yang sudi singgah di teratak saya yang tak berapa hado nih...ngeh ngeh ngeh...Beberapa hari kebelakangan ini saya tak sempat menconteng kat sini sebab macam biasa alasan yang sama,busy ntah apa-apa di buatnya hahaha...Jom saya nak cerita sikit sesuatu yang saya buat yang saya rasa ragu-ragu berfaedah ke tak...jimat ke tak...boleh ek ragu-ragu hahaha...Moh layan entri INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA

INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA



Mesti ada yang cakap saya ni sengal kan...ada plastik yang dah siap beli jela..Kekonon rajinla sangat nak berinovasi hahaha...Saya bukan nak sangat berinovasi sayang-sayang oiii tapi saya ni suka buat sesuatu yang saya belum pernah buat,lepastu saya kekononnya nak jimat duit tapi rasanya lebih kurang je kot kosnya, tapi ada sikit sifat rajin nak buat sesuatu untuk tambahkan kesibukan sambil jadi tarzan kat rumah nih hahaha


INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA

Mula-mula saya buat poket guna bubble wrap ni ikut size flyers pos tu...Bubble wrap ni korang boleh beli kat lelong.com. Macam saya guna tak banyak,so saya beli kat kedai area rumah saya ni je ha...RM2.50 semeter. Berpeluh gak la ketiak memotong bubble wrap ni sebab nak potongnya kena banyak bersabar sebab selalu sangkut-sangkut kalau potong gelojoh sangat



Saya pun tak sure sangkut-sangkut tu sebab memang teknik memotong perlu sopan santun atau saya gunakan gunting yang dah usang hahaha...Takpelah janji boleh potong...Lepas siap potong saya gunakan mesin sealer untuk seal kiri dan kanan bubble wrap tadi supaya terbentuk poket...jangan plak korang seal keliling,kang macamne plak nak isi barang hehe...


INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA



Saya beli plastik flyers yang warna hitam tu kat SINI ...korang boleh tinjau-tinjau kat store tu ada jual banyak size flyers yang saya rasa paling murah dikalangan penjual yang lain ditambah dengan servis tiptop hehee...




Then saya lekatkan poket untuk letak slip pos kat bahagian belakang flyers tadi tu. Jangan pelik kenapa saya pilih warna hitam,pasalnya saya pilih yang paling murah hahaha...jimat kos beb,hitam itu menawan kan...warna tak penting...yang penting plastik tu berkualiti & tak mudah koyak kan...Poket plastik untuk letak slip tu saya recycle daripada pos laju punya poket,sebelum ni saya dapat 1 bundle plastik tu untuk senang saya letak slip pos pada kotak bila nak pos barang...So,saya amik sikit tampal kat flyers hitam nih,share-share la ek...


INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA



Selepas selesai tampal poket untuk slip pos tadi saya terus berganjak ke operasi yang seterusnya iaitu masukkan bubble wrap yang dah dibuat poket tadi kedalam flyers si hitam manis tuuuu...Cer tengok gambar tu,siap berhenti snap gambar tu untuk tontonan umum,manalah tahu 5 tahun akan datang tetiba saya lupa pula nak buat parcel sendiri boleh rujuk kat sini balik kan hehehe...Saya rasa inilah proses yang paling mudah nak buat,sarung je tangan sasa saya ni dalam bubble wrap then tolak je masuk kedalam flyers,pastu tarik balik tangan tu...tadaaaaa....dah siap satu parcel...nextttttt....Tu dia saya siapkan 25pcs plastik parcel sempoi untuk saya guna bila nak pos barang order dari Lazada


INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA

Kebetulan next day selepas saya buat plastik parcel tu saya dapat  order dari Lazada. Alhamdulillah...macam tau-tau je saya dah bersedia hehehe...So,dengan rasa bangganya saya guna plastik inovasi la sangat saya ni untuk pos barang customer sambil tak lepaskan peluang ambil gambar kenangan sebelum skynet datang collect barang tu. Kalau ada yang tanya kenapa saya rajin sangat nak buat ni semua sebab saya nak semua orang yang terima barang dari saya dalam keadaan sempurna...tu jer hehehe...Kesimpulannya saya masih lagi sangsi adakah apa yang saya buat ni berbaloi ke idok...hurmmmm...apa yang penting saya puashati sebab saya memang suka berDIY giteww...



Oklah itu je kot yang saya nak bebelkan harini, By the way kalau korang nak beli barang saya kat lazadapun boleh...Korang search je "ZM BEAUTY" kat lazada akan keluar semua barang yang saya jual,tapi baru 10 barang je hehehehe...slow-slow hokeyyy...jangan gelojoh

Apa-apapun saya bersyukur sebab berkesempatan buat plastik parcel sempoi ni dan berpeluang berjualan di lazada. Terima kasih kepada yang sudi layan INOVASI PLASTIK PARCEL MUDAH DAN RINGKAS UNTUK POS ORDER LAZADA ni...Maafkan saya kalau ada terover tu eh...kengkadang tak sengaja...Jumpa lagi next story,sayang korang 200% hehehe...

Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

Bismillah...
Assalammualaikum dan selamat petang online seller...hehe disebabkan tajuk MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU ni saya fokuskan kepada online seller,so saya mention online seller kat sini...tapi kalau yang baca ni bukan online seller selamat petang juga kat korang hehehe...

Harini saya nak cerita sedikit pengalaman saya menghadapi beberapa orang scammer a.k.a penipu online dari luar negara yang saya rasa perlu saya share kat korang semua yang masih belum tahu. Biasanya scammer ini akan menyerang peniaga online yang selalu aktif membuat jualan di media sosial terutamanya di market place yang kurang selamat

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

"Market place tu apa?"
Bukan semua orang tahu apa itu market place right...market place adalah satu laman web berkonsepkan E-commerce yang membenarkan sesiapa sahaja dalam dunia ini untuk menjual barang mereka seantero dunia. Kalau korang jual barang korang di market place peluang untuk jual barang ke luar negara agak cerah dan peluang untuk orang kenal korang juga agak cerah. Antara contoh market place yang biasa kita dengar di Malaysia adalah Lazada,11 street,Shopee,Mudah,Avana,Lelong,Carousell dan banyak lagi

" Apa pula yang di maksudkan dengan market place yang kurang selamat?"
Apa yang saya maksudkan market place yang kurang selamat adalah market place yang tiada direct shopping chart. Segala urusan pembelian boleh berurusan diluar market place seperti urusan di whatsapp dan sebagainya. Sebagai contoh di mudah kita perlu berurusniaga dengan seller secara pribadi untuk membeli sesuatu. Begitu juga dengan carousell,setiap buyer perlu mesej secara personal kepada seller. Ini akan membuka peluang untuk penipuan jual beli secara online berlaku. Tetapi bukan semua pembeli adalah scammer...korang kena lebih alert dengan mereka yang berurusan dengan korang

"Bagaimana pula dengan market place yang selamat? Selamat dari segi apa?"
Bagi market place yang membolehkan kita membeli secara terus di website tersebut adalah lebih selamat kerana setiap urusniaga jual beli adalah dilindungi oleh pemilik website tersebut. Buat pengetahuan korang setiap market place E-commerce yang mempunyai shopping chart akan mengambil bayaran daripada customer. Customer tidak akan buat bayaran terus ke akaun kita. Apabila customer sudah terima barang dengan selamat baru kita dibayar untuk apa yang kita jual. Bagi saya ia adalah selamat untuk pembeli 

" Bagi permbeli selamat...bagi penjual selamat ke?"
Sebelum kita mula menjual di setiap market place yang ada,korang perlu faham akan perjanjian yang dibuat. Bagi saya,market place adalah nama yang besar dan tak mungkin kita tertipu dengan mereka kerana kalau mereka menipu mereka yang akan rugi kerana menutup peluang perniagaan mereka sendiri. Sebagai contoh Lazada tidak mungkin akan tipu sebab mereka mempunyai berjuta-juta pengikut huhuhu...

Baiklah...dah faham kan semua?? kita berbalik kepada tajuk MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU ni. Baru-baru ni saya dapat mesej daripada 2 market place yang saya guna untuk jual barang saya yang kononnya ingin membeli barang yang saya jual. Pada masa tu saya belum terfikir yang saya sedang berhadapan dengan seorang scammer

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

Tetapi mereka yang mesej saya menggunakan bahasa Inggeris untuk berinteraksi. Merka bagitahu yang mereka ada di Malaysia then nak beli barang yang saya jual. Ada seorang lagi cakap dia ada di Dubai sebab ada urusan kerja tetapi ingin belikan untuk sahabat. Pada mulanya saya layan sebab saya fikir mungkin ini adalah rezeki saya. Seperti biasa mereka minta no akaun dan email untuk transfer duit.Itu yang biasa dilakukan oleh semua customer saya

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

Selepas beberapa minit saya terima email yang beritahu ada duit masuk daripada si buyer tadi tetapi duit itu terpaksa di"hold" sebab kononnya mereka terlebih transfer duit sebanyak RM800 kedalam akaun saya. Saya perlu transfer dahulu duit RM800 tu untuk mendapatkan bayaran mereka untuk beli barang saya. Pada masa tu barang saya harga RM22 je...kenapa saya perlu nak ambil risiko kena tipu RM800 semata-mata untuk mendapatkan RM22 kan...tetapi ada sahabat saya sudah terkena dengan scammer sebegini rupa kerana nilai barangnya tinggi...Demi untuk mendapatkan sale sanggup dia mengetepikan risiko...kesian dia

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

Saya sekadar berkongsi kepada orang yang rasa perkongsian saya bernilai...kalau tak percaya terpulang pada korang. Cuba korang perhatikan pada perbualan saya tu,scammer tu siap ugut saya untuk naik mahkamah kalau saya tak buat bayaran tersebut. Bagi saya as seller korang kena ingat...kita berniaga ada akad...ada duit = ada barang...jangan mudah terpedaya dengan benda yang tidak logik...jangan mudah terpedaya dengan janji manis dan jangan mudah terpedaya dengan duit yang bukan hak kita...

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

Macam scammer kat atas ni bagitahu dia ada di oversea then minta saya pos kepada kawannya di kelantan dan saya setuju. Kemudian dia minta no akaun dan email adress,bila dia minta email address sahaja saya dah dapat baca yang dia adalah scammer sebab sangat-sangat jarang orang malaysia yang nak transfer duit minta email address ni melainkan buyer tu baru pertama kali guna online banking @ atas permintaan seller. Then bila saya beritahu yang saya tahu dia adalah scammer dia terus block saya...huhuhu

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU

Kat atas ni adalah contoh email yang diterima daripada scammer tersebut. Memang ada yang cakap kalau Spam email dah boleh tahu scammer tetapi ada juga email scammer yang masuk di inbox. Bagi semua online seller yang dapat email lebih kurang begini sila abaikan kerana ini adalah 100% scammer. Ada email yang saya dapat mintak saya transfer balik dalam masa 1 jam...dah macam ugut pun ada huhuhu...

Kepada semua online seller diluar sana ingin saya berpesan supaya berhati-hati bila berinteraksi dengan buyer. Selalu orang cerita ramai seller yang menipu tetapi ini adalah tidak benar sama sekali. Sebenarnya dua-dua pun sama...ada seller penipu dan ada buyer penipu...Yang jujur terpalit sama...Apa-apapun sebagai seorang seller kita harus yakin dengan rezeki Allah. Ingat!!! mereka bukan menipu di market place sahaja,dimedia sosial lain pun mereka muncul...Sila berhati-hati

Saya harap perkongsian saay tentang MODUS OPERANDI PENIPU ONLINE - PENIAGA ONLINE WAJIB AMBIL TAHU dapat manfaat kepada semua online seller. Kita berniaga bukan untuk di tipu...Sila elakkan diri daripada diperbodohkan oleh manusia yang pemalas dan tiada hati perut. I hate scammer!!!! So korang thank's pada yang sudi baca dan kalau rasa perkongsian saya bermanfaat boleh share untuk tatapan online seller yang lain...See you next entri...
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

PELUANG TAMBAH PENDAPATAN UNTUK SURIRUMAH

Assalammualaikum korang...Morningggg...harini johor cuti ganti awal Muharam,anak-anak masih tidur lagi then saya ada sedikit masa untuk update tentang production garlic balm botol baru saya semalam. Alhamdulillah saya dapat settlekan 270 botol garlic balm yang dah ditempah oleh customer. So,harini saya nak buat tajuk PELUANG TAMBAH PENDAPATAN UNTUK SURIRUMAH sebab saya nak ajak korang semua untuk sama-sama jual garlic balm ni

PELUANG TAMBAH PENDAPATAN UNTUK SURIRUMAH
Mula-mula layan dulu proses saya buat garlic balm semalam ya...Sebab tajuk harini bersangkut paut dengan garlic balm ni. Macam biasa gambar kat bawah adalah gambar yang saya ambil masa saya dalam proses pembuatan garlic balm. Kadang-kadang korang akan jumpa garlic balm warna cream sikit dan korang akan jumpa garlic balm warna putih. Korang jangan risau dengan warna-warna ni sebab isi kandungan adalah sama yang membezakannya adalah warna beeswax...Ada yang saya guna beeswax warna kuning dan ada yang warna putih. Ini disebabkan supplier kehabisan stok then saya terpaksa ambil warna beeswax yang lain tetapi fungsinya tetap sama

PELUANG TAMBAH PENDAPATAN UNTUK SURIRUMAH

PELUANG TAMBAH PENDAPATAN UNTUK SURIRUMAH

Selepas selesai misi buat garlic balm terus saya pos 50pcs untuk customer dari selangor yang siap-siap dah booking yang botol baru ni. Then esok ada 100pcs lagi nak post out ke johor dan sabah... For your info bagi yang baru firstime masuk ke sini,ini adalah first bactch untuk botol yang baru.Sebelum ini saya menggunakan botol 20ml dan sekarang adalah botol 30ml

PELUANG TAMBAH PENDAPATAN UNTUK SURIRUMAH

Gambar sebelah yang dalam botol kat sebelah tu adalah makeup spray yang ditempah oleh customer lain. Selain daripada 2 produk ini saya ada sediakan bermacam-macam jenis produk organik homemade yang korang boleh jual

PELUANG TAMBAH PENDAPATAN UNTUK SURIRUMAH

Selesai misi membungkus untuk di pos,sebelum tu ambil gambar dulu untuk update kat blog kan,kang takde pula bahan nak di update...hehehe...Oklah...kita berbalik kepada cerita PELUANG TAMBAH PENDAPATAN UNTUK SURIRUMAH yang saya bagitahu tadi. Peluang yang saya nak tunjukkan ini bukan peluang yang luar biasa...bukan saya nak janji bulan dan bintang...dan bukan juga saya nak janji korang jadi kaya raya...

PELUANG TAMBAH PENDAPATAN UNTUK SURIRUMAH yang saya maksudkan adalah saya ingin mengajak korang jual garlic balm ni. Saya suka berterus terang...so kita terus terang jela ye...saya nak korang ambil peluang untuk jual garlic balm ini sambil tambah-tambah duit poket dan sambil jaga anak...peluang biasa-biasa je...Boleh kan???

Baca ini juga : BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP

HARGA JUAL TETAP : RM25
HARGA DROPSHIP : RM20

AGENT :
RM15 X 10PCS

STOKIS :
(DIMANSUHKAN STOKIS DIRECT....STOKIS HANYA UPGRADE DARIPADA AGENT YANG DIPILIH)



PELUANG TAMBAH PENDAPATAN UNTUK SURIRUMAH

Garlic balm ini adalah 100% organik homemade yang diproses secara kecil-kecilan dirumah oleh saya sendiri. Garlic balm ini berfungsi sebagai satu alternatif untuk merawat selsema dan batuk untuk bayi dan kanak-kanak selain untuk mengurangkan gejala asma secara tradisional tanpa ubat-ubatan moden. Saya menggunakan bawang putih asli dalam menghasilkan garlic balm ini. Garlic balm ini adalah sama fungsi dengan minyak bawang putih cuma saya jadikan balm supaya lebih mudah digunakan

Kepada semua ibu-ibu wajib dapatkan garlic balm untuk kemudahan korang guna kalau rasa anak nak selsema korang boleh terus apply...kalau tak selsemapun stil boleh apply bagi mereka rasa hangat...Jangan lupa rebut PELUANG TAMBAH PENDAPATAN UNTUK SURIRUMAH ini...Alaaa simple-simple je kan...sambil-sambil duduk rumah kita jual kat jiran-jiran sebelah ye tak...hehee...Oklah sampai sini sahaja cerita saya,anak dah menjerit dah kat bilik sebelah...nextime kita sambung lagi ya...Thank you sudi singgah...
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP

Bismillah dan Assalammualaikum semua...Salam penghulu hari...Salam tahun baru...Salam awal Muharam buat semua yang menjejakkan mata kat blog saya...Salam kenal buat yang firstime ke sini,nanti lain kali datang lagi tau...hehehe...Harini saya nak buat tutorial simple yang saya rasa ramai dah tahu tapi masih ada yang belum tahu.Walaupun jumlah yang belum tahu sangat sedikit berbanding yang dah tahu tapi saya tetap nak share supaya yang sedikit tak tahu tu akan jadi tahu hehehe...Saya nak buat tutorial BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP


BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP

Memandangkan saiz jari saya yang sasa ni,maka saya lebih selesa menggunakan laptop untuk berwhatsapp @ berinteraksi dengan customer melalui media sosial @ tulis blog @ yang berkaitan dengannya. Saya sangat jarang menggunakan handphone melainkan ketika keluar dari rumah @ balik kampung. Lagipun saya suka guna laptop sebab skrin lebih besar dan boleh menaip dengan lebih cepat

Baiklah...kita straight to the point sahaja okey...Saya menggunakan banyak gambar untuk tunjuk contoh supaya lebih jelas dan senang korang nak faham...Kalau masih tak faham boleh tanya...In Sya Allah saya akan cuba tolong

Mula-mula macam biasa korang kena pergi buka google search...contoh yang saya bagi adalah menggunakan google chrome. Kalau korang guna yahoo @ bing boleh juga tiada masalah...

BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP


Apa yang korang perlu taip adalah " whatsapp web" dibahagian search. Lepas taip korang terus tekan search dan korang akan sampai di halaman ini...sila lihat gambar


BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP
Korang hanya perlu tekan di link yang saya tunjukkan menggunakan anak panah berwarna merah. Jangan tekan tempat lain taw. Selepas itu korang akan sampai di halaman seperti gambar di bawah


BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP

Ok...bila dah sampai disini korang jangan buat apa-apa lagi. Sekarang korang tinggalkan halaman ni kejap dan ambil telefon yang korang guna untuk berwhatsapp. Kemuadian korang buka bahagian whatsapp dan klik bahagian menu. Selepas itu klik bahagian whatsapp web seperti yang saya tunjukkan dengan anak panah


BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP
Bila korang klik sahaja whatsapp web di handphone korang tu automatik akan keluar imbas kod seperti gambar dibawah...Sama seperti gambar dibawah ya...ada kotak 4 segi yang korang boleh scan kod QR seperti yang saya tunjuk dengan anak panah


BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP

Selepas itu korang scan pada kod QR yang ada dilaptop tadi...Tengok gambar kat bawah...saya bagi contoh


BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP

Dalam masa 2 saat selepas korang scan korang akan sampai ke halaman seterusnya seperti gambar di bawah


BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP

Tahniah !!!! Dah siap...korang dah boleh start merempit menaip bait-bait kata dengan senang berbanding menggunakan handphone...Itupun kalau jari jemari korang sasa macam saya jugalah...Kalau runcing-runcing tu mungkin tiada masalah kan...hehehe...

NOTE :
Pastikan handphone korang yang guna whatsapp tadi bersambung dengan data ketika korang guna whatsapp di laptop ( maksudnya kalau handphone korang Off @ korang tutup data memang tak boleh nak buka la whatsapp di laptop)

Korang faham tak tutorial simple ni? Kalau ada yang tak faham boleh tanya ya...Saya tinggalkan korang kat sini eh nak masak untuk dinner jap lagi...Jumpa lagi next entri...Terima kasih sudi singgah di tutorial BAGAIMANA NAK BACA WHATSAPP DI LAPTOP
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

RISSMART SIMPANG RENGGAM BANTU PASARKAN PRODUK USAHAWAN TEMPATAN

Bismillah...Assalammualaikum sahabat-sahabat semua. I'm back...yuhuuuu...hehehe,tiba-tiba dalam hati banyak girang sebab saya nak review satu usaha murni RISDA untuk membantu usahawan untuk terus maju...So...kita guna RISSMART SIMPANG RENGGAM BANTU PASARKAN PRODUK USAHAWAN TEMPATAN sebagai tajuk artikel saya kali ni ya

RISSMART SIMPANG RENGGAM BANTU PASARKAN PRODUK USAHAWAN

Gambar kat atas ini adalah gambar Rissmart Simpang Renggam. Buat pengetahuan korang  Rissmart adalah pusat pengumpulan dan pengedaran produk usahawan dibawah bimbingan Risda. Ini adalah satu lagi usaha kerajaan Malaysia membantu usahawan-usahawan dan pekebun kecil Risda untuk melonjakkan nama dan mampu bersaing dalam pasaran hari ini. Lokasi Rissmart Simpang Renggam betul-betul berada dibawah pejabat Risda Simpang Renggam yang baharu

Hari ini saya berkesempatan untuk singgah di Rissmart Simpang Renggam sebab saya mempunyai produk makanan untuk dijual dan berhasrat untuk merebut peluang perkhidmatan Rissmart ini. Rissmart Simpang Renggam baru beroperasi selama sebulan dan masih ramai yang belum perasan dengan kehadiran Rissmart di situ

RISSMART SIMPANG RENGGAM BANTU PASARKAN PRODUK USAHAWAN

Rissmart Simpang Renggam dikendalikan oleh sepasang suami isteri usahawan Risda yang berjaya iaitu Encik Hairul Anuar dan Puan Zarah...tetapi saya hanya berpeluang untuk jumpa dengan Puan Zarah je...Mungkin di lain kali saya punya kesempatan untuk jumpa dua icon usahawan Risda ni lagi

Okeyy...dipendekkan cerita saya teruja sebenarnya bila jejakkan kaki kedalam Rissmart Simpang Renggam ni sebab design kedainya nampak sangat unik dan cantik. Tapi masih ada ruang kosong untuk di isi lebih banyak barang,maklumlah kedaipun baru sebulan di buka...masih dalam proses penyusunan barang

RISSMART SIMPANG RENGGAM BANTU PASARKAN PRODUK USAHAWAN


Dek kerana teruja sangat dengan peluang yang ada disini tak sedar saya duduk berbincang hampir 2 jam disini. Rupa-rupanya Puan Zarah adalah pemilik kepada produk mee siput. Selalu jumpa dan beli je tetapi harini dapat jumpa pemilik mee siput sendiri...Kalau korang nak dapatkan mee siput yang sedap boleh singgah kat sini

RISSMART SIMPANG RENGGAM BANTU PASARKAN PRODUK USAHAWAN

Lupa saya nak bagitahu korang. Ini mengikut pemerhatian saya la...sebab saya lupa nak tanya. Saya lihat konsep yang dibawakan di Rissmart ni lebih kepada menjual makanan,sebab saya tak nampak selain makanan disini. Banyak makanan yang dipamerkan disini...jap saya sebut mana yang saya ingat ya...Tempeyek ada,tempeyek mini ada,kuih bahulu ada,cookies coklat ada,biskut-biskut bakar ada,telur masin ada dan macam-macam lagi....nak sebut kat sinipun nanti jadi panjang sangat cerita saya hehehe...

Kalau nak jual selain daripada makanan korang boleh tanya owner Rissmart ni terus...Jangan risau mereka sangat friendly. Apa yang diberitahu kepada saya hanya produk usahawan sendiri sahaja boleh diletakkan disitu...Maksudnya produk yang korang nak jual tu korang buat sendiri bukan produk orang lain

RISSMART SIMPANG RENGGAM BANTU PASARKAN PRODUK USAHAWAN

Kuih ni yang menarik perhatian saya sebab warna yang menarik dan nampak cantik. Sengaja saya letak gambar Puan Zarah kat sebelah gambar kuih yang cantik ni...bila ingat kuih ni ingat owner Rissmart nih kannnn...giteww...hahaha...Kalau korang nak tahu kuih yang cantik tu adalah kuih kapit yang di inovasikan untuk nampak lebih menarik. Kreatif sungguh usahawan-usahawan kita

RISSMART SIMPANG RENGGAM BANTU PASARKAN PRODUK USAHAWAN

Yang ini lagi satu produk yang saya dah pun try. Seriously sedap dan unik sebab ramuan rahsianya tapi saya tak boleh la bagitahu ramuan rahsianya kat sini kan hehehe...Tapi cookies ni memang menepati citarasa anak tekak saya dan harganyapun ok...nice...tu ada tertera kat situ korang tengoklah...kannn...murah je

Usai bercerita tentang bisnes saya pun beransur pulang tapi sebelum tu sempat saya mintak Puan Zarah belanja satu gambar dengan popia nestum saya. Popia nestum in Sya Allah akan dipamerkan disini nanti ya...so...gambar tu ala-ala teaser la nak bagitahu korang upcoming produk kan...hehee

RISSMART SIMPANG RENGGAM BANTU PASARKAN PRODUK USAHAWAN

Sebelah gambar tu ada saya selitkan nombor telefon Puan Zarah dan alamat Rissmart Simpang Renggam...Sesiapa yang berminat nak pasarkan produk @ ada urusan lain yang berkaitan boleh contact nombor ini @ terus je datang ke alamat yang tertera...Haaaa lagi satu nak pesan kalau korang nak datang korang pastikan calll dulu ya...takut mereka tiada di kedai sebab kadang-kadang mereka ada urusan di luar

Ada satu lagi info yang saya dapat bahawa korang boleh temui Puan Zarah di lokasi pasar pagi simpang renggam setiap hari jumaat dikawasan berhampiran YongKah. Korang jalan sikit je boleh nampak dah gerai Puan Zarah tu...Gambar dah bagi kan,dah kenalkan...kalau jumpa Puan Zarah bolehlah tegur-tegur,minta sahre ilmu dan tips kejayaan sikit kan...hehehe

Rasanya cukup penerangan saya tentang RISSMART SIMPANG RENGGAM BANTU PASARKAN PRODUK USAHAWAN TEMPATAN. Itu sahaja gambar yang sempat saya snap. Kalau ada apa-apa info terbaru akan datang in Sya Allah saya akan buka topik lagi supaya info dapat disebarkan kepada yang memerlukan info hehehe...Ayuh warga Simpang Renggam,rebut peluang yang ada untuk pasarkan produk korang...Jumpa lagi next story...Terima kasih sudi singgah
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

MANFAAT GARLIC BALM HOMEMADE

Bismillah dan Assalammualaikum semua. Syukur Alhamdulillah saya masih disini...di bumi Allah...masih diberi peluang untuk menghirup udara setakat harini...Harini saya nak update pasal satu produk homemade saya yang semakin hari semakin orang minat nak ambil tahu. So,oleh kerana orang dah mula nak ambil tahu saya akan sekali lagi kongsikan MANFAAT GARLIC BALM HOMEMADE

MANFAAT GARLIC BALM HOMEMADE

Ini adalah garlic balm homemade milik saya sepenuhnya yang saya sendiri buat menggunakan kedua tangan saya dengan niat untuk mencari rezeki. Firstly saya nak ucapkan terima kasih kepada semua yang sudi beli garlic balm homemade saya. Then yang keduanya saya nak bagitahu kepada semua bahawa mulai hari ini botol garlic balm homemade saya akan di tukar kepada yang lebih besar sedikit berbanding yang dalam gambar ini 

MANFAAT GARLIC BALM HOMEMADE


Ini adalah batch terakhir saya yang menggunakan botol size 20g. Batch yang terakhir saya proses baru-baru ini telah habis terjual semuanya dan buat masa sekarang saya kekeringan stok dan In Sya Allah stok akan kembali normal minggu hadapan. Korang kalau yang baru nak mencuba boleh terus whatsapp saya untuk beli @ korang boleh beli di market place yang saya telah upload semua produk saya disana. Ikut suka korang yang mana satu korang selesa. Korang boleh cari Garlic Balm Homemade di Lazada,Shopee,Avana,Carousell,Mudah dan My bazar dibawah jenama zm beauty

MANFAAT GARLIC BALM HOMEMADE

Buat pengetahuan korang saya jual garlic balm homemade by zm beauty dengan harga RM15 untuk 20gram ini dan selepas ini saya akan jual dengan harga RM25(update latest price 2018) untuk 30gram...Harga promosi pengenalan RM10 telah tamat dan jangan tanya lagi tentang harga promosi tu ye sayang-sayang semua

Baru-baru ni ada customer bagi feedback yang dia gunakan garlic balm homemade ni pada bisul dan alhamdulillah bisulnya cepat baik...Memang saya pernah dengar orang tua-tua cakap kalau nak bagi bisul cepat elok guna bawang putih,tapi tak sangka pula yang guna garlic balm juga bagi effect yang sama kan...hehehe terharu sat...

Garlic balm homemade ini dibuat menggunakan Extra Virgin Olive Oil taw...so korang tak perlu risau tentang keselamatan pada kulit baby korang sebab ia tidak panas. Sayapun tiada letak any essential oil sebab biasanya bukan semua baby sesuai dengan essential oil. So,saya lebih selesa menggunakan pure garlic sebagai bahan utama garlic balm homemade ini

MANFAAT GARLIC BALM HOMEMADE

Garlic balm ini adalah satu alternatif untuk merawati gejala batuk dan selsema untuk bayi dan kanak-kanak tanpa ubat...Tapi saya rasa bukan hanya untuk mereka sahaja,orang dewasa juga sesuai menggunakannya sebab kami sekeluargapun menggunakannya dan tiada memberi apa-apa infection setakat ini. Pernah baru-baru ni anak saya hidung tersumbat dan tak dapat tidur,lepas saya sapukan garlic balm di dada,belakang,tapak kaki,sinus area dan ubun-ubun dia terus tidur lena sampai pagi

Alhamdulillah,ini adalah satu ikhtiar sahaja,sebab yang menyembuhkan bukan kita...kita sekadar berusaha untuk memberikan yang terbaik untuk anak-anak kita...kann...Bagi yang ada penyakit asma juga boleh amalkan garlic balm ini sebagai rawatan alternatif

MANFAAT GARLIC BALM HOMEMADE

Kat gambar atas ni saya ada selitkan MANFAAT GARLIC BALM HOMEMADE untuk tatapan korang. Apa yang saya sarankan baiklah kita gunakan ubatan tradisional yang natural sebelum kita membuka peluang kepada anak kita mengambil ubat-ubatan moden. Tak salah mencuba kerana ikhtiar tu wajib...saya tak sarankan baby untuk ambil ubat selsema @ batuk sebab ia sangat tidak sesuai di ambil oleh mereka

Anak istimewa saya dari kecil hingga umur 6 tahun tidak pernah ambil sebarang ubat dan dia seorang yang sihat...tapi yela kan...dia kan istimewa...anak syurga...pasti ada malaikat yang melinduginya. Kalau dia batuk @ selsema saya just apply garlic balm then dia akan sendiri recover. Alhamdulillah mungkin ia serasi dengan anak-anak saya

MANFAAT GARLIC BALM HOMEMADE

MANFAAT GARLIC BALM HOMEMADE

Ini adalah batch yang terakhir yang sempat saya ambil gambar sebelum saya pos. Tiba-tiba rasa sedih pula huhuhu...Lepas ni akan keluar botol yang baru...Semuanya sama cuma size sahaja berbeza. Terima kasih kepada seorang customer dari JB yang order 100 botol dan 50 botol dari Selangor...Terima kasih kepada semua yang sudi berurusan dengan saya. Saya harap garlic balm saya dapat memberi manfaat kepada mereka yang memerlukan

Terima kasih kerana sudi singgah di entri MANFAAT GARLIC BALM HOMEMADE...Saya doakan semua yang mencuba garlic balm homemade saya akan dapat kesembuhan dengan izin Allah s.w.t...kita jumpa lagi di lain masa okeyyy...Salam sayang dari saya
Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :