5 SEBAB KENAPA SELLER TAK LETAK HARGA PRODUK DI FACEBOOK ATAU INSTAGRAM

Assalammualaikum semua...Harini saya nak cerita ringkas je kat sini...tiada update pasal produk sebab saya tak berapa nak sihat harini...tapi nak juga update blog ...hehe. Harini saya pilih topik 5 SEBAB KENAPA SELLER TAK LETAK HARGA PRODUK DI FACEBOOK ATAU INSTAGRAM

5 SEBAB KENAPA SELLER TAK LETAK HARGA PRODUK DI FACEBOOK ATAU INSTAGRAM

KENAPA SAYA PILIH TAJUK NI???


Saya pilih tajuk ni sebab pagi tadi teringat satu soalan yang kawan saya tanya pada cikgu masa pergi kelas online marketing...Katanya sekarang dah dikuatkuasakan kepada semua online seller untuk menulis harga produk pada posting @ iklan di media sosial...Alasannya tak dapat saya nak jelaskan sebab saya takut nanti ada yang salah faham...




Yang saya nak cerita ni bukan pasal penguatkuasaan untuk memaparkan harga pada posting tetapi saya nak cerita pasal 5 SEBAB KENAPA SELLER TAK LETAK HARGA PRODUK DI FACEBOOK ATAU INSTAGRAM. 



Saya adalah seorang online seller...Dan saya percaya beribu-ribu orang di luar sana juga online seller seperti saya. Korang rasa online seller ni suka-suka ke tak paparkan harga bila posting kat Facebook @ Instagram @ media sosial lain...


Kalau korang perasan lah kan...memang selalunya seller-seller online tak letak hargapun kat posting diorang...Korang nak tahu sebab apa??? Meh baca  5 SEBAB KENAPA SELLER TAK LETAK HARGA PRODUK DI FACEBOOK ATAU INSTAGRAM

1) NAK ELAKKAN PERSAINGAN HARGA
Dunia sekarang dunia internet...Semua orang berebut-rebut ambil kesempatan berniaga online termasuklah saya hehehe...Sebab apa? Sebab jual online lebih praktikal dan kos nya rendah berbanding offline(buka kedai)...Jual online lebih global...dan macam-macam lagi kelebihannya...Oleh sebab itu terlalu banyak persaingan harga berlaku...kalau barang tak sama ok lagi...masalahnya barang sama sebab kebanyakan perniagaan sekarang adalah berkonsepkan dropship...so 1 jenis barang beribu-ribu orang menjual...maka berlaku persaingan harga di situ

2) NAK JAGA 'PERIUK NASI' RAKAN NIAGA
Ini adalah alasan yang saya gunakan sendiri sebab taknak rakan niaga yang jual barang yang sama dengan saya terasa mereka bersaing dengan saya untuk dapatkan sale...Dengan ekonomi sekarang ni RM1 pun sangat bernilai...Diskaun RM1 pun berebut-rebut orang nak beli...huhuhu...So,demi untuk menjaga hati rakan niaga lain baik kita rahsiakan harga daripada umum...kita bagi harga secara personal kepada buyer...tapi kalau buyer tu jenis rajin nak personal semua seller untuk cari harga yang paling rendah kita serahkan kepada rezeki masing-masing ye tak???

5 SEBAB KENAPA SELLER TAK LETAK HARGA PRODUK DI FACEBOOK ATAU INSTAGRAM

3) TAKNAK KEHILANGAN PROSPEK YANG BERPOTENSI
Saya bagitahu kat sini ya prospek yang saya maksudkan disini adalah bakal pelanggan...saya bagitahu pada yang belum tahu...nanti terpinga-pinga pula fikir prospek tu siapa...hehehe...Apa yang saya maksudkan taknak kehilangan prospek yang berpotensi tinggi disini adalah sebagai contoh kalau kita letak satu harga prospek tengok dan rasa mahal(mindset) tanpa mengetahui apa kelebihan barang tersebut yang menyebabkan harganya mahal sedangkan prospek tersebut memang nak beli...So,kalau seller tak paparkan harga sekurang-kurangnya seller ada peluang untuk berinteraksi dengan prospek dan peratusan untuk close sale adalah lebih tinggi

4) WUJUDKAN PERHUBUNGAN MESRA ANTARA SELLER & BUYER JIKA BERINTERAKSI SECARA PERSONAL
Sebelum tu korang fahamkan betul-betul ya...perhubungan ya bukan hubungan hehehe...Kat sini saya nak bagi contoh...kita pergi kedai A & B...kedai A ada salesgirl yang layan kita dan Kedai B ada info sahaja...kadang-kadang info tak lengkap...size takde tak tahu nak cari kat mana...Mesti Kedai A lebih selesa untuk kita berurusan kan???senang nak tanya itu ini... begitu la maksudnya kat sini...bila kita berurusan secara personal lebih jelas dan tepat infonya...mungkin ada info lain yang tidak diletakkan di ruang iklan....lebih jimat masa berurusan...saya yakin kalau letak harga buyer akan fikir soal value berbanding kualiti produk

5) DAH LETAK HARGA TAPI MASIH TANYA HARGA
Rasa macam kejam je alasan ni tapi saya letak juga ditangga ke 5 sebab inilah rungutan yang biasa saya dengar daripada orang yang berjual online...Ye...saya tahu customer always right...tapi dah letak harga tapi still tanya harga dekat ruangan komen...So,saya tertanya-tanya apakah fungsinya harga dipampangkan disitu? krik krikkk tak??...Kadang-kadang yang menyedihkan ada seller yang dah letak harga dah...ada yang tanya harga kat komen...bila tak reply komplen pasal sikap buyer yang tak reti nak layan customer...huhuhu...ni lagi kesian...secara tak langsung situasi ini akan memburukkan kredibiliti seorang seller...betul kan???

5 SEBAB KENAPA SELLER TAK LETAK HARGA PRODUK DI FACEBOOK ATAU INSTAGRAM

Inilah 5 SEBAB KENAPA SELLER TAK LETAK HARGA PRODUK DI FACEBOOK ATAU INSTAGRAM . Kita sebagai buyer haruslah bertimbang rasa sikit...sebab kebanyakkan mereka yang berjual online adalah surirumah @ student @ yang berkerja...Diorang bukan 24jam hadap FB @ IG je...ada yang nak merempit hantar jemput anak sekolah...nak memasak,membasuh bagai...Yang student mungkin ada yang dalam kelas masa korang komen @ pm tu...so,kalau korang nak berurusan dengan penjual online ni kenalah kenal erti sabar dulu ye...hehehe

Lagi satu saya nak pesan...kita sebagai buyer janganlah anggap seller yang perlukan kita sebab nak cari rezeki...Lebih baik kita anggap yang kita saling memerlukan...Ada akad jual dan beli...aku nak barang ...engkau nak duit...haaaa kan bagus gitu...

Ishhhh ada lagi ni nak pesan...banyak betul pesanan khidmat masyarakat kat sini ha...saya buat rumusan jela pasal moral of story daripada 5 SEBAB KENAPA SELLER TAK LETAK HARGA PRODUK DI FACEBOOK ATAU INSTAGRAM ni...Korang mesti perasan kan sekarang seller kebanyakkannya letak link whatsapp kat iklan mereka...tapi saya selalu perhatikan masih ada yang komen "pm"...

Korang rasa la kan...seller suka-suka ke letak link whatsapp mereka kat iklan mereka tu??? Saje je tanya...Kalau tak berapa nak faham kenapa link tu diletakkan kat sana harini saya bagitahu korang...Sebenarnya link whatsapp diletakkan di iklan sebab mereka nak memudahkan korang untuk terus tekan dan tembus kat mereka...

Sekarang dah mudah tak macam dulu...dulu kena ambil pen untuk salin nombor...pastu kena save dulu nombor tu baru leh wasap....Dah bagi kemudahan taknak gunakan huhuhu...kan lebih senang tekan je link tu dan terus bagi salam....Cara ini juga untuk memudahkan seller daripada terlepas pandang urusniaga 

5 SEBAB KENAPA SELLER TAK LETAK HARGA PRODUK DI FACEBOOK ATAU INSTAGRAM


Kalau korang tulis "pm" kat komen akan ambil masa nak dapat reply...lainlah kalau jenis buyer yang 24jam on FB...sebab tu ada kes bila seller reply pm,buyer termangu-mangu fikir "barang apa yang aku suh pm tadi ek???" sebab banyak sangat letak komen "pm" sampai tak ingat apa yang nak beli...

Sedih beb kalau macamni...huhuhu...Yang kesiannya siapa??? Seller beb...seller yang kesian...dengan penuh harapan dia reply sambil dalam hati berkata-kata "rezeki is coming" tapi bila pm buyer tak ingat barang apa yang nak dibeli...itu ok lagi kalau si buyer tu tanya"awak jual apa ek? saya lupalah saya pm untuk beli apa" boleh lagi kita explain barang apa yang kita jual... 

Yang tahap menangis gigit jari tepi peti ais ni kalau si seller beria-ia dok pm tapi si buyer hilang dari radar...dah "seen" dah tapi macam kaku dan kelu untuk berkata-kata...hahaha...Ini biasa saya jumpa,bila dah pm rajin-rajinlah reply...

5 SEBAB KENAPA SELLER TAK LETAK HARGA PRODUK DI FACEBOOK ATAU INSTAGRAM

Sebenarnya seller bukanlah memaksa korang membeli setidak-tidaknya berilah satu penghargaan kat mereka yang cuba beri yang terbaik...mereka cari rezeki beb...kalau korang nak tahu yang seller-seller dalam facebook @ media sosial ni semuanya bukan orang senang...mereka ni cari rezeki untuk tambah-tambah pendapatan tau...bohonglah kalau saya cakap seller tu taknak sale tapi bukanlah tahap memaksa...kalau paksapun bukan boleh letak pisau kat leher pun kan...

Apalah salahnya ucapkan terima kasih bila dah dapat pm tu...kalau malas nak taip "T-E-R-I-M-A- K-A-S-I-H" tu korang taip "TQ" pun takpe...diorang faham...Kalau kemalasan tu dah sampai tahap gaban korang layangkan satu icon pun takpe...sekarang dengan icon pun orang dah boleh faham apa yang korang cuba ucapkan...macam-macam icon korang boleh guna...seketul je kot...takkan tak bolehhhh...Tapi kalau tak boleh juga takpela...saya sekadar memberi teguran...ikutlah cara masing-masing...yang penting enjoy!!!! huhuhu

5 SEBAB KENAPA SELLER TAK LETAK HARGA PRODUK DI FACEBOOK ATAU INSTAGRAM

Dan pesanan terakhir sekali janganlah kecam seller yang tak letak harga kat posting @ iklan diorang tu...sampaikan menarik orang lain untuk tambah komen mengecam lagi...kadang-kadang tu sampai berlarutan komen kecaman pasal takde harga...kesian buyer nak iklan tapi dapat kecaman...kita mudahkan orang lain In Syaa Allah kita juga akan dapat kemudahan hokey...

5 SEBAB KENAPA SELLER TAK LETAK HARGA PRODUK DI FACEBOOK ATAU INSTAGRAM

Rasanya cukup setakat ini catatan saya tentang 5 SEBAB KENAPA SELLER TAK LETAK HARGA PRODUK DI FACEBOOK ATAU INSTAGRAM...Segala apa yang saya tulis ini tiada kaitan dengan sesiapa...saya menulis mengikut pegalaman saya sendiri...Terima kasih kepada yang sudi membaca sampai habis...Jumpa lagi next entri...

Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

2 ulasan:

  1. Xde masalah xletak hrga.. bole je pm kn.. senang nk tanya mcm2 direct dgn seller...good article sis.. suka baca

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn...senang nak soal selidik hehe..tq2

      Delete