HOMEMADE SCRUB BY ME

Bismillah...
Assalammualaikum semua..
Alhamdulillah harini masih ada kesempatan untuk saya update blog...harap esokpun sama juga diberi kesempatan begini...Harini saya akan update HOMEMADE SCRUB BY ME yang baru saya selesaikan baru-baru ini...Artikel ini saya buat sekadar perkongsian untuk gambaran proses sebenar bila saya dapat order


Kali ini saya dapat order coffee scrub. Sepanjang saya menghasilkan scrub muka dan scrub badan coffee scrub adalah yang paling ramai peminat. Majoriti customer akan order coffee scrub. Mungkin kelebihan kopi ini menjadi daya penarik pengguna untuk mencuba dan semestinya sangat efektif


HOMEMADE SCRUB BY ME

Seawal pagi saya dah mulakan proses mengadun scrub menggunakan mesin mixer berkapasiti 6kg hehehe...detail sungguh penerangan. Mesin ni selalunya saya akan buat 6kg scrub. Macam coffee scrub saya lebih prefer yang jenis pekat macamni sebab sifat kopi ni cepat masuk angin...Boleh jadi keras...Tapi kalau dalam bentuk ini coffee scrub ini tidak akan keras. Sebab tu kalau korang ikuti saya dari awal akan perasan dulu saya buat coffee scrub dalam bentuk serbuk lembab macam scrub-scrub yang lain...Tetapi sekarang saya dah tukar ya sebab nak jamin kualiti yang baik...Tapi saya masih buat yang jenis lembab kalau ada permintaan...Rata-rata customer lebih suka coffee scrub yang versi likat macamni sebab senang nak guna katanya....

Bila dah siap bancuh dan semua bahan dah mesra saya akan diamkan selama setengah jam untuk bagi scrub tu rehat...Tadikan berpusing2 pening dia hehehe...Sementara rehatkan scrub saya buat benda lain dulu...

HOMEMADE SCRUB BY ME

Haaa...ni adapun kerja...kena susun bekas ni dulu takdelah proses nak isi coffee scrub tu nanti terganggu dek nak ambil botol punya pasal. Biasanya 1 batch proses coffee scrub akan hasilkan 60botol...So...macam layan je packing scrub 60botol seorang diri huhuhu

HOMEMADE SCRUB BY ME

Nampak tak? Ni scrub yang saya dah isi dalam bekas. Satu bekas isinya 100gram tapi saya akan masukkan lebih 10-15gram.. Proses masukkan scrub dalam bekas kena buat dengan sabar dan cermat sebab kalau comot-comot akan ambil masa saya untuk bersihkan pula...Saya tak suka bazir masa huhuhu...nanti tak sempat nak kejar masa...faham-faham jela saya ni supermom...banyak benda nak kena buat...Lepas dah pastikan semua bekas terisi dengan scrub,timbangan ok dan tak comot saya akan ke next proses iaitu pasang inner cap...

HOMEMADE SCRUB BY ME

Haaa...gini rupanya bila dah pasang inner cap...Inner cap ini sangat perlu digunakan untuk menjaga kualiti scrub dan yang paling penting untuk mengelakkan scrub meleleh keluar...bila dah pasang inner cap ni korang dah tak perlu risau tumpah sebab confirm memang tak tumpah...Dan lagi satu ada customer tanya kalau nak pos scrub ni nak kena wrapping tak?? Jawapannya tak perlu sebab material bekas ni adalah PP,so bekas ni tak cepat pecah kalau terjatuh,terbaling,terhempas @ sebagainya

HOMEMADE SCRUB BY ME

HOMEMADE SCRUB BY ME

Lepastu macam biasalah kita pasang tutup...Kang tak pasang tutup tak cantik pula rupanya hehehe...Pasang tutup tak mabil masa lama sangat pun...bak kata orang tutup mata pun boleh buat kan...tapi saya tak tutup mata sebab saya nak pastikan semuanya dalam keadaan sempurna hehehe...(belum expert lagi)

Usai semua proses saya akan terus packing masuk dalam kotak sebab nak terus pos...Customer yang ni request nak cepat. Biasanya setakat ini customer akan terima barang paling lewat 3 hari sahaja selepas buat payment. Contohnya mereka bayar harini saya akan terus proses memandangkan saya memang standby bahan siap-siap kat rumah...Saya akan pos barang keesokkan harinya bergantung pada masa customer buat payment...Kalau malam hari bankin saya akan pos esoknya...Kalau subuh bankin In Sya Allah saya akan berusaha untuk pos hari yang sama...Tapi kalau bankin pukul 12 tengahari sila jangan request untuk pos hari yang sama...kesian kat saya huhuhuhu...

HOMEMADE SCRUB BY ME

Ni proses menyusun coffee scrub dalam kotak...60 botol scrub saya akan pakai kotak pos 10kg tapi still ada ruang kosong...biasanya customer akan request untuk penuhkan kotak untuk jimat pos...1 kotak 10kg boleh muatkan lebih kurang 80botol scrub...Alhamdulillah kali ni customer tambah lagi 20botol dari order asal sebab nak penuhkan kotak hehehe...Dan pesanannya berjaya di pos hari yang sama juga dan sampai keesokkan harinya..Syabas pos laju(kadang2 lambat juga huhuhu)

HOMEMADE SCRUB BY ME

Habissss...Begitulah perkongsian saya proses HOMEMADE SCRUB BY ME hari ini...Customer dah pun selamat menerima coffee scrub yang di pesan untuk buat jenama sendiri...Selamat ber bisness online awakkk...Setakat ini semua customer saya berpuashati dengan servis yang saya berikan. Saya harap perniagaan kecil saya ini akan berterusan dan dapat membantu sesiapa sahaja yang berminat untuk menambah pendapatan walaupun dengan modal kecil...Jumpa lagi esok di lain artikel...Maaf jika ada tersilap bahasa...Terima kasih kerana sudi singgah disini...

Wassalam

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh hubungi saya di :

1 ulasan: