Image

SCRUB KILO MALAYSIA UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI DENGAN MODAL KECIL

Bismillah...
Assalammualaikum semua...
Harini saya dengan nekadnya nak buat satu lagi entri yang berkisar tentang SCRUB KILO MALAYSIA UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI DENGAN MODAL KECIL. Kalau korang perasan memang saya selalu cerita pasal ni sebab saya nak ajak kawan-kawan semua untuk kembangkan ekonomi keluarga dengan berniaga

Sebelum saya bermula...sebenarnya saya dah bertahan selama setahun membuat scrub untuk mereka yang nak buat jenama sendiri. Sekejap je rasanya...diam tak diam dah setahun dah produk organik saya berada dipasaran...Walaupun tidak sehebat mana tetapi saya tetap bersyukur kerana ada yang dah mula sedar akan kebaikan menggunakan produk organik

SCRUB KILO MALAYSIA UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI DENGAN MODAL KECIL

SCRUB KILO MALAYSIA UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI DENGAN MODAL KECIL

Ni semalam punya cerita,bertungkus lumus menyiapkan order scrub kopi dan lip scrub untuk adik Amy dari KL. Bulan-bulan puasa ginipun ada yang order ek...Alhamdulillah rezeki kami sekeluarga...Semua yang borong scrub-scrub saya majoritinya adalah untuk berniaga. Ada juga yang beli untuk pakai sendiri dan akhirnya akan borong untuk jual pula...

SCRUB KILO MALAYSIA UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI DENGAN MODAL KECIL
Bercerita tentang tajuk artikel ni,saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada mereka-mereka yang mempercayai saya untuk membekalkan produk organik saya untuk mereka buat jenama sendiri

Ramai orang yang masih tak berapa jelas dengan misi saya sebenarnya...tapi takpe...kali ni saya akan jelaskan apakah misi saya yang sebenarnya dalam bisnes produk organik ini...Saya bukan buat bisnes besar-besar. Pada mulanya saya hanya buat produk organik untuk kegunaan saya sendiri rentetan masalah yang saya hadapi akibat tersalah guna produk muka

Selepas saya berjaya buat dan alhamdulillah serasi dengan jiwa saya,saya mula cuba untuk jual dengan kawan-kawan group...tujuan saya jual bukan untuk menjadi seorang usahawan yang kaya raya tetapi sekadar ingin berkongsi kebaikan produk organik kepada orang lain

Pada satu hari saya terfikir why not saya buka peluang pada orang yang ada minat nak berniaga untuk saya supply produk saya kepada mereka. Saya jual produk saya secara retail dibawah jenama ZM BEAUTY dan dalam masa yang sama saya berkongsi peluang dengan orang lain untuk jual benda yang sama tetapi saya izinkan mereka letak jenama mereka sendiri

SCRUB KILO MALAYSIA UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI DENGAN MODAL KECIL
~ ni saya selitkan adik Amy punya komen pasal scrub tu...excited nak try semua ~

Bukan apa,saya selalu tengok kat media sosial terlalu ramai orang buat jenama sendri dengan cara mudah guna produk dari thailand yang dia sendiri tidak tahu bahan-bahannya. Kalau ok takpe...kalau tak ok macamana???Siapa yang harus bertanggungjawab? Boleh ke jawapan "mungkin tidak serasi dengan kulit awak" tu terus menerus digunakan???? Krikk krikkk

Walaupun produk yang saya hasilkan tiada KKM tetapi In Sya Allah produk saya adalah selamat...Kenapa saya yakin untuk beri kenyataan itu adalah sebab bahan yang saya gunakan adalah natural. Ia tidak akan beri kesan sampingan kepada pengguna walaupun termasuk dalam mulut(tertelan)

Lagi satu,semua produk yang saya buat sesuai untuk semua peringkat umur dari bayi hingga ke tua...Anak saya kulit kering boleh je saya ambil serum sapu...Every weekend saya akan scrub badan anak-anak saya supaya daki-daki degil tak melekat terus kat kulit...Belum pernah lagi sepanjang saya scrub badan anak-anak saya menimbulkan kesan alergik...Lagi suka adalah mereka bila saya tonyoh guna scrub hehehe...

Ramai yang cakap saya gila sebab tabur pasir kat dalam periuk nasi sendiri,tetapi bagi saya ini adalah satu perkongsian rezeki. Saya tidak takutkan persaingan sebab saya pasti rezeki Allah itu pasti...Kita yang perlu berusaha untuk dapatkannya

Dan...saya nak tekankan disini saya langsung tidak berniat untuk meniru-niru bisnes orang...segalanya saya ikut apa yang Allah rancangkan untuk saya...Saya bukan nak wujudkan persaingan tetapi niat saya ikhlas untuk mencari rezeki yang halal disamping memberi jalan kepada orang lain..Tak salah kalau kita bersaing dengan cara yang sihat...

Buat pengetahuan korang semua,produk organik saya adalah dibuat oleh saya sendiri. Sepenuhnya dengan tangan saya tanpa bantuan sesiapa...Mungkin belum masanya untuk saya gajikan pekerja untuk membantu saya...tetapi segala proses dari A hingga Z adalah dibawah tanggungjawab saya sepenuhnya

SCRUB KILO MALAYSIA UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI DENGAN MODAL KECIL

Produk organik saya seperti scrub,sabun,lipbalm,lipscrub dan yang terbaru toner & serum adalah 100% menggunakan bahan asli...Saya tidak meletakkan sebarang bahan kimia supaya status 100% organik itu saya boleh sebut dengan tenang dan bangga...hehehe

SCRUB KILO MALAYSIA UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI DENGAN MODAL KECIL
Bila berniaga tak cerita pasal harga terasa janggal pula kan...Tapi nak cerita pasal harga kat umum terasa segan pula bukan sebab apa sebab saya taknak ada yang salah anggap kepada keikhlasan hati saya. Saya tak nak ada yang cakap saya nak bolot semua...

Faham-faham jela apa yang saya cuba sampaikan tu ye...Saya lebih selesa untuk berbincang secara personal berkenaan harga sebab saya nak jaga hati semua orang. Kalau ada yang berminat berurusan dengan saya boleh terus whatsapp saya...

In Sya Allah saya akan reply dengan pantas dan efisyen kalau saya tak busy...Kalau busy pun takdelah sampai 2 3 jam saya tak reply...So...toksah malu-malu....nak bertanyapun saya layan...itu normal bagi saya kalau bertanya sahaja tapi tak beli ...jangan risau saya profesional hokeyyyy

Kali ni saya lebih fokus cerita pasal scrub kilo ya...so saya taknak sentuh pasal botol or bekas scrub...sebab buat masa sekarang saya hanya bekalkan 1 jenis bekas sahaja sebab saya tak simpan stok bekas banyak-banyak kat rumah...

Tetapi kalau korang berminat nak beli scrub kilo ni saya akan bagitahu kat mana korang boleh dapat bekalan botol harga kilang...Itupun kalau korang nak la kann...hehehe

Scrub kilo saya open minimum order 6KG untuk dapat harga borong yang murah...kalau beli 1kg pun still murah tetapi lebih banyak lebih berbaloi...Tapi saya lebih suka suggest pada customer untuk try dahulu dan kalau ok boleh order yang lain...Dannn Alhamdulillah semuanya akan proceed order kalau dah cuba...

Kepada semua kawan-kawan kat luar sana yang masih lagi tercari-cari idea untuk buat bisnes why not korang try bisnes scrub organik...Scrub ni adalah salah satu produk evergreen yang dari dulu hingga sekarang orang dok guna...dan saya pasti ia akan bertahan lebih lama dan berterusan...Tak salah mencuba kan...

Sebenarnya tak perlu modal yang besarpun untuk buat bisnes tapi bohongla kalau ada yang cakap modal RM30 boleh berjaya jadi jutawan....zaman dulu bolehlah...zaman sekarang apapun guna duit...

Apa-apapun dalam bisnes ni kita kena ada minat dan usaha yang berterusan...Tak boleh putus asa dan perlu ada istiqomah walau apapun badai yang mendatang...Ini resepi saya sendiri...saya share sikit kat sini hehehehe

Rasanya cukuplah setakat ni penjelasan tentang SCRUB KILO MALAYSIA UNTUK BUAT JENAMA SENDIRI DENGAN MODAL KECIL...Nasihat ikhlas saya kalau nak berniaga biarlah dengan ikhlas kerana Allah...Janganlah menipu pelanggan semata-mata untuk mendapatkan keuntungan...Biar untung kecil tapi keberkatan itu yag kita dambakan...In Sya Allah kita berjumpa lagi next entri...Terima kasih kepada yang sudi singgah dan kalau rajin sudi-sudikan diri untuk share entri ini jika korang rasa ia bermanfaat...

Wassalam