Image

CARA MUDAH TOPUP PAYPAL 2017

Bismillah...
Assalammualaikum korang-korang semua...
Seperti yang saya pernah cakap before this saya nak kongsi tutorial CARA MUDAH TOPUP PAYPAL 2017...Saya tak pasti adakah ini cara yang paling latest atau tidak tetapi saya rasa inilah cara yang paling mudah sekali...Saya topup paypal guna cara ni tak sampai satu minit pun dah settle masuk ke akaun paypal

Saya akan kongsi step by step caranya dan kalau korang tak faham @ tidak berjaya buat korang boleh tanya...Akaun paypal ni diperlukan untuk memudahkan sebarang transaksi duit di antara negara...Tapi kalau dalam malaysia pun korang boleh je guna takde masalah. Sebab saya perasan sekarang website e-commerce kebanyakkannya dah guna paypal untuk transaksi penjualan

Ada 9 step mudah yang korang perlu lalui dalam proses cara topup paypal ni...Kalau korang lepasi semua step ni bermakna topup korang berjaya. Saya share topup paypal RHB tau sebab setahu saya RHB bank sahaja yang ada buat servis topup untuk Paypal yang boleh direct tanpa guna credit card,debit card,visa,mastercard dan yang sewaktu dengannya...Setahu saya lahhh...Kalau ada yang lebih tahu boleh share kat komen sebab saya pun ingin nak tahu hehehe...

Sebenarnya ada 2 cara nak topup paypal ni. Pertama melalui akaun paypal. Maksudnya kita perlu login dahulu akaun paypal kita. Dan satu lagi kita topup secara manual daripada akaun bank RHB kita. Kali ni saya share cara yang pertama iaitu cara topup paypal ketika kita login akaun paypal

CARA MUDAH TOPUP PAYPAL 2017

Step 1 
Korang perlu login akaun paypal korang. Korang akan berada dihalaman seperti dalam gambar di atas. Korang perlu klik Topup(rujuk gambar)

CARA MUDAH TOPUP PAYPAL 2017
CARA MUDAH TOPUP PAYPAL 2017

Step 2
Korang akan sampai kehalaman yang saya tulis step 2 dan korang perlu klik 'continue'

Step 3
Bila korang klik 'continue' akan keluar halaman seperti yang saya tulis step 3...Ini bermakna mereka sedang proses permintaan korang dan terus akan muncul halaman 'TOPUP TO YOUR PAYPAL ACCOUNT'...Disini korang perlu berhati-hati sebab korang perlu letak jumlah duit yang korang nak topup...Kalau korang nak topup guna USD boleh nak topup guna MYR pun boleh tapi please make sure korang tekan ' RECALCULATE' selepas korang isikan jumlah yang korang nak topup tu...Ini adalah wajib pasal kalau korang tak tekan korang memang tidak akan berjaya pergi ke step yang seterusnya. Lepas dah yakin dengan jumlah yang korang isikan kat situ korang boleh proceed

CARA MUDAH TOPUP PAYPAL 2017

Step 4
Selepas melepasi step 3 korang kan sampai ke halaman seperti yang saya letak step 4 tu...Korang perlu login akaun RHB korang

Step 5
Selepas korang klik login sahaja korang akan dibawa terus kehalaman seperti tertera step 5...Masa dah masuk ke akaun RHB dah takde dah proses isi jumlah duit...Kat akaun RHB cuma proses mengesahkan yang duit korang akan dipindahkan ke akaun paypal korang. Bahagian 'from account' tu pastikan tidak kurang daripada jumlah yang korang nak topup taw...nanti tak cukup pula duit nak topup paypal korang hehehe... Then you can proceed

CARA MUDAH TOPUP PAYPAL 2017

Step 6
Selepas klik proceed di step 5 korang akan tiba dihalaman step 6...Kat sini korang perlu isikan kod OTP yang korang akan dapat daripada RHB melalui sms. Lebih kurang TAC la...Kalau korang guna online banking mesti korang clear sangat perkataan TAC ni...tapi di RHB gunakan perkataan OTP ( one time password kalau tak silap maksudnya) Bila korang dah isikan OTP then boleh submit

Step 7
Once korang tekan submit di step 6 korang akan sampai kehalaman yang saya mark step 7. Korang boleh tengok kat bahagian status samaada dah berjaya atau tidak...Macam dalam gambar saya tu statusnya successful dan bahagian payment type tu tertera immediate bermakna terus masuk ke akaun paypal dah tu...Then korang klik button 'close'...

CARA MUDAH TOPUP PAYPAL 2017

Step 8
Korang akan sampai ke halaman step 8 selepas korang klik button close di step 7 tadi...Kemudian korang klik button 'continue' untuk check it out sama ada confirm ke duit yang korang topup tu dah berjaya masuk ke akaun paypal korang

Step 9
Tadaaaa....Heeee aku berjaya! aku berjaya!...Tengok pada transaksi tu ada tertera jumlah duit yang kita request topup tadi. Maka...dengan ini proses topup akaun paypal korang berjaya 100%

Yeayyyyy...Mudah kan korang...Lepas korang dah pandai buat nanti memang kejap je prosesnya...Tak sampai 1 minit dah siap...tak perlu nak beratur ambil nombor kikiki...Boleh faham tak langkah-langkah yang saya ajar tu??? huhuhuhu

Saya create paypal account ni sejak tahun 2009 sebab saya beli barang dari luar negara. Sehingga sekarang akaun ni masih aktif sebab sekarang saya menjual pula ke luar negara hehehe...itupun bukan selalupun guna paypal. Saya beli vitamin C pun dari UK sebelum ni sebab saya takut kalau beli dari pemborong sini saya dapat yang tak original huhuhu....

Korang yang belum ada akaun paypal bolehlah buka akaun paypal ni. Senang je....mana tau akan datang korang boleh berjual barang malaysia ke merata duni guna paypal...Kalau korang nak tahu guna paypal ni lebih selamat dan mudah berbanding cara lain....Dan yang paling bestnya kalau kita topup paypal duit terus masuk sepantas kilat...tak perlu nak tunggu lama dah....Tapi kalau nak withdraw je amik masa tapi dah tak lama dah macam dulu...Baru-baru ni saya withdraw 2 hari je terus masuk akaun...

Saya rasa itu sahaja perkongsian saya cara top up paypal account malaysia yang mungkin boleh membantu korang yang baru first time nak guna paypal...Saya harap perkongsian saya kali ini dapat memberi manfaat kepada semua dan korang dapat faham langkah-langkah cara topup paypal yang saya sediakan. Kalau korang tak faham korang boleh tanya,saya sedia membantu...Cukup setakat ini dahulu ya...next time saya akan share bagaimana pula nak hantar duit @ nak bayar melalui paypal secara manual...Jumpa lagi...Kalau ada kesilapan boleh beritahu saya untuk saya perbetulkan ya...

Wassalam

2 ulasan:

  1. Assalamualaikum. Nak tanya. Kalau saya takde akaun rhb maknenye mmg tak boleh buat apa lah ye? Nak tanak kene buka akaun bank rhb jgk ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslmmm...saya tak jumpa lagi kaedah lain untuk topup paypal selain daripada kaedah ini...awak buka la akaun RHB...tapi kalau nak shopping online terus tak perlu paypal pun takpe...boleh guna debit card terus...

      Delete