Image

JUADAH BERBUKA HARI PERTAMA BERPUASA

Bismillah...
Assalammualaikum kepada semua umat islam yang berpuasa harini...Harini adalah hari pertama umat islam seluruh dunia menjalani ibadah puasa. Biasanya hari pertama memang layu sikit...Hehehe...Apa JUADAH BERBUKA HARI PERTAMA BERPUASA korang harini?

 Hari pertama puasa saya dikirimkan ujian sakit kepala akibat migrain dari selepas sahur hingga sekarang dah nak berbuka dah...Tapi saya anggap itu adalah ujian buat saya...Mungkin orang lain ujiannya dalam bentuk lain pula kan...

Saya bersyukur sebab saya dapat mengatasi ujian ini dengan cara menyibukkan diri buat sesuatu yang saya suka untuk melupakan migrain tuh...Dan sebab itu jugalah harini macam tertinggal bas juga untuk tulis entri ...orang lain dah kebintang saya masih lagi kat bumi huhuhuhu

Harini saya tengok banyak sungguh posting pasal juadah berbuka puasa. Buka facebook je gerun tengok pelbagai makanan yang mereka post...tak berani saya nak lama-lama dalam facebook sebab saya ni jenis kuat makan ...

Pastu perut pula jenis yang suka merengek...Nampak je makanan sedap mulalah submit form kat hati suh pilih makanan mana yang sedap...adoiiii...itu yang saya tak larat,nanti banyak ceritanya...baik saya jangan tengok je makanan tuh...hehehe

JUADAH BERBUKA HARI PERTAMA BERPUASA


Jom layan story saya JUADAH BERBUKA HARI PERTAMA BERPUASA. Korang jenis suka beli kat bazar ramadhan ke suka masak sendiri? Saya tengok orang sekarang lebih suka beli je kat bazar ramadhan sebab lebih mudahkan...lebih-lebih lagi awal puasa ni ramai yang berebut-rebut berniaga kat bazar ramadhan....tapi bila dah hujung-hujung puasa nanti mesti dah rongak-rongak gerai kat bazar tu kan...hehehe

Saya adalah seorang yang paling tak suka tempat crowded. Maka,sepanjang ramadhan memang saya tak akan pergi bazar ramadhan dan anak-anak saya pun tak tahu bazar ramadhan tu apa...hehehe

Lagi satu alasan saya tak dapat pergi bazar ramadhan sebab saya tak pandai nak pilih makanan dan takut terikut nafsu bila membeli...Lagipun agak sukar untuk saya heret anak-anak saya semua ke bazar sebab faham-faham jela anak semuanya hero,bukan reti nak control cute ala-ala princess gitu...Kang tak pasal-pasal diorang yang berjual kang...haru

JUADAH BERBUKA HARI PERTAMA BERPUASA

Harini saya buat lauk kari ayam dengan telur masin je untuk makan berbuka...Simple-simple je...lauk ni kitorang makan untuk berbuka dan bersahur nanti...senang kan...sekali masak je...Kami dah terbiasa minum air dengan kurma dulu waktu berbuka. 

Lepas solat maghrib baru kami makan nasi,so tak sempat kami nak makan juadah lain dah...Sebenarnya saya teringin nak makan sambal sardin tapi suami request kari ayam,maka saya dulukan selera sang suami dulu esok baru selera saya pula...

Hidangan ini cukup untuk kami sekeluarga menikmati ketika berbuka puasa. Syukur dengan rezeki yang Allah kirimkan buat kami sekeluarga sebagai JUADAH BERBUKA HARI PERTAMA BERPUASA 

Pesan saya buat kawan-kawan semua,tak perlulah kita mengikut hawa nafsu ketika membeli di bazar ramadhan sebab semua itu adalah godaan syaitan yang ingin menyesatkan.Tak salah kalau nak membeli tapi asuh diri untuk membeli secukupnya dan elakkan pembaziran

Sampai berjumpa lagi...Selamat menunaikan tarawih malam ke-2. 

Wassalam