Image

BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE

Bismillah...
Assalammualaikum semua...
Korang pernah dengar tak tentang aplikasi Shopee? Shopee ni adalah satu aplikai pembelian dalam talian macam lazada tu. Kalau korang berniaga saya sarankan korang daftarlah dengan shopee ni dan senang korang nak display barang yang korang jual kat pengguna shopee yang lain. Jom kita layan celoteh saya BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE

BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE

Saya dah buka dah akaun dengan shopee ni. Macam biasalah setiap aplikasi jualan memang kita sendiri kena setting tapi saya tak rasa susah mana pun nak setting sendiri. Gambar kat atas tu adalah dashboard saya iaitu tempat saya nak menyelenggara kedai online saya

BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE

Dan gambar ni pula adalah laman kedai online shopee ni. Kalau korang daftar korang boleh cari apapun barang yang korang nak beli. Yang bestnya guna shopee ni adalah mereka tanggung kos pos sebanyak RM5...so korang bolehla kurangkan sikit kos pos untuk customer korang @ korang boleh murahkan sikit harga barang. 

Mereka akan bayar kos postage kepada kita balik masa mereka membuat pembayaran pada kita. Mungkin cara ini mempunyai daya tarikan untuk orang membeli sebab barang murah @ postage murah...Betul tak ???

Tak semestinya daftar dengan shopee korang wajib menjual. Korang boleh juga membeli. Bila korang dah siap isi barang kat kedai online korang tu,bolehlah share ke media sosial korang untuk tujuan promosi. Saya rasa ia sangan mudah dan best sebab korang tak perlu bayarpun untuk menggunakan aplikasi Shopee ni

Setakat harini saya dah pernah jual 4 kali guna shopee...Masa mula-mula memang macam tak reti sangat nak guna aplikasi ni,tapi bila dah lama-lama macam best pula...hehehe

BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE

Ni saya nak ingatkan kat korang...Sesiapa yang nak berniaga guna aplikasi shopee ni makesure korang bukan seorang agent dropship sebab takut korang takde modal pula nak bayar dulu barang yang customer korang nak beli tu,melainkan korang banyak duit...hehehe

Dengan shopee korang tidak akan dapat duit korang on the sport taw...Duit korang akan dapat selepas customer korang terima barang. Pihak shopee akan tahu barang korang selamat diterima melalui tracking nombor yang korang imbas masa korang bagitahu order dah selamat di pos 

Haaa...korang nampak tak...Bagi saya shopee ni adalah satu tempat shopping yang 100% selamat sebab kalau seller dalam shopee menipu,korang akan dapat balik duit yang korang dah bayar tu. Mudah je ceritanya...

Kalau korang jadi pembeli, korang akan bayar kepada pihak shopee bukan direct seller. Sebab tu saya cakap yang semua orang selamat shopping kat shopee...Kalau tak dapat barang terus je bagitahu Shopee untuk claim

Sebagai penjual pula...bila korang dapat order korang perlu pos secepat mungkin dalam masa 3 hari. Bila dah pos korang perlu bagitahu kat shopee yang korang dah pos barang. Nanti akan ada button hantar pada order yang masuk.Korang tekan dah hantar dan shopee akan mintak korang update nombor tracking

Bila korang dah update nombor tracking yang betul kat sana korang dah boleh rileks tunggu customer korang terima barang. Selepas customer terima barang dia akan update bahawa mereka sudahpun terima barang dan korang akan terima bayaran untuk order tu ... Biasanya tak ambil masa yang lama pun untuk clearkan semua urusan

Sebab itu saya nasihatkan,kalau korang nak jual kat shopee better jual barang yang ada kat tangan korang.Senang korang nak uruskan sendiri. Kalau dropship saya risau ada yang pending susah korang nak beri penjelasan sebab shopee akan cancel order kalau tidak dihantar dalam masa 3 hari. Tak pasal-pasal korang akan rugi sale...Faham ke idok ni????

Masa mula-mula saya daftar dulu shopee bagi macam servis free postage sebanyak RM5 untuk setiap order yang kita dapat dengan syarat order tu mesti bernilai RM25 keatas...Maknanya kalau harga barang korang RM30 korang layak la dapat duit extra RM5 tu...Tapi baru-baru ni saya perasan nilai RM25 tu dah tak available lagi dah. Shopee dah naikkan ke RM30 ke RM35 saya tak berapa ingat...huhuhu

JOM BELAJAR BASIC SHOPEE PERCUMA!!!

BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE

BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE

BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE

BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE

BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE

BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE

Saya berpuashati juga la berjual kat shopee ni sebab saya rasa shopee sangat caring.Bila kita macam slow down mereka akan ingatkan kita untuk kemaskini kedai kita. Lepas tu kita boleh naikkan iklan kita setiap 4 jam bagi orang lain nampak iklan kita. Dan kita boleh follow je sesiapa yang kita suka untuk dapat update terkini. Bestkan...

Kalau customer puashati dengan servis dan layanan korang kat shopee diorang akan bagi rating kat korang. Rating tu akan display kat kedai shopee korang. Jangan pandang enteng je kat rating ni tau,sebab dengan rating ni la akan memberi kepercayaan kepada bakal-bakal customer korang nanti

Jom lah korang join sekali kita niaga sama-sama kat shopee. Boleh tambah kawan-kawan..Hehehe...Kat kedai shopee saya ni saya cuma masukkan produk-produk saya sendiri je...kalau korang willing to skodeng & follow,korang boleh klik link ni https://shopee.com.my/zurainimuhammad 

Saya pun baru-baru je nak berjinak-jinak guna aplikasi ni...masih banyak yang perlu diperbaiki..Kalau korang ada nasihat bolehla tinggalkan kat komen...hehehe...nanti saya repair. 

Oklah setakat ni je cerita saya pasal BUAT KEDAI ONLINE MUDAH DENGAN SHOPEE ni. Korang kalau nak daftar boleh daftar kat SINI ...Dan kalau macam tak berapa nak faham korang boleh tanya...nanti saya tolong jawab...Sebab masa mula-mula dulupun saya tak faham...kesian ada sorang hamba Allah ni asyik kena tanya je dengan saya...hehehe

Thank you pada korang yang sudi meneliti entri saya..Maafkan saya kalau cerita ni membosankan. Jangan serik untuk datang sini lagi.Salam kenal buat mereka yang pertama kali datang ketempat saya...Akhir kalam selamat berbisnes dengan shopee...

Wassalam





19 ulasan:

  1. Thanks ats thread ni..sy nk tnya..jika sbg seller senasa nk pos barang di poslaju perlu makum tak kita seller shopee sbb sy tgok bila terima barang beli dr shoppee akn ada keratan mklumat shoppe kt parcel tu..maaf tnya..sy baru guna

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang ada keratan dari shopee tu diorang join program free postage dengan shopee...kalau guna pos laju biasa pon boleh...boleh tanya dengan customer service utk join program tu...

      Delete
  2. MEKASIH KAK ZUE KONGSI TIPS

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 kasih...ilmu mmg patut dikongsi bersama...hihi

      Delete
  3. Hai sis^^..macamana kita nak tahu yang customer dah buat payment pada produk yg dia nak order?

    ReplyDelete
    Replies
    1. shopee akan bagi noty kat bahagian notification tu dik bila customer awak dah bayar...shopee akan bagi arahan untuk kita pos...shopee juga akan bagi kita email...saya lebih suka check email untuk tahu customer dah bayar ke blom...lagi senang...

      Delete
  4. Saya baru kd seller shopee.kiranya kita pos sendiri guna poslaju pakai consignment note poslaju la ye.bukan print out dr shopee?then kita update track number dkt seller center.macam tu ya.sbb sebelum ni saya jual di lazada,lazada suruh print out template consignment note dia.kat shopee tak jumpa pula

    ReplyDelete
    Replies
    1. consignment note kalau nk print dari website shopee kena sign in program shopee dengan pos laju tu dik...awak kena contact support shopee di talian 03-22989222 dan boleh refer tentang program ini...lain-lain pertanyaan pun boleh refer kat mereka...

      Delete
    2. Thanks akak.saya da join 5kg free program tu.membantu post akak ni.semoga dimurahkan rezeki😍😍

      Delete
    3. oh...tq2...semoga murah rezeki juga kat awak di shopee...

      Delete
  5. Info yg sgt2 berguna,thanks

    ReplyDelete
  6. Hi macam mana nk daftar free servis postage tu ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi...awak boleh refer this artikel http://www.zuraini.com/2017/12/cara-print-slip-pos-consignment-note.html saya ada ajar step untuk daftar then print consignment note sekali...tq for the respond...

      Delete
  7. Hi macam mana nak daftar postage tu ye

    ReplyDelete
  8. Salam. Kalau kita tak join program consignment note dari shopee masih takde masalah kan? Dia takde effect apa apa kan?

    ReplyDelete
  9. asslamualaikum, maaf ya tny, lama ke shoppe nak approve bila kita da register free postage dengan shopee tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalamm dik,tak lama sangat pun...dia akan bagi kita pilih date terdekat...dia akan approve ikut date terdekat yang kita pilih...

      Delete