BLOG ZM BEAUTY IN PROGRESS - ORANG BERNIAGA WAJIB ADA BLOG

Bismillah...
Assalammualaikum...
"Selamat hari Ibu" kepada semua kaum ibu diluar sana. Pengorbanan seorang insan bergelar ibu terlalu tinggi martabatnya dan tidak boleh dipertikaikan keunggulannya di mata dunia. Maka,sebagai seorang insan kita wajib memberi penghargaan yang tiada tandingan kepada insan yang digelar ibu...Teremosi kejap dengan cerita pengorbanan seorang ibu melahirkan insan ke muka bumi. Harini saya tiada aktiviti pemprosesan produk,so...harini kerja saya hanya update blog ZM BEAUTY, dan masih dalam proses pembinaan hehehe..."BLOG ZM BEAUTY IN PROGRESS"

BLOG ZM BEAUTY IN PROGRESS - ORANG BERNIAGA WAJIB ADA BLOG


Sebenarnya blog ZM BEAUTY ni dah lama dibina tetapi kerana kecelaruan fahaman mengenai fungsi blog saya telah merosakkan reputasi blog tersebut. Dah macam pasar malam dah blog tu jadinya sebab saya terikut-ikut dengan blog yang carca marba....Semua cerita saya masukkan sampai kadang tu tiada kaitan pun dengan konsep blog ZM BEAUTY tu. Inilah akibatnya kalau belajar takde guru hehehe

 Oleh hal yang demikian saya berhasrat untuk repair balik blog tersebut untuk menjadikan blog tersebut khas untuk info mengenai produk ZM BEAUTY. Nampak sangat kan saya ni betul betul naif tentang blog huhuhu...Saya mengaku yang saya memang tak pandai bab bab blog...memang buta IT sungguh...tapi saya mencuba untuk buat sesuatu untuk saya perkenalkan produk organik homemade saya kepada orang...Tak salah kan???

Macam orang selalu kata,kita nak berjaya mesti berani mencuba...Selagi kita tidak melakukan kesilapan kita tidak akan sedar yang kita buat silap. Haaaa inilah contohnya yang saya sedang hadapi...Kalau saya tak cuba saya tak tahupun...daripada percubaan sayalah berlakunya pelbagai kesilapan dan kesilapan itulah yang mengajar saya untuk menjadi lebih baik. Kepada kawan-kawan yang berada diluar sana,jangan la korang takut untuk melangkah ke hadapan...korang kena mencuba...kerana selagi korang tak melangkah korang tidak akan tahu apa yang menanti dihadapan korang...Mungkin kejayaan dan mungkin juga kegagalan...Tapi jangan korang selalu berfikiran negatif kerana orang yang berfikiran negatif ni tidak akan kemana-manapun. Kehadapan tidak...kebelakang pun tidak...rugi masa je kan hehehe...

Blog ZM BEAUTY masih dalam pembinaan...Banyak lagi benda yang perlu diperbaiki. Tujuan saya membuat blog ini adalah untuk meletakkan info dan harga produk saya disana untuk dijadikan sebagai tester. Sayakan buat perkhidmatan membuat jenama sendiri,kalau korang berminat nak bekerjasama dengan saya korang boleh beli dulu untuk testing dan kalau kena dengan citarasa korang bolehlah kita berjabat tangan hehehe...Kepada organik lover diluar sana yang berminat bolehlah jenguk jenguk blog saya. Harga yang saya tulis tu murah berbanding harga yang korang boleh jual sebab saya jual lebih kepada menjual untuk testing 123 hehehe...

KENAPA ORANG BERNIAGA WAJIB ADA BLOG ?
Saya cerita ringkas je tau pasal persoalan di atas. Orang yang berniaga wajib ada blog sebab blog mempunyai satu kuasa yang besar berbanding media sosial lain.Blog adalah satu channel dibawah kuasa google. Kebanyakan pencarian di google akan berakhir diblog mengikut apa yang mahu dicari. Blog tiada hadnya untuk dibaca oleh semua orang dari setiap penjuru dunia. Berbanding dengan media sosial lain sebagai contoh facebook mempunyai had seperti yang kita setting...kalau kita setting untuk friend sahaja maka hanya friend sahaja yang boleh tahu apa yang ingin kita warwar kan...

Orang yang berniaga perlu perkenalkan produk @ apa yang dijual secara meluas,maka blog adalah jawapan untuk mereka yang berbisnes. Orang yang guna facebook,IG dan sebagainya juga memerlukan google(blog) untuk mencari informasi. Maka saya rasa blog memang wajib ada oleh mereka yang berniaga untuk membantu mereka memperluaskan dan memperkenalkan produk mereka kepada umum. Dan yang paling syok nak cerita adalah orang yang nak guna blog tak perlu keluar duit...Semuanya free...korang search je cara-cara nak buat blog...Ramai otai-otai blog yang baik hati share tutorial buat blog dari A-Z. 

Blog akan memudahkan korang untuk memperkenalkan perniagaan korang kepada orang. Blog juga akan menampakkan perniagaan korang lebih profesional walaupun korang hanya buat di dalam bilik tidur korang sambil enjut anak korang dalam buaian hehehe...Blog juga dapat menjana pendapatan secara tak sengaja kalau korang layak menjadi pengiklan Adsense...Haaaa...banyak sungguh kebaikan mempunyai blog ni terutama bagi merka yang berniaga. Itu baru sikit saya tulis taw...ada banyak lagi korang boleh baca kat blog-blog sifu...

Kepada mereka yang berniaga tetiba tersangkut pula masuk dalam blog saya dan terbaca pula entri ni bolehlah bermula untuk buat blog seperti saya. Kalau dah ada blog abaikan ajakan saya ini. Tak perlu hebat-hebat sangat. Bermula dulu dari bawah...Saya pun bukan hebat sangat...baru nak bermula dan masih banyak yang perlu belajar...Kita sama-sama belajar ye...

Inilah sedikit ilmu yang dapat saya selitkan untuk hari ini. Kepada yang berminat untuk mencuba produk oraganik homemade saya boleh tengok di SINI @ whatsapp je saya terus. Terima kasih kepada yang berhenti singgah disini. Jumpa lagi kalau ada kesempatan...

Wassaalam

0 ulasan:

Post a Comment