SEGMEN : SEORANG SYED NAK BLOGLIST

Bismillah...
Assalammulaikum semua...
Saya rasa saya orang terakhir kot yang join segmen SEGMEN : SEORANG SYED NAK BLOGLIST ni...tak tahu la macamne boleh terlepas hahahaha...walaupun tinggal 2jam je lagi dari masa tutup penyertaan saya tetap nak join gak...pasalnya saya nak jugak menyelit diantara mereka-mereka yang terbaik...sekurang-kurangnya boleh sedut aura blogger dari oatai-otai semua...

SEGMEN : SEORANG SYED NAK BLOGLIST

Kenapa saya nak bertenggek kat blog SEORANG SYED ni?
Sebab saya ni teringin nak ada follower macam orang lain hehehe...Saya kan budak baru belajar...banyak yang perlu belajar lagi. Mana tahu kalau saya terselit di bloglist SEORANG SYED peluang saya terbuka luas...tapi saya selalu redho kalau takde yang nak follow saya hehehe...

Review ikhlas tentang blog SEORANG SYED :
Serius ni tau...takde nak goreng-goreng...or nak ayat power...saya selalu tengok blog lain, semuanya hebat-hebat belaka...sampai saya rasa betapa kecilnya diri saya. Saya suka blog SEORANG SYED salah satunya adalah sebab blog ni simple,kemas dan banyak info yang boleh diguna pakai...Lagipun semua cerita yang dikongsi up to date dan ada terselit ilmu yang boleh dikongsi dengan orang lain . Lagi satu saya suka sangat dengan susunan ayat yang tak bosan bila baca. Kena belajar nih...

Kepada korang yang belum join moh le join...sempat lagi nih...Nak tahu lebih lanjut korang klik banner kat atas tu...Good luck

Wassalam

SELESAI MISI LIPSCRUB DAN LIPBALM HOMEMADE UNTUK CUSTOMER BRANDING

Assalammualaikum...
Hai korang semua...dah lunch ke belum...
Harini saya lunch nasi goreng je...sebab dah terlewat nak masak. Memandangkan nasi goreng mudah nak masak dan paling laju anak-anak nak makan...so,harini buat nasi goreng jela...tapi masa tengah syok menggoreng tetiba api padam...gas habissss huhuhuhu...nak beli ambil masa pula...terus saya dengan efisyennya keluarkan nasi putih yang ada dalam periuk nasi karen(hehehe elektrik) terus sambung aksi menggoreng nasi dalam periuk elektrik tu...hahaha...ni aksi pertama saya sepanjang hidup saya...menjadi juga nasi goreng tu...korang kalau dah emergency sangat bolehlah ikut cara ni hehehe...

Harini saya nak cerita sikit pasal aktiviti saya pagi ni.Macam biasalah,kat blog ni saya akan cerita tentang aktiviti yang berkaitan produk homemade saya. Pagi ni settle buat Lipscrub dan Lipbalm untuk customer dari Selangor. Dia berminat nak buat brand dia sendiri...nak cuba-cuba katanya sebab nak cari duit raya....Alhamdulillah...makin ramai yang dah nampak keistimewaan produk organik ni kan...Saya harap customer ni dapat mencapai apa yang dihajati...

SELESAI MISI LIPSCRUB DAN LIPBALM UNTUK CUSTOMER BRANDING

SELESAI MISI LIPSCRUB DAN LIPBALM UNTUK CUSTOMER BRANDING

Sempat saya ambil dua gambar ni untuk saya tepek kat blog ni. malam tadi baru saya baca satu artikel ni supaya kalau kita berniaga perlu untuk kita ambil gambar dan update kat blog supaya boleh dijadikan bahan rujukan untuk bakal customer dan boleh menjadi satu "backup story" untuk kita bila ada orang tanya tentang apa yang kita niagakan. Bagus juga artikel tu sebab ia mengajar kita bagaimana nak kembangkan bisnes melalui blog

SELESAI MISI LIPSCRUB DAN LIPBALM UNTUK CUSTOMER BRANDING

SELESAI MISI LIPSCRUB DAN LIPBALM UNTUK CUSTOMER BRANDING
~ Order customer...semuanya produk organik homemade taw...Alhamdulillah...tq Allah ~

Dah terlanjur cerita pasal Lipscrub dan Lipbalm ni saya ceritalah sikit apakah fungsinya si lipscrub dan lipbalm ni...walaupun sebelum ni saya dah cerita,tapi saya memang suka je nak cerita lagi...harap korang tak bosan eh

APAKAH FUNGSI LIPSCRUB?
Lipscrub ni kalau korang nak tahu adalah satu cara untuk korang pelihara bibir korang daripada rosak. Apa yang dimaksudkan dengan bibir rosak pula? Bibir rosak  ni sebagai contohnya adalah bibir yang kering...hitam...pecah dan apa-apa yang menyebabkan bibir kelihatan tak cantik hahaha...boleh tak bagi contoh macamtu? Punca bibir rosak ini adalah akibat daripada penggunaan lipstik yang tidak sesuai,merokok,kekeringan akibat cuaca,tabiat suka menarik kulit bibir yang kering hingga menjadi luka dan banyak lagi. Maka,disinilah fungsinya lipscrub sebagai medium mencegah daripada bibir korang menjadi rosak dan terus rosak.

APAKAH KEBAIKAN MENGGUNAKAN LIPSCRUB?
Apabila korang menggunakan lipscrub bibir korang akan menjadi lembut dan lembab. Kulit kering dibibir akan terkeluar dari bibir bila korang scrub bibir korang tu. Kandungan scrub yang terdiri daripada madu,minyak zaitun,gula dan sebagainya akan membantu membekalkan vitamin kepada bibir korang supaya lebih sihat dan cantik. Selepas scrub bibir korang akan dapat rasakan bibir lebih cerah 

APA PULA FUNGSI LIPBALM?
Bestnye dapat soalan ni...sebab senang je nak jawab hehehe...Lipbalm ni korang guna lepas korang scrub bibir korang tu...Bagi berganda-ganda lembab dan munggil bibir korang. Ramai wanita-wanita di luar sana yang tidak suka mengenakan lipstik,so...bolehlah guna lipbalm sikit bagi mengelakkan bibir korang terlalu kering nanti boleh jadi luka...Lainlah kalau korang jenis kuat minum air kan...tapi takkan sepanjang masa nak minum air pulak kan huhuhuhu...
"Ala...senang je nak kasi bibir lembab...jilat je bibir tu...kena air liur lembab la.." 

"JANGAN JILAT BIBIR UNTUK LEMBABKAN BIBIR..."

eh...no no no...kalau korang lembabkan bibir guna air liur bukan menjadi lembab tau...malah akan menjadikan bibir korang lebih kering dan pecah-pecah...Sesiapa yang ada tabiat ni sila berhenti daripada menjilat bibir untuk basahkan bibir,kerana air liur mempunyai bakteria yang akan memburukkan lagi keadaan bibir korang yang sedia kering itu...Cara mudah nak atasi masalah bibir kering adalah minum air mencukupi setiap hari dan guna lipbalm hehehe...

Oklah...cukup dah rasanya info yang berkaitan MISI LIPSCRUB DAN LIPBALM HOMEMADE UNTUK CUSTOMER BRANDING ni. Diharapakan korang dapat manfaat daripada apa yang saya sampaikan. Kepada mereka yang berhasrat nak mendapatkan lipscrub dan Lipbalm seperti dalam gambar tu boleh whatsapp saya terus. Begitu juga untuk mereka yang nak cuba berniaga produk organik buat tambah pendapatan boleh whatsapp saya...Tekan je icon whatsapp yang ada kat blog ni terus dapat chatting dengan saya hokeyyy...Jumpa lagi next celoteh...nak tidokan anak jap hehehe

Wassalam

PEMBORONG SCRUB & SABUN HOMEMADE TERMURAH - TIADA BAHAN KIMIA

Assalammualaikum korang...
Harini macam dah lewat malam sangat baru berkesempatan nak menulis. Semalam adalah hari yang sibuk buat saya sebab nak menyiapkan pesanan scrub dan sabun untuk customer. Saya ni buat kecil kecilan je...takde pembantu...tapi bila dapat order besar nak tak nak kena lah hadap seorang diri...Ini lah dugaan dan cabaran untuk mencari rezeki...Apapun saya bersyukur kerana Allah telah mengirimkan seseorang untuk berurusan dengan saya...maka saya perlu memberikan persembahan yang terbaik untuk membalas rezeki yang dikirimkan buat saya...Ewahhhh...bermadah pula kat sini...Jom layan review PEMBORONG SCRUB & SABUN HOMEMADE TERMURAH - TIADA BAHAN KIMIA jap...hehehe

Order kali ni customer request 5 jenis scrub...5 jenis sabun. Bagi saya ini adalah kuantiti yang biasa saya dapat seperti sebelum ini tetapi yang mencabarnya kali ni customer nak campur-campur...hehehe itulah cabarannya sebab saya nak kena buat banyak benda

PEMBORONG SCRUB & SABUN HOMEMADE TERMURAH - TIADA BAHAN KIMIA
~ Sabun koko,kopi,madu asli,kunyit dan oat ~

 Sabun ni beratnya 35gram ya...comel je kan...Biasa saya akan buka order RM360 untuk 80pcs sabun...Korang boleh pilih sabun apa yang korang nak...Boleh campur campur takde masalah...Sabun yang saya buat khas untuk muka,tiada letak extract ya...semua saya letak bahan yang asli...serbuk asli...dan saya akan letak sedikit minyak zaitun supaya bila korang pakai sabun ni muka korang akan lembab je huhuhu...Ingin di ingatkan disini...sabun dan scrub dari saya adalah 100% homemade. Saya sendiri yang bancuh...saya sendiri yang buat...tiada istilah repacking dengan saya...In sya Allah korang boleh pakai dan jual tanpa ragu-ragu sebab saya langsung tak letak bahan kimia

Ramai yang tanya saya,berapa lama produk-produk ini boleh bertahan? Buat pengetahuan korang...Saya hanya akan proses order korang bila saya dapat payment...bukan saya takut saya tak dapat jual kalau saya buat banyak-banyak ya...tetapi saya nak bagi produk yang "fresh" kepada customer...So...korang jangan risau...setiap barang yang sampai dari saya adalah produk yang "fresh"..In Sya Allah korang boleh pakai lebih lama. 

PEMBORONG SCRUB & SABUN HOMEMADE TERMURAH - TIADA BAHAN KIMIA
~ scrub kopi,oat,koko dan greentea bergabung di situ..hehehe~

Sebelum ini saya tak buka order macamni...Sebelum ni saya letak minimum order untuk satu flavour scrub organik homemade adalah 6kg untuk dapat harga borong RM50/kg...tetapi ramai pula yang request " kak,bolehla campur-campur kak...kami ni baru nak belajar bisnes...nak try-try dulu.." Oleh kerana dah lebih dari 5 orang yang dok merintih macamni saya pun buat keputusan untuk akur dengan permintaan customer...Lagipun sekarang saya dah beli mixer besar...so,masa untuk proses scrub tak ambil masa yang lama seperti sebelum ini patah pinggang saya menyiapkan 20kg order...huhuhuhu

Sekarang,kepada mereka yang nak order scrub saya dah bagi campur-campur dah...Kalau nak beli kilo-kilo korang boleh campur 3 flavour...setiap flavour 2kg...Kalau nak order yang dah siap packing dalam botol 100gram tu RM360 untuk 60botol...boleh campur-campur juga...no hal...Saya nak bagi kemudahan kepada orang-orang yang betul-betul memerlukan...Sebab kebanyakan mereka yang nak order scrub ni adalah student...Hebat betul student sekarang...mereka berusaha untuk mencari duit poket sendiri...

Alhamdulillah...semuanya dah selesai...esok boleh la saya pos semua order ni...Jumaat dan sabtu johor cuti...so ahad baru dapat pergi pos ye kakak...harap posmen dapat menghantar order akak ni dengan cepat dan selamat...Taknak dah jadi macam order sebelum ni...Pos 2 kotak tapi sampai sekotak je,rupa-rupanya sekotak lagi posmen lagi satu yang hantar...hahahaha...malas saya nak fikir sistem diorang ni,sabar jela...nasib baik lah dapat customer semuanya baik hati...tak pernah nak marah-marah saya. Macam tau-tau je saya ni alergik sangat dengan sikap pemarah...Syukur Alhamdulillah...

Begitulah serba sedikit cerita tentang projek saya semalam...Saya bersyukur sangat semuanya berjalan lancar sebab kebetulan sekolah cuti hujung minggu...takdelah nak terkejar-kejar uruskan anak-anak sekolah. Kepada yang berminat berurusan dengan saya boleh terus whatsapp saya ya...In sya Allah saya akan memberikan harga yang termurah di pasaran dengan servis yang tiptop disamping kualiti produk yang terbaik...Terima kasih kepada yang sudi membaca cerita saya...Jumpa lagi next entri...

Wassalam


PENCARIAN BLOGLIST MEI 2017 BLOG KASIHJUJU.COM

Assalammualaikum semua...
Korang sihat tak harini? Yang tak sihat tu cepat-cepatla cari solusi untuk meyihatkan balik diri korang eh...jangan bagi badan tak sihat lelama sangat hehee...Harini saya sibuk sangat sebab order scrub dan sabun masuk banyak betul...Nanti saya cerita eh...Tadi buka facebook jumpa pula segmen PENCARIAN BLOGLIST MEI 2017 BLOG KASIHJUJU.COM kat group blogger...Hehehe...saya apa lagi terus sambar la kan...Saya ni newbie lagi...teringin nak ada orang perasan tentang kewujudan blog saya ni huhuhu...Sifu kata dengan join segmen boleh dapat kawan yang ramai dan boleh mahirkan diri sebagai blogger...So...mana-mana blogger yang buat segmen pantang nampak je terus saya join...mana la tau rezeki menyebelahi saya...

Sibuk berceloteh lupa pula tujuan asal...Blog Kasihjuju.com ni buat segmen untuk mencari bloglist kat blog dia...Tapi korang kalau nak join macam biasalah ada syarat-syaratnya...Kat sana korang boleh tengok macammana cara-cara nak join..(saya ni budak baru tak berapa pandai nak terangkan huhuhu)Jom terjah blog Kasih Juju tengok apa syarat-syaratnya( korang klik ja banner kat bawah ni)...

PENCARIAN BLOGLIST MEI 2017 BLOG KASIHJUJU.COM

Jom kita meriahkan segmen ni...Sambil-sambil bersegmen boleh tambah kawan-kawan kannn...Good luck korang semua...

Wassalam

TESTIMONI PENGGUNA SCRUB ORGANIK HOMEMADE BY ZM BEAUTY(PART 2)

Assalammulaikum wahai sahabat-sahabatku sekalian...Cuaca pagi ni kalau dipandang dengan mata kasar nampak sangat baik...Awal pagi tadi pukul satu lebih  hujan lebat mencurah curah sambil guruh berdentum dentum sangat menghiburkan saya bilamana saya tak dapat nak lena lagi masa tu memandangkan anak-anak semuanya tak berapa nak sihat akhir-akhir ni. Anak saya yang bongsu paling teruk buat masa sekarang sebab batuknya yang mengejut ngejut buat saya cemas setiap kali dia batuk...Alahai anak....Nasihat saya pada korang semua,minum air kosong banyak-banyak bagi recover keperluan air dalam badan tu...tapi jangan sampai terlebih minum pula...hehehe

Harini saya nak share sikit mengenai TESTIMONI PENGGUNA SCRUB ORGANIK HOMEMADE BY ZM BEAUTY(PART 2)...Pasai apa ada part 2? Sebab testimoni yang sebelum ni saya tulis part 1 hehehe... Saya nak tepek testimoni ni secara berperingkat peringkat...maka kenalah letak part-part nih...kang orang ingat testimoni yang serupa je pulak...kikiki

TESTIMONI PENGGUNA SCRUB ORGANIK HOMEMADE BY ZM BEAUTY(PART 2)

TESTIMONI PENGGUNA SCRUB ORGANIK HOMEMADE BY ZM BEAUTY(PART 2)

TESTIMONI PENGGUNA SCRUB ORGANIK HOMEMADE BY ZM BEAUTY(PART 2)

Saya letak 3 testimoni ni dulu ya...korang bacalah testimoni original pengguna scrub kopi yang dibawa khas oleh pelanggan setia scrub kopi saya yang dah pun buat brand dia sendiri. Dia sangat sangat berpuas hati dengan scrub yang saya bekalkan untuk dia jadikan brand dia sendiri.

Customer dia sangat berpuashati menggunakan scrub kopi organik homemade ni . Kata mereka kulit mereka sangat lembut selepas menggunakan scrub kopi. Ada yang cakap muka jadi lebih licin dan lembab..yela kan...dalam scrub ni kan ada olive oil...sebab tu kulit korang akan jadi lembab dan licin...Kalau korang ada jerawat pasirpun boleh hilang dengan scrub ni...Ada juga customer yang mengakui yang kulit mereka jenis sensitif tapi masih boleh pakai scrub organik ni sebab scrub ni sesuai untuk semua jenis kulit...baby pun boleh pakai taw...Korang tak perlu risau guna scrub ni sebab 100% bahan yang saya gunakan adalah semula jadi...So...saya ambil pengalaman mereka sebagai TESTIMONI PENGGUNA SCRUB ORGANIK HOMEMADE BY ZM BEAUTY(PART 2) taw...thank you

Kalau korang nak tahu owner scrub ni lelaki tau...Sebenarnya saya pun tak tahu saya berurusan dengan lelaki,sehinggalah dia bagi saya detail untuk saya pos scrub yang dia ambil untuk jenamakan dengan jenama dia...Tapi masa tu saya masih belum 100% tahu dia adalah lelaki...Maybe customer ni guna nama "pakwe" or tunang dia...Memandangkan dia student U lagi..Namun akhirnya saya dapat tahu juga status jantina customer saya n bila dia buat video cara scrub muka...hahahaha...lelaki rupanya...

Saya sangat bangga dengan customer sorang ni sebab dia adalah seorang student lelaki yang sangat gigih mencari duit poket. Dia bukan orang senang...dia cari duit untuk kurangkan beban mak dia...billa dah ada duit sendiri tak perlulah saya bergantung pada Ummi saya...katanya...Terharu saya dik...bukan semua orang leh buat macam awak buat ni...Tabik spring dengan awak sebab sanggup jual scrub muka semata nak cari duit poket...Yang paling membanggakan bila dia cerita dia belanja Ummi dia dengan hasil jual scrub...Semoga Allah memberikan kemudahan dalam awak mencari rezeki dik...awak memang Ohsem...

Setakat harini adik ni dah 3 kali repeat order dengan saya...Dah 2 kali saya berjumpa dengan dia...Baik budaknya...Ada ciri-ciri anak yang baik...Saya harap awak akan terus bersemangat mencari apa yang awak inginkan dalam hidup. Dia ada bagitahu saya baru-baru ni dia slow down sikit bisnes sebab nak tumpukan perhatian pada pelajaran sebab sekarang dah masuk tahun akhir yang sangat penting. Takpe dik...saya sokong awak...Dahulukan mana yang penting dulu ya...Rezeki tidak akan kemana sebab yang menentukan apa yang berlaku di muka bumi ini adalah Allah...maka,awak tak perlu takut...teruskan kehidupan mengikut landasan yang betul...akhirnya awak pasti akan berjaya...Hehehehe...penuh semangat saya bagi nasihat...

Rasanya cukup setakat ni kot perincian saya mengenai TESTIMONI PENGGUNA SCRUB ORGANIK HOMEMADE BY ZM BEAUTY(PART 2) ni...macam dah panjang lebar pula saya cerita sebab siap ada sesi nasihat bagai...hehehe...harap takde yang bosan baca cerita saya yang lari tajuk sikit...Apa-apapun inilah hasil tangan saya sebagai organic lover's...Korang nak rasa??? Meh roger saya...Thank's sudi baca...jumpa lagi next entri...

Wassalam



GIVEAWAY BY BCSB : ROAD TO 100K VIEW

Assalammualaikum semua...
Harini mood ke laut sebab hangin dengan line Yes 4g dari malam tadi takde line...Nak buat apa pun tak dapat...sekarang ni guna ehsan line RedOne yang dihujung tanduk...jap ada jap takde huhuhu...Buka je blog nampak satu segmen GIVEAWAY BY BCSB : ROAD TO 100K VIEW oleh blog By Ana Suhana...so dengan rasa yang sangat happy saya cuba nak join segmen ni sebab saya ni newbie baru nak belajar blogging... Blogger otai kata kalau nak ramai kengkawan rajin rajin join segmen ...jom kita cuba tips yang otai-otai bagi hehehe...

CLICK HERE TO JOIN GIVEAWAY BY BCSB : ROAD TO 100K VIEW

Sape-sape yang rasa spesis macam saya newbie juga bolehla join Giveaway ni. Tapi kalau bukan newbiepun boleh je join. Caranya mudah je...Klik banner di atas untuk ketahui syarat-syaratnya...Jangan risau syaratnya mudah sangat untuk diikuti hehehe...Saya tengok hadiah yang ditawarkan menarik juga...So...apa lagi,jom kita meriahkan GIVEAWAY BY BCSB : ROAD TO 100K VIEW beramai-ramai untuk merapatkan ukhwah sesama kita. Chaiiyoookkkk



PACKAGING TERBARU SCRUB MUKA DAN BADAN HOMEMADE BY ZM BEAUTY

Assalammualaikum semua yang sampai ke blog ini. Harini hari cuti...Anak-anak tak sekolah tapi petang petang ni diorang aktiviti bebas...so ibunya ada kesempatan sikit untuk menulis kat dalam blog ni

Khamis lepas label terbaru untuk scrub muka dan badan yang saya buat sampai. lama juga nak tunggu label ni siap sebab kawan yang tolong saya buatkan label ni cakap mesin printing dia rosak...Sebab lama tak rosak kan...syukur mesin tu rosak time buat label untuk saya...so boleh adjust lagi la...kalau ada customer yang urgent mesti sakit otak dia nak layan customer meroyan...

PACKAGING TERBARU SCRUB MUKA DAN BADAN HOMEMADE BY ZM BEAUTY

PACKAGING TERBARU SCRUB MUKA DAN BADAN HOMEMADE BY ZM BEAUTY

Haaaa ni dia label dan packaging yang terbaru. Pek terbaru ni isinya 100gram je...Sebelum ni saya buat 200gram tapi ada customer cakap banyak sebab jenuh nak habiskan. Ni mesti yang jenis tak sabar nak try next produk untuk dicuba nih...hehehe...Kalau yang pek 100gram ni kalau pakai khas kat muka ja boleh tahan sebulan ke sebulan lebih sebab kita tak pakai banyak kan...Tapi kalau pakai kat badan sekali saya tak rasa ia cukup untuk sebulan...sebab size badan kita tak tau nak kira macamne...hehehe

Apa yang menarik tentang packaging baru ni adalah ia tidak sama dengan pek pek sebelum ini. Kali ini packaging saya pilih yang simple dan selamat. Apa yang selamat?? Macam sebelum ni mula mula saya pakai bekas yang macam ni juga tapi materialnya tak sama...mudah pecah walaupun plastik. Bila nak pos saya terpaksa guna bubble wrap untuk bungkus sebab takut pecah bila kena baling dek abang posmen. Dah jadi satu hal pula saya nak kena beli bubble wrap

PACKAGING TERBARU SCRUB MUKA DAN BADAN HOMEMADE BY ZM BEAUTY
~ botol 1st batch ~

Selepas tu,saya tukar packaging plastik pouch yang warna silver tu. memang menarik....simple dan senang nak pos...selamat...Tapi ada juga kelemahannya,sebab bila letak dalam bilik mandi tangan dah basah susah nak buka zipper dia...pastu plastik tu jadi basah dan kadang kadang air termasuk dalam plastik...ini yang customer komplen la...sebab tu saya dah pesan sebelum berscrubbing ambil sedikit yang kita perlu je letak dalam bekas lain...In kerana saya nak elakkan kejadian di atas berlaku...huhuhu. Dan...biasanya mereka akan tanya ada yang 100gram tak...Ramai yang suggest buat pek 100gram pula...huhuhu...inilah pancarobanya bila kita jual produk homemade banyak sangat request

PACKAGING TERBARU SCRUB MUKA DAN BADAN HOMEMADE BY ZM BEAUTY
~ plastik 2nd batch ~

So...Kali ni saya rasa adalah yang terakhir saya tukar. Botol yang saya pilih memang menepati ciri-ciri keselamatan menyeluruh rentetan kelemahan 2 packaging sebelum ini. Packaging yang terbaru ni adalah bekas plastik juga tapi tidak akan pecah walaupun kena baling @ jatuh. Di dalamnya ada "inner cap" bagi mengelakkan isi scrub tumpah ketika tutup botol di buka. Dan label scrub saya pilih yang jenis plastik kalis air...so korang yang guna scrub ni akan terus bersemangat untuk terus guna sebab tengok labelnya macam baru je walaupun dah sebulan beli...dah nak habis dah pon isinya hahaha...

Lepas korang ambil scrub tu,tutup baik-baik guna inner cap dia...pastu tutup kemas kemas pastu boleh cuci sikit bahagian luarnya...sebab takut ada pula scrub yang tercalit-calit kat badan botol scrub tu tadi...Kalau tak cuci nanti semut or lipas suka nak datang...sebab diorang ni sangat sangat suka menziarah produk produk organik ni...dia pun nak cantik juga...hahaha

Maka,itulah cerita pendek untuk korang baca harini ya...Just nak bagitahu je...Korang korang yang belum rasa pakai scrub by zm beauty ni memang patut try...ada banyak testimoni yang best-best saya belum sempat nak tepek lagi. Saya dah amalkan scrub ni dari awal saya buat dulu...Alhamdulillah walaupun tidak secantik bidadari tapi saya rasa selamat bersama bahan semulajadi tanpa bahan kimia bertempek kat muka saya. Terima kasih sudi baca entri saya,Jumpa lagi ya...

Wassalam


GUNA WASHI TAPE UNTUK HIAS HASIL KRAFTANGAN - LIPBALM HOMEMADE

Assalammualaikum semua...
Harini cuaca suram dan muram je...Kat luar sedang hujan..Sejuk wooo...walaupun jam di dinding belum pukul satu tengahari lagi. Kalau tak hujan mesti tengah panas terik dah waktu waktu macamni...

Harini saya nak berbicara tentang tajuk GUNA WASHI TAPE UNTUK HIAS HASIL KRAFTANGAN - LIPBALM HOMEMADE...yang lipbalm homemade tu saya punya. Tidak semestinya untuk lipbalm homemade je...Semua hasil kraftangan korang boleh guna washi tape untuk hias bagi lebih menarik. Sebenarnya banyak kegunaan washi tape ni untuk mereka yang berjiwa kreatif dan comel comel gitu hihihi...

GUNA WASHI TAPE UNTUK HIAS HASIL KRAFTANGAN - LIPBALM HOMEMADE

GUNA WASHI TAPE UNTUK HIAS HASIL KRAFTANGAN - LIPBALM HOMEMADE

GUNA WASHI TAPE UNTUK HIAS HASIL KRAFTANGAN - LIPBALM HOMEMADE

Semalam ada customer berkenan dengan lipbalm organik homemade yang saya buat haritu. So saya dengan tabahnya melilit washi tape ni disetiap bekas lipbalm untuk nampak lagi comel. Cer korang tengok comel kan??? (heheeh perasan pula) haritu saya ada tengok ada sorang adik ni hias washi tape ni kat key board laptop dia memang cantik gila...kemas je nampak...

GUNA WASHI TAPE UNTUK HIAS HASIL KRAFTANGAN - LIPBALM HOMEMADE

Ni koleksi washi tape yang saya ada untuk persediaan saya nak guna kat mana-mana hasil homemade saya nak bagi nampak lagi cantik. takde la banyak sangat sebab saya baru nak cuba-cuba je kan...Washi tape ni saya beli dari sorang amoy yang jual washi tape dan pelbagai jenis sticker yang cantik cantik khas untuk mereka yang suka buat benda kreatif atau DIY... kalau korang nak beli juga boleh tengok dan pilih kat SINI. Kalau ada yang tak faham korang boleh je terus whatsapp amoy ni, no whatsapp dia ada kat dalam link tu. Saya suka sangat berurusan dengan amoy ni sebab dia sangat entertain bila kita tanya soalan...Tak pernah lewat respond walaupun kita banyak soal...Dan tak jemu untuk jawab soalan walaupun saya belum pasti lagi nak beli hehehe...susah nak dapat seller macamni zaman sekarang...Hargapun takde la mahal sangat kalau dibandingkan dengan service yang diberikan

Rasanya ini je kot yang saya nak bagitahu...ahaaaa...ada satu benda lupa nak bagitahu...washi tape ni lebih kurang macam tape kertas yang plain yang kita boleh beli kat kedai tu tapi bezanya dia ada corak corak yang menarik dan ada saiz yang kita boleh pilih. Saya dah test guna dia senang nak lekat dan kalau kena air tiada masalh...tapi selepas korang tape la...kalau tape atas permukaan yang basah mana-mana tape pun tak boleh kannn...hehehe...saya tiada masalah bila nak lekatkan washi tape kat lipbalm saya...senang je nak lekat dan kemas...

Sebagai penutup kalau korang yang minat berkreatif seperti saya bolehlah dapatkan washi tape ni...Nak lekat kat handphone korang ke...cantik juga hehehe....Thank's sudi singgah sini...Thank's juga pada amoy washi tape ni sebab layan saya sebelum saya beli washi tape dari awak...hehehe...dan pada korang yang nak beli lipbalm comel ni pula leh roger roger saya eh...

Wassalam

GIVEAWAY DIOR MINIATURE PERFUME MINI BY OURMEMORIA.MY


Assalammualaikum kawan-kawan semua...dari otai hingga ke newbie...saya tergolong dalam kelompok "newbie"....Masih merangkak rangkak mencari hala tuju dalam dunia blogger. Saya kagum dengan blogger blogger otai yang telah berjaya dan tak pernah lokek ilmu untuk dikongsikan kepada newbie seperti saya. So...harini saya nak try join segmen Giveaway yang dianjurkan oleh Fiza pemilik blog Ourmemoria.my  ...


Jom kita baca apa pesanan Cik Fiza...
Assalamualaikum. Dengan rasa rendah hati Fiza menjemput semua pembaca blog Ourmemoria.my untuk sama-sama memeriahkan Giveaway yang dianjurkan sendiri oleh Fiza.


GIVEAWAY DIOR MINIATURE PERFUME MINI BY OURMEMORIA.MY

Copy dan klik banner untuk penyertaan
Giveaway Dior Miniature Perfume Mini bermula pada hari ini 18 April hingga 1 Mei 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput untuk menyertainya.

GIVEAWAY DIOR MINIATURE PERFUME MINI BY OURMEMORIA.MY

Dior Miniature Perfume Mini Set mengandungi:
5 ml EDT Dolce Vita, 
5 ml EDP Miss Dior, 
5 ml EDT J'adore,
 5 ml EDT Midnight Poison,
 5 ml EDT Dior Addict

Ada 5 jenis Dior Miniature Perfume untuk dimenangi dan hanya 5 pemenang yang akan dipilih. Jemput semua blogger untuk memeriahkan giveaway ini.


KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME

Bismillah...
Assalammualaikum sahabat sekalian...
Topik harini lari konsep sikit dari biasa...Rasa macam bosan pula asyik cerita pasal benda yang sama so kita lari sekejap dari produk organik homemade dan kita masuk ke tajuk KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME ya...Bukan apa saya pilih tajuk ni sebab saya nak share kepada ibu bapa kat luar sana kalau-kalau mereka terlepas pandang perkembangan anak-anak mereka yang akan memberi kesan pada masa akan datang

Sebelum saya mulakan bicara tentang tajuk kita pada harini saya ingin membuat sedikit penafian disini sebab saya takut kenyataan saya akan menjadi satu isu berbangkit maka saya menafikan segala cerita ini bukan di reka-reka untuk kepentingan sendiri. Segala yang akan dicoret disini adalah pengalaman saya sendiri dan saya akan ambil sedikit sumber lain sebagai rujukan. Maka,segala isi kandungan dalam entri ini adalah sahih menurut apa yang saya sendiri lalui

Sebelum saya mulakan saya akan bagitau korang apa maksud sebenarnya autisme yang selalu korang dengar orang cerita. Autisme adalah satu ganguan perkembangan kompleks dimana gejalanya akan mula dikesan seawal umur 3 tahun yang dapat dilihat dari segi komunikasi,interaksi mereka dengan persekitaran dan sikap mereka menjalani kehidupan. Dari mata kasar yang boleh dilihat atau dikenalpasti anak autisme mempunyai masalah mempergunakan bahasa(bercakap/bertutur) dan membentuk hubungan(bergaul) dengan adik beradik atau orang sekeliling. Lebih banyak ciri-ciri lain yang korang boleh lihat lagi dari anak autisme yang mampu korang kesan dari awal

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME

Baiklah...Gambar di atas ini adalah anak saya. Anak saya adalah anak istimewa walaupun bila dipandang pada fizikalnya dia adalah seperti anak-anak normal yang lain. Namanya Ammar Rayyan Shah berumur 6 tahun. Ammar ada seorang abang dan seorang adik yang jarak umur 2tahun lebih daripada Ammar

Dulu saya bekerja...Pergi kerja pagi balik malam sebab obses sangat dengan kerja. So macam kurang perasan dengan perkembangan Ammar. Tapi masa Ammar berumur 20bulan(1 tahun 8bulan) saya berhenti kerja sebab ikut suami berpindah ke johor atas tuntutan kerja. Masa tu saya fikir saya akan cari kerja bila dah pindah johor sebab saya dah biasa berkerja macam tak syok pula kalau tak kerja...Itulah yang ada dalam otak saya tapi saya perlu cari pengasuh untuk anak saya dahulu

Bila sampai di johor saya tidak dapat mencari pengasuh anak saya yang menepati ciri-ciri yang saya inginkan seperti pengasuh lama anak saya. So, oleh kerana saya tidak berjaya mencari pengasuh saya pun membuat keputusan untuk menjaga anak-anak saya sendiri. Mulai saat itu saya menggalas tugas sebagai surirumah sepenuh masa. 

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME
~ Ammar ketika 20 bulan ~

Sejak saya menjaga Ammar saya tidak nampak apa-apa yang pelik tentang dirinya cuma yang saya musykil kenapa Ammar tak bercakap dan respond,walaupun dia lapar,berak atau sakit. Ya...sebelum ni memang saya tak perasan sebab saya pergi kerja pagi suami yang hantar anak ke rumah pengasuh...malam saya balik rumah pukul 8 anak-anak dah ada kat rumah tunggu masa nak tidur pukul 9,kadang-kadang saya balik anak-anak dah tidur...

Saya betul-betul ada masa yang berkualiti untuk anak-anak pada hari ahad sahaja...hari lain cuma sejam dua bersama anak-anak yang saya sendiri tak boleh nak perasan perkembangan mereka. Semua saya serahkan kepada pengasuh yang saya anggap seperti kakak saya sendiri. Keluarganya sayangkan anak-anak saya buktinya mereka sanggup ke johor daripada selangor semata-mata nak melepaskan rindu pada anak-anak saya

Saya fikir benda ni mungkin normal sebab baru umur 20bulan takde apa-apa kot. Saya nak tunggu umur Ammar 2 tahun untuk dengar dia panggil saya "Ibu". Tak sabar rasanya nak tunggu saat Ammar nak mula bercakap tetapi bila umur dah 2 tahun Ammar masih tak nak buka mulut. Saya perhatikan Ammar suka bermain sendiri daripada bermain dengan abangnya. Bila dia dapat sesuatu benda permainan dia akan layan benda tu seolah-olah hanya dia dan benda tu je ada dalam dunia ni...Hehehe sedih taw...Ini adalah salah satu tanda-tanda anak autism ya korang...Anak autism akan duduk dalam dunia mereka sendiri

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME

Ammar seorang yang tak reti duduk diam. Dia seorang yang sangat aktif. Kalau balik kampung kena plan betul-betul.Kena bagitau atok dan wan nya kami nak balik supaya barang-barang bahaya(contoh pasu hiasan takut pecah) perlu disorokkan sebab Ammar ni akan pusing satu rumah tanpa henti kecuali masa tidur dia akan berhenti huhuhu...Kami suami isteri adalah keluarga yang paling aktif bergerak bergilir-gilir untuk mengejar Ammar. 

Kami kena follow Ammar sepanjang masa sebab takut ada benda yang bahaya akan berlaku kalau Ammar hilang dari radar hehehe...Yela...Ammar kan tak boleh cakap nanti kalau hilang nak panggil pun dia bukan faham kita panggil dia...Dia wat bodoh jela... Maka rumah ibu bapa kami terpaksa di renovate sementara kami berada di kampung iaitu terpaksa letak pagar setiap pintu yang ada bagi menjamin keselamatan Ammar. Masa kami balik terpaksalah keluarga kami yang lain buat senaman kaki untuk melangkah pagar...hehehe

Bila Ammar dah umur lebih 2 tahun saya dah rasa tak sedap hati sebab tengok Ammar kurang respond bila saya panggil,bagi arahan usah cakap la...bagaikan angin lalu je cakap-cakap kita ni kat dia...langsung tiada respond...panggil pon buat tak tahu je...huhuhu...sedih gila bila diperlakukan begitu oleh anak sendiri...Yang lebih menyedihkan saya Ammar langsung takde respond rasa lapar...dia buat tak tahu je...saya yang terhegeh-hegeh bagi susu@makan ikut masa ...

Kalau saya tak bagi dia tak minta pun. Pernah sekali saya cuba tak bagi susu pada masa yang ditetapkan dia buat bodoh je...takde pun usaha dia nak minta...kesian pula saya buli Ammar macamtu. Ini juga adalah salah satu simptom autisme yang korang boleh tengok pada anak korang. Saya disahkan mengandung anak ke-3 ketika itu

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME

Bila saya dah rasa lain macam terus bawa Ammar pergi klinik kesihatan untuk tahu apa sebenarnya masalah Ammar ni. Risau saya terlepas pandang sesuatu. Doktor cakap mungkin ada masalah "speech delay" dan Ammar dirujuk ke pakar Hospital Kluang. Okeh...lega sikit saya rasa, sebab saya akan dapat tahu apa yang sebenarnya Ammar hadapi. Lepas jumpa pakar,kami diberi 2 appoinment untuk pakar pertuturan dan Audio sebab untuk pastikan Ammar tiada masalah telinga sebab tiada respond bila panggil dia kan...Tapi bila bunyi petir dia akan tutup telinga...Mungkin juga dia hanya dengar bunyi yang kuat sahaja...masalahnya saya pernah panggil Ammar guna volume tarzan dia tetap bersikap acuh tak acuh je acano tu? huhuhu

Maka,kamipun dengan tabahnya membawa Ammar pergi ke Pakar untuk tahu apa masalah Ammar sebenarnya walaupun agak jauh juga hospital dari rumah kami. Takpela...demi kebaikan Ammar kami dayakan...Pemeriksaan telinga Ammar tidak berjaya sebab dia tak reti duduk diam. Seminit pun tak bagi can kat doktor nak jalankan tugas. Nak pujuk memang tak dapatla...last-last doktor bagi surat untuk pergi ke Hospital Batu pahat untuk audio...bagi Ammar pengsan dulu...huhuhu..Tapi kami tak pergi pun sampai sekarang

Inilah kesilapan yang kami buat,sebab terlalu dengar cakap orang. Ramai orang yang bagi komen pada kami yang Ammar ni sebenarnya ok tapi saja malas nak bercakap. Saudara mara semua cakap macamtu. Sampai ada yang cakap mungkin ada sesuatu yang mistik tentang Ammar. Kami secara tak langsung menganggap benda ni ada benarnya. kami berbelah bahagi...takut ada...risau ada...Nak pergi hospital Batu Pahat lagi...dahla kami orang baru kat johor...dengan nak bawa Ammar lagi yang tak reti duduk diam...Macam-macam halangan yang terpaksa dihadapi. Sebab itulah kami tak dapat pergi untuk buat ujian telinga untuk Ammar. Kami cuma jalani terapi cara kerja(pertuturan) sahaja untuk Ammar itupun hanya beberapa kali(4@ 5 kali saya dah lupa)

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME
~ bukan dalam rumah je berpagar...dalam keretapun kami kena pagar~

Terapi Ammar terpaksa kami hentikan sebab saya terpaksa berkampung di Hospital Kluang selama 5minggu sebab tumpah darah. Rupa-rupanya saya ada masalah dengan kandungan uri bawah (plasenta previa tahap 3) Ya Allah masa tu Allah sahaja yang maha mengetahui apa yang saya rasakan. Dengan keadaan Ammar begitu saya hadapi situasi begini. Saya akan cerita di entri lain saat-saat cemas saya bertarung nyawa tumpah darah masa kandungan 28minggu. Mungkin saya terlalu lasak masa mengandung kali ni sebab terpaksa berlari kejar Ammar lepastu dukung sangkut atas perut hehehe...Mungkin Allah mengaturkan semua ini untuk bagi peluang pada ayahnya untuk lebih kenal dan tahu macamana nak handle Ammar semasa 5minggu saya di hospital. Tapi saya ??? Allah uji saya juga ya korang... Allah menguji saya bagaimana rasanya berjauhan dengan insan yang kita sayang...boleh bercakap tapi tak boleh pandang dan sentuh...Setiap hari saya menangis...

Selesai melahirkan,saya jalani kehidupan seperti biasa. Ammar tetap begitu tiada perubahan...masih tak nak bercakap...panggil ibu dan ayahpun tidak...Tapi dia dah pandai memberontak...bila ada sesuatu yang diinginkan dia akan tunjuk dan jerit. Kami terpaksa menjawab teka teki daripada Ammar setiap hari sebab tidak faham apa yang cuba diberitahu tetapi suruh kami buat apa yang dia mahu. Bila umur Ammar menginjak ke 4 tahun kami mula risau bagaimana masa depan Ammar. bagaimana kami nak masukkan dia ke sekolah...Sekolah mana yang boleh terima Ammar...Pada ketika itu abang Ammar bersekolah di Tadika Pasti,kami minta kebenaran cikgu untuk mencuba letak Ammar disekolah sekejap sebab nak perhatikan bagaimana dia cuba sesuaikan diri tapi Ammar asyik bergerak kesana sini tanpa dapat dikawal huhuhu...Kami cuba beberapa kali je sebab tak nak ganggu ciku mengajar dengan aksi tak reti duduk diam si Ammar ni...Ni juga salah satu ciri-ciri autisme

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME
~ Ammar dah belajar makan sendiri~

Ammar masih lagi begitu...tiada perubahan. kami bagi gadjet yang kami download dengan bahan-bahan pendidikan ABC,123,warna dan sebagainya bagi cuba merangsang otaknya. Tahun 2016 Ammar masuk sekolah Tadika Pasti .Sebenarnya saya risau dan takut nak lepaskan Ammar untuk ke sekolah sebab takut kehadiran Ammar akan menyukarkan lagi tugas guru-guru disana. Takut Ammar mengganggu kawan-kawan yang lain. Sebab Ammar masih pakai pampers...Ammar tak reti duduk diam...Ammar tak faham arahan...Ammar itu dan Ammar ini...Ya Allah hanya Engkau sahaja yang tahu apa yang hambaMu ini rasa. Tapi saya redha je dengan jalan yang telah Allah tentukan untuk saya

Saya selalu bertanya perkembangan Ammar disekolah. Cikgu cakap Ammar guru besar sebab dia tak duduk kat meja murid...dia duduk kat meja cikgu hahaha...nak marah,nak bagi arahan dia tak faham...takkan nak pukul kan...sebab kalau pukul pun Ammar tak faham untuk apa pukulan itu dituju pada dia...Silap haribulan orang yang babab Ammar tu balik yang stress sebab Ammar tak respond dengan kemarahan yang ditunjukkan. Masa saya hantar Ammar ke sekolah dia masih belum pandai makan sendiri. Korang tahukan sekolah Pasti ni terapkan cara makan sunnah Nabi(s.a.w) makan dalam dulang tapi Ammar tak dapat join sekali sebab dia tak pandai makan lagi. Cikgu yang suap huhuhu...banyak dia makan cikgu cakap...sedap agaknya cikgu masak lain daripada ibu masak ye Ammar...Kalau kat rumah punya lah seksa nak bagi makan sampaikan ibu rasa nak bagi Ammar piala kalau ibu berjaya bagi Ammar makan dengan mudah huhuhu

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME
~ Ammar perlu dipantau untuk bergaul dengan adiknya sebab dia bersikap agresif dengan adiknya ~

Ammar sekarang dah pandai sebut "ayah" dan "cikgu" huhuhuhu...sedih gila tak tahu nak cakap la sebab dia langsung tak sebut "ibu". Sampai hati Ammar tak panggil ibu. Setiap hari kami teruskan melatih Ammar bercakap...sebut apa yang mudah untuk dia ikut. Tapi akhirnya hampir-hampir nak hujung tahung persekolahan Ammar,dia sebut "ibu" tapi sekadar sebut sahaja...bukan maksud...Kadang-kadang panggil saya ayah...Adehhh. Setiap kali pergi sekolah naik motor je ayahnya akan berdialog walaupun pada mulanya hambar(Ammar tak layan)

Ni dialog pertama masa Ammar mula-mula masuk sekolah

Ayah : "Ni siapa?"(sambil tunjuk pada Ammar)
Ammar : "krik krik"
Ayah : "Ni siapa?" (sambil tunjuk pada diri dia)
Ammar : "krik krik"
Ayah : "Tu siapa?"
Ammar : "krik krik"


Hahahaha...selepas hampir setahun akhirnya ayah Ammar berjaya dapatkan jawapan dari Ammar

Ayah : "Ni siapa?"(sambil tunjuk pada Ammar)
Ammar : "Ammar"
Ayah : "Ni siapa?" (sambil tunjuk pada diri dia)
Ammar : "ayah"
Ayah : "Tu siapa?"(sambil tunjuk saya yang sedang berdiri kat muka pintu)
Ammar : "Ibu"

(Yesss!!! Ammar dah kenal ibu...selepas berjaya dengan percubaan ini kami berusaha untuk menambah beberapa soalan secara berperingkat bagi memastikan Ammar dapat hadam dengan satu-satu soalan yang diberikan)

Akhirnya habis setahun Ammar di Tadika Pasti. Walaupun sukar nak handle Ammar saya bersyukur dan berterima kasih kepada cikgu Anita,cikgu Ida dan cikgu Lynn sebab begitu sabar dan penuh kasih sayang menjaga Ammar. Hanya Allah akan membalas jasa kalian. Tahniah kepada PASTI MALAYSIA kerana berjaya melahirkan guru-guru yang berkualiti dan penuh wibawa. Tahun depan Ammar akan masuk sekolah sana lagi tau...Bersedia tak nak mengharungi liku-liku mendidik Ammar Rayyan Shah yang istimewa ni?

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME
~ Ammar dah pandai makan sendiri dan try makan pedas sikit ~

Tahun 2017 Ammar sekali lagi belajar di Tadika Pasti dengan cikgu Lynn dan cikgu Ida...Cikgu Anita takde...Kali ni Ammar dah boleh makan sendiri...dah ada BFF kata cikgu...tapi bak kata cikgu sorang cakap Jerman sorang cakap Turki...hahaha. Yang membuat saya terharu sangat bila cikgu cakap Ammar sekarang dah ada perubahan. Kalau dulu masa cikgu mengajar dia jadi cikgu disiplin bergerak keliling kelas tapi sekarang Ammar dah duduk diam di tempat dia bila cikgu mengajar. 

Tahniah cikgu...dengan kesungguhan dan keikhlasan cikgu dapat bantu saya mendidik Ammar. Ammar dah boleh baca doa makan dan doa masuk tandas(hehee bukan full tapi ada bunyi la) Ammar dah boleh faham arahan mudah. Ammar dah boleh follow abangnya solat sampai habis walaupun dia tidak tahu baca dan tujuan solat tu. Ini semua hasil berkat kasih sayang cikgu menerima anak saya sebagai pelajar disana

Saya sangat-sangat bersyukur atas perubahan Ammar. Walaupun tidak banyak tetapi bagi kami ia adalah satu perubahan yang sangat bermakna. Ammar masih belum dapat bercakap dalam satu ayat. Kalau dia nak susu dia akan cakap "susu"...kalau dia berak dia akan cakap "berak". Dia masih belum berupaya untuk menggabungkan ayat. Tapi sekurang-kurangnya kami lebih mudah menjawab teka teki Ammar berbanding dahulu hehe...Pendek kata kena ikut je apa yang dia nak...Tapi kalau dia buat kesalahan saya akan tegur supaya dia akan ingat itu adalah salah

Walaupun Ammar tidak sempurna tetapi Ammar seorang yang berdisiplin. Mungkin dia ingat dengan step yang dilalui dari kecil. Ammar tidak akan masuk dalam rumah selagi seliparnya tidak diletakkan ditempat yang sepatutnya dalam keadaan lurus. Kalau ada selipar orang lain di tempat selipar dia maka bersedialah untuk selipar itu melayang hahaha...Botol susu dia bila habis menyusu kami tidak boleh ambil sesuka hati...kena minta kebenaran dia,kalau ambil terus dia akan mengamuk...kalau mengamuk sikit takpe...mengamuk tak boleh pujuk seolah-olah dia nak pusingkan balik masa tu supaya kita tak ambil sendiri. 

Kalau nasib baik dia akan berhenti mengamuk kalau kami ulang tayang...kalau nasib tak baik Ammar akan terus mengamuk yang akan memberi effect pada keseluruhan harinya...Sampai ke malam la "mood swing" Maka setiap langkah yang kami nak buat perlu ada perancangan...perlu berhati-hati sebab Ammar tak suka terima arahan...dia akan buat apa yang lazim dia buat...Maka kami kena ajar benda yang betul supaya dia tidak buat benda yang salah 

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME
~ Kopiah dia pakai sendiri jangan berani nak betulkan kalau tak kedinding beg tu dia baling huhuhuhu~

Setiap kali nak pergi sekolah adalah masalah apabila segalanya dia nak buat sendiri tapi bila tak berjaya dia mengamuk...tapi bila nak ditolong lagi mengamuk. Cuba korang bayangkan Ammar nak pakai baju dah sejam tak berjaya...dia minta saya tolong pakaikan...tapi bila dah siap pakai dia akan mengamuk suruh tanggalkan balik...10 round macamtu apa korang rasa??? hehehe

Pagi nak mandi masuk bilik mandi kena stop dulu baca doa...kalau terus masuk je alamatkan bergegar la rumah...kena tunggu dia baca doa dulu,lepastu masuk kaki kiri...kalau tersalah keluar balik...kalau dia lupa nak mengamuk untunglaa...Lepastu nak gosok gigi semua nak sendiri padahal lepas dia gosok saya gosok je lagi sekali..dia bagi je...nampak sangat dia nak buat sendiri. Itu belum lagi nak pakaikan baju sekolah semua. Kena ikut step betul-betul tak boleh salah untuk mengelakkan "mood swing" 

Pernah satu kejadian Ammar sampai sekolah cikgu telefon balik cakap Ammar menangis tak henti. Kami pun pelik apahal ni sebab masa hantar tadi ok je...Lepastu saya pergi jemput Ammar sebab kalau kes yang cikgu tak boleh handle saya akan ambil Ammar bawa balik. Sampai kat rumah dia menangis je lagi. Puas fikir apa masalah si Ammar ni...Deman tak...sakit perut tak...Tak lama tu Ammar stop nangis...fuhhhh lega....

Baru rehat sekejap tetiba dia menangis balik...siap meraung...meratap bagai...Saya jadi risau apahalnya si Ammar ni menangis macamni. Penat dia menangis dia stop kejap. Saya ingat bila bagi gadjet dia akan leka tak nangis lagi dah...syok-syok main gadjet meraung balik huhuhu...last last saya layan jela...Suami saya balik dari kerja saya bagitahu apa yang berlaku...Kami berdua berhempas pulas duduk berbincang apa yang tak kena...biasanya kalau ada yang tak kena kami akan recall balik apa yang berlaku dalam waktu terdekat. Fikir punya fikir akhirnya kami dapat jawapan kenapa Ammar jadi macamtu.

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME
~ Ammar dekat sekolah bersama kawan-kawan & cikgu ~

Setiap hari Ammar pergi sekolah ikut pintu belakang...Naik motor dia buka kunci...baca doa...jawab soalan...babai ibu...tetapi pagi tadi ayahnya hantar ikut pintu depan...tak buat apa yang rutin yang biasa dia lalui. Ini lah puncanya...Mungkin dia mengangis tu bila teringat kenapa ayah ikut pintu depan tak macam biasa. Sebab tu dia tak menangis berterusan...bila dia terfikir dia akan menangis...syahdu betul saya tengok...Kalau korang nak tahu seminggu Ammar melalui fobia ni...Bila dia teringat dia akan menangis. nampak macam bodoh-bodoh je kan..Tapi kesannya pada diri dia kita tak tahu...Kami sangat-sangat menyesal dengan kejadian tu dan berazam lepas ni tidak akan ulangi kesilapan bodoh pada kami tapi bukan pada Ammar anak syurga kami

Rasanya dah panjang lebar saya cerita pasal Ammar. Tahun depan Ammar dah nak masuk tahun 1. Saya perlu cari sekolah yang khas untuk orang seperti Ammar sebab dia memang tak boleh sekolah biasa seperti abangnya. Ammar perlukan tempat yang sesuai untuk keadaan dia. Lupa nak bagitahu hujung tahun lepas Ammar dah sambung balik terapi pertuturan di hospital sebab saya yakin sangat memang Ammar memerlukan bantuan ini. Silap saya dulu kerana tidak meneruskan selepas saya bersalin. hurmmm...

Bulan mei ni pula akan ada appointment untuk check audio(telinga) yang tertangguh dulu...Dan 2bulan lepas Ammar check mata sebab rabun, sekarang Ammar perlukan cermin mata untuk melihat...kalau tak pakai boleh je, tapi dia tak nampak saya bila saya marah dia wat bodoh jela sebab tak nampak muka marah saya (bila tengok tv tak pakai cermin matapun dia tak nampak terpaksa kecik-kecikkan mata) Saya sudah mohon kemasukkan Ammar ke sekolah Integrasi Pendidikan Khas untuk tahun depan tapi masih belum dapat jawapan...Harap-harap Ammar berpeluang. Dan Ammar juga sudah layak menerima kad O.K.U untuk memastikan kehidupannya terbela jika sesuatu yang berlaku ke atas kami kelak

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME

CIRI-CIRI AUTISME :

- Sukar berinteraksi dengan orang lain
- Terikat dengan sesuatu objek
- Cuma tahu mengajuk percakapan
- Suka memutar-mutarkan benda atau tubuh sendiri
- Tidak mahu dipeluk
- Perlakuan aneh dan berulang-ulang, termasuk menghantukkan kepala
- Suka mengasingkan diri
- Tidak pandai menyatakan kemahuan
- Tak kenal bahaya
- Sentiasa mahu benda yang sama
- Tidak memberi respons terhadap bunyi-bunyian atau respons yang luar biasa
- Enggan bertentang mata


AUTISME DI MALAYSIA :

- Kos penjagaan/terapi untuk seorang anak: RM1,150 - RM6,000
- Pusat Autisme: 30 buah
- Penghidap: 47,000 orang


( Kredit to : Sinar Harian )

Cuba korang tengok statistik di atas penghidap autisme yang sangat ramai di Malaysia. Kesian kan...Kalau ditanya pada saya apa perasaan saya ada seorang Ammar yang begini? Saya dan suami  sangat bersyukur kerana diberi peluang menjadi ibubapa kepada anak syurga bernama Ammar. Bukan semua orang dapat peluang ini. Lebih ramai yang mempunyai anak autisme yang lebih teruk...Kami hanya di uji sedikit sahaja berbanding orang lain...Saya berharap suatu hari nanti Ammar mampu berdikari dan diterima oleh masyarakat

Lagi satu saya nak bagitahu,haritu saya ada terbaca satu artikel yang mengatakan anaknya disahkan menghidap Autise gara-gara dia memberi gadjet kepada anaknya. Tidak dinafikan memberi gadjet kepada kanak-kanak adalah tindakan yang tidak bagus dan akan memberi kesan yang buruk jika ia tidak dipantau. Alhamdulillah...Ammar banyak belajar menyebut daripada penggunaan gadjet . Mungkin bunyi dan warna membantu meransang otak Ammar...Wallahualam

Saya menyeru kepada mereka-mereka yang mempunyai anak seperti saya supaya jangan bersedih kerana kita juga ibubapa yang istimewa kerana punya anak yang istimewa. Kepada mereka-mereka yang hampir dengan mereka yang punya anak istimewa tolonglah bagi sokongan janganlah korang memandang rendah kepada mereka. Hulurkan bantuan kepada mereka...Saya redha jika ada saudara mara nak kata saya sombong sebab selalu tak join gathering atau kenduri sebab Allah tahu sebabnya. 

KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME

Akhir kata, kepada semua rakyat malaysia KESAN AUTISME LEBIH AWAL - KENALI ANAK ANDA DAN CIRI-CIRI AUTISME ...perhatikan perkembangan anak-anak anda kerana mereka sangat memerlukan perhatian anda. Dapatkan rawatan dan nasihat jika ada ciri-ciri yang menjurus kepada Autisme. Jangan malu dengan keadaan anak anda sebab mereka adalah anugerah terindah buat kita sebagai tiket untuk kita ke syurga...Allahu Akhbar. Terima kasih kepada yang sudi membaca...Segala yang saya tulis ini adalah sebagai inspirasi kepada ibubapa yang mempunyai anak seperti Ammar kerana mereka tidak minta untuk dilahirkan begini. Mereka adalah anak syurga yang Allah pinjamkan buat kita sebagai ujian dalam kehidupan kita...Wassalam