Image

CARA BUAT SABUN OAT

Assalammualaikum kepada mereka yang menerjah masuk ke blog saya ni...pas terjah ajak la kawan-kawan sekali terjah heheehehe...

Harini saya nak share sikit pasal projek yang baru saya nak update tetapi dah lama dah saya buat hehehe...bukan apa sebenarnya saya berkira-kira nak letak mana entri pasal sabun homemade ni sebabnya blog ni pasal scrub tetiba nak update pasal sabun ...terasa cuak pula saya nak mengomel huhuhuhu...

Tapi setelah berbulan lamanya memeram gambar ni saya rasa tak salah kot kalau saya cerita kat sini pasal sabun homemade ni. Alaaa... boleh je kan...

Macam biasalah...saya ni seorang yang terlalu cintakan produk organik. Semua produk kecantikan semuanya saya pilih yang organik dan 90% adalah yang saya bikin sendiri sebab tak tahu kenapa saya dah terbiasa nak guna produk yang saya sendiri buat selepas saya kecundang sebab tersalah guna skincare...hahahaha...padan muka sendiri...

CARA BUAT SABUN OAT

Berbalik pada cerita tadi. Haritu saya buat sabun Oat sebab ada sorang customer scrub oat ni order...Nak buat set katanya...dah ada scrub why not buat sabun oat sekali baru gojes kan. So gambar kat atas nun sempat saya ambil sebagai bukti saya buat sabun tuh heheehe...

Hahh? Korang nak juga buat sabun sendiri???
Boleh je saya ajar sat...nak ke?? Hehehehehe...

Senang je korang kalau nak buat sabun homemade ni...Bahan-bahan utamanya yang paling penting sekali mesti nak ada ... kalau tak ada kompom tak leh jadi...yang jadinya angan-angan jek...hahaha...

Bahan utamanya adalah :
1) Rajin(kalau malas memang tak jadi la kan...)
2) Serius (kalau tak serius jadi bubur satgi sabun korang)
3) Minat (kalau tak minat hangus sabun korang dok busy on9 sambil wat sabun)

3 Bahan ni wajib ada taw korang...kalau tak ada korang berhentila berangan-angan nak belajar buat sabun gojes macam saya buat tuh...

Poyo???
Eh mana ada...saya nak gurau je sikit-sikit...yang dah siap 3 bahan tadi boleh belajar kat sini. Senang je...hehehehe...Alaaaa...tak yah la sentap,saya gurau je kan...

Yang gambar kat atas tu saya buat sabun oat macam saya cakap tadi. Biasanya saya akan buat sebanyak 1kg base sabun. Terpulang kat korang nak guna base sabun transparent atau Opa(sabun tu warna putih susu macam dalam gambar). Same je base sabun ni...fizikal sahaja berbeza...emosi,spiritual..mental semua sama...hahaha(gurau je korang)

Mula-mula korang potong sabun tu kecil-kecil supaya proses mencairkan sabun tu amik masa yang lebih pendek. Lepas tu korang boleh masak sabun tu atas api. Jangan masak direct tau...masak cara double boiler...Jap saya cari gambar contoh...kang tersalah ajar tak pasal-pasal kena viral plak ...huhuhu...jap ek...

CARA BUAT SABUN OAT

Haaaa...ni dia contoh memasak double boiler...kuali tu dikahwinkan berdua hahahaa...kuali yang kat bawah tu korang letak air dan pasangkan api ...lepastu korang tenggek kan satu kuali lagi kat atas kuali yang ada air tu...eh eh...kuali eh..bukan periuk...ish...apa-apa jela yang penting korang faham apa yang saya sampaikan

Kemudian bila base sabun tu dah 100% cair korang boleh la letak bahan-bahan yang korang nak letak dalam sabun korang tu. Terpulang pada korang nak letak apa yang penting jangan letak terlalu banyak. Bukan apa sat gi kang banyak sangat tak boleh pulak nak panggil " sabun oat ". Oleh kerana oat dah terlalu banyak terpaksa panggil " Oat bersabun " kikiki....faham tak apa yang saya maksudkan nih???

CARA BUAT SABUN OAT

Macam ni rupanya bila saya dah letak oat kedalam sabun base yang telah cair tadi. Lepas tu saya akan letak vitamin E untuk kulit, Olive oil, Extra whitening dan extract vanila. Semua bahan ni korang boleh cari kat kedai buat sabun yang jual essential oil. tapi kena ingat korang tak perlu letak bahan-bahan tu terlalu banyak sebab essential oil ni adalah pati. Letak sikit je pun dah mencukupi

CARA BUAT SABUN OAT

Okeh...tu dia gambar sabun oat yang saya dah siapkan...yang warna hitam tu sabun kopi dan yang warna hijau tu sabun aloevera. Suka sangat tengok warnanya...lepasni nak try buat sabun warna apa pula ye hurmmmm...

Eh lupa nak bagitahu korang kalau korang nak buat sabun kopi korang letakla serbuk kopi sikit kat dalam sabun korang tu...kalau sabun kunyit letak serbuk kunyit,kalau sabun madu letak madu hehehe...takkan sabun madu letak racun pulak kan..hikhikhik(gurau je...takut korang lupa...)

Pastikan korang letak bahan-bahan yang organik taw baru leh panggil sabun organik hahahaha...yela kita kan nak pakai kat muka dan badan sendiri mestilah nak buat dari bahan-bahan yang bagus dan berkualiti barula kulit kita terjamin  cantik dan sihat semulajadi....yang penting tiada kesan sampingan untuk jangka masa panjang kan...

Kebetulan dah terjatuh hati dengan produk organik dan tersuka tanpa sengaja kat produk-produk organik ni saya pon dah terbuat banyak untuk mereka-mereka yang mengalami masalah terjatuh hati untuk berbisnes produk organik ni...hahaha...Cut to short...sesiapa yang malas nak buat sendiri tapi nak rasa pakai sabun homemade sila roger-roger saya nohhh...Terima kasih sudi terjah entri saya...jangan lupa share-share dengan kawan-kawan hehehe...

#organiklover
#sabunorganik
#scruborganik

WASSALAM

4 ulasan:

  1. Seronok juga dapat buat sabun sendiri..
    boleh pilih bahan tambahan dan bau yang kita suka..
    nk bentuk yg kita suka pun boleh.. =)

    ReplyDelete
  2. Kt mna nk dpt base sabun tu ye

    ReplyDelete